Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Iran leeft tussen hoop en vrees: een van bekendste spelers wordt opgepakt

Laatste update:

Voria Ghafouri, een van de bekendste voetballers uit Iran, is donderdag opgepakt. De 35-jarige aanvaller wordt door de Iraanse overheid beschuldigd van het 'verspreiden van propaganda tegen de staat en het beledigen en aantasten van de reputatie van het nationale voetbalteam'. Ghafouri voert al een tijdlang actie tegen het Iraanse regime, en werd in het verleden al eens gearresteerd. Reza Ghoochannejhad, die bij het nationale team met Ghafouri samenspeelde, denkt dat de huidige WK-selectie hetzelfde weleens te wachten zou kunnen staan.

Ghafouri werd na een training van zijn club Foolad Khuzestan meegenomen door de autoriteiten. Tot voor kort was de 28-voudig international captain van Esteghlal – de meest succesvolle club in de Iraanse voetbalhistorie – maar daar moest hij al verkassen vanwege zijn herhaaldelijke kritiek op de overheid. Nu wordt hij alsnog bestraft. Dat is niet de eerste keer voor Ghafouri: enige tijd geleden werd hij al opgesloten als vergelding voor zijn aanmerkingen op minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif.

Ministers in Iran hebben Ghafouri, die van Koerdische komaf is, de afgelopen dagen al 'een Koerdische separatist' genoemd. De aanvaller zelf houdt echter nog altijd vol 'zijn leven te willen geven voor Iran'. Op sociale media voert hij uitgebreid campagne tegen de Iraanse overheid, die hij gebiedt te stoppen met het doden van Koerden. Ook sprak hij zijn sympathie uit voor de nabestaanden van Mahsa Amini, wiens dood de huidige massaprotesten in Iran in gang hebben gezet.

Voria Ghafouri (35) voert al een tijdlang protesten tegen de Iraanse overheid.

Ghoochannejhad vreest
Ghoochannejhad weet niet of de leden van het nationale team hetzelfde lot als Ghafouri te wachten staat. De Iraanse selectie weigerde maandag namelijk voorafgaand aan het duel met Engeland (6-2 verlies) mee te zingen met het volkslied.The Guardian noemde de arrestatie van Ghafouri al een 'waarschuwing voor de spelers om hun protesten niet te herhalen'.

"Het is niet goed gevallen bij het regime", zegt Ghoochannejhad bij de NOS over de actie. "Maar de bevolking vond dat ze te laat waren. Ze werden vergeleken met andere atleten of acteurs die wel op eigen initiatief een statement hadden uitgebracht, met alle gevolgen van dien. De spelers van Iran hebben het gedaan onder druk van de bevolking. Dat is wel goed, maar ze zitten in een spagaat", aldus de oud-spits van onder meer sc Heerenveen, PEC Zwolle en Go Ahead Eagles. Ook voorafgaand aan het duel met Wales zong niet iedere speler van Iran het volkslied mee.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Zonde dat zo'n mooi land wordt 'bestuurd' door een klote regime.

25 november 2022 om 12:14

Met dank aan het westen, die de eerste Ayatollah opvang gaf in Parijs. Daarna lieten ze hem naar Iran gaan toen de revolutie voorbij was. Khomeini die tegen de monarchie was, creëerde daarna de dictatuur in Iran.

25 november 2022 om 12:20

De Sjah was ook een dictator hoor

25 november 2022 om 12:21

Je weet toch dat de Sjah, die afgezet werd door de bevolking, zo pro-Westers als maar kan zijn was?

25 november 2022 om 13:05

Tja blijkbaar niet genoeg.

25 november 2022 om 13:17

Als je echt serieus gelooft dat 'het Westen' een dictator die pro-Westen was en nauwe banden had met Amerika afzet ten voordele van een religieuze extremist die enorm anti-westers en anti-Amerika was dan gaat er heel wat mis hoor.

En het ergste van al is dat je de Iraanse bevolking als een of andere weerloze speelbal van het westen weergeeft. Het waren de burgers die in opstand kwamen tegen een tiran. Het waren de burgers die hem het land uitjoegen. Het waren de burgers die ervoor gestemd hebben in een referendum de monarchie af te schaffen en een republiek in te stellen. Het waren de burgers die meer islamitische waarden wilden en de Ayatollah steunden. En het is de ayatollah geweest die met leugens de bevolking om de tuin geleid heeft.

Maar het is natuurlijk makkelijker het boze westen de schuld te geven.

25 november 2022 om 13:40

Nee dat maak jij ervan, dat is eigenlijk veel erger. Het westen wist dat die geestelijke extremistisch was en dat hij Iran totaal zou veranderen, maar niet positief. Het westen had hem nooit moeten opvangen. Eenmaal terug in Iran werd hij door de grootste partij als leider naar voren geschoven.

25 november 2022 om 13:52

Dus het westen had tegen de wil van het volk in iemand gevangen moeten houden omdat hen dat beter zou uitkomen?

Is dat niet net het hele ding wat jij schandalig vindt aan het westen?

25 november 2022 om 14:35

Jezus wat lees jij slecht. Ik zeg dat het westen hem nooit had moeten opvangen. Hoezo heb jij het over gevangen houden?

25 november 2022 om 14:40

Dus omdat een politieke vluchteling asiel gegeven wordt, is het westen verantwoordelijk voor de huidige situatie in Iran?

Om nog maar te zwijgen over het feit dat hij van 1964 tot 1978 in Irak verbleef, een land dat hij uiteindelijk ook moest verlaten omdat het een akkoord gesloten had met de Sjah, en uiteindelijk dus nog geen twee jaar in Frankrijk zat.

25 november 2022 om 15:01

Het westen (VK en VS) en Rusland hadden zich nooit moeten bemoeien met Iran. Khomeini is gewoon een voortvloeisel, die net als bijvoorbeeld Hitler inspeelde op de emoties en met zijn populistische opvattingen veel steun kreeg. Op een gegeven ging het economisch erg slecht in Iran waardoor dus de revolutie uitbrak.

25 november 2022 om 14:57

Mooi land? Ik ben 45 en hoor mijn hele leven al niets anders dan ellende vanuit dat land.
Graag hoor ik dus nu van jou waarom het dus wél een mooi land is.

25 november 2022 om 15:01

Sla eens een geschiedenisboek open! Cultureel gezien is het geweldig.

25 november 2022 om 15:10

Tinus

Mijn hemel zeg. De natuur, de cultuur, de mensen. Die ellende komt vanuit het bestuur. Ben je een grote Rutte-fan? Nee? Betekent dat dan ook dat Nederland geen mooi land kan zijn?

Als ik de reactie in het artikel over dat Denemarken willen terugtrekken mag geloven, moeten we dit respecteren. Het is namelijk de cultuur van het land en daarom heel normaal

25 november 2022 om 11:59

Ik denk dat deze meneer wel mag, want het is zn eigen land.

25 november 2022 om 12:00

Ik heb dat artikel niet gelezen, maar wij mogen hier van vinden wat we willen. Als je in Iran op bezoek bent, of in Qatar for that matter, dan heb je je aan de regels van dat land te houden. Ben je het oneens met die regels? Dan blijf je weg. Hoe eng het ook is allemaal.

Ik vind het dapper van die spelers dat ze dit protest hebben laten horen. Met zo'n arrestatie wordt er op een schandelijke manier druk op ze uitgeoefend. Het is gewoon een regelrecht dreigement.

25 november 2022 om 14:18

Vernon, vind dit over het algemeen ook opgaan, maar nu is de WK daar, stel je gaat al tientallen jaren als vrouw met je vriendin naar de WK. Dan mag je nu niet meer met je vriendin zoenen in het openbaar? Gaat me wat ver. Maar ach, de stadions zitten niets voor niets lang niet vol, dus de fans blijven veelvuldig thuis. Hoe zou dat toch komen?! #fifafiasco

25 november 2022 om 15:13

@formus

ja dat klopt, want je bent te gast in dat land. Dat je daarvoor in Zuid-Afrika, Duitsland en Brazilie lekker tongend op de tribune hebt staan hossen, geeft je geen verworven recht om dat overal ter wereld te doen. Hoe jammer dat ook is, want tongend hossen bij een voetbalwedstrijd lijkt me geweldig.

En precies daarom zitten de stadions niet vol. Dat is waanzinnig. Stadions worden op normale Wk's in een paar minuten uitverkocht, en je zou ze 10 keer kunnen vullen. En nu in Qatar is het half leeg.

25 november 2022 om 13:15

Dat een voetballer wordt opgepakt omdat hij sympathie voor slachtoffers toont, is niet normaal en heeft ook niks met de Iraanse cultuur te maken.

25 november 2022 om 12:01

Zinvol is het zeker niet, zo'n situatie. Alle opties zijn slecht zolang dat regime zich zo opstelt. Vreselijk gewoon. Probeer dan maar eens normaal te voetballen.

25 november 2022 om 13:19

Iraq won de Azië cup toen het land in grote puin was. Puur omdat team spirit in zo'n situatie enorme rollen gaat spelen.

Iran doet het nu goed en staat op koers voor het eerst de poule te overleven op een WK. Hen eruit gooien zou echt een heel slecht idee zijn.

25 november 2022 om 15:14

Hun eruit gooien zou een enorme schande zijn, en bovendien heel erg dom. Dan krijgt het regime precies wat ze wil. De spelers kunnen gaan demonstraties meer doen, en ze krijgen een stok om het Westen mee te slaan. Iran moet vooral zo lang mogelijk in het toernooi blijven.

25 november 2022 om 17:07

Nouja... ro16 gun ik ze oprecht maar meer dan dat kan mijn irakese hart niet aan.

25 november 2022 om 19:56

Haha, toch netjes van je. Toch een beetje als een Feyenoorder die het Ajax gunt om derde te worden.

Die spelers moeten de laatste wedstrijd gewoon laten voor wat het is, en vanuit Qatar naar het land van de club vliegen, en als dat Iran is, misschien voorlopig in Qatar blijven. Je familie laten overkomen, en nooit meer terug naar dat land.

25 november 2022 om 12:40

Was het maar zo simpel om dan even je familie te laten overkomen, daar gaan ze natuurlijk gebruik van maken om te chanteren.

Wat er allemaal in Iran gebeurt is cultuur en dienen we gewoon te respecteren. Ik word zo schijtziek van dat wij Westerlingen ons vrijheid maar steeds willen opdringen aan alles en iedereen. Alsof vrij zijn zo geweldig is. Respecteer gewoon het cultuur van onderdrukking en dictatuur en ga gewoon voetballen!

25 november 2022 om 12:23

Dat heeft niks met cultuur te maken. Vrouwen die onderdrukt worden, niks te vertellen hebben. Protesteren betekent dat je jezelf en je familie in levensgevaar brengt. Dit heeft niks met cultuur te maken, of moeten we de periode onder Hitler ook onder cultuur schaven, en boos worden op Engeland en usa dat ze ons bevrijd hebben destijds. Wat een schande he, aandeed waren we al drie keer wereldkampioen geweest.

25 november 2022 om 13:10

Je mist het sarcasme. Dit was de reactie die veel anti westerlingen op VZ gaven mbt het veroordelen van mensenrechtenschendingen in Qatar. Ryjuu kopieert die naar de Iraanse context om de absurditeit ervan te laten zien. Lijkt mij.

25 november 2022 om 13:21

Het zijn volstrekt onvergelijkbare situaties.

Qatar is een land waar velen nu te gast zijn en als je te gast bent in een land dien je hun cultuur (voor hen is dat een zwaar islamitische cultuur) te respecteren als je er bent en niet constant te provoceren.

Iran is momenteel in een enorm onveilige situatie en zijn het de Eigen spelers van die protesteren naar hun regime. Het zijn duidelijk niet de Iraanse mensen die het regime goed vinden passen bij hun waarden en cultuur en de spelers riskeren hun levens om er uberhaupt over te durven praten.

De twee situaties lijken niet eens een beetje op elkaar

25 november 2022 om 13:41

"qatar is een land waar velen nu te gast zijn en als je te gast bent in een land dien je hun cultuur (voor hen is dat een zwaar islamitische cultuur) te respecteren als je er bent en niet constant te provoceren."

Ik vind dit echt flauwekul. Qatar wilde graag het WK organiseren om te laten zien hoe geweldig het land is. Ze proberen hun geweten schoon te wassen. Prima dat zij dat willen. Maar ga dan niet zeuren als er landen vanuit een ander continent met andere normen en waarden naar je land toe komen en laten zien dat zij ergens anders voor staan. Het WK is toch zogenaamd voor iedereen? Dat was de reden waarom het naar het Midden-Oosten is gehaald volgens de FIFA en Qatar. Beetje raar als het WK voor iedereen is, maar alleen onder voorwaarden.

25 november 2022 om 13:55

Als een Qatarees naar Nederland afreist is de wereld te klein en staan alle social media vol met dat het een schande is dat een deel van hun mensen zich niet willen aanpassen aan de Nederlandse cultuur.

Dan verwacht ik inderdaad ook dat het andersom ook zo mag zijn. Als je op vakantie gaat om te provoceren kan je beter gewoon thuisblijven

25 november 2022 om 14:38

In Nederland wordt de cultuur toch ook veranderd door de KOZP groeperingen enzo. Dus in Nederland moeten we ons wel aanpassen, maar als we kritiek hebben op een ander land, moeten we die cultuur respecteren? Is dat niet iets met 2 maten meten?

25 november 2022 om 17:07

Geef maar precies aan waar ik de KOZP heb gesteund Flamengo dan kunnen we door met de discussie...

25 november 2022 om 12:27

Voetbal en politiek staan namelijk los van elkaar. Dit is de cultuur in Iran en dat moeten we respecteren. Het westen heeft in het verleden daarnaast heel veel misstanden begaan, dus zou het hypocriet zijn om je daartegen uit te spreken.

25 november 2022 om 13:12

Voetbal en politiek staan namelijk totaal niet los van elkaar, elk toegewezen WK wordt door de desbetreffende foute regering gebruikt als paradepaardje om hun dictactuur en misstanden goed te praten of te verbloemen (rusland, Qatar, Argentinie). De regering in Iran is niet 'de cultuur'. Dat is juist waar zoveel Iraniers met gevaar voor eigen leven tegen in opstand komen. Post niet zoiets stoms als je er niets van af weet.

25 november 2022 om 13:36

Sarcasme, vrolijke vriend.

25 november 2022 om 12:40

Ryjuu, snap je punt niet zo. De echte Iraniërs komen in verzet tegen het regime en dat respecteren we toch? Wat is je punt nu precies?

25 november 2022 om 12:41

Eens dat het Westen behoorlijk hypocriet is en dat het Westen genoeg bloed aan zijn handen heeft. Echter kun je hier toch nie niks van zeggen. Gericht op demonstranten schieten, zoals in de Koerdische regio in het noordwesten van Iran, heeft toch niks met cultuur te maken? Zegt genoeg dat een groot deel van de bevolking zich tegen het regime keert.

25 november 2022 om 12:42

Ryjuu is denk ik sarcastisch jongens.

25 november 2022 om 12:44

Ik hoop het vooral 😅.

25 november 2022 om 12:49

Daar ben ik toch wel zeker van

25 november 2022 om 12:51

Echt hè. Sommigen zien het echt niet.

25 november 2022 om 13:54

"respecteer de cultuur van onderdrukking en dictatuur" en dan mensen die daar serieus op reageren...

25 november 2022 om 13:09

Naast dat dit niks met de cultuur te maken heb ik geen respect voor beslissingen, systemen of gedachtegoed waarin mensenrechten op grote schaal worden geschonden

25 november 2022 om 15:15

Ja, vrij zijn vind ik inderdaad wel behoorlijk geweldig ja.

Verder eens hoor. Je bent in Qatar, dus je hebt je aan hun regels te houden. Als je dat niet leuk vindt ga je maar lekker naar Spanje op vakantie.

25 november 2022 om 16:46

Je mag je mening hebben van mij. Prachtige uitwerking van die vrijheid die jij wel geniet. Wat je bezielt dit te vinden, is me echt een raadsel. Nul empathie. Dat je dezelfde diersoort bent als ik...

Ik ken Iraniërs als mooie, lieve, gastvrije mensen. Vreselijk om te zien dat dit soort mensen hier doorheen moeten gaan.

Ophouden met grapjes maken over de Iraanse cultuur. Dit is niet de Iraanse cultuur. Dit is de cultuur van extreem radicale jihadi dictators die Iran verminkt hebben. De echte cultuur van Iran is zo oud, zo diep, zo rijk en divers en ook zo belangrijk. Ik hoop dat die ayatollahs van de troon word gekegeld, dan kunnen miljoenen mensen voor het eerst in 50 jaar hun familie en thuis zien. Zal je ook zien dat het midden oosten een stuk rustiger word. Iran is de grootste kern van chaos in het Midden Oosten, en hebben hun vingers in de pap in zoveel conflicten en crisissen.
Heel dapper van die gozer. Mooi dat Iran vandaag wint. In een sprookje halen ze de knock-outfase en stoten ze hem van de troon.

25 november 2022 om 19:16

De kern van de chaos blijft jouw lievelingetje Israël.

26 november 2022 om 17:32

hahahaha ja, de kern in het hele midden oosten is Israel. Mensen als jij blamen alles op Israel. De enige reden dat het chaos op leeft omdat mensen als jij net als in het MO een obsessie hebben met Israel. Makkelijk, triest en typerend dat je alleen daar op reageert.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren