Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘De begroting van Ajax of PSV is tien keer zo groot als van de nummer 18’

Laatste update:

Het Nederlandse voetbal moet steeds meer terrein toegeven op de Europese topcompetities en overal in de Eredivisie wordt nagedacht over hoe het gat met de top verkleind kan worden. Het herinvoeren van play-offs of het samengaan met de Belgische competitie in een BeNeLiga zijn daarbij twee veelgenoemde ideeën. PSV-bestuurder Marcel Brands plaatste echter zijn vraagtekens bij die laatstgenoemde optie.

/

“Deze discussie is in Nederland niet uit luxe ontstaan natuurlijk. Hetzelfde geldt voor landen als België, Schotland, Denemarken en ook Portugal. Eén van de wezenlijke zaken in Nederland is dat de financiële verschillen tussen top en de rest relatief groot zijn”, doet hij uit de doeken tegenover het Algemeen Dagblad. “De begroting van Ajax of PSV is pakweg tien keer zo groot als van de nummer 18, en we krijgen relatief gezien zo weinig tv-geld, dat je dat ook niet meer recht gaat trekken.”

Volgens Brands ligt daar een belangrijke sleutel tot de oplossing van het probleem. Grotere onderlinge concurrentie betekent meer weerstand, waardoor het algehele niveau ook weer toeneemt. Hij noemt als voorbeeld de Premier League, waar de kans door de kleinere verschillen gemiddeld gezien veel groter is dat een topclub punten tegen een lager geklasseerde tegenstander: “Wij zullen creatief moeten zijn om de weerstand te vergroten, zonder dat je je als topclubs gaat afsplitsen van de rest. Je moet uiteindelijk kijken naar het belang van het hele Nederlandse voetbal.”

In welk idee zie jij het meeste heil?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Eigenlijk zegt de heer Brands hier nou net niets. De oplossing ligt volgens hem in grotere onderlinge concurrentie. Dit kan je verwezenlijken door een BeNe-Liga of iets dergelijks, maar dan voegt hij eraan toe dat je de topclubs niet af moet gaan splitsen van de rest.... wat wil je dan?
Tenzij de overheid ineens miljoenen gaat pompen in het voetbal zoals in China gebeurt, zou ik bijgod niet weten hoe je anders de kwaliteit van de competitie kan gaan verbeteren...

16 februari 2017 om 19:28

Er zijn natuurlijk mee manier om de eredivisie financieel gelijker te krijgen dan en zak geld van de overheid. Begin bij tv gelden evenredig over de profclubs te verdelen ipv op basis van ranglijst.

16 februari 2017 om 20:19

Nee dat werkt dus niet. Dat zegt Brands toch ook. Dat heeft er mee te maken dat onze tv gelden zo laag zijn. Tv geld is 72 mln en dat is dus gemiddeld 4 mln. De hoogste (ajax) krijgt 9, de laagste 1.8 dat betekent dus maar 2.2 mln meer daarvan wordt de kwaliteit echt niet opeens hoger.

Daarnaast ga je je topclubs dus zwakker maken dan hebben we helemaal nergens meer iets te zoeken. Dan krijg je wat er met de JL is gebeurd.

16 februari 2017 om 20:50

De bedragen die je noemt vind ik nogal wat. met die 2.2 miljoen (en vooral de 5 miljoen die ajax niet uitloopt (!) kan je de competitie best gelijkwaardiger maken.

De topclubs hebben daarnaast voldoende andere mogelijkheden om geld binnen te hengelen tov de kleinere clubs. Het lijkt mij een prima volgorde om eerst de gehele eredivisie gelijkwaardiger en daarmee sterker en interessanter te maken om dan pas dan de europese concurrentiepositie te kijken.

Ik snap Brands overigens ook wel dat hij dit roept hoor. Hij is als de dood dat hij tv gelden moet inleveren ten gunste van kleinere clubs.

17 februari 2017 om 00:19

Vind je dit zo eerlijk ten opzichte van de topclubs dan? Naar wedstrijden van Ajax, PSV en Feyenoord wordt veel meer gekeken dan naar wedstrijden van pak 'm beet Willem II, Roda en Excelsior. Dan is het toch ook logisch dat de topclubs meer ontvangen dan de mindere goden uit de competitie?

16 februari 2017 om 17:36

Je houdt het liever zoals het is en vervolgens nog verder afzakken. Ik denk dat we zeker wel met de subtop van Europa aan kunnen haken dankzij de BeNeLiga.

16 februari 2017 om 17:50

Op termijn zeker wel hoor zoiets kost tijd maar het niveau gaat sowieso omhoog.

16 februari 2017 om 18:24

Want?

Om bij de subtop van Europa te komen zal de omzet van Ajax moeten verdubbelen, dan kom je in de buurt bij de top 30 kwa omzetten. Jij denkt dat dat lukt door een paar Belgische clubjes bij de competitie in te gooien?

Word tijd dat mensen wakker worden, het gat was er vroeger al en is alleen maar groter geworden en zal nooit meer veranderen.

16 februari 2017 om 18:31

Heb je toevallig ook gedacht wat het voor de rest van Nederland betekend, dus alle clubs die niet in de Beneliga komen ?

Ik hoorde allerlei scenario's waarin de begrotingen omhoog konden, maar de eerlijkheid is dat je dan nog onder de clubs in de grotere competities zit. Plus het feit dat plaatsing voor Europa plots ook twee keer zo lastig is geworden. Een fusie met Belgie betekend waarschijnlijk niet dat we plotseling ook op de Uefa ranking mogen fuseren. Gevolg : kleinere kansen op deelname aan Europese toernooien die lucratief zijn, waardoor je begroting ook inkomstne verliest.

Om nog even te zwijgen wat de gevolgen voor de rest van Nederland zouden zijn. Vanuit PSV of Ajax perspectief is het allemaal mogelijk interessant, maar als je club niet structureel tot de bovenste clubs behoord is het heel wat minder aantrekkelijk.

16 februari 2017 om 17:39

Dat zijn inderdaad incidenten, maar de verschillen worden wel nog veel groter. Plaatsing voor de Champions League is nu al niet meer vanzelfsprekend meer en als zo doorgaat en de opzet gaat veranderen wordt ook succes in de EL heel lastig denk ik.

16 februari 2017 om 21:13

Champions League winnen is natuurlijk het ultieme, maar een Ajax en PSV moet nog wel in staat zijn om jaarlijks te overwinteren in de champions league en zo niet; rond de kwartfinale van de Europa league komen. Lijken mij realistische doelstellingen en ook zeker niet onhaalbaar.

Maar het is vrij normaal. Hoe vaker je wint, hoe meer geld je genereert en fans krijgt. Zo zijn alle drie de topclubs groot geworden. Misschien dat algemene gelden eerlijker kunnen worden verbeeld? Ik ken de huidige verdelingen niet.. voetbal begint voor mij bij de fans die kaarten kopen, en sommige clubs kunnen gewoon niet zoveel fans trekken

16 februari 2017 om 17:41

Wat zijn de algemene gelden dan? Je bedoeld toch niet serieus dan PSV en Ajax een deel van de inkomsten van de kaartverkoop aan Excelsior en Roda moeten gaan geven?

19 februari 2017 om 07:58

Ik denk dat je niet weet wat algemeen betekent.. televisiegelden heb ik het over natuurlijk, of bedragen die van de Knvb af komen.

Ja duh, Ajax en PSV zijn ook 10 keer beter dan de nummer 18. Hoe beter de club is hoe groter de begroting, dat is normaal toch?

16 februari 2017 om 17:42

En tien keer zoveel mensen kijken naar hun wedstrijden, het is oneerlijk om de TV gelden gelijk te gaan verdelen.

16 februari 2017 om 17:49

Er kijken ook honderd keer zoveel mensen naar Barcelona-PSG dan naar Ajax-wolfsburg. Maar als de prijzen dan daar ook "scheef" verdeeld worden is het weer niet eerlijk en moet iedereen hetzelfde krijgen.

16 februari 2017 om 17:52

Ja die roep om een eerlijkere verdeling snap ik ook niet helemaal. Psv/ajax/feyenoord supporter brengen ook gewoon het meeste geld op.

16 februari 2017 om 18:46

de kleinere clubs spelen in dezelfde competitie en maken dezelfde kosten om aan deze competitie deel te nemen . de topploegen hebben al meer dan genoeg voordelen door de knvb . fox heeft de competitie gekocht en niet de uitzendrechten van de top 3 .

16 februari 2017 om 18:46

Dat is een toernooi vorm en daar kun je moeilijk een grens trekken. Dat systeem van de Cl is inderdaad nog niet zo gek om ook in de Eredivisie te hanteren. Een vast bedrag om mee te doen+ een bedrag op welke positie je eindigt maar uiteindelijk krijgen Psv, Feyenoord en Ajax dan nog het meest. Het is wel terecht dat clubs als Psv, Feyenoord en Ajax het meeste krijgen want met alle respect er zitten weinig mensen op Excelsior- Go ahead te wachten bijvoorbeeld.

16 februari 2017 om 21:01

ploegen als excelsior en gohead hebben ook supporters en draaien al god weet hoe lang mee in het betaald voetbal . natuurlijk hebben zij wel de pech dat ze niet uit de grote steden komen , nou ja excelsior , want laten we reã«el zijn , als je als club uit een grote stad komt dan heb je ook een navenant achterland . maar daar gaat het niet om , marktwerking in een competitie kan niet , dat is competitie vervalsing . de top 3 is alleen maar bezig uit eigenbelang en gelukkig slaan de kleinere ploegen nu de handen in elkaar .

16 februari 2017 om 21:49

Als ik me niet vergis is dit nu toch al het geval. TV gelden worden verdeelt op basis van de positie van de clubs op de ranglijst.

17 februari 2017 om 09:30

Veel van die kleinere clubs hebben alleen hun stadion vol als ze tegen Ajax of PSV spelen, dus doe nou niet alsof ze niet profiteren van de status van de topploegen.

Maar als jullie het eerlijk willen gaan verdelen, prima. Dan gaan Ajax en PSV hun rechten wel los verkopen, moeten jullie is zien hoeveel jullie nog voor je rechten krijgen. Dat is vrijwel niets kan ik je voorspellen.

Met de BeNe-Liga creeer je wel een groter achterland, waardoor het algehele niveau van clubs op termijn zal gaan toenemen. Daardoor ook de kwaliteit van de teams/spelers. De top zullen we nooit structureel halen, maar vlak daaronder zou toch mogelijk moeten zijn.

16 februari 2017 om 18:24

Het achterland blijft in principe gewoon hetzelfde. Er zullen niet veel nieuwe voetbalfans komen. Iedereen zal gewoon zijn eigen club blijven volgen, en niet opeens Genk oid.

16 februari 2017 om 18:41

In principe krijg je dan wel heel veel supporters die dan niet van een 1e divisie team fan zijn en die 1e divisie wordt toch wel meer gevolgd dan. Aan de ene kant lijkt de Beneliga mij wel leuk het niveau van de competitie zal hoger worden en het zal spannender zijn maar er zijn ook een hoop nadelen. In Belgie zijn de stadions stukken minder dan in Nederland en ook zal de gehele jl zowat op omvallen staan, komen er toch leuke clubs als Groningen, Nec, Heracles enz ook in de problemen die jarenlang met de middelen die ze hebben goed beleid hebben gevoerd. Kijk iedereen denkt uiteindelijk aan zichzelf als Psv, Ajax en Feyenoord volgend seizoen mee mogen doen aan de bundesliga doen ze dat zo simpel is het ook maar ja je zit toch met een heel land vol supporters die je dan teleurstelt. Al met al is het gewoon heel lastig en dupeer je meer dan de helft van de Nederlandse profclubs.

16 februari 2017 om 22:20

Nee, door de competities samen te voegen word het interessanter om te investeren als gevolg van schaalvergroting. Er komen voor investeerders wel degelijk supporters bij. Heel interessant, en noodzakelijk. Zo zijn ook de nationale competities tot stand gekomen, waaruit het proffesionele voetbal voortgevloeid is.

Men moet de emoties opnieuw opzij schuiven en handelen. Binnen een generatie is men over het sentiment heengestapt, en pluk je de vruchten.

Je zou de competitie best kunnen samenvoegen, alleen moet je ervoor zorgen dat de eigen nationale competitie ook nog interessant blijft.

Je zou als hoogste competitie zeker wel een gemengde competitie kunnen samen stellen. 16 ploegen, 2 poules: 8 Nederlandse en 8 Belgische ploegen. Je speelt allemaal 2x tegen elkaar en de beste 4 ploegen van beide poules strijden uiteindelijk tegen elkaar voor europese tickets. De slechste ploeg(of 2) uit elke poule degraderen naar de hoogste nationale divisie, en de winnaars van de hoogste Nationale divisie promoveren naar de Be-Ne-liga..


Ik zou het eens uit moeten werken en naar Zeist moeten brengen..

16 februari 2017 om 18:21

Waarom niet de competitie houden en net als de nba maken. Of terwijl aan het einde van de competitie de 8 beste van Nederland en de 8 beste van België in de playoffs. Degene die wint is kampioen van de Beneliga. Zo blijft het hetzelfde en kun je nog steeds eerste worden in Nederland of België, maar ook kampioen van de Beneliga. Aantrekkelijker en er hoeft niet veel te veranderen.

16 februari 2017 om 18:56

Op zich leuk bedacht, maar dan ga je vroeg of laat krijgen wat me je de vrouwen Beneliga ook had. Het begon met een gelijkwaardige verdeling clubs, maar al snel waren de Belgische clubs vooral competitievulling. Dat ga je vroeg of laat ook krijgen met zo'n systeem. Daarbij wil ik niet zeggen dat de Belgische teams automatisch tot competitievulling gedegradeerd worden, maar op een bepaald moment kan het evenwicht tussen het niveau een van de twee kanten op verstoort worden.

Dan gaat er sowieso gedonder komen over dat ze in een van de twee landen zich door een lager niveau makkelijker kunnen verzekeren van de play-offs en daardoor makkelijker een grote smak geld kunnen bijschrijven zonder daarvoor werkelijk beter te zijn. Voor je het weet heb je geruzie en gesteggel over geld. Bovendien moet je een gelijk speelveld creã«ren voor clubs. Het kan niet zo zijn dat Belgische clubs minder belasting moeten betalen of minder strenge licentie eisen hebben. Ook dat vergt afstemming, waarmee opnieuw problemen ontstaan. Ik wijs alleen al op het gedoe van AS Monaco in Frankrijk, die ook met de Franse bond overhoop lagen over belasting.

Iedereen die doet net alsof het ontzettend eenvoudig is even twee competities samen te voegen. Maar dat is echt zo eenvoudig nog niet.

Dus wat suggereert Brands hier nou eigenlijk? Dat de overheid een (aanzienlijk) deel in de begroting reserveert voor investeringen in de Nederlandse competitie? Dat zie ik niet gebeuren. Een andere optie waar ik aan denk bij het lezen van de reactie van Brands, is dat de Nederlandse topclubs en subtop geld moeten steken in het sterker maken van de "kleinere broeders". Dat lijkt me al helemaal uitgesloten. Kortom: Brands zegt hier eigenlijk heel weinig, hij ziet de voorgestelde plannen niet zitten, maar komt zelf ook niet met een alternatief.

Tja, dat verhaal las ik gisteren ook onder het artikel dat Ajax en PSV hun zorgen bij de Uefa hadden over de nieuwe opzet van de CL en de kloof die ontstaat daarmee. Waarna het verwijt komt dat Ajax en PSV binnen Nederland ook een gigantische kloof hebben geslagen op de clubs onder zich.

Op zich correct, maar eigenlijk verteld Brands hier heel duidelijk waarom die gaten ontstaan : onze tv-gelden zijn te laag om die gaten kleiner te maken. We zouden de verdeelsleutel kunnen aanpassen, want momenteel verdiend Ajax circa 10 miljoen, PSV 9 miljoen en Feyenoord 8 miljoen. De clubs tussen plek 18 en plek 10 tussen de 1,8 en 2,8 miljoen. Dan zal de begroting van de traditionele top drie dalen, maar ook de sterke subtoppers zoals AZ zullen erop achteruit gaan. Het gevolg is dat vooral de gaten aan de onderkant kleiner zullen worden, terwijl onze traditionele top drie nog steeds een stevige voorsprong houd. Want ja, de sponsors die Ajax, Feyenoord en PSV krijgen betalen nou eenmaal fors meer, plus dat deze clubs meer inkomsten kaartverkoop en merchandise halen door een grotere achterban. Die gaten zijn gewoon niet te dichten, eerlijk is eerlijk.

Dat gezeur over de Beneliga vind ik zelf een beetje onzinnig. Het enige idee wat daarachter zit is is commercie voor de grote clubs. Dan zouden onze begrotingen wat verder kunnen stijgen, precies de gedachte van de grotere clubs in de CL die voor de nieuwe opzet na 2018 hebben gepleit. Maar het zal geen meter helpen, want de begrotingen stijgen weliswaar iets : het gat met de grote competities waar het geld rolt is niet te dichten. Waarschijnlijk krijg je daarna naar voorbeeld van Nederland en Belgiã« andere landen die soortgelijke ideeã«n erop na houden en voor je het weet zitten Zwitserland en Oostenrijk samen, hebben de Scandinavische landen zich samengepakt en voegen ze in Midden-Europa ook competities samen. De grote verliezers zijn alle clubs die niet tot de top en subtop behoren en mee mogen naar de nieuwe competitie. Die voetballen dadelijk allemaal in competities waar niemand in wilt zitten, die commercieel matig scoren omdat de grote landelijke clubs in deze bovennationale competities spelen.

16 februari 2017 om 18:28

Waarom zou je de tv geleden moeten verdelen? Zo werkt de markt toch gewoon, Ajax trekt meer tv kijkers dan Excelsior dus levert dat meer geld op, dus is het oneerlijk voor Ajax om dan maar 3 kwart in te leveren zodat Excelsior rijker kan worden, volgens mij is dat niet echt eerlijk, realiteit is gewoon dat geld regeert en dat kleine clubs daar moeite mee hebben is niet het probleem van de grote clubs natuurlijk.. Stel Ajax trekt per wedstrijd 450.000 tv kijkers, Excelsior 2000, dan kan je toch niet verkopen om het dan maar eerlijk te verdelen?

16 februari 2017 om 18:39

Zonder al die clubs kan Ajax ook geen competitie voetballen. Je zult altijd een bepaalde solidariteit moeten opbrengen in de televisie inkomsten. Die solidariteit is er nu ook, sommige vinden die te ver gaan en andere juist niet genoeg. Het is alleen belangrijk om te beseffen dat die hele discussie los staat van het feit dat we in Nederland een traditionele top drie hebben en dat dit waarschijnlijk ook zo zal blijven. De inkomsten uit TV gelden zijn procentueel gezien laag bij Ajax en Psv, vergelijkend met de grotere competities. Dat betekend dat je nog zoveel kan sleutelen aan die TV gelden, maar de verschillen in de begroting zijn op het gebied van sponsoring en andere inkomsten. Iets wat je onmogelijk in evenwicht kan trekken.

16 februari 2017 om 19:10

Het is gedeeltelijk wel in het belang van Ajax, een eerlijkere verdeling van de tv gelden betekent dat kleinere clubs meer weerstand kunnen bieden en ook meer geld in de club kunnen steken waardoor bijvoorbeeld de jeugdopleidingen verbeteren. Dit zorgt voor betere spelers in de competitie, waarvan Ajax realistisch gezien er een aardig aantal oppikt. Een sterkere competitie leidt ook sneller tot een verbeterde tv-deal dan een competitie met 6 interessante wedstrijden en een boel zaadpotjes.
Bovendien is het verlies van een deel van de tv-gelden voor de topclubs niet heel dramatisch terwijl men onderin elke euro om moet draaien, een verhoging hier heeft meer effect dan een verlaging voor de topclubs.

Een verdeling zoals er nu is lijkt eerlijker gezien het aandeel van de topclubs maar is voor de competitie niet de beste. Buiten de top drie is de verdeling ook niet proportioneel, clubs als AZ of Heerenveen hebben geen achterban die vele malen groter is dan Roda of NAC bijvoorbeeld.

16 februari 2017 om 19:35

@thelimburgian

Dank je voor toevoeging, inderdaad uitstekende argumenten die inderdaad indirect op langere termijn voor Ajax ook gunstig zijn. Het is denk ik ook niet zo dat Ajax, PSV en Feyenoord dit zelf ook niet zien. We moeten ons allemaal goed realiseren dat de verdeelsleutel weliswaar gesteund wordt door Ajax, PSV en Feyenoord, maar toch echt een meerderheid aan steun nodig hebben. Die steun is er van de subtop, die in verhouding misschien nog forser profiteren. Bedenk dat AZ ook gewoon 7 miljoen incasseert, ongeveer wat Vitesse en FC Utrecht samen krijgen. FC Twente en FC Groningen incasseren ook respectievelijk ook iets van 6 en 5,3 miljoen.

Natuurlijk zullen topclubs niet tekenen voor een andere verdeling waarbij ze inleveren op hun begroting maar nergens gecompenseerd zullen worden. Alle indirecte voordelen zijn natuurlijk waar, maar Ajax gaat wanneer het 4 miljoen zou inleveren op zijn begroting jaarlijks er internationaal op achteruit en dan is er nationaal ook sprake van een nivellering. Je zult als topclub gek zijn om voor zo'n opzet te pleiten. Grootste obstakel zullen echter vooral de subtoppers zijn die nu optimaal profiteren. Het gat wat topclubs houden op de rest qua begroting is nog steeds moeilijk overbrugbaar door subtoppers terwijl de zekerheid van behoud van hun eigen positie juist fors gevaar loopt omdat de verschillen naar onder kleiner zijn.

Nog niet benoemd trouwens, met het verhogen van de tv gelden aan de onderkant creã«er je ook naar de competitie eronder weer een groter verschil, wat je ook moet meenemen in de afweging.

16 februari 2017 om 19:02

Klopt. Ik roep al een tijdje om een wat evenredigere verdeling van de tv gelden. Daarbij is het ook niet de bedoeling dat de begrotingen van de topclubs benaderd worden door andere Nederlandse clubs. Dat denken mensen al snel, maar het gaat eigenlijk om het punt wat Brands hier ook aan geeft, namelijk het verhogen van de weerstand in de eigen competitie.

Een miljoen of 1,5 meer of minder klinkt voor Ajax supporters als niets, maar voor de onderste 6 clubs in de Eredivisie betekent het een verhoging van de begroting van 10 tot wel 25 procent. Ik denk dat men al gauw onderschat hoeveel impact dat voor zulke kleine clubs kan hebben.

Die verhoogde gemiddelde weerstand moet dan op termijn weer op andere zaken positieve effecten hebben, zoals een verbeterde ontwikkeling van spelers, aantrekkelijkere wedstrijden waardoor de interesse wat verder aangewakkerd wordt en zo voorts.

16 februari 2017 om 19:47

@sammerens

Daar zou ik als Ajacied prima mee kunnen leven, maar eerlijk is eerlijk : clubs die profiteren zullen niet snel tekenen voor een opzet die louter gebasseerd is op indirecte vooroordelen. Kleine clubs kijken naar boven, maar dat doen Ajax en PSV natuurlijk ook. Die zullen ook hun internationale positie willen handhaven. En dat gaat met jaarlijks een paar miljoen meer of minder structureel ook moeilijker. En eerlijk is eerlijk, internationaal hebben we het momenteel behoorlijk lastig als Nederland. Van onze prestaties in Europa profiteren de andere clubs ook indirect mee, dus het mes snijdt aan beide kanten. En dan hebben we trouwens niet eens gepraat over hoe we ervoor zorgen dat de verschillen tussen Eredivisie en Jupiler League niet onevenredig groot worden, zodat er geen ruimte meer is voor een promovendus ten opzichte van een stabielere Eredivisie club.

Ik denk dat het zou helpen als de Nederlandse overheid hier een rol in zou nemen. Ik geloof dat recentelijk een bom is gelegd onder de opleidingsvergoedingen van clubs. Vooral voor een opleidingsclub als Ajax zeer en zeer onaantrekkelijk. Voor de Nederlandse overheid zou een eerlijkere verdeling van de TV gelden ook positief kunnen uitpakken, het zorgt namelijk voor stabielere clubs die momenteel keer op keer bij de gemeente aankloppen. Het verbieden van staatssteun, het eerlijker verdelen van de TV gelden en het schrappen van Nederlandse maatregelen die onze topclubs benadelen ten opzichte van andere landen zou een soort compromis moeten kunnen opleveren. Daarbij zijn alle partijen gebaat.

Het zijn geen gemakkelijke dossiers, maar het zijn wel onderwerpen die met de nodige verbetering kunnen leiden tot een versterking van het Nederlands voetbal. Vreemd genoeg kan Zeist op een of andere manier geen verbindende factor spelen, clubs zijn vooral met zichzelf bezig en afzonderlijke zaken dan dat ze het grotere geheel zien.

Dan is Engeland net een verkeerd voorbeeld wat niets toevoegt. In eigen land ligt het helemaal niet in de top dicht bij elkaar. Daarnaast stelt dat land in Europa ook niets voor.

In Spanje is het verschil nog groter tussen de top en de laatste club en daar is de top wel succesvol in Europa.

Om meer weerstand te hebben onderling kan je dus of inderdaad het tv geld anders verdelen maar dan gaat de top minder verdienen en de clubs eronder meer maar stel je in Europa nog minder voor.
Of je kiest voor een Beneliga en je niveau gaat omhoog omdat de clubs met lage begrotingen zoals Sparta enzo vervangen worden door Anderlecht, met als kanttekening dat je meer tv kijkers hebt en dus meer geld te verdelen.
Daarmee kan je goed doorgroeien en kan je groeien als competitie.

Je zou eens kunnen starten door een Beneliga bekertoernooi naast het huidige bekertoernooi te starten. Dan krijgen clubs nog een aantal extra duels om ook meer weerstand te bieden en om het interessant te maken hang je er gewoon een hoog prijzengeld aan vast (omdat je geen Europa tickets eraan kan hangen), gewoon 10 miljoen voor de winnaar, 5 miljoen voor de nummer 2 en de nummer 3/4 krijgt 1 miljoen. Dan wordt het toernooi serieus genomen en kan je zien hoe dit ervaren wordt.
En dan geen gebruik van uitzonderingen maken gewoon iedereen in 1 bak gooien en grabbelen maar.

16 februari 2017 om 18:46

Probleem met een bekertoernooi is dat je te weinig wedstrijden heb om een omzet te generen waarmee dat soort bedragen zijn uit te keren ben ik bang. Want wie gaat de prijzen geld betalen ? dat moet ook verdiend worden door uitzendrechten, ect , ect. De vraag is of je dat voor elkaar gaat krijgen met 32 clubs uit Belgie en Nederland (even ervan uit gaan dat beide landen de 16 hoogst genoteerde clubs sturen).

Wat betreft de Beneliga, dat zou commercieel zonder twijfel aantrekkelijker zijn voor de grotere clubs uit Belgie en Nederland. De vraag is alleen hoe de rest van Nederland hier tegenaan kijkt. Hartstikke leuk natuurlijk, maar veel subtoppers verliezen het perspectief Europees te spelen. Daarnaast krijg je al snel dat clubs buiten het hoogste niveau in commercieel minder aantrekkelijke competities terecht komen. Want ja, die profiteren nu van de aanwezigheid van de nationale top die dadelijk misschien wat hoger speelt.

Samengaan met de Duitsers is betere optie als met de Belgen.
Samen gaan met een grotere competitie is in mijn optiek op langer termijn beter als samen gaan met een gelijkwaardige competitie...

16 februari 2017 om 19:38

Alsof de Duitsers samen willen gaan met de eredivisie haha

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren