Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Ghoochannejhad baalt van specifiek WK-moment: ‘Heel ver van de realiteit’

Laatste update:

Voormalig spits Reza Ghoochannejhad was woensdagavond te gast in het programma De Oranjewinter om te praten over de erbarmelijke omstandigheden in Iran. De selectie van het land zong uit protest niet mee met het volkslied voor het eerste WK-groepsduel met Engeland (6-2 nederlaag), maar hield zich daarna vrij afzijdig van statements. Ghoochannejhad vindt het niet gek dat de Iraanse internationals momenteel weinig laten horen, maar is wel teleurgesteld over één specifiek moment op het WK: de manier van juichen na de overwinning op Wales (0-2).

“Ik maak me niet zo zeer druk om de spelers van het Iraanse elftal, maar meer om de bevolking”, aldus Ghoochannejhad, die zelf 43 interlands voor Iran speelde. “Er was een hele discussie gaande in Iran dat er een boycot van het WK moest komen of dat er een statement gemaakt moest worden. Ik vind het te makkelijk om daar vanaf de zijlijn een oordeel over te vellen, daar ga ik niet over.”

Ghoochannejhad begint vervolgens wel over iets wat hij kwalijk vindt. “Wat ik heel teleurstellend vond is het feit dat zij zo uitbundig en uitzinnig waren na de winst op Wales, met alle respect, een van de slechtste ploegen op het WK. Ik vind dat je dan wel heel ver van de realiteit staat, als speler. Als er twee dagen voor die wedstrijd een oud-teamgenoot van je is opgepakt, als een soort afschrikmiddel tegen statements… Dan vind ik die vreugde en uitbundigheid, en het in de lucht gooien van de trainer, heel teleurstellend.”

De voormalig spits van onder meer PEC Zwolle en sc Heerenveen legt uit waarom de Iraanse bevolking zich tegen de internationals is gaan keren. Volgens Ghoochannejhad vindt men in Iran dat de selectie een stuk meer gebruik had kunnen maken van alle media-aandacht die het WK met zich meebrengt. "Dat viel bij de bevolking in het verkeerde keelgat. Daarom waren er heel veel tegenstanders van het Iraanse efltal. Veel mensen in Iran waren zelfs blij met de uitschakeling, hoe wreed en raar dat ook klinkt."

Hoofddoek
Mensen in Iran gaan al maanden de straat op, na de dood van Jina Mahsa Amini in september. Zij droeg haar hoofddoek niet goed volgens de religieuze moraalpolitie en werd volgens ooggetuigen mishandeld. De woede die ontstond over haar dood leidde tot protesten tegen het streng-islamitische regime, dat hard werd neergeslagen. Vorige week werd voor het eerst een betoger in het openbaar opgehangen, maandag volgde een tweede demonstrant.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties



Volgens mij verloor Iran met 6-2 van Engeland en niet van de Verenigde Staten (zoals de inleiding van dit artikel aangeeft).

Heb t even goed laten doordringen: een protest houden als international, met als gevolg dat je elk moment onveilig bent, je bij een stap op Iraans grondgebied direct opgepakt kan worden je familie onveilig is, je de doodstraf kan krijgen..... Ik begrijp dat je daar twee keer over nadenkt. Onwijs dapper als je dat dan toch doet. Dat je erna viert als je gewonnen hebt, is pure emotie. Kan me dat wel voorstellen.

15 december 2022 om 09:28



Snap ik ook wel, maar als je weet dat een (voormalig) ploeggenoot, maar in ieder geval collegavoetballer is opgepakt zou je ook het juichen achterwege kunnen laten.
Als voetballers al niet juichen tegen hun oude club zou dit toch ook een reden mogen zijn, toch ?

15 december 2022 om 11:37

Tuurlijk zouden ze het juichen achterwege kunnen laten op dat moment, echter weet ik niet of ze toen daadwerkelijk wisten dat die speler opgepakt was, want dat was meen ik me te herinneren dezelfde dag. Maar ik begrijp wel dat er bij deze jongens emotie vrij kan komen na zo'n partij. Toch net wet anders dan een Ajacied die niet tegen zijn oud club Twente juicht qua belading. Enkel als voorbeeld hè 😉

15 december 2022 om 11:02

@formus: Dat is het ook denk ik. Ik begrijp Reza ook helemaal, maar met het juichen erna begrijp ik het ook wel. Zou je eigenlijk niet moeten doen, maar wel begrijpelijk. Spelers maar vooral familie schijnt enorm bedreigd te zijn na de 1e wedstrijd, daar denk je toch aan lijkt me. En het huis van die wandklimster schijnt helemaal met de grond gelijk gemaakt zijn na haar 'statement' zonder hoofddoek. Het is echt een verschrikkelijk bewind daar en hoop echt voor de bevolking dat ze hier het verschil kunnen maken en het regime uiteindelijk ophoepelt. Maar vrees het ergste.

15 december 2022 om 11:39

Bizar dat zoiets gebeurt idd. Ik probeer tegenwoordig als ik dit soort dingen lees dit echt even op me in te laten werken. Met veel dingen trouwens tegenwoordig. Misschien komt t met de jaren 😉

15 december 2022 om 11:44

4ever4Ajax, als je wist wat ze allemaal aan statements maken in de iraanse competities dan is het heel teleurstellend van wat de jongens van t nationale team hebben gedaan. Verder is er meerdere malen gevraagd om niet naar het wk te gaan maar toch zijn ze gegaan.

De bevolking hebben deze jongens super sterren gemaakt en veel liefde gegeven dus dan verwacht je wel iets terug.

Een Jahanbakhsh die een tijdje free palestina dingen heeft gedaan zegt ineens ik ben hier niet om statements te maken. Dus je doet het wel voor palestina maar niet voor je eigen land, vind ik maar vreemd

Ik vind het dapper en knap dat Reza ondanks de bekende risico's kiest om op tv zijn mening te delen over deze situatie. Ook mooi om te zien hoe er in het doorgaans jolige programma even geen geouwehoer was en gewoon een volwassen gesprek over een zeer trieste en moeilijke situatie in Iran. Goed gedaan.

15 december 2022 om 09:42

Ja die gaat gewoon niet terug naar Iran dus dan kan hij veilig zeggen wat hij wilt. Heel anders dan de spelers die hoogstwaarschijnlijk wel nog terug gaan.

15 december 2022 om 09:51

Ben oprecht benieuwd of hij nog familie in Iran heeft zitten. Hij zei zelf dat hij daar ging zitten, omdat het toch benoemd moest worden. Aangezien in Iran het internet is afgesloten. Daarnaast heeft de geheime dienst van Iran in het verleden al moorden gepleegd in Nederland. Zo veilig zal het dus nie zijn..

15 december 2022 om 10:56

Genoeg mensen die in het buitenland hun mond houden, omdat hun familie daar nog woont. Wellicht daardoor eerst alle banden losgesneden om te voorkomen dat zij gevaar lopen.

Hoe dan ook, dit is niet "lekker veilig roepen vanuit het buitenland", alles wat deze mensen doen heeft gevolgen op hun leven. Het enige makkelijke hier, is wat jij nu doet.

15 december 2022 om 11:02

Hoe weet je dat hij dat veilig kan zeggen? Hij kan daar bijvoorbeeld ook familie/vrienden hebben en zou niet de eerste zijn die daardoor alsnog in de problemen komt. Buiten dat vind ik het te makkelijk om te zeggen 'hij gaat niet terug dus kan zeggen wat hij wil'. Zo makkelijk is die situatie niet lijkt me.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren