Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De ultralinkse fans die een ‘Oekraïense nazi’ wegpestten

Laatste update:

De voetbalhistorie is er een waar al eeuwenlang aan gepend wordt. Vele verhalen over bijvoorbeeld clublegendes, onvergetelijke bekerzeges of historische titelraces blijven hangen, maar evenzoveel kronieken raken vergeten in de massa. In de rubriek Football Chronicles zorgt Voetbalzone ervoor dat de verhalen die een eeuwige plek in ons geheugen verdienen, die ook krijgen. Met dit keer het verhaal van Rayo Vallecano, dat bekendstaat om de extreemlinkse aanhang. In 2017 zorgden de ultra’s voor problemen, toen Rayo de Oekraïense spits Roman Zozulya huurde van Real Betis. Zozulya werd bestempeld als nazi-aanhanger en fascist en de extreemlinkse ultra’s van Rayo kwamen direct in actie.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

From Sergiño, to you | PSV
20 hints ??#voetbal
Reacties

Wat een walgelijke tatoeage, dat je zoiets permanent op je lichaam durft te zetten...
Off: Ik heb altijd moeite om te begrijpen waarom er in Oost-Europa neonazi's opduiken. Ik weet dat er neonazi's over héél Europa zijn maar de nazi's hadden toch een hekel aan het Slavische volk? Waarom zou je er dan een aanhanger van worden als Oost-Europeaan . Is het meer een wij tegen hun mentaliteit dat ervoor zorgt?

8 mei 2023 om 15:52

Duitsland recruteerde Oekrainers in strijd tegen sovjetpartizanen en ook in de holocaust van joden. Oftewel, groot gedeelte van Oekraine was voor Duitsland en dat werd versterkt doordat in 1939 het westen van Oekraine onderdeel werd van Sovjet-Unie. We spreken Nazi's nooit goed, maar het kwam wel ergens vandaan. Net als dat het vaak onbegrijpelijk is dat Italie veel fascisten heeft en een Mussolini heeft gehad die bevriend was met Hitler.

8 mei 2023 om 15:59

Overigens, het is niet de tatoeage van de voetballer.

8 mei 2023 om 17:05

Nationaalsocialisme is natuurlijk niet per definitie vanuit Duits oogpunt. Je zou het overal kunnen beginnen, in dit geval met als uitleg dat Slavische volkeren juist ‘übermenschen’ zijn. Bovendien zie je in het Westen ook ineens groepen verkondigen dat we communisme moeten gaan proberen, wat natuurlijk net zo bizar is. Ik denk in dit geval dat het vooral belangrijk is om in historische context een parallel te leggen tussen Duitsland na WOI en Servië na de Joegoslavische oorlogen in de jaren 90. Beide landen zijn daar niet goed uitgekomen en de bevolking is een stuk armer geworden. Dat zorgt voor verslagenheid, boosheid en bitterheid. Dan zijn mensen snel geneigd om andere groepen de schuld te geven, wat een ideaal milieu creëert voor extreemlinkse of -rechtse ideeën natuurlijk. Sowieso zie je in heel Europa wel dat het sinds de jaren 90 weer steeds meer clout begint te krijgen helaas.

Weet je wel waar een hakenkruis 'echt' voor staat en dat Hitler de teken wat 'misbruikt'? Toevallig in Vietnam geweest en zag daar ook al die hakenkruizen, maar nooit geweten dat het ook een andere betekenis had, voor Hitler zn tijd....

8 mei 2023 om 15:54

Nouja, het is een swastika, maar de Duitsers hebben het voor andere doeleinden gebruikt. Volgens mij gebruikt het Hindoeisme het ook en stond het voor geluk, dacht ik?

8 mei 2023 om 17:17

Klopt, alleen was die van de Duitsers omgedraaid tov van de Hindoestaanse. Geluk was hier meer in de context van het naderende succes van het Arische ras geloof ik. Tja, ik denk dat in toch veruit de meeste culturen op de wereld men dit symbool never nooit meer met geluk zal associëren…

8 mei 2023 om 15:59

Zeer zeker. Het is gewoon een veelvoorkomend patroon in het oosten, maar ook bijvoorbeeld in het antieke Griekenland kwam het regelmatig voor. Het is inderdaad altijd jammer dat een intrinsieke betekenis van iets gekaapt wordt waardoor het zijn waarde volledig vermist.

Het Grieks nationaal numismatisch museum staat trouwens ook vol met hakenkruizen (ook gespiegelde). Als je er eens voorbij wandelt dan valt het meteen op. Op zich nog wel leuk een verhaal want het is een villa gebouwd voor Schliemann (die van Troje) ergens eind 19e eeuw. Ik vind het nog wel mooi dat de Grieken het gewoon laten staan en niet onnodig censureren.

8 mei 2023 om 17:36

Ja dat weet iedereen wel,maar geloof mij maar dat er amper een Europeaan te vinden is dat dat teken gebruikt vanwege de oorspronkelijke betekenis

8 mei 2023 om 21:40

Ze hebben de swastika al terug gevonden in de tijd van de Grieken (in de vondsten rondom Troje) en de Romeinen had dit ook op hun schilden staan. In verschillende geloven, zoals het Hindoeïsme komt dit ook voor. Nog grappiger is dat het in Europa al een ding was voor Hitler er was, want de swastika in het blauw was het logo van de Finse luchtmacht van 1914-1944 en de swastika in het rood die van de Estse luchtmacht tot 1940. Het symbool staat voor zoveel meer en is eigenlijk een mooi symbool. Maar totaal vernield door Hitler.

Tatoo slaat nergens op maar dit is niet zeldzaam voor ukrainse doen daar zijn ze gewoon extreem rechts

in oekraine en rusland gebruiken nationalisten het met als uiterste de wagnergroep die op nazi leest geschoold is en de oekrainers als untermensch ziet. In italie is het het falange symbool en spanje het symbool vam franco.
Maar inderdaad hoe ziek ben je als je dat soort zaken op je lichaam zet.
In het oosten is het het zonne symbool en heb je bv de red swastika school.

8 mei 2023 om 20:30

Ik denk dat je je toch wat meer moet verdiepen in de historie van Oekraïne en hoe het hedendaagse Oekraïne tot stand is gekomen met zijn etnische "groeperingen". Oekraïne heeft tot het uiteenvallen van de Sovjet Unie eigenlijk altijd onder de invloedssferen van andere heerschappijen gestaan. Niet voor niks dat er een tweedeling waar te nemen is tussen Oost en West Oekraïne, wat ethisch gezien misschien ook nog wel een juiste opsplitsing is. Het zou te rechtvaardigen zijn om west Oekraïne als Oekraïne te betitelen en de rest bij Rusland te voegen. Ik weet dat het politiek gevoelig ligt, maar in het oostelijke deel is het grootste gedeelte Russisch sprekend. Een aanrader over de historie van Oekraïne zijn twee documentaires van Oliver Stone die gemaakt zijn na de annexatie van de Krim. Je moet je daarbij focussen op de feiten en niet op dingen die aangemerkt kunnen worden als pro Russisch. Dus die vanuit het oogpunt van Poetin worden beschouwd.

Dat hele Oekraïne zit er aardig vol mee, misschien toch goed om dat Oekraine referendum onder Ruttes actieve herinnering te brengen zodat we straks niet overspoeld raken met tuig dat ook nog eens terugkomt van de oorlog met Ptsd. Wel goed dat supporters in opstand komen, je clubcultuur en menselijke waarden moeten centraal staan.

Ooit eens op vakantie geweest naar Georgië in 2014, geshockeerd door het aantal getatoeëerde swistika's en andere beeltenissen van "het derde reich". Ik vroeg aan mijn Georgische maat welke een beetje als gids fungeerde hoe dat zat.

Hij wist het me uit te leggen dat het eerder anti-Sovjet/communisme was dan antisemitisch en dat de swastika eigenlijk bestwel normaal was bij oud-Sovjet staten zoals Georgië en Oekraïne.

Daarnaast heeft Spanje een enorm links bolwerk vanwege de dictatuur van de fascistisch leider Franco halverwege vorige eeuw.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren