Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘De slotact van Louis van Gaal wordt een aangrijpend stukje WK-theater’

Laatste update:

Ook in Engeland wordt met bovengemiddelde interesse gekeken naar de verrichtingen van het Nederlands elftal. Zo staat The Guardian middels een uitgebreid verhaal stil bij het laatste kunststukje van Louis van Gaal. De 71-jarige oefenmeester wist als manager van Manchester United de harten van de Engelse journalisten te veroveren. Volgens journalist Barney Ronay wordt de slotact van Louis van Gaal 'een aangrijpend stukje WK-theater.'

Ronay staat in het stuk uitgebreid stil bij de imposante loopbaan van Van Gaal. "Hij slaagde er bij Bayern München en Barcelona in om met vrijwel iedereen ruzie te maken, met als opmerkelijke uitzondering de jonge spelers die bepalende iteraties zouden worden bij beide clubs. Tegen de tijd dat hij bij Manchester United opdook, wekte hij de indruk van een chagrijnige en achterhaalde generaal, die met zijn Napoleontische hoed door de gangen liep, reflexmatig bespot om zijn hoogdravende ideeën, zijn cartoonachtige maniertjes en zijn tekortkomingen."

Volgens Ronay heeft Van Gaal sinds zijn intreding bij Oranje echter uitstekend werk geleverd. "Dit is geen geweldig team, maar ze hebben iets samenhangends. Van Gaals didactiek is toegepast op een groep kneedbare jonge spelers. In Qatar zal de terugkeer van Frenkie als draaischijf en verdeelklep de sleutel zijn. Een speler waar Van Gaal van houdt. De 3-5-2-vorm is flexibeler dan de Engelse versie. De verdedigers zijn individueel goed. Nederland is favoriet om uit Groep A te komen en van daaruit door te stoten naar een mogelijke ontmoeting met Engeland, een team dat Nederland in de afgelopen twee knock-outwedstrijden heeft verslagen."

Ronay merkt op dat er 'concurrerende versies van de Van Gaal-erfenis zijn'. "Zelfs een lijst met vijanden van Van Gaal is A-lijst goud, van Johan Cruijff, Karl-Heinz Rummenigge, Rivaldo en Zlatan Ibrahimovic tot Ed Woodward. Van Gaal is een genie. Van Gaal was misschien ooit een genie. Van Gaal praat en loopt en handelt zeker als een genie. Hm. Is Van Gaal eigenlijk wel een genie? De openhartige Nederlandse coach heeft het talent om gelijk te hebben en zal waarschijnlijk niet stilletjes gaan, vooral niet in Qatar. Er is nauwelijks een aangrijpender voetbalverhaal te bedenken op deze jetlagige Narnia-trip van een winters WK dan de aanwezigheid van Louis van Gaal."

Passend, gedurfd en vijandig afscheid
De uitspraken van Van Gaal over dat het 'belachelijk' is dat het WK in Qatar wordt gehouden, kunnen rekenen op sympathie bij Ronay. Volgens de journalist heeft de bondscoach van Oranje zelfs de secretaris-generaal van het Supreme Committee for Delivery and Legacy achter zich gekregen. "De laatste reis door Qatar kan kort zijn. Maar er is iets aangenaams aan het vooruitzicht van dit magere, rechtopstaande figuur die door de gangen schrijdt, gevoed door een onwankelbaar geloof in zijn eigen fundamentele rechtschapenheid. Het voelt op zijn minst als een passend, gedurfd en vijandig afscheid."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Erg mooi stuk. En ik kan me er wel in vinden eigenlijk. Want hoewel ik niet eens een wereldtitel of finaleplaats verwacht, heb ik er wel zin in (itt het EK) en dat komt wel echt door Van Gaal. Geen idee wat er mogelijk is, maar ik weet wel dat hij er het maximale of zelfs meer uit gaat halen.

18 november 2022 om 08:09

Meer dan het maximale? Ik ben wel heel benieuwd wat dat dan is.

18 november 2022 om 08:12

Dat zou fantastisch zijn, meer dan het maximale. Een kwartfinale plek lijkt me met de opzet van het schema namelijk verre van onhaalbaar. Mocht het meer dan dat worden gaan we mooie weken tegemoet!

18 november 2022 om 08:52

Van een trainer die met Ajax de UEFA Cup, Champions league, 3 keer de eredivisie, die met Barcelona de supercup en Primera divisionist heeft gewonnen, die met AZ kampioen is geworden, die met Bayern München kampioen is geworden, die met het NL-elftal de halve finale haalde, van zo een trainer mag je een hoop verwachten.

18 november 2022 om 08:58

Johan, je hebt het over successen 20 tot 30 jaar geleden. Daarnaast, met deze selectie kun je geen succes verwachten. Pasveer, blind, klaassen, janssen, timber, taylor, allemaal lichtgewichten, niet eens goed genoeg voor de top van de eredivisie op dit moment

18 november 2022 om 09:22

@bocherief: van malacia, stefan de vrij en bijlow heb ik ook geen hoge verwachtingen

18 november 2022 om 10:31

Nee, we kunnen eigenlijk alleen iets verwachten van Gakpo, Simons en LdJ. En natuurlijk Memphis en Dumfries.

18 november 2022 om 08:45

Mua, die Engelse journalisten schrijven dat Engelse elftal helemaal de hemel in en wijten de tekortkomingen aan externe factoren, zoals de coach. Echter is de selectie van Oranje niet zoveel slechter op kwalitatief vlak (althans de basiself). Los van de Engelse hypemachine is dat Engelse elftal buiten 1 of 2 posities na ook allesbehalve indrukwekkend. Buiten dat snijdt z'n stuk wel hout, al vind ik Van Gaal helemaal niet zoveel indruk maken als bondscoach. Z'n geluk is toch vooral het relatief makkelijke speelschema en de rommel die De Boer ervoor maakte. Dan lijkt het al snel goed.

18 november 2022 om 08:54

Engeland heeft toch gewoon een zeer sterke selectie? Zolang Southgate de juiste spelers oproept en opstelt, wat alleen niet gebeurt. Alleen van Dijk, de ligt en Frenkie zouden daar basis staan. Nederland heeft echt een beduidend minder sterke selectie hoor.

Ik vind dat Engeland buiten Portugal, Brazilië en Frankrijk het sterkste elftal heeft.

18 november 2022 om 08:55

Kijk nog maar is goed naar de selectie van Engeland dan…Trent Alexander Arnold, Kyle Walker, Bellingham, Foden, Grealish, Kane, en dan een handjevol spelers van Arsenal die nu mega in vorm zijn. Nederland is slechter hoor.

18 november 2022 om 09:16

@johanvlerksen
Dan vergeet je nog Stones, Henderson, Mount en Sterling.
Een goed team hebben ze echt wel.

Van Gaal, je kunt hem liefhebben je kunt hem haten maar kleurrijk is hij wel

Mooi stukje over onze Louis!

18 november 2022 om 08:35

Ik heb een haat liefde relatie met Louis. Ik vind hem best vermakelijk, wel vind ik dat hij wat respectvoller naar de media mag reageren. Als Valentijn een vraag stelt dan is Ome Louis meteen gepikeerd omdat Valentijn een vraag stelt. Ik weet het Valentijn is niet geliefd bij iedereen maar moet je dan geen respect meer hebben?

18 november 2022 om 08:53

Je krijgt een beetje wat je geeft. Valentijn laat mensen vaak stront vreten om ze vervolgens te verwijten dat ze uit hun bek stinken. Dat is een beetje gek natuurlijk. Als je zo vaak je hand overspeelt, zo vaak negatief bent en altijd op zoek naar wrijving, snap ik dat je als coach zijnde geen zin hebt in zo'n manisch-depressief figuur.

18 november 2022 om 09:08

Je kunt hem ook met een korreltje zout nemen. De Ronaldo hype nu ook, iedereen meteen aaaah Ronaldo wat een dwaas en eikel. Jongens, jongens doe het nu eens rustig aan en laat die beste man gewoon dat interview doen. Wat is daar mis mee? Als hij zo denkt en zich benadeeld voelt wie zijn wij dan om daar zo op te reageren? Valentijn vind ik over Cilessen correcte vragen stellen waar ome Louis prima met respect zou kunnen behandelen

18 november 2022 om 18:22

Ben het wel met je eens dat Valentijn een irritant mannetje is met nare journalistieke trekjes maar als bondscoach zou je daar enigszins boven moeten staan naar mijn idee.

Dat betekent niet dat je over je heen moet laten lopen, Valentijn moet gewoon zo nu en dan even op de plaats gezet worden maar dit is nu echt iedere keer raak.

Leuk stuk om te lezen, het is natuurlijk ook een genie op voetbalgebied die het verschil kan maken tussen de wereldtitel of een sobere prestatie.

18 november 2022 om 08:12

Hij is geen genie, maar vindt zichzelf wel een genie

18 november 2022 om 08:49

Een genie zou ik hem ook weer niet noemen. Als je z'n prestaties ontleedt, is het allemaal niet zo indrukwekkend. Dan is 2014 misschien wel z'n beste prestatie van de afgelopen pakweg 12 jaar. Wel is hij een genie in het herkennen van talent en het ontwikkelen ervan. Bovendien weet hij een ploeg bij elkaar te houden.

18 november 2022 om 08:56

Welnee, niet zo indrukwekkend. Werken, met succes! , bij Ajax, Bayern, Barca, United is natuurlijk niet heel knap. Sterker nog in München zijn ze hem nog steeds dankbaar voor het totaalvoetbal wat hij daar gebracht heeft.

Welke coach vind je dan wel indrukwekkend is mijn vraag?

18 november 2022 om 08:57

Sober wordt het sowieso gezien de omstandigheden en het leed dat gepaard gaat met het omhooghouden van deze cup. Is er uberhaupt glans te behalen?

Ik heb dit een paar keer gelezen, maar wat wordt hier nou gezegd?

Ronay merkt op dat er 'concurrerende versies van de Van Gaal-erfenis zijn'. "zelfs een lijst met vijanden van Van Gaal is A-lijst goud, van Johan Cruijff, Karl-Heinz Rummenigge, Rivaldo en Zlatan Ibrahimovic tot Ed Woodward. Van Gaal is een genie.

18 november 2022 om 08:22

Dat ie eigenlijk dat hele pakket is. Dat is ie ook. Hij prikkelt mensen, positief en negatief. Iemand nog gisterenavond 'Louis' gekeken op NPO 1? Was leuk om te zien.

18 november 2022 om 08:59

@Bobson: zeker gekeken. Vond het eigenlijk heel mooi, ben ook weer iets anders naar van Gaal gaan kijken. Maar dat hij mensen raakt, zowel positief als negatief, kwam inderdaad wel naar voren. Alle oud-voetballers wisten nog mooie anekdotes op te halen.

Trouwens, wat vond je van de sketch met de gebroeders de Boer achterin? Leek wel cabaret hahaha. Vader Louis voorin die de jochies de Boer vermanend toespreekt terwijl ze mokkend op de achterbank zitten haha.

18 november 2022 om 09:31

Dat ga ik nog ff terug kijken! heb een stukje gemist van de uitzending

18 november 2022 om 08:40

Geeft vooral de tweestrijd aan die van Gaal eigenlijk bij veel mensen opwekt. Ik vind het wel leuk geschreven.

18 november 2022 om 08:47

Dit lijstje afsluiten met Ed Woodward, een ex-bankier nota bene. Wat een grap.

Jeetje wat mooi verwoord dit. Prachtig. Louis gaat in ieder geval dit wk wat kleur geven. Hopen dat hij Frenkie in zijn kracht kan zetten.

wekte hij de indruk van een chagrijnige en achterhaalde generaal, die met zijn Napoleontische hoed door de gangen liep, reflexmatig bespot om zijn hoogdravende ideeën, zijn cartoonachtige maniertjes en zijn tekortkomingen."
--------
Louis is gewoon louis. Wellicht weer een journalist die op zn teentjes getrapt was?
Ben benieuwd hoe louis het gaat doen. En benieuwd of danjuma nog gemist gaat worden.

18 november 2022 om 08:41

Dit is niet zozeer een sneer maar meer hoe sommigen hem hebben ervaren, bv in zijn tijd bij United. Het is ook een intense man die niet bij iedereen even goed in de smaak valt.

Louis van Gaal: Man van geen concessies, rechtlijnig, hoogdravend, veeleisend, autoritair, bemind en onbemind, geniaal en bovenal goudeerlijk.
Er zijn mensen die hem arrogant vinden, maar dit zijn eigenschappen van iemand die zijn doelen stelt en daar vol voor gaat. Niets dan respect voor deze man.

Van Gaal is dan ook de enige reden waarom het WK nog een beetje leuk kan worden voor ons vind ik en waarom ik nog ga kijken.

Van Gaal heeft wat mij betreft een paar onbegrijpelijke keuzes gemaakt (Pasveer i.p.v. Flekken, Weghorst/De Jong i.p.v. Danjuma), maar Van Gaal zou van Gaal niet zijn als het in Qatar toch allemaal ineens op z'n plek zou vallen en het toch succesvol blijkt te zijn. Net als in 2014 tegen Spanje.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren