Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Er komt meer kunstgras, dan krijg je daar ook meer kruisbandblessures op’

Laatste update:

Ricardo Kishna moest zondagmiddag in de wedstrijd tegen Ajax (1-1) uitvallen en naderhand werd duidelijk dat de aanvaller van ADO Den Haag een zware kruisbandblessure heeft opgelopen en voor zeer lange tijd is uitgeschakeld. Na Aaron Meijers en Kevin Jansen werd Kishna de derde speler die in een jaar tijd op het kunstgras van ADO zwaar geblesseerd raakte. Een verband tussen de ondergrond en de blessures valt echter moeilijk te bewijzen, zegt Edwin Goedhart.

"Er komt steeds meer kunstgras in de Eredivisie, dan krijg je logischerwijs ook steeds meer kruisbandblessures op kunstgras. Ik snap de emotie. Het zal ook wel een bepaalde rol spelen, maar ook op gewoon gras ontstaan deze blessures. Het is een ingewikkelde discussie", zegt de sportarts van de KNVB in gesprek met het Algemeen Dagblad.

De achttien Eredivisieclubs zijn maandag unaniem akkoord gegaan met de vorming van de zogenaamde 'Werkgroep Kunstgras', meldde het Algemeen Dagblad. Deze groep moet een verbod op kunstgras in de Nederlandse competitie gaan onderzoeken. Uit geen enkel onderzoek blijkt echter dat kunstgras vaker kruisbandblessures veroorzaakt. Toch is er onlangs een lobby gestart om kunstgras te laten verdwijnen uit de Eredivisie.

Onder anderen Arjen Robben, Wesley Sneijder, Mark van Bommel en Ruud Gullit, assistent-bondscoach van het Nederlands elftal, pleiten voor natuurgras. Toch zou kunstgras niet de oorzaak zijn van kruisbandblessures. "Internationaal zijn er studies naar gedaan en die laten dit niet zien. Er is te weinig bewijs. Naar mijn persoonlijke mening is gewoon gras voor alles het beste. Maar kunstgras is altijd nog beter dan een slechte grasmat", besluit Goedhart.

Denk jij dat kunstgras tot meer blessures leidt?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Het is altijd lastig te zeggen of het echt aan het kunstgras ligt. Ik zelf heb het ook gekregen op kunstgras echter kwam het door een aanraking met de keeper van de tegenpartij. Mijn inziens was het ook gebeurt op natuurgras. Wel merk ik nu ik na de operatie weer speel kunstgras belastender vind dan gewoon gras..

19 september 2017 om 16:48

Precies dat is het. Kunstgras heeft een veel hardere ondergrond. Zelf ben ik nog jong(20 jaar) maar wel groot. Heb heel mijn jeugd op kunstgras gevoetbald. Na wedstrijden op kunstgras had ik standaard na de wedstrijd veel last van mijn knieen en de dag erna vaak ook. Op echt gras gebeurt dit niet, je kan doorglijden als je te hart stopt en keert, dat gebeurt met een reden. Er wordt namelijk teveel druk uitgeoefend op je knieen. Op kunstgras glijd je niet door, maar komt alle last op de knieen te staan.

Zelf speelde ik de beste wedstrijden op echt gras, dat is veel meer voor het fysieke. Laat het fysieke aspect nou ook net zijn waar we op achterlopen in vergelijken met de rest van Europa...

19 september 2017 om 16:54

De argumenten dat het niet uit maakt snap ik ook echt niet. Ik heb ook mn pezen finaal afgescheurd op kunstgras (ja verkeerde schoenen, maar er is toch geen verschil?). De ondergrond geeft gewoon 0 mee. Je blijft met je pinnen haken.

Ook is de grond harder, rubber geeft een rare soort vering wat je hele lijf uit balans gooit voor mijn gevoel. Maar het meest prangende argument vind ik diegene die van Hooijdonk gaf. Hij kan zijn vrije trap niet doen op kunstgras. Omdat de grond niet meegeeft. Daar vat je precies mee samen waarom het competitievervalsing is.

19 september 2017 om 17:08

Tja, en zo heb ik mijn enkel naar de knoppen dankzij oneffenheden op echt gras en keep ik veel liever op de huidige generatie kunstgrasvelden dan op echt gras.

Zeker in de zomer kunnen normale grasvelden steenhard zijn en kunnen hobbeltjest en oneffenheden veel schade bij een keeper veroorzaken. Dat terwijl dat op kunstgras geen probleem is. Standaard een potje vaseline in de tas en bij kunstgras de heupen en zijkant van de knie insmeren en geen centje pijn verder.

19 september 2017 om 17:29

Dus we gaan op kunstgras voetballen voor de keepers?? Je benadeelt dus voor 1 speler de andere 10...

19 september 2017 om 17:46

Daar is een oplossing voor, hybride velden. De kunstvezels hecht de ondergrond die niet kaal komt te liggen en daarmee niet zoveel verschuift. Het gras zorgt ervoor dat het veld aanvoelt als een normaal grasveld.

19 september 2017 om 21:43

Op kunstgras heb ik veel meer blessures gezien aan knieën en enkels dan op natuurgas zonder dat er contact was. Naast de brand en schaafwonden die je ervan krijgt nog even achterwegen te laten. Snel verbieden en niet alleen in de eredivisie maar ook alle amateurs moeten een hoofdveld hebben met gras.

Daar zit ook gedeeltelijk het probleem... een slechte mat is minder dan kunst gras.

Iedere club met zelf respect moet natuurgas hebben. Dan maar een dure huurling minder of een contract speler minder.

Natuurgras moet een licentie eis worden. AZ en Feyenoord hebben al jaren een van de beste matten. Bijvoorbeeld, terwijl Heracles, vvv, en andere clubs tenenkrommend slecht veld hebben... erger nog, erg verschillend qua kwaliteit van kunstgras, helpt ook niet.!

19 september 2017 om 16:58

Kwaliteit en ook nog het moment van spelen. Speel je in Augustus of Mei op een kunstgrasveld dan is het binnen 3 minuten kurkdroog. Speel je in de winter dan is hij kei hard. Veldverwarming doen ze niet aan namelijk dat kost te veel. Belachelijk als je bedenkt dat de reserve rechtsback toch meer verdiend dan het moet kosten om een veld 4 uur per week te verwarmen gedurende die 3 maanden dat het kan vriezen in Nederland.

20 september 2017 om 22:33

Daar zit het probleem inderdaad. Er moet gewoon een licentie eis komen voor Eredivisie clubs. Voor Jupiler League teams kan je regelen dat de promovendus 2 of 3 ton krijgt voor de eerste 2 jaar om een veld te betalen, daarna zelf regelen of iets dergelijks.

En inderdaad, de timing van het veld speelt ook een rol. Net als de maker en de weersomstandigheden.. (bijv. veel regen is ook een ramp, gaat het hobbelen en blijft het eronder/op)

Jezus, ben wel een beetje klaar met al die reacties over kunstgras ineens. Hoop dat het er snel uit is en we weer allemaal op natuurgras spelen in Nederland.

De discussie wordt nu vooral richting blessures geboerd, maar dat is toch niet de enige reden om kunstgras te verbannen.
De ondergrond is gewoon anders en daardoor is een voetbalwedstrijd op kunstgras anders dan op het veld.

19 september 2017 om 16:59

Precies, ik snap dat je zoekt naar argumenten tegen kunstgras en ik zou een verbod toejuichen, maar je moet wel selectief zijn. Als je niet kan aantonen dat we minder blessures oplopen op natuurgras moet je dat ook niet beweren. Straks worden drie van de vele argumenten tegen kunstgras onderuit gehaald en zitten we weer jarenlang aan die Ten Cate-rommel vast.

Ik zou zeggen, zet het aantal kunstgrasvelden in Nederland over de jaren weg tegen de prestaties Europees van de clubs en internationaal van ons nationale team. Ik wed dat we daar een prachtig correlatie kunnen vinden. Al was het maar omdat we sinds het eerste kunstgrasveld er kwam (2003) geen enkele Europese prijs hebben gewonnen, terwijl we het daarvoor in elk decennium deden. Het is niet alleen aan kunstgras te wijten, maar we zijn er alleszins ook niet beter van gaan voetballen.

19 september 2017 om 17:44

Het feit dat er Europees niet gepresteerd wordt heeft met geld te maken niet met kunstgras.

19 september 2017 om 17:48

Ik zeg ook niet dat er sprake is van een causaal verband, een correlatie is er wel. Overigens houden de twee wel degelijk enig verband met elkaar, het gebrek aan geld heeft zowel voor extra kunstgras als voor slechte Europese prestaties gezorgd.

Blessures zijn maar een onderdeel van het kunstgras-probleem; kunstgrasvoetbal is een ander spel en vraagt andere kwaliteiten van spelers.

De uiteindelijke oplossing zijn hybride velden: een compromie tussen kosten, duurzaamheid en speleigenschappen (zoals stuiteren, rollen, renweerstand, impact van water).

19 september 2017 om 16:57

Bovendien heb ik 2 van die onderzoeken gelezen die claimen dat het geen extra risico meebrengt. ik vind die onderzoeken slecht uitgevoerd, vooral statistisch zonder in te zoomen op de directe redenen van de blessure. Redenen kunnen zijn tackles, verdraaien, spierblessures in sprint, etc

19 september 2017 om 17:06

Hybride velden zijn een oplossing voor de kwaliteit van de velden, het zorgt ervoor dat de mat beter hecht. En dat de plaggen je niet om de oren vliegen. De kosten zitten echter niet in de aanschaf van een mat, maar in het onderhouden ervan. En nee dan heb ik het niet over de grasmaaier of de krijtstrepen, maar vooral de verwarming en drainage systemen. En vooral dat er weer een trainingscomplex aangeschaft moet worden.

Ik hoop dat de clubs met kunstgras gewoon in gaan zien dat ze zelf in zullen moeten leveren in het belang van ONS voetbal. We kunnen best met een potje komen om ze te compenseren voor de gemaakte kosten van een veld wat uit de running gaat, maar verder dan dat moet en mag het niet gaan. Ze hebben nu zelf al een aantal jaren de voordelen van de kostenbesparende optie die kunstgras heet gehad. Waarom zouden ze beloond moeten worden voor het verraden van de voetbalsport? Jammer voor de supporters, maar wellicht krijgt dan de plaatselijke jongen uit de A1 de kans en wordt er een nieuwe cultheld geboren. In plaats van een 3e rangs buitenlander aangetrokken wordt met het overgebleven budget.

19 september 2017 om 19:20

Ik denk dat de verwarming en drainage kosten los staan van de kunstgras discussie. Wel belangrijik is welke van de kunstgrasclubs hebben geen trainingscomplex enof jeugdopleiding? Willen zulke clubs overstappen dan moet er aanzienlijk meer geinvesteerd worden dan enkel een nieuw veld in het stadion.

Buiten dat het eventueel tot meer zware blessures lijdt is het voetbal gewoon heel anders. De bal stuitert anders zeker op een droge plastic ondergrond is het alles behalve lekker glijden. Het is echt van de zotte dat een bvo er voor kiest om op plastic te spelen boven gras maar dat diezelfde bvo trekt wel peperdure buitenlanders aan. 1 Peperdure voetballer minder en elke eredivisie club kan gewoon een grasveld neerleggen en onderhouden. Het is gewoon het stellen van de verkeerde prioriteiten.
Weg met die rommel. Maak desnoods een aparte competitie voor clubs die persé op plastic willen spelen.

Welke internationale studies dan. Enkel in Nederland wordt op zulke grote schaal op kunstgras gevoetbald op het hoogste niveau. Als het studies betreft op andere sporten heeft het natuurlijk weinig zin.

19 september 2017 om 16:56

Er is een internationale studie gedaan in Noorwegen dacht ik, naar het voetballen op kunstgras/wisselen van ondergrond etc. Nergens bleek uit dat je meer blessures kreeg op kunstgras dan op gras.

In principe is dit toch makkelijk te onderzoeken. Er ligt al een hele lange tijd kunstgras bij amateur- en profclubs. Er zullen toch vast wel cijfers van zijn die te overleggen zijn m.b.t. het aantal (zware) blessures?

19 september 2017 om 17:16

Het onderzoek is niet zo moeilijk maar de data is niet voorhanden. Dan zou je van elke blessure moeten nagaan of die op kunstgras of natuurgras is ontstaan, zoiets wordt niet bijgehouden. Je kan natuurlijk van profwedstrijden veel achterhalen, maar dan nog is je dataset vrij beperkt. En als je verwacht dat kunstgras een factor is zou je natuurlijk ook moeten kijken naar hoe de spelers hebben getraind voorafgaande aan de wedstrijd. Was dit op kunstgras of op gewoon gras? En hoe ernstig is de blessure? Is dat een afgescheurde kruisband of is het een dagje wat minder intensief trainen?

Ten slotte heb je ook nog veel verschillende soorten kunstgras en natuurgras.

19 september 2017 om 18:09

onderzoeken zouden niks uit moeten maken.voetbal hoort gespeeld te worden op echt gras en niet kunstgras.we gaan toch ook niet op ballen besparen en voortaan maar met van die ruccanor ballen spelen want dat bespaart kosten?het is gewoon belachelijk dat teams op het hoogste niveau voor een kunstgras opteren,amateur clubs kan ik nog begrijpen maar zelfs in de hoofdklasse zijn er genoeg teams die goede grasmatten hebben.dan gaan de clubs die zeggen dat ze in het stadion trainen op het kunstgras maar naar de plaatselijke amateurclubs om te trainen.

Iedereen schreeuwt maar mee. Lekker in de polonaise lopen. Ook als er geen kunstgras is kun je never nooit aansluiting vinden met de wereldtop als eredivisie zijnde. Laat ze maar eerst uitgebreid onderzoek doen, deze gebakken lucht heb je niets aan..

19 september 2017 om 17:34

Het niet kunnen aansluiten met de wereldtop is het probleem niet echt. De beleving en het entertainment van de wedstrijd is gewoon minder. Ook ziet er onaantrekkelijk uit als je bij een sliding de zwarte bollen omhoog ziet vliegen. Voetbal hoort op echt gras!

19 september 2017 om 17:41

De enige die hier gebakken lucht loopt te verkondigen ben jij. De uitspraken worden gedaan door een gerenommeerd sportarts die al vele jaren in de voetballerij actief is en verstand van zaken heeft. Zijn mening over blessures in combinatie met kunstgras heeft meer waarde dan de mening van (bijvoorbeeld) oud-voetballers.

20 september 2017 om 22:33

Dus als één iemand het zegt klopt het? Nee. In deze situatie moeten er wel tien onafhankelijke mensen onderzoek gaan doen.

Idd lekker overstappen op kunstgras.

Des noods komt er een pot voor clubs die zogenaamd moeite hebben met het aanleggen voor zo'n hybride mat (lijkt mij het beste) en dan de onderhouding ervan zijn voor de clubs zelf. Overigens geloof ik echt niet dat bijvoorbeeld mijn club Den Haag niet zo'n mat kan betalen. Clubs als NAC, Nec, Eagles, Willem II zijn kwa begroting kleiner als wij maar kunnen het wel betalen. Des noods een speler minder hoor. Kunstgras past niet bij Den Haag.

Overigens ligt eigenlijk de schuld niet bij Den Haag, stadion is van de gemeente, die wilden dat klote wk hockey organiseren.

19 september 2017 om 17:36

Het past ook echt niet bij Ado. Als ik aan Ado denk dan denk ik aan kleunen en hard werken. Met types als Beugelsdijk en Immers.

19 september 2017 om 17:47

Jij zal ongetwijfeld meer weten over het veld van ADO dan ik, maar ik kan me niet voorstellen dat er is gehockeyd op de kunstgrasmat waar ADO op voetbalt. Dat zijn toch verschillende typen kunstgras?

Bovendien, weet je die wedstrijd ADO - Vitesse nog die op de toendra werd gespeeld van wat toen nog gras was? Dat was toch echt voor het wk hockey in 2014. Na die wedstrijd op dat onmogelijke veld is ADO versneld (zou anders na het WK zijn) overgestapt op kunstgras. Wijzen naar het WK hockey heeft dus niet zo veel zin. ADO speelde al daarvoor op kunstgras.

19 september 2017 om 22:03

Klopt maar wat ik mij dus herinner was er al iets gedaan, voor het nieuwe kunstgrasveld, waardoor dat veld er zo bij lag. Toen dacht de gemeente alles is al klaar dus we leggen we hem alvast neer. Dat veld ligt nu op het hoofdveld van HBS. En de vraag met hockey, lag een andere mat op!

19 september 2017 om 17:27

Rugnummer, hier ga je te kort door de bocht. Ik heb het onderzoek even vluchtig doorgekeken, maar ik zie nergens dat is bewezen dat kunstgras niet meer blessures veroorzaakt. Dat was ook niet het doel van de studie, die zocht naar het verschil in blessures op gras of kunstgras. Uit het onderzoek bleek er geen significant verschil te zijn, maar daarmee is het omgekeerde natuurlijk ook niet bewezen. Mannen liepen wel degelijk meer blessures op kunstgras (3.34 per 1000 uur voetbal op kunstgras tegen 3.01 op gras. Bovendien waren de blessures op kunstgras langduriger. Voor vrouwen was het echter andersom qua aantal blessures, de duur van de blessures opgelopen op kunstgras was ook bij vrouwen iets hoger dan blessures opgelopen op gras. Echter zijn de verschillen niet significant en kan je dus geen conclusie trekken dat kunstgras inderdaad meer blessures oplevert (de factor toeval is niet uit te sluiten met deze waardes). Het omgekeerde is dus niet bewezen, het is niet aangetoond dat er een significant verband is.

Wat mensen vergeten is dat mensen op kunstgras ook vaak laten om slidings te maken of andere meer risico acties op het veld (en dat zeggen de profs in Nederland ook genoeg aan). Kortom, dan kan je onderzoeken n.a.v. alle blessures, maar geeft dan alsnog een scheef beeld.

Meer blessures is moeilijk te zeggen, maar sowieso van een andere aard. Persoonlijk speel ik liever niet op kunstgras omdat ik dan veel langer spierpijn heb en dan heb ik t niet eens over de schaafplekken.

Ook de huidige kunstgrasvelden verliezen binnen een aantal jaren hun kwaliteit en transformeren binnen 3 a 4 jaar al tot een biljartlaken waar niet meer fatsoenlijk op te voetballen valt. Juist doordat je anders gaat voetballen en slidings gaat vermijden is de kans op blessures groter

Of er meer of minder blessures ontstaan is moeilijk te bewijzen.

Wat wel zeker is, is dat het spel veranderd. Zowel vanuit de spelers (geen slidings, inhouden, enz) maar ook de bal reageert anders. Stuit minder hoog op, stropt op de korrels.
Maar ook bij de rubbergestrooide velden heb je een paar andere nadelen, zeker in de warme periodes. Het stinkt verschrikkelijk, het is ontzettend warm, alsof je voeten in brand staan.

Nogmaals mijn simpele mening: Dat je kunstgras gebruikt als trainingsveld begrijp ik, zeker bij hele grote verenigingen met 1000+ leden, maar als wedstrijdveld moet het over de hele linie in het Nederlandse voetbal verboden worden.

Ik ben er absoluut voor dat men alleen op gras speelt, maar ik zou wel eens willen weten of bij het hockey er ook zo veel kruisbanden worden afgescheurd. Ergens denk ik van niet. De pro gras mensen moeten geen spijkers op laag water zoeken.

19 september 2017 om 20:25

ik denk (weet t niet zeker) dat je bij hockey minder "kruisbandjes" zal hebben doordat het een andere sport is, in die zin dat je daar compleet andere soort bewegingen maakt. Bij het voetbal heb je de lopende bewegingen maar moet je natuurlijk ook direct met je benen reageren naar de bal toe, en spring je meer. Bij het hockey blijf je zeg maar stabiel doordat je alleen met je handen naar de bal beweegt en tevens minder springt waardoor je coördinatie stabieler is.

Betwijfel overigens of kunstgras de oorzaak zal zijn van vele kruisbandblessures. Die had je altijd al, en toen werd er ook niet geopperd om maar niet op gras te gaan voetballen. Misschien moet men bij t kunstgras ook eens onderzoeken welk effect het schoeisel heeft. Zag bijvoorbeeld een Dijks met van die stalen pinnen lopen, wat mij niet echt goed lijkt op dit soort kunstgras. Lijkt me dat je dan sneller blijft haken ofzo, en dan zoek je het dus ook wel zelf op.

Kunstgras zorgt ervoor dat je niet snel kan draaien als je met je noppen erin staat wat kan leiden tot een dergelijke blessure. Echter zijn sommige grasvelden ook onacceptabel waar je divers leed mee kan oplopen, weinig gegrond dus.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren