Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Sarina Wiegman voelt zich te groot voor een mannenteam ‘als FC Twente’

Laatste update:

Volgens Sarina Wiegman klopt het verhaal van Leonne Stentler dat zij niet de ambitie heeft om in de toekomst een club als FC Twente te trainen. De huidige bondscoach van het Engelse vrouwenteam vindt het mannenvoetbal namelijk niet 'de heilige graal'. Wiegman gaat de vraag of Ajax, PSV of Feyenoord wel mogen aankloppen overigens uit de weg.

De discussie over een eventuele toekomstige stap van Wiegman naar een mannenelftal ontstond vorig jaar tijdens het EK, dat werd gewonnen door het Engeland van de Nederlandse bondscoach. "Ik denk dat ze een club als Twente zou weigeren, ja", zo zei verslaggever Suse van Kleef in de studio van de NOS.

Stentler was het roerend eens met Van Kleef. "Dat denk ik ook, zeker. Wereldtop is anders dan de nationale competitie. Net zoals het bij de vrouwen ook anders is of je de Ajax vrouwen of het Nederlands elftal gaat coachen. Zij wil echt de top van de top en daar zit ze nu. Wat is voor haar nog een stap hoger?", vroeg de oud-international van de Oranje Leeuwinnen zich af.

Reactie Wiegman
Wiegman onderschrijft de stelling van Stentler in een uitgebreid interview met de Volkskrant. "Ik denk dat dat klopt." Over een vervolg bij Ajax, PSV of Feyenoord is de bondscoach van de Engelse vrouwen een stuk minder stellig. "Nee, nee, daar ga ik verder niet op in. Ik wil in de top werken. Dat doe ik nu en ik ga geen stap terug doen. Dat is het enige dat ik erover wil zeggen."

De voormalig bondscoach van de Oranjevrouwen, die in 2017 de Europese titel veroverde in eigen land, weet sowieso niet of ze zich thuis zou voelen in de mannenwereld. "Mannenvoetbal is voor mij in elk geval niet de heilige graal. Op dit moment ben ik heel tevreden in het vrouwenvoetbal. Ik ben begonnen bij Ter Leede, daarna ADO Den Haag. Nederland. Nu Engeland."

"Ik ben bezig met presteren, en tegelijkertijd probeer ik de wereld in positieve zin te veranderen. Een combinatie waarvan ik zeker weet dat ik er gelukkig van word", aldus Wiegman, die afgelopen zomer voor de tweede keer een WK-finale verloor. Vier jaar geleden met Nederland, ditmaal met de Engelse ploeg.

Wiegman ziet zichzelf sowieso niet als rolmodel in de wereld van het vrouwenvoetbal. "Ik krijg vaak te horen: 'Je moet naar de mannen, want de hegemonie moet worden doorbroken'. Alsof ík daarvoor verantwoordelijk ben. Maar ik ga geen functie bekleden omdat anderen vinden dat ik iets moet doorbreken."

Denk jij dat Sarina Wiegman een mannenteam kan trainen?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik kan me niet voorstellen dat er een club in het Nederlands betaald voetbal is, die überhaupt zou overwegen om Wiegman of welke vrouw dan ook aan te stellen.

14 november 2023 om 21:43

Ze heeft ervaring in het vrouwenvoetbal, dat zegt weinig over het mannenvoetbal waar de fysieke prestaties onvergelijkbaar zijn en het voetbal dus totaal anders is. Het is als zeggen dat iemand met jaren kassa-ervaring zomaar aan de slag kan als minister van financiã«n.

14 november 2023 om 21:50

Wat jij doet is zeggen dat iemand die aan de kassa werkt nooit de kwaliteiten kan hebben minister van financiën te worden.

14 november 2023 om 21:51

Het klopt dat mannen fysiek sterker zijn dan vrouwen. Een mannelijke coach is vast sterker en sneller dan een vrouwelijk coach.

Heeft dat invloed op het coachen? Is de vrouw niet sterk genoeg om de een magneet op de juiste positie op het opstellingenbord te plaatsen?

Intelligentie is er geen verschil tussen mannen en vrouwen. Er is geen reden dat een vrouw niet met een tactisch idee kan komen.

Kassa ervaring is een hele andere baan dan minister van financiën terwijl coach van een voetbal team in wezen exact hetzelfde is. Houd de spelers blij, zet ze op de juiste plek en bedenk af en toe een tactisch plan om een tegenstander te verrassen. Beide zijn toepasbaar op zowel de man als de vrouw.

Jammer dat jij je als man weer bedreigd voelt door een vrouw en denkt dat een vrouw deze baan niet minstens zo goed kan doen als een man.

14 november 2023 om 21:53

@lierse1997
Nee dat zeg ik niet. Wat jij doet is mijn post bewust verkeerd interpreteren. Of je vermogen om begrijpend te lezen is niet zo hoog. Beide niet iets om trots op te zijn.

@thereddevil
Ah, daar is de seksismekaart al! Kon natuurlijk niet lang uitblijven.

Als jij daadwerkelijk denkt dat het voetbal dat wordt gespeeld door mannenteams en vrouwenteams exact hetzelfde is, raad ik je aan eens een wedstrijd van de dames te bekijken.

Het verschil in tempo is enorm. Tevens zijn de tactieken bij de dames anders dan bij de heren door mindere fysieke capaciteiten. De afstanden die spelers kunnen overbruggen (al lopend of al passend) zijn verschillend waardoor er gewoon anders gespeeld moet worden.

14 november 2023 om 21:55

Niet mee eens Lierse. Florenoord zegt helemaal niet dat iemand die vrouwenvoetbal ervaring heeft helemaal nooit in het mannenvoetbal kan slagen, enkel dat het geen argument of reden is om er van uit te gaan dat ze het zomaar wel kan. Of je het daar mee eens moet zijn is een andere kwestie, ik persoonlijk ben geneigd te zeggen van wel maar dat is irrelevant.

14 november 2023 om 21:57

Het is vergelijkbaar met iemand die het heel goed doet in het coachen van een jeugdelftal. Natuurlijk heb je wel iets aan die ervaring alleen een mannenteam is toch echt wat anders.

14 november 2023 om 21:57

Intelligentie is er geen verschil tussen mannen en vrouwen. Er is geen reden dat een vrouw niet met een tactisch idee kan komen.

Ook dat zeg Florenoord niet. Zoals je zegt is er helemaal geen verschil in intelligentie, overigens is er wel een aantoonbaar verschil in welke aspecten de intelligentie zich uit maar goed. Als een man voetbalcoach kan worden van een mannenteam dan kan een vrouw dat ook, absoluut mee eens.

Wat hij wel zegt is dat succesvol zijn als coach in het vrouwenvoetbal helemaal geen garantie is op succes in het mannenvoetbal. Mede door het verschil in fysieke kwaliteiten en bijgevolg het tempo is het gewoon een andere sport. Dus zijn er tactisch andere dingen nodig.

14 november 2023 om 21:59

Nee wat je zegt is dat die persoon zich moet bewijzen in het mannenvoetbal. Oké volgens jouw denkwijze: die dame in kwestie moet zeer laag beginnen (want vergelijkbaar met een dame achter de kassa). Dan mag jij eens aan mij vertellen hoeveel topcoaches (zelfs in Nederland, dus niet internationaal) van de amateurs/krochten van het profvoetbal zijn doorgegroeid naar een toppositie.

14 november 2023 om 22:03

Maar @ fiorenoord, ze hoeft toch niet zelf mee te rennen? Uiteraard zijn er verschillen en weten we niet of ze het aan kan, maar waarom zou het als vrouw niet kunnen?

14 november 2023 om 22:07

Over obsessies gesproken zeg. Even zulke zaken gaan uitzoeken.

Verder niet echt een sterke inhoudelijke reactie.

14 november 2023 om 22:08

Nee hoor, topkerel die Lierse en niets dan lof voor hem van mijn kant. Ik vind gewoon dat ie hier compleet de mist in gaat. Wat naar mijn mening af en toe gebeurt wanneer het dit soort politiek correcte onderwerpen betreft.

14 november 2023 om 22:13

Die reactie vind ik compleet naast de kwestie Lierse. Er is toch niemand die zegt dat Sabina eerst maar eens een bierteam moet gaan coachen op zondag?

De vergelijking die Florenoord maakt is dat zeggen dat een coach uit het vrouwenvoetbal het gegarandeerd gaat maken in het mannenvoetbal hetzelfde is als zeggen dat een kassa-medewerker gegarandeerd een goede minister van financieen wordt.

Beide zijn mogelijk maar hun huidige functies staan zo ver van de beoogde functies dat hun huidige ervaring verre van een garantie op succes is. hier trok je zijn reactie echt wel compleet uit verband door te stellen dat een vrouwencoach/kassa-medewerker het volgens hem gegarandeerd nooit kan maken als mannencoach/minister.

14 november 2023 om 22:13

@real8madrid, het verschil in fysiek en tempo bestaat ook tussen een 1e elftal en een jong/jeugdelftal. Toch zijn er genoeg mannen die de stap direct maken van jeugd naar 1e elftal. Ik zie niet in waarom Wiegman de stap van de top van de dames naar de mannen niet kan maken. De vraag of ze het goed gaat doen staat daar los van.

14 november 2023 om 22:18

Ik vind het gewoon een vreemde redenering. Uiteraard snap ik de verschillen tussen mannen en vrouwenvoetbal.

Maar de vraag die ik mij dan stel. Hoe moet zo een dame dat dan bewijzen? Door velen worden die prestaties namelijk weggezet als amateurvoetbal. Dus stel zo een dame moet zich bewijzen bij een kkd-club. Hoeveel coaches zijn er nu die vanaf de kkd de stap zetten naar een topteam of überhaupt een eredivisie-team. Dat is echt een extreem laag percentage. De meeste trainers krijgen de kans bij een topclub. Of omdat ze er in de jeugd gewerkt hebben of omdat ze vroeger zelf voetbalden. Waarom is dat een zoveel logischer iets dan een dame die bijna alles gewonnen heeft wat er te winnen valt bij de dames? Heeft pakweg een Joseph Oosting nu echt zoveel meer laten zien?

14 november 2023 om 22:21

@Real, dat vind ik totaal niet. Hij reageert eerst zelf met “ik denk niet dat iemand haar zou aannemen”. Daar reageert iemand op die zegt dat hij zich dat echt wel kan voorstellen omdat ze bewezen heeft bepaalde kwaliteiten te hebben. Nergens wordt gezegd dat ze gegarandeerd een succes wordt. En dan wordt de kassa-mevrouw vergelijking er in gegooid.

Dat is dus uitsluitend op iemand die zegt dat hij zich wel kan voorstellen dat iemand haar aanneemt omdat ze volgens hem dus weldegelijk kwaliteiten heeft.

14 november 2023 om 22:25

Uiteraard, er zit geen stap tussen de hoogste jeugd categorie en het seniorenvoetbal, wat moeten ze anders? Ik zeg ook niet dat Sarina het niet kan (ik heb geen idee).

Waar je wel makkelijk aan voorbij gaat is dat die jeugdcoaches doorgaans ook laag aan de ladder beginnen en niet hun neus ophalen voor een relatief grote club als Twente. De meeste van hen zouden staan te springen om zo'n kans. Hoe vaak gebeurt het dat een jeugdtrainer meteen in de top aan de slag gaat? Zeer zelden. Van die kleine groep managers faalt de overgrote meerderheid ook in hun eerste aanstelling en de enkeling die wel succesvol is zoals een Pep of Zidane hebben vaak zelf op dat allerhoogste niveau gevoetbald en bijgevolg een streepje voor door hun ervaring als speler.

Overigens is de stap van een willekeurig u19 team van een ED club naar een seniorenteam ook veel kleiner dan van het Engelse damesteam. De beste damesteams in de wereld verliezen van de u15 van nietszeggende MLS clubs of de u15 van een 6e rangs land als Australie.

14 november 2023 om 22:30

Het is natuurlijk iets heel anders om bij een mannenelftal te coachen. Dat het fysiek zwaarder is maakt niet veel uit maar het is vooral veel tactischer allemaal. De tactieken bij de mannen wel heel erg anders dan die bij vrouwen. Het spel gaat 10x sneller, spelers zijn 10x technischer... Maar ook de tegenstanders en coaches zijn veel beter. Wat doe je als de coach tactische wisselingen toepast? In het vrouwenvoetbal gebeurt dat op amateurniveau vergeleken met mannen dus een stuk makkelijker voor haar. Het zijn gewoon zoveel meer dingen waar je rekening mee moet houden.

14 november 2023 om 22:34

Ik heb ook geen idee of ze het kan of niet. Ik ben er alleen 100% van overtuigd dat er 0.0% genetische redenen zijn waarom een vrouw voetbal minder goed zou kunnen snappen of een coach zou kunnen zijn. Echter vind ik dat je een mooi voorbeeld aanhaalt. Stel je bent een topcoach in de jeugd bij pakweg Barcelona. En je wil de stap maken naar het seniorenvoetbal, maar je krijgt alleen kansen bij amateurteams. Wat doe je dan? Gewoon blijven waar je zit natuurlijk. Zo een Wiegman gaat ook niet zomaar weg bij de absolute top natuurlijk. Volkomen logisch vind ik. Al denk ik wel dat als ze de lat hoger legt dan Twente dat ze nooit een mannenteam gaat coachen, dat is al heel hoog in de voetballadder.

Maar geef zo een dame eens een kans. Veel beter dan de eindeloze recyclage van keer op keer mislukte coaches waar kleine clubs altijd op terugvallen.

14 november 2023 om 22:44

@lierse wat maakt het dat je altijd maar zo getriggerd bent wanneer het om vrouwen of de LGBTQ+ gaat?

Je kan de tegen vraag die je stelt ook omdraaien, welke coach in het vrouwenvoetbal heeft ooit iets in het mannen voetbal gepresteerd? Ze kan best een mannen team trainen maar zoals ze nu praat, is dat gewoon pure arrogantie. Waarom zou zijn zichzelf niet moeten bewijzen in het mannen voetbal en direct een kans krijgen bij de top? Omdat ze een vrouw is? Of omdat ze op dat niveau gepresteerd heeft?

Over iedere trainer en of jeugdtrainer zoals Heitinga mogen we twijfelen maar zodra een vrouw aan bod komt moet ze maar direct een kans krijgen terwijl het spel technisch en tactisch gigantisch anders is. Blijf het aparte vinden om te zien dat jij je zo aangevallen voelt.

14 november 2023 om 22:45

Natuurlijk staat het niet los van of ze het goed gaat doen. Iedereen kan op papier de stap maken. Echter niet iedereen gaat het goed doen. Achteraf kon je stap dus niet maken. Het is ook lastig in te schatten omdat er zover ik weet nog nooit een vrouwelijke coach succesvol een mannenteam heeft gecoached.

14 november 2023 om 22:48

Kijk maar eens naar de trainingscarierre van Joseph Oosting. Begonnen op laag niveau jeugd en amateurs daarna kdd. Waarom geef je een voorbeeld die exact tegenstrijdig is met je eigen bewering?

14 november 2023 om 22:53

Idd ze mag toch blij zijn als ze überhaupt ergens bij de profs mag beginnen. Waarom gelijk bij de allerbeste dat mogen over het algemeen alleen de allerbeste ex profvoetballers

14 november 2023 om 23:03

@FCV, nogal een vreemde vraag. Welke vrouw had iets laten zien op wetenschappelijk vlak in de 17e eeuw? Als de kansen er niet zijn door een maatschappij dan blinkt er niemand uit natuurlijk. Nu ga ik niet zeggen dat dat een 1-op-1 vergelijking is. Maar als er geen vrouwen kansen krijgen, kan je er niks over zeggen. Want kerels als Heitinga krijgen wel kansen. Dat is een beetje het hele punt.

Verder voel ik me niet aangevallen. Ik snap sommige denkbeelden niet. Zulke denkbeelden probeer ik te begrijpen en dat doe ik door vragen te stellen.

14 november 2023 om 23:04

Als je de reacties op dit soort topics leest vind ik de conclusie dat Lierse zich aangevallen voelt vrij bijzonder. Je voelt de jeugdpuistjes van de boze jongetjes bijna klappen van woeden dat ze dit zegt.

14 november 2023 om 23:05

Bijzondere reacties wel weer hier. Er wordt onwijs neerbuigend gedaan over de ervaring van Wiegman en als iemand daar wat van zegt worden die neerbuigende opmerkingen massaal verdedigd. Tuurlijk is ervaring bij de vrouwen geen garantie voor succes bij de mannen, maar het zegt we degelijk íéts. Er wordt nu net gedaan alsof het een totaal andere discipline is, maar dat is natuurlijk ook niet waar.

Dat gezegd hebbende is het andersom natuurlijk ook onwijs hautain van Wiegman om te roepen dat ze nu in de top werkt en geen stap terug wil doen. Het spelniveau is bij Twente natuurlijk wel aanzienlijk hoger. Die uitspraak is vergelijkbaar met de trainer van de kampioen van Luxemburg die zegt dat hij niet naar Westham zou gaan, omdat hij nu in de top werkt en geen stap terug wil doen.

14 november 2023 om 23:05

@Bloemo, had ik gedaan. Maar dat is toch ook iemand waar je op voorhand van zou kunnen zeggen “waarom zou je die aanstellen als coach van Twente, een team dat top 5/4 ambities heeft in Nederland?”

14 november 2023 om 23:10

@fiorenoord

Er zijn ook mannelijke coaches die of zelf profvoetbal nooit gehaald hebben of enkel op een laag niveau gespeeld hebben maar wel goede trainers zijn.

Het een sluit het ander niet uit.

14 november 2023 om 23:16

@FVVoetbal

Kan je alle vrouwen opnoemen die een kans gekregen hebben bij mannenvoetbal als coach? Anders lijkt het me niet raar dat er geen vrouwencoaches wat gepresteerd hebben in mannenvoetbal.

Daarbij geeft ze zelf aan dat ze zelf niet enkel de kans aan zou pakken om dingen te doorbreken, maar dat als ze zou coachen, ze in de top zou willen coachen. Als je dit aan elke coach vraagt, zullen zij in werkelijkheid ook het liefst bij een topclub beginnen.

Best ironisch dat je ook vind dat Lierse zich aangevallen voelt, terwijl het idee van een vrouwelijke coach je zo ongemakkelijk maakt, dat je compleet haar woorden verdraaid en andere aannames doet.

Jezus zeg, het is maar een vrouw hoor.

14 november 2023 om 23:20

Lierse als jij een TD zou zijn van een professionele club. Bij welk niveau van club zou jij Sarina een kans geven? Ik vind het heel lastig. Er zijn nog heel weinig kansen geweest voor vrouwen om de stap naar het mannenvoetbal te maken. Ik denk ook niet dat een club van het niveau Twente het snel gaat doen. Het zou wel een leuk experiment zijn en als ze het goed zou doen opent het veel deuren voor toekomstige trainsters. Ik snap echter heel goed dat clubs het nog niet doen omdat de risico's groot zijn.

14 november 2023 om 23:21

Wat een onzin. Ze heeft toch dezelfde papieren als de mannen? Dus ook de papieren om minister van financiën te worden.

14 november 2023 om 23:43

Minister worden is niet lastig hier hoor, heb je niet zoveel voor nodig. Hugo de Jonge is zonder enige ervaring minister van volkshuisvesting geworden. Net zo krom als een aantal jaar geleden toen de minister van defensie het verschil niet eens wist tussen korporaal, sergeant en luitenant.

15 november 2023 om 00:23

fiorenoord, wat een ongelofelijke simpele vergelijking haha, jeetje. Zij is manager voor een vrouwenelftal, dat is qua functie omschrijving zeker op het niveau waar zij acteert niet veel anders dan bij de mannen. Je reacties doen lijken of ze zelf moet gaan voetballen. Nee, zij zal leidinggeven aan de technische staf en het team managen. Net zoals de mannelijke variant dat doet, hier en daar zal zij haar eigen technische of tactische opvattingen hebben net zoals elke andere manager, vrouw dan wel man.

15 november 2023 om 00:36

@Lierse - geef zo'n dame de kans? Clubs willen geen proefkonijn spelen, en zeker niet de topclubs. Ze heeft geen idee wat er bij een profclub komt kijken. Volledig andere wereld dan bij de vrouwen.

Overigens het tweede artikel binnen 1 dag waar je feministische trekjes vertoond. FCVoetbal23 zegt het al, waarom triggert het je allemaal zo?

15 november 2023 om 00:40

Eazy-e, jouw vergelijking is toch ook niet kloppend? Ja, ze moet managen en heeft een technische staf. Dat heeft de manager van FC Odisha bijv ook. Maar hij heeft ook slecht materiaal, die nog een stuk beter zijn dan de beste vrouwen. Ik denk dat beide wat meer moeten laten zien voordat ze manager kunnen zijn bij bijvoorbeeld Twente. Vrouwenvoetbal is op elk niveau laag, omdat het nog niet zo lang op profniveau gespeeld wordt. Ik denk daarom ook dat Wiegman echt nog geen club als Twente aan zou kunnen. Daar komt wel wat meer bij kijken dan bij een vrouwenteam.

15 november 2023 om 00:53

Het punt is denk ik meer dat het vrouwenvoetbal van het niveau van het derde elftal van een gemiddelde amateurclub is, wellicht nog lager. Een trainer van zo'n elftal wordt ook niet even bij een topclub neergezet. Verder kan een willekeurig iemand van de straat ook prima voetbalinzicht hebben, trainer zijn van zo'n club daar komt wel wat meer bij kijken.

15 november 2023 om 00:54

Ajaxnl!, Hugo de Jonge geen ervaring? Was hij niet minister tijdens een crisis niet zolang geleden? Minister omdat zijn voorganger de baan niet aankon qua werkdruk. Robert Eenhorn, directeur van Az komt uit de honkbal wereld. De wereld is dan wel anders, de functie an sich niet. Volkshuisvesting is overigens ook een crisis, vandaar dat vanuit binnenlandse zaken daar deze functie voor gemaakt hebben. Je zou de Jonge dan ook wel als crisis manager kunnen betitelen inmiddels.

Verder leuk voorbeeld betreffende de rangen, het ging volgens mij om het verschil tussen sergeant of major. Dat zijn details die vooraf niet perse nodig zijn om zo'n functie te bekleden. Gaande weg zou ik zeggen is het misschien wel handig om te weten, maar eerlijk gezegd zou mij het niet zoveel boeien. Ik heb liever een goeie manager, in het geval van een minister dan praat je over CEO niveau. Dat soort details vallen mijlenver buiten je takenpakket. Mijn CEO zal ook niet precies het verschil weten tussen mijn rol en die van mijn collega.

15 november 2023 om 00:57

Dat er een groot verschil en fysiek en tempo is tussen mannen en vrouwenvoetbal zijn we het allemaal over eens. Maar waarom zou Wiegman dat verschil niet kunnen begrijpen? Die Franse scheidsrechter fluit trouwens ook met gemak het mannenvoetbal.

15 november 2023 om 00:58

Het zou kunnen, maar ik denk persoonlijk dat een vrouw niet echt tips aan bv een verdediger kan geven hoe zijn lichaam het beste te gebruiken. Wellicht kan het tactisch wel, maar echt ideaal is het dus niet. Eigenlijk vind ik het pas echt raar dat vrouwlijke scheidsrechters zomaar topwedstrijden bij de mannen mogen fluiten. Dat is dus echt alsof je iemand uit de lagere amateurafdelingen opeens de Champions League finale laat fluiten. Die zijn het tempo, persoonlijkheden, trucjes etc ook totaal niet gewend.

15 november 2023 om 01:20

@oenieboy, iemand die achter de kassie werkt of een minister zijn twee uitersten en komen qua functie omschrijving 0 overeen. Dat is het enige wat ik volgens mij onderuit heb gehaald. Of zij inhoudelijk de kwaliteiten heeft weet ik niet, dat is voor mij lastig te beoordelen. En heb ik volgens mij ook niet geschreven, wel denk ik als je het zo indirect wil vragen dat Wiegman een soort van buitencategorie is binnen het vrouwenvoetbal. Hoe zich dat vertaald in de mannenwereld, geen idee want in de meeste facetten van manager zijn hebben wij geen zicht. Wel denk ik dat zij (of welke vrouw dan ook) in het mannenvoetbal overal harder voor zal moeten werken, je zal zelden de wind mee hebben. Je ziet dat bijvoorbeeld terug bij vrouwelijke scheidsrechters.

Verder denk ik niet dat zij zich te goed moet voelen voor een bepaalde club. Misschien wel een bepaald niveau binnen het betaald voetbal maar los van dat zou het gevoel erg belangrijk moeten zijn. Ze verdiend overigens nu bijna 5 ton per jaar, dat ze dan geen functie bij bijvoorbeeld een Top Oss ambieert snap ik dan wel maar er is nog veel meer tussen dat en de top in Nederland.

15 november 2023 om 01:26

@florenoord
Wat heeft het tactische aspect van het spelletje te maken met vrouw of man zijn? Vrouwenvoetbal is niet om aan te gluren maar volgens mij is de veld ook daar 100 meter, buitenspel en alle regele hetzelfde, ze spelen vast ook 11 tegen 11. Waarom kan een vrouw geen betere strijdplan hebben dan een man?

15 november 2023 om 07:15

@TimBilis9, de ervaren coaches liggen misschien niet voor het oprapen maar nog steeds kiezen clubs eerder voor mannelijke trainers en als de ervaring ontbreekt kiezen ze voor een jongere mannelijke trainer (even los van of Wiegman überhaupt betaalbaar is voor zulke clubs). Dit wordt gewoon niet zo snel overwogen, ook niet bij de top 5 van NL.

15 november 2023 om 07:51

Lierse geeft Jo Christiaens een kans. Een coach uit amateur. Dan zijn ze toch ook een proefkonijn? En jij denkt serieus dat de Engelse voetbalbond niet professioneel is?

Verder wel schattig dat je me zo op de voet volgt.

15 november 2023 om 07:54

@Psv-er, bij een stabiele tweedeklasser zou het wel leuk zijn denk ik. Stel dat er in België een dame rondliep die het palmares van Wiegman had dan zou ik het zeker niet erg vinden als bijvoorbeeld Lierse die zou benaderen.

Als ze zelf echter hoger mikt dan teams als Twente dan gaat het, zoals ik hierboven al aangaf, logischerwijs gewoon niet waarschijnlijk zijn dat ze ooit de stap maakt.

15 november 2023 om 10:25

Naast de controversiele discusses heb je natuurlijk ook te maken met een andere dynamiek en sfeer bij een groep mannen waarbij de meeste tussen de 18 en 25 jaar zijn. Om van enig mannengroep het respect te winnen moet je ook een harde tante zijn en ook tegen een bepaald soort humor kunnen. Ik zeg niet dat Wiegman dat niet kan maar ze zouden haar zeker testen. Vrouwen zijn over het algemeen hier toch wel gevoelig voor.

15 november 2023 om 10:49

Is dat bij vrouwengroepen van die leeftijd niet dan?

15 november 2023 om 10:59

@eazy-e Hugo de Jonge heeft geen relevante ervaring nee... Hoe ga je minister zijn tijdens de coronacrisis vergelijken met huizen lol. Is toch totaal iets anders? Om directeur te zijn heb je gewoon kennis nodig, de directeur van Shell zou zonder enige voetbalkennis ook nooit directeur van een voetbalclub kunnen zijn. Tevens heeft hij compleet gefaald tijdens de coronacrisis, waarom zet je hem dan nogmaals in als minister in een crisis. Dus nee, je hebt niet veel nodig om hier minister te worden.

15 november 2023 om 11:12

Ik hoef jou toch niet uit te leggen dan mannen onderling anders met elkaar omgaan dan dat vrouwen onderling dat doen?

14 november 2023 om 21:53

Misschien ook even vermelden waarom dan, want nu is dit gewoon een domme uitspraak. Wiegman heeft zich echt wel bewezen. Dat ze dat in het vrouwenvoetbal heeft gedaan doet daar helemaal niets aan af.

14 november 2023 om 22:06

Dat is een kwestie van tijd denk ik. Waarschijnlijk eerst een vrouwelijke assistent die het na ontslag van een trainer over neemt.
De eerste vrouwelijke trainer zal wel onder enorm vergrootglas komen te liggen denk ik. Alles wat fout gaat zal dan uitgebreid in de sportmedia besproken worden.

Ik denk dat het 10 jaar geleden ondenkbaar zou zijn dat er vrouwelijke grensrechters in het betaalde voetbal zouden zijn, maar dat is nu al zo ver.

14 november 2023 om 22:11

@dr.duck

Nu zijn er voor zover ik weet geen teams in het Nederlands Betaald Voetbal met een vrouwelijke assistent. Dat zie ik ook niet zo snel gebeuren.

De vergelijking met grensrechters of scheidsrechters gaat wat mij betreft ook niet op aangezien zij niet actief meedoen aan het spel. De intensiteit van voetballen, fluiten en vlaggen is niet te vergelijken. Vandaar dat arbiters vaak tot ver in de 40 op het hoogste niveau kunnen meedoen, maar dat dit de meeste veldspelers niet gegund is.

14 november 2023 om 22:23

Op dit moment zijn er naar mijn weten ook geen vrouwelijke assistenten in het betaalde voetbal, maar ik denk wel dat dat gaat gebeuren.
De vergelijking maak ik alleen om aan te geven dat iets wat op een bepaald moment ondenkbaar is niet veel later toch realiteit kan zijn

14 november 2023 om 23:18

@fiorenoord

Een coach hoeft net als een arbiter niet zelf te spelen en ook een mannelijke coach die zelf nooit hoog gevoetbald heeft kan dit probleem zowel wel als niet ervaren aangezien er voor beiden voorbeelden zijn.

15 november 2023 om 00:59

Een coach doet toch ook niet actief mee aan het spel? Nu spreek je jezelf tegen fiorenoord.

14 november 2023 om 22:16

Lekker traditioneel denken. En dan de meeste likes krijgen ook nog.... Menig top bedrijf wordt tegenwoordig geleid door een vrouw. Waarom zou dat bij een voetbalteam niet kunnen? Genoeg mannen coaches die nooit prof zijn geweest, dat is dus niet een argument. Wat wel?

14 november 2023 om 22:23

Waarom haal je opeens de bedrijfswereld erbij? Waarom denk je dat dit te vergelijken is met het coachen van een voetbalteam?

14 november 2023 om 23:36

Waarom niet? Deel van het werk is leidinggeven, communicaren etc. Daarnaast geef je overigens totaal geen antwoord waarom een vrouw het niet zou kunnen. Ik snap ook wel dat je daar geen antwoord op geeft, want dat is er niet.

15 november 2023 om 00:04

Omdat je in de topsport voor het beste gaat en dan kom je gewoon bij een man uit. Wellicht dat vrouwen dat niveau ook kunnen halen maar ik moet het nog zien.
Sarina wordt op trainingen gewoon aangepakt door spelers van doe het eens voor dan. Laat eens een goede trap zien, ze wordt niet serieus genomen als je zelf amper een bal kan aanraken heb je geen krediet. Zo werkt het gewoon in de voetballerij.
Zo werkt het ook in de topbedrijven, hoeveel % zijn daar mannen? Waarom is dat zo denk je?
Ik zeg niet dat ik het uitsluit, het zou prima kunnen dat een vrouw het kan. Maar net zoals iedereen, bewijs je zelf eerst maar op mannen niveau ipv 2e klasse zaterdag amateurs niveau. Alsof de plaatselijke 2e klasse amateur trainer zijn neus zou ophalen voor Twente, maar mevrouw Wiegman wel hoor. En daar gaat het dus al mis. Ze heeft geen flauw idee wat er allemaal bij komt kijken want ze heeft 0,0 ervaring op dat niveau, 0!

15 november 2023 om 00:26

@fiorenoord: het is een hele simpele vergelijking: omdat pakweg 30 jaar geleden men dacht dat vrouwen nooit een bedrijf zouden kunnen leiden. Want ja, dat hebben ze gewoon niet in hun genen.ongeveer 70 jaar geleden werden getrouwde vrouwen gezien als handelingsonbekwaam. Men dacht dat vrouwen nimmer goede keuzes konden maken met betrekking tot geld. Zouden het waarschijnlijk alleen aan make up hebben uitgegeven. 100 jaar geleden hadden ze soortgelijke gedachten, maar toen ging het over stemmen. Men dacht dat vrouwen nooit de capaciteiten hadden om rationeel tot een juiste (stem)keuze te komen. Die begrepen toch niets dat in de wereld gebeurde.

Ik hoop dat je de link met het traditioneel denken nu een beetje door hebt.

15 november 2023 om 00:47

Regulator, dat hij dit zich niet kan voorstellen momenteel is toch niet perse traditioneel. Momenteel liggen de niveaus ontzettend ver uit elkaar op elk level. Qua druk, qua tactiek, qua fysiek etc. Daarom vind ik het wel een logische gedachte dat hij Wiegman het niet ziet doen. Wellicht over een jaar of 30, eerder zie ik het ook niet gebeuren.

15 november 2023 om 01:03

Wat een misplaatste opmerking. Alsof elke trainer mee moet doen in een rondo om serieus genomen te worden. Wat een flauwekul. Er zijn genoeg trainers die nooit hebben gevoetbald. Kijk maar naar Mourinho of Tuchel.

15 november 2023 om 01:10

@oenieboy: Dat is zo een beetje de essentie van traditioneel denken. Het wegwuiven van verandering, omdat het nooit eerder gedaan is (beetje de essentie van verandering en ontwikkeling).

Het spreekt voor zich dat niveaus ver uit elkaar liggen, maar dat geldt ook voor het mannenvoetbal. Een Pep Guardiola begon toch ook in de Barca jeugd als trainer en kreeg direct daarna het eerste team onder zich. Qua druk, tactiek, fysiek allemaal een groot verschil.

Het punt is dat als je een trainer wil beoordelen je altijd kijkt naar zijn kwaliteiten die hij op zijn huidige niveau laat zien en je probeert voor te stellen of hij dit op een hoger niveau zal kunnen doen. Soms heb je een schot in de roos met bijv. een Guardiola, Zidane en (voor Ajax begrippen) een ten Hag. Soms komt het niet uit wat je verwacht had, maar dat geldt voor iedereen. Er is Wiegman geen enkele reden om dat niveau verschil opeens wel als een dooddoener te gebruiken.

Juist in het voetbal gaat het om kansen krijgen en met beide handen aanpakken, want er is bijna nooit een zekerheid dat iets daadwerkelijk gaat lukken.

14 november 2023 om 22:25

Precies. Vrouwenvoetbal en mannenvoetbal lijken wel twee totaal verschillende sporten. Vraag mij of zij een manenteam tactisch fatsoenlijk kan neerzetten.

14 november 2023 om 22:28

Nee, die geven de voorkeur aan mannen die er niks van bakken,

15 november 2023 om 10:56

Mag het toch ook hopen van niet.
Vind die vrouwelijke grensrechter al apart

Laten we mannensport gewoon mannensport houden en vrouwensport ook vrouwensport.

Gelukkig! Fc Twente kiest namelijk de komende 10 jaar ook nog niet voor deze vrouw.
Er is mijn inziens een groot verschil tussen mannen en vrouwen die voetballen.
Blijf lekker bij een vrouwenteam en dan blijf je wereldtop

15 november 2023 om 00:26

Denk eerlijk gezegd dat Twente al een lijst heeft met trainers die ze willen aanstellen als Oosting iets anders wil proberen.

Denk dat ten Hag bovenaan de lijst staat en Wiegman er helemaal niet opstaat.

15 november 2023 om 12:22

ik vind veel prima, zolang het maar geen Wiegman of Maaskant is

Ben wel benieuwd naar de eerste vrouwelijke coach bij de mannen. Op elke facetten van het spel zijn de mannen verder dan de vrouwen. Waardoor het op tactisch niveau een ander spel wordt voor een trainer.
Denk dat ze hierdoor al lastig zou krijgen in het begin. Maar alles valt te leren uiteraard.

Denk echter niet dat een Ajax, PSV of Feyenoord die kans gaan wagen. Er zijn genoeg mannelijke coaches te vinden die zich al bewezen hebben. En je gaat geen gok nemen.
Ze zou eerst wat lager kunnen proberen. Maar ze geeft al aan dat niet te willen. Dan is de kans ook wel erg klein dat ze daar ooit trainer zal worden.

14 november 2023 om 23:05

Denk dat we heel wat uitdagingen bij komen om respect van de kleedkamer af te dwingen. Helemaal als de kleedkamer uit verschillende culturen en geloven bestaat.

Lachwekkend. Denk dat Twente 5x zo goed is als de beste elftal wat Wiegman getraind heeft.

14 november 2023 om 21:52

Maar is Twente de top? Want ze zegt nergens dat ze nu bij een beter elftal zit

14 november 2023 om 21:56

Top van wat?
Fey/psv/ajax is ook niet de top van het voetbal.
Als je alleen maar dames hebt getraind ga ja zeker niet bij de mannenvoetbal aan de top beginnen. Verschil is simpelweg gigantisch. Kwa niveau, kwa druk wat er mee komt etc.
Zou het al een eer voor haar vinden als een Sparta haar de kans geeft, maar blijkbaar denkt ze klaar te zijn voor de top. Denk dat ze lang kan wachten dan

14 november 2023 om 22:02

Tja, dan zou je dus zeggen dat zij liever koning is van een onbewoond eiland waar geen spriet gras groeit en drinkwater niet te vinden is dan dat ze een normale burger is in een 1e wereld land. Liever de top van het vrouwenvoetbal dan een club in het mannenvoetbal die op elk valk: sportief, financieel, kwaliteit voetbal,... een stap vooruit is op haar huidige werkgever? Dat lijkt me persoonlijk sterk want zo idioot, narcistisch en egocentrisch lijkt deze dame me nou niet.

Stel je voor dat iemand die de Youth League wint met zijn u19 team van AZ voor elk aanbod zijn neus ophaalt want die wil enkel de stap maken naar de CL-winnaar.

14 november 2023 om 22:55

Top van de sector waarin ze werkt. 2 keer de finale gehaald bij het vrouwenvoetbal. Wereldwijd meer aanzien dan bij Twente. Twente is niet de top van het mannenvoetbal. Dat is toch gewoon een feit ? Wil niet vervelend doen

14 november 2023 om 23:04

Top van de sector is Man City, Real Madrid, Bayern etc.
En ik denk dat zij helemaal niet meer aanzien heeft. Denk dat een Mcclaren meer aanzien heeft in Nederland dan een Wiegman. Ondanks sociale media campagne om vrouwen voetbal te pushen.

Verder doe je niet vervelend, Twente is niet mijn club. Vind het alleen een beetje simpel om te denken dat je op de wereld top kan trainen wanneer je op een veel lager niveau jezelf hebt bewezen. Zou haar sieren als ze bereidt is om de 'glazen plafond' door te komen ipv wachten op iets wat niet gaat komen (een topclub).

Maar ik zelf sta niet te springen om vrouwen coaches dus ik vind het prima als ze bij het vrouwenvoetbal blijft.

14 november 2023 om 23:42

@real8madrid, financieel weet ik nog zo net niet hoor. Ze verdient nu zo'n 5 ton bij Engeland en dat is een parttime baan. Ik weet niet wat de huidige trainer van Twente verdient maar denk niet dat het een echte vooruitgang is qua salaris, als dat er al is

14 november 2023 om 22:24

Tuurlijk, en met 5x houd je het nog bescheiden... Elke plaatselijke amateur vereniging wint met ruime cijfers van het Nederlandse vrouwen elftal

In vrouwen voetbal zit met alle respect totaal geen kracht in de benen, of fatsoenlijke balbeheersing dat is gewoon veel minder... En zal altijd zo blijven.

14 november 2023 om 22:29

Wel meer dan 5x want het verschil is enorm groot. Ik denk dat twente minimaal 30 doelpunten zou maken tegen de oranje dames als ze 90m voluit zouden gaan.
Maar, dat is niet relevant. Wiegman mag toch zeggen wat ze wel en niet wil. Niets mis mee.

Apart, ik heb toch meer de indruk dat het Nederlandse mannenvoetbal zich 'te groot' voelde voor een vrouw aan de leiding ipv andersom.

14 november 2023 om 22:00

Waarschijnlijk zegt ze dit omdat ze weet dat er toch geen club komt om haar als coach aan te stellen.

Wel een beetje grootheidswaanzin aan het worden. Een team als FC Twente is toch wat niveaus hoger dan wat ze nu traint, en ik denk dat ze dat aardig onderschat. Leuk dat je bij het vrouwenvoetbal nog oefeningen van de mannenjeugd kan gebruiken maar daar kom je bij de mannen pro’s niet mee weg.

14 november 2023 om 22:08

Buiten dat gaat er natuurlijk geen top team komen om het risico te nemen. Ze geeft aan de wereld te willen veranderen. Dan zou zij juist voor verandering kunnen zorgen door de eerste vrouwelijke coach bij een mannen team te worden. Als zij het goed doet bij een Excelsior, pec of ADO gaan de deuren voor andere vrouwen ook open.

Wat is voor haar nog een stap hoger?", vroeg de oud-international van de Oranje Leeuwinnen zich af.

Letterlijk elk mannenteam in een van de top 7 Europese competities... Wat een gewauwel zeg.

14 november 2023 om 21:58

Letterlijk elk professioneel mannenteam in de wereld, bedoel je. En dat is echt zo. Elk team zou het Engelse dameselftal compleet van de mat spelen.

14 november 2023 om 22:18

De Oranje Leeuwinnen hebben niet zolang geleden tegen Volewijckers O18 gespeeld en met 2-1 gewonnen.

'jonker hield overigens rekening met een nederlaag: ,,normaal gesproken wint een redelijk jongensteam Onder-18 van een vrouwenteam. Van welk vrouwenteam dan ook.”' (ad)

15 november 2023 om 00:16

fiorenoord, je zal dan voornamelijk verliezen op basis van fysiek. Niet iets waar je als coach/manager wat aan kan doen. Als coach/manager heb je praktisch hetzelfde takenpakket, je hebt misschien bij het mannenvoetbal meer assistenten. Assistenten die werk voor jouw verrichten zodat jij als manager de sportieve voortgang beter kan managen.

Als een Maurice Steijn coach kan worden bij Ajax, waarom zou zij dat dan niet kunnen? Je beoordeeld iemand toch op basis van zijn of haar kwaliteiten die nodig zijn voor de betreffende functie omschrijving. De enige reden waarom ik dit voorlopig niet zie gebeuren is vanwege zoals je hier sommige reacties al kan lezen, sommige jongens/mannen zijn daar mentaal nog niet klaar voor. Net zoals vrouwelijke scheidsrechters of misschien iets dichterbij, wanneer ze en vrouwelijke leidinggevende krijgen.

14 november 2023 om 22:02

Letterlijk elke professionele voetbalclub op aarde is beter dan wat Wiegman nu traint denk ik zelfs. Lachwekkend dat zij zich te groot voelt voor Twente. Ze mag al blij zijn als er een club in de KKD gek genoeg is.

14 november 2023 om 22:05

Ze zijn beter ja maar dat is niet hetzelfde als een stap hoger. Ik betwijfel of Hadjuk Split (wat eigenlijk al geen kleine naam is) meer betaalt dan de Engelse bond. Ik betwijfel ook of die ooit een wedstrijd spelen met meer toeschouwers dan de wk-finale van de vrouwen. Ik betwijfel helemaal niet dat ze dat Engelse vrouwenteam een pakkie van 16-0 op de broek geven maar is dat de enige metriek wanneer we het hebben over 'een stap hoger'?

14 november 2023 om 23:45

Ze traint nu het hoogste van het hoogste. Dat ligt op het niveau jongens amateurs 018. Dan is twente stap omlaag? Proest

Er zit toch geen club "als Twente" of hoger op Sarina Wiegman te wachten.

14 november 2023 om 22:20

Zeker niet, mannen voetbal en vrouwen Voetbal is een wereld van verschil. Verwacht dat een middenmoter niet eens zit te wachten op Wiegman

Als ik er over nadenk is het helemaal niet uitgesloten dat een vrouw een professioneel mannenteam zou kunnen coachen. En het zal vast wel een keer gebeuren en dat is ook prima. Waarom zou een vrouw niet tactisch beter onderlegd kunnen zijn dan sommige mannelijke trainers?

Maar Wiegman hou toch gewoon je mond! Je zou in je handjes mogen knijpen als een club als Twente je vraagt! Wie denkt ze niet dat ze is?
Ik zou in de top willen werken. Pfffff. In vergelijking met het Engelse nationale dameselftal is FC Twente een club die jaarlijks de eredivisie, CL en de wereldbeker wint. En de Twentemannen die er voetballen zouden als nationaal team elke 4 jaar wereldkampioen worden.
Wiegman blijf lekker bij de dames!

Gewoon even normaal doen nu. Appels zijn geen peren.

Wat zijn dit weer voor reacties dan? Elke halve zool die hier weer durft te beweren dat ze het niet baseert die uitspraak slechts op - laten we gewoon eerlijk zijn - ietwat discriminerende aannames. In plaats van dat je met loze argumenten komt als fysieke kracht kun je ook gewoon beseffen dat voetbal in de basis zowel voor mannen als vrouwen exact hetzelfde is. Zeker als coach maakt het werkelijk geen zak uit of het mannen of vrouwen zijn. Als jij als coach weet wat je spelers kunnen en waar hun kwaliteiten liggen, kun je daar een team van maken. Of het nou mannen of vrouwen zijn.

14 november 2023 om 22:05

Nou ik ben het toch echt totaal met je eens. Buiten dat er door de fysieke verschillen wel degelijk bepaalde spelonderdelen verschillen heb je bij het mannen voetbal met veel meer druk, media aandacht en supporters te maken.

Daarnaast is een groep vrouwen trainen en coachen totaal anders dan een groep mannen. In de benadering, omgangsvormen etc.

Ik zeg niet dat Sarina dat niet kan, maar om nou te zeggen dat ze gegarandeerd een succes wordt omdat ze het goed doet bij de vrouwen is wat mij betreft veel te makkelijk.

14 november 2023 om 22:34

Natuurlijk maakt dat uit. Als je beweert dat voetbal in de basis voor mannen en vrouwen hetzelfde is, sla je de plank eigenlijk direct al faliekant mis. De verschillen zijn gewoon dermate groot tussen zowel beide takken als beide geslachten dat je onmogelijk kunt stellen dat zo'n overgang wel even te doen is. Puur op de inhoud van de sport posteer je min of meer een coach uit de Kelderklasse op de positie als hoofdtrainer bij een relatief grote professionele subtop-club. Dat klinkt wellicht denigrerend, maar het is wel de realiteit.

14 november 2023 om 23:27

@sirius

Het verschil tussen een jeugdelftal van mannen en volwassenen is ook groot, maar is het spontaan onmogelijk voor een jeugdtrainer om ook dat niveau te kunnen trainen?

Vooralsnog beginnen de meeste mannelijke trainers gewoon in de jeugd, genoeg ook die zelf nooit op het hoogste niveau gespeeld hebben.

Vrouwen die voetballen met mannen is te gek, maar een coach die vooral tactisch de lijnen uit moet zetten? Is het daadwerkelijk zo onbegrijpelijk voor een vrouw, want ik heb het idee dat velen hier spontaan doen alsof voetbal rakettechniek zou zijn.

Kan Daphne Schippers mannelijke sprinters niks uitleggen over wat een goede sprinthouding is, wat de beste momenten zijn om aan te zetten etc? Ik betwijfel dat.

15 november 2023 om 00:01

De discussie is echter niet enkel tactisch? Er komen meerdere factoren samen en betreft voetbal geldt dat wel heel erg. Dat is niet zozeer positief, maar het is helaas wel de realiteit. Er speelt heel wat meer mee dan enkel het tactische aspect. Bovendien maakt men van een amateurcoach ook niet voor niets geen hoofdcoach van een profclub, en zeker niet in de Eredivisie.

Zeggen dat je in de top zit. Ze heeft misschien in totaal 15 wedstrijden moeten coachen waar je echt getest wordt op tactisch gebied op het niveau van de een goed A jeugd team. De rest win, je met zowel het Nederlandse al Engelse nationale dames team met 10-0. Dat deze discussie bestaat irriteert me al enorm.Ze moet het eerst maar eens laten zien in de tweede divisie, hooguit KKD

Ik vind het een beetje dubbel. Vanuit relatieve zin is de top van het vrouwenvoetbal wel even andere koek. Dat kun je qua druk e.d. prima naast dat van de mannen leggen. Ik kan dus ook goed snappen dat je dat niet op wilt geven voor de subtop van de Eredivisie. Niet alleen kom je in een andere wereld terecht waar de aandacht weer minder op je gericht is, maar het afbreukrisico is ook best groot, vooral omdat niemand nog weet hoe zo'n overgang is.

Vanuit de keiharde sportieve realiteit is het plaatje wel andersom, ben ik bang. Als het ware hevel je op dat aspect dan min of meer een coach uit de Kelderklasse over naar de subtop van het Nederlandse profvoetbal; een verschil van dag en nacht. Daar zitten gigantische risico's aan.

Buiten dat zijn er ook gewoon veel factoren waardoor het een slecht plan is. Het wordt voor een Wiegman veel moeilijker om gezag en respect af te dwingen. Niet eens zozeer omdat ze een vrouw is, maar omdat haar perceptie van het spel min of meer is zoals een doorsnee liefhebber naar voetbal kijkt. Ze heeft simpelweg geen idee hoe het is om op dat niveau te acteren, uiteraard wederom vanuit het sportieve opzicht. Ook weet zij niet wat het is om op dat niveau te acteren als voetballer, want dat niveau heeft zij nooit enigszins gehad. Dit is uiteraard geen sneer richting Wiegman, maar de realiteit.

Ik snap haar punt opzich wel. Je werkt als bondscoach voor een van de grootste landen in een bepaalde tak van de sport, waarom zou je dan risico nemen en bij een 'lager' team als coach in te stappen? Mocht het niet lukken is het maar de vraag waar je dan aan de bak zou komen. Tuurlijk zou FC Twente met speels gemak ruim winnen van de Engelse dames, maar toch is haar overweging wel te begrijpen. Zij werkt bij de absolute top in die tak van de sport.

Ze wil niet omlaag in niveau, dus elke 5e klasse heeft een kans om haar binnen te halen.

15 november 2023 om 01:22

Musi26, nou ik zie Ajax het nog wel proberen hoor. Die kwamen ook met Maurice Steijn op de proppen, een enorme verrassing was dat toen. Volgens vele Ajacieden hier echter begrijpelijk gezien zijn sportieve prestaties bij o.a. Ado den Haag. Van Gaal heeft een zwak voor het vrouwenvoetbal, ik zie het hem zo doen.

Laat haar mooi bij het vrouwenvoetbal blijven, dat is het niveau waar ze past.. bij een subtop club past ze totaal niet

Ik val werkelijk van mijn stoel. Vrouwenvoetbal - ookal vinden ze het niet leuk om te horen. Is gewoon amateurniveau, en een betrekkelijk matig niveau daarvan dan nog. Echt, we hebben hier mensen op VZ die met hun zaterdag elftal gewoon winnen van mevrouw Wiegman haar teams.

Volgens mij ziet zij zichzelf als een of andere toptrainer. Nou, dan heb ik nieuws. De trainer van Ijsselmeervogels traint op een hoger niveau dan mevrouw Wiegman. Zij zou blij mogen zijn als een team in de KKD haar een kans zou willen geven ondanks haar geringe ervaring op niveau. Laat staan een serieuze subtopper als FC Twente.

Haha, mooi hoor. Nou succes. Maar ze moet niet vergeten dat als ze met het nationale vrouwen elftal van welk land dan ook, tegen FC Twente speelt, ze er met dubbele cijfers af gaat. Dus wereldtop voor vrouwen is heel anders dan wereldtop voor mannen.

Ze zegt alleen nergens dat ze zich er te groot voor voelt toch?

Ze is top gewend bij vrouwen. Echter als je het vrouwenvoetbal ziet is dit natuurlijk een stuk lager niveau dan het mannenvoetbal. Wellicht kan ze het wel maar ik verwacht dat ze zich eerst zal moeten bewijzen op een lager niveau wat overigens voetballend nog steeds hoger is dan het niveau wat ze nu traint.

Toch raar dat je jezelf voor een club als Twente te groot vindt. Ze mag in haar handjes klappen als je überhaupt zo’n club mag trainen. Dat ze het in het vrouwenvoetbal heeft laten zien, betekent niet dat dat hetzelfde is als mannenvoetbal.

14 november 2023 om 22:38

Ik denk dat je het relatief moet zien. In het vrouwenvoetbal is ze een absolute ster als coach en in relatieve zin snap ik qua allure en terminologie haar betoog wel. Vooral omdat een overstap naar het mannenvoetbal haar ook direct van al die aspecten 'berooft'. Dan is ze met alle respect niet eens enigszins datgene wat ze in het vrouwenvoetbal is. Sterker nog; ze zal van veel verder moeten komen dan de gemiddelde subtop-trainer en lang niet alleen om het feit dat ze een vrouw is.

"Ze begon haar carrière als docent lichamelijk opvoeding aan het Segbroek College in Den Haag."

Ok al is het heel licht, op haar cv heeft ze dus wel ervaring als gymleraar met jongeren en dus jongens.

Als ze echt vertrouwt dat ze mannen kan "raken" in de kleedkamer, een buitenlandse speler een beetje op zijn gemak kan laten voelen en tactisch gewoon het spelletje snapt, zou het g.v.d. nog eens wel kunnen werken.

De discussie is denk ik ook niet of een vrouw, in theorie, op topniveau mannenvoetbal kan coachen. Op dit moment oefenen de dames vooral tegen c1 teams. En ze doen het steeds beter.

Is het dan ook terecht om te stellen dat ze als coach eerst daarom ook op dat niveau haarzelf moet bewijzen? C1 ajax / psv / feyenoord? Ok de B1 dan.

Of zou ze op basis van haar prestaties en ervaring zonder probleem kunnen overstappen naar het mannenvoetbal op het zelfde niveau.

Ben er nog niet helemaal over uit.

14 november 2023 om 22:42

@ballondor38 - Je hebt hier niet te maken met pubers en het gezag van het kaliber 'leraar/lerares', hè. Dit zijn fulltime profvoetballers met flinke ego's waar een ervaren trainer met veel bagage en een achtergrond op het allerhoogste niveau als voetballer soms nog veel moeite mee heeft.

Ik denk dus dat je een punt hebt door te stellen dat je haar dan langzaam zou moeten brengen en op moet laten werken. In een ideale wereld zou je kunnen vertrouwen op haar voetbalvisie, maar in werkelijkheid spelen er gewoon heel erg veel factoren mee waardoor het voor haar veel moeilijker wordt dan voor een gemiddelde mannelijke profcoach. Niet alleen vanuit emotioneel en sociaal oogpunt, maar ook vanuit rationeel en sportief oogpunt.

14 november 2023 om 22:42

Ooit is MvBasten en nog wel meer oud top voetballers, gelijk als coach ook op dat top niveau begonnen.

Zou je nu eerder een onervaren oud top-voetballer ala van Basten aanstellen als bondscoach of toch een Wiegman met wel een lijst aan medailles als coach?

Zou wel een interessante poll zijn en recht doen aan een juiste inhoudelijke discussie over deze nieuwe, beetje onwennig ontwikkeling die het mannenvoetbal "bedreigt'.

Zou toch geweldig zijn als ergens in Spanje een vrouw ala Simeone haar Tieten aan haar fans laar zien om ze op te jutten ofzo.

Ik ben om heren!

14 november 2023 om 23:26

@ballondor38 - Heel eerlijk? Ik zou onder iedere omstandigheid voor Van Basten kiezen, ondanks z'n mankementen. Alleen al qua respect in de kleedkamer en qua boegbeeld is hij de betere optie. Er spreken eerlijk gezegd niet veel inhoudelijke argumenten voor Wiegman ten opzichte van Van Basten en dan praten we over een redelijk mislukte coach.

Sowieso zie ik een vrouw in het mannenvoetbal niet als bedreiging. Wel zie ik de valkuilen, ook omdat ik zelf meerdere decennia heb gevoetbald en omdat er gewoon heel veel factoren zijn die voor een vrouw niet per se gunstig zijn. Dat heeft maar voor een erg klein gedeelte met tactiek te maken.

Pak van mijn hart

zij als trainer van bv PSV of Feyenoord wordt net zo'n succes als Leonne Stiffler afgelopen zondag bij studio sport...

De titel is wel misleidend qua woordkeus. Ze voelt zich niet te groot, maar ze wil in de top werken. Is toch een nuanceverschil.

Als het aan mij ligt houden we alles gescheiden. Ook geen mannelijke coaches bij de vrouwen. Mogelijk gaat dan het niveau nog verder om laag, maar het zal allemaal wel.

14 november 2023 om 22:58

Ook geen vrouwen op dit forum!
Vrouwenvoetbalzone.nl

14 november 2023 om 23:23

Die zitten er genoeg en reageren alsof ze mannen zijn. Wel slim om meer positivisme te kweken voor vrouwelijke trainers. Geef ze groot gelijk om het zo te doen

Sinds ik haar een persoonlijke prijs hoorde opdragen aan die speelster die een zoen op haar mond kreeg van die Spaanse FIFA man vind ik deze Sarina echt de grootste troela die er rondloopt. Ver weg blijven van het mannenvoetbal wat in geen enkele manier te vergelijken valt. Het fysiek, de snelheid, de kracht, het testosteron. We slaan in dit land helemaal door maar dat dit ooit überhaupt een item zou worden is echt te lachwekkend voor woorden.

Tja dit is wel een wat dommige redenatie. Vrouwenvoetbal is qua sport relatief amateuristisch vergeleken met mannenvoetbal. Dat bedoel ik niet als menig 16 jarig hijgertje die roept dat ze niet hard kunnen rennen, maar puur om het gebrek aam geld en de professionalisering die dit geld met zich meebrengt.

Het argument dat vrouwen geen mannenteam zouden kunnen coachen is uiteraard complete kolder. Zat coaches kunnen niet voetballen, maar een baan als coach bij het vrouwenteam van Engeland is een minder professionele en drukkende setting dan trainer van een club als Twente en dus zou Twente ook een stap naar voren zijn.

Ik blijf wel lachen om het aandoenlijke sentiment onder voetbalvolgers bij dit soort onderwerpen overigens. Wat zijn we weer beledigd met z'n allen 😅

15 november 2023 om 01:42

@migi, zij harkt gewoon bijna 500k binnen dat doen de meeste eredivisies coaches haar niet na. Drukkende setting vind ik niet echt tastbaar, wat is dat dan? Want als je kijkt naar media aandacht dan zal zij die meer hebben (gehad) dan de coach van Twente.

Verder wat Twente betreft, dat is niet een uitspraak van Wiegman. Dat is een halve quote van een analist waar voetbalzone vervolgens een concluderende headline van maakt.

"nee, nee, daar ga ik verder niet op in. Ik wil in de top werken. Dat doe ik nu en ik ga geen stap terug doen. Dat is het enige dat ik erover wil zeggen."

"mannenvoetbal is voor mij in elk geval niet de heilige graal. Op dit moment ben ik heel tevreden in het vrouwenvoetbal. Ik ben begonnen bij Ter Leede, daarna ADO Den Haag. Nederland. Nu Engeland."

Maar blijkbaar vinden derden het belangrijk om dit soort discussies te starten terwijl daar nul aanleiding voor is.

15 november 2023 om 08:26

Ja ik snap wel wat je bedoelt hoor, maar in zekere zin denk ik toch dat Twente op dit moment een stap omhoog is, puur door het verschil in professionaliteit binnen de sport. De domme uitspraak vind ik ook niet van Wiegman, maar van Stentler en Van Kleef die het haar proberen te ontlokken.

Dat iedereen er hier zo hard over valt is inderdaad vrij zielig, vandaar ook mijn laatste zin

Ik denk dat de meeste mensen hier niet goed lezen. Ze wilt in de top blijven presteren, van het vrouwenvoetbal. Ja er is inderdaad een niveau verschil tussen mannen en vrouwen voetbal, alleen in het vrouwenvoetbal is dit de top. En daar wilt ze blijven presteren.

Wat een conservatief wereldje is dat voetbal toch. In elke andere sport is het heel normaal dat mannen vrouwen coachen en andersom en dat ook regelmatig wisselen. Kijk eens mij hockey, handbal, waterpolo, zwemmen etc etc,

14 november 2023 om 23:31

Op zich deels mee eens, maar in geen enkele andere tak van sport is het verschil in niveau zo astronomisch groot. Dat verandert natuurlijk wel heel erg veel. Je praat hier niet over de Europese subtop vrouwelijke voetbalster die kwalitatief minder is dan een slechte KKD-speler, maar over de beste vrouwelijke voetbalster ter wereld die niet eens tipt aan een redelijke Kelderklasse-speler. Dat maakt het wel een totaal andere discussie.

15 november 2023 om 08:27

Dat dit verschil zo astronomisch groot is betwist ik. Nummer 1 vouwen bij Tennis wint ook niet van de top 250 mannen. Verschil tussen mannenhockey en vrouwen is ook "astronomisch:. Dat maakt het geen ander spel en al helemaal niet de vaardigheden die van een coach worden gevraagd,

15 november 2023 om 13:15

Het verschil is wellicht groot, maar niet dermate groot dat het beste vrouwenteam ter wereld nog moeiteloos aan de kant wordt gezet door amateurs uit de laagste voetbalklasses en nota bene ook door redelijke pubers.

Je zou dan dus de vergelijking moeten maken tussen de beste vrouwelijke tennissters en de lagere amateurklassen bij de mannen, evenals bij de hockeysters en de lage amateurklassen binnen het mannenhockey. Dan gaan we dat verschil niet zo erg zien. Die zouden nog wel winnen van matige amateurs.

Het vrouwenvoetbal is gewoon nog lang niet ver genoeg. Het zijn vaak nog helemaal geen echte atleten. De sport is in dat opzicht nog 'te nieuw'.

Wereldtop is anders dan de eredivisie.
Hebben die meisjes gesnoven of zo, of komen ze van een andere planeet

Ik heb het gevoel dat er iets heeft gespeeld en dat Twente er uiteindelijk niet aan wou beginnen waardoor zij nu zo reageert. Wss wil ze dan ook helemaal niet die stap maken en wilt ze even haar frsutratie kwijt op deze manier.

Ze gaat voorlopig niet slagen in mannenvoetbal. Wat denk je dat er gebeurt als ze drie wedstrijden op rij verlies bij mannen? Het eerst dag dan wordt geroepen is dat ze in de top van vrouwen heeft gewerkt. Zeg maar zondag 1e klas niveau…. En dat is gewoon zo. Okay iets ruimte dan . HHC of Spakenburg tegen Engels vrouwenteam. Zet je toto maar…. Juist… ze werkt niet in de top. Ze werkt in de top van het vrouwenvoetbal. Ik vind het wel redelijk arrogant eigenlijk van haar.

Ik zie veel negatieve reacties maar ik zou het eigenlijk wel leuk vinden als Sarina Wiegman eens de kans krijgt bij Ajax. Denk dat ze het best wel goed zou kunnen doen. Je wordt namelijk echt niet zomaar achter elkaar kampioen op een groot toernooi met een team. Maakt niet uit of dat een heren- of een damesteam is. Denk dat ze menigeen nog zou kunnen gaan verassen. Is alleen wel een maar: ze moet de kans krijgen en ik vrees dat in de conservatieve voetbalwereld dat nog wel eens een probleem kan worden.

Ik zou het wel leuk vinden als ze bij de heren een topclub gaat coachen, maar ik denk niet dat die er op zitten te wachten eigenlijk.

Wiegman kan toch mooi in de top van het vrouwenvoetbal werken hoor als ze een club als Twente te min 'lijkt' te vinden. Let wel; woorden worden weleens verdraaid in de media.
Ik ben overigens oprecht benieuwd of ze een zeer goed mannenteam aan zou kunnen. Andere intensiteit, harder, sneller, kan soms echt in de details zitten vwb wisselspeler of tactiek.
Wie weet gaan we het binnenkort zien.

Ik denk zeker dat Sarina Wiegman, of andere vrouwelijke coaches het zouden kunnen bij een mannenteam in het prof voetbal. Echter vrees ik dat het mannenvoetbal daar simpelweg nog niet klaar voor is. Het is en blijft voor veel mensen toch echt een mannensport en veel mannen lijken toch nog een issue te hebben met het werken onder een vrouw, wat natuurlijk je reinste onzin is. Ik denk dat er een vooruitstrevende club nodig is om voor een omslag te zorgen en dat zal vrees ik geen topclub worden. We hebben één vrouwelijke coach nodig die slaagt bij een mannenteam om die ommezwaai in gang te krijgen. Maar faalt die persoon dan staat de hele voetbalwereld te wijzen dat ze gelijk hadden en dat vrouwen hier niet voor geschikt zijn. En dat is nou zo jammer.

Valt mij wel op dat vanuit het vrouwenkamp vaak negatief of ronduit vijandelijk naar het mannenvoetbal wordt gekeken. Alsof ze niet begrijpen waarom er minder aandacht en salaris hun kant op gaat? Nu dan weer zo'n verontwaardigde reactie 'ik wil bij de top werken'. Alsof Psv, Ajax en Feyenoord niet tot de top behoren in het Nederlands voetbal.

Dat ze vindt dat mannenvoetbal niet de heilige graal is, vind ik dikke prima. Maar om nou te stellen dat je in de top werkt en daarom niet weg wil naar bijvoorbeeld Twente, is je reinste onzin. Zo kan de trainer van Kozakken Boys natuurlijk ook stellen dat die in de top (van het amateurvoetbal) werkt en daarom niet naar Twente wil.

Wiegman weet heel goed dat er geen enkele mannenteam op een vrouwelijke trainer staat te wachten.

Lekker in de 1e klasse gaan trainen, zelfs dat is meer niveau dan de dames.
Ongetwijfeld heeft deze mevrouw kennis van voetbal, maar een mannenteam op dat niveau is heel wat anders dan het gepruts bij de dames

Ze wil de top van de top maar die top bij het vrouwenvoetbal is vergelijkbaar met hooguit tweede divisie in het mannenvoetbal.

15 november 2023 om 11:50

Dat ligt niet op 2e divisie niveau mannen maar op 2 divisie niveau 017/018 hooguit. Totaal niet te vergelijken met een eredivisieclub. Zij moet lekker bij de vrouwen blijven en haar ding doen. Laat staan om ook maar een sconde na te denken over een eredivisieclub

Tsja. De top in het vrouwenvoetbal, qua voetbal, is niet te vergelijken met de top van het mannenvoetbal.

FC Twente zal van ieder vrouwenelftal met speels gemak winnen. En ik zou het heel apart vinden als FC Twente uberhaupt interesse zou hebben in haar.

Ze doet het leuk bij het vrouwen elftal, maar that's t.

Ze wilt zo nodig ''in de top'' blijven presteren en werken... Nou, dan blijft ze maar fijn bij het vrouwenvoetbal.

In het mannenvoetbal gaat geen enkele ''topclub'' zich er aan wagen. Ze mag denk ik al lang blij zijn als ze de kans krijgt bij een club van het kaliber FC Twente. En als je het dan daar goed doet, mag je dromen van topclubs in Nederland en wellicht nog hoger.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren