Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

'Met hem erbij behoort Nederland in mum van tijd weer tot de absolute top'

Laatste update:

Billy Beane moet een revolutie gaan ontketenen in het voetbal, of in ieder geval in de Eredivisie. De Amerikaan maakte furore in het honkbal met Oakland Athletics, dat veel rijkere clubs naar de kroon stak dankzij uitgebreide analyses van statistieken, om die vervolgens in te zetten voor het aantrekken en beoordelen van spelers. Binnenkort gaat Beane aan de slag bij AZ, dat hem op voorspraak van directeur Robert Eenhoorn binnenhaalde.

/

De Engelse kwaliteitskrant The Guardian is dat niet ontgaan: al in 2010, na de verloren WK-finale tegen Spanje, werd die suggestie gedaan door auteur David Winner van Brilliant Orange, een boek over de opkomst en het succes van het Nederlandse voetbal. "Laat Billy technisch directeur worden bij Ajax. Met hem in de gelederen, behoort het Nederlandse clubvoetbal binnen een mum van tijd weer tot de absolute top", zei hij toen al.

Met enige vertraging nam AZ de suggestie van Winner aan. "Er is geen echt bewijs dat Nederlandse clubs gebruikmaken van on-pitch data om prestaties te verbeteren", legt Simon Gleave van sportstatistiekbureau Infstrada Sports uit. Hij houdt zich uitsluitend bezig met het voetbal in Nederland. "De Eredivisie staat nou niet bepaald bol van innovatie op dat gebied. Het is iets nieuws en het biedt de mogelijkheid om voordelen te creëren."

Dat Beane afkomstig is het uit honkbal, doet er volgens insiders weinig toe. Niet alleen is de Amerikaan een fervent voetbalvolger, ook wordt hij gesierd door bescheidenheid. "Billy weet dat er een groot verschil zit tussen honkbal en voetbal. Maar hij is een intelligent man en weet dat hij de antwoorden niet direct heeft. Het wordt echter fascinerend om te zien waarmee hij op de proppen komt", vindt Simon Kuper, die het aan het onderwerp gerelateerde boek Soccernomics schreef.

/

"Billy is al een tijdje helemaal gek van voetbal en AZ is voor hem een geweldige kans om ook in die sport voet aan de grond te krijgen", denkt Kuper. "Billy weet dat hij niet alles weet, en daar begint het mee. Maar hij heeft de intelligentie om kleinere clubs een voordeel te verschaffen. Op den duur kan hij ook grotere clubs helpen. Het zou me niks verbazen als hij op een dag fulltime in het voetbal actief is."

“Zijn kennis en ideeën hebben diepe indruk op ons gemaakt. Ook beschikt Billy over een uitstekend netwerk in de voetballerij. Vooral op het gebied van innovatie denkt hij altijd meerdere stappen vooruit. Dat past bij de ambitie van AZ”, verklaarde directeur voetbalzaken Earnest Stewart van AZ eerder al. Het intensief gebruikmaken van statistische data is overigens geen noviteit in het voetbal: in Engeland hebben de meeste clubs één of meerdere experts in dienst.

Denk jij dat AZ voordeel gaat halen uit de samenwerking met Billy Beane?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Deze sporten zijn totaal niet met elkaar te vergelijken. Dit gaat op een teleurstelling uitlopen.

26 maart 2015 om 11:55

Ze zeiden dat het bij honkbal ook op een teleurstelling ging uitlopen. Dat bleek anders te zijn.

26 maart 2015 om 12:00

We zullen het zien, uiteindelijk zal de kwaliteit toch bepalender zijn dan de statistische kennis.

26 maart 2015 om 12:09

Statistiek wordt alleen gebruikt om kwaliteit te meten op wetenschappelijke wijze. Het is niet het één of het ander. Het complementeert elkaar juist. Sommige spelers lijken onbelangrijk, maar als ze eruit zijn stort het elftal in elkaar. Dat ligt aan bepaalde eigenschappen die niet opvallen. Statistiek kan hierin juist heel behulpzaam zijn.

Voetbal is wel een sport met meer dynamiek dan honkbal, maar statistische gegevens zijn prima toe te passen. Dat heeft dan vooral met effectiviteit van bepaalde aanvals- of verdedigingstactieken te maken.

26 maart 2015 om 12:12

Zijn statistieken van een speler over een langere periode dan geen gevolg en blijk van kwaliteit (of het gebrek er aan)?

Als blijkt dat verdediger A ten opzichte van verdediger B een 10% hoger percentage heeft op het gebied van duels gewonnen dan wil dat toch echt wel wat zeggen. Niet als het over 5 duels gaat maar wel als het over 100+ duels gaat.

26 maart 2015 om 12:26

eerst zien dan geloven, ben er wel benieuwd naar. Zou je als club op zijn minst open voor moeten staan. Ajax doet dit toch ook al? Ze meten met van die speciale hesjes al dat voor de spelers volgens mij.

26 maart 2015 om 12:35

@sammerens,

Hier heb ik wat interessants over gelezen over een voorzitter bij een Deense voetbalclub.

Als verdediger A 20% van de duels wint, en verdediger B 60%, wil dat niet niet zeggen dat B beter is dan A.

Wellicht voetbalt verdediger A 'slimmer' dan verdediger B, waardoor hij niet zoveel duels hoeft te winnen (bv, hij sprint eerder weg, geeft eerder de forward pass etc).

Er moet dus wel dieper geanalyseerd worden, anders ga je de cijfertjes verkeerd interpreteren.

Voor degene die geïntresseerd zijn in deze collumn:

https://decorrespondent.nl/2566/Voor-de-scouts-van...

26 maart 2015 om 12:54

@dannyalberts

Precies, je hebt hier dus helemaal gelijk in. Het moeilijke van statistiek zit hem in de betekenis van de cijfers.

Zo heeft PSV geloof ik de minste goals tegen maar van de top 6 wel weer de meeste schoten tegen. Dan rijst de vraagt of de hoeveelheid schoten daadwerkelijk iets zeggen of dat je bijvoorbeeld moet kijken van waar er wordt geschoten.

Al dit zit onderliggende statistieken kunnen van belang zijn maar je moet ze wel goed kunnen interpreteren. Aangezien voetbal een stuk dynamischer is dan Honkbal lijkt het me dan ook een stuk lastiger. Maar als je een goede formule weet te bedenken kan het je heel ver brengen!

26 maart 2015 om 16:35

Ik moet lachen als ik deze reacties lees.

Het gaat niet alleen om basis-statistieken als passing en balbezit.

Alles op het veld is te meten, dus ook het gevaar dat ontstaat door een bepaalde aanvaller. Daarna is er onderscheid te maken in HOE dit gevaar is ontstaan.

Bijvoorbeeld:

Aanvaller X wordt per wedstrijd 10 keer gevaarlijk. deze 10 keer kan je onderverdelen in mate van dreiging (1 tot 5).

Naast de mate van dreiging kun je ook nagaan hoe deze dreiging is onstaan (kopbal, Afstandschot, Dribbel enz).

Door hier inzicht in te krijgen kan een ploeg heel veel winst behalen.

Ik geloof absoluut in de kracht van statistiek, zeker in de minst wetenschappelijke sport ter wereld: Voetbal.

Een ander voorbeeld dat statistiek werkt:

Atletico Madrid 2 jaar geleden begonnen om standaardsituaties statistisch te benaderen. Zoek maar eens op hoevaak ze dreigend zijn uit Corners/vrije trappen en hoe vaak hieruit gescoord wordt.

Het zal je verbazen.

26 maart 2015 om 11:57

Ik vind het knap dat jij dit nu al weet. Vind het interessant om te volgen. Dankzij Robert Eenhoorn zijn ze aan deze man gekomen, denk ik. Soms moet je buiten je beperkte hokje denken om verder te komen. Niet geschoten is altijd mis, alleen denk ik dat dit het schieten zeker waard is. Ook al hebben beide sporten weinig overeenkomsten, deze man zal vast een netwerk om zich heen hebben waardoor AZ hier optimaal van kan profiteren. Denk dat Verbeek hier ook zeker open voor had gestaan; namelijk ook iemand die graag van alles weet.

26 maart 2015 om 12:03

Voetbal is één en al statistiek. Alles kan je in kaart brengen en echt niet alleen assists en goals.

Het heeft in zo'n systemen geen zin om alles te meten, maar dmv factoranalyse terug te vallen op 10 a 20 parameters.

Je moet er niet aan twijfelen dat dit systeem werkt. Ook al is het nog wat vroeg, dat bewijst het al bij FC Midtjylland.

26 maart 2015 om 12:15

Fc Mydjyland? Kan je daar meer over vertellen? Ik wist niet dat zij ook zoiets gebruikte.

26 maart 2015 om 12:19

Matri,

Google even op:

"voor de scouts van deze club is het kijken van wedstrijden verboden"

of ga naar:

decorrespondent.nl/2566/
Voor-de-scouts-van-deze-club-is-het-kijken
-van-wedstrijden-verboden/
226598751390-0fa5648d

26 maart 2015 om 12:34

Iedereen komt. Het was wachten op het feit dat er iemand met het voorbeeld mydtjylland zou komen. Voor mij is dat de uitzondering op de regel. Als statistieken echt de heilige graal van het voetbal zijn. Waarom is er dan nog geen werkende betting engine waar mensen al decennia lang mee bezig zijn? Iedereen heeft het over mydtjylland. Maar we vergeten dat het honkbal clubje uit moneyball ontzettend is ingekakt. Dat zal ook met deze clubjes gebeuren. Naief om puur in statistieken te geloven. En ja heb het artikel gelezen. Zijn nog talloze artikelen, over het falen bijvoorbeeld

26 maart 2015 om 12:39

@mentalist
Allereerst is 'clubjes' behoorlijk denigrerend.
Ten tweede, het honkbal heeft ook jaren hetzelfde beleid gevolgd totdat ze overstapte. Bovendien heeft een club als Oakland een veel minder groot bereik dan een club als AZ. Ik verwacht niet dat wij zo snel inkakken.

26 maart 2015 om 12:49

mentalist,

Dat komt omdat het verkrijgen van de data geen sinecure is.

Maar er zijn wel wat bedrijfjes die voetbaldata verkopen. En da's echt wel meer dan assists en goals.

Zelfs met die data kan je al aan de slag.

Nog een andere factor die meespeelt is dat statistieken één en al zijn opgetrokken uit rationaliteit, terwijl mensen dat hoegenaamd niet zijn. Zowat 70 a 80 procent van onze beslissingen worden op een emotionele basis genomen. We gieten er alleen een rationeel sausje over om een gevoel van controle te behouden.

Ik zit professioneel in een aanverwant wereldje. Ik beslis, neen de statistieken beslissen dat, bv. welke kleur een knop op een website moet krijgen.

Je wil niet weten voor hoeveel weerstand dat zorgt. lol

Voorbeeldje: de koop-knop kan uitgerust worden met een rode of een groene achtergrond. Wat verkiezen de meeste opdrachtgevers? Groen. Want groen is 'ga verder' en rood staat voor 'stop' of 'gevaar'. Da's de emo uitleg die ze rationaliseren.

Maar in de praktijk blijkt dat meestal - doch niet altijd - die rode knop het een factor 30 procent beter doet.

Ik moet dus voortdurend ruzie maken met emotionele mensen die het allemaal zeker weten vanuit hun buikgevoel. Gelukkig win ik altijd. lol

26 maart 2015 om 12:53

FC Midtylland is geen goed voorbeeld. Toen de nieuwe eigenaar die club overnam heeft hij niet alleen dit principe geïntroduceerd, maar ook de begroting verhoogd. Je moet je dus afvragen in hoeverre de betere resultaten te danken zijn aan dit principe, of gewoon omdat de club meer geld te besteden had en dus sowieso al (veel) betere spelers kon aantrekken.

Bij alle clubs die opeens de begroting flink omhoog kon schroeven zijn de prestaties immers veel beter geworden. Kijk bijvoorbeeld in Nederland maar eens naar AZ (zowel onder de gebr. Molenaar als onder Scheringa), FC Twente en Vitesse die door extra gelden ook opeens veel beter wisten te presteren.

Betekend niet dat dit niet kan werken, maar ik denk dat de waarde overschat wordt. Niet alleen omdat er veel omstandigheden blijven die je niet kan terugvinden in de cijfers (gedragingen van tegenstander, scheidsrechter, medespelers en coach) die de prestaties van de speler kan beïnvloeden, ook wordt er in de voetballerij al zeer veel met statistieken gewerkt, dus de winst zal denk ik niet zo heel groot zijn als destijds bij het baseball, want daar werd toen veel minder met statistieken gewerkt als momenteel in het voetbal gebeurd.

26 maart 2015 om 13:07

Superghost,

Dat budget staat echt wel niet op het niveau van de klassieke topclubs in Denemarken. Wellicht dient het vooral om het team wiskundigen, dataminers e.a. statistici uit te betalen. lol

Maar niet alleen de statistiek is bepalend. Enfin, eigenlijk ook weer wel.

Ze trainen bv. 'anders'. Bij ons moeten trainingen leuk en gevarieerd zijn of de spelers beginnen te mokken.

Bij FC Midtjylland trainen ze uren, dagen en weken op één en dezelfde beweging. Bv. een speler die een assist geeft. Na een halfuur is dat saai, maar toch moeten zij verder doen. Tot ie 'perfect' zit en dan moeten ze het nog blijven onderhouden.

Nogal logisch verbeteren de spelers zo hun individuele capaciteiten.

Het gemok verdwijnt wel, wanneer ze door meer te winnen, hun premies krijgen uitbetaald.

En ook daar lag statistiek aan de basis om het zo te gaan doen.

26 maart 2015 om 16:00

Te belachelijk voor woorden dus. Ze trainen anders en dus hebben ze het wiel uitgevonden? Je kan als speler een schot op goal oefenen tot je een ons weegt maar als je het niet in je hebt wordt het niets.

26 maart 2015 om 16:09

mentalist,

Nou neen, zo zullen ze het dus niet doen. Ik vermoed dat ze je talenten die je al hebt, dat ze die verder uitdiepen. Je kan inderdaad van een boerenpaard geen koerspaard maken.

Ze zijn daar zeker niet de eerste mee. Trond Sollied deed dit bij Gent ook al.

Het verschil is dat FC Midtjylland dit structureel doet en niet omdat toevallig een passerende trainer dit toepast.

26 maart 2015 om 12:03

toch is er ook in het voetbal veel met statistiek te doen. alleen is het wat ingewikkelder dan in het honkbal.

de grootste uitdaging is dat er statistische gegevens zullen moeten worden opgebouwd die nu nog niet worden bijgehouden. bijvoorbeeld over het aandeel aan geslaagde balaannames bij passes over een x-afstand. maar aan die statistiek heb je alleen iets als je ook weet wie je moet hebben om die bal te geven.

dat is wat complexer dan batting-averages en aantallen vangballen in het achterveld. maar uiteindelijk liegt statistiek niet.

statistiek klopt alleen niet als je het verkeerd interpreteert.

26 maart 2015 om 12:05

Mee eens. Voetbal kun je naar mijn mening niet eindeloos door cijferen met behulp van statistieken. Je doet het met zijn elven. Als er eentje een mindere dag heeft gaan vaak de statistieken van anderen ook omlaag. Als voorbeeld Feyenoord - Psv. Geen goede wedstrijd waarbij veel spelers hun niveau niet haalde. Zou bijvoorbeeld Toornstra een betere wedstrijd hebben gespeeld zou (bijv.) Karsdorp minder balverlies hebben geleden.

26 maart 2015 om 12:17

Als er 1 een mindere dag heeft dan kan een ander ook slechter presteren. Dat klopt als een bus. Daar gaat het in eerste instantie natuurlijk niet om.

Het gaat er om dat je door middel van analyse en statistieken de ideale voorwaarden creëert om zo goed mogelijk te presteren over een geheel seizoen.

Pietje kan heel goed 5 100% kansen missen in 1 wedstrijd, maar als hij over een geheel seizoen toch het hoogste gemiddelde succesvolle pogingen haalt dan is de keus om hem op te stellen statistisch gezien correct.

26 maart 2015 om 12:26

mrhaas,

U weet toch dat statistieken vandaag voor véél ingewikkeldere zaken al gebruikt worden?

Het voorspellen van het weer bv.

Of wat dacht u van precrime achtige zaken waarbij men dmv statistiek weet waar en wanneer een volgend crimineel feit zal plaats hebben. Is geen SF, gebruiken ze nu al in USA met groot succes.

Albert Heijn‎ weet eerder dan zwangere vrouwen dat ze zwanger zijn dan...die vrouwen.

Maar ook meer complexe materie zoals het simuleren van ontploffingen, botsingen en luchtstromen kan allemaal dmv statistiek ontgonnen worden.

Google weet bijna wat u vanavond zal invoeren als zoekwoord. No kidding.

Voetbal is tov. die zaken eigenlijk kinderspel.

26 maart 2015 om 12:43

Iedereen komt,

Toch kun je gokken op voetbal en d.w.z. dat het nog altijd onvoorspelbaar is. Hoe je het ook wendt en keert, er komt veel meer bij kijken dan puur statistiek. Er moet rekening gehouden worden met het moraal van de spelers, conditie etc. Om deze te perfectioneren kun je dan weer wel statistieken gebruiken.

26 maart 2015 om 12:53

Forzazitterd,

En wat denkt u dat gokkantoren doen om de uitbetaal bedragen te berekenen?

Juist ja, statistieken gebruiken.

En dat doen ze heel goed, want anders zouden ze geen winst maken. Dat ze er af en toe eens naast zitten, kan geen kwaad, het gaat om de lange termijn.

Het is voor een individu gewoon ondoenbaar om alle data te verzamelen. En dan moet het nog een wiskundige of statisticus zijn die weet wat ie met die data moet doen.

26 maart 2015 om 13:47

@iedereen komt

U weet toch dat ik daarom het eindeloos door cijferen noem in mijn eerste zin om maar aan te geven dat het mogelijk een factor kan zijn om resultaat te boeken, maar dat er ook een grote mate van onberekenbaarheid in zit (zoals mijn gegeven voorbeeld).

En tuurlijk zijn er veel complexere zaken die vandaag de dag gebruikt worden. Maar als je kijkt naar het verschil tussen honkbal en voetbal denk ik dat de berekenbaarheid van honkbal toch iets hoger ligt dan bij voetbal...

Al met al ben ik het wel met je eens. Ik zou het ook naïef vinden als men er niet mee wilt werken.

26 maart 2015 om 16:11

mrhaas,

Er komt altijd wat toeval bij kijken. Met de statistieken ga je gewoon de factor toeval verkleinen. Dat kan nadelig zijn over één wedstrijd, maar op lange termijn loont dat wel.

26 maart 2015 om 12:28

Alles is om te zetten in data en daar kun je analyses op uitvoeren. heel de wereld gaat over/ is over op het analyseren van data om uitkomsten te voorspellen. Big data is heerlijk en prachtig en ik geloof dat dit ook voor iedere sport echt veel voordeel kan bieden

Leuk die innovatie in de Eredivisie. Nederland is altijd goed op nichemarkten, dus waarom niet in het voetbal?

26 maart 2015 om 11:58

Vooral AZ is altijd 1 van de eerste! ben beieuwd!

26 maart 2015 om 23:50

AZ begon ook al met videobeelden analyseren van trainingen etc onder van gaal

27 maart 2015 om 03:07

Dat is toch wat ik zeg?

Na al die verhalen, denk ik echt dat hij het goed gaat doen, met die adviezen en data. Ik hoop dat de Eredivisie daar beter van wordt, maar niet iedere club heeft het geld om een extra man zoals hij aan te trekken.

26 maart 2015 om 12:03

Ik ben erg benieuwd. Voor mn gevoel is honkbal toch een meer individualistische sport dan voetbal. Dat klinkt heel raar maar bij voetbal ben je vooral afhankelijk van je teamgenoten en bij honkbal voor mn gevoel niet. Of jij een home-run of uberhaupt de bal slaat hangt af van hoe de tegenstander gooit en staat los van je teamgenoten toch?

Als ik het me goed herinner kocht hij in de film in op basis van zulke statistieken?

26 maart 2015 om 12:14

Dat lijkt mij ook het moeilijkste aan dit verhaal, elke factor geld over meerdere spelers. Je zal statstieken nodig hebben als iemand die goed kan koppen wanneer er een voorzet komt van links. Vervolgens zal je moeten zoeken naar iemand die goede voorzetten in de 16 kan geven. Dan moet je de statstieken bekijken van de rechtsback dat die ruimte maakt voor de rechts voor etc. Alles heeft met elkaar te maken, iets wat mij heel moeilijk in kaart te brengen is. Deze statstieken zijn er simpelweg gewoon niet, dus hoe wil je dan spelers daar op selecteren?
Statstieken helpen altijd, maar er wordt nu ook wel gekeken naar statastieken, misschien niet op het niveau dat hij voor ogen heeft. Ik juich het toe, maar ik zie nog een lange weg te gaan, zeker wanneer al die statastieken eerst nog verzameld moeten worden. Gaat hij naar alle andere clubs om al deze statstieken te verzamelen, of moeten clubs dat zelf doen?

26 maart 2015 om 12:35

Precies ik denk dat ze meer gaan kijken naar statistieken als tijdens het WK. De Castro (?) index was het meen ik.

Een verdediger komt 16x in een duel en wint er 15 van.

Een middenvelder verovert elke wedstrijd x aantal ballen...

Een spits krijgt x aantal keer de bal in de 16 en schiet x keer op doel en y keer naast doel..

Lijkt me dat ze naar zulke statistieken gaan kijken?

Dit word niks .
Voetbal ben je veel afhankelijker van medespelers en tactieken .

26 maart 2015 om 12:03

Midtylandt doet het ook verschrikkelijk slecht ja, je hebt gelijk.

26 maart 2015 om 12:48

Iedereen komt met het voorbeeld uit Denemarken, maar we hebben het hier over statistieken en toch heeft niemand rekening gehouden met toeval? Toch een wezenlijk onderdeel van statistiek. Zou het niet zo kunnen zijn dat Midtjylland het bij toeval goed doet?

26 maart 2015 om 13:06

Midtylland had ook veel meer te besteden doordat de begroting werd verhoogd.

We kunnen op zo'n zelfde manier zeggen dat het niks wordt, want Vitesse doet het niet en doet het ook opeens veel beter.

Vaak is de toename in begroting erg belangrijk voor de resultaten, de verbetering in prestaties van Midtylland kan daardoor al verklaar worden, waardoor het effect van Moneyball niet gemeten kan worden en het net zo goed ook een negatief effect hebben gehad dat door de toename in begroting verbloemd is.

De onbekende (het toepassen van het moneyball-principe) is bij Midtylland niet als enige ingevoerd, maar een andere onbekende (meer geld) is tegelijkertijd toegevoegd. Dat zorgt er meteen voor dat je er niets over kunt zeggen, want voor een echte meting mag er maar één onbekende zijn. Dat is ook de reden dat bij (wetenschappelijke) onderzoeken altijd het effect van een mogelijk 2e onbekenden zo veel mogelijk weg moet nemen. Vaak gebeurd dat door een zeer grote groep te nemen, waardoor het effect van andere onbekenden niet bij elke deelnemer van toepassing is en de groep als geheel maar één onbekende in gemeen heeft.

26 maart 2015 om 14:54

Het grappige is dat ze volgens hun eigen model inderdaad minder punten zouden moeten hebben, maar dat ze ook als ze tweede staan ver boven hun budget presteren. Er kan vast toeval achter zitten, maar dat het zo erg is wordt erg onwaarschijnlijk

26 maart 2015 om 12:27

Laat ik het zo zeggen. Als er op basis van vorig seizoen is gebleken dat er tegen ajax 65% van de ballen van rechts worden gescoord 20% door het midden en 15% vanaf links dan is het wel logisch waar de nadruk komt te liggen. Ik ben meer van de kwalitiviteit dan de kwantitiviteit zoals jij benadrukt maar dit zijn waarheden. Als jij een speler nodig hebt die het goed doet vanaf afstand maar slecht doet voor het doel dan koop je liever een speler uit de serie a dan Engeland. Dit zijn maar simpele voorbeelden ik ben niet zo'n expert.. Jammer genorg

26 maart 2015 om 12:34

Ook die tactiek kan statistisch bepaald worden.

Het gaat heus niet alleen over spelersdata. Datamining, het is eigenlijk angstaanjagend wat je er mee kan aanvangen.

Ik denk dat uiteindelijk zal blijken dat dit niet heel veel verschil gaat uitmaken. Zoals al zo vaak gezegd: honkbal schijnt zich uitermate te lenen voor het intensief werken met statistieken, voetbal veel minder. En ik denk dat zelfs Billy Bean daar weinig aan kan veranderen..

Ik denk dat honkbal veel meer een sport is voor statistieken. In het voetbal word er natuurlijk ook naar statistieken gekeken, maar op een andere manier. Natuurlijk is iemand een goede spits als hij er 30 maakt, maar vooral voor spelers op het middenveld gelden andere regels. Een aanvallende middenvelder kan geweldig spelen, al geeft hij geen assist of maakt hij geen goal.
Was in het begin van Blind ook zo het geval. Hij had (heeft) een enorme goede score op het gebied van passess die aankomen, maar dit zegt natuurlijk niet gelijk of hij ook goede wedstrijden heeft gespeeld. Het gaat erom dat je een team smeed, dat niet speelt als 11 individuen, maar als een team waarin iedereen zijn rol heeft. Als er spelers zijn die het team beter laten voetballen, zijn die in mijn ogen net zo belangrijk als een speler die veel assists geeft.

26 maart 2015 om 12:02

Statistieken zijn iets meer dan aantal goals en assists he. Van Gaal zal ongetwijfeld statistieken hebben van Blind hoeveel passes aankomen, maar ook het % passes wat naar voren gaat, opzij gaat, aantal meter etc. Zo kan je in ieder geval op het individu betrekken of hij zijn taak heeft gedaan.
Dit kan je ook doen bij 2 spelers, kijken hoe goed ze elkaar vinden in een wedstrijd etc. Ik geef toe dat dit details zijn en niet de doorbraak van de Eredivisie zal betekenen in het Europees voetbal. Echter, wedstrijden worden vaak op details gewonnen.

26 maart 2015 om 12:49

Hoe kan je dan via statistieken bekijken hoe goed twee spelers elkaar kunnen vinden?
Dat kan je toch veel beter via het blote oog, dan door het met statistieken te analyseren?

Ik snap heus we het nut ervan, maar ik denk dat je heel veel dingen gewoon niet kan verklaren met statistieken. Goed scouten is veel meer dan dat.

26 maart 2015 om 12:56

Goed scouten is ongetwijfeld veel meer dan alleen statistieken. Ik denk echter dat veel mensen (onterecht) het nut niet inzien van statistieken.
Om je vraag te beantwoorden: Je kan bijvoorbeeld het % geslaagde passes van Blind op Van Persie vergelijken met het % geslaagde passes naar Rooney. Vervolgens analyseren hoe dat komt, slechte loopacties etc.

26 maart 2015 om 13:30

nalden,

Neen, want dat blote oog zal je misleiden. De ene speler heb je al liever dan de andere. Ook een bepaalde spelstijl kan je ook al beïnvloeden.

Een bonkige verdediger die er fel, maar niet vuil invliegt, dat zien we allemaal graag. Dat zijn de helden.

Maar er zijn ook zeer goede verdedigers die helemaal niet fel er invliegen, maar het oplossen met slim positiespel. Hun kwaliteit is bijna onzichtbaar, maar komt wel boven in statistieken.

En zo kan het zijn dat die 'slimme' beter kan zijn dan die 'felle'. Alleen ervaar je dat als individu niet zo.

AZ maakte vanaf het moment dat Louis van Gaal naar AZ kwam als eerste club al gebruik van de ''on-pitch data'' dat is dus ruim voor 2010 en dan spreek je al over +/- 2007-2008 dus deze journalist is wat dat betreft niet erg ingelicht.

Hoe dan ook, AZ probeert altijd door innovatieve manieren een concurrentie voordeel te krijgen om het gat naar de top te dichten... of het nou video data is, een volleybal coach (gerbrands) of honkbal topper (eenhoorn) aan de staf toe te voegen.... of De Nooijer, ook wel Cruijff van het Hockey als Olympisch kampioen toe te voegen aan de technische staf als teammanager....

AZ loopt al jaren voorop qua innovatie......de jeugdopleiding krijgt ook al 3-4 jaar op rij enorm veel punten van de Knvb... de enige reden dat Feyenoord die prijs de afgelopen 3-4 jaar won is omdat er toen in AZ 1 maar 1-2 jeugdspelers actief waren en bij Feyenoord 5-6 of meer. Dit jaar speelt AZ al met 4-5 jeugdspelers, volgend jaar nog veel meer met Van Overeem bijvoorbeeld terug.

Het zou mooo zijn als dit lukt

@mentalidt Oakland is niet

Honkbal is een statische sport, totaal niet te vergelijken met voetbal of op deze manier te analyseren
Er zijn er al zoveel die dat geprobeerd hebben -en nog doen-

Aan de slag gaan met Amerikanen de kenners van het voetbal ?

Omdat er ooit een volleyballer technisch directeur was en nu met een Amerikaan aan het hoofd bij AZ is er een ex-honkballer aangetrokken voor het technisch beleid die nota bene verklaart voor Feyenoord te zijn.

Jeugdopleiding van AZ is al jaren top, de geroemde A1 van Ajax heeft het al een keer af moeten leggen tegen AZ A1

Het kan best eens goed uitpakken als een buitenstaander zich ermee gaat bemoeien. Ziet toch andere dingen Rn wie weet pakt het goed uit. Toen Adriaanse ontevreden was over het verdedigen van zijn team liet hij ze korfbalwedstrijden bekijken om te kunnen traineren op dekking in de ruimte. Dit pakte ook goed uit. In de jaren 90 werd het forechecken vanuit het ijshockey geïntroduceerd bij het Noorse nationale team. Dit maakte Noorwegen een zeer lastig te bespelen ploeg. Dus er valt zeker wat te leren van sporten onderling.

Waarom zou je het niet een kans geven ? Zoals ze zelf al zeggen bij AZ, met de begroting gaat het nooit lukken, dus waarom niet dit proberen ? Ben wel benieuw. Lach me helemaal gek als ze het nog voor elkaar krijgen ook. Zet je al die poenerige clubs te kakken. AZ winnaar CL 2018 ? Lachuh toch ?

Al die negatieve reacties op voorhand. Laat AZ nu maar schuiven, die club behoort qua organisatie en visie al decennia tot de top van Nederland. Met een zak geld leverde dat meteen titel op, zonder een zak geld zal er iets anders verzonnen moeten worden om de topclubs uit te dagen. Alleen maar positief dat ze het blijven proberen in Alkmaar.

26 maart 2015 om 23:52

Zou mooi zijn als AZ een injectie krijgt van lokale investeerders en zo weer een stapje hogerop kan. Een paar miljoen scheelt een hoop

Over 10 jaar lachen ze om deze discussie en de reacties op dit forum. Statistiek is de toekomst voor voetbal.

Ik geloof best dat statistieken kunnen helpen .
Maar voetbal is toch wat anders , veel meer externe factoren .
Luuk de Jong had bij Twente geweldige statistieken maar mislukte bij BMG , die speelden heel anders .

26 maart 2015 om 17:51

yello,

Als ze bij BMG statistieken hadden gebruikt, dan hadden ze wellicht op voorhand kunnen zien dat Luuk niet bij hen paste.

Statistieken gaat over mee dan alleen assists en goals eh.

Gemiddelde snelheid, afgelegde kilometers, acceleratie, aantal gelukte passes, aantal gelukte crosses, aantal gelukte intercepties, aantal gelukte dribbels, tackles, corners, penalty's en tig andere parameters.

Tonnen info kan je eruit puren. Het soort info dat je doorgaans niet in een magazine kan aantreffen.

Dat koude cijfermateriaal is gewoon goed om een eerste selectie te bepalen. Daarna moet je ook nog naar het psychologische aspect gaan kijken. Ook al een facet dat bij de meeste clubs niet structureel op punt staat.

26 maart 2015 om 18:09

Goed het zal best wat op kunnen leveren .
Maar dan moet je zoveel met elkaar verbinden dat het alsnog van veel toevalligheden af gaat hangen .
Bij BMG stond geen Theo Jansen achter Luuk de Jong .

Had een ander dat ook gekund ?
Hadden de andere middenvelders dan het mindere loopvermogen van Theo op kunnen vangen ?

Zo worden de statistieken van de Jong alweer afhankelijk van 3 andere medespelers .
Lijkt me lastig worden .

Ik geloof best dat het bijv. Voor standaard spelsituaties of omschakeling ( kant kiezen ) of verdedigend uitstappen bijv . Wel nuttig kan zijn

Reageer

Het is niet mogelijk om te reageren op dit document.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren