Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Misschien ooit Ünüvar, maar die moet eerst zien door te breken bij Ajax’

Laatste update:

Ugur Yildirim wacht nog altijd op een opvolger in het Nederlands elftal. De voormalig vleugelaanvaller, die in februari 2005 debuteerde in Oranje, is zestien jaar later nog altijd de enige speler van Turkse afkomst die voor Nederland uitkwam. Yildirim is somber gestemd over zijn opvolging, al sluit hij niet uit dat Naci Ünüvar het ooit schopt tot international van het Nederlands elftal.

“Misschien ooit Naci Ünüvar, maar die moet eerst maar eens zien door te breken bij Ajax“, verklaart Yildirim in een interview met De Telegraaf. “Er zijn sowieso heel weinig Turkse voetballers in Nederland, die ervoor in aanmerking zouden komen. Het is opmerkelijk dat er 450.000 Turken in Nederland wonen en dat je zo weinig Turkse voetballers in de Eredivisie hebt. Het verschil met de Marokkanen is erg groot, terwijl er in het jeugdvoetbal wel veel Turkse talenten zijn. Je zou denken dat het een mentale kwestie is, dat er zo weinig doorstoten naar de top“, concludeert de jeugdcoach van Go Ahead Eagles.

Deniz Türüc, tegenwoordig actief voor Istanbul Basaksehir, koos uiteindelijk voor een interlandloopbaan bij Turkije. “Ik heb nog wel jeugdinterlands gespeeld voor Nederland, maar van huis uit is de liefde voor Turkije groot. We houden van ons volkslied, dat geeft ons kippenvel. Van kinds af aan is het een droom geweest om voor Turkije te spelen. Het is een prachtig land en ik ben blij, dat ik het mag vertegenwoordigen“, benadrukt de 28-jarige middenvelder, met een verleden bij onder meer Go Ahead en Fenerbahçe.

Türüc snapt wel waarom veel Turkse spelers die in het buitenland spelen uiteindelijk kiezen voor spelen in de nationale ploeg van Turkije. “Je ziet bij de Turkse ploeg veel Europese Turken, ook uit Duitsland. Voor Turkije spelen, spreekt ze meer aan. Emoties spelen daarbij ook een rol.“ Türüc geeft Turkije dinsdagavond zeker een kans in de Johan Cruijff ArenA. “Nederland is aan de bal sterk, maar zonder bal zijn ze misschien een beetje lief, zacht. Onze tactiek was dat we agressief zouden spelen. Turkije weet precies wat ze tegen Nederland moeten doen. Ik hoop dat Turkije met 2-1 wint“, zo besluit hij het gesprek met het Algemeen Dagblad.

Denk jij dat Naci Ünüvar ooit doorbreekt in Oranje?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Eigenlijk wel bijzonder ja dat er zo weinig Turkse spelers hier doorbreken, terwijl het in Duitsland anders is.

7 september 2021 om 11:34

Nooit over nagedacht. Misschien andere mentaliteit? Alhoewel er in Duitsland veel meer Turken wonen waardoor er ook meer talent is om uit te kiezen.

7 september 2021 om 11:44

Met 450 duizend Turken in Nederland kan je nou niet echt spreken over een kleine populatie (1 op 20). Aan jongens met Turkse afkomst wordt al snel getrokken, kijk nu naar Kokcu. Die jongen heeft het potentieel om goed genoeg te zijn voor het Nederlands elftal maar speelt al een tijdje voor Turkije. Ook met het oog op transfers, je kan in de Turkse competitie vaak prima verdienen (weet niet of het nog steeds zo is). Je financieel onafhankelijk spelen in het land van je ouders met een veel lekkerder klimaat, weinigen zouden de keuze niet begrijpen.

7 september 2021 om 11:52

1 op 20? Er wonen wel meer dan 9.000.000 mensen in Nederland

7 september 2021 om 12:08

Heel, heel misschien zijn de andere helft vrouwen.

7 september 2021 om 12:14

Dan is het nog steeds 1 op 80 Einstein...

7 september 2021 om 12:20

Maar die 450.000 mensen van Turkse aflomst zijn wel allemaal mannen?

7 september 2021 om 14:14

Ik kijk in zulke gevallen liever maar aantallen dan in percentage. Uiteindelijk zijn er in Duitsland 2,5 tot 3 miljoen Turken in Duitsland en in Nederland maar 400.000. Doe je dat door de helft(mannen) dan heb je in Duitsland gewoon een veel grotere vijver om uit te vissen.

7 september 2021 om 11:43

Idd. Opvallend. Wel erg mooi dat de oorzaak in eerst instantie bij de spelers zelf gezocht wordt! Dat spreekt mij wel aan. Verder zou het natuurlijk wel goed zijn om eens na te gaan of er iets aan te doen is. Want wellicht is daar een win-win situatie te creëren!

7 september 2021 om 15:12

Ik begrijp er echt helemaal niets van. Heb het er laatst ook met een vriend van mij over gehad maar het is echt opmerkelijk. Vroeger zelf altijd hoog gevoetbald tot de topklasse aan toe. En daar had je altijd veel Turkse jongens die ontzettend goed aan de bal waren. Maar als je dan weer een klasse hoger kijkt dan was het minder en in de eredivisie nog minder, laat staan bij de top in de eredivisie. Erg opvallend dat die jongens het dan uiteindelijk niet redden. Talent is er zeker in overvloed. Maar op een of andere manier komt het er niet uit.

7 september 2021 om 12:36

Misschien off topic maar: Enkele maanden geleden erg interessant programma op de Belgische zenders over voetbal, jeugd en racisme. Een jeugdtrainer van Brussel gaf aan dat er in de ploegen onder 14 jaar bijna 70 procent van allochtone afkomst is maar uiteindelijk maar 1 of 2 doorbreken richting eerste ploeg. Natuurlijk speelt racisme en mentaliteit de grote struikelblokken volgens de trainer, waar ik mij ook ergens mee in kan vinden.

7 september 2021 om 13:04

Zou het verschil tussen Nederland en Duitsland 'm niet deels ook kunnen zitten in het gegeven dat het Duitse nationale elftal eigenlijk vrijwel altijd wel meespeelt om de internationale prijzen, waar het Nederlands elftal dat, zeker in recente jaren, niet (meer) doet? En dat het dus sportief gezien in elk geval momenteel dus niet zo heel veel uit maakt of je voor Nederland of Turkije uit komt, waardoor het voor jongens met Turkse roots nog net iets aanlokkelijker is om voor Turkije ipv Nederland te kiezen?

7 september 2021 om 13:57

Dat zou kunnen, maar dan verwacht je dat de goede Turken wel voor Turkije zouden spelen, en welke echt goede turk uit Nederland heeft er nou voor Turkije gespeeld? Wij hebben geen Ozil of Can gehad die voor Turkije uitgekomen is IPV voor Nederland. Lijkt me dus zeker niet de enige reden.

7 september 2021 om 14:16

En dan vergeet je nog de beste op dit moment (Gündogan)

7 september 2021 om 14:30

Vandaar ook het 'deels' in mijn vraagstelling. 😊 Wel een goede vraag welke jongen met Turkse roots het tot het Turks elftal heeft geschopt waar het Nederlands elftal ook iets aan gehad zou hebben. Özyakup misschien?

Verder is het natuurlijk ook gewoon een numbers game. Ik begreep dat er in Duitsland iets van 2-3 miljoen mensen met Turkse roots leven, dan heb je ook gewoon een veel grotere vijver om uit te vissen dan uit die 450.000 van ons. En het is ook nog best plausibel dat ze in Duitsland in de jeugdopleidingen een of meerdere dingen beter doen dan wij hier.

7 september 2021 om 15:17

Natuurlijk hebben de Duitsers veel meer Turken in het land. Maar het is toch opmerkelijk dat er bij Ajax vrijwel nooit een Turk doorbreekt ondanks de jeugdopleiding. Feyenoord heeft nu Kokcu en bij psv kan ik er ook niet 1,2,3 een opnoemen van Turkse komaf. Als je in de jongere jeugd bij Ajax kijkt dan spelen er best wel aardig wat Turkse jongens in de elftallen maar het zijn vrijwel altijd de jongens van Marokkaanse, Antilliaanse of Surinaamse afkomst die dan uiteindelijk doorbreken maar het eerste. Sparta heeft nog wel eens een Turkse jongen die doorbreekt. Maar de top in Nederland heeft dat nauwelijks. Dat vind ik best opmerkelijk.

7 september 2021 om 15:42

Maar als het structureel gebeurt dat ze het niet maken dan zou er toch meer aan de hand moeten zijn? Persoonlijk denk ik dan aan mentaliteit en doorzettingsvermogen, ook zelfreflectie is een belangrijk onderdeel. Het kan toch niet zo zijn dat als vooral zij het niet halen het niet aan hen maar aan de wereld licht.

Wat een voetballer was Ugur Yildirim in zijn tijd bij Heerenveen. Jammer dat hij nooit een stap in Nederland heeft gemaakt. Heeft zn carriere vergooit door naar Turkije te gaan. Wat een fenomenale trap had die. Nog een vrijetrappen evenement gewonnen met onder andere beckham zidane etc.

7 september 2021 om 11:36

Dat valt reuze mee, de man had een geweldige traptechniek alleen had geen passeeractie, snelheid of doelgerichtheid als buitenspelen. Aardige speler maar niet meer dat dat.

7 september 2021 om 12:37

Als hij echt zo goed was had ie wel meer caps achter zijn naam verwacht ik...

Wat is er eigenlijk met Ünüvar aan de hand? Pak 'm beet 1,5 jaar geleden leek het een kwestie van tijd voor hij structureel bij Ajax 1 zou zitten maar volgens mij komt het er sindsdien totaal niet uit lijkt het. Zelfs bij Jong Ajax heeft hij moeite om mee te komen bij sommige wedstrijden, met name begin van vorig seizoen. Of spelen er andere dingen mee?

7 september 2021 om 11:40

Heel veel geblesseerd geweest vorig seizoen. Scoorde aan het eind van het seizoen wel aardig wat goals in de wedstrijden die hij meedeed. Maar blijft fysiek erg zwak ook door zijn lengte. Daarbij ook niet supersnel. Dan moet je wel extreem goed zijn om het te redden. Wat puur talent misschien wel de beste van zijngegeratie, maar of hij het gaat halen? Zou er geen geld op durven zetten. Op eredivisie niveau worden er toch andere dingen gevraagd dan in de jeugd.

7 september 2021 om 11:50

Ja die blessures kan ik me ook nog herinneren inderdaad. Zonde. Hij heeft zijn fysiek inderdaad zeker niet mee, al hoeft dat natuurlijk lang niet altijd iets te zeggen. Sinds hij de overstap naar Jong Ajax heeft gemaakt komt hij op mij een beetje over als een vrijblijvende voetballer, echt eentje voor de samenvatting zeg maar. Trekballetje met buitenkant rechts, af en toe een mooie steekpass of goal maar dan houdt het echt wel op. Bijzonder hoe dat gaat, 2 jaar geleden werden hij en Ihattaren achtereenvolgens nog gezien als de absolute diamanten in het Nederlands voetbal. Al is het voor beide nog zeker niet te laat om het alsnog te bewijzen.

7 september 2021 om 11:41

Is vooral, net zoals Sontje Hansen aan het aanpassen aan het niveau van Jong Ajax. Unuvar lijkt vooral fysiek een beetje te kort te komen op dit moment. Hansen is fysiek enorm vooruitgegaan, maar is niet heel constant.

7 september 2021 om 11:41

Tja denk dat zo’n unuvar gewoon veel te licht is. Om zo klein echt top te worden moet je wel heel goed zijn. Daarnaast lijken veel spelers van ajax in de jeugd heel wat maar valt het bij de senioren vaak vies tegen. In de jeugd winnen ze alles 10-0 vandaar ook de gebrekkige lukoki’s en menigs in de voetballerij omdat ze met hun snelheid een hoop lijken

7 september 2021 om 13:59

Menig of Lukoki heeft nooit als groot talent te boek gestaan, dat zijn uiteindelijk vaak de jongens die opvallen door hun mooie techniek, jongens als Ozbiliz en Kishna bijvoorbeeld. Dat uiteindelijk niet iedereen het waar maakt, dat klopt maar dat is bij elke club zo.

7 september 2021 om 11:45

Maakt wel zijn minuten in Jong Ajax, heeft in ongv 100 wedstrijden ruim 30 doelpunten gescoord. Is inderdaad best een aardige speler in wording, maar misschien nog net te jong om de verantwoordelijkheid te krijgen als 10 in de selectie. Heb hem een paar keer zien spelen en dacht inderdaad ook dat het niet lang meer ging duren voor hij de definitieve stap zou zetten.

7 september 2021 om 11:51

100 wedstrijden in de jeugd bedoel je dan denk ik? Kan me niet voorstellen dat hij er al 100 in de KKD heeft gespeeld haha 😅

7 september 2021 om 11:58

In de jeugd inderdaad! My bad..

7 september 2021 om 13:45

Natuurlijk geblesseerd geweest. Maar we zijn in Nederland ook wel heel goed in het ophemelen van talenten. Als jonge voetballer is het dan moeilijk om beide voeten op de grond te houden. Ik denk dat dat ook mee zal spelen. Je ziet dat ook bij Simons. Laten we proberen de talenten uit het nieuws te houden zodat ze zich kunnen focussen. Ook zaakwaarnemers hebben daar een verantwoordelijkheid.

7 september 2021 om 21:27

Ik kan me zo ergeren aan dat "wij in Nederland"-gelul altijd. Alsof dat iets typisch Nederlands' is. Er zijn zat talenten die in het buitenland net zo hard gehyped worden en het niet halen, alleen horen wij dat niet. Is echt een illusie dat zoiets typisch Nederlands is.

Heel simpel, je krijgt een aanbod uit het buitenland met een mooi salaris die je in NL niet zal krijgen waardoor je de stap wel snel zet. Heeft niets met nationaliteit te maken, zat spelers met een Nederlandse naam die ook naar het buitenland gaan.

Volgens mij heeft het er ook mee te maken dat Turkije er tegenwoordig heel vroeg bij is om een speler uit te nodigen voor Turkije. In het verleden wisten de Turkse trainers niet eens dat er Turkse talenten in Europa speelden.

7 september 2021 om 12:45

Ik denk dat het vooral mee te maken heeft dat ze niet genoeg kwaliteit bezitten ! Nederland heeft op iedere positie betere voetballers en op de bank zitten ook betere dan in de basis van de Turken !

7 september 2021 om 13:15

En toch haalde Turkije in de tijd dat het de spelers nog niet overal en nergens uit Europa haalde volgens mij betere resultaten dan nu (maar correct me if I'm wrong 😊) .

Als dat inderdaad zo is, wat is in dat geval wijsheid? Door blijven gaan met de Noord/West/Centraal-Europeanen, of misschien toch de focus weer verleggen naar wie er binnen Turkije zelf doorbreken?

Ik kan mij voorstellen dat het voor de jeugd in Turkije, maar bijvoorbeeld ook in Marokko of Algerije, niet bepaald motiverend werkt als zij zich uit de naad proberen te werken om in het nationale elftal terecht te komen, om je plekje vervolgens door een 'buitenlander' ingenomen te zien worden.

Heel veel Turkse jongens zijn nakomelingen van gastarbeiders uit Turkije. Zo ook ik. Om een of andere onverklaarbare reden wordt er heel sceptisch gereageerd wanneer een Turkse vader te horen krijgt dat zijn zoon talent heeft. Vaak worden deze jongens niet aangemoedigd en gesteund om hun droom na te jagen, maar wordt hen in plaats daarvan verteld dat ze beter een studie kunnen doen of gaan werken. Ze lijken er weinig vertrouwen in te hebben. Van kinderen die voortkomen uit ‘gastgezinnen’, ook al woont men ruim 30 jaar in dit land, wordt verwacht dat ze heel snel volwassen worden, en daar hoort het voetballen niet bij. Puur omdat vader naar eigen opvattingen zijn gehele jeugd op heeft moeten geven om te komen werken in Nederland. Daar moeten zijn zoons dan een voorbeeld aan nemen. Ik verwacht dat hier verandering in komt als kinderen met Turkse achtergrond ouders hebben die zijn geboren en getogen in Nederland.

7 september 2021 om 12:08

Interessante invalshoek. Nooit eerder over nagedacht. Klinkt in principe niet onlogisch

7 september 2021 om 12:46

Heel herkenbaar, met de vrouwen is het nog erger.

7 september 2021 om 13:22

@Yasemin, snap precies wat je bedoeld. Van de Turkse vrouwen ziet men het liefst dat je op jonge leeftijd al gaat trouwen en kinderen krijgt. Anno 2021 blijf ik dit een gek fenomeen vinden.

7 september 2021 om 13:26

@AK, op geen enkele manier is dit negatief bedoeld, maar ik hoop dat jouw generatie (en die erna) voor die verandering (kunnen) zorgen.

7 september 2021 om 21:07

Hehe dat doen we al, 27 en nog steeds een balletje trappen. Stiekem glundert papa wel aan de zijlijn.

7 september 2021 om 14:21

Dit komt ook voor in bijvoorbeeld aziatische gezinnen. Die werken zich kapot om hun kinderen een baan met status en zekerheid te geven. Denk doktor en advocaat. Hun american of nederlandse dream is niet hier naartoe komen en miljonair worden, het is vaak hier naar toe komen en je gezin/kinderen alle kansen te kunnen bieden.

7 september 2021 om 15:16

Je kunt ook als ouders zijnde je zelf ontwikkelen door niet meer zo te denken. Ik weet niet waar jullie uit komen maar niet alle turken zijn zo. Dus niet alles over een kam scheren aub

7 september 2021 om 16:12

Hier kan ik me niet echt in vinden als ik kijk naar mijn omgeving. In mijn omgeving zijn er best wel wat jongens die bij leuke clubs hebben gespeeld in de jeugd (feyenoord, Sparta, Excelsior, NAC, Dordrecht, etc), maar die hebben het vrijwel allemaal niet gehaald. Bij de meeste van die jongens zie ik mentaliteitsproblemen. Ze lopen te snel naast hun schoenen en denken het in de A-jeugd al gemaakt te hebben. Ze werken niet hard genoeg om profvoetballer te worden. In tegenstelling tot wat jij zegt, zie ik de vaders ze vaak pamperen ipv aansporen harder te werken. Voetbal wordt minder serieus genomen en ze denken er toch wel te komen. Maar dat is mijn observatie.

7 september 2021 om 16:29

Maar waarom lukt het bij de Marokkaanse voetballers wel in nederland,bij elke club heb je wel een Marokkaanse voetballer en de afgelopen jaren ook een aantal die bij de beste spelers van de eredivisie behoorden..

7 september 2021 om 17:20

Het hoef ook niet perse in nederland te lukken. Genoeg andere landen waar turkse voetballers spelen. Duitsland italie frankrijk spanje oostenrijk zwitserland enz...

7 september 2021 om 19:24

Maar dat is juist mijn vraag waarom lukt het niet hier..

Ünüvar is ook geen toptalent, zal goed passen bij een middenmotor club, zo lopen er nog wel een paar bij jong ajax Kian Fitz-Jim dat vind ik ook geen toptalent laaste wedstrijd vorige week loop helemaal niet de boel dicht hij liet tegenstander gewoon door lopen, met ook die tegen doelpunt zat er dik naast te kijken, echt ondermaats , zowiezo ligt het niveau jong ajax net als de dames van ajax erg laag , ze maken steeds weer de zelfde fouten , ze leren er weinig van, knullige doelpunt tegen, ....keer op keer.

Turken zijn over het algemeen erg (extreem) patriottisch en zullen niet snel voor Nederland kiezen.

Ik begin eigenlijk wel te twijfelen of Naci echt zal doorbreken bij Ajax en uiteindelijk Oranje zal halen. Het lijkt net alsof hij moeite heeft met de stap van jeugdvoetbal naar seniorenvoetbal.

Ik snap best dat het een groot talent is, maar hij heeft ook tekortkomingen waarvan het nog maar de vraag is dat zich op tijd gaat ontwikkelen (fysiek). Voor mijn gevoel is hij bij Ajax dan ook voorbijgestreefd door jongens als Regeer, Fitz-Jim en Rasmussen.

Ik denk dat het te maken heeft met het feit dat Duitse Turken meer Duits zijn dan Nederlandse Turken Nederlands. De eerste generatie Duitse Turken zijn veel eerder in Duitsland aangekomen dan de NL Turken (NL was een 2e keuze om als gastarbeider te werken). Daardoor groeien veel NL Turken nog in een vrij emotioneel en trotse Turks cultuur wat heel botst met het zakelijke NL cultuur. NL Turken nog steeds minder tegen kritiek en ook de familie gaat zich erin mengen enz. Maar je ziet wel dat in de volgende generaties dat minder een rol gaat spelen. Unuvar en Kökcu zijn daar voorbeelden van. Let op in Duitsland had je in de jaren 90 ook alleen maar Mehmet Scholl...we lopen gewoon een generatie achter op de Duitsers die in de jaren 60 als gastarbeiders kwamen werken en NL in de jaren 70. Daar komt nog bij dat Duits een makkelijkere taal is om te leren voor Turken wat de integratie bevordert voor families.

7 september 2021 om 18:07

@ahmetbaldede

Mijn opa was er vroeg bij hoor, 1965 ofzo was hij alleen gekomen, vervolgens kwam oma.. Alle kinderen ( Dus mijn vader, ooms en tantes ) geboren in Nederland.

Mijn opa verteld altijd heel trots dat hij en zijn vrouw de 3e Turkse gezin in Rotterdam waren XD

Het klopt wel dat Duitse Turken meer Duits zijn dan Turks.. Dat zie je ook heel vaak terug op vakantie.. Je kan de Duitse Turken er meteen uitprikken hoe ze erbij lopen.

7 september 2021 om 18:44

@AhmetBaldede Mijn vader en mijn oom waren al in 1958 in Nederland dus jouw theorie gaat niet op.

Nou beste mensen, ik begrijp die Turken heel goed Als ik de mogelijkheid had om te kiezen tussen ons vaderland of Turkije, zou ik altijd voor Turkije kiezen. Turken hebben echt passie voor het voetbal, nederlanders alleen als het goed gaat. Twee slechte potjes en je krijgt 60000 kilo stront over je uitgestort. En nu weer met zijn 70000 en achter Max aanlopen. Nederlanders zijn niet anders als de duitsers in de foute jaren. Griezelig volkje, ben blij dat ik al 27 jaar daar niet hoef te wonen. Zal wel weer heel wat nederlanders op hun zieltjes trappen met dit relaas vermoed ik. Zelfkritiek kennen ze nl ook niet, alleen andere bekritiseren. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand.....

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren