Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Johan Derksen is helemaal klaar met Clarence Seedorf: ‘Vier keer gefaald’

Laatste update:

Johan Derksen kan niets met de uitspraken van Clarence Seedorf, zo zegt de uitgesproken analist maandagavond in Vandaag Inside. De voormalig middenvelder van onder meer Ajax, AC Milan en het Nederlands elftal zette zich afgelopen weekend opnieuw in voor meer ‘verbinding in het voetbal’. Seedorf zei daarbij onder meer dat het treurig is dat hij zaken als racisme nog moet aankaarten, maar Derksen houdt er een andere mening op na.

Seedorf gaf afgelopen weekend meerdere interviews over de huidige situatie in de voetballerij. Zo ging hij onder meer in gesprek met de NOS. Seedorf ziet anno 2024 nog altijd veel racisme in het voetbal. “Vinicius staat nu even centraal, maar er gebeuren elke dag zulke dingen. Hiervoor was het Romelu Lukaku. Of Mario Balotelli. We hebben allemaal een verantwoordelijkheid om hier wat aan te doen. De verantwoordelijkheid ligt echt niet bij degene die racistisch bejegend wordt.”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

“Het gaat om al die anderen, die van zichzelf denken dat ze geen racist zijn”, aldus Seedorf. “Ze moeten opstaan tegen mensen die zich racistisch uitlaten. Alleen dan maken we stappen. Maar er is nog een lange weg te gaan. Discriminatie gaat ook niet alleen over racisme. Er moet voor iedereen gelijkheid zijn. Daar maak ik me hard voor.” Wilfred Genee was zaterdagavond commentator bij het duel, terwijl Derksen vanuit huis aandachtig toeschouwer was.

Derksen is kritisch op de manier hoe de voormalig prof zich presenteert. “Seedorf, die zegt dan melodramatisch ‘dat dit nodig is’... Die vindt dus dat er racisme is binnen het voetbal. Van de tribunes zal ik het niet ontkennen, daar worden de meest vreselijke dingen geroepen. Maar onderling valt het mij altijd op dat in Nederland, maar ook in Engeland, waar héél veel zwarte spelers lopen, de spelers onderling heel prettig met elkaar omgaan.”

De Snor ontkent niet dat er weinig zwarte coaches zijn, maar stelt dat in het geval van Seedorf daar een simpele reden voor is. "Hij heeft bij vier verschillende clubs zijn kans gehad en hij is overal binnen de kortst mogelijke tijd ontslagen. Niet omdat hij zwart was, maar omdat de resultaten niet goed waren. Voor zijn makkers Gullit en Davids geldt eigenlijk hetzelfde. Die hebben als coach ook nergens gepresteerd."

Derksen vindt het dan ook overdreven dat Seedorf zo vaak zegt ‘dat dit nodig is’. De tv-maker denkt zelfs dat hij handelt uit zijn eigen belang. “Hij bedoelt: ik ben de grote Seedorf en ik heb geen werk als coach. Nee, omdat je vier keer gefaald hebt.” Volgens Derksen draait het helemaal niet om huidskleur, maar om kwaliteit.

Om zijn argument aan te sterken noemt Derksen nog een aantal voorbeelden. “Uit de eerdere generaties hebben Gullit, Seedorf en Davids toch een kans gehad? Rijkaard is zelf gestopt, Henk ten Cate heeft het goed gedaan, en Michael Reiziger loopt bij Oranje.”

De trainerscarrière van Seedorf staat momenteel op een laag pitje. In 2019 werd hij ontslagen als bondscoach van Kameroen, na eerdere korte avonturen bij AC Milan, Shenzhen FC en Deportivo La Coruña. Wel is Seedorf sinds afgelopen zomer lid van de Raad van Commissarissen van de KNVB.

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste voetbalnieuws? Word nu lid van het Voetbalzone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Bij Milan deed hij het gewoon goed. Zeker gezien de selectie en terugkijkend op die periode, met de puinhoop binnen de club. Dus wat derksen zegt klopt, wederom niet echt.

23 april 2024 om 08:30

Seedorf had, uit mijn hoofd, hetzelfde puntenaantal gehaald als Pirlo dacht ik, in dezelfde aantal wedstrijden. De een deed het naar behoren en de ander is gefaald.

23 april 2024 om 08:38

@TheMagistrate,

Als ze vanaf de aanstelling van Seedorf allemaal op nul begonnen had hij derde gestaan qua behaalde punten. Daarnaast was er ook steeds meer een hele duidelijke lijn in het team te zien qua spelen en positionering.

Wat mij betreft heeft Seedorf absoluut niet gefaald bij Milan. Alleen mensen zoals Derksen die nergens naar kijken roepen dat.

23 april 2024 om 08:42

@D-Bergkamp, er staat mij bij dat hij een conflict had met Berlusconi maar inderdaad heeft hij op basis van de resultaten en het spel bij Milan (vind ik) niet gefaald. Ik was ook enorm verbaasd dat ze hem niet lieten zitten en vond de keuze van AC Milan ook niet netjes.

23 april 2024 om 08:50

@Youri

Ze liepen Europees voetbal mis op 1 punt en dat werd hem fataal. Eigenlijk onterecht, van de 19 wedstrijden won hij er 11. Van zijn laatste 9 won hij er 7

23 april 2024 om 08:53

Wie van de twee is dan volgens jou gefaald? Het jaar Pirlo bij Juve wordt in Italië namelijk bestempeld als mislukking: geen bezieling, geen verandering, weinig resultaat.Seedorf deed het in zijn halfjaar bij Milan goed: best of the rest qua punten behaald achter Juve. Probleem met Seedorf in dat halfjaar is ook bekend: meneer wilde niet alleen teammanager zijn maar ook technisch directeur, directeur catering en tot aan directeur parkeerplekken aan toe. Hij wilde zich te veel bemoeien: een lastpak voor elke directeur en tegen het einde van het halfjaar kotsten zelf een paar van zijn oud ploeggenoten bij Milan hem uit.Het aantal zwarte coaches is trouwens te laag, vind ik ook. In geval van Seedorf bij Milan zijn de redenen echter heel duidelijk geweest naar mijn mening, en niet wat Seedorf zelf lijkt te suggereren.

23 april 2024 om 11:33

Misschien wilde hij intern teveel bepalen of was hij te dominant waardoor ze van hem af wilden? Prestaties alleen zijn niet altijd leidend he.

23 april 2024 om 18:50

De oude garde was niet gediend van Seedorf. Spelers als Mexes enzo waren niet zo op veranderen, ondanks dat het hard nodig was. Zij gingen dan ook saboteren, en dat heeft hem uiteindelijk z'n kop gekost. Zonde, want ik had hem graag aangehouden. De manier waarop die werd vervangen verdient overigens ook geen schoonheidsprijs

Derksen, altijd dezelfde meuk en dezelfde drogredenen. 4 coaches uit de generatie van Seedorf en hoeveel blanken ook alweer? Hoeveel donkere coaches zijn er daarna in het voetbal terecht gekomen? Hoeveel Marokkaanse en Turkse coaches? Er is 1 ding erger dan racisme en discriminatie en dat is het ontkennen daarvan! Moet je je voorstellen dat er een persoon van kleur op nationale tv zou toegeven een kaars bij iemand in haar hol gestopt te hebben. Die zou vast hebben gezeten als iemand dat alleen al zou vermoeden, laat staan zelf toegeven. Zolang er mensen als derksen zijn die het probleem bagatelliseren, blijf het probleem altijd bestaan! Walgelijk!!

23 april 2024 om 08:44

Maar specifiek op dit thema en met zijn redenering snijdt het dit keer toch best hout?

23 april 2024 om 09:21

Nee Tinus,

Want het feit dat er discriminatie binnen de voetballerij leeft en Seedorf zich daar hard voor maakt staat compleet los van zijn eigen functioneren als hoofdcoach (en dan vond ik hem bij Milan echt niet slecht).

Maar bovenal snap ik echt niet waarom Derksen zich op deze manier hierover moet uitlaten. Seedorf doet niemand kwaad, zet zich in voor een belangrijk maatschappelijk thema en doet dat ook nog eens op een hele sympathieke manier. Waarom moet je dat dan affikken?

23 april 2024 om 09:41

Derksen ziet in Seedorf iemand die nu de racismekaart probeert te trekken. Derksen denkt dat Seedorf dit allemaal zegt om zo aan een baan als trainer te komen. Daarom laat Derksen zich op deze manier uit.

23 april 2024 om 09:49

Ik geloof er niet in dat er bewuste discriminatie in de voetbalwereld leeft. Er is, wanneer je het trainerschap als voorbeeld neemt, amper aanwas qua trainers met een allochtone achtergrond. Dan kun je dat discriminatie noemen, en dat is goed recht, ik zie dat simpelweg als een probleem in aanwas. Je kunt mij er echt niet van overtuigen dat wanneer de keuze gaat tussen een uitstekende donkere coach en een matige blanke coach, de keuze op de blanke coach valt.

Die laatste alinea ben ik volledig met je eens. Geen idee. Derksen is een aparte.

23 april 2024 om 10:59

Omdat hij steeds zegt dat ie gediscrimineerd word en volgens Derksen niet. Er zal er vast wel een kern van waarheid in zitten in een aantal gevallen. Maar als rkc Seedorf belt komt ie niet is te min voor hem. Ze willen ook wel meteen bovenaan beginnen qwa clubs

23 april 2024 om 11:16

@tinus: "je kunt mij er echt niet van overtuigen dat wanneer de keuze gaat tussen een uitstekende donkere coach en een matige blanke coach, de keuze op de blanke coach valt." het gaat er toch om dat wanneer beide coaches matig zijn de keuze (in de ogen van Seedorf) valt op de blanke coach?

even copy paste:
Hoe komt het dat maar 4% van alle coaches niet wit is? Dit vroeg ook Dr. Jacco van Sterkenburg van de Erasmus Universiteit in Rotterdam zich af. Van Sterkenburg doet al meer dan 20 jaar onderzoek naar racisme in sport. Ondanks dat voetbalbonden meer inzetten op diversiteit is dit percentage amper gegroeid en volgens van Sterkenburg komt dit door vooroordelen die bestaan over zwarte voetballers – en zwarte mensen, – dat zei ongeschikt zouden zijn voor leiderschapsposities. Deze vooroordelen creëren deels een glazen plafond, wat vervolgens weer leidt tot te weinig coaches van kleur die doorbreken, wat weer als gevolg heeft dat er te weinig rolmodellen zijn voor jonge mensen van kleur.

Het aantal assistenten met een 'kleur' is namelijk wel een goede afspiegeling van het voetballandschap. En toch zijn er structureel weinig gekleurde hoofdtrainers.

23 april 2024 om 11:17

"Je kunt mij er echt niet van overtuigen dat wanneer de keuze gaat tussen een uitstekende donkere coach en een matige blanke coach, de keuze op de blanke coach valt."

Ik ken één voorbeeld dus dat is niet representatief en durf ook niet te zeggen dat het uit racisme voortkwam maar het is toch vreemd dat Heitinga de voorkeur kreeg boven Reiziger terwijl Reiziger het aanzienlijk beter heeft gedaan met jong Ajax?

23 april 2024 om 11:37

@Douwe Dabbert,

Dat blijft absoluut een vreemde keuze. Ik had daar ook voor Reiziger gekozen. Die bewees al langer er klaar voor te zijn en had het met Jong Ajax uitstekend gedaan. Dat blijft inderdaad een opmerkelijke keuze.

23 april 2024 om 11:41

Ik denk dat je de situatie van seedorf wel kunt vergelijken met sneijder nu. Die heeft ook een topcarriere gehad, maar qua karakter lijken de clubs ze liever niet binnen te halen in dit soort functies.

23 april 2024 om 11:42

@Ijsmuts,

Ik vind dit altijd een lastige discussie zonder echt goed de context te kennen. Ik ken de beste man niet maar als hij er al twintig jaar onderzoek naar doet dan zal ik zijn woord voor waarheid aannemen. Althans, zijn mening serieus nemen in deze.

Heeft hij er bijvoorbeeld ook onderzoek naar gedaan of die gekleurde assistent veelal wel aan het roer wil staan? Of blijft een groot gedeelte, natuurlijk niet allemaal, liever in een assistent rol?

Discriminatie en racisme bestaat. Punt. Daar hoeven we echt niet moeilijk over te doen. Iedereen die dat ontkent heeft een ontiegelijke plaat voor zijn kop. Maar of je dat ook zo simpel in de voetbalwereld kunt stellen simpelweg doordat er weinig trainers van niet-nederlandse afkomst zijn, betwijfel ik. Het een, weinig trainers van kleur en dus weinig rolmodellen voor potentiële nieuwe trainers, zal vast het met andere, dus in totaliteit weinig trainers van kleur, te maken hebben. Maar ik geloof er dus niet zo sterk in dat dit echt bewust gebeurd.

23 april 2024 om 12:25

@ijsmuts: Jouw comment verdient een groen randje.

Veelal onthoud ik me van zulke discussies, omdat ik er simpelweg weinig over weet. Ik vind het altijd moeilijk om te roepen dat er (geen) sprake is van discriminatie/racisme, zonder enige onderbouwing. Goed dat hier wel al onderzoek naar gedaan is en dat mag best beter hoorbaar worden. Onderzoeken geven tenminste handvatten voor constructieve gesprekken, in plaats van kampen die alleen op basis van gevoel argumenteren.

23 april 2024 om 12:26

@Hazardinho, nou Seedorf is toch veel intelligenter en voornamer dan Sneijder?

23 april 2024 om 12:38

@rkc82: 'Ze' willen? Wie bedoel je met 'Ze'?

23 april 2024 om 13:57

Seedorf heeft dat nooit gezegd of geroepen. Hij zegt dat het speelt, ook hij weet dat ze kansen hebben gehad. Maar heeft Seedorf 100 derden miljoenen mogen investeren of mocht hij met een zwak elftal aan de gang en dat zegt Derksen niet, die ziet alleen kansen en dan moet je je mond houden. Ja lekker makkelijk, ga jij maar na waarom Guardiola en Ancelotti, zulke grote coaches zijn.Laat dit wel even duidelijk zijn, dit geldt namelijk voor elke coach, die een zwak elftal krijg. Als Derksen een punt wilt maken, dan moet ie ook zeggen, dat deze coaches behalve Rijkaard, want die had spelers als Ronaldinho, Messi, Iniësta en Xavi om maar een paar op te noemen.Deksen lult er makkelijk om heen. Dus het snijdt geen hout kerel.🤷🏽‍♂️

23 april 2024 om 08:49

In Nederland kom je echt niet vast te zitten als je zo'n verhaal vertelt, hoe kom je daar in godsnaam bij? Derksen is inderdaad het probleem, de man die altijd aangeeft dat ze bij racistische leuzen vanuit de tribune eens van het veld moeten stappen.

23 april 2024 om 09:07

Ik vind het veel ter ver gaan om het gebrek aan zwarte coaches racisme te noemen. Er zijn nog minder (zelfs geen) vrouwen hoofdcoach. Is dat dan ook discriminatie?

23 april 2024 om 09:22

Wat een onzin, 30 jaar geleden speelden er nog amper donkere spelers in Nederland. Bij Ajax speelden er toen een aantal. Maar nog steeds minder dan blanke spelers. Daarnaast wordt niet iedereen trainer en wordt je geen trainer in een dag. Als je kijkt naar de afspiegeling donkere trainers ten opzichte van donkere spelers van tientallen jaren geleden. De donkere trainers die Derksen benoemt hebben toch hun kansen gekregen. En als ik eerlijk ben erger ik me kapot als ik Seedorf of Davids op tv over voetbal hoor praten. Als speler was ik er fan van, maar als trainer liever niet.

En zoals van de Gijp zegt, is het percentage donkere spelers momenteel vele malen hoger dus zal de kans dat daar donkere trainers uitkomen vele malen hoger zijn.

Als ik het Arsenal van 2004 nog goed herinner speelden daar maar enkele gekleurde spelers in. Henry en Vieira zijn trainer, Bergkamp zit zonder baan. Omgekeerd Racisme? Wat een onzin zeg.

Zoveel variabelen om trainer te worden, maar racisme zou de reden zijn dat ze geen baan hebben, zou graag onderbouwd zien of dat klopt.

23 april 2024 om 11:11

"Wat een onzin, 30 jaar geleden speelden er nog amper donkere spelers in Nederland. Bij Ajax speelden er toen een aantal."

Dat zegt iemand die volgens zijn profiel 32 jaar is, jij doet voorkomen alsof de jaren '90 gelijkstaan aan de jaren '60 van de vorige eeuw.

Ik heb het programma niet gezien, kijk het sowieso nooit maar aan jouw reactie te lezen krijg ik de indruk dat jij Gijp na lult?

Dertig jaar geleden speelden er genoeg (niet negatief bedoeld) donkere spelers in Nederland en niet alleen bij Ajax. Bij Feyenoord in '94 tel ik er tien op een selectie van 22, bij Ajax dertien op een selectie van 26 en bij psv tel ik er zes op een selectie van twintig.
Wat ook meespeelt is dat er in '94 nog geen Bosmanarrest was, ook dat had invloed.

Zo'n 28 jaar geleden was het Gil y Gil die beschamende uitspraken deed als "het lijkt Congo wel" en "Hebben ze bij Ajax een oliebollenmachine die zwartjes maakt", voorgaand aan de wedstrijd Atletico-Ajax.

Zonder de donkere spelers was Nederland in ' 88 nooit Europees kampioen geworden maar dat terzijde.

23 april 2024 om 19:12

Ja net alsof ik de jaren 90 nooit terug heb kunnen kijken, evenals het ek 88, dat laatste wat je zegt slaat nergens op, Gullit en Rijkaard hebben genoeg kansen en topfuncties gehad.

Of ik vd Gijp na lul? Nee, ik vond dat hij een goed argument had dat ik benoem. En in de jaren 90 waren er meer donkeren spelers dan in de jaren 60 en op dit moment ligt dat percentage zeer waarschijnlijk nog hoger.

Daarnaast vraag ik me af wat je punt is? Het gaat namelijk over racisme in het voetbal en dat blanke mensen de voorkeur krijgen boven donkere mensen. Iets wat ik zeer betwijfel.

23 april 2024 om 09:24

Maar om de aantallen zo te noemen is veel te makkelijk.
Hoeveel blanke oud spelers en hoeveel donkere oud spelers willen uberhaupt trainer worden of hebben de opleiding gedaan? Als het daar bijvoorbeeld 90% en 10% is dan kan je al niet verwachten dat het in de top even 50%-50% is.

En daarbij als ik in Afrika ga wonen dan kan ik ook niet verwachten dat er een gelijk aantal trainers blank zijn.

En wat Seedorf niet doorheeft is dat zijn eigenwijsheid hem vooral parten speelt, niet zijn huidskleur.

23 april 2024 om 09:36

Volgens mij zijn er genoeg Turkse en Marokkaanse trainers in Turkije en Marokko. Of moet Nederland dat ook faciliteren dat spelers die niet eens voor Nederland willen uitkomen een trainerscursus en club erbij krijgen?

23 april 2024 om 09:47



Er is echter 1 wezenlijk verschil. Echte discriminatie en racisme kun je niet afdoen met emotioneel gebrabbel of excuses. Als je je er schuldig aan maakt, weet iedereen dat je discrimineert of je racistisch uitlaat. De keerzijde van die medaille is echter dat dat niet het geval is als men het als excuus gebruikt. Derksen slaat er echter in door door het algemeen te betrekken, maar betreft Seedorf heeft hij wel een punt.

De reden dat Seedorf niet in de Eredivisie actief is geweest, is omdat hij zich te groot voelde voor kleinere clubs en niet wou starten bij de beloften van een Nederlandse topclub. Derksen echter betreft het enkel daarop, terwijl de boodschap van Seedorf een stuk breder is. Wat dat betreft slaat Derksen de plank wel volledig mis en op dat vlak ben ik het eens met jouw betoog. Dat neemt overigens niet weg dat Seedorf discriminatie wel degelijk gebruikt als excuus voor zijn CV in plaats van zijn eigen keuzes.

Kort samengevat: Met de boodschap van Seedorf is niets mis. Met zijn invalshoek wel. Bij Derksen is het andersom: Met de invalshoek van Derksen in deze is niet per se iets mis. Met zijn boodschap wel.

23 april 2024 om 10:33

TheMagistrate fijn dat er nog altijd leden zijn, die zulke sterke reacties kunnen geven! Racisme en discriminatie zal altijd ontkend of gebagatelliseerd worden, en ook voor Marokkaanse of Turkse mensen geldt inderdaad hetzelfde. En Derksen ja die neem al heel niet meer serieus, stel je voor dat Davids dat kaars verhaal had verteld ja. Maar goed ik ben zelf Surinaams, en discriminatie en racisme beheerst mijn leven niet. Maar ik weet dondersgoed wanneer ik er mee te maken heb, en pik het niet! Helaas vaak genoeg gebeurd!

23 april 2024 om 11:27

Wat denk je dat er was gebeurd als Davids zo'n verhaal had verteld? Je weet dat Derksen door de hele mediawereld keihard is aangepakt na dat verhaal he? Het gaat ook over de wijze waarop je een verhaal vertelt en in welke setting. Goed dat je het niet pikt als je gediscrimineerd wordt, helaas hoor je nog veel te vaak dat dit gebeurd.

23 april 2024 om 12:29

"Keihard aangepakt", zit nog elke week op tv met z'n eigen programma al decennialang. Derksen is nooit aangepakt door de relevante mensen, hij kreeg kritiek, that's it.

23 april 2024 om 13:20

Er zijn weinig mensen die zo zijn aangepakt na een bepaalde uitspraak/verhaal. Heel Nederland was in rep en roer en wekenlang ging het voornamelijk daarover. Niemand wilde met hem geassocieerd worden en velen wilden niet meer meewerken aan het programma. Als jij dat alleen als kritiek bestempeld dan is dat jouw mening, ik vind wel degelijk dat hij keihard is aangepakt.

23 april 2024 om 18:45

Redisthecolour dan was het niet met een sisser afgelopen, het met ongelijke maten meten is het probleem.

23 april 2024 om 14:19

Altijd dat gejank. Maar nu ga ik hem anders maken.

Waarom zijn er zoveel gekleurde spelers in het NL elftal? Ik vind dat er meer blanken een kans moeten krijgen, dit is totaal niet in verhouding met de maatschappij. Het doet mij denken aan discriminatie dat blanke spelers vrijwel niet meer geselecteerd worden.

En ja dit is natuurlijk onzin want we kijken naar kwaliteit. En dat geldt dus ook voor donkere coaches, het gaat gewoon om kwaliteit, in de topsport wordt niet gekeken naar kleur.

Prima als men vindt dat zwarte coaches gediscrimineerd worden, dan vind ik dat blanke spelers in het NL elftal gediscrimineerd worden. Zelfde argumenten. Alleen gespiegeld.

Derksen is wel de laatste die wat zinnigs te zeggen heeft over racisme. De man is bejaard en houdt er ouderwetse denkbeelden op na. Hij mag Seedorf ook gewoon niet, ook al heeft hij qua zijn trainerscarrière wel een puntje.

23 april 2024 om 09:53

Hihi grappig, in een discussie betreffende racisme iemand discrimineren door hem af te rekenen op basis van leeftijd. Grappig om te zien. Ben je je bewust van je eigen gedachtegang? Als je nu gezegd had dat Derksen vanuit het verleden een dubieus track record heeft opgebouwd aangaande dit onderwerp en dat het lijkt dat hij daardoor gekleurd (pun intended) instaat. Dan had ik je kunnen volgen.

23 april 2024 om 11:03

Men Claus vervolgens wel zelf het zelfde doen

Het is natuurlijk ook onzin dat dit soort wedstrijdjes met een handjevol publiek bijdraagt aan de strijd tegen racisme. Ik denk dat Gijp gelijk heeft, dat er nog een generatie over heen zal gaan. De voetballers van nu gaan allemaal gebroederlijk met elkaar om, op het veld zie je zelden een vorm van racisme. Wanneer die jongens klaar zijn als voetballer, dan ligt er voor hen allemaal een wereld open om trainer te worden.

23 april 2024 om 08:44

@Redisthecolour,

Het begint allemaal met de aanwas van potentiële trainers na hun carrière. Als voetballer zijnde heb je al een voor sprong qua connecties in ieder geval. En het aantal voetballers met niet Nederlandse afkomst word elk jaar groter.

Desondanks moet je ook naar de personen kijken, schuilt daar een trainer in?

Bergwijn?
Memphis?
Wijnaldum?
Dumfries?
Ik zie geen potentiële (top) coaches in deze spelers.

In Ake, Van Dijk eventueel wel.

23 april 2024 om 09:24

En dan zouden ze ook nog eens het trainerschap moeten ambiëren. Denk dat heel veel spelers klaar zijn met de constante druk na hun spelerscarriere.

23 april 2024 om 09:56

Nu pak je de top spelers eruit. Maar welke Nederlandse witte topspeler is daadwerkelijk een toptrainer geworden? Een van Gaal of Hiddink of Advocaat waren als speler toch ook maar laagvlieger?

23 april 2024 om 10:41

Met een beetje fantasie kan ik alleen Koeman bedenken. Geen wereldtop, maar gezien zijn trackrecord als trainer en de clubs en land die hij getraind heeft, komt hij het dichtst in de buurt van een toptrainer.

23 april 2024 om 11:00

@Rochus, Van Hanegem en Cruijff, maar wat vooral opvalt is dat de echte topspelers zelden een goede trainer zijn. Vaak verwachten ze van de spelers hetzelfde inzicht als dat zij zelf hadden.Maar spelers als Rijkaard en Gio deden het behoorlijk goed. Maar dat waren ook intelligente en rustige spelers

Ik geloof best wel dat er een klein beetje racisme overgebleven is binnen de bestuurskamer in het voetbal. Zeker gezien het “normale” racisme en de “normale” discriminatie binnen de samenleving.

Aan de andere kant heeft Jaap Stam net zo vaak gefaald als Seedorf en krijgt ook Stam geen club meer binnen het betaald voetbal. In Nederland zou een Hasselbaink best de kans kunnen krijgen maar ik betwijfel of dat financieel interessant genoeg is voor hem.

23 april 2024 om 09:55

Daar zit het 'm ook. Ik denk dat een donkere coach die stapsgewijs z'n carriere wil opbouwen en daarin belemmerd wordt zonder logische reden een stuk geloofwaardiger is dan iemand met dermate eisen dat 85 procent van de clubs al afvallen.

Coaches als Pascal Janssen, Van Bronckhorst, Ten Cate, Reiziger e.d. hebben ook een kleurtje, maar hebben niet bepaald moeite om werkgevers te vinden. Ligt het dan grotendeels aan de huidskleur, of ligt het niet gewoon veel meer aan de eigen keuzes? Ik denk namelijk dat laatste.

Ik denk namelijk dat Seedorf met gemak hoofdcoach had kunnen worden bij de beloften van Ajax en dat ze zo'n man maar wat graag klaar wouden stomen voor het grote werk. Ik denk dat de man ook prima assistent bij Oranje had kunnen worden in het begin van zijn trainersloopbaan.

23 april 2024 om 10:07

Het lijkt mij ook logisch dat Seedorf bij een Ajax altijd aan het werk zou kunnen komen als eventuele trainer om het vak in de vingers te krijgen, maar ik kan dat ook niet met zekerheid zeggen. We weten niet of het hem ooit aangeboden is. Als ik af ga op de indruk die ik krijg van Seedorf als ik hem op tv zie dan denk ik dat het best mogelijk is dat hij zijn neus voor zo'n kans ophaalt.

Het is enorm vervelend voor hem dat hij na Milan eigenlijk niet bij een stabiele club aan de bak gekomen is. Of dat een bewuste keuze is weet ik niet, maar ik heb ook niet echt heel erg het idee dat Seedorf heel bewust met "carriere planning" aan de gang geweest is. Die indruk krijg ik niet als ik naar zijn CV kijk.

Beide hebben een punt. Dat er zo weinig donkere spelers coach zijn geworden is raar, en komt door de enorme kosten van zo'n opleiding. Maar als trainer was Seedorf ook niet goed genoeg bij de meeste clubs, en zal hij denk ik geen goede indruk hebben achter gelaten.

23 april 2024 om 10:04

Nou ja, mensen als Seedorf, Davids e.d. kunnen zo'n opleiding nog moeiteloos betalen met het geld dat tussen de bank is gevallen bij wijze van spreken.

Verder kan ik echt wel geloven dat discriminatie en racisme ook in de bestuurskamers wel voorkomt, maar ik geloof niet dat dat niet zeldzaam is. Ik vind namelijk dat je pas echt van discriminatie en racisme kunt spreken als er geen logischere verklaring zou zijn.

In het geval van Seedorf bijvoorbeeld spreekt z'n CV boekdelen. Die zat niet te wachten op de beloften van Ajax of een grauwe middenmoter in de Eredivisie. Zelfs nu de man meerdere mislukte avonturen op z'n CV heeft staan, lijkt hij te wachten op een kans die logischerwijs niet gaat komen.

Het maakt niet uit of je nou Frank de Boer, Seedorf, Van Nistelrooij of Reiziger heet; je begint niet bovenaan de voedselketen. Je werkt jezelf op en als je dat goed doet, krijg je misschien wel de kans bij het eerste elftal van een Nederlandse topclub. Doe je het daar goed, maak je weer een volgende stap.

23 april 2024 om 10:34

Ja, het valt en staat met prestaties. Natuurlijk moet je ook een beetje geluk hebben in het begin van je carrière. Maar doorgaans zijn de plekken die vrijkomen in een gespreid bedje niet voor de nieuwkomers. Dat betekend dus dat als je iets neer wilt zetten je dat snel en op eigen houtje moet doen.

De clubs op de CV van Seedorf zijn nu niet bepaald bekend als bakens van rust. Neem een Deportivo dat eigenlijk al 15 jaar lang een slangenkuil is. Financiële problemen, bestuursrechtelijke oorlogen en ga zo maar door. Dat is nu niet bepaald een lekkere club om eens even naar je hand te zetten. Milan idem Dito. Dat is presteren en anders nemen ze een ander. Kameroen? Toch wel een groot voetballand in Afrika en de verwachtingen zijn hoog. Ook daar is stabiliteit ver te zoeken. En over die club in China heb ik tekort informatie om mijn mening hier te verkondigen.

Al met al denk ik niet dat Seedorf in dit geval slachtoffer is geworden van racisme maar dat hij het misschien iets te gemakkelijk heeft opgenomen. En dat er racisme voorkomt in de voetballerij twijfel ik niet over. Maar in Seedorfs geval? Nee dat zie ik niet echt zo.

De pot verwijt de ketel. Derksen als discriminatie ontkennende muppet-opa heeft nooit iets gehad met de pompeuze , arrogante Seedorf. De waarheid is zoals zo vaak in het midden. Ja, er is discriminatie waar we allemaal iets mee moeten en ja er zijn goede (ten Cate) en minder goede (Seedorf) donkere trainers.

Vervelend dat Seedorf nog altijd racisme ervaart. Ik denk dat zwarte mensen of beter gezegd Surinamers een van de best geïntegreerde culturen in onze samenleving zijn. Op Chinezen en Indonesiërs na dan. Je zal altijd mafketels hebben die apengeluiden maken op de tribunes. Daar kan je je tegen verzetten maar ik vraag mij af hoeveel nut het heeft. Wat betreft discriminatie bij de KNVB of ander instituut. Ik denk dat het wel meevalt en er juist de afgelopen jaren een flinke hand is uitgereikt. Zie Nigel de Jong die een kans krijgt met een topfunctie(waar hij eigenlijk nog niet geschikt voor is) Echter ben ik niet zwart en Seedorf wel dus zal er een kern van waarheid in zitten. Ik denk alleen dat Seedorf wel wat nuance aan zijn verhaal had mogen brengen.

23 april 2024 om 10:59

Zolang er kortzichtige mensen in de samenleving rondlopen zal ook racisme blijven bestaan. Dat is nu eenmaal zo. Een potje voetbal in het Olympisch stadion doet daar niets aan af.

Laat er statistiek op los zou ik zeggen. Lijkt me vrij eenvoudig. Zo ontzettend veel variabelen zijn er niet. Ik acht kans dat donkere trainers 'slechter' zijn of minder punten halen, klein. Blijft over de vraag waarom er minder donkere trainers zijn. Wellicht is de aanwas minder, maar dikke kans dat het deels (onbewust) discriminatie is. Zeker in de nogal conservatieve voetbalwereld, wat eigenlijk gek is, gezien het aandeel donkere spelers.

Als ik Derksen hoor praten over Seedorf denk ik altijd wie ben jij om zo over die man te praten , als je zijn erelijst ziet dan is hij een van de meest succesvolle voetballers die wij hier hebben gehad en werd door v Basten en ook v Marwijk totaal genegeerd voor het ned 11tal in ieder ander land was hij record international geweest , dan komt onze Derksen hem weer even afzagen , en zo slecht heeft hij het als trainer niet gedaan hoor zeker bij AC Milan niet hij verdiend iets meer respect dacht ik .

23 april 2024 om 11:08

Want je mag toch zeggen wat je vind , geeft hem ook vaak genoeg complimenten. Onzin omdat hij voetballer is we niets mogen zeggen. Dus als jij in de fabriek werkt. Na 8 tot 17 mag het wel? Miss ligt het ook een keer aan meneer Seedorf zelf maar dat mag je niet zeggen dus,

23 april 2024 om 14:51

Ik volg het allemaal niet zo geweldig, maar Derksen is echt niet de enige die zo over Seedorf praat hoor. Derksen heeft best een paar mensen die hij structureel afbrandt waarin hij redelijk alleen staat, maar volgens mij vindt Derksen in de kern hetzelfde van Seedorf als een heleboel mensen dat vinden: magistrale voetballer, intelligente man, maar dusdanig arrogant dat het bijna op het narcistische af is. Bij Seedorf is dat geen Amsterdamse bluf of hoe zijn medestanders dat graag mogen noemen, maar resulteert dat erin dat hij gewoon ontzettend moeilijk in de omgang is omdat hij geen centimeter ruimte geeft en het voor iedereen beter weet. Zo werkt het gewoon niet als je in een omgeving werkt met collega's die op gelijke hoogte als jij staan en managers die kunnen beslissen over jouw ontslag.

Dat is waarschijnlijk de reden van zijn ontslagen als trainer geweest, niet zijn huidskleur. Voor Wim Jonk staan de clubs ook niet in de rij terwijl zijn prestaties alleraardigst zijn, wat dacht je dat daar de reden van was?

Ik denk dat in deze het probleem is dat Seedorf en Derksen allebei op iets anders lijken te doelen. Seedorf spreekt in het algemeen over racisme en de voorbeelden die hij geeft gaan over spelers die vanaf de tribunes racistisch bejegend worden. Derksen betrekt het op trainers en komt met een argumentatie over oud-spelers waar een behoorlijke kern van waarheid in zit. Dat maakt niet dat de ene gelijk heeft en de andere ongelijk.

Ik ben met betrekking tot donkere oud-spelers eens gaan kijken wat ze na hun carrière zijn gaan doen. Daarbij viel het mij in eerste instantie op dat velen simpelweg geen trainer zijn geworden. Oud-spelers als Drogba, Eto'o, Desailly, Thuram, Weah etcetera hebben allemaal voor andere functies binnen of buiten het voetbal gekozen. Dit is echter niet eerlijk om te benoemen, want ook witte oud-spelers kiezen massaal voor een leven buiten het voetbal. Kijk bijvoorbeeld naar het Franse WK-team van 1998. Ik denk dat meer dan de helft van het team geen trainer is geworden. Blanc, Zidane, Deschamps en Vieira zijn het wel geworden, maar bijvoorbeeld Barthez, Lizarazu, Makelele en nog een aantal anderen niet.

Is het feit dat er mindere donkere trainers zijn een gevolg van racisme, een gevolg van het aanbod, of andere oorzaken? Of misschien een combinatie van zaken? Zolang er geen cijfers bekend zijn, vind ik het lastig om er iets zinnigs over te zeggen. Nu zou het alleen een onderbuikgevoel zijn...

Derksen vervalt zoals altijd in anekdotische voorbeelden om zijn totaal voorspelbare mening te "onderbouwen". Je kan Seedorf best verwijten een groot ego te hebben (daar lijkt het wel op), maar hij zet zich niet in voor zichzelf maar voor anderen. En stellen dat er in het voetbal alleen racisme vanaf de tribunes komt. In de extreem conservatieve voetbalwereld? Doe mij ook zo'n ei om uit te komen.

23 april 2024 om 11:46

Derksen geeft alleen maar aan dat hij weinig tot geen racisme ziet tussen spelers onderling, dat is geen gekke opmerking toch? De spelers zijn al lang gewend om tussen allerlei etniciteiten rond te lopen in een team. Hij ontkent nergens dat het in de hogere rangorders binnen de voetbal niet speelt.

23 april 2024 om 17:11

Niet gek, maar wel anekdotisch en als bewijs dus waardenloos.

23 april 2024 om 18:43

Seedorf zoekt gewoon naar smoesjes en houdt het maar op racisme, lekker makkelijk. Er is geen enkele onderbouwing vanuit zijn kant. Want je denkt toch niet dat het aan de grote Seedorf zelf zou kunnen liggen, nee natuurlijk niet. Seedorf is perfect, dus het moet wel racisme zijn.
En zelfs vanaf de tribune vind ik apengeluiden niet racistisch. Ja het is wel racistisch omdat te doen, maar het wordt niet eens racistisch bedoeld. Het is gewoon puur om de tegenstander te fucken, hetzelfde als ik ne..k je mo.d.r.. Bedoel dat zegt men alleen maar om iemand te kwetsen, niemand die dat echt gaat doen.
Ik vind dat men er veel te zwaar aan tilt. En bij heel veel mensen die beweren dat er wel racisme binnen het voetbal is, beweren ook dat racisme maar vanuit kant kan komen. Indirect denk je dan zelf racistisch maar goed, wellicht komen die mensen uit een ei en snappen ze dat nog niet.

23 april 2024 om 20:27

Ik zou praten over dingen snappen niet per se doen als je apengeluiden maken naar donkere spelers niet per se racistisch vindt. Ja, ze doen het om te kwetsen, lijkt me logisch, zou raar zijn als iemand racistische dingen roept om iemand een hart onder de riem te steken.

"Het gaat over die anderen, die van zichzelf denken dat ze geen racist zijn", aldus Seedorf.
Ironisch. Volgens mij refereert hij naar hemzelf.

Seedorf heeft gewoon een goed punt, iets waar Johan moeilijk mee om kan gaan. Die kwal heeft het idee dat hij over iedere scheet ook zijn mening moet geven, maar er is iets wat de beste meneer nooit zal KUNNEN snappen.

Voor mensen met een migratieachtergrond geldt helaas nog altijd dat wat Jimmy Iovine prachtig verwoordde:

“If I want to be as well off as the next guy, I have to be better than the next guy. If I want to do better than him, I just have to kill it.”

De strekking van deze quote is dat minderheden helaas tegen de stroming in moeten zwemmen om mee te kunnen doen met de maatschappij. Dat is een wezenlijk probleem in iedere samenleving en niet iets wat zich beperkt tot het voetbal.

23 april 2024 om 18:44

Waarom zou hij dat Nooit kunnen snappen? Blanken kunnen geen racisme ervaren ofzo? Of wat bedoel je er nou mee te zeggen?

25 april 2024 om 17:02

Dat kan zeker, al acht ik de kans dat Johan dat als Nederlander in zijn eigen land niet ervaren zal hebben.
Wat is ermee bedoel te zeggen is dat Johan geen recht van spreken heeft.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren