Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Opwinding rond Marokko: ‘Het is dieptriest, zij moeten zich kapotschamen!’

Laatste update:

Jos Hooiveld veroordeelt de rellende fans van Marokko in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Brussel na de gewonnen WK-wedstrijd tegen België (0-2). De oud-voetballer sprak zich uit over de kwestie toen het ter sprake kwam in het programma Leeuwen van Voetbalzone. Zondagavond verschenen berichten over Marokkaanse fans die vernielingen aanrichtten en brand stichtten na de winstpartij. Met name in Brussel zouden de gemoederen hoog zijn opgelopen, meldde Het Laatste Nieuws. Hierdoor werd het voetbal opnieuw gekaapt door een politieke discussie waarbij onder meer de Vlaams-nationalistische politicus Filip Dewinter en PVV-leider Geert Wilders direct van zich lieten horen op Twitter.

“Dieptriest", zegt Hooiveld, die zich opwindt over de relschoppers. "De helden, waar die dag om moet draaien, zet je compleet in hun hemd. Degenen die aan die vernielingen meededen, hebben ook hun hele familie in het hemd gezet. Die moeten zich kapotschamen.” De voormalig verdediger onderhoudt nauw contact met verschillende vrienden uit de Marokkaanse gemeenschap. Daar zijn de mensen kritisch. Ook op TikTok verscheen een filmpje met de tekst: "Waarom moeten wij het altijd verpesten? Jullie geven Wilders en zijn Belgische collega nóg meer werk."

Hooiveld begrijpt de kritiek. “Meer dan terecht. Laten we vooropstellen: het is niet een hele grote groep. Maar die zetten wel die hele grote groep voor lul. Want dit wordt allemaal weer geassocieerd met de Marokkaanse gemeenschap, Dat is dood- en doodzonde. Het was hun derde winstpartij op een WK ooit. Draag die trots uit!” Tot slot wil Hooiveld de aandacht vestigen op het positieve: “De mensen in het stadion gingen alles opruimen. En die ene jongen met de Marokkaanse vlag schaamde zich kapot en ging de straten opruimen. Dat zijn de mensen die een platform verdienen.”

Op beelden op internet was te zien hoe onder meer scooters en stepjes in brand werden gestoken op straat. Ook werd zeker één auto vernield. De relschoppers zouden de politie bovendien bekogeld hebben met stenen, zo klonk het in de Belgische media. In aanloop naar het duel tussen België en Marokko waren er ook al enkele opstootjes, schreef bovengenoemd dagblad. Na het laatste fluitsignaal escaleerde de boel dus. Het was niet exact bekend wie de relschoppers waren, maar Het Laatste Nieuws schreef dat er zeker 'een aantal' Marokkaanse fans bij betrokken waren.

Verwacht jij weer ongeregeldheden na Canada-Marokko?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

"het was niet exact bekend wie de relschoppers waren, maar Het Laatste Nieuws schreef dat er zeker 'een aantal' Marokkaanse fans bij betrokken waren."

Dit vind ik dus altijd een vreselijke manier van berichtgeving. Iedereen snapt echt wel dat niet ineens heel Nederland met een Marokkaanse achtergrond hierbij is betrokken. Het is een miniem deel, maar zoals altijd schreeuwt dat minieme deel helaas het hardst. Het is ook gezien de beelden heel erg duidelijk dat het enkel supporters van Marokko betreft. Dat is geen sneer richting Marokkanen of mensen met Marokkaanse roots, maar simpelweg de werkelijkheid. Dat neemt verder niet weg dat net als bij ieder andere situatie tegenwoordig een hele geringe minderheid het verknalt voor een ander. Wel schrijnend zijn de reacties over het 'hopen falen van de Marokkaanse ploeg om meer rellen te voorkomen'. Dergelijke zaken staan los van een stel debielen die altijd wel een excuus vinden om chaos te veroorzaken. Rotte appels lopen overal, helaas maar waar.

30 november 2022 om 00:37

Zo schrijnend zijn die reacties niet hoor, in een mooie lieve rechtvaardige wereld zou dat schrijnend zijn, nu is het de kortste weg naar weer rust in de straten omdat andere routes gewoonweg meer tijd kosten en de meningen daarover altijd verdeeld blijven. Dus ja, ook ik hoop vurig dat Marokko eruit vliegt, is dat omdat ik Marokkaanse spelers niet aardig vind? Omdat ik het een stom land vind? Verre van dat, maar omdat ik het prettig vind als er geen rellen komen in mijn stad (of elders).

De goeie moeten helaas altijd onder de kwaden lijden, zo was het al op school met nablijven en zo is het nu ook.

30 november 2022 om 00:42

Vond de beelden op het nieuws wel vreemd. Brave burgertjes, 'het zijn maar een paar die de boel verzieken'...op de achtergrond staat een auto in de fik en lopen honderden Mocro pubertjes de ellende op te zoeken. Nee, de sociale controle richting de puberboys ik in die gemeenschap is echt helemaal in orde.

30 november 2022 om 11:24

Ik hoop wel dat Marokko eruit vliegt. Op een WK nog nooit gezien dat de tegenstander drie wedstrijden, 90 minuten lang wordt uitgefloten. Verpest voor mij de wedstrijd. Daarnaast deze rellen (waar ik me dus eigenlijk niet eens meer om verbaas).

Door dit soort acties misgun je het een land helaas gewoon, ook al is 99.9% enorm sportief. En dat is niet anders dan hoe ik het Rusland, Polen, Oekraine en Engeland misgune de afgelopen toernooien met het vechten.

30 november 2022 om 16:24

Ik zag ook een freaky video. Een filmpje waarin een paar vreemde gassies, geen Marokkanen, werden aangesproken. Bleken relschoppers te zijn, zogenaamd tegen het systeem die de fans jochies ophitsten gek te gaan doen (misbruik maakten vd situatie). Zeer opvallend gebeuren.

30 november 2022 om 18:21

Sociofan

Precies ja! Het is een bekend fenomeen en gegeven dat op dit soort dingen altijd echte hooligans en anarchisten afkomen die van de gelegenheid gebruik maken om chaos en wanorde te creëeren. En die inderdaad ruiterlijk toegeven dat ze daar komen op de boel op te ruien en op te hitsen, te slopen en rellen. Zijn gewoon Nederlanders, zoals jij en ik.

Maar goed, dat soort nieuws en dat soort filmpjes worden inderdaad angstvallig weggehouden van WNL, De Telegraaf bericht hier nooit over en ook op Ongehoord Nederland laten ze dit soort dingen nooit zien natuurlijk. Die censureren als de pest.

Het zou goed zijn als de Nederlandse spelers van Marokko zich helder uitspreken tegen die relschoppers, zoals die kerel op Facebook ook deed. Dat zij het verpesten voor de grote meerderheid en hun de kansen ontneemt door altijd negatief in het nieuws te komen. Die gasten hebben schijt aan de politie en worden toch niet gestraft, maar als de spelers van Marokko hun stevig zouden veroordelen en belachelijk maken, zou het wellicht invloed hebben.

30 november 2022 om 11:11

Waarom? Dit is toch het bekende verhaaltje. Marokkaanse jongeren rellen, mensen roepen dat het een kleine groep is die het voor de meerderheid verpest en uiteindelijk worden mensen boos op alle Marokkanen omdat ze zich hier niet tegen spreken.

30 november 2022 om 12:03

Oh jee, moet iedereen weer een standpunt innemen en zich openlijk uitspreken?
Aub niet zeg.

Spijtig dat een groep relschoppende debielen het verpest voor een hele grote groep. Goed voer voor de populisten om het weer direct extreem te maken. Goed het probleem met deze groep is groter dan alleen dit incident en lijkt ook in meerdere landen zich gelijk te trekken. Waar ligt dat dan aan die oververtegenwoordiging?

30 november 2022 om 11:07

"waar ligt dat dan aan die oververtegenwoordiging?"

De vraag stellen is één. Maar kom dan zelf ook maar eens met de antwoorden. En dan wel graag met enige onderbouwing die dan in een oorzakelijk verband tot elkaar staan. Want het is inderdaad de vraag waar het aan ligt, maar nog veel belangrijker wat je dan daaraan denkt te moeten gaan doen. Want anders krijg je hele tenenkrommende toestanden over 'ja zo zijn die mensen gewoon het zit in hun aard en het enige dat helpt is keiharde straffen (werkt sowieso niet), paspoort afpakken en terugsturen' (kan niet eens) en meer van die zinloze en idiote kretologie.

En populisten halen overal voer uit. Die hebben echt geen rellende rotmarokkanen nodig om constant hun xenofobe wartaal te bezigen. Anders verzinnen die wel wat anders.

30 november 2022 om 11:30

Kom dan zelf ook maar eens met de antwoorden. Ja die heb ik dus niet, vandaar dat ik een vraag stel

30 november 2022 om 16:22

Hahaha eerste wat ik dacht. Eindelijk fijn dat iemand een vraag stelt en deze niet ook meteen zelf beantwoord. Maar schijnbaar denkt Constant Kante dat hij al weet wat jij denkt oid.

30 november 2022 om 17:39

Schijnbaar wil Constant Kantelen gewoon weten of de vragen stellende persoon het antwoord ook weet. En omdat hij dat net weet, vraagt hij ernaar. Snap je Thamike??? Of wil jij bepalen wat ik weet en niet weet??

30 november 2022 om 21:41

Jij zegt..” Maar kom dan zelf ook maar eens met de antwoorden. ’ dat klinkt niet alsof je nieuwsgierig bent maar meer als een opdracht en of verwachting. Kun je wel bijdehand doen maar zo is dit niet “gewoon” een vraag stellen. Maar dat weet jij net zo goed als iedereen. Nice try

1 december 2022 om 09:57

Nee Thamike, je kunt wel alles invullen voor mij en jouw mening opdringen dat dit niet 'gewoon een vraag stellen' is, maar ik bepaal zelf hoe ik vragen stel en waarover ik vragen stel.

Maar dat weet jij zelf natuurlijk ook donders goed. Erg boeiend is wat jij een nice try vindt natuurlijk niet.

Wat ik wel vindt, en neem hier nota van, is dat ik vraag om antwoorden, maar niet krijg. Wel metataal en invuloefeningen van Thamike. Maar wellicht kan jij anders zelf wat antwoorden geven? Waar ligt die oververtegenwoodiging dan aan Thamike?

1 december 2022 om 10:32

Je hebt geen vraag gesteld Constant. Het is meer een opdracht waar je nog eens criteria aan verbindt. Nice try.

1 december 2022 om 10:45



Je wilt geen antwoord geven op de door jouzelf opgeworpen vragen omdat mijn vraag om antwoord jou niet bevalt? Okay, ik vind het prima verder, je hoeft hier niets het is een vrij land. En ik maak dan gebruik van mijn vrijheid om te zeggen dat ik je vraag eenlaf zwaktebod vindt. Okay, vrijheid meningsuiting en dus laffe vraagjes mogen ook. Maar ik vind daarvan wat ik daarvan vind. En als dat in jouw ogen of die van Thamike dan een 'nice try' is, dan is dat jullie mening.

Enfin, aangezien jij het dus niet aandurft antwoord te geven op jouw vraag, dan kan ik alleen maar gissen. Mijn gis is dat je gelooft dat Marokkanen crimineler van aard zijn dan wij Nederlanders. En dat je dat niet durft te uiten en daarom maar begint over de manier waarop ik jou om uitleg vraag. Dat patroon is bekend hoor. Vragen die je niet wlt beantwoorden worden met drogredenen afgeweerd. Bekende retorische truc. En het kwalijke hierin is vooral dat jij dan een steen in een vijver gooit maar je met jouw 'vraag' reacties gaat uitlokken, vaak ook van mensen die dan los gaan met allerlei wilde beweringen over waarom Marokkanen zo crimineel zijn. Je doet dan aan populisme.

Fijne dag verder. Ik weet genoeg en ga hier niet meer op in verder.

Die ongeregeldheden komen voort uit een verdrukte haat voor het land waar deze Marokkaanse jongeren wonen. Je hebt er hier op VZ ook een aantal die vurig hopen op een snelle exit van Nederland, constant lopen te stoken in zo'n live thread en dan direct stil zijn nadat Gakpo weer een goal maakt.

Dat is diep triest, vooral ook voor de Marokkaanse Nederlanders die wel goed functioneren in de samenleving en het beste met dit land voorhebben, want die hebben hier onterecht weer heel veel last van.

En voordat iemand erover begint, ik noem ze specifiek Marokkanen en geen Nederlanders omdat het duidelijk is dat dit tuig zich geen Nederlander voelt.

30 november 2022 om 11:14

"die ongeregeldheden komen voort uit een verdrukte haat voor het land waar deze Marokkaanse jongeren wonen."

En als klopt wat jij zegt, waar komt die haar dan weer vandaan sitostick? Wat is de voedingsbodem van die haat precies dan volgens jou? Want dat een hele bevolkinsggroep, zomaar omdat het nu eenmaal kan, zomaar eens even lekker de boel gaat 'haten', dat is wel heel erg kort door een hele dunne bocht vind je zelf ook niet? Sterker, dat is zelfs gewoon je begeven op heel erg glad ijs.

Dus ik hoor graag van jou wat allemaal de redenen zijn, in jouw ogen, dat die hele bevolkingsgroep een 'verdrukte haat' voelt tegen ons Nederland. Is het dat ze de kleur oranje lelijk vinden, allemaal, is het omdat de Marokkaanse volksaard nu eenmaal hatelijk is, is het omdat ze kúnnen haten en het dus ook doen? Wat is het dan precies?
Oh by the way, ik heb in mijn vriendenkring ook mensen zitten die bv al weken roepen dat oranje ze geen bal interesseert (ze hebben meer met clubvoetbal), ze een enorme hekel hebben aan Louis van Gaal en alleen al daarom hopen op een snelle exit van oranje. Hele gewone autochtone Nederlandse mensen. Ik hoor dan van jou ook hele graag een uitleg over waar hun verdrukte haat tegen het land waar zij wonen vandaan komt dan. Daar heb jij dan vast ook een hele logische verklaring voor.

30 november 2022 om 11:19

Jij hebt het over een hele bevolkingsgroep, ik heb het over een stel tuigjongeren die die hele bevolkingsgroep een slechte naam geven.

Jouw reactie is hier een goed voorbeeld van. Ik benoem specifiek de meerderheid die hier onterecht last van heeft, en nog denk je dat ik alle Nederlandse Marokkanen over een kam scheer.

De reden hiervoor is de compleet gefaalde integratie en dat komt voor een overgroot deel op het conto van de verschillende overheden in de laatste ~50 jaar die hier verantwoordelijk voor waren, en voor een ander deel in de grote verschillen in cultuur.

30 november 2022 om 11:37



"de reden hiervoor is de compleet gefaalde integratie en dat komt voor een overgroot deel op het conto van de verschillende overheden in de laatste ~50 jaar die hier verantwoordelijk voor waren,"

Ik mis nog de achtergronden en redenen waarã³m die mensen dan allemaal zo'n 'haat' tegen ons land hebben, zoals jij stelt. Kun je die nog geven?

Maar als je het niet over de hele groep hebt, en je concludeert dat sprake is van falend integratiebeleid, waarom kan dus een deel van die bevolkinsggroep zich kennelijk hier wel aanpassen en integreren en een ander deel niet? Kennelijk heeft dat beleid voor een ander deel dus wél gewerkt? Of hoe moet ik dat dan zien precies?

Ik zie iets heel anders namelijk. Want het gaat bij criminaliteit niet eens meer over de strafbare feiten, in wezen. Het gaat louter nog om etniciteit. En dã¡ã¡r schuilt een bijzonder grote probleem. Als we constant alleen maar focussen op de etniciteit (zonder ook verder enige emoirisch onderzoek te doen naar de achtergronden en de redenen voor die reljongeren om zich zo structureel te misdragen) en niet verder komen dan Kutmarokaantjes bashen, dan gaat het dus niet meer om waar het concreet om gaat. Dit gaat niet over waar de crimineel vandaan komt, dit gaat om wat die crimineel drijft en wat we kunnen en moeten doen om die criminaliteitcijfers aan te pakken. En dat doe je niet door alleen maar in te zoomen op etniciteit.

Je zult onherroeppelijk op zoek moeten naar waar het aan ligt dat ze zich zó stelselmatig crimineel gedragen. En zolang je zoals bepaalde politici niet de nadruk legt op onwenselijkheid van crimineel gedrag maar op het feit dat het om 'marokkanen' gaat, ben je niet bezig met de effectieve aanpak en bestrijding van wat je wilt bestrijden, namelijk criminaliteit, maar dan ben je gewoon xenofobie aan het bedrijven. Anders gezegd, het feit dat een strafbaar feit wordt gepleegd door een jongen met een Marokkaanse achtergrond is gewoon feitelijk niet erger dan als het zelfde feit gepleegd wordt door iemand met een autochtoonse achtergrond. Het mag zo zijn dat sommigen dat zo voelen, maar dat ligt aan die mensen zelf.

Dus, houd het allemaal simpel. Pak mensen die strafbare feiten plegen aan. Of dat nou een Marokkaan is, of iemand van die milieubewegingen, boeren die zich anarchistisch gedragen, dat maakt niet uit. Maar dat gelul dat Marokkaans tuig erger zou zijn dan nederlands tuig is gewoon onzin. Het is niet dat met die Marokkaantjes de criminaliteit Nederland binnen gekomen is he. En dat is wel de teneur momenteel. Maar Holleeder, Steve Brown en Henk Kuipers zijn geen Marokkanen he. Daarbij, bij de rellen van afgelopen week waren ook een heleboel Nederlandse relschoppers betrokken. Gewoon ordinaire hooligans, die haarscherp weten waar de kansen liggen om lekker te rellen en de boel te slopen. Het is echt heel erg Wierd Duk om nu te roepen dat dit alleen maar Marokkanen waren. Opportunisten heb je overal.



30 november 2022 om 11:53

Je stelt een hele hoop vragen waar ik een hele hoop van kan zeggen of vinden, maar dat ga ik niet doen. Daar ging mijn initiële bericht helemaal niet over. Ik maak gewoon een observatie.

Je gaat verder ook gewoon rustig door met aannames die nergens op gebaseerd zijn. Ik zeg nergens dat Marokkaans tuig erger is dan Nederlands tuig, of dat Nederlanders geen tuig kunnen zijn. (die insinuatie maak je met je opmerking over Holleeder)

Maar als je niet kunt toegeven dat er een probleem is met Marokkanen in dit land (of België) die een verdrukte haat voelen voor Nederland, dan ben je of blind, of kijk je bewust weg. En voordat je ook hier weer een aanname over gaat maken, nee dat is niet volledig (of zelfs voor een groot deel) de schuld van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland.

Als je altijd maar met 'ja maar hun dan?' of 'maar door wie komt dat dan?' blijft antwoorden, en het een taboe blijft om gewoon te benoemen dat dit een probleem is, dan zal het altijd een probleem blijven.

30 november 2022 om 13:01

"maar als je niet kunt toegeven dat er een probleem is met Marokkanen in dit land (of België) die een verdrukte haat voelen voor Nederland, dan ben je of blind, of kijk je bewust weg."

Je begint zelf over aannames, om vervolgens blijk te geven dat je mijn bijdrage niet gelezen hebt. Ik ontken geen problemen, dus wat je stelt slaat nergens op. Ik vraag alleen naar de achtergronden en naar ratio. Want 'ze voelen een verdrukte haat' dat is een evidente aanname van jouw kant. En toen ik je in mijn eerste reactie vroeg om daar eens dieper op in tegaan, gaf en geef je niet thuis.

Dus wat ons verdeeld houdt is niet 'wegkijken'/'blind zijn'. Wat ons verdeeld houdt is dat jij stevige stellingen en aannames niet deugdelijk kunt onderbouwen, laat staan op een fatsoenlijke manier inichtelijk kunt maken.

Want terwijl jij het benoemen van problemen kennelijk als heilzame oplossing ziet is dat 'benoemen' (wat trouwens uiteindelijk feitelijk bijna louter neerkomt op het institutionaliseren van xenofobie) uiteindeljik in de laatste 20 jaar (zeg maar: sinds Fortuyn) niets anders gebleken dan luie lippendienst aan reactionaire clubs en het bedienen van je anti intellectuele cliëntéle. 'ja ik mag toch dingen benoemen he'. Maar waar zijn we na 20 jaar benoemen ook maar ergens dichterbij een oplossing gekomen? Wat heeft het, behalve polarisatie en haat, exact allemaal opgeleverd, dat 'benoemen'? Ik geef je het antwoord van de vraag die ik stel zelf maar even: niets!

Ik ben niet tegen benoemen, maar het blijkt dat hele volksstammen leuk kunnen benoemen, maar slechts een enkeling durft de waarheid van dat benoemen onder ogen te zien. Dat het wel heel erg simpel is, en een enorme onbewezne aanname, om maar wat dingen te roepen als 'ja ze hebben ene verdrukte haat en dus doen ze zo'. Oh ja? Hoe weet jij dat dan? Waar haal jij die wijsheid vandaan? Welk onderzoek lag daaraan ten grondslag? Dat makkelijk afdoen met 'ja jij stelt een hoop vragen waar ik van alles van kan vinden maar dat doe ik niet' zegt echt voldoende. Je hebt gewoon geen idee en je neemt dus maar wat dingen aan. Nou, als we dat afzetten tegen jouw bewering dat ik 'aannames' doe, dan blijft er dus van jouw hele verhaal over 'jongeren die met verdrukte haat tegen Nederland rondlopen' in het geheel niets meer over. En dan ben jij eerder zelf het probleem. In ieder geval draag je met je benoemen dus letterlijk helemaal niks bij aan de oplossing.

Dus nee, benoemen is niet de heilige koe, onderzoek naar waarom die jongeren crmineel zijn en zich zo gedragen, dát is geboden. En als men zoals jij daar niet voor open staat of dat niet onder ogen wilt zien, maar wel constant zanikt over dingen moeten kunnen benoemen, dan zal dit inderdaad nog lang een probleem blijven. Maar benoem rustig verder hoor. Er zijn politiek partijen in ons land die op exact dit principe in totaal zo'n 30% van de stemgerechtigden vertegenwoordigen.

30 november 2022 om 15:37

De haat komt van de straat. 1 haatmening op straat neemt iedereen graag over. Als een Marokaan een carriere heeft in Nederland is hhij ook meteen een reetridder volgens hen. Dan wordt hij ook verguisd en gehaat. Op diverse sites zijn daar legio voorbeelden van. Burgemeesters, acteurs, cabaratiers e.d. met Marokaanse roots

30 november 2022 om 15:44

En dit is niet enkel een Nederlands probleem. In o.a. België, Frankrijk en Duitsland zie je dit ook.
Daarbij ken ik helaas ook legio voorbeelden van geïntegreerden die dan door de “eigen” bevolking raar worden aangekeken of zelfs (fysiek) geïntimideerd….
Van oorsprong zijn onze culturen behoorlijk anders en blijkbaar past dat niet iedereen. Beide kanten op wellicht. Vraag is wat we er aan kunnen doen?

30 november 2022 om 16:26

Precies, iig er over kunnen praten ipv wegstoppen en niet erkennen dat culturele verschillen ook in gedrag zich kunnen uiten.

30 november 2022 om 16:28

En dit is nog maar het begin. Overgrote deel van de jeugd in de grote steden is niet van westerse origine dus over pakweg 30 jaar discussiã«ren we hier niet meer over Marokkanen. Dan zijn het gewoon Nederlanders maar dan heerst hun geloof.

30 november 2022 om 17:29

Biggles,

Klopt inderdaad. Zodra een Marokkaan zich integreert en meedoet, dan wordt die door PVV en FVD belachelijk gemaakt, beschimpt en verdacht gemaakt. Aboutaleb is dan de handlanger van de Koning van Marokko, Arib moest ook opdonderen in het begin, en ga zo maar door. Je snijdt een goed punt aan Biggles, er wordt geklaagd als mensen zich niet aanpassen maar doen ze dat wel dan deugen ze alsnog niet. Het blijven dan Marokkanen he?!

Wat je nou met je eerste zin bedoelt, dat kan ik niet plaatsen verder.

30 november 2022 om 17:32

"van oorsprong zijn onze culturen behoorlijk anders en blijkbaar past dat niet iedereen. Beide kanten op wellicht. Vraag is wat we er aan kunnen doen?"

Klopt inderdaad, van oorsprong zijn de culturen anders. Maar feit is dat die culturen ook gewoon eeuwenlang op diverse plekken in de wereld gewoon vreedzaam en productief samen hebben geleefd en gewoond. Dat het nu in Europa ineens tot uitwassen leidt is dus niet zozeer sec terug te voeren tot 'culture verschillen'. Dat is veels te kort door een veel te wijde bocht. Daarnaast, ook hier weer, het zijn aannames die niet door zirgvuldig onderzoek en met bestaande causale verbanden worden aangetoond. Louter door onderbuik gevoelens. Maar dat is wat anders.

30 november 2022 om 17:33

"en niet erkennen dat culturele verschillen ook in gedrag zich kunnen uiten."

Wie erkent dat dan precies niet, dat culturen verschillen? Of dat dit verschil in gedrag tot uiting komt? Want ik heb eigenlijk nog nooit iemand gehoord die dat beweerde. Je trapt in mijn ogen open deuren in. Want cultuur verschillen zijn er nu eenmaal. Maar dat op zichzelf verklaart natuurlijk helemaal niets.

30 november 2022 om 17:37

"dus over pakweg 30 jaar discussiã«ren we hier niet meer over Marokkanen. Dan zijn het gewoon Nederlanders maar dan heerst hun geloof."

Je begon best goed, maar helaas zakte je aan het einde toch finaal door het ijs. Het idee dat de islam Nederland en Europa aan het veroveren is en binnen afzienbare tijd hier de boel overneemt is een hele ernstige, opruiende en op geen enkel verifieerbaar feit terug te voeren leugen. Gepushed door Reactionair Nederland dat al jaren probeert om onnozele halsen en mensen die niet met hun hersens maar met hun onderbuiken nadenken te doen geleoven dat de EU een complot is om Europa in Eurabie te veranderen. Niet geheel toevallig de kern van het beleid en de filosofie van meneer Thierry Baudet. Die schreef hier een volledig warrig en incoherent boek over, waarin bronvermeldingen ontbreken en dat als wetenschappelijke nonsens is afgeserveerd. En onthoudt even, dit is dezelfde man die beweert dat we door reptielen geregeerd worden. Vind je dat soms ook een plausibele theorie??

30 november 2022 om 20:08

Constant kante.

Met mijn eerste zin bedoel ik dat de gastjes meelopen met de alfa mannetjes. Die alfa mannetjes met hun haat. Die gastjes laten zich beïnvloeden door hun. Het zijn meelopers. En willen dat laten zien door crimineel gedrag.

30 november 2022 om 23:13

Ik heb helemaal niks met rechte figuren in de politiek. Ben gewoon een stedeling die ziet hoe de samenstelling in de samenleving in de richting gaat dat binnen 30 jaar de Islam hier het dominante geloof zal,zijn. Denk veel vanuit bepaalde achtergronden zich dan meer Nederlander voelen dan ze nu doen. Wat jij er verder allemaal bij haalt…..heel goed dat je anti Baudet bent, dat vind ik een dwaas zoals de meeste mensen dat vinden.

1 december 2022 om 10:10

" Ben gewoon een stedeling die ziet hoe de samenstelling in de samenleving in de richting gaat dat binnen 30 jaar de Islam hier het dominante geloof zal,zijn."

Zolang jij en ik (en met ons de helft van Nederland) ons niet bekeren tot de islam is het volstrekt niet aan de orde en ondenkbaar dat Nederland binnen 30 jaar demografisch een islamitische meerderheid heeft. Het kan best zo zijn dat jij inmiddels in jouw stad heel veel hoofddoekjes ziet en veel shoarmatenten, en jij hoort politici en De Gewone Man dan beweren dat het zo hard zou gaan dat het binnen30 jaar zover zou zijn, maar er is geen enkel model qua bevolkingsopbouw dat in de Nederlandse variant leidt tot een dominante islam binnen 30 jaar. Zelfs binnen 80 jaar zit dat er niet in. Dat hele idee is gewoon niet op feiten gestoeld, maar op angst, aangejaagd door mensen die tegen immigratie van niet Westerse volkeren zijn. En dat idee is kennelijk bij jou aangeslagen. Dus de missie van die mensen, het volk angst aanjagen zodat het zich tegen de islam gaat keren, is geslaagd.

Daarnaast, nog belangrijker, dit hele idee is heel erg gebaseerd op het makke schapen principe. Oftewel, dat wij Nederlanders allemaal leidzaam zouden zijn en gewoon toekijken hoe een andere religie hier de overhand zou krijgen. maar zie jij dat werkelijk voor je dan? Dat jij opeens moet gaan bidden vijf keer per dag? Jij denkt dat wij als volk dat allemaal dan braaf gaan doen en zo? Jij zou gerust je vrouw een hoofddoek omdoen? Jij zou, vrijwillig, de spareribs laten staan voortaan? Je pik laten besnijden? Geloof je dat werkelijk? Kom op zeg, denk eens na! We hebben hier een parlementaire monarchie. We hebben wetten en een Grondwet. Dat gaat dus niet gebeuren.

Dé islam wordt in Nederland nooit het dominante geloof. En hoed u voor mensen die beweren dat dit wél zo is.

Doen ze iets goed/positief dan zijn het Nederlandse Marokkanen. Worden er slechte/negatieve dingen gedaan zijn het alleen Marokkanen.

Want ze hebben gedaan kan ook echt niet, maar vaak zijn dit hele kleine groepjes die het verpesten voor de grote groep. Net zoals bij de rellen van ADO. Er is een klein deel die vaak voor ongergelheden zorgt wat ook de meeste aandacht krijgt.

30 november 2022 om 12:17

Er waren ook Marokkaanse supporters die na de rellen met vuilzakken over de straten in Brussel liepen. Dat krijgt helaas dan minder aandacht.

30 november 2022 om 12:50

Precies of de Nederlandse Marokkanen die zich uitspreken hierover

30 november 2022 om 17:22

Niet heel gek dat je je wil distantiëren van dit soort gedrag toch. Als je met een Marokkaanse vlag op je rug dingen sloopt lijkt het me duidelijk dat je je meer Marokkaan dan Nederlander voelt.

1 december 2022 om 10:48

Dat bedoel ik niet. In het artikel waarin Marokko won van Belgie zag je overal de Marokkaanse Nederlanders etc. dat had er niet gestaan als Marokko had verloren.

Mijn teamleider is Marokkaans, hij verafschuwt dit en zegt Mitch dit zijn jongens van 12,13,14 en 15 jaar die totaal geen normen en waarden hebben en niets met het islam hebben en dit is gewoon de schuld van de ouders want die laten ze maar gaan en pakken ze niet aan.
Hou mijn hart vast voor as donderdag, hoop dat de ME hard optreedt als het mis gaat met waterkanon en desnoods met rubberen kogels want van andermans spullen blijf je af

30 november 2022 om 13:05

Dat is het dus inderdaad.
Ouders nemen hun verantwoordelijkheden niet, waarschijnlijk door de andere opvoeding vanuit cultureel oogpunt.
Indirect keuren ouders dit gewoon goed, want er is in al die jaren waarin dit soort dingen spelen nog niemand opgestaan vanuit de Marokaanse gemeenschap in Nederland om dit aan te pakken en te zorgen dat het woord k#tmarokaan verdwijnt, want dat woord komt weer als eerste bovendrijven bij iedereen.
En ja, erzullen wel weer mensen zijn die dit goed proberen te lullen, maar die moet dan maar eens hun eigen auto beschadigen of in de fik steken en kijken wat ze daar dan van vinden.
Van mij mag de politie hier kei, maar dan ook keihard tegen optreden.
Helaas word het hier in NL het gezag al jaren onmogelijk gemaakt om hard op te treden, mede door al die mooie regeltjes die we hier hebben om zulk soort tuig hun gang maar te laten gaan en spullen van een ander te vernielen, waarvoor ze in eigen land opgepakt worden zoals het hoort.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren