‘Marc Overmars kwam destijds naar Barcelona om met mij te praten’

Maandag, 19 juni 2017 om 11:10

André Onana maakte in januari 2015 de overstap van Barcelona naar Ajax. Hij speelde toen al vijf jaar in de jeugdopleiding van de Catalanen en had het idee dat hij meer kans had om door te breken in Amsterdam dan in Barcelona. De overstap naar Ajax was dan ook een bewuste keuze en achteraf gezien bleek het een uitstekende beslissing. Vorig seizoen groeide hij uit tot eerste doelman.

Onana kwam op de radar bij Ajax nadat hij met Barcelona in de UEFA Youth League indruk maakte op De Toekomst. "Marc Overmars kwam destijds naar Barcelona om met mij te praten", laat de 21-jarige doelman weten in gesprek met 1900 magazine. "Hij was eerlijk. ‘We hebben Jasper Cillessen al’, zei hij. ‘Maar mocht hij weggaan, dan zou je in aanmerking kunnen komen voor een plek als eerste doelman’. Ik zag het als een goede stap in mijn carrière. Voor het geld was ik wel naar Engeland gegaan.” In de zomer van vorig jaar vertrok Cillessen naar Barcelona en werd Tim Krul door Ajax gehuurd van Newcastle United. Onana deed het echter zo goed, dat hij het gehele seizoen onder de lat bleef staan en Krul in januari naar AZ vertrok.

Onana moest Barcelona achterlaten om te slagen bij Ajax. Hij kijkt met een goed gevoel terug op zijn jaren in ‘La Masía’, het jeugdcomplex van Barça. "Het was er vergelijkbaar met de sfeer van de jeugdopleiding van Ajax. Allemaal jonge spelers met een missie. La Masía is erg goed voor jonge spelers. Het is een goede plek om veel te leren."


Poll

André Onana is een betere keeper dan Jasper Cillessen


Gerelateerd

29 reacties (laatste reactie door lucasandersen)

Denk wel dat onana beter is.

19 juni 2017 om 11:14

Hogere potentie denk ik wel, maar Cillessen was in zn laatste twee seizoenen bij ons praktisch foutloos. Alleen dat maandje aan het begin van dit seizoen was ie wankel maar toen zat ie al met zn kop in Barcelona. Onana heeft toch nog wel wat foutjes gemaakt dit seizoen, ik denk dat ie beter wordt dan Jappie maar Cillessen is nu nog wel constanter en ook gewoon een goeie keep.

19 juni 2017 om 11:49

Klopt, Cillessen heeft een tijd lang echt een heel solide hoog niveau gehaald bij Ajax.. Toch wel grappig dat dan vooral je laatste maand blijft hangen.. Vind ze qua stijl van keepen ook helemaal niet te vergelijken. Beide talentvol en vindt dat Onana het meer dan prima heeft gedaan..

19 juni 2017 om 15:13

Tsja, dat is wat de engelsen 'recensy bias' noemen. Cillessen was stabiel 2 jaar de beste keeper van de eredivisie maar je hoort nu mensen zeggen dat ie waardeloos is en veel te slecht om zelfs maar 2e keeper bij Barca te zijn. Onzin natuurlijk.

19 juni 2017 om 15:08

Cillessen straalde in mijn optiek meer rust uit en was gewoon heel constant en degelijk. Gek genoeg lijkt het toch wel dat zijn plafond toen het WK in 2014 was, daar keepte hij erg goed en leek hij een weg omhoog in te zetten, maar dat heeft hij niet echt kunnen doorzetten. Ik weet natuurlijk niet hoe zijn ontwikkeling bij Barca is geweest het afgelopen jaar, maar betwijfel dat hij enorm gegroeid is met zo weinig wedstrijden.

Al met al vond ik Cillessen een betere keeper op zijn hoogtepunt, in vergelijking met Onana nu, maar ik denk dat Onana wel een hoger plafond heeft aangezien hij zich zo stormachtig heeft ontwikkeld bij Ajax. Hij is er echter nog niet.

Deze jongen zie ik over een paar jaar alsnog bij Barca eindigen. Leuke kerel en mooi om zijn passie en enthousiasme te zien. Hij heeft mij qua progressie echt verbaasd. Hij is een stuk rustiger en stabieler geworden.

Uiteindelijk een gok die goed is uitgepakt. Hoop wel dat hij het doldwaze uitkomen heeft afgeleerd en weet wanneer hij een bakl naar voor moet rammen. Zo goed als hij is, maar hij heeft ons wel het kampioenschap gekost, door de fout bij Groningen. Ondanks dat dit een overtreding was, mag hij nooit zo in die positie komen.

19 juni 2017 om 11:23

Dit is onzin, als elke fout direct vasthangt aan het mislopen van het kampioenschap dan hebben er wel 20 spelers individueel dit jaar ons het kampioenschap gekost, beetje makkelijk. Ja, door dat risico lopen ze puntverlies al hadden we die wedstrijd er ook minimaal 1 extra moeten scoren, daarnaast zal het balans van verdiende tegen verspeelde punten wel goed in het voordeel van Onana staan. Ik vind het te makkelijk te zeggen dat hij ons het kampioenschap heeft gekost.

19 juni 2017 om 11:29

Inderdaad. De Ligt heeft dan ook het kampioenschap gekost tegen excelsior. Bosz met zijn opstelling tegen psv. Dijks tegen feyenoord. Cillessen tegen roda. De hele basis tegen willem 2. Sinkgraven tegen az. Riedewald tegen psv. Viergever en Veltman tegen twente. En zo kan je door gaan. Verder was het ook nog is dat Nijhuis 4 discutabele beslissingen tegen Ajax maakte die wedstrijd.

19 juni 2017 om 11:33

Dat kun je ook van 'veltmannetjes' zeggen, of de scheids de schuld geven, als die gewoon 2 pingels geeft bij Groningen. Of de Ligt en Sanchez, bij excelsior en ga zo maar door.
En ga je dan ook nog kijken waar Onana met reddingen punten pakte?

19 juni 2017 om 11:40

Of nijhuis die in die wedstrijd ajax 2 loepzuivere penalties had ontnomen

19 juni 2017 om 11:57

gelukkig weet de Uefa wel Nijhuis naar waarde te waarderen, heeft een degradatie gekregen.

Het spel zoveel als mogelijk door laten gaan is prima, maar een overtreding is een overtreding.

19 juni 2017 om 12:00

Groningen was geen fout. Hij nam risico en dat had hij misschien niet moeten doen. Maar het was nog steeds de fout van de scheids die niet zag dat hij pootje gelicht werd. Onana deed alles net aan goed.

Wow denkt echt 70% van de mensen dat Onana op dit moment beter is dan Cillessen. Het opportunisme kent zijn weerga niet op voetbalzone.

19 juni 2017 om 11:23

Ik heb Cillessen nog geen seconde gemist sinds Onana in het doel staat. Vond Onana dit seizoen zeker beter dan Cillessen in zijn laatste Ajax jaar.

19 juni 2017 om 11:37

Ben ik het niet mee eens. Onana is voetballend misschien beter dan Cillissen, maar Jasper is echt nog wel de betere keeper. Begrijp mij niet verkeerd, Onana heeft soms fantastische reddingen, maar hij laat ook vaak genoeg ballen door waarvan ik denk dat ze gewoon houdbaar zijn. Daarnaast had je ook nog de periode waar Onana maar bleef uitkomen en zo onnodig veel risico nam.

Maar qua potentie zie ik wel meer in Onana. Alles wat ik net opnoemde kan hij gewoon verbeteren en als hij beter zijn momenten kiest met het uitkomen kan het echt een geweldige meevoetballende keeper worden. Maar je weet het nooit natuurlijk. Wie weet faalt Onana wel wanhopig bij een volgende club en speelt Cillissen de sterren van de hemel bij een andere.

19 juni 2017 om 11:49

Ieder zijn mening. Ik zag Cillessen het laatste jaar bij Ajax pas veel onnodige goals door laten die hij kon hebben. Meer dan Onana in ieder geval. Dat uitkomen gaat bijna altijd goed en ook Cillessen nam tegen Paok bijvoorbeeld veel te veel risico met een bal bij de cornervlag.

19 juni 2017 om 13:19

Cillessen was zijn laatste seizoen ook niet top. De andere jaren overigens wel. Maar Onana kan een penalty stoppen. Dat is ook wel fijn.

19 juni 2017 om 11:30

Toen Cilessen nog in Nederland speelde kon hij er niet zoveel van en snapte niemand dat hij naar Barca ging. Nu is hij ineens zoveel beter geworden door daar op het bankje te zitten?

19 juni 2017 om 11:39

Wat een onzin. Dat er mensen waren die Cillissen maar niks vonden geef ik toe, maar het overgrote deel vond het gewoon een goede keeper. Hij zal ook echt niet minder zijn geworden bij Barcelona.

Heeft hij dan een Spaans paspoort? Want een speler zonder interlands voor Kameroen zal echt niet zomaar naar Engeland kunnen? Of krijgen we dan weer zo'n gekunstelde huurconstructie buiten Engeland?

19 juni 2017 om 11:24

Hij is allang international van Kameroen.

19 juni 2017 om 11:35

Hij heeft 1 interland gekeept, in 2016. Toen was hij 'allang' speler van Ajax, dus dat slaat nergens op. In 2015 had hij niet naar Engeland gekund, zelfs al had hij toen die ene interland al gekeept was dat niet voldoende geweest voor een werkvergunning (was dat niet +75% van interlands laatste twee jaar?).

19 juni 2017 om 11:41

Volgens mij is er ook een regel die zegt dat een werkvergunning gegeven mag worden voor zeer goede talenten. Op die manier was ook Miyaichi toen naar Arsenal gegaan. Onana kan gezien worden als een zeer goed talent.

19 juni 2017 om 11:41

Hij doelt op het feit dat spelers een bepaald percentage van de afgelopen interlands gespeeld moet hebben om een werkvergunning te krijgen. Daar komt Onana bij lange na niet aan. Je kan echter ook via het Exceptions Panel een werkvergunning aanvragen.

19 juni 2017 om 11:42

Pas 1 interland in 2016? Volgens mij keepte hij 1 week geleden ook gewoon nog voor Kameroen. Verder maken ze voor grote talenten gewoon een uitzondering in Engeland. Net of ze van een jochie van 17/18 al 10 interlands verwachten voor Kameroen. Lijkt me onzin.

19 juni 2017 om 11:52

Wellicht dat hij met een uitzonderingsregeling wel naar Engeland had gekund, dat weet ik niet, maar het had via de reguliere weg niet gekund in ieder geval. Geen tweede paspoort, en niet genoeg interlands. Ik kon op transfermarkt.de slechts een interland vinden, en zie het hier op vz ook niet bij zijn laatste wedstrijd staan. Misschien heeft hij vorige week inderdaad een tweede interland gekeept elpistolero, maar ik kan dat niet vinden bij bovengenoemde bronnen.

Fantastische keeper en voor mij het bewijs dat je ook een beetje geluk moet hebben in je carrière. Voor zijn doorbraak hoorde ik niet bepaald lovende verhalen over zijn spel bij Jong Ajax. Als Ajax een keeper had gehaald die gelijk fit was geweest denk ik niet dat Onana veel gekeept had dit jaar. Nu blijkt zijn gok dus een fantastische carrieremove geweest te zijn. Hier gaat Ajax sportief en/of financieel vruchten van plukken!

Aan scoreborduitspraken daar doe ik niet aan mee want een keeper is ook afhankelijk van zijn verdediging. Cillissen had geen Canchez en een de Lig voor hem staan en er werd onder FdB meer achteruit gevoetbald. Dat is ook de rede waarom ik niet zal zeggen wie er beter is.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

39 fans
Keeper, 22 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 24 mei
Anderson Talisca gaat Besiktas verlaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren