Schalke raakt Huntelaar kwijt bij winst in Kohlenpottderby

Het seizoen van regerend Duits kampioen Borussia Dortmund verloopt niet naar wens. Kampioen worden is al zo goed als onmogelijk geworden voor het team van Jürgen Klopp, maar na zaterdag is ook plaats twee in gevaar. De Kohlenpottderby tegen Schalke 04 ging namelijk met 2-0 verloren, mede door een doelpunt van Klaas-Jan Huntelaar. Die viel na rust echter uit met een, naar het lijkt, stevige knieblessure. Koploper Bayern München knokte zich thuis terug van een achterstand tegen Fortuna Düsseldorf en overwon, mede dankzij twee assists van Philipp Lahm, verdiend met 3-2: Jerome Boateng, die dit seizoen nog niet eerder scoorde, maakte kort voor tijd de winnende.

/

Schalke 04 - Borussia Dortmund 2-1
Julian Draxler vierde dubbel feest. Hij werd de jongste speler in de clubhistorie van Schalke 04 met honderd wedstrijden achter zijn naam en hij opende na dik tien minuten de score in de strijd om het Ruhrgebied; hij knalde na een pass van Atsuto Uchida fraai binnen. Na een kwartier was Klaas-Jan Huntelaar dicht bij de 2-0, maar zijn volley werd gepakt door Roman Weidenfeller. Hierna voerden de bezoekers de druk op, maar de beste kans was hierna voor die Königsblauen; een kopbal van Joel Matip werd van de lijn gehaald door Mario Götze. Na dik een halfuur was het wel raak voor Schalke, dat in 2013 pas twee keer verloor. Huntelaar kopte namelijk een voorzet van andermaal Uchida binnen.

Jürgen Klopp was ontevreden en bracht Nuri Sahin en Marco Reus in de ploeg en het spel golfde in de tweede helft op en neer. Nadat een doelpunt van Sven Bender vanwege een duwfout werd afgekeurd, moest Schalke verder zonder Huntelaar. De Achterhoeker blesseerde bij een landing zijn linkerknie en hij zag Robert Lewandowski na een uur de aansluitingstreffer forceren: 2-1. Verder kwam Dortmund echter niet in de Veltins Arena en het had geluk dat het bij 2-1 bleef. Teemu Pukki (tweemaal) en Jefferson Farfán faalden in de slotfase immers om het duel definitief op slot te gooien. Schalke speelt dinsdag de return tegen Galatasaray in de Champions League; waarschijnlijk zonder Huntelaar.

/

Bayern München - Fortuna Düsseldorf 3-2
Tien ronden voor het einde van het seizoen is het al niet meer de vraag óf Bayern kampioen wordt, maar wanneer. Het team van Jupp Heynckes is ongenaakbaar en toonde zaterdag aan ook om te kunnen gaan met een achterstand. Na een kwartier brak Fortuna namelijk de score open via Mathis Bolly. De in januari aangetrokken linker middenvelder volleerde van zeven meter raak, na een diepe bal van Johannes van den Bergh en perfect terugkoppen van Andreas Lambertz. Daaropvolgend creëerde Bayern drie kansen, maar die werden allemaal niet afgemaakt.

Op slag van rust kwam Bayern alsnog terug in de wedstrijd via Thomas Müller. Philipp Lahm stoomde op over rechts en zette voor naar het midden, waarna Müller de pass van de rechtsback afmaakte in de lange hoek. Het was voor Müller zijn 44e doelpunt in de Bundesliga voor Bayern en daarmee evenaarde hij grootheden Franz Beckenbauer, Karl-Heinz Rummenigge en Michael Ballack. Na rust was de aanvaller opnieuw dicht bij een goal, maar kopte hij net mis op aangeven van Lahm. Een duur gemiste kans, want Lambertz sloeg kort daarop toe met de 1-2. Bayern moest het gas weer vol intrappen en Franck Ribéry tekende voor de gelijkmaker. Mario Gömez had daarna de winnende op het hoofd, maar hij raakte de lat. Reden om te treuren was dat niet, want vier minuten voor het aanbreken van de blessuretijd kopte Boateng een pass van Lahm langs Fabian Giefer. Fortuna boog toen het hoofd.

FSV Mainz 05 - Bayer Leverkusen 1-0
Bayer Leverkusen kon profiteren van de verliespartij van Dortmund, maar de club uit Noordrijn-Westfalen ging zelf onderuit bij FSV Mainz. De bezoekers domineerden in de beginfase, maar gevaarlijk werd de ploeg van Sascha Lewandowski niet. De gastheer, die de laatste vier duels remiseerde en op 26 januari (Greuther Fürth, 0-3) voor het laatst won, kreeg de eerste grote kans van de wedstrijd; Ádám Szalai knalde van circa twintig meter op de kruising. Na een kwart wedstrijd kreeg der Werkself ook een goede mogelijkheid, maar Stefan Kiessling faalde oog in oog met doelman Christian Wetklo. Leverkusen, dat in 2013 pas één keer verloor, bleef de betere partij.

Tien minuten na rust kreeg Leverkusen ook twee uitstekende kansen, maar Wetklo had een goede Parade in huis op een schot van Kiessling en in de rebound volleerde Lars Bender net naast. Aan de overzijde was het een paar minuten later wel raak. Andreas Ivanschitz mocht na een handsbal aanleggen vanaf elf meter en de Oostenrijker faalde niet: 1-0. In de slotminuut kreeg rechtsacher Dani Carvajal nog een uitstekende kans, maar zijn inzet werd gepareerd door Wetklo. Leverkusen blijft hierdoor op de derde plaats staan in de Bundesliga en Mainz stijgt naar de subtop.

/

SC Freiburg - VfL Wolfsburg 2-5
Bas Dost nam voor de vierde maal dit seizoen plaats op de bank en zag daar hoe zijn team hem helemaal niet nodig had om te scoren. Binnen iets meer dan twintig minuten maakten die Wölfe er al drie: eerst passeerde Cédric Makiadi zijn eigen keeper en daarna scoorden Vieirinha en Ivica Olic voor de bezoekers. Daarmee liep de voorsprong uit tot 1-3, want het begin was nog wél voor Freiburg. Max Kruse brak de score namelijk al in minuut twee open met de linkervoet. Snel na rust voerde Olic de score op met nummer vier voor Wolfsburg en bij dat aantal bleef het. Johannes Flum deed nog wel wat terug voor Freiburg, maar het slotakkoord was voor Diego. Dost zat de middag uit op de bank.

Greuther Fürth - TSG Hoffenheim 0-3
Hoffe legde in het eerste kwartier in de Trolli Arena de basis voor de overwinning op de kelderconcurrent. Een Doppelpack in enkele minuten tijd bracht de nummer voorlaatst in een zetel: eerst haalde Roberto Firmino na een pass van Tobias Weis uit en even later bracht diezelfde Weis een andere ploeggenoot in stelling. Nu was het Joselu die de bal voor het intikken had en dat ook niet naliet. Weis kreeg na rust de beloning voor zijn goede spel, toen hij zelf voor 0-3 zorgde. De ruime uitoverwinning, de eerste overigens sinds 26 september, geeft Hoffenheim iets meer lucht. Het gat naar Greuther Fürth is nu vijf punten, maar FC Augsburg staat nog wel hoger.