Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Harm van Veldhoven plots om tafel met Manchester City: ‘Een rollercoaster’

Laatste update:

Harm van Veldhoven leek deze week als operationeel directeur van het Belgische Lommel SK af te stevenen op een faillissement, totdat de eigenaren van Manchester City aanklopten. Van Veldhoven voerde namens de tweedeklasser uit België onderhandelingen met de City Football Group en besloot Lommel SK te verkopen om het voortbestaan van de club te kunnen garanderen. "Ik zat in een rollercoaster", verklaart Van Veldhoven tegenover het Algemeen Dagblad.

Van Veldhoven was eerder in dienst als trainer en technisch directeur van Roda JC, waar hij afgelopen zomer vertrok na een conflict met de dubieuze 'geldschieter' Mauricio de la Vega. Sindsdien is de oud-voetballer actief voor Lommel SK, de club die zich ternauwernood wist te handhaven op het tweede Belgische niveau. Toen de coronacrisis uitbrak begon het te rommelen bij de club, zeker toen de Israëlische advocaat én eigenaar Udi Shochatovitch de geldkraan dichtdraaide.

Lommel dreigde de proflicentie te verliezen, totdat vrijdag werd bekend dat de City Football Group, tevens eigenaar van onder meer Manchester City, Melbourne City en New York City, interesse toonde. De overname was vervolgens snel beklonken, zegt Van Veldhoven. "Waarom Lommel SK? De ligging is interessant, Eindhoven Airport is dichtbij. Verder heeft het Belgische voetbal aan uitstraling gewonnen en zijn de salarissen voor niet-EU-spelers (81.000 euro, red.) een stuk lager dan in Nederland (436.000 euro, red.). Met de financiële mogelijkheden van de CFG ziet de toekomst er ook voor Lommel goed uit."

Door de financiële steun van de nieuwe eigenaren stelt Lommel nieuwe ambities. "City is niet naar hier gekomen om de bomen in het mooie groene bos te tellen. Het idee is om in een x-aantal jaren om promotie te spelen”, aldus Van Veldhoven, die als speler 213 keer uitkwam voor Lommel en vanaf 2000 drie jaar hoofdtrainer was van de club.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Manchester, Melbourne, New York, New Delhi,... Lommel? Hele aparte move van de eigenaars van de City groep haha. Hoe komt het trouwens dat de salarissen voor niet EU spelers in België zo relatief laag is?

16 mei 2020 om 23:41

Spelers van buiten de EU moeten minimaal 150 procent van het gemiddelde Eredivisie-salaris verdienen. In België hebben ze die regel niet, daar hoeven spelers van buiten de EU "slechts" 81.000 euro per jaar te verdienen.

16 mei 2020 om 23:41

Lommel klinkt niet interessant, maar het is met die miljarden relatief eenvoudig om van Lommel een (sub)topper te maken in België. De club kost waarschijnlijk weinig nu, vanwege de financiele problemen. En dan heb je met die lage salarissen voor in de EU wel een interessante club om spelers naartoe te halen, ze in België op het hoogste niveau ervaring te laten opdoen en misschien zelfs in Europa. Of ze dan ook goed genoeg zijn voor Manchester City is nog maar de vraag, maar anders worden ze verkocht aan andere clubs om winst te maken. Dus ik snap de investering in Lommel wel.

17 mei 2020 om 00:06

Juist geen aparte move. City kan op deze manier eenvoudig non-EU spelers tegen een laag salaris stallen vooraleer die in aanmerking kunnen komen voor een werkvergunning in Engeland. De regels rondom die vergunningen zijn heel streng en zo kan City die snel en goedkoop omzeilen. Met Girona hebben (of beter gezegd hadden) ze ook zo'n samenwerking. Daar konden vooral Zuid-Amerikanen gestald omdat die dikwijls over een Spaans of Portugees paspoort beschikken en daar dus zonder problemen kunnen wennen aan Europa en zich klaar kunnen stomen voor City of een andere club (doorverkocht). Uiteindelijk bleek City alleen in het eerste seizoen van de samenwerking met Girona daar gretig gebruik van te maken, inmiddels speelt er geen enkele city huurling meer. Zelfde geldt voor Nac.

17 mei 2020 om 00:09

Ik probeerde meer de link te leggen tussen al die metropolen en het bescheiden Lommel dat nog net geen dorp meer is. Ook vraag ik mij dan af waarom ze niet een club als Lokeren hebben gekocht. Dat was een club met een rijke historie in het Belgische voetbal en ook nog eens een club in financiële nood.

17 mei 2020 om 00:15

De ligging vlakbij de luchthaven van Eindhoven is blijkbaar heel belangrijk geweest. Daarnaast zou het wel eens kunnen dat er enige aanpassingen zullen gebeuren aan bepaalde elementen van de club op termijn (Lommel City of iets dergelijks). En dat lijkt me bij Lommel iets makkelijker door te voeren dan bij Lokeren.

17 mei 2020 om 00:08

Het komt echt voornamelijk omdat België qua regulering gewoon een mop is. Er wordt buitenlandse eigenaars echt geen strobreed in de weg gelegd om buitenlanders goedkoop naar België te halen en zo eenvoudig geld te verdienen (een beetje model Moeskroen). Daarom zijn er ook zoveel clubs in buitenlandse handen in België (zeker op het tweede niveau).

Zou toch mooi zijn wanneer Lommel over enkele jaren in de CL kan deelnemen. Toch handig die olie dollars.

17 mei 2020 om 00:09

Dat zou niet mogen aangezien de UEFA verbiedt dat clubs met eenzelfde eigenaar in de CL spelen.

17 mei 2020 om 01:15

Dat hangt er wel van af hoe ze het opzetten.rb Leipzig en Red Bull Salzburg hebben al eens samen in de CL gespeeld. Kennelijk zat daar de structuur zo in elkaar dat het geen probleem was (er is toen wel naar gekeken)

17 mei 2020 om 10:21

Red Bull is geen eigenaar van Leipzig is gebleken uit onderzoek van de UEFA maar gewoon hoofdsponsor. Dat lijkt me praktisch onmogelijk bij Lommel aangezien ze nu eigendom zijn van de City Group.

Kan iemand mij trouwens uitleggen waarom de minimumsalarissen voor niet-eu spelers zo hoog liggen in Nederland? En waarom daar uberhaupt regels over zijn (los van het algemene mininumloon natuurlijk)?

16 mei 2020 om 23:42

Ik wilde dit net vragen. Ik studeer sinds een halfjaar Europees recht en zit nu middenin migratierecht en dit rijmt totaal niet met wat ik tot dusver heb geleerd.

17 mei 2020 om 01:25

Daarom geld de regel dus alleen voor niet EU spelers. Spelers uit andere EU landen moeten net zo worden behandeld als Nederlandse voetballers. Alleen voor niet EU onderdanen kunnen ze wel andere regels maken. Dat is met normale werknemers ook zo. voor EU onderdanen geld in normale beroepen in principe het minimum loon terwijl mensen van buiten de EU minimaal 55 of 60.000 euro per jaar moeten verdienen. Overigens zijn er op beide nog een paar uitzonderingen (o.a. leeftijd en er zijn nog een paar westerse landen waar verdragen mee zijn afgesloten waardoor die min of meer dezelfde rechten hebben).

16 mei 2020 om 23:43

Volgens mij zijn die regels er om te zorgen dat er zoveel mogelijk spelers uit de EU worden gecontracteerd en eigenlijk lijkt me dat het idee is dat er zoveel mogelijk Nederlanders worden gecontracteerd. Anders krijg je een competitie die bestaat uit veel sterke buitenlandse spelers, krijgen de Nederlanders minder of geen speeltijd en dus wordt je nationale ploeg zwakker. Maar of dat zo is... ze hadden misschien beter een regel kunnen doen dat er maximaal 5 niet-EU spelers in de wedstrijdselectie mogen zitten ofzo, dat hebben veel landen.

16 mei 2020 om 23:44

De Eredivisie voerde deze regel ooit in om te voorkomen dat de competitie gevuld zou worden met ‘derderangs buitenlanders’. Als er dan spelers van buiten de EU werden aangetrokken zouden het vaker echt aanwinsten zijn en zouden er minder gokjes worden genomen. Dit zorgde er weer voor dat clubs meer naar de eigen jeugd moesten kijken.

16 mei 2020 om 23:44

Omdat de selecties in Ere- en Eerste Divisie er anders binnen de kortste keren uit zien als menig Football Manager selectie: 2 Nederlanders en de rest zijn Zuid-Amerikanen. De kwaliteit van de competitie komt het waarschijnlijk ten goede, maar het nationale team kun je dan wel opdoeken. Kijk maar naar het Engels voetbal.

16 mei 2020 om 23:44

Die zijn er om de eigen markt eu-spelers te beschermen. Zij moeten mininmaal 150% van het gemiddelde loon verdienen.

16 mei 2020 om 23:51

Die regel slaat nergens op want nu spelen clubs ook met buitenlanders. En of je nu uit de EU komt of niet uit de EU moet niks uitmaken.dus die regel moet men afschaffen want het slaat echt nergens op.

17 mei 2020 om 00:00

Ik denk dat ze na jouw betoog inderdaad deze regel gaan afschaffen. Deze regelmis er om onze eigen jeugdspelers te beschermen en hun kans te geven om zich te ontwikkelen. Anders heb je zo meteen bijvoorbeeld een heel elftal afrikanen.

17 mei 2020 om 00:05

Maar of je nu een elftal vol Afrikanen hebt of spelers uit andere landen dan Nederland maakt niks uit toch? In ieder land zie je gewoon dat men veel spelers hebben uit andere landen. Of het nu de Pl is of de Serie A of de eredivisie. Daarom moeten ze die regel ook afschaffen want de regel slaat nergens op. De reden!

17 mei 2020 om 00:13

Als je een Eredivisie helpt vol buitenlanders omdat er geen restricties zijn, waar spelen je Nederlanders dan? De Kkd. En daar worden ze geen wereldtoppers. Dus dan wordt je nationale elftal best slecht. Daarom dus. Of je het nou eens bent met de regel of niet, zeggen dat de regel nergens op slaat is onzin. Waarom hebben anders zo veel competities restricties als het gaat om niet-EU spelers? Om eigen talent ook te laten spelen.

17 mei 2020 om 00:16

Bedankt allen! Helder!

17 mei 2020 om 01:12

De regel was ingevoerd om te voorkomen dat clubs alleen nog maar buitenlandse spelers zouden halen. Alleen mag je binnen de EU geen uitzondering maken tussen Nederlandse en andere EU burgers. Dus is het op een gegeven moment EU - Niet Eu spelers geworden (er zijn overigens nog een paar uitzondering op).overigens gaan er ook in Belgie stemmen op om met zo'n minimum loon te gaan werken voor niet EU spelers. Het nadeel van de regel is dat hierdoor eigenlijk alleen de top 4-6 spelers van buiten de EU kunnen halen. Het gemiddelde salaris in de eredivisie is ongeveer 290k alleen zitten alle spelers uit de middenmoot en het rechter rijtje daar (heel ver) onder (de begroting van ajax is in een normaal jaar ongeveer net zo hoog als die van het hele rechter rijtje). Het voordeel is dat we niet snel derde rangs buitenlanders halen, het nadeel is dat clubs als groningen ook niet snel de nieuwe suarez gaan halen.

Trouwe dienaar van de club deze Veld van Harmhoven...

Slimme zet van City. Je C spelers kun je in België stallen om te zien of ze zich niet nog kunnen ontwikkelen tot B of A niveau spelers.

Wat ik wel apart vind is dat ze bij Lommel denken dat ze een grote jeugdwerking op poten gaan zetten. Ze liggen 40 km van Genk en 30 km van Eindhoven ... twee clubs die zowat heel Noord-Limburg al plat scouten.

17 mei 2020 om 08:30

Terwijl BMG hier ook een redelijke speler is in Limburg alleen de taalbarrière onder jongere jeugd maakt het lastig maar onderschat de aantrekkingskracht van BMG niet. Toch liggen er wel kansen voor Lommel denk ik, Turnhout, Tilburg, Eindhoven, Bree, Peer, Heusden, Weert en Genk ligt allemaal binnen een logische scoutingsradius. Dat is voor deze regio best een leuk gebied. Tuurlijk gaan ze niet de grote vis worden maar hebben qua gebied imo een fijnere ligging dan MVV, STVV of Roda. Zou mooi zijn als ze zoals VVV gewoon een solide opleiding uit de grond kunnen stampen. Met het City project kunnen ze misschien itt VVV wel een paar spelers behouden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren