Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Groningen steunt fans en reist niet af naar derby: ‘Overheden bewust bezig’

Laatste update:

De clubleiding van FC Groningen sluit zich aan bij de beslissing van de supporters om niet naar het Abe Lenstra Stadion af te reizen voor het uitduel met sc Heerenveen. Alleen medewerkers van de club die functioneel aanwezig dienen te zijn reizen af naar Friesland. De gemeente Heerenveen kwam woensdag plotseling met aanvullende voorwaarden, waardoor niet alle Groningen-supporters aanwezig zouden kunnen zijn bij het Eredivisie-duel. Daarop besloten de fans om de Derby van het Noorden te boycotten.

Door de beslissing van Tjeerd van der Zwan, die binnenkort afzwaait als burgemeester van Heerenveen, kan slechts de helft van de vooraf aangekondigde capaciteit van het uitvak in het Abe Lenstra Stadion worden benut. Verschillende supportersgroeperingen kondigden na het besluit aan niet af te reizen naar Heerenveen omdat het onmogelijk is om een keuze te maken wie wél en wie niét mag afreizen naar het stadion. De clubleiding van Groningen steunt de supporters en zal ook niet aanwezig zijn.

Alleen de spelers en staf, én technische mensen als Mark-Jan Fledderus en Art Langeler zijn zondag aanwezig in het Abe Lenstra Stadion. Dat laat Groningen weten via een statement op de clubwebsite. “Ook zij (Fledderus en Langeler, red.) zijn onderdeel van het team. De spelers en de technische staf moeten zondag met elkaar namelijk een resultaat zien te halen in een voor ons belangrijke wedstrijd waarmee wij onze supporters trots kunnen maken. Vanzelfsprekend voelen Mark-Jan en Art zich ook solidair met onze supporters. We hebben dit besproken met de Supportersvereniging en zij begrijpen ons standpunt”, aldus algemeen directeur Wouter Gudde.

Gudde zelf zal niet aanwezig zijn in Heerenveen en wil met het besluit een breder statement maken. “Ons bekruipt steeds meer het gevoel dat de overheden in Nederland bewust bezig zijn om het bezoeken van uitwedstrijden door supporters te ontregelen en te ontmoedigen. Wij vinden dit een zeer zorgelijke en kwalijke ontwikkeling en zullen dit in de gesprekken die we de aankomende weken hierover hebben met onze ketenpartners bovenaan op de agenda zetten.” Op social media klagen supporters van meerdere clubs al langere tijd over de gang van zaken op dit gebied.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Triest. Ik zou het mooi vinden als Heerenveen als statement nu gewoon 600 plaatsen aan Groningen geeft. Zoveel risico is deze wedstrijd niet. Er gebeurt zelden tot nooit wat. Heerenveen en Groningen hebben een hele gezonde rivaliteit. Dit is echt veel te angstig van deze burgemeester. En wanneer Heerenveen extra plaatsen ter beschikking stelt, dan laat het aan Groningen ook zien dat vanuit de club Heerenveen er wel goede bedoelingen zijn

19 januari 2023 om 13:42

600? Daar was dus al sprake van en dat is dus de helft van de capaciteit en dat pikken we niet.

Had er wel zin in zondag maar nu maar voor de buis. Triest.

19 januari 2023 om 13:47

Voetbal kijk je niet voor de buis 🎶🎶

19 januari 2023 om 13:53

Als Heerenveen dus nog 600 extra plekken ter beschikking stelt in het thuisvak, is er dus wel 1200 plek voor Groningen. Die 600 anderen kunnen in het uitvak.

19 januari 2023 om 14:05

Volgens mij bedoelt Mangalitsa juist 600 plekken bovenop de 600 plekken in het uitvak. Alsnog 1200 plekken dus, maar dan de helft in het thuisvak.

19 januari 2023 om 14:29

@densje: Ik denk niet dat jij mijn berichtje goed hebt gelezen.

19 januari 2023 om 14:25




Niet mee eens. Groningen supporters laten al meerdere jaren zien zich niet te kunnen gedragen. Volgens mij moest de ME de laatste keer te pas komen in Heerenveen. Laatste uit wedstrijd van Fc Groningen moest heel het politiekorps hier in Groningen weer uitrukken omdat men zich niet kon gedragen.
Het is spijtig maar de maatschappij draait nu telkens op voor die kosten. Heel vaak gebeurd er niks maar alsnog zijn er veel agenten op de been om dit in goede banen te leiden. Dat kost gewoon geld. Stel dat clubs nou zouden zeggen. Wij zorgen voor stewards die alles in goede banen leiden. Dus het vervoer en tot ze in het stadion zitten tot ze weer in de bus naar huis gaan en daar afgezet worden. Laat de clubs die verantwoording op zich nemen. Dan weet ik zeker dat Burgermeesters niet meer zo moeilijk zouden doen.

Wel mee eens dat triest is dat dit zo laat nog wordt aangepast.

En dan kan men wel continu zeggen het is maar een kleine groep, nou haal ze er dan eens eruit. Maar dat lukt ze niet want telkens is het weer een andere gek. Het is grote groep die dit doet, bij elke club. Alleen is het niet continu dezelfde gekken maar elke x weer een andere het is maar net welke gek genoeg geprikkeld wordt om het te doen.
Dit bedoel ik in het algemeen en niet zo zeer naar Groningen supporters toe.



19 januari 2023 om 15:10

Vind het altijd zo dom om voor de ogen van de autoriteiten te gaan rellen. Je schiet er precies niks mee op. 9 vd 10 keer kom je niet eens over de muur heen en is het alleen maar wat aanstekers die her en der rond vliegen met een aantal nitraten. Daarnaast krijg je nog dikke boetes ook. Wil je vechten wie de sterkste is? Prima, lekker afspreken in een bos en vecht het uit. Neem een foto’tje en stuur het op naar Facebook.

19 januari 2023 om 15:39

@keepertoob er waren juist helemaal geen klachten vam zowel mensen in de trein als ns personeel, dus dat was volledig overbodig van het politiekorps

19 januari 2023 om 16:28

Mag ik je even uit de droom helpen. Groninger "fans" maken er in Heerenveen redelijk vaak een chaos van. Dus dat er nauwelijks iets gebeurd rondom deze derby is lariekoek. Wij hebben ze als amateurclub op visite gehad en ook daar ging het weer verkeerd tijdens de wedstrijd. De aanwezige Hans Nijland vertelde in onze bestuurskamer dat FC Groningen helaas een groepje notoire idioten meeneemt tijdens uitwedstrijden. Als zelfs die het al zegt.

19 januari 2023 om 17:48

Nou vorig jaar was er na de wedstrijd wel flink gedoe. Maar met een verplichte buscombi kan iedereen toch gewoon naar het stadion? Of is daar iets mis mee? De manier waarop dit nu gaat is sowieso geen goede oplossing. Ga dat dan eerder regelen en niet last minute

Komt er ook 1 achter. Prima dat hij het uitspreekt.

Schandalig dat je op het laatste moment tot dit soort dingen overgaat. Dat de helft minder naar het stadion mocht komen en allemaal op naam geregistreerd, zijn niet een gevangenis opeens toch. Daarnaast dacht ik dat de politie super druk was, maar waarom konden ze wel 2 mans sterk naar zo 150 supporters een brief aan de deur brengen. Had gewoon via de post gekund toch? Uiteindelijk is zo'n boycot precies wat de lokale driehoek wil, schandelijk dit

19 januari 2023 om 13:39

Minstens is het zo schandalig om dan maar helemaal niet te gaan. Realiseren jullie je wel wat de situatie nu daadwerkelijk is? Die spelers kunnen elke steun gebruiken aangezien jullie hard onderweg zijn richting degradatie.

19 januari 2023 om 13:59

En hoe wil je die tickets dan gaan verdelen? Juist goed om als 1 groep achter de club te staan met een statement. De afsluitende training zal wel druk worden.

19 januari 2023 om 14:06

Ja dat zou lekker worden inderdaad, oh jij mag wel mee en jij niet. Stel ik wil er met twee vrienden heen, hun worden niet uitgeloot en ik wel, dan houdt het al op toch?

19 januari 2023 om 14:06

Dan maar een potje steen, papier, schaar met 1200 man om te kijken wie wel mogen en wie niet mogen? Ik snap de supporters wel.

19 januari 2023 om 14:32

Gewoon zoals het altijd gaat met ticketverkoop, wie het eerste komt die heeft een ticket.

19 januari 2023 om 15:37

Alle tickets waren al verkocht...

Chapeau! Dat supportertje pesten gaat wel heel ver zeg..

Je kan twee dingen doen als club: Je supporters aanspreken op asociaal en in sommige gevallen zelfs op crimineel gedrag (vernielingen, bedreigingen, vechtpartijen) of je steekt net als Gudde je kop in het zand en zegt dat de je achter de supporters staat en de overheid de voetbalclubs alleen maar dwars zit. Ik ben voor uit-supporters maar gelet op de vele ongeregeldheden bij diverse clubs en de kosten en bijvoorbeeld politie capaciteit die daarbij komt kijken is bizar en niet meer uit te leggen. Mooi dat er een vergunningsplicht komt en dat betaald voetbalclubs een aanvraag moeten doen bij de gemeente voor het organiseren van een dergelijk evenement waarbij de club zelf dus ook veiligheidsmaatregelen dient te nemen en risico’s in kaart brengt. Dat is nu nog niet zo en ook totaal niet in verhouding. Als jij als burger een buurtfeest wilt organiseren heb je al een vergunning nodig maar de betaald voetbal clubs zijn jaren verwend met beleid waarbij de overheid alle mogelijkheden en ruimte heeft geboden. Maar nee, volgens Gudde is de overheid oneerlijk bezig…

19 januari 2023 om 13:21

Je kan 2 dingen als je reageert. Óf je leest het artikel, of je leest het niet. JW10 kiest duidelijk het tweede.

19 januari 2023 om 16:10

Maakt dat het verhaal inhoudelijk onjuist? Wat is je punt? Je vraagt mensen zelf in bovenstaande om iets inhoudelijks te melden. Ik zie dat je in een van de reacties hieronder hebt aangegeven dat het probleem zit in de verkoop van kaarten en de beslissing die pas daarna volgt. Als dat echt je probleem is dan snap je niets van processen die bij zo’n besluit komen kijken. Verdiep je eens in wat voor gevolgen zaken hebben als je een dergelijke beslissing moet nemen en wie hier allemaal over gaan. Daarnaast heb je te maken met omstandigheden die veranderen. Ik neem aan dat de kaartverkoop vanuit Groningen niet afgelopen zondag is begonnen en dus heb je te maken met bijvoorbeeld het incident waarbij een heel politiekorps moest uitrukken om 150 Groningen supporters op te vangen na Exelsior uit omdat complete treinstellen werden vernield. Volgens jou redenatie mag je nooit meer een andere beslissing nemen na de start van de kaartverkoop..

19 januari 2023 om 13:21

Volgens mij begrijp je het niet helemaal. Gudde is er altijd als eerste bij om de raddraaiers te veroordelen. Alleen dit gaat over de rug van de goedwillende supporters. Dus ja, Gudde staat achter zijn supporters. De goede supporters welteverstaan.

Schandelijk beleid vanuit gemeente H’veen. Een verplichte buscombi + allemaal andere onzinnige regels voor de 600 die nog mochten komen. 4 dagen van te voren de boel afblazen? Deze burgemeester wist van te voren ook al dat dit uitvak uitverkocht zou zijn en met een verplichte buscombi kan sowieso al vrijwel niets gebeuren. Puur supporter pesten. De reden die hij erbij gaf over dat Groningen supporters de laatste uitwedstrijd zich ookal hebben misdragen slaat nergens op en laat ook wel zien hoe erg de beste man zich heeft verdiept.

19 januari 2023 om 14:29

Schandelijk dat de vorige keer toen Groningen op bezoek kwam er ME aan te pas moest komen.
Eerst even naar jezelf kijken voordat je op anderen loopt te zeiken.
Het ligt altijd aan een ander.
Zelfs tegen een spakenburg thuis kunnen ze zich niet gedragen. Spelers bekogelen. Treinen vernielen vanuit Rotterdam terug naar groningen.
Nee in groningen zijn het allemaal lieverdjes en de gemeente Heerenveen is de boosdoener, jij snapt hem jochie

19 januari 2023 om 15:08

Oja. De ME moest er aan te pas komen omdat NN ook zulke lieverdjes zijn? Volgens mij waren zij de gene die wederom een gestolen doek lieten zien van Groningen en na de wedstrijd richting het uitvak kwamen. Het slaat nergens op en ben er ook geen fan van, maa dit soort onzin komt altijd van beide kanten. Dus het is makkelijk om alleen naar Groningen te wijzen in deze. De gemeente wist van te voren toch ook al dat dit zich had afgespeeld? Waarom willen zij dan eerst 1200 kaarten vrij geven en een verplichte buscombi om dan vervolgens 4 dagen van te voren weer afteblazen? Puur pesten. Niet iedereen in Groningen is inderdaad een lieverdje, maar gemeente Heerenveen had ook gewoon gelijk kunnen zeggen geen uitsupporters dan had je ook niet al dit gezeik gehad. Het feit dat je Excelsior-uit erbij haalt zonder er enig verstand van te hebben zegt al in hoeverre ik jou serieus kan nemen. Een vernielde trein die 6 uurtjes later gewoon weer zijn normale traject kan rijden. Die trein zal inderdaad wel helemaal gesloopt zijn geweest. Prima kerel.

19 januari 2023 om 15:36



En weer naar een andere wijzen. NN liet een doek zien.. Ja je wordt voortdurend uitgedaagd bij zulke wedstrijden. Dat is ook een beetje de charme van voetbal. Maar Groningen supporters werden meteen witheet en zocht de confrontatie op.

En tegen Excelsior uit was er niks? Er stonden 20 politieauto's op het centraal station in Groningen, allemaal voor de lol zeker.
Kennelijk waren die toch opgeroepen wat dus geld kost.
En 6uur later kon die trein alweer reizen och valt allemaal wel mee. Nou als het allemaal wel mee valt dan kan Groningen die verantwoording ook wel zelf op zich nemen de kosten voor het herstellen van de trein het mislopen van de inkomsten omdat die tijdelijk buitendienst was. Stuur maar wat beveiligers mee. Aangezien het toch allemaal wel mee valt, vallen die kosten ook wel mee. Gebeurd toch niks volgens jou.
Alle kosten verhalen op de club dat die het niet verhalen op haar supporters moeten ze zelf maar weten.
Maar blijf vooral naar andere wijzen. zelf 0,0 verantwoording nemen. Zijn ze bij Groningen erg goed in.

19 januari 2023 om 16:15

Lees lekker het statement betreft het hele trein gebeuren na Excelsior-away. Dat zal je toch wel niet willen geloven aangezien jij alles slikt wat er op het nieuws komt. Een niet gesloopte trein is onacceptabel, maar een doek laten zien waarvoor iemand in elkaar is getikt is “charme van het voetbal”. Haha wat een gast.

19 januari 2023 om 16:30



Nee de liedjes die jullie altijd zingen van we steken ze neer dat is leuk? Jij wilt maar al te stoer mee doen maar als de tegenstander wat terug doet is het meteen ja dit is erg?!
Dat zijn provocaties waar beide maar mee moeten omgaan. Kan je dat niet, ben je dus niet geschikt om mee te gaan als supporter.
Bedankt hiervoor voor het bevestigen van mijn punten.

Ja heel mooi dat statement. Dat is hoe de supporters daar over denken. De gemeente politie heeft daar een andere mening over.
De politie heeft met heel veel man moeten uitrukken, dat zijn gewoon feiten.
Het zijn feiten dat de vorige keer toen groningen op bezoek kwam dat zij aan het vechten waren met de ME, waren zelfs een paar in opsporingnoord.
Allemaal extra werk omdat een paar mafketels zich niet kunnen gedragen.
Hoor ik jou daar over? Nee het is alleen maar wijzen naar een andere.
In het verleden hebben Groningen supporters een kroeg opgezocht in Heerenveen en hebben ze daar iemand neergestoken.
Kennelijk zijn er toch nog altijd een paar idioten bij Groningen, kan jij wel vinden van niet maar dat is een mening.
De dingen die ik benoem zijn feiten.
Maar goed, nieuw noord provoceerde jullie dus alles wat Groningen supporters daarop doen was geoorloofd volgens jou.
En grote bek geven tegen de mensen van NS, ach dat hoort erbij he? Een paar wagons beetje slopen, ach dat hoort er ook bij.
Niet de trein uit willen stappen waardoor NS in de war komt met haar reisschema? Ach dat moeten ze maar accepteren hoor..

Jij laat telkens precies in je reacties zien dat het kennelijk nog nodig is.
Jammer dat je het zelf nog niet door hebt, tijd om volwassen te worden joh.

Ik vind t wel goed. Als je ziet wat er voor nodig is om een ‘paar’ relschoppers in de hand te houden. Te bizar voor woorden en t wordt alleen maar erger. Aantal aangiftes dat op de plank blijft liggen is enorm, mede door dit soort gekken. Er verandert helemaal niets wat ook een teken is dat clubs hun fans niet in de hand hebben of totaal niet kennen. Die slappe veroordelingen door besturen of roepen dat t ‘geen echte fans zijn’ dat kennen we onderhand wel. Elke keer is het een enorme chaos met bepaalde clubs of bepaalde wedstrijden. Kansloos.

19 januari 2023 om 13:41

Als je nou eens zou lezen wat de motivatie is. Zonder inhoudelijk het artikel je gal spuwen, je bent niet eens de enige. De irritatie ontstaat erover dat eerst de kaarten verkocht worden en vervolgens maar de helft van de mensen terecht kan. Wanneer er vanaf het begin duidelijk was geweest, was er niets aan de hand geweest.

19 januari 2023 om 13:49

Nouja niets aan de hand. Dan was er alsnog gezeik gekomen over waarom niet, aangezien de gemeente H’veen helemaal geen goede motivatie heeft gegeven om dit af te blazen en de reden die ze gaven sloeg nergens op. Het is in ieder geval beter dan deze onzin.

19 januari 2023 om 14:00

Ah zullen we dit ook zo gaan toepassen op andere groepen in onze samenleving? Ken namelijk genoeg groepen waar rotte appels tussen zitten maar daar mogen we nooit wat aan doen want dan zou je iedereen over één kam scheren. Opvallend hoe hypocriet er over voetbalsupporters gedacht wordt. Dan is het opeens wel prima om iedereen over één kam te scheren en iedereen lastig te vallen met als reden dat ze er een klein groepje het verpest voor de rest..

Wat een geweldige koptekst weer VZ, chapeau!
Alles voor de clicks.

P.S. het zou misschien voor Groningen beter zijn als ze inderdaad niet afreizen naar Heerenveen

Wat ontzettend laf. Je weet van te voren dat Groningen dat vak vol krijgt, hoezo beslis je dit dan nu. Er is in de tussentijd helemaal niets veranderd. Een derby is niet hetzelfde zonder uitsupporters.

Supportersvereniging van Heerenveen heeft aangekondigd de sfeeracties niet meer te doen als reactie, zal dus wel een dode boel worden met dank aan de burgemeester.

19 januari 2023 om 14:06

Dat vind ik heel sterk van de supporters!

19 januari 2023 om 15:17

Ja dit vind ik ook heel sterk van de heerenveen supporters.

Ben ook benieuwd wat de club Heerenveen hiervan vind. Durven ze het aan om tegen de burgermeester in te gaan met felle kritiek? Ik sta er zo in, als de club Heerenveen hier niks van vind weren we maar alle Heerenveen supporters op elke uitwedstrijd. Scheelt ze weer uren in de bus

19 januari 2023 om 14:02

Mag hopen dat, naast de supportersvereniging, Heerenveen als club ook met een statement komt. Alle supporters vinden het belachelijk in ieder geval.

19 januari 2023 om 15:44

Weet je wat de gemeente dan zegt? Zorgen jullie voor de garantie van veiligheid voor de bezoekers? Gaan jullie alles betalen?
En we zouden gek zijn om de extra kosten van uitsupporters op ons te nemen. Laten de clubs dat zelf maar voor hun uitsupporters dat betalen. Misschien dat ze dan ook eens keer echte maatregelen gaan nemen ipv te verschuilen achter smoesjes.

Nou ben ik geen Heerenveen of Groningen supporter en wellicht lees ik er ook nog overheen, maar wat is nou precies de reden van dit besluit? Zoveel is er toch nooit aan de hand tussen Heerenveen en Groningen qua supporters?

19 januari 2023 om 14:29

"het uitgangspunt in Heerenveen is altijd de gastvrijheid en toegankelijkheid. Maar tegelijkertijd willen we ook dat alle supporters veilig kunnen genieten van een voetbalwedstrijd, waar ze in het stadion ook zitten. Dat geldt voor iedereen, in en om het stadion. Het mag niet zo zijn dat personeel, toeschouwers, spelers, politiemensen of stewards zich onveilig voelen."

Aldus de burgemeester. Bijzonder dat hij keuzes maakt voor de supporters waar zij het zelf niet mee eens zijn. Waarom is het bij een Groningen niet oke, maar als Ajax, PSV, Twente of Cambuur een vol uitvak hebben wel? Feyenoord ook oke, maar daar is een (in mijn ogen terechte) clubbeslissing de reden dat de supporters niet welkom zijn.

Het is triestig as weekend op supportersgebied.
Bij twe-utr geen uitfans, fey-aja niet en bij hee-gro dus ook niet.
Schandalig!



Ik denk dat het de laatste tijd meer te maken met een tekort bij de politie, die zijn na de afgelopen coron-tijd een beetje uitgepierd

Men is volop bezig de publieke opinie te beïnvloeden. Zo ook de burgemeester van Heerenveen. Lees het statement van de gemeente Heerenveen er eens op na. Zij doen voorkomen alsof deze wedstrijd garant staat voor trammelant. Maar zover ik weet was er bij de laatste editie een incident op de parkeerplaats waarvoor verdachten zijn opgepakt. De duizenden mensen die er waren hebben zich gewoon gedragen. Het is niet te volgen dat er minder risico zou bestaan als je de uitsupporters halveert. Is nergens op gestoeld.

De overheden en politie willen naar wedstrijden zonder uitpubliek. De sfeer en de wedstrijden worden kapot gemaakt. Voetbalsupporters worden gecriminaliseerd door incidenten over een hele supportersschare toe te schrijven.

19 januari 2023 om 15:33

Er is wel vaker trammelant geweest, maar dit was altijd door 'supporters' van Groningen die dan naar de vaste kroeg van de harde kern van Heerenveen gingen. Deze mensen hadden dan ook geen kaartje voor de wedstrijd. Wat kan er nou misgaan als je er een verplichte buscombi bij doet?

20 januari 2023 om 22:08

Waar het mij om gaat is dat voetbalsupporters gecriminaliseerd worden. Maar we hebben het over incidenten in de voetballerij. Ik heb een rapport gelezen waarbij het gemiddeld genomen om 0,96 incident per wedstrijd ging.

Dit was bij Vitesse NEC ook... niemand meegekregen?

Ik vind het heel jammer zelfs hinderlijk dat er nog steeds mensen zijn die hooligans en ander soort relschoppers voetbalfans noemen.
Dat geld niet alleen voor de groep uit Groningen de verwarring is landelijk.
De echte supporters van Heerenveen en Groningen halen al jaren lang ludieke acties uit ten opzichte van elkaar en ik vind het inderdaad jammer dat de overheid zich steeds meer gaat bemoeien met het weren van uit fans
Al ben ik het wel eens dat het ook erg jammer en kostbaar is als je naar de politie inzet kijkt. Maar bewust uit fans weigeren vind ik not done, het wordt tijd dat dezelfde overheid met een goede voetbal wet komt en dat ze tevens het vak politie en beveiliging een stuk aantrekkelijker maakt zodat je ook weer aanwas krijgt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren