Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Gevaar’ voor dominantie van Ajax: ‘Zoals Bayern of PSG, ik geloof daar wel in’

Laatste update:

Ajax bereikte vorige week de halve finale van de Champions League. Het miljardenbal heeft de Amsterdammers dit seizoen al een kleine honderd miljoen euro opgeleverd en de vrees bestaat dat het financiële gat met Ajax niet zo snel meer te dichten is. Pierre van Hooijdonk trekt aan tafel bij Studio Voetbal de vergelijking met clubs als Bayern München en Paris Saint-Germain.

“Het gaat nu wel snel. Tweehonderd miljoen pak je als Ajax nu al in een jaar. Er zijn geen garanties dat Ajax de komende vijf jaar Champions League gaat spelen en de andere clubs niet. Maar als dit zo doorgaat, kan er een heel groot gat gecreëerd worden. Er zit wel een gevaar in, ja”, zo steekt Arno Vermeulen van wal. Er wordt gesuggereerd dat Ajax dezelfde binnenlandse dominantie tot stand kan brengen als clubs als Bayern München, Paris Saint-Germain en Juventus.

“Zoals Bayern München of Paris Saint-Germain, ik geloof daar wel in. Dit is dankzij Marc Overmars, die dat salarishuis in elkaar heeft laten donderen. Men is overstag gegaan, maar eigenlijk kon Ajax dit al een tijdje. Nu heeft het direct succes”, zo reageert Van Hooijdonk. Vermeulen maakt een kanttekening bij dit rijtje clubs. “Want in Frankrijk heb je lang niet een tweestrijd gehad zoals wij nu hebben met Ajax en PSV. In Italië eigenlijk ook niet, daar heb je al jaren niet echt een club die Juventus kan tackelen. Maar dit is een klap, van honderd naar tweehonderd miljoen euro gaan.”

“Het gevaar is wel dat er bij Ajax een team kan ontstaan met bijna geen Nederlandse spelers. Van de vier Nederlands internationals die erbij horen, zouden er drie weleens kunnen vertrekken. Het is logisch dat ze dat geld gaan investeren in spelers die het Champions League-niveau hebben, dan kijk je al snel naar het buitenland”, vervolgt de journalist van de NOS. Daniël de Ridder ziet naar eigen zeggen ‘het gevaar’ ook.

“Maar PSV kan het salarisplafond ook opheffen. Dat zal misschien wel moeten. Maar Ajax heeft geen sjeik ofzo hè. Het is allemaal op basis van sportieve prestaties”, stelt de oud-aanvaller. Van Hooijdonk is van mening dat Ajax op dit moment andere Nederlandse clubs al zwakker maakt. “Ajax koopt echt ontzettend veel jeugdspelers bij de andere clubs weg, daar hebben ze het geld voor. Dus wat dat betreft worden de andere clubs ook zwakker.”

Ben jij het hiermee eens?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Dus zal je nog meer moeten investeren in de jeugdopleiding om spelers op een nog hoger niveau te krijgen. De jeugdopleiding blijft de levensader van Ajax.

22 april 2019 om 09:36

Precies dit! En bovendien vetrekken de beste spelers niet bij Juventus, Bayern en PSG. Bij Ajax wel, dus je zult moeten blijven bouwen aan een team. Dit is toch een groot verschil met die andere clubs! Investeren klinkt allemaal leuk maar zoals jij al aangeeft is een eigen jeugd opleiding veel belangrijker! Laten we niet vergeten wat er eind jaren 90 allemaal fout is gegaan want als je niet verstandig met je geld omgaat dan is het ook zo weer weg!

22 april 2019 om 10:19

Ajax investeert al heel veel. Het grote publiek ziet nu dat Ajax investeert in jongens als Pierie, Scherpen, Schuurs. In het verleden waren dat bijvoorbeeld Bazoer, El Ghazi, Zivkovic, Frenkie de Jong. Iedereen ziet die investeringen in zeer jonge spelers, maar Ajax doet dit in de gehele opleiding. In elke leeftijdscategorie doet Ajax zijn best om de allerbeste talenten samen te brengen en met elkaar te laten concurreren. Talenten als De Jong en De Ligt zijn echter uitzonderlijk.

22 april 2019 om 11:18

Dat is precies wat er wordt bedoeld, talenten die het misschien gaan redden koopt Ajax weg bij de andere Nederlandse clubs.

22 april 2019 om 11:50

Zo werkt het in de hele (internationale) voetballerij, de grote vissen eten de kleine op en Ajax is daarin niet anders omdat de jeugdopleidingen hun levens aderen zijn.

22 april 2019 om 16:20

De Toekomst

"iedereen ziet die investeringen in zeer jonge spelers, maar Ajax doet dit in de gehele opleiding. "

Maar de grote vraag is wat Ajax komende seizoenen gaat doen. Gaan Ziyech, De Ligt, Van de Beek, De Jong en Onana vervangen worden door jeugdspelers, of worden daarvoor vervangers gehaald die er meteen kunnen staan? Oftewel, wil Ajax de huidige trend voort zetten en een stap blijven maken, of wil het pas op de plaats maken en weer jeugd gaan inpassen en die de tijd geven om zich te ontwikkelen? Want in dat laatste geval moet je er wel rekening mee houden dat de kans dat Ajax volgend seizoen weer ver kom in de CL heel erg klein is. Omgekeerd zou het betekenen dat die investeringen in de gehele opleiding, terwijl je spelers haalt van buitenaf, vooral een investering is waar de rest van de eredivisie vooral de vructen van gaat plukken. Want even to the point, want je hebt wel een punt dat De Jong (hoewel die gehaald is) en De Ligt unieke talenten zijn, maar Eiting, Ekkelenkamp, De Wit en Matusiwa zijn natuurlijk spelers die uiteindelijk niet terecht gaan komen bij Ajax als vaste basisspelers, maar gewoon een mooie carriere gaan hebben als speler van Nac, Twente en FC Utrecht.

We zijn bijna 5 jaar geen kampioen geworden. Als we in een grotere competitie zouden spelen zou het kunnen, nu willen je beste spelers altijd vertrekken aan het eind van het seizoen

22 april 2019 om 08:55

En daarnaast is het niveau van de kleintjes in Nederland dusdanig dat een PSV ook altijd wel ruim 80 punten kan blijven halen. Dan blijft het altijd spannend.

22 april 2019 om 10:05

Vind ik een beetje raar argument van een Ajacied, ben zelf ook Ajacied maar ik wil natuurlijk ook gewoon een leuke competitie. Mochten we echt daadwerkelijk zo dominant worden dan komt er geen hond meer kijken naar een gemiddelde competitiewedstrijd en is het alleen leuk bij CL. Dat is nu al een beetje zo, moet niet nog erger worden.

22 april 2019 om 10:21

Niet mee eens. Je gaat voor spektakel naar het stadion. Als Ajax echt zo dominant wordt, zal je in de Arena een voetbalshow gaan zien om van te watertanden.

22 april 2019 om 11:13

Ik ook, maar als de spanning steeds na een half seizoen weg is verliest de competitie een groot deel van zijn waarde.

22 april 2019 om 11:48

Mwah, ook niet mee eens. Er is altijd spanning. Is het niet om het kampioenschap, dan is het wel om de plek 2 voor voorronde Champions League, Europa League-tickets of degradatie. Daarbij kan Ajax er flink bovenuit steken, maar als PSV er ook bovenuit steekt (zoals dit jaar) blijft het lang spannend.

22 april 2019 om 12:09

Onzin het komt bijna nooit voor,dat de nummer 2 boven de 80 punten komt...

22 april 2019 om 13:03

Klopt, maar het komt volgens mij de laatste jaren ook niet veel voor dat de kampioen boven de 80 punten komt.. Zowel Ajax als PSV presteren dit toernooi uitzonderlijk.

22 april 2019 om 13:58

@De Toekomst

Quote: "niet mee eens. Je gaat voor spektakel naar het stadion. Als Ajax echt zo dominant wordt, zal je in de Arena een voetbalshow gaan zien om van te watertanden".

Complete onzin. Voor spektakel heb je een goede tegenstander nodig, geen kanonnenvoer.

22 april 2019 om 16:24

barca1

Precies! Drukte om Ajaxdominantie? Hoezo? Eerst dominant zien te worden. Daarna zien we wel verder. Laten we over vijf jaar eens zien hoe het dan is. Vooralsnog wordt Ajax echt geen 'bayern van de eredivisie'. Daarvoor zijn structurele inkomsten nodig en niet die 192 miljoen aan 'mogelijke inkomsten' die Studio Voetbal gisteren voor rekende, die immers puur incidenteel zijn.

22 april 2019 om 09:28

Kloptaar het aamtal clubs dat aantrekkelijk wordt is natuurlijk wel minder. Hoe beter Ajax presteert, hoe minder clubs er zijn die als verbetering worden gezien.

Dit werd twee jaar geleden ook geroepen na de EL finale en iedereen weet hoe het jaar erna afliep (oké, de situatie nouri zal zeker een rol hebben gehad). Het zal allemaal wel meevallen. Ondertussen staan we drie rondes voor het einde gewoon nog met niks, dus eerst maar eens zien waar het dit seizoen eindigt, voordat we het over de komende jaren gaan hebben.

22 april 2019 om 09:27

Ja en nee. Ja als je na het directe seizoen erop kijkt heb je helemaal gelijk. Als je echter kijkt wat er echt gebeurd is, in die 2 jaar is Ajax namelijk gegaan van Traore huren, naar Tadic kopen. Dat is echt een hele grote stap. Nemen ze nog zo een grote stap in twee jaar dan beginnen de problemen langzaam. Daarnaast wat gaat Ajax met al dat talent doen. Kijk alleen al naar wat er nu uitgevlogen is en de meeste zijn toch echt van toegevoegde waarde. Wordt alleen maar meer. Hoelang zal het duren voordat een club het maximaal aantal talenten mag huren en onder welke voorwaarde zal dat zijn?

Ik wordt hier als Ajacied zo moe van. We liggen nu op koers voor de eerste landstitel, uberhaupt de eerste prijs in 5(!) Jaar.. Dit seizoen is absoluut geweldig tot dusver, ondanks dat is er nog niks gewonnen. Maar van zo'n dominantie is er ook dit seizoen nog geen sprake geweest. We staan nog steeds 'slechts' in punten gelijk met PSV. En dit heerlijke team zal z'n sterkhouders verliezen, het is sowieso maar afwachten of er capabele vervangers gehaald worden (en dan niet de categorie Pierie, Scherpen) en hoe die uit de verf komen. Ik zie in Nederland absoluut niet op korte termijn een PSG, Bayern scenario gebeuren. Daar doe je PSV absoluut tekort mee. Wel zal het naar mijn idee een tweestrijd blijven met incidenteel een andere kampioen.

22 april 2019 om 10:25

En wat zeg jij als Ajax komende zomer ineens Angelino en Bergwijn ophaalt als vervangers van Tagliafico en Neres? Ik zeg niet dat dit mogelijk is, maar het geld is er en kwalitatief zie ik geen betere vervangers. Ajax haalt dan sterkhouders terug en verzwakt de concurrentie enorm.

22 april 2019 om 10:39

Dat zou ik als PSV dus nooit doen. Als die jongens naar Ajax kunnen, kunnen ze ook naar een subtopper in het buitenland. Waarom zou je dan je enige concurrent versterken. En dan nog maar afwachten wat je er voor terug haalt. Met name angelino. Gakpo kan op termijn Bergwijn wel vervangen.

22 april 2019 om 10:45

Ja, en toch.. Als Ajax erin slaagt om de komende jaren 3x achter elkaar kampioen te worden, iets neerzet in Europa (Kan zowel in Europa als Champions League) en spelers van Ajax structureel transfers naar absolute topclubs blijven maken.. En het salaris dat Ajax dan biedt ook erg gunstig is.. Nu zie ik het ook niet gebeuren, maar ik had ook nooit gedacht dat Wijnaldum naar PSV ging of Fer naar Twente.. Of Tadic naar Twente.. Echter, als het gaat dusdanig groot is, kan dat gebeuren. Ook van PSV naar Ajax. Maar daar zijn we nu zeker nog niet denk.

22 april 2019 om 11:49

Dan betaalt Ajax de absolute hoofdprijs voor die spelers. 60 miljoen euro voor Bergwijn en 40 miljoen euro voor Angelino. Daar kan PSV hele mooie spelers mee halen.

22 april 2019 om 13:08

Ik denk dat de absolute hoofdprijs voor Angelino eerder tussen de 20 en 25 miljoen ligt. Bergwijn denk eerder tussen de 40 en 50 miljoen, maar voor beiden is dat echt maximaal. Maar we zullen zien. Verder was dit een voorbeeld voor nu, maar zie ik zulke transfers komende zomer niet plaatsvinden. Zoals ik aangeef zie ik zoiets alleen gebeuren als Ajax enkele keren kampioen wordt, goed blijft presteren in Europa en het gaat met PSV aanzienlijk wordt. Nu is dat gat sowieso nog te klein en Ajax moet in mijn voorbeeld ook nog enkele jaren sportief uitstekend presteren (wat natuurlijk ook geen zekerheid is).

22 april 2019 om 16:12

De waarde van Bergwijn is maximaal 40 miljoen en die van Angelino 20 miljoen euro. Ik vind alleen dat Psv een flinke toeslag moet hanteren als Ajax belangrijke spelers van PSV wilt kopen.

22 april 2019 om 16:45

De Toekomst

"en wat zeg jij als Ajax komende zomer ineens Angelino en Bergwijn ophaalt als vervangers van Tagliafico en Neres? Ik zeg niet dat dit mogelijk is, maar het geld is er en kwalitatief zie ik geen betere vervangers. "

Los van het feit dat wat je zegt niet gaat gebeuren heb je wel een interesant punt natuurlijk. Er zou zomaar een moment kunnen komen, stel dat Ajax echt de komende drie jaar kampioen wordt en Europees ook succes zou blijven halen, dat dit scenario zich kan gaan voordoen.

Maar dat moment is nu natuurlijk absoluut niet aan de orde. Ga maar even na. Ajax leidt Bergwijn op, waarna PSV die opleiding afmaakt. En dan gaat Ajax hem voor 30-35 mijoen van PSV kopen?? Neh, zou financieel een superslechte investering zijn voor Ajax. Gaan ze echt niet doen. En momenteel is dat echt wel het bedrag waar je aan moet denken, of koester jij de gedachte dat PSV wel een bod van 25 miljoen van Ajax zou accepteren voor Bergwijn? Geloof je dat zelf?

Kijk, ik heb zelf heel weinig met die sentimenten van 'ja maar hij is kind van Psv/ajax en dat zou hij nooit doen' en zo. Voetballers zijn broodjongens. Loyaliteit in het voetbal bestaat nog maar nauwelijks. Dus mogelijk is het zeker, maar jij snapt echt wel dat PSV niet haar topspelers laat gaan naar de concurrent zonder daar een fors prijskaartje aan te hangen toch? Oftewel, als Spurs Bergwijn willen hebben voor 30 miljoen, dan moet Ajax 35 miljoen betalen.

Dus ik denk niet dat het op dit moment een scenario is waar je rekening mee moet houden. Over een paar jaar misschien, als PSV echt tweede viool speelt en Ajax elk seizoen erbovenuit steekt. Maar nu nog niet, sorry.

Edit:
Ik lees nu dat je een paar posts laten ongeveer inderdaad hetzelfde zegt als ik, haha. We zijn het eens. Over een paar seizoenen als de verhoudingen echt verschoven zijn, dan zou dat inderdaad best eens kunnen. Spelers zouden er dan echt wel over nadenken inderdaad. Maar zover zijn we nog lang niet.

22 april 2019 om 12:57

Geen prijzen pakken maakt niks uit. Als je goede beleid voert dan komen de prijzen vanzelf. Feyenoord heeft afgelopen jaren veel prijzen gepakt, maar ik zie ze komende jaren niks winnen puur vanwege slechte beleidsvoering. Er is daar totaal niet gekeken naar de toekomst. Bij Ajax hebben ze op een gegeven moment een monopolie in Nederland waardoor ze komende jaren niet alleen prijzen gaan pakken, maar ook veel geld.

22 april 2019 om 13:16

Moet je ook nog maar zien. Als Ajacied hoop ik natuurlijk dat jij gelijk hebt, maar ik heb ook gezien hoe veel geld juist tot wanbeleid kan leiden (Luque, Atouba, Sulejmani, Kerlon, Wielaert, Bruno Silva, Mido, Tainio, Roger, Urbaiz, Oleguer, Kennedy, Lindgren, Lindenberg, Ze Eduardo, Cvitanich, Lodeiro... En dan heb ik het niet eens over de onrust in de club, trainerswisselingen, veranderingen van beleid).. Geld is handig, maar zeker niet leidend. Ook nu het sportief goed gaat zitten er miskopen tussen of spelers die nog niet imponeren; Magallan, Bande, Kristensen, Cassierra, Labyad... Er moeten elk jaar wel een paar directe versterkingen tussen zitten, maar het kan ook een paar jaar niet lekker lopen qua transfers en dan kan het beeld snel omslaan bij een grote club als Ajax.

22 april 2019 om 17:38

Ho ho we zijn vorig jaar kampioen geworden 😜. Zonder gekheid; laten we eerst de eredivisie maar eens gaan winnen. Daarnaast hebben clubs als PSG en Bayern het capitaal om hun beste spelers te behouden. Dat zal bij ajax niet het geval zijn en daarom zie ik het ook niet direct gebeuren.

Dit roept men al 20 jaar. Ajax is al zoveel jaren de rijkste club met de grootste naamsbekendheid en fanbase.
Ondanks al die miljoenen doet PSV nog steeds mee om de titel en is het de meest succesvolle Nlse club van de afgelopen 30 jaar.
Ajax vist in een vijver van maximaal 20 miljoen aan transfersommen. Wat koop je daar nu voor?
Dit beleid van spelers meer dan 3 miljoen aan salaris geven, gaat enkel goed als er gepresteerd wordt en is russisch roulette zoals in de tijd van van Basten en Jol. Een ongelooflijk groot deel van de begroting gaat op aan salaris.

22 april 2019 om 09:05

Wel weer typisch om dan een jaaraantal te noemen wat in het voordeel van PSV valt. Noem dan gelijk de gehele historie op. Of de laatste 10 jaar. Die zijn namelijk in het voordeel van Ajax en verder net zo nietszeggend als jouw voorbeeld.

22 april 2019 om 09:12

Weet je wat dan kies ik voor de afgelopen 20 jaar sinds de arena toen men ook schreef dat Ajax alleenheerser zou worden met een nieuw stadion.
Mijn jaren is in context van hoeveel jaren men al spreekt van toekomstige hegomonie.
Het is niet typisch maar in context tot de geschiedenis van de mogelijke hegomonie verkondigd door 'analisten'. En sinds die opinies is PSV de meest succesvolle NLse club met veruit minder supporters uit een veel kleinere stad met veel minder bereik.

22 april 2019 om 09:22

Diego,

Tuurlijk, wat verwacht je anders van hem?
Heb het even opgezocht, sinds de invoering van de Eredivisie in 1956 werd PSV 7 keer kampioen tot en met 1988 en 14 keer kampioen van 1989 tot heden.
Ajax presteert stabieler met 14 om 12 keer kampioen.

22 april 2019 om 09:24

Diego forlan, ook de laatste 10 jaar heeft psv meer prijzen behaald.

22 april 2019 om 09:25

Tubby, onder prijzen versta ik de landstitel. Ik neem aan jij toch ook?

22 april 2019 om 09:31

Die zijn de laatste 10 jaar precies gelijk, vanaf het seizoen 4 om 4. Ik ben het niet vaak met bombanera eens maar als je naar de complete geschiedenis van het betaald voetbal in nederland kijkt heeft ajax voor de jaren 50 een enorme voorsprong in aantal landstitels opgebouwd en psv is sinds de jaren 50 aan het inlopen. Dit weerspreekt de dominantie natuurlijk volledig.

22 april 2019 om 09:33

Om nog preciezer te zijn, sinds de jaren 70 is het inhalen echt begonnen.

22 april 2019 om 10:14

Tubby, de laatste tien jaar (dus vanaf seizoen 2008/2009) staat het op 4 titels voor Ajax en 3 voor PSV. Mijn punt is dat je altijd een periode kunt kiezen die beter uitkomt voor hetgeen je wilt stellen.

22 april 2019 om 09:43

De afgelopen 30 jaar is PSV 14 keer landskampioen geworden, tegenover 11 keer Ajax. Indd zijn jullie daar succesvoller mee geweest als je het hebt over titels.
Echter je hebt het over meest succesvolle nl club. Ik denk dan ook aan Europees succes. In de laatste 30 jaar heeft Ajax de cl gewonnen, de wereldbeker, twee Europese finales, en nog twee keer de halve finale gehaald.
Tegenover een halve finale van PSV. 😉

22 april 2019 om 09:45

Ik vergeet nog de UEFA cup winst van 92.
En wat betreft de KNVB beker, jc- schaal en supercup heb ik niet opgezocht

22 april 2019 om 09:48

@nelis
Het gaat hier om de hegemonie in de competitie zoals deze 'analisten' voorspellen. Een hegemonie a la bayern waarbij Bayern elk jaar kampioen wordt. Daar gaat het artikel over. Het gaat om kampioenschappen als je het hebt over hegemonie. PSV is de meest succesvolle club ondanks al die meningen sinds jaren.

22 april 2019 om 10:03

En ondanks dat PSV de meest succesvolle club is volgens jouw. Dan komt het niet zo over voor de buitenwacht zowel nationaal als internationaal niet. Dan heb je echt wat fouts gedaan als PSV zijnde. Afgelopen 4 jaar maar liefst 3 keer kampioen en cl voetbal. Alsnog geen afstand kunnen nemen van Ajax die zelf niks won. Dan faalt je beleid als een baksteen.

22 april 2019 om 10:05

Want qua sportieve prestaties kan Ajax de afgelopen jaren zeker niet tippen aan PSV. Maar alsnog blijft PSV in de schaduw staan.

22 april 2019 om 10:39

@lee
Het gaat om de context van dit artikel. Men spreekt van hegomonie van de competitie zoals Bayern. Je probeert er een andere discussie van te maken.

22 april 2019 om 11:06

Ik reageer puur op wat je typt. Maar je begrijpt jezelf niet denk ik. Als je niks van kosten weet doe dan ook niet alsof

22 april 2019 om 13:28

@lee112
Ik snap wat je zegt maar dat je beleid dan faalt als een baksteen klopt natuurlijk niet helemaal. Ajax staat in het buitenland nu eenmaal hoger aangeschreven dan Psv, je moet bepaalde factoren niet onderschatten, je hebt zoiets als historie, prijzenkast, Cruijff, hoofdstad van Nederland, grotere media-aandacht, grotere supportersschare, als Feyenoorder moet ik dan toch zeggen dat PSV dit toch heel knap doet met de toch iets kleinere mogelijkheden.

22 april 2019 om 13:56

Als ik bombanera99 moet geloven heeft PSV alles wat Ajax heeft en meer. Ze zijn nou eenmaal meest succesvolste toch? Nou dan klopt er iets totaal niet.

22 april 2019 om 09:59

Haha in ieder bedrijf zijn de salarislasten de grootste kostenpost. Vraag maar bij jouw op de zaak als je überhaupt werkt. Salarissen en huisvesting zijn altijd de hoogste lasten. Dus niet zo vreemd dat een groot deel vd begroting op gaat aan salaris. Is ook bij PSV zo. Zelfs bij een NAC. De afgelopen jaren waren de verschillen qua inkomsten waren never zo hoog als nu. Check maar de jaarverslagen na. PSV deed niet onder qua omzet en de inkomsten waren nagenoeg gelijk. Nu zal daar echt wel verandering inkomen. Omzet van Ajax zal minimaal 2 keer meer zijn als dat van PSV. Normaliter gaat het om enkele miljoenen Max...

22 april 2019 om 10:43

@lee
Je dwaalt af van de topic. Ik verwijs je door naar de begroting van Ajax en het aandeel aan salariskosten.
Salariskosten moeten in verhouding staan tot de begroting en niet to de omzet behalve dan bonusregelingen bij prestaties.
Ajax heeft veruit de duurste huishouding en dit is enkel te handhaven bij Europees succes.
Dit artikel gaat om de hegemonie van Ajax in de NLse competitie.

22 april 2019 om 11:05

Haha wauw. Sorry maar je komt zo onwetend over. Heb je enig idee wat een begroting is? Je verwachte uitgaven en opbrengsten zijn erin meegenomen kortom als je 200 miljoen verwacht kun je je salaris lasten hierop afstemmen en dat doet Ajax ook. Besef dat Ajax niet eens op cl begroot kortom met die opbrengsten wordt er niet eens rekening gehouden. Dus cl is puur extra opbrengst. Enkel te haven met Europees succes? Vorig jaar geen Europees voetbal en Ajax bestaat nog steeds hoor. Je blert maar raak, maar je komt best zielig en hatelijk over.

22 april 2019 om 11:16

@lee
De salariskosten zijn in het afgelopen half jaar met 16 miljoen gestegen en Ajax had al veel meer salariskosten dan de overige clubs voor jaren.
Hoeveel % van de begroting van ajax bestaat uit salariskosten? Heb jij daar enig idee van?

Deze discussie ging trouwens om hegemonie in de NLse competitie wat men al jaren schrijft.

22 april 2019 om 11:33

Dat artikel heb ik ook gelezen Bombanera. En zoals jij ook had kunnen lezen is de netto omzet ook met 26 miljoen gestegen. Dus ik zie het probleem nog niet van de verhoging van salariskosten (die ook hoger uitvallen vanwege CL premies, maar omzet stijgt natuurlijk ook door CL).

22 april 2019 om 11:36

En om dus even op je vraag nog te reageren. Op dit moment zijn de salariskosten van Ajax 43 miljoen tegenover een omzet van 118 miljoen. Cijfers van vorig jaar geven weer dat salariskosten op 26 miljoen zitten tegenover een netto omzet van 92 miljoen.

22 april 2019 om 11:46

Heb jij enig idee @ bombanera99. De omzet is namelijk ook gestegen dus wat is je punt? In verhouding is het nagenoeg gelijk. Ajax heeft van alle clubs de meeste werknemers niet zo gek dat hun salarislaten hoger zijn, echter in verhouding is het gelijk aan al die andere clubs. Je kijkt naar pure cijfers, maar je dient naar percentages te kijken. Als je 5000 per maand verdiend en je betaalt 4000 euro per maand aan lasten hou je 1000 euro over ofwel 20 procent van je inkomen. Als je 2000 euro per maand verdiend en je houdt iedere maand ook 1000 euro over heb je toch echt 50 procent van je inkomen over. Het bedrag (1000 euro) is hetzelfde, maar in verhouding is het anders he...

22 april 2019 om 16:32

De Donnie

" Op dit moment zijn de salariskosten van Ajax 43 miljoen tegenover een omzet van 118 miljoen. "

Klopt bijna. De halfjaarcijfers waren 104 miljoen omzet en een salarispost van 41,3 mijoen. Over het hele jaar liggen onder andere de saalriskosten uiteraard veel hoger. Die waren vorig seizoen 55 miljoen en zullen met het binnenhalen van Tadic en Blind en het opwaarderen van de contracten van Ziych en Onana onherroepelijk hoger uitkomen. Ajax gaat dit boekjaar dus zonder meer boven de 60 miljoen aan salaris uitkomen.

Dat Ajax 'vorig jaar' 26 miljoen aan salaris betaalde is echt flauwekul. Ajax geeft al seizoenen lang enorm veel aan salaris uit, zeker meer dan 60% van de begroting namelijk. Zoek even op in de jaarstukken!

22 april 2019 om 16:38

Lee112

" Ajax heeft van alle clubs de meeste werknemers niet zo gek dat hun salarislaten hoger zijn, echter in verhouding is het gelijk aan al die andere clubs. "

Dat klopt niet helemala wat je hier zegt. Als percentage van de begroting geeft Ajax echt al jaren veel meer uit dan de gemiddelde eredivisieclubs, op Vitesse na. Dat is niet heel raar, de begroting en de financiële huishouding van Vitesse is op zichzelf al een anomalie, die hadden drie jaar geleden een omzet van 22,5 miljoen bij een salarispost van bijna 25 miljoen. Maar dat jaarlijkse verlies in de exploitatie werd toen nog keurig elk seizoen door Tsjigirinski keurig bijgepast.

Maar dat Ajax gewoon een disportioneel deel van de begroting aan salarissen betaald, dat is gewoon een feit. Is niet erg, dat kan ook gewoon omdat Ajax een grote post aan sponsorinkomsten heeft én seizoenen als het huidige draait waarin de omzet enorm hoog uitvalt. Daarnaast kan je, op de korte termijn, teren op je eigen vermogen, zodat er op korte termijn niet zo veel aan de hand is. Maar, je kunt je dus wel indenken wat er bijvoorbeeld wel heel snel zou kunnen gebeuren als je een paar jaar niet succesvol bent in Europa én minder spelers verkoopt of die markt inzakt. Dan zou Ajax, vanwege dat grote salarisgebouw, snel in de problemen kunnen geraken. Dat is echt de reden dat een Overmars en Van der Sar zo voorzichtig blijven en Ajax het zich echt niet kan veroorloven om nu bijvoorbeeld nog twee of drie spelers te halen en die net als Tadic bijna vier miljoen salaris te geven (plus eventueel nog een paat miljoen tekengeld, zoals ze bij Tadic deden). Dat zou echt veel te link zijn en financieel een risico.

22 april 2019 om 10:18

Bombanera99 waarom blijf je maar onzin posten.
Grootste naamsbekendheid en fanbase, dat kan kloppen.
Rijkste is pas sinds een paar jaar en ontstaan door geld opzij te leggen in plaats van alles direct weer uit te geven. Psv heeft vanaf begin jaren 80 ruim 20 jaar meer geld gehad dan Ajax. Dat was niet alleen direct maar ook indirect (romario en ook Ronaldo werden via Philips brazilie betaald, iets wat met de huidige financiã«le regels voor beursgenoteerde bedrijven absoluut niet meer mag)
Zelfs in het seizoen dat Psv in de CL overwinterde had psv een hogere omzet dan Ajax. Alleen psv heeft heel veel via tekengeld weer uitgegeven.
Psv is niet de meest succesvolle Nederlandse club over de afgelopen 30 jaar. In de 30 jaar heeft psv 1 ec1 gewonnen, Ajax de Uefa Cup, de Europa Cup2 en de champions league en nog in de ec2 en Europa league finale gestaan. Nogal een schril contrast.
Ook heeft Ajax de afgelopen 30 jaar de meeste punten gepakt in de competitie en als je kijkt naar de klasseringen ook de beste gemiddelde klassering (psv is in de jaren dat ze geen kampioen werden nogal eens teruggevallen naar een lagere klassering, ajax is op het moment dat ze geen kampioen werden veel vaker tweede geworden).
Het enige wat je kan zeggen is dat psv in die 30 jaar de meeste landstitels heeft behaald, maar dat het je uitgezocht. Maar dã¡t is dus heel wat anders dan de meest succesvolle,

Ik hoop dat je wat beter op gaat letten voordat je zaken als feiten presenteerd, die dus niet kloppen.

Ajax heeft eerst reserves opgebouwd, terwijl dat in de tijd van jol en van basten waar jij naar refereert niet het geval was. Dat is de visie van Overmars, eerst een hele sterke financiã«le buffer, eerst inkomsten structureel omhoog en dan pas uitgeven.
Daar kunnen andere clubs best wek wat van leren.
Ajax heeft in het verleden bewezen een financieel dominante club (wat psv toen was) toch succesvol sportief partij te kunnen bieden, dus het kan zeker!

22 april 2019 om 10:38

@ soccersupp

Quote:
"ajax heeft eerst reserves opgebouwd, terwijl dat in de tijd van jol en van basten waar jij naar refereert niet het geval was. Dat is de visie van Overmars, eerst een hele sterke financiã«le buffer, eerst inkomsten structureel omhoog en dan pas uitgeven.
Daar kunnen andere clubs best wek wat van leren.
Ajax heeft in het verleden bewezen een financieel dominante club (wat psv toen was) toch succesvol sportief partij te kunnen bieden, dus het kan zeker!"

Die buffer is niet behaald uit structureel hogere inkomsten. Die is opgebracht door voornamelijk incidentele meevallers zoals hogere transfersommen en dit jaar CL inkomsten. Maar de buffer is niet toe te schrijven aan structurele verhogingen. Dan denk ik aan sponsorinkomsten die van 10 naar 20 miljoen gaan etc. Dat zijn structurele verhogingen.
Transfersommen en CL inkomsten zijn geen gegarandeerde inkomsten bron. Vraag dat maar na bij PSV na de jaren 2000/2010. Met als gevolg wel bekend.

Dus maak aub niet de fout door transfersommen en CL inkomsten als structurele verhogingen te zien.

Ja Ajax krijgt iets hogere sponsorinkomsten en ja die zijn iets gestegen maar die verklaren totaal niet waarom er een grote buffer is die er nu is. Die is vooral toe te schrijven aan een paar hele mooie financiele klappers. Zoals ene Sanchez en Kluivert die je gewoon al bijna 65 miljoen aan je reserve toevoegen. Immers Kluivert 17,5 miljoen en was jeugdspeler. Sanchez 40 miljoen en had er 5 gekost. Dus ja daar zit je buffers voor een deel al in.

22 april 2019 om 10:46

@soccer
Dit artikel gaat over hegemonie in de competitie. PSV is de meest succesvolle club in de competitie van de afgelopen jaren. Dat zijn gewoon feiten. Jij dwaalt af.
Bayern is alleenheerser in de Duitse competitie. Dat is wat er bedoeld wordt.

22 april 2019 om 10:48

Goede aanvulling en goede correctie the ref. Overmars heeft een aantal jaar de verleiding kunnen weerstaan om het inkomende transfergeld gelijk weer uit te geven en Ajax heeft structureel de sponsor en merchandise inkomsten omhoog kunnen brengen, maar uiteraard gaat dat in veel kleinere stappen dan de door jou genoemde transferklappers.

22 april 2019 om 11:31

@ soccersupp

Die stappen zet PSV en Feyenoord en andere clubs net zo goed. Dat ze bij Ajax iets groter zijn is gewoon historisch al zo. Maar dat verklaart niet de buffer die er is.

Je geeft het zelf al aan. En het was niet zo zeer Overmars maar "raad van Bestuur" dat flink dwars lag anders was er al eerder flink betaald voor spelers. Er liep ene Dhr van Duyvenbode rond die nog wel eens een blokkerende werking had.
Ik moet het nog zien of de buffer niet opdroogt als Overmars echt los mag gaan. Immers Dhr van Duyvenbode is pas sinds dit seizoen weg, dus hij gaat nu pas echt de vrijheid krijgen.

Paar keer een flinke transfer doen en mislukken en je bent weer terug bij af, 200 miljoen lijkt veel, echter als je per mislukte transfer 25 miljoen weggooit gaat het heel hard met je reserve naar beneden.
Daarbij dient ook Ajax ondanks de flinke buffer wel te voldoen aan de Ffp. Dus niet meer eruit dan erin komt over de periode van 3 jaar.

Time will tell

22 april 2019 om 17:05

Hoogindeconcentratie

"bovendien heeft Ajax zoveel kapitaal op het veld, dat je er nu al vanuit kan gaan dat de volgende zomer ook een hoop gaat opleveren."

Exact dé manier waarop Feyenoord, Twente en ook Ajax zelf in 2009 bijna kapot zijn gegaan. 'ach, geld staat op het veld, ga er maar vanuit dat, ....'

Sorry hoor, maar de term die jij zoekt is 'casino beleid'. Kijk nog even waar het kapitaal van Bazoer (50 miljoen) en van Dolberg (50 miljoen) is gebleven! Levensgevaarlijke instelling die jij hanteert. Gelukkig zijn de bestuursleden van Ajax slimmer dan dat.

23 april 2019 om 09:54

@hoogindeconcen

200 miljoen op de bank en komt 200 miljoen bij? Volgens mij is er pas 75 miljoen zeker. Dan mis ik nog 125 miljoen. En als je denkt dat de 90 miljoen die nu verdiend is in de CL allemaal netto geld is kom je heel erg bedrogen uit.
Daar moet gewoon belasting over betaald worden bij de Fiscus. Daar moeten ook de bonussen nog van betaald worden aan de spelers.

Het is niet zo dat Ajax op dit moment al 400 miljoen op de bank heeft staan en dat daar de transfers nog ff bijkomen. Keep dreaming zou ik zeggen.

Als Frankie in zijn eerste week bij Barca een Affelay uithaalt kan het zomaar zijn dat de resterende 11 miljoen aan bonussen nooit in bezit komt van Ajax.

Leuk de spelers die je opnoemt en die zullen normaliter ook voor leuke bedragen vertrekken, echter moet je ook vervangers halen. En die kosten geld en je hebt niet de garantie dat ze slagen. En zelfs met een bankrekening van 400 miljoen moet je gewoon uitkijken en kan je niet zomaar ff 20/30 miljoen weggooien door verkeerde keuzes te maken. Ja je kan een keer gokken maar niet continue.

Dus spelers halen voor 20/30/40 miljoen is echt geen optie. Zeker niet met de salarissen die bij dit soort spelers horen. Wat Constant Kante al aangeeft, je begeeft je op glad ijs en die ervaring heeft Ajax al een keer gehad met alle gevolgen van dien.

23 april 2019 om 09:59

Een beetje nuchterheid in de Ajax hallelujah verhalen kan geen kwaad. Ajax moet zeker goed op zijn spaarbankboekje blijven letten.
Bij binnenlandse transfers meér gaan werken met de frenkie de jong transfer methode. Dus geen sulejmani achtige bedragen maar redelijke transfersommen waarbij de verkopende eredivisie club meeprofiteert als de betreffende speler via Ajax een klapper maakt.

Als PSV/Feyenoord er gewoon voor zorgt dat ze altijd een beter elftal hebben dan de rest van de Eredivisie teams, wat makkelijk te doen is gezien het budget, dan zal het allemaal wel meevallen. Zie dit jaar, voor de winterstop won PSV alles (op 1 wedstrijd na).

Laat Ajax eerst eens de titel van dit jaar gaan pakken, voordat we het gaan hebben over een zogenaamde dominantie in de komende seizoenen. Ook gaan de vergelijkingen met Juventus en PSG erg mank, aangezien die clubs al jaren met een straatlengte voorsprong kampioen worden. Als je ziet hoeveel punten een PSV de afgelopen jaren heeft gehaald, maar ook een Feyenoord toen ze kampioen werden, dan zijn zulke straatlengtes in Nederland niet eens mogelijk. Of je moet letterlijk elke wedstrijd gaan winnen natuurlijk.

Ik geloof er pas in als Ajax nu de titel pakt en komende 10 jaar ook. Eerder zie ik voorlopig gewoon een top 2 blijven bestaan. Fey of een andere kan misschien incidenteel aanhaken maar lopen gewoon te ver achter. En ik zie een nieuw stadion ook nog niet helpen, Ajax en Psv blijven ook niet stilzitten

We moeten nou ook niet gaan overdrijven, natuurlijk er is een kans dat dit gebeurd. Op dit moment voert Ajax echter een aantal jaren niet bepaald de boventoon in de eredivisie. Na het kampioenschap van Feyenoord verwachtten ook velen dat Feyenoord weer kon blijven meedraaien, kijk waar ze nu staan.
Kijk daarnaast hoe de Portugese competitie zich heeft ontwikkeld nadat fc Porto deze won. Ondanks deze winst van Porto is Benfica met enige regelmaat kampioen geworden. Succes in europa is geen garantie op hegemonie voor Ajax in de eredivisie. Volgend jaar kan alles weer anders zijn.

22 april 2019 om 09:12

Maar Ajax is wel dominant genoeg ieder jaar zonder kampioenschap werden ze wel 2e en hadden ze kansen om kampioen te worden sterker 2017 het jaar van Feyenoord zonder Europees succes waren ze zeker kampioen geweest!

22 april 2019 om 09:34

Ik vind dit soort opnerkingen altijd een beetje onnodig. Het is totaal oncontroleerbaar of Ajax dat jaar kampioen geworden zou zijn. Het is zuur en respectloos richting Feyenoord en hangt tegen provoceren aan. Zo kun je namelijk ieder jaar wel iets verzinnen. Als psv dit seizoen geen cl had gespeeld hadden ze nu vijf punten voorgestaan op Ajax (ook zo'n volstrekt uit de lucht gegrepen bewering).

22 april 2019 om 10:50

PSV heeft CL laten lopen om maar kampioen te worden. Of is dit ook volledig uit de lucht gegrepen?

22 april 2019 om 11:20

Euhh ja, dat is ook uit de lucht gegrepen. Wat is precies je punt?

22 april 2019 om 16:50

unis

"psv heeft CL laten lopen om maar kampioen te worden."

Onzin, echt volledig uit de lucht gegrepen! Mag ik vragen hoe jij daarbij komt eigenlijk? Hebben ze het tweede elftal opgesteld of zoiets, een zekere voorsprong weggegeven door een paar ballen in eigen doel te trappen, hoe dan?

Wat een onzin. Ajax presteert nu een jaar uitzonderlijk goed en gelijk gaan de neppe kenners dit soort dingen roepen.

Volgend jaar is Ajax leeggeroofd en moeten ze weer opnieuw beginnen. Dominantie is onmogelijk. Daarnaast deed psv dit jaar ook mee in de CL. Het is niet zo dat Ajax dit elk jaar voor elkaar gaat krijgen.

22 april 2019 om 16:52

Hoogindeconcentratie

Dikke kans dat PSV Bergwijn en Lozano deze zomer al kwijt is. Hoe gaat ze dat opvangen? Met Donyell Malen, Cody Gakpo en met die enorme zak met geld die ze gaan vangen voor de verkoop van voornoemde duo kopen ze daarbij nog een topper die er meteen staat en daarmee is het vertrek van het duo weer keurig opgevangen.

Kijk waar we staan halve finale cl en we hebben nog steeds niks in handen! Op de een of andere manier zijn Nederlandse clubs creatief genoeg om de spanning er in te houden! Kan mij niet voorstellen dat het Ajax von komend jaar beter is dan dit Ajax dus die dominantie zie ik niet gebeuren!

Ik lees hier alleen maar ‘zouden’, ‘misschien’, ‘mogelijk’ en ‘wat als’.

Vind dit ook idioot commentaar. We willen als Nederland allemaal mee doen, maar toch eigenlijk ook weer niet.. Ajax aan de afgrond is niet wat we willen, Ajax mee doen in Europa echter ook niet, want dat is gevaarlijk voor de andere clubs... man man man.

Ik snap de vergelijking wel enigszins. Ajax gaat grof geld verdienen aan dit champions league seizoen + uitgaande transfers. Door t succes is Ajax aantrekkelijker geworden, hierdoor kunnen er spelers teruggehaald worden die voor andere Nederlandse clubs gewoonweg niet te betalen zijn. 15/20 miljoen betalen voor een speler met een salaris van 3 miljoen. Dan kom je uit bij spelers als Propper. Nederlandse jongen, kan nog hele tijd mee en een directe versterking voor t elftal.

Op deze manier kan Ajax doorbouwen. Terwijl de concurrentie moet proberen aan te haken. Het gevaar voor PSV zit hem in “wat komt er terug als Lozano en Bergwijn gaan”. Dit moeten directe versterkingen zijn, anders verliezen ze teveel kwaliteit.

Maar vooralsnog... doe je PSV hier momenteel te kort mee. Ze hebben aanzienlijk mindere selectie dan Ajax, maar het verschil is 0 punten.

22 april 2019 om 10:48

@ Alavarezbalanta

Dat je Pröpper noemt snap ik nog wel. Maar de vraag is of Brighton hem voor 15 a 20 mijloen verkoopt aangezien die ook al 15 miljoen aan PSV voor hem hebben betaald.
En Ajax kan het ook niet permitteren om de hele selectie 3 miljoen salaris te gaan betalen. Dus moet je daar ook weer mee uitkijken ivm met scheve gezichten en ontevreden spelers in je selectie.
Delicaat dingetje.

Daarbij een Nederlandse speler hierheen halen zie ik nog wel lukken de buitenlandse talenten zie ik dat minder makkelijk gebeuren vanwege de uitstraling van de competitie. Pröpper kan die inschatting makkelijker maken aangezien hij weet dat Ajax kan gebruiken om bij een grotere club terecht te komen dan Brighton. Buitenlandse talenten hebben dat iets minder in het oog. Die moeten in dat opzicht echt meer overtuigd worden.
Richarlison al vergeten die ook naar Ajax zou gaan en vervolgens doodleuk in Engeland bij Watford ipv Ajax speelde om vervolgens door te gaan naar Everton?
Ajax kan structureel niet de transfersommen en salarissen betalen die het buitenland doet.
Die fout heeft men in Amsterdam al eens gemaakt en heeft men heel diep voor moeten bloeden.

Daarbij zit in het aantrekken van talent ook altijd nog de faalfactor en dat is geld dat je mag afschrijven. En dat is niet erg met een talentje van 1 miljoen (fischer) maar bij 15/20 miljoen (plus dik salaris) is dat ook voor Ajax met deze buffer gewoon een auw moment en dat kan men zich ook niet te vaak veroorloven.

Dus blijft gewoon een heel dun draadje waar je oploopt en waar je heel goed op je inkomsten/uitgaves moet blijven letten.

Ik zie die dominantie nog niet gebeuren.

Als je ziet hoe Ajax en PSV na de winterstop presteren, dan valt het nog wel mee die verschillen. Het hangt er ook vanaf wat er allemaal gebeurd aan het einde van dit seizoen. En ik denk wel dat er bij Ajax altijd jeugd blijft doorstromen na het eerste. En Ajax heeft een geschiedenis van buitenlandse spelers, dus ga nu net niet doen of het nu aan de orde is.
In de jaren 80 liepen er relatief al veel Denen rond in het eerste van Ajax.

Wel typisch weer dat iedereen hier puur uit emotie reageert en er niet over wukt nadenken. Dat ajax de afgelopen 4 jaar geen kampioen is geworden is een slecht argument en is simpelweg je ogen dicht doen voor het probleem. Hoe je het wendt of keert, na dit seizoen zal ajax ontzettend rijk zijn en zit totale dominatie van ajax er goed in als overmars een goed beleid voert. Maarja dan zal iedereen hier natuurlijk raar opkijken en denken “Huh, hoe kan ajax zo dominant zijn? Ze hadden 4 jaar achterelkaar niks gewonnen”.

Wel typisch weer dat iedereen hier puur uit emotie reageert en er niet over wukt nadenken. Dat ajax de afgelopen 4 jaar geen kampioen is geworden is een slecht argument en is simpelweg je ogen dicht doen voor het probleem. Hoe je het wendt of keert, na dit seizoen zal ajax ontzettend rijk zijn en zit totale dominatie van ajax er goed in als overmars een goed beleid voert. Maarja dan zal iedereen hier natuurlijk raar opkijken en denken “Huh, hoe kan ajax zo dominant zijn? Ze hadden 4 jaar achterelkaar niks gewonnen”.

de club met het meeste geld word normaliter de meest dominante club in een competitie inderdaad. ik hoop niet dat de Eredivisie zo een saaie competitie word waar je op voorhand de kampioen straks al kan voorspellen maar ik ben eerlijk gezegd bang van wel. Ajax raakt financieel gezien steeds verder uit zicht voor een club als PSV en dus al helemaal voor een club als Feyenoord

ze zijn dan een paar jaar geen kampioen geworden maar als Ajax straks structureel steeds de beste selectie heeft dan zullen ze toch echt heel vaak wel kampioen gaan worden

Denk niet dat zo'n doemscenario snel zal gebeuren. De spelers bij de top hier spelen immers voor een transfer naar een topcompetitie, daarbij is het niet noodzakelijk om naar ajax te gaan. Verder is de competitie gewoonweg niet goed/interessant genoeg om grotere spelers/talenten te halen, al heb je natuurlijk uitzonderingen.

Ajax is dan misschien beter dan de overige 17 ploegen maar PSV is gewoon beter tegen 16 ploegen. Dus tegen elkaar zal het beslist gaan worden op papier, zoals je dit jaar ook ziet eigenlijk

22 april 2019 om 12:55

@ soepvork

Op papier is leuk, echter de realiteit leert dat de werkelijkheid nooit die van de theorie opvolgt.

Daar zit ook het probleem. Beide ploegen laten tegen de kleintjes wel eens een duel glippen. Door pech of soms door vermoeidheid of onderschatting.

Er was ooit een vergelijkbare scenario in Schotland en kijk wat daar gebeurt is? De club met de rijkste historie en qua inkomsten ging zelfs failliet. Ja we hebben het over De Rangers die ook die dominantie hadden met Celtic. En ook daar ging het fout.

Het zijn landen (schotland/nederland) die domweg hun beste spelers niet kunnen behouden door een gebrek aan uitstraling van hun competities. Dus die dominantie valt vroeg of laat om als je denkt dat je stelselmatig een te grote broek aan kunt trekken.

Laat Rangers een heel mooi voorbeeld zijn van een ploeg die ook dacht dit stelselmatig te kunnen doen. Echter val je 2 a 3 of 4 jaar buiten die CL en heb je ook nog een paar misperen in de transfers voor een hoge prijs met hoog salaris ben je heel gauw door de nu oh zo mooie buffers heen en heb je een levensgroot probleem met vaak langlopende contracten tegen een torenhoog salaris.

PSV heeft die fout na de goede jaren van 2000/2010 ook gemaakt en het gevolg is bekend. Echter heeft PSV net als Ajax verstandig beleid gevoerd na de transfers van Strootman/mertens etc. Door (gedwongen door de gemeente afspraken) de hand op de knip te houden en gematigd transferbeleid te voeren.

Nederland is gewoon een opleidingsland en het is hier veel moeilijker om die dominantie vast te houden door een gebrek aan uitstraling van onze nationale competitie. Frankrijk/duitsland/italie/engeland/spanje zijn gewoon instaat om spelers vast te houden. Zelfs de subtop is instaat om zijn core in stand te houden.

Dat is in Nederland ondenkbaar. Dit CL succes van Ajax zorgt er voor dat spelers gewild zijn en dat Ajax leeggeroofd gaat worden. En dan heb je een zak met geld maar geen elftal. Dus mag je opnieuw gaan bouwen. En dan? Juist geen dominantie, wel een mooie bankrekening. Echter koop je geen winnend elftal. Kijk naar City, kijk naar Psg. Echter hebben die een meer aansprekende nationale competitie waardoor ze makkelijker de talenten aan zich kunnen binden. Dat ligt in Nederland gewoon een stuk moeilijker.

Dus nee ik ben niet zo bang voor die dominantie, omdat Ajax in Nederland niet de infrastructuur heeft om zoals een City of PSG iets te bieden. Ja een goede opleiding echter een matige competitie. Dus onaantrekkelijk voor buitenlandse (top)talenten.

22 april 2019 om 16:59

Hoogindeconcentratie

" Er staat meer dan 170 miljoen euro op de bank, zonder de inkomsten van dit seizoen uit CL en transfers. Daar komt gewoon dik 200 miljoen bij. "

Oftewel, probeer jij hier idereen nu wijs te maken dat Ajax komend seizoen dus 370 miljoen euro 'op de bank' zal hebben staan? Sorry, maar helaas. Is dus niet zo.

Allereerst haal jij, zoals ze vaak, de termen 'eigen vermogen' en 'banksaldo' door elkaar, daarnaast is het nog maar afwachten wat de daadwerkelijke inkomsten van Ajax zullen zijn (jij denkt waarschijnlijk dat Ajax naast Frenkie de Jong echt nog 130 mijoen aan transferinkomsen gaat realiseren oals Studio Voetbal gisteren eventjes losjes voor rekende maar is dat echt zo? is afwachten!) dus je kunt wel roepen dat 'die 200 miljoen erbij komen' maar dat is omzet en dat is iets heel anders dan eigen vermogen of je banksaldo.

Daarnaast, als jij ook nog denkt dat Barcelona, bijvoorbeeld, in de zomer 75 miljoen aan Ajax overmaakt, dan moet ik je teleurstellen. Barcelona betaalt uiteraard die transfer in termijnen. Dus dat berdag komt in termijnen naar Ajax en niet ineens. Nee, er staat helaas voor jou geen 370 miljoen 'op de bank' in de zomer. Denk nou niet dat je snapt hoe dit soort financieën werken.

22 april 2019 om 23:43

@ Hoogindeconcen

Er staat 170 miljoen op de bank??????? Dat was voor dit seizoen ja. Vergeet dat dit seizoen ook het nodige kosten aan bonussen etc.
Juist de successen in de CL kosten Ajax een lieve duit en die is hoger dan de meeste hier kunnen bedenken. Keep dreaming zo ik zeggen, dat is wat PSV ook de kop heeft gekost. Daar ging bijna de gehele winst uit de CL op aan bonussen van de selectie.

Die 200 miljoen waar haal jij die vandaan? Voor als nog is het 75 miljoen op zeker van F. de Jong. Met een max van 86 miljoen. De rest moet nog steeds waargemaakt worden. Er is niks bevestigd. Dus iets minder hard roepen zou op zijn plek zijn.
Dat is precies wat ik bedoelde met het voorbeeld van de Rangers. Rekenen op en het uiteindelijk niet krijgen.
Zelfde omtrent de competitie. 5x een transfer van 20 miljoen en 3 miljoen salaris voor 3 seizoenen is 115 miljoen die in rook op gaat. Dat is de harde realiteit. En dat doet auw ook op 200 of 400 miljoen.
Als je daar de mislukking van Fischer a 1 miljoen a 5 ton aan salaris (hoog in geschat) voor 6 jaar is het een peuleschil (en dat soort mislukkingen is nu op te vangen). 1 miljoen en 3 salaris is 4 miljoen x 4 is max 20 miljoen ipv 115 miljoen.

Misschien is het zo iets inzichtelijker voor je. Als je in een andere vijver vist zijn de risico's ook groter, terwijl je afzetmarkt niet groeit, laat staan je uitstraling van je competitie.

Buiten dat wat Constant Kante hierboven nog tikt. Je leeft echt in een fantasiewereld.
Ik haal niet voor niets het voorbeeld van de Rangers aan.

Overmars heeft wel de ambitie om van Ajax het Bayern van Nederland te maken. Of dat gaat lukken is het tweede.
Ik denk dat hij dan wel een beleid moet voeren van flink investeren na dit succesvolle seizoen. Want het verleden heeft ons geleerd dat een Nederlandse club niet structureel deze grote successen kan boeken. Wilt Ajax wel grote structureel successen boeken nationaal en internationaal zal er iets nieuws bedacht moeten worden. En ik denk dat flink investeren de enige oplossing is om dit te kunnen bereiken.
Investeer dus in deze spelers:

Fosu Mensah (circa 10 miljoen)
Edson Alvarez (circa 10 miljoen)
Vertonghen (circa 12 miljoen)
Todibo (betrekken in deal met De Ligt)
Pierie (4 miljoen)
Cucurella (betrekken in deal met De Ligt)
Odegaard (huren met optie tot koop)
Alena (huren voor 2 seizoenen)
Marin (12,5 miljoen)
Vargas (circa 15 miljoen)
Hagi JR. (circa 3 miljoen)
Kean of Isak (circa 40 miljoen of circa 15-20 miljoen)
Puig (huren voor 2 seizoenen)

Onana
F.Mensah E.Alvarez Vertonghen Tagliafico
Vd.Beek Blind Alena
Neres Kean/Isak Tadic

Varela
Mazraoui Todibo Magallan Cucurella
Odegaard Schone Marin
Vargas Huntelaar Puig

Jong Ajax:

Kotarski
Dest Schuurs Pierie Salah
Gravenbergh Eiting Lang
Hagi JR. Traore Cerny

22 april 2019 om 15:10

9 spelers zijn bedoeld als versterkingen voor de A selectie. Waarvan 4 spelers (Fosu Mensah, Edson Alvarez, Vertonghen, Kean/Isak) directe versterkingen zijn voor de basis en 5 spelers (Todibo, Cucurella, Odegaard, Marin, Vargas) versterkingen zijn voor de breedte. 2 spelers (Alena en Puig) worden voor 2 seizoenen gehuurd door middel van het samenwerkingsverband dat Ajax en Barcelona willen aangaan. En 2 spelers (Pierie en Hagi Jr.) zijn voorlopig voor Jong Ajax bedoeld. Mocht Kean of Isak niet haalbaar blijken kan Ajax ook gewoon Dolberg nog behouden. Ook prima. Met Huntelaar als backup spits.
Overdreven is dat dus niet als we er even vanuit gaan dat De Ligt, Frenkie, Ziyech, Dolberg, Lamprou, Kristensen, Orejuela, Veltman, Sinkgraven, Labyad, Siem De Jong, Cassierra, Johnsen, Sierhuis zullen vertrekken bij Ajax. Er vertrekken dan dus meer spelers van de A selectie dan dat er bij komen.
Dus ik denk dat het wel haalbaar kan zijn voor Ajax.

22 april 2019 om 17:02

Cantonaeric

Aangezien het kennelijk nog steeds niet tot je door is gedrongen dat Ajax zich niet kan permitteren om 110 miljoen + te investeren zal ik daar niet meer over beginnen.

Wel twee andere dingen:
1. Lekker zo, met al die buitenlanders bij Ajax!
2. Lekker zo, met al die jeugdspelers van Ajax die dus geen kansen meer krijgen en zich tevreden moeten stellen met een plek in jong Ajax! Dus 110 miljoen weggooien én ook nog eens je eigen jeugdopleiding de nek omdraaien. Ziehier exact de reden dat je supporters nooit beslissingen moet laten nemen binnen je club!

22 april 2019 om 19:25

1. Met Kean erbij wordt de investering circa 100 miljoen
2. Met Isak erbij wordt het circa 80 miljoen
3. Als Dolberg blijft wordt het circa 60 miljoen
4. In de huidige basis staan evenveel Nederlanders. (Mazraoui en Ziyech spelen voor Marokko).
5. De eigen jeugd kunnen de concurrentie aangaan met de reservespelers. Misschien winnen Kotarski, Dest, Gravenbergh, Lang, Traore, Cerny wel de concurrentiestrijd voor een reserveplek. Maar sowieso op de langere termijn zullen ze zeker aan spelen gaan toekomen. Alleen kan het dat ze op een wat latere leeftijd pas de kans zullen krijgen maar dat kan ook goed voor ze zijn dat ze meer stabiel zullen presteren.

22 april 2019 om 23:53

@ Cantonaeric

En jij gaat er blind vanuit dat een speler die nu in Jong speelt ook blijft als hij ziet dat er links en rechts spelers worden aangetrokken op hun positie.

Je leeft een droom, een speler speelt voor zichzelf. Het zijn 1 mans bv die maar 1 ding belangrijk vinden en dat is de BV ikkuh. Dat eventueel de spelende club daar belang bij heeft is plaats 2. Ook bij Ajax.

Kean is onhaalbaar, waarom zou in hemelsnaam Juventus inruilen voor Ajax? Omdat Ajax 1 jaargang wint van Juventus????? dream on. Seria A wint het altijd van de Eredivisie qua exposure.

Isak heeft geïnvensteerd inzich zelf en heeft betere competities om uit te kiezen, meer exposure dus onhaalbaar voor die bedragen.

Zoals aangegeven je leeft echt in een droomwereld als je denkt dat je de talenten voor een koopcontract bij de topcompetitie kan weghalen voor een carrière in NL. En al helemaal niet als springplank, want dan staat Barca of Juventus nog altijd beter op je CV als Ajax.

22 april 2019 om 23:57

@ Hoogindeconcen

Je vergeet alleen ff wat er aan bonussen mag worden uitbetaald in deze successen die niet waren ingecalculeerd maar wel in de contracten zijn opgenomen.
Want in bijna alle contracten zijn bonussen opgenomen omtrent de CL etc en wat ze mogen opstrijken als men de kwart of halve finale halen. En geloof me die zijn soms gekker dan je denkt, juist omdat men dacht dat die toch nooit te halen waren.

Dat heeft PSV ook aan de lijve ondervonden, daar ging bijna de gehele winst uit de CL op aan de bonussen van de selectie, omdat men nooit verwacht had die resultaten te boeken. Tel daarbij de bonussen van een evt bekerwinst en kampioenschap en kan het zomaar zijn dat je daarop geen winst maar juist verlies draait.

Het positieve resultaat van Ajax is al jaren gestoeld voornamelijk op een positief transferresultaat niet op een uitmuntend operationele winst.

Als Ajax zo door blijft gaan zal dit wel eraan komen. Enige verschil met Frankrijk, Duitsland is dat er in die landen nog wel tegenstand is, en je als koploper wel wat meer kan permitteren iets wat in Nederland veel lastiger is, want buiten PSV en sporadisch Feyenoord zijn er weinig clubs die sterk zijn, en normaal van de top 2 verliezen.

Ajax eigen vermogen is dit seizoen zo hard gestegen, nog geen enkel seizoen hebben ze zoveel binnen geharkt.

En natuurlijk koop je daar nog een prijzen mee, maar uiteindelijk zal dit zeker gaan gebeuren.
Het is dus een kwestie van tijd, tenzij men grote fouten gaat maken qua beleid. En mensen die beweren dat dit ook zo in de jaren 90 ging gebeuren, weten dat dit onzin was. Destijds waren de tranfsfers met nu niet te vergelijken.

Dit jaar ziet het er heel anders uit. Mensen die dit allemaal bageteliseren zijn mensen die gewoon de waarheid niet onder ogen willen zien. Want als geld niet uit zou maken, dan zouden alle ploegen om de titel strijden, en dat is niet zo, dus vooral op financieel gebied sla je je slag. Niet meer of minder.

Ik zie dus het scenario dat dit binnen een aantal jaren ook echt gaat gebeuren, als men deze weg kan volhouden.

Het valt voor clubs simpel op te lossen om geen jeugdspelers aan Ajax te verliezen. Spreek af om alle jeugdwedstrijden tegen Ajax van O11 tot O19 te boycotten.

22 april 2019 om 16:19

Ik denk dat de Knvb dit niet zal toestaan. Daarbij zijn jonge spelers zelf vrij om te beslissen waar ze willen spelen.....

22 april 2019 om 16:26

Klopt allemaal maar als de clubs samenspannen zijn de spelers en de KNVB kansloos. Wat gaat de KNVB dan doen? Boete opleggen die de clubs niet betalen en vervolgens alle clubs uit de competitie nemen?

Ik denk wel dat we naar een absolute hegemonie van Ajax toegaan. Ten eerste is er nu zo veel geld dat bijna elke trainer bij Ajax wil werken. Let maar eens op wie komen hengelen als er daar een vacature voor is.

Verder zijn de veranderingen in de Champions League ook in het voordeel van Ajax. Zo is het nu weer mogelijk om via de tweede plaats in de competitie weer Champions League te halen. Dit geldt vooral voor Ajax, omdat Ajax zo veel punten heeft dat ze niet al te veel zware tegenstanders zullen treffen. Er is sprake van dat in de toekomst de Europese punten gaan uitmaken of een club mag uitkomen in de Champions League. Er komen dan clubs uit de top 28 van Europa aangevuld met 4 Wild Cards. De kampioen van de eredivisie kan zich daar voor plaatsen door minimaal de halve finale te bereiken in de Europa League. Ajax hoort voorlopig bij de beste 28, plaats zich dus direct en zou ongeveer 50 miljoen startgeld ontvangen.

Het is al waarschijnlijk dat er een soort wereld Champions League komt waarin de beste Europese clubs mogen deelnemen. Ajax is hier voor de eerste editie voor gevraagd. Dit levert weer een startgeld op van 75 miljoen euro.

Hierdoor zal Ajax vanzelf aantrekkelijker worden voor spelers van PSV en Feyenoord. Ze zullen er wel een goede prijs voor moeten betalen, maar dat lijkt me geen probleem....

Dan moeten ze eerst het stadion kopen. Dan ben je op de lange termijn beter af. Het geld is er voor.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren