‘Sommige mensen doen net of Ajax jaren achteruit is geworpen’

Maandag, 19 juni 2017 om 09:30

Ajax stelde afgelopen zaterdag Marcel Keizer officieel aan als nieuwe hoofdtrainer. Zijn aanstelling zorgde voor de nodige reacties en ook Willem van Hanegem heeft er een mening over. De Kromme schrijft in zijn column in het Algemeen Dagblad dat Keizer een eerlijke kans verdient bij de Amsterdammers.

“Sommige mensen doen net of de ploeg jaren achteruit is geworpen omdat Bosz er weg is”, stelt Van Hanegem. “Ze zullen bij Ajax iets zien in Keizer, al zal hij niet gehaald zijn op basis van zijn cv. Een trainer die bij Emmen, Cambuur en Telstar werkte, dat is erg mager. Dat hij met Jong Ajax leuk presteerde in de Jupiler League, zegt mij weinig.”

Keizer eindigde met Jong Ajax als tweede in de Jupiler League. “Ajax had gewoon grote talenten op het veld en het niveau in de eerste divisie is werkelijk om te huilen”, schrijft de Kromme. “Voor Keizer is het straks lastig, want bij alles wat hij doet zullen mensen zeggen dat het zogenaamde technisch hart het zo zal hebben gewild. Maar hij verdient een eerlijke kans. Nee, niet omdat hij een neef is van Piet Keizer, een man die ik heel hoog had zitten. Maar om te laten zien dat een club als Ajax niet instort als een trainer opstapt.”

Voor het eerst in de 117-jarige clubgeschiedenis krijgt Ajax twee kale hoofdtrainers achter elkaar. (Via Michel Abbink) #ajax #keizer #bosz

Een bericht gedeeld door Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone) opPoll

Vind jij dat Ajax een goede keuze maakt met Marcel Keizer?


Gerelateerd

22 reacties (laatste reactie door jackheymans)

Welke mensen dan Willem? Er gaat een trainer weg die het ontzettend goed heeft gedaan ondanks prijzen. De meeste Ajacieden hebben Europees zeer genoten en het was een geweldig jaar eindelijk weer een finale na zoveel jaren. Nu is het afwachten wat Marcel gaat doen. Maar heel eerlijk hij heeft bijna de zelfde speel wijze. Alleen Marcel hanteert meer de bal in direct naar de buitenspelers in plaats van dat het middenveld de opbouw hanteert. Zit niet heel veel verschil in en eerlijk Marcel zit bij een grote kapitale club als Ajax met bijna 200 miljoen euro op de bank. Er zullen nog goede spelers bij komen die gekocht worden. Het is wel lekker als trainer dat je spelers krijgt die ook echt een meerwaarde zijn. Een Huntelaar is echt geweldig om bij je selectie te hebben.

19 juni 2017 om 10:08

Trainerswissel heeft geen groot effect op mijn verwachtingspatroon. Maar we zijn Klaassen (aanvoerder met strijd, goals en asssits) kwijt, Tete, Traore, misschien Veltman, Younes nog? Jaren terug geworpen is overdreven, maar het zal gewoon weer opbouwen worden zoals altijd. De boel bij elkaar houden om eens een stap te maken had alleen gekund als Klaassen was behouden. Met iedere vervanger, hoeveel potentie ook, doe je in eerste instantie twee stappen terug. En als dat nou om een linksback ging viel het niet op, maar op die positie van Klaassen ga je het gewoon merken in doelpunten en dus ook punten.

19 juni 2017 om 10:21

Denk als je Veltman en/of Younes behoud er 0,0 aan de hand is. Traore kun je makkelijk opvangen met Neres (die ik het vanaf rechtsbuiten al veel beter vond doen). Tete speelde toch nooit in de Eredivisie, dus daar ga je hem niet missen. Eigenlijk moet je dan alleen Klaassen vervangen. Dat moet best lukken denk ik met Van de Beek. Dan verlies je nog Amin of Joel, maar die zijn in mijn ogen niet onvervangbaar met een gerichte aankoop. Maar goed elk jaar verliezen we wel 3 basisspelers en het is elk jaar op te vangen.

Haha. Dus eerst sabel je hem neer door te zeggen dat zijn prestaties bij vorige clubs niet groots zijn (door ook de prestaties met Jong Ajax te bagatelliseren) en vervolgens zeg je dat hij een eerlijke kans verdient. Maar als ik het zo lees staat hij wel 1-0 achter.

Eerlijk is eerlijk. Ik ben ook sceptisch. Het is een moeilijke baan om bij Ajax coach te zijn. Niet alleen om wat er op het velt gebeurt maar er zijn ook heel veel randzaken. Dat Keizer populair is bij het technisch hart kan je ook op verschillende manieren interpreteren. Ik ben groot voorstander van de visie Cruijff en Bosz en Jonk wisten dat in mijn ogen uit te dragen en die moesten beide weg en beide keren had het technisch hart daar een rol in. De andere kant is dat we nu misschien daar minder onrust gaan krijgen.

Linksom, rechtsom. Het is zoals het is. Ik hoop dat het een gouden greep is van een grote trainer in de dop die graag aanvallend en vermakelijk voetbal wil spelen, jeugd laat doorstromen en zich niet gek laat maken door randzaken.

19 juni 2017 om 12:58

Hoezo is dat neersabelen? Zijn CV als trainer is nu eenmaal niet indrukwekkend, evenmin als zijn spelersloopbaan. Bij Jong Ajax heeft hij pas voor het eerst iets neergezet. Dat vind ik overigens wel een knappe prestatie gezien alle wisselende selecties en dergelijke. Dat hij iedereen in die ploeg een heel seizoen scherp en gemotiveerd heeft weten te houden is goed gemanaged. Maar als je sec naar zijn beschikbare spelers kijkt, is de sportieve prestatie niet heel bijzonder. Maar zoals ik al zei, ik denk dat je bij een team als Jong Ajax wat verder moet kijken dan dat.

Ik denk dat we allemaal vraagtekens hebben, een enkeling misschien niet.
Maar goed, wie weet verrast ie ons en borduurt voort op wat Bosz heeft neergezet.

Iedereen verdiend een kans dus ook keizer maar laten we eerlijk zijn om trainer van ajax te worden moet je toch wel iets gepresteerd hebben bosz had bijv misschien geen topclubs getraind voordat hij naar ajax kwam maar iedereen wist dat hij leuk voetbalde met heracles en vitesse. Bij keizer is het enige waaraan we aan denken de degradatie met cambuur om vervolgens met toptalenten 2e te worden in een competitie waar je voor spek en bonen meedoet. Als je dan toch een trainer wil met weinig ervaring had ajax beter voor seedorf kunnen gaan iemand met uitstraling en naam wat veel meer past bij ajax

Nou die worden jaren teruggeworpen inderdaad. Hebben een mooie selectie zetten ze daar een nietsnut voor die nog nooit met toppers gewerkt heeft en nog nooit succesvol is geweest is een toch wel lange carriere als coach, behalve als je 2e in de JL met JA dat noemt, inclusief hele goede selectie en een 4e plaats van Jong PSV (die coach is ook zo goed...).

Vind het een onverantwoorde beslissing en van de raad van commisarisen een domme beslissing hiermee in mee te gaan. Het is ook wel erg frappant dat Keizer vauit zijn vakantieplek reageerde gisteren. Dat betekent dus dat dat contract er al een tijdje lag en ze het er uiteindelijk doorheen hebben geduwd zonder dat hij erbij was.

19 juni 2017 om 10:07

Net of Van Basten en Blind zo'n succes waren met hun naam. Deze man is op dit moment net zo "groot" als toen Van Gaal trainer werd, dus zoveel wil het niet zeggen.

19 juni 2017 om 14:44

Ja en met die redenatie hadden ze iedere mislukte JL trainer of Ajax jeugdtrainer er neer kunnen zetten.

Natuurlijk wil de naam niets zeggen maar je ziet de CV van die man toch, 10 slechte jaren als coach, geen grote speler waar andere spelers tegenop kijken, waarbij de media even rustig blijven, het publiek en wie dus een zekere bagage hebben, tegenover 1 jaar redelijk resultaat in de JL. Bij elke kleine tegenslag is de positie van de man niet meer houdbaar en wordt hij geslachtofferd. Voor hem geen probleem, zal wel weer werk vinden bij Volendam of Almere in de jeugd ofzo.

Maar je kan als grootste club van NL toch niet zo'n risico nemen om iemand zonder spelers noch coach achtergrond ineens door te schuiven naar zo'n positie op basis van 1 jaar samenwerken bij JA? Dat is puur gokken.

De voorbeelden die je noemt zijn allemaal onvergelijkbaar en alle coaches waren veel jonger toe ze begonnen. Blind was al 6 jaar bij Ajax actief in verschillende posities, van Gaal was al 5 jaar assistent, ook bij Ajax bij het eerste elftal, van Basten was al bondscoach geweest. Marcel Keizer is al coach sinds 2003 zonder aansprekent resultaat! Dat lijkt me een aardig teken aan de wand voor wat de nabije toekomst gaat brengen bij Ajax.

Ajax heeft al jaren grote talenten (o.a. Tete, Riedewald, El Ghazi, Kisnha, Bazoer, Onana, etc) in Jong Ajax staat, maar presteren en tweede worden in de matige Jupiler League was onder Stam en Groenendijk niet haalbaar.

Keizer moet toch iets goed gedaan hebben om dat wel voor elkaar te krijgen. Alleen het talent dat voorhanden was, was niet genoeg om voor die jonkies te overleven in een fysiek zware competitie als de Jupiler League.

Keizer wist zijn steeds wisselend selecties constant binnen een week te prepareren tot een eenheid, dat tactisch, voetballend en op basis van spelvreugde de tegenstanders heel vaak aftroefde. Dat zal mede de verdienste van Keizer zijn geweest.

Nou Willem, dat zijn meer de niet ajacieden die dat maar al te graag roepen. Ik denk dat Ajax dezelfde speelwijze als afgelopen jaar wil hanteren en doorzetten naar aankomend seizoen. Met een paar versterkingen en doorstomende jeugd, wordt het hopelijk weer een genot om naar te kijken.

Misschien geen jaren, maar toch zeker wel een jaar. Als je bedenkt hoe lang Bosz nodig had om het team naar zijn wensen te laten voetballen, en van dat team Klaassen en Traore al vertrokken zijn en er een redelijke kans bestaat dat Younes, Tete, Veltman en Sanchez ook deze zomer nog weggaan, dan houd je dus ong. de helft van je basisteam over + een nieuwe coach die in principe nog niets bewezen heeft en die moet wennen aan de groep en vice versa. Ik hoop dat het allemaal goed komt, maar ik heb er een hard hoofd in dat we zomaar even de lijn van de afgelopen paar maanden doorzetten.

Het zijn voornamelijk de mensen die niet voor Ajax zijn die zich zo druk maken om de aanstelling van Keizer. De gemiddelde Ajacied vind het inmiddels wel prima heb ik het idee.

Fans van Psv en Feyenoord zullen vast wel blij zijn dat Ajax kiest voor een onervaren trainer. Echter heeft Ajax wel vaker met onervaren trainers successen geboekt. Overmars moet proberen de selectie intact te houden met 2 gerichte aankopen. De spelers zullen ongetwijfeld dezelfde speelstijl willen behouden als onder Bosz.

19 juni 2017 om 12:35

Ja dat blijkt wel gezien het aantal reacties van de vele Psvers en Feyenoorders op alle artikelen waar het over Keizer gaat.

19 juni 2017 om 14:45

Ja maar deze is ervaren, alleen nooit succesvol geweest. Ajax leek onbetwist favoriet nummer 1 voor het volgend seizoen en dus zijn alle PSV en Feyenoord fans blij met Ajax' onnozele move

19 juni 2017 om 16:25

De tijd zal het leren of het een onnozele move is. Heeft niks met blij zijn te maken. Veel mensen houden zich bezig met alles wat er bij Ajax gebeurd. Bijhoorlijk lachwekkend

Inderdaad, het fundament is en wordt alleen maar sterker, de trainer is een passant en moet trainingen verzorgen, teamgeest managen en de opstelling bepalen. Klinkt denigrerend, zo is het niet bedoeld, maar Ajax moet zich beschermen tegen de praktijken van een Bosz. Dat hij wegging vond ik overigens wel logisch, maar de manier waarop verdiend niet de schoonheidsprijs van zijn kant.

Ajax kan het juist goed opvangen, Keizer hebben ze niet voor niets al aangetrokken en het fundament is gelegd in de opleiding, de financien, verbeterde scouting, verbeterde faciliteiten en bestuurders met steeds meer ervaring naast hun voetbalkennis.

Bosz speelde leuk voetbal (zonder resultaten) maar dat was nooit gelukt zonder het fundament dat Ajax heeft gelegd, belangrijkste was nog wel dat Troare, Ziyech en Sanchez kwamen en dat de kwaliteit vanuit de opleiding (De Ligt, Kluivert, Dolberg, Onana) hoog was.

Marcel is ook trainer geweest bij UVS daar waren ze dik tevreden over de oefenstof die hij meebracht.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

2 fans
Coach, 49 jaar
SeizoenClub
2017-2017 Ajax
2016-2017 Jong Ajax
2016-2016 SC Cambuur
2015-2016 FC Emmen
2012-2014 Telstar
Laatste voetbalnieuws

Overmars steunt Ten Hag: ‘Je weet hoe Bosz begonnen is, de eerste maanden’

Ajax nam eind december afscheid van trainer Marcel Keizer en verving hem door Erik ten Hag, die werd weggekaapt bij FC Utrecht. De 48-jarige oefenmeester is na de tweede seizoenshelft nog...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 20 mei
AS Roma is in gesprek met Ajax over een overstap van Justin Kluivert. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren