KNVB kiest vaste thuisbasis voor wedstrijden Jong Oranje

Maandag, 19 juni 2017 om 14:12

Jong Oranje gaat vanaf september de thuiswedstrijden afwerken op De Vijverberg. Het stadion van De Graafschap zal de komende twee jaar de vaste thuisbasis zijn voor de Nederlandse jeugdinternationals. Dat maakte de KNVB maandagmiddag bekend. Vooral de goede bereikbaarheid van het stadion en het natuurgras worden als belangrijke factoren genoemd.

Art Langeler, bondscoach van Jong Oranje, is blij met het besluit van de voetbalbond. "Vanuit de technische staf zijn wij blij met een vaste thuisbasis. Hiermee wordt een echt thuisgevoel gecreëerd waarbij de randvoorwaarden optimaal zijn ingevuld", aldus keuzeheer. "Aan ons om er alles aan te doen kwalificatie voor het EK 2019 in Italië af te dwingen."

Ook Peter Hofstede, technisch manager bij De Graafschap, kan zijn geluk niet op. "Jong Oranje op De Vijverberg, dat is fantastisch, voor de Achterhoek en voor De Graafschap. Naast onze eigen supporters, kunnen ook andere voetballiefhebbers hier komen genieten van de grootste talenten die het Nederlands voetbal momenteel kent. Wij verheugen ons enorm op deze samenwerking", aldus Hofstede.

De Graafschap investeert de komende tijd flink in nieuwe faciliteiten in het stadion, waaronder het toevoegen van LED lampen aan de stadionverlichting en WIFI voor alle bezoekers. Als de samenwerking tussen De Graafschap en de KNVB beide partijen bevalt, zal de duur van de afspraak worden verlengd naar 2021.


Poll

Goede keuze van de KNVB?


Gerelateerd

55 reacties (laatste reactie door adzevedo)

Iemand die weet of de club hier ook een vergoeding voor krijgt? Voor Jong Oranje in ieder geval een goede zaak dat er enigszins vastigheid wordt gecreëerd op deze manier.

19 juni 2017 om 14:20

Als het stadion van De Graafschap is wel, dan huren ze het stadion als het ware.

19 juni 2017 om 14:21

Ik kan me niet voorstellen dat de Graafschap hier geen vergoeding oid voor krijgt. Bijvoorbeeld voor de genoemde led-verlichting of het wifi-netwerk, dat soort dingen, om het stadion representatief te maken voor internationale elftallen. Buiten dat een heel mooi besluit voor de Graafschap.

19 juni 2017 om 14:27

Het stadion is niet van de Graafschap zelf dus ze zullen er niets voor ontvangen. De grond onder het stadion is van de gemeente en het stadion is in handen van investeerders.

Hiermee maak je het natuurlijk niet gemakkelijk om wedstrijden te bezoeken van Jong Oranje, als je ze in een slechtbereikbare uithoek van het land laat spelen. Zouden Alkmaar, Breda, Utrecht en Rotterdam (het Kasteel) geen betere locaties zijn vraag ik me af.

19 juni 2017 om 14:28

Het is toch juist mooi dat niet alles zich afspeelt in de Randstad? Zo kan oostelijk voetbalminnend Nederland ook eens een wedstrijd op internationaal niveau meekrijgen, zonder ver te hoeven reizen.

19 juni 2017 om 14:39

Maar ik neem toch aan dat representatieve elftallen voor iedereen zichtbaar moeten kunnen zijn?

Harstikke leuk als je zo ver in de periferie woont dat ze bij je om de hoek komen voetballen, maar voor hoeveel mensen is dat leuk? Naar verhouding zullen er eerder veel minder supporters komen. Sterker nog, veel supporters buiten de randstad moeten met dit besluit juist nog langer reizen. Vanuit Friesland of Groningen naar de Randstad duurt natuurlijk best lang, maar als je over allerlei provinciale wegen naar Doetinchem moet ben je al snel heel wat langer onderweg. Om nog te zwijgen van bereikbaarheid met het openbaar vervoer.

Dan lijkt het alsof weer alles zogenaamd om de Randstad draait (hoewel Breda en Alkmaar daar niet helemaal onder vallen) maar het is gewoon om logistieke redenen voor de meerderheid van Nederland het beste.

19 juni 2017 om 15:24

Oranje speelt altijd in Rdam of Adam. Alsof die uithoeken zo lekker te bereizen zijn. Niks mis met Doetinchem. Prima accomodatie voor Jong Oranje.

19 juni 2017 om 16:22

Hahaha ik weet niet of je überhaupt wel eens in het oosten bent geweest, maar ook daar hebben ze snelwegen Doetinchem ligt strak tegen de A18 en vanuit Amsterdam of Rotterdam in anderhalf uur te rijden, ook is er een prima station, ff in Arnhem over stappen en je bent er dan zo.

19 juni 2017 om 16:54

Vaak genoeg, het oosten van het land prima toeven. Maar zeggen dat het zo geweldig bereikbaar is, dat is echt overdreven. Kost je gewoon een half uur vanuit Arnhem om naar Doetichem te komen. Ik heb hieronder ook wat reistijden per auto gezet, en dat is nog niet met het openbaar vervoer wat een heel stuk trager is door overstaptijden en matige verbindingen.

En ja, als mensen er op wijzen dat Nederland qua reisafstanden relatief meevalt hebben ze daar volkomen gelijk in. Punt is alleen wel, ga je ook voor Jong Oranje 2x ander half uur in de auto zitten?

19 juni 2017 om 18:00

Van Rotterdam naar Den Haag is ook gewoon nog minstens een half uur; even simpelweg er vanuit gaand dat je van centrum tot centrum rekent. Van hartje Rotterdam naar hartje Amsterdam is ook gewoon een uur, net als dat het vanaf Den Haag naar Amsterdam nog minstens een half uur is. Wat is nu precies je punt? Het maakt allemaal geen hol uit in Nederland, want alles is binnen 2 uur aan te rijden, behalve de uiterste puntjes van Limburg, Friesland en Groningen; dan ben je nog een half uurtje langer onderweg.

19 juni 2017 om 14:28

Op het Kasteel ligt een plastic mat, in Breda kan ik met iets herinneren over scheurtjes in het beton van de tribunes. Hou je Utrecht en Alkmaar over, maar mogelijk zijn die dan weer te groot (in een kwart gevuld stadion spelen is ook niks). Overigens is Doetinchem nou niet echt een slechtbereikbare uithoek van het land, maar ben met je eens dat er wel betere kandidaten waren. Ik vind het niet erg, voor mij is het niet ver rijden

19 juni 2017 om 14:36

Het Rat Verlegh in Breda is groter dan het stadion van AZ hoor. Denk dat die 3 (Rat Verlegh, AFAS en Galgenwaard) sowieso afvallen vanwege een te hoge capaciteit. Een wedstrijd van Jong Oranje trekt namelijk zelden 10k+ bezoekers denk ik.

19 juni 2017 om 14:37

En wat voor scheurtjes in de tribune? Ben er tijdens de play offs nog 2x geweest toen was er niks aan het handje zover ik weet. Misschien zijn we te hard naar links en naar rechts gegaan?

19 juni 2017 om 14:40

Haha, klopt inderdaad. Maar om een stadion 2x af te schrijven vond ik teveel van het goede Sander Enneh, je kan gewoon veilig hossen hoor.

19 juni 2017 om 14:48

@tukkertje91

Als de scheurtjes de hossende NAC supporters kunnen weerstaan moet het tamme publiek bij het Nederlands elftal geen probleem zijn.

We hadden inderdaad ook nog in Kerkrade kunnen gaan voetballen of misschien bij FC Emmen om het af te maken. Punt blijft dat het Doetinchem bijzonder slecht bereikbaar is voor hele delen van het land. Nogmaals harstikke leuk voor jou en mensen die inderdaad op een paar kilometer vanaf wonen, maar dit geld dus niet voor het overgrote deel van Nederland.

Ik snap wel dat als je niet in de Randstad woont (dat woon ik zelf ook niet) je soms het gevoel hebt waarom altijd in de Randstad, maar dat is simpelweg omdat het de meest aanvaarbare optie is voor iedereen. Wat we nu doen is feitelijk Jong Oranje permanent in Doetinchem laten voetballen waardoor veel mensen dus ook niet zullen gaan.

19 juni 2017 om 15:18

Nogmaals, ben het ook met je eens hoor. Er waren zeker andere, zelfs betere mogelijkheden. Ik probeer mij alleen even te verplaatsen in de koppies van de Knvb (waarom alternatieven het dus niet werden). Dan kom ik bij dingen als (over)capaciteit en kunstgras uit. Anders kan ik het ook niet verklaren. Misschien dat er een achterliggende demografische factor mee heeft gespeeld, maar dat lijkt me te vergezocht. Overigens nog geen man overboord, het is verre van permanent he. Het is voor de komende twee jaar, met een tweezijdige optie van nog twee jaar. Mocht het niet bevallen, dan zie je vanaf half/eind 2019 Jong Oranje weer elders in het land. Die twee jaar kun je vast wel mee leven lijkt me. Zo niet, dan is een autorit van 2 uur ook nog wel te overzien. Ik rijd persoonlijk ook best vaak met mijn vader naar zijn club toe in Rotterdam, heb ik er graag voor over ondanks dat ik geen Feyenoord hart heb.

19 juni 2017 om 14:39

Ach, heel eerlijk. Als je die wedstrijden echt wilt zien rijd je toch gewoon naar de Vijverberg. Voorheen ging ik ook vanuit IJmuiden naar wedstrijden van Jong Oranje in Maastricht (MVV stadion). Vind het een slimme optie om een 'thuisgevoel' te creëeren.

19 juni 2017 om 14:54

De echte liefhebbers zullen wel gaan, maar dat zijn er niet veel. Ik weet dat het vooral leuke uitstapjes zijn vanuit de lokale voetbalclub in de buurt met de jeugd, met de hele vereniging naar zo'n potje van Jong Oranje. Dat kan natuurlijk nu in de buurt van Doetinchem wel, maar elders zal dat niet gaan.

Ik snap ook de behoefte aan een vaste plaats wel, maar ik vind Doetinchem toch wat afgelegen van grote delen van het land. Dan zouden mijn genoemde opties, of bijvoorbeeld Zwolle (om nog eens een voorbeeld te geven) ondanks diverse nadelen toch in totaal betere opties zijn.

Maar goed, het is iets wat ik me afvraag hé, waarschijnlijk zal kunstgras wel een belemmerende factor zijn en zijn er ook allerlei andere criteria waar naar gekeken is. Ik heb er alleen zo mijn bedenkingen bij.

19 juni 2017 om 15:11

Er zijn ook niet zoveel andere opties als je kritisch gaat kijken. Je wil een stadion wat niet te groot is, anders heb je altijd het gevoel dat het leeg is ondanks dat er 10.000 man zit. Daarnaast wil je ook geen Kunstgras en geen stadions in de absolute uithoeken.

Dan hou je de volgende opties over als we uitgaan van een capaciteit tussen de 10.000 en 15.000 mensen:
- Willem 2 (tilburg)
- De Graafschap (doetinchem)
- NEC (nijmegen)
- Go Ahead (deventer)

Ik had Nijmegen dan een betere locatie gevonden omdat het veel beter te bereiken is met het OV maar voor mensen die met de auto gaan maakt het niks uit natuurlijk.

19 juni 2017 om 15:26

Jij noemt allemaal kunstgras veldjes op. Dat willen we niet! Er moet op echt gras gevoetbald worden.

19 juni 2017 om 15:30

@atletico. In Deventer ligt gewoon een uitstekende natuurgrasmat hoor. Recent nog wedstrijden van Jong Oranje gespeeld.

19 juni 2017 om 14:51

Ben het helemaal met je eens. AZ stadion is vele malen geschikter ligt ook lekker centraal in het land oh wacht even,.......

19 juni 2017 om 14:51

Alkmaar is ook niet voor iedereen naast de deur. Als je vanuit Utrecht vertrekt zijn Doetinchem en Alkmaar op vergelijkbare afstand. Voor Oost- Nederland dat niet pal naast de afsluitdijk woont is Doetinchem ook dichterbij. En dan is de kans op files in het westen doorgaans ook wat groter dan in het oosten. Ik snap deze keuze wel.

19 juni 2017 om 14:51

We leven in Nederland. Alkmaar voor mensen uit Utrecht, Den Bosch, Maastricht, Emmen etc. veel verder weg dan Doetinchem. Vanuit Utrecht is het slechts drie kwartier rijden. En als die A15 een keer wordt doorgetrokken en aansluit op de A12 of A18 is ook Rotterdam maar een uur rijden.

En provinciale wegen naar Doetinchem? Volgens mij ben jij er dan nog nooit geweest, want de infrastructuur in de Achterhoek is prima. Vanaf Arnhem een kwartiertje op de snelweg.

19 juni 2017 om 15:17

Met welke snelheid jij van Arnhem naar Doetinchem afreist weet ik niet, het kost je gewoon vanaf Arnhem een half uur voordat je in Doetinchem bent.

Utrecht : ongeveer 1h10
Eindhoven : ongeveer 1h30
Rotterdam : ongeveer 1h40
Breda : ongeveer 1h40
Amsterdam : ongeveer 1h40
Heerenveen : ongeveer 1h40
Maastricht : ongeveer 2h10
Groningen : ongeveer 2h15

Voor het overgrote deel van Nederland is het dus behoorlijk lang rijden, en dan zwijg ik over de mensen die van openbaar vervoer afhankelijk zijn. Dan is het pas helemaal feest.

Het gaat me niet per se om Alkmaar of om Breda, alleen ik heb zo mijn twijfels bij de keuze voor Doetinchem. Ik ken niet het hele totaalplaatje, dus er zullen vast ook andere aspecten die meewegen. Maar je kan niet zeggen dat Doetinchem gewoon heel goed bereikbaar is vanuit grote delen van het land, dan houd je alleen jezelf voor de gek.

19 juni 2017 om 15:58

Vanuit Maastricht is Amsterdam,rotterdam,den Haag even ver weg als Doetichem.

19 juni 2017 om 16:00

Meen je dit? Alkmaar is voor de uithoeken een stuk verder rijden.

Utrecht: 1h
Eindhoven: 1h45
Rotterdam: 1h10
Arnhem: 1h40
Breda: 1h40
Heerenveen: 1h30
Maastricht: 2h40
Groningen: 2h

Scheelt toch al aardig wat hoor, 2h40 is wel heel lang voor een voetbalwedstrijd, terwijl in Doetinchem alle uithoeken van het land onder de 2h15 blijven.

En Doetinchem heeft een directe treinverbinding met Arnhem, van waaruit je richting het zuidelijk knooppunt Breda kan en het centrale knooppunt Utrecht. De A18 loopt langs het stadion en deze sluit aan op de A12 (richting Utrecht en den Haag) en de A50 (richting het noorden en richting het zuiden).

19 juni 2017 om 16:18

Alkmaar vanuit Heerenveen in anderhalf uur? Dat gaat wel iets sneller hoor

19 juni 2017 om 16:30

Ook goed, 1h20 via de A7

19 juni 2017 om 15:00

Je weet natuurlijk ook niet of zij die stadion eigenaren ook benaderd hebben. Sparta speelt volgens mij trouwens ook op kunstgras en het stadion in Breda is volgens mij achterstallig.

19 juni 2017 om 15:00

de meeste mensen wonen buiten de randstad... waarom zou alles zich in amsterdam of rotterdam moeten afspelen? en het is voor amsterdammers even ver om naar doetinchem te rijden voor een wedstrijd als dat is voor achterhoekers naar amsterdam hoor dus het is toch fijn dat er ook in die regio eindelijk een stadion word gereserveerd voor internationale wedstrijden

erg blij met deze beslissing...

19 juni 2017 om 15:02

Goed idee. Oost-Nederland kan daar makkelijk heen en de Vijverberg is toch een atadion dat, naar ik meen, altijd druk bezocht wordt. Misschien dat de supporters van De Graafschap, GAE, NEC, Vitesse, Agovv, FC Twente en Heracles wel kunnen worden aangespoord ook supporters van Jong Oranje te worden. Belangrijk is toch echt wel dat deze jongens ALTIJD in een vol, bruisend stadion spelen in plaats voor 200 man en een paardenkop.

19 juni 2017 om 15:03

Alsof Alkmaar midden in het land ligt. Dit ligt net zo afgelegen als Doetinchem.

19 juni 2017 om 15:43

Als Achterhoeker ben ik persoonlijk erg blij met deze beslissing, al zou ik begrijpen dat er gekozen zou zijn voor een club in het midden van het land. Anderzijds, en ik probeer hierin objectief te zijn, vind ik het heerlijk dat er ook eens gekeken wordt naar een club (stadion in dit geval) buiten de Randstad. Doetinchem is overigens erg makkelijk te bereiken. Stadion zit vlak bij de snelweg, hier heb je minder last van files en ook het station is op loop afstand. Tot slot is de Vijverberg een mooi authentiek en sfeervol stadion, tribunes dicht bij het veld. Natuurgras dat er ook nog eens prima bij ligt. Welkom in het prachtige Achterhoek mensen!

19 juni 2017 om 15:46

Alkmaar en Rotterdam zijn toch net zulke grote uithoeken voor minstens net zoveel mensen. De Vijverberg is juist heel goed bereikbaar en ligt vlak langs de A18 en deze is aangesloten op de A12, die dan weer tot in de Randstad doorgaat, via Utrecht tot aan Den Haag. 12000 mensen kunnen er dus echt wel komen, aangezien je ook nog eens een hele nieuwe aanwas van supporters kan verwachten.

Overigens is Doetinchem CS aangesloten op Arnhem CS en van daaruit kan je richting Breda en Utrecht.

Jammer dat het stadion van AZ niet de vaste thuis basis wordt. Maar misschien is die wel te groot.

19 juni 2017 om 14:25

Is niet zo heel veel groter dan de Vijverberg denk ik? Scheelt maar een paar duizend man.

19 juni 2017 om 14:40

12.600 (Vijverberg) om 17.000 (AFAS)

19 juni 2017 om 14:57

Ik denk eigenlijk dat een eredivisieclub uberhaupt niet in aanmerking komt om de grasmat kapot te laten spelen.....

19 juni 2017 om 23:18

Extra inkomsten zijn altijd welkom, daarnaast heeft AZ de op één na beste grasmat van de eredivisie

Net of mensen anders van heinde en verre komen om naar Jong Oranje te gaan kijken. Denk juist dat een regio waarin een kleinere club actief is eerder geïnteresseerd zou zijn om ze talenten te zien spelen. In Rotterdam en Amsterdam zien ze elke week al grote talenten.

Overigens zijn die investeringen in het stadion volgens mij nodig om tijdens Weuro 2017 speelstad te zijn. Ook in Breda komt namelijk een Wifi netwerk.

Toch zowaar een klein signaal van de Knvb m.b.t. ku(ns)tgras, juich ik toe. Voor mij persoonlijk ook wel fijn dat het nog geen uur rijden is vanaf hier, kan ik daar ook eens een kijkje nemen. Laatste keer dat Jong Oranje in een stadion heb bezocht was ik nog een broekie (tegen Jong Frankrijk, in het Polman stadion dacht ik). Toch maar eens een keer daadwerkelijk interesse tonen in de talenten van Oranje.

Vage keuze, De faciliteiten van het Afas stadion zijn stukken beter en daar ligt een perfecte natuurlijke grasmat.

19 juni 2017 om 15:29

Zie jij Jong Oranje een stadion van ruim 17000 man al vullen? Neem aan dat dit ook heeft meegewogen.

Kiezen voor Doetinchem vind ik bizar. En dan puur vanwege de geografische ligging. Doetinchem is alleen voor de nabije omgeving dichtbij, voor de rest van Nederland is dat bijna niet te doen.

19 juni 2017 om 14:48

Valt wel mee hoor. Even Utrecht als middelpunt nemend is Alkmaar ruim een uur rijden en Doetinchem is dat ook. En dan is de kans richting Alkmaar groter op files denk ik dan richting Doetinchem.

19 juni 2017 om 15:06

Het gros van het oranje publiek komt over het algemeen uit de provincies, niet uit de Randstad.

19 juni 2017 om 15:06

Het is net zover van Amsterdam naar Doetinchem dan van Doetinchem naar Amsterdam. Dus voor iedereen in het oosten is Amsterdam een heel stuk rijden.

19 juni 2017 om 16:32

Makkelijk zeggen als je in het oosten woont natuurlijk. Voor het grootste gedeelte van de fans is het erg lang rijden. Dan kan het gros van het publiek niet in de Randstad wonen, er zijn meer provincies buiten de randstad dan Overijssel en Gelderland.

En ik pleit niet voor Amsterdam, ik pleit voor een centrale ligging in Nederland. Dan sluit je namelijk extreme reistijden uit.

Waar hebben we het over.. we leven in Nederland.. niets is echt ver!

Man mensen klagen hier al over een uurtje reizen, moet je voor de grap eens wedstrijden in Duitsland, Frankrijk of Engeland bezoeken. Gaat toch helemaal nergens over? Gezien de beschikbare stadions met een natuurgrasmat en niet al te grote grasmat is deze keuze toch best te verklaren? Misschien was Nijmegen of Breda nog net wat beter geweest maar verder kom ik niet. De rest van de mij bekende stadions is of te groot of heeft kunstgras.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland U21

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Hidde JurjusKeeper00
Wesley HoedtVerdediger00
Jeremiah St. JusteVerdediger00
Karim RekikVerdediger00
Hans HateboerVerdediger00
Derrick LuckassenVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland U21.

16 fans
Coach, 47 jaar
SeizoenClub
2010-2013 PEC Zwolle
Laatste voetbalnieuws

Update: Afvallers Kluivert en Til met Jong Oranje mee naar Zuid-Amerika

Art Langeler heeft zestien spelers geselecteerd voor de oefenstage van Jong Oranje in Zuid-Amerika, zo maakt de KNVB via officiële kanalen bekend. De intercontinentale trip dient als voorbereiding op de cruciale...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 21 mei
Voorzitter Nasser Al-Khelaifi van Paris Saint-Germain sluit uit dat Arsène Wenger als sportief directeur aan de slag gaat in Parijs. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren