Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

UEFA geeft gigantische VAR-blunder toe en schorst verantwoordelijke arbiter

Laatste update:

De UEFA heeft in een officieel statement toegegeven dat de penalty van Paris Saint-Germain onrechtmatig is gegeven. In het statement staat dat er nooit een strafschop mag worden toegekend als de bal via het lichaam van de speler tegen de arm aan komt. Dat is wel wat er gebeurde dinsdagavond in de Champions League.

Newcastle United leek lang de drie punten mee naar huis te gaan nemen. Dankzij een treffer van Alexander Isak stond de ploeg van manager Eddie Howe met 0-1 voor, tot in de laatste minuut van de extra tijd het noodlot toesloeg.

Ousmane Dembélé gaf een voorzet vanaf de zijkant van het strafschopgebied. De bal raakte via de zij van Valentino Livramento zijn arm. Scheidsrechter Szymon Marciniak besloot aanvankelijk geen strafschop toe te kennen, maar werd door VAR Tomasz Kwiatkowski naar het scherm geroepen.

Na het bekijken van de beelden besloot Marciniak alsnog een penalty te geven. Kylian Mbappé verzilverde de kans en bepaalde de eindstand op 1-1.

De UEFA geeft de fout van de Poolse leidsmannen dus toe en heeft VAR Kwiatkowski geschorst voor het duel dat hij woensdag als VAR zou leiden: Real Sociedad - RB Salzburg.

Door de fout van de arbiters moet Newcastle op de laatste speeldag van het miljardenbal winnen van AC Milan en moet PSG verliezen van Borussia Dortmund om nog aanspraak te maken op een ticket voor de volgende ronde.

Op X liet Alan Shearer zijn onvrede over de beslissing ook al blijken. De voormalig spits van onder meer Newcastle en Blackburn Rovers plaatste: ‘Doe me een f*cking plezier, wat een gigantische onzin! #VAR’.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Waarom wordt Marciniak dan niet gestraft? Hij kon na het zien van de beelden ook zelf bedenken dat dit geen penalty was

29 november 2023 om 15:25

Precies en de straf die de VAR "specialisten" krijgen is een lachertje ten verhouding wat Newcastle mogelijk misloopt. Maar we weten dat er natuurlijk meer achter zit dan dat er een fout is gemaakt. Er zijn 4 mannen die erover beslissen en alle 4.vonden dit dus een strafschop zonder de regels te kennen, dit klopt gewoon niet

29 november 2023 om 16:06

@AFC-BusbyBabe dit is nu precies wat er in mijn ogen mis is in het voetbal. Ja de VAR maakt een fout…maar het is veel te makkelijk om daar alle schuld neer te leggen en zeker om van een complot te praten. Newcastle heeft in alle wedstrijden een gros aan fouten gemaakt. Dat is de rede waarom zij niet door gaan. Te makkelijk wordt er in het voetbal naar andere gewezen en zelden wordt de fout bij zichzelf gezocht. Een scheidsrechter staat daar omdat de spelers het zelf niet fair kunnen oplossen. Een scheidsrechter staat daar als persoon en ja die kan fouten maken…maar de spelers, coaches, technisch managers enz enz maken er veel en veel meer. M.i. zou het al helpen als teams eens wat meer zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen. Je krijgt elke helft een moment om de VAR in te schakelen. Jij moet direct een call maken als je die in schakelt en precies aangeven wat de scheidsrechter gemist heeft. De VAR kijkt dan sect naar dat moment en die overtreding. Als je mis zit…helaas geen VAR meer die helft. Als je gelijk hebt houdt je de call

29 november 2023 om 16:13

Wordt even wakker TippTopp. Hier zijn dus 4 arbiters die alle 4 worden geacht de regels te kennen die alle 4 (!!!!) toch een penalty geven. Niet eentje die roept: ‘jongens dit doen we niet goed’. Sorry, maar ik ben het met BusyBabe eens: dit zaakje stinkt.

29 november 2023 om 15:28

Dat vindt ik wel streng.

Hij had de juiste beslissing genomen in eerste instantie. Nadien roept de VAR hem naar het scherm om een kijkje te nemen. Met de immense druk die daarbij komt gaat hij natuurlijk mee mef de VAR - die zijn daar nou eenmaal voor.
Overigens gebeurt dit wekelijks in de meeste competities.
VAR, in zijn huidige vorm, is het probleem.

29 november 2023 om 16:18

Als scheids ben je eindverantwoordelijke voor de beslissingen die genomen worden.
Als je niet met die druk om kan gaan moet je niet fluiten.

29 november 2023 om 16:54

Dan kan 90% van de huidige scheidsrechters hun fluitje en notitieboekje inleveren.

De VAR is daar om 'clear and obvious errors' te constateren. Als ja dan als scheidsrechter dan naar het schermpje geroepen wordt, ben je door oa de druk geneigd om mee te gaan met de VAR.
Wat ook een rol zou kunnen spelen is dat het dan ook makkelijker is als scheidsrechter is om de schuld te verschuiven naar de VAR.

29 november 2023 om 15:29

Dat valt nog te bezien. Ik neem aan dat er voor hem vandaag nog geen wedstrijd op het programma stond, dus kun je hem er ook niet af halen.

29 november 2023 om 15:45

omdat hij vandaag niet was ingedeeld. VAR official kan 2 dagen achter elkaar werken, maar scheidsrechter pas in volgende speelronde

5 jaar na de implementatie van de VAR werkt het nog steeds bij lange na niet zoals het zou moeten werken. De meest simpele dingen gaan fout. Op dit moment is er elke week weer frustratie door incompetentie… Ik zou willen zeggen om ermee te stoppen, maar voetbal zonder VAR is bijna niet meer voor te stellen. Er moet echt meer tijd geïnvesteerd worden om het systeem goed te laten werken, zeker met de belangen die het hedendaagse voetbal met zich meebrengt.

29 november 2023 om 15:04

Het zou al ontzettend helpen als ze vaste VAR-scheidsrechters zouden hebben, mensen die dus alleen maar VAR zijn. Dat helpt iig om de beslissingen consequenter te laten worden.

29 november 2023 om 15:08

Het begint met verkeerde regels en mogelijkheid tot interpretatie. Als voorbeeld buitenspel. Hoezo kijken we naar de stand van het lichaam bij een heel kleine marge? Zo is de regel nooit bedoeld. Het simpelweg checken van de voeten op moment van bal spelen is genoeg. Er voorbij is buitenspel, anders niet. Simpeler kan niet.
Hetzelfde met hands. Alleen het bewust spelen met de arm/hand bestraffen. Niet als een bal via via of op drie meter er keihard tegenaan wordt geschoten.

29 november 2023 om 15:31

Inderdaad, de principes van de VAR zijn oke. Het zijn de onduidelijke regels die het scheidsrechters onmogelijk maakt om de enige juiste beslissing te maken. Fifa moet zijn regels aanpassen om zijn scheidsrechters te beschermen. Als je het altijd fout doet, wie wil er dan nog Scheidsrechter zijn?

29 november 2023 om 15:46

En als de bal vanaf meter of 10 op de arm wordt geschoten? Of is “weghalen van arm uit de baan van het schot” op dat moment wel een gegeven feit?
Het bewust of niet bewust spelen van de bal met de arm is een mening. Je kan deze enkel zwart wit maken door ja of nee te doen en dat werkt niet. Dit is een situatie die beoordeeld moet worden op basis van “gezond verstand”. Heeft de verdedigende partij voordeel aan de handsbal? Had de speler het kunnen ontwijken? Is het een directe doelkans die ontnomen wordt? Enige dat je kan opstellen om het iig hetzelfde beoordeeld te laten worden zijn vragen. Bij de beoordeling van hands moet je als scheids een x aantal vastgestelde vragen beantwoorden en daar komt een beslissing uit. Dan kan je de verantwoordelijke iig beoordelen.

29 november 2023 om 15:08

Welke investering? Is toch gewoon corrupt, zelfs met de VAR weten ze het zo ingewikkeld te maken. Het enige wat ze doen is verwarring constant zaaien en het normaliseren en als ze je naaien waar je erbij staat dan kan dat ook gewoon allemaal! Ik heb een paar corrupte wedstrijden gezien maar Chelsea - Ajax was de toppunt met 2 rooie kaarten een 4-1 stand ombuigen naar 4-4 terwijl die wedstrijd 8-1 voor Ajax had moeten eindigen.

29 november 2023 om 15:30

Vroeger met scheidsrechters kon er worden gemanipuleerd of gecorrumpeerd, nu met VAR gaat dat nog makkelijker.
Beelden vertragen, lijntjes verleggen en moment van spelen veranderen, het is allemaal al voorbij gekomen. Twijfelgevallen zullen er altijd blijven, maar we hebben nu al zo veel momenten waarbij elke neutrale kijker voelt en ziet dat het niet klopt maar toch gebeurt.
Terwijl het heel simpel kan zijn, precies zoals Jaakke hierboven aangeeft.
Buitenspel gaat om de voeten op het moment van passen, hands is wanneer de arm naar de bal gaat, simpel.

29 november 2023 om 15:46

Maak dan wel even een juist onderscheid tussen corruptie (in ruil voor geld of een ander voordeel je invloed aanwenden om de uitkomst te veranderen) en onkunde of onduidelijkheid. Ik ben het helemaal eens met de stelling dat de buitenspel- en handsregels simpeler kunnen en moeten om het voor de wedstrijdleiding makkelijk en voor de spelers eerlijker te maken. Maar dat die regels onwerkbaar zijn, wil niet zeggen dat er dús bewust gemanipuleerd wordt. Daar moet je iets meer bewijs voor leveren.

Zat al te denken gisteren, bal via lichaam op arm is toch geen penalty meer. Maar door al die onduidelijkheden met handsballen weet niemand het meer zeker. Overigens zit die scheidsrechter hier toch net zo fout als de VAR? Ja die VAR roept hem ten onrechte naar het scherm, maar die scheids geeft de penalty uiteindelijk..

29 november 2023 om 16:55

Voor ons als fan is het inderdaad lastig te bepalen wat nou de regels zijn omtrent een handsbal. Maar voor een scheidsrechter zou dat gesneden koek moeten zijn. Die moeten hun kennis toetsen en worden aan het begin van een seizoen geinformeerd over wijzingen in de reglementen. Dat zij dan een fout maken, zou eigenlijk niet moeten kunnen. En al helemaal niet voor scheidsrechters die voor de CL fluiten (wat normaal gesproken de beste scheidsrechters per land voor in aanmerking komen).

Wel bijzonder dat de EUFA dit openlijk toegeeft. Is er dan ook niet meteen wat meer te claimen door Newcastle financieel gezien? Aangezien de kans wel heel klein is dat ze nu nog overwinteren?

29 november 2023 om 15:09

Dat hangt toch niet alleen van deze wedstrijd af? Ze hebben tijdens de andere wedstrijden ook punten laten liggen. Niet alleen nu tegen PSG.

29 november 2023 om 15:30

Dat klopt, maar deze wedstrijd ontneemt hen 2 punten. 2 punten die het strijdtoneel wel erg veranderen, en PSG heeft hierdoor een extra punt. De andere 2 clubs profiteren hiervan optimaal doordat Newcastle 2 punten minder heeft gekregen door deze fout

29 november 2023 om 16:03

Dan nog heb je het als Newcastle nog elders laten liggen. Natuurlijk niet fijn dat ze nu onterecht punten zijn verloren. Maar de rest van de wedstrijden tellen net zo zwaar mee. En daar hadden ze meer punten moeten pakken.

29 november 2023 om 16:58

Ik heb duizenden euro's verkwanseld, verloren, uit mijn broek laten vallen enzovoort doorheen de jaren. Betekent niet dat jij er maar mee weg moet komen wanneer je mij besteelt...

29 november 2023 om 15:32

En ook meteen de punten voor de UEFA Coëfficiënten Ranglijst terugnemen.. Kan wel eens heel belangrijk zijn voor het Nederlandse voetbal..

29 november 2023 om 15:48

Als je bij elke arbitrale dwaling een financiele (en misschien sportieve) claim kan indienen, zouden we alleen maar rechtzaken hebben.

Gisteren op de bank zitten beraden hoe dit een penalty kon zijn. met de nieuwe regels was bal via het lichaam op de arm niet meer strafbaar, maar gisteren ineens wel? rare beslissing ook van de VAR die hem naar het scherm toehaalt. De VAR zit nog in een aparte ruimte waar hij niet beïnvloed wordt door de omgeving van het stadion.de scheids wordt naar het scherm gehaald in de 97ste minuut met het stadion er vol achter en geeft de penalty dan onder druk. Naar mijn inziens compleet de fout van de VAR.

29 november 2023 om 15:23

Juist via het lichaam tegen de arm, nooit een pingel. vermoedelijk ging de money transfer vanuit Qatar sneller dan die uit SA … 🙈

29 november 2023 om 17:40

Hoe zit het ook alweer als het andersom geweest was, aanvaller via het lichaam de bal op de arm krijgt? Was dat dan wel weer een hands-overtreding?

Heel apart dat niet de scheids EN de VAR alsnog geschorst worden. Dit soort blunders zijn eigenlijk onvergefelijk in een wedstrijd in een poulefase die Newcastle nu de tweede plek kost! Het verschil tussen Champions League KO en Europa League KO is gigantisch! Ik vind dit echt een hele bijzondere misser..

Kijk daar heeft Newcastle veel aan. Hoeveel punten levert ze dit op? Is dit overigens de schuld van alleen de VAR? De scheids is er toch ook verantwoordelijk voor.

Dit is natuurlijk gewoon gigantisch corrupt in mijn ogen. Er zijn meerdere officials die allemaal dondersgoed de regels kennen en nu gaan we de VAR man onder de bus flikkeren. De scheidsrechter is volgens mij eindverantwoordelijk en kent op basis van de beelden een penalty toe.

29 november 2023 om 15:51

Soms maken mensen fouten, niet alles is meteen corruptie.

29 november 2023 om 15:52

Sorry maar ik vind het moeilijk te verkroppen dat de allerbeste scheidsrechters van hun soort allemaal toevallig dezelfde regel niet goed kennen. Dat ééntje een fout maakt is tot daar aan toe maar dit gaat over meerdere schijven fout. Ik vind dat te toevallig.

29 november 2023 om 15:51

Als er echt sprake zou zijn van een instructie aan de scheidsrechter en VAR-en om PSG een punt (of meer) kado te doen, zouden ze dan serieus wachten tot de allerlaatste minuut van (de blessuretijd van de) wedstrijd om te zien of er zich een kansje voordoet? Want dan nemen ze ook het risico van alle gevolgen van dien als het toch niet lukt: steekpenningen terugbetalen, pissige olie-sheiks, noem maar op?

29 november 2023 om 15:53

Tsjah er moet zich ook een situatie voor kunnen doen natuurlijk om in te grijpen. Als er geen VAR moment is kan je moeilijk uit het luchtledige een penalty oplepelen.

29 november 2023 om 16:19

Je kunt beginnen met rood te trekken voor situaties waarin geel had volstaan, of geel trekken voor een overtreding die met een waarschuwing afgedaan kon worden, om maar een voorbeeld te noemen. Buitenspel geven waar dat niet zo is, een bal uit geven die nog deels binnen de lijn was. Genoeg gelegenheden, als je maar graag genoeg wil.

Wat ik gisteren al zei: dit is of buitengewoon, bijna ongeloofwaardig, incompetent, of corrupt. Om enige zweem van corruptie te vermijden is dit dus het enige wat de UEFA kan doen. Ben er ook blij mee want kan me niet herinneren dat een scheidsrechter geschorst is na zo'n blunder. Hopelijk zet de UEFA deze trend door, ook als het een kleinere (armere) club betreft.

Wiens idee zal het zijn geweest om Newcastle nog wat extra zout op de wonde toe te dienen, Ceferin of El-Kleffie? Toegeven dat het fout was en een grap van een straf uitdelen. Een hele wedstrijd mag die VAR meneer geen VAR meneer zijn, nou, dat zal hem leren!

Ik vraag me af of het slim is om de Koninklijke familie van SA boos te maken trouwens, dat geld voor zowel de PSG voorman als de UEFA voorman.

Het is toch wel heel bijzonder dat een internationale topscheidsrechter zo'n eenvoudige, en makkelijk te verifieren, spelregel niet kent. Of niet wil kennen. En dat de 4 VAR assistenten deze regel ook niet kennen. Op de televisiebeelden kon iedereen zien dat de bal via de borst op de arm stuitte, dus dat kan de scheidsrechters toch niet zijn ontgaan.

En dat nu alleen die ene VAR-man wordt geofferd slaat natuurlijk ook nergens op.

Waarom wordt die VAR scheidsrechter alleen gestraft? Hij laat alleen maar de beelden zien. Het is de daadwerkelijke scheids die hem mag bekijken en het alsnog geeft. Die persoon is tenslotte de hoofdverantwoordelijke. Echt bizar weer van de Uefa. Het is een hulpmiddel en de uiteindelijke beslissing werd genomen door de hoofdscheidsrechter...

Dikke dikke schande deze!! De UEFA zet zichzelf compleet voor schut om alleen de VAR te schorsen. Eigenlijk zou de straf/maatregel als volgt moeten zijn: VAR en Scheidsrechter geschorst en over spelen vanaf moment dat de penalty werd gegeven. Dus idd voor een paar minuten terug en spelen mits PSG niet met de sportieve geste komt om de 0-1 als eindstand te hanteren. Krijg een beetje Messi WK gevoel hierbij.

Lachwekkend. Dus de Scheids komt er mee weg ? Heel Engeland moet in opstand komen. Iedereen zag dat het geen penalty was. De Scheids ook maar gaf hem toch. Dit is de Scheids die de wk finale floot .. over 10 jaar horen we dat hij een dubbele pet op had. Let maar op

En als dit andersom was gebeurd had iedereen het lekker gevonden dat PSG zo benadeeld werd, omdat ze een hekel aan de club hebben. Over een paar jaar als Newcastle door gaat pakken en ook daar fraudezaken naar buiten gaan komen, zal het gros hier ook een hekel aan Newcastle gekregen hebben.

29 november 2023 om 16:03

In dit geval is het een beetje lood om oud ijzer, PSG of Newcastle. Allebei olieclubs.

Beetje dubbel gevoel natuurlijk - Newcastle had zonder die penalty drie punten eruit gesleept, maar gezien het wedstrijdbeeld mogen ze zelfs met een gelijkspel absoluut niet klagen, PSG was veel beter. Maar voetbal is onrechtvaardig, soms ben je de autoruit, soms ben je het insect.

29 november 2023 om 16:34

Precies mijn punt. Allebei onderdeel van het hele sportswashing, maar omdat Newcastle niet direct zo met geld smijt als PSG destijds -al smijt NUFC alsnog met veel geld, maar op een iets behoudendere manier- heeft het gros daar nog sympathie voor. Zodra bekend en bewezen wordt dat ook zij op slinkse wijze miljoenen in de club pompen zal dat beeld ook veranderen.

29 november 2023 om 16:18

Ach ja, de emotie zal altijd voor velen voorop staan. Maar los daarvan is dit natuurlijk een absurde beslissing door meerdere top officials.

29 november 2023 om 16:36

Zeker, dat betwist ik ook niet, maar als PSG hierdoor benadeeld zou zijn zouden de reacties in dit artikel ook anders zijn, gok ik zo. Terwijl het beiden gedrochten zijn, maar Newcastle heeft nu nog de sympathie mee.

29 november 2023 om 16:34

Ik heb voor beide clubs niet perse sympathie dan wel antipathie. Ik vind het in algemene zin zorgwekkend dat meerdere opgeleide scheidsrechters dit moment herhaaldelijk terug kunnen kijken en dan tot de conclusie komen dat dit een strafschop is. Dat valt echt niet uit te leggen.

29 november 2023 om 16:37

Eens, dat is schandalig.

Onbegrijpelijk dat Marciniak buiten beeld blijft. Hij heeft de beelden kunnen bekijken en kwam toch ook tot de slotsom om onterecht een penalty toe te kennen? Heel amateuristisch.

Pff.

Gisteren een flink bedrag voor mijn neus weg zien gaan, nog wel in de laatste minuut en dan ook nog eens onterecht.

Pff.

Fouten horen erbij, hoe lullig dan ook. Mensen opperen hierboven over goal afkeuren, verder spelen vanaf dat moment en ga maar door. Hou toch op. Het is lullig en extreem fout, maar het kan gebeuren.

Als we wedstrijden gaan overspelen of opnieuw hervatten vanaf het punt dat scheidsrechters een fout maken, is het einde zoek.

Uiteindelijk is dit net zo beslissend als een buitenspel goal die wordt goedgekeurd, etc.

Jammer, onnodig, amateuristisch en hartstikke fout, maar het is wat het is. Henry ging naar het WK door een handbal, Ajax kreeg 2x rood tegen Chelsea, United krijgt een strafschop voor niets (tegen Psg). Shit happens.

29 november 2023 om 17:16

Alleen is de VAR geïntroduceerd om dergelijke fouten waar mogelijk te voorkomen. Wanneer er meerde video refs zijn en dan ook nog eens een 4-tal op het veld en schijnbaar geen van allen de voetbalregels kent, schaar ik dat niet onder “oeps foutje, kan gebeuren”.
De ophef die is ontstaan heeft vooral te maken met het feit dat dit voorval onder geen enkel beding een strafschop op mag leveren, daar is de hele wereld het meteen over eens behalve de heren achter het scherm en met een fluitje.
Werkelijk schandalig dit, want er is geen eens ruimte voor interpretatie of discussie: dit is never ever nooit een pingel.

Iedereen kent deze regel. Zij ook. Kan mij niet aan de indruk onttrekken dat psg door moet

Ik weet niet hoeveel geld Newcastle eventueel misloopt bij het niet halen van de volgende ronde, maar een vergoeding zou dan wel op zijn plaats zijn…

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren