wk2018
 

De geschikte Moyes van Rusland

Maandag, 30 december 2013 om 16:53 door Koni078

20 december was een schokkende dag voor de Russische voetbalwereld. De langst zittende trainer van de Russische competitie, Kurban Berdyev, werd door Rubin Kazan ontslagen wegens aanhoudende slechte resultaten. Berdyev zat ruim twaalf jaar op de bank bij Rubin, maar zal er niet meer bij zijn als de club uit Tatarstan in de nieuwe Kazan-Arena zal spelen.

Berdyev werd op 4 augustus 2001 aangesteld als trainer van Rubin. In 2003 bracht hij de Tataren naar het hoogste niveau van Rusland en toen was het sprookje van Rubin Kazan begonnen. In 2008 werd het voor het eerst in haar historie kampioen van Rusland en een jaar later herhaalde de 61-jarige Turkmeense oefenmeester dat succes nog een keer. Wat niemand echter in hun stoutste dromen had verwacht, was dat de club in de Champions League erin zou slagen om in Camp Nou met 1-2 te winnen van Barcelona. Sindsdien is Rubin Kazan een club geworden waar iedereen rekening mee dient te houden. Berdyev werd in 2009 verkozen tot beste trainer van het seizoen en dat is niet meer dan terecht te noemen.

Berdyev was een trainer die met Rubin negatief achteruit voetbalde en loerde op de counter. Voor een aanvallende tegenstander als Barcelona was het heel moeilijk om door de donkerrode muur heen te komen. Die tijden zijn inmiddels al een tijdje voorbij, want de Turkmeen is ambitieus ingesteld en besloot om in 2010 van de Kazantsy een aanvallende voetbalmachine te maken. Tot vele prijzen, buiten twee Russische bekers en een supercup, leidde dat niet, maar Rubin is wel uitgegroeid tot een stabiele Russische subtopper die meestal voor een plek in de Europa League meedoet. Vorig seizoen stuntte hij in dat toernooi met Rubin door in de eerste ronde titelverdediger Atlético Madrid uit te schakelen. Het won in Vicente Calderón met 0-2 en hoewel het thuis met 0-1 verloor, was dat toch voldoende om de achtste finale te bereiken. Hij strandde uiteindelijk in de kwartfinale, waar Chelsea, de uiteindelijke Europa League-winnaar, een maatje te groot bleek.

Dit seizoen is het echter een chaos in Kazan. Rubin staat momenteel op de elfde plaats en Europees voetbal halen lijkt een onmogelijke missie, daar de achterstand op de nummer vijf CSKA Moskou tien punten bedraagt met nog elf wedstrijden te gaan. Ook in de beker speelt het geen enkele rol meer doordat het in de zestiende finale verrassend met 4-2 onderuit ging tegen Luch Energiya Vladivostok. President van de regio Tatarstan, Rustam Minnikhanov, vond dat er iets veranderd moest worden en hield een spoedvergadering. Dat heeft uiteindelijk tot het ontslag van de trainer geleid en dat sloeg in Rusland in als een bom.

Bibras Natkho, die door Berdyev werd weggeplukt bij Hapoel Tel Aviv, ziet geen enkele reden meer om zijn aflopende contract nog te verlengen. "De kans dat ik mijn contract verleng is gedaald van een kleine kans tot nul procent", zei de creatieve middenvelder. Dat geldt ook voor Aleksandr Ryazantsev, die op Camp Nou uit een prachtige volley de openingstreffer maakte en zeven jaar de kleuren voor de club uitkwam. Hij zal na de winterstop transfervrij de kleuren van Zenit Sint-Petersburg verdedigen en mogelijk zullen ook enkele andere sterkhouders, zoals Yann M'Vila, Salomón Rondón en Roman Eremenko, de club verlaten.

Ook Mikhail Gershkovich, voorzitter van de Russische trainersvakbond, begrijpt er niets van. "Berdyev is een trainer van de categorie Sir Alex Ferguson, die ruim 27 jaar trainer was van Manchester United", doet hij zijn verhaal in R-Sport. "Ik dacht dat hij diezelfde traditie in Rusland voort kon zetten. Hij won alles wat er te winnen valt en leidde niet alleen het team, maar hij heeft ook heel Tatarstan op de kaart gezet. Hij is één van de meest toonaangevende trainers van Europa. Dit is een zeer domme beslissing en voor Rubin een groot verlies."

De opvolger van Berdyev zal rond 11 januari gepresenteerd moeten worden en wacht een lastige taak om de Ferguson van Rusland te doen vergeten door te presteren met een spelersgroep die ontevreden zijn. Volgens Izvestia zoekt Rubin in Spanje naar de David Moyes van Rubin Kazan en werden werkloze trainers Víctor Muñoz, Tito Vilanova en Barcelona B-trainer Eusebio Sacristán al genoemd als kandidaten. Ook Felix Magath werd genoemd als kandidaat, maar de kans dat het Magath wordt lijkt onwaarschijnlijk.

In mijn ogen zijn dat niet de meest ideale kandidaten en dat vindt ook ex-doelman Ruslan Nigmatullin. "Momenteel worden er bij Rubin enkele matige buitenlandse kandidaten genoemd. Ik hoop dat dit slechts een gerucht is", zei hij op zijn Twitteraccount. Op dit moment acht ik twee trainers in staat die haalbaar zijn en bij de club passen, ondanks het feit dat ik het niet eens ben met het ontslag van Berdyev.

Aangezien Rubin naar een Spaanstalige trainer op zoek is, zie in Marcelo Bielsa een geschikte kandidaat. Bielsa staat erom bekend dat hij attractief voetbal speelt. Dat heeft hij met Chili op het WK in Zuid-Afrika laten zien. Ook slaagde hij erin om met Athletic Bilbao de finale van de Europa League te halen, die hij door een 3-0 nederlaag tegen Atlético niet wist te winnen. Bovendien is de 56-jarige Bielsa ook een trainer die spelers beter kan maken in tegenstelling tot Magath, die alleen maar geld uit kan geven aan nieuwe spelers en de financiële mogelijkheden die bijvoorbeeld Zenit wel heeft, heeft Rubin niet.

Verder zou ik alleen in Oost-Europa gaan zoeken en dan kom ik uit op Vardan Minasyan. Minasyan is een jonge trainer (39 jaar) die naam voor zichzelf heeft gemaakt als bondscoach van Armenië en graag als clubtrainer aan de slag wil gaan. Hij spreekt de Russische taal en vond bij de Armenen de ideale mix tussen ervaren spelers zoals Roman Berezovskiy en talentvolle vedetten zoals Aras Özbiliz, Yura Movsisyan en natuurlijk Henrikh Mkhitaryan.

Maar welke trainer er ook aan roer zal staan bij Rubin: het zal in ieder geval niet meer hetzelfde zijn zonder Kurban Bekiyevich Berdyev.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 16 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1500+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

41 reacties (laatste reactie door bassieforajax)

Een prima stuk. Af en toe iets te lange zinnen, naar mijn mening. Maar ik vind het wel een informatief stuk, want ik weet vrij weinig over Russisch voetbal.

30 december 2013 om 17:56

Ik zou je 4 sterren willen geven, maar dat kan niet op een mobiel.

Jouw stukken weten mij altijd te boeien ondanks dat ik geen/zeer matige interesse in de Russische league heb. Lekker geschreven, het heeft me van het begin tot het einde weten te boeien. Leuk om zo weer wat meer van de Russische competitie te horen!

Heb exact hetzelfde als Torres94. Leuk verhaal om te lezen en dankzij jou blijven we relatief goed op de hoogte van gebeurtenissen in Rusland. Typisch dat het in Rusland 'als een bom is ingeslagen', en ik hier nog niets van had gehoord.

5 sterren!

30 december 2013 om 20:14

Ik vond het ook vreemd dat het op VZ niet werd vermeld, want hij heeft ook in Europa aangetoond een prima trainer te zijn.

Zeer leuke en interessante stuk.je hebt een mooie en overzichtelijke schrijfstuijl. Voetbal in de zaal persoonlijk zelf elke week met Tataren. Zeer aardige volk en mensen. Kazan is een zeer mooie stad en Rubin Kazan is een sympathieke club, waar dé vergeten Turk voetbalt, Gokdeniz Karadeniz. Deze Turkmeen zou overigens een geweldige coach voor Trabzonspor kunnen zijn. Turkmeens en Turks zijn gewoon bijna dezelfde talen, dus dat zou mooi meegenomen zijn.

30 december 2013 om 20:12

Gaat het dan zo slecht met Trabzonspor? Want ik zie hem wel een Turkse club coachen en Trabzon lijkt me wel een leuke rustige club voor hem waar de druk niet zo heel groot is volgens mij. Maar aan de andere kant kan hij ook zomaar naar Kazachstan gaan of zo.

30 december 2013 om 21:08

Het ging niet eens zo heel slecht met Trabzonspor. In Europa ging het zeer goed met Trabzon. Ze zijn boven oa. Lazio 1e geëindigd in de poule. Nu hebben ze Juve geloot, dus einde avontuur. In de competitie doen ze het minder, ze staan 7e. De coach is een paar dagen geleden ontslagen. Een onterechte en domme beslissing van de corrupte voorzitter van Trabzonspor.

Ik vind het echt zeer bewonderenswaardig hoe jij met je Ce's aandacht weet te vestigen op de Russische competitie, een competitie die weinigen hier wat interesseert. Je stuk zelf is zover ik kan zien foutloos en het loopt lekker. Ik mis alleen een beetje een persoonlijke inslag, maar dat is meer persoonlijke voorkeur en dat doet niets af aan jouw stuk.

5 sterren en blijf ze schrijven, leuk om Ce's te lezen die niet over de PD, PL, of Eredivisie gaan.

Echt geweldige stukken schrijf je over de Russische competitie. Zelf volg ik het niet tot nauwelijks, maar jouw stukjes zijn altijd zo mooi, laat een kant zien van het Russische voetbal wat ik niet ken. Zo zonde dat deze man niet de tijd krijgt om het op de rit te krijgen, een minder jaar kan altijd. Maar met deze schitterende anekdote laat je zien dat deze man het verdiend om meer naamsbekendheid te hebben. Echter zou dat niet echt gebeuren omdat de Russische competitie natuurlijk niet heel erg bekend is in de internationale voetbalwereld, of in ieder geval minder bekend dan de grote competities.

Ik vind dit een goed en interessant stuk. Ik ben veel te weten gekomen over Rubin Kazan. Dat was wel een gevaarlijk ploegje, die wonnen 3-0 van Inter in de EL in 2012. Hopelijk geraken ze er weer bovenop met hun nieuwe trainer. Het is fijn om Ce's te lezen over de Russische competitie omdat de meeste mensen er niet veel over weten.

5 sterren.

Geweldig stuk! Wat ik raar vind is dat de president van Tatarstan(?) een vergadering houd om de trainer evt. Te ontslaan. Ik zal nooit dat geweldige 2-luik vergeten in de EL, Twente wint bij -20 met 0-2 in Moskou en Rubin dat in Enschede na 20 minuten 2-0 (2-2 dus) voorstaat. Gelukkig ging FCT nog door

Héél mooi stuk.

Alleen zie ik dat je de bondscoach van Armenië naar voren schuift. Ik ken hem helemaal niet, maar zijn de mooie resultaten die hij haalde met Armenië wel volledig zijn verdienste? De afgelopen twee jaar zijn Özbiliz, Movsisyan en Mkhitaryan enorm geëvolueerd waardoor ze makkelijk het verschil kunnen maken voor Armenië. Wilmots boekt ook goede resultaten met België, maar of hij daarom een goede trainer is. Maar wederom, ik ken helemaal niet dusja.

Ik wou dat er hier meer leden waren op VZ die even mooie stukken konden schrijven als jij.

31 december 2013 om 01:56

Je moet met goede spelers toch een goed team maken en daarin is een goede trainer zeker belangrijk. Of Minasyan als clubcoach goed is moet nog maar blijken natuurlijk, want een goeie bondscoach als Bilic faalde volledig bij Lokomotiv Moskou. Maar ik vind Minasyan bij Rubin passen, maar dat vind ik dus ook van Bielsa.

Ik blijf jouw stukken altijd geweldig vinden, door jou ben ik zo meer te weten gekomen over het Russische voetbal en is het mij ook gaan interesseren. Ik volg het voetbal in Rusland de laatste tijd steeds meer en ik heb ook gemerkt dat het een behoorlijk niveau is wat ver boven het niveau van de eredivisie ligt.

Weet jij trouwens waarom ze perse een Spaans-sprekende trainer willen?

31 december 2013 om 11:06

Omdat Spanjaarden erom bekend staan dat ze aanvallend voetbal spelen en die lijn willen ze graag doortrekken.

Dit is een heerlijk artikel om te lezen, altijd als ik jou naam zie bij een CE moet en zal ik hem lezen, ook als ik eigenlijk geen tijd heb om te lezen. Heel offtopic hoor, maar doe je iets met schrijven of is dit puur hobbby? Als dat het laatste is, please doe er iets mee, mij heb je al als vaste lezer Mocht je er al wat mee doen, behalve hier op VZ, please laat me weten waar je dingen schrijft! Mits het in het Nederlands of Engels is, anders wordt het een ramp voor me.

on:

Het is heerlijk te lezen en ik kan maar 1 fout vinden, waarvan ik niet eens weet of het daadwerkelijk een fout is.
"aangezien Rubin naar een Spaanstalige trainer op zoek is, zie in Marcelo Bielsa een geschikte kandidaat. Bielsa staat erom bekend dat hij attractief voetbal speelt."
Volgens mij moet er na het woord zie, het woord ik komen te staan.

Wat is de reden dat er wordt gekeken naar een spaanstalige coach, dat maak ik namelijk op uit je schrijven?

31 december 2013 om 11:23

Omdat Rubin graag aanvallend wil blijven voetballen en daar staan de meeste Spaanse trainers wel om bekend. Ik vind het hartstikke leuk om te doen en inmiddels doe ik er wel iets mee ja.

31 december 2013 om 11:57

Je schrijft dus geen artikelen op een website als journalist of iets dergelijks?? Columns ofz? Man, je weet met echt te raken met deze dingen serieus! Ben in ieder geval blij dat je er wat mee doet, want je hebt absoluut talent!!!

Zit inderdaad wel wat in, zijn ze volgens mij wel bij het goede adres met Bielsa en de huidige Barca B trainer..... Zit in ieder geval een idee achter het geheel, dat is positief! Al is het jammer dat 1 minder jaar gelijk de kop kost.

31 december 2013 om 12:43

Ik schrijf wel artikelen. Alleen niet hier, maar op een andere voetbalsite. Ben blij dat ik je weet te raken. Daar doe ik het ook namelijk voor.

Kurban Berdyev had altijd die kralen-ketting in zijn hand, want dat blijft mij bij bij deze gelovige trainer van Rubin Kazan.

FC twente, FC Barcelona en Atlético Madrid (europees) zag ik het en tegen Zenit, Spartak Moskou en Anzhi (russische competitie) zag ik het ook telkens.

Een man die wel respect heeft gedwongen voor het Russisch-voetbal en natuurlijk club Rubin Kazan.

31 december 2013 om 12:55

Inderdaad, soms had ik het gevoel dat die rozenkrans magische krachten had, want in sommige wedstrijden was het echt een wonder dat Rubin wist te winnen.

Beste Koni020,

Lekker geschreven stukje! Echter wel een opmerking. Vardan Minasyan heeft een dubbelfunctie. Hij is ook trainer van de Armeense club Pyunik, maar dat is meer side-information.

5 sterren

31 december 2013 om 14:57

Volgens mij informatie heeft hij geen werk meer en was hij interim-trainer van Pyunik. Maar dan nog zou ik hem wel geschikt vinden voor Rubin.

Mooi stuk en zo blijven wij ook weer op de hoogte over het voetbal in Rusland. Goed gedaan!
5 sterren!

Het is een mooi geschreven stuk, niet te uitgebreid maar genoeg informatie om het te begrijpen. Sinds afgelopen zomer probeer ik een beetje de competitie te volgen, ik vind dit echt leerzaam ivm mijn Russische lessen op school. Echter had ik niet door dat deze man daar zolang zat, en leek me voor de voetballerij zijn ontslag terecht, met dit materiaal Zou het team hoger moeten staan. Dit verandert mijn mening wel een beetje, als je er zolang zit verdien je meer krediet.

1 januari 2014 om 19:34

Het is inderdaad zo dat zijn prestaties ronduit zwak zijn in de competitie, maar hij heeft het in de EL wel heel goed gedaan. Volgens mij hebben ze in hun poule geen enkele nederlaag geleden, dus is zijn ontslag dus vreemd te noemen.

Mooi informatief stuk. Ik volg de Russische competitie niet en jammer genoeg wordt het ons in Nederland ook niet makkelijk gemaakt om die competitie te volgen. Ik weet niet waarom wij wel de Griekse competitie kunnen volgen maar niet de Russische. In ieder geval een goed stuk en ik hoop dat jullie (die van Kazan dan) Moyes het beter zal doen als die van ons.

1 januari 2014 om 23:15

Haha, nee ik ben helaas niet voor Rubin, maar het leek mij wel hartstikke interessant om een column over dit schokkende nieuws(tenminste, in Rusland dan) te schrijven. Jammer dat het zo slecht gaat met United. Moet toegeven dat ik de keuze voor Moyes nooit heb begrepen omdat hij met Everton geen enkele prijs heeft gewonnen.

2 januari 2014 om 06:37

Mwaah geef Moyes de tijd en hij zal mooie dingen doen met United. 10 jaar Everton is niet niks, vooral niet in deze tijd.

Leest lekker weg, mooi stuk.

2 januari 2014 om 21:43

Ook voor jou geldt dat ik het jammer vind dat je dan toch maar één ster geeft. Nou maakt me dat aantal sterren niet zo veel uit, maar ik zou dan graag argumenten willen zien waardoor ik mijn stukken nog kan verbeteren.

Prachtig, prachtig en nog is prachtig!

Wat een niveau, wat een schrijfstijl alles zit perfect.. leest zo gemakkelijk en zoveel vermeld die nuttig zijn echt waar ik zeg het en ik blijf het zeggen ik geniet altijd van jou!

Ik volg de Russische competitie niet, en ken niet zoveel van Rubin Kazan maar het is wel zonde dat die "trouwe" coach ineens is ontslagen, komt zijn ontslag puur om het feit van dit seizoen of gaat het al jaren minder met Rubin?

Over Vardan Minasyan.. Ik weet het niet, misschien is Rubin zelf net te hoog voor hem, ik heb totaal geen idee wat hij kan misschien is het zoals hierboven vermeld zijn succesperiode met Armenie dankzij de voetballers? Of is het in werkelijk wel een genie..

Ik hoop wel op één ding en dat is dat hij naar een Russische club gaat, hij spreekt zoals vermeld de taal, kent de cultuur en is niet ver van huis dus waarom niet..

Ik zeg en blijf het zeggen, jij kan heerlijk schrijven..

5/5

3 januari 2014 om 02:29

Het was niet zo dat de resultaten goed waren, maar ook niet slecht. Vorig seizoen stond hij weliswaar zesde en had hij het geluk dat hij Europa in mocht omdat zowel Cska als Anzhi een Europese ticket hadden, maar je doet het niet slecht als je de kwartfinale van de EL haalt. Hij heeft van Rubin zoals gezegd een subtopper gemaakt. Alleen dit seizoen gaat het dus erg dramatisch en daarom is hij ontslagen.

Toen Berdyev naar Rubin ging, was hij ook maar een nobody. Minasyan is nog jong en heeft met Armenië een goed team gemaakt, want vroeger mochten ze dromen dat ze überhaupt kans maken op play-offs voor het EK of WK.

3 januari 2014 om 17:32

Het grappige is dat Minasyan nu ook wordt genoemd als trainer van, jawel, Rubin Kazan.

Leuk geschreven stuk en zeer interessant om iets te lezen over een competitie die ik zelf niet echt goed volg. Je verhaal over de ontslagen Berdyev komt goed naar voren. Vind wel net zoals een enkeling boven mij dat je soms iets te lange zinnen gebruikt, in sommige gevallen leidt dit ook tot een aantal kleine foutjes in de zinsopbouw. Maar het stuk heeft me enorm geboeid, goed geschreven en zoals gezegd een voor mij onbekend onderwerp. Altijd leuk om weer eens iets anders te lezen.

Heerlijk geschreven,

Ik ben nooit van geweest fan Rusland zijn competitie, maar sinds ik er een paar Ce's er over lees begint het me wel een beetje te boeien. Trouwens onbegrijpelijk dat een trainer zoals hem verdwijnt zonder dat VZ er überhaubt over bericht.

5 sterren, ik hoop dat je er nog eens een paar schrijft!

Off topic:

Je schrijft dat Cska moskou op de 5e plek staart. Het is eigenlijk de enige club die ik echt ken van Rusland en was toch altijd topclub? Hou kan het dan dat ze zo laag staan.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Rusland

FIFA ranking: 70
43 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Andrey EshchenkoVerdediger40
Sergei IgnashevichVerdediger40
Aleksey KozlovVerdediger40
Igor DenisovMiddenvelder40
Alan DzagoevMiddenvelder40
Voor de complete selectie: Clubpagina Rusland.

In de wandelgangen

Maandag 25 juni
Manchester United is bereid om diep in de buidel te tasten voor Toni Kroos. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren