Olsen: ‘Als spelers om advies vragen dan raden we Ajax van harte aan’

Woensdag, 5 december 2012 om 15:10

Ajax is een kweekvijver voor talent uit Denemarken. De toptalenten uit het Scandinavische land luisteren naar de namen Christian Eriksen, Nicolai Boilesen, Viktor Fischer en Lucas Andersen en ze hebben een ding gemeen: ze spelen allemaal bij Ajax. Morten Olsen, bondscoach van Denemarken en ex-trainer van Ajax, beveelt de club uit Amsterdam van harte aan bij zijn jonge landgenoten.

/

“Het is een uitstekende tussenstap”, laat Olsen weten in gesprek met NUsport. “In de absolute top zijn er maar weinig clubs die jonge spelers die nog weinig weerstand hebben gehad meteen voor de leeuwen gooien. Ajax gaat er altijd verstandig mee om. Als spelers ons om advies vragen dan raden we Ajax van harte aan.”

De keuzeheer vindt het belangrijk dat de talenten ervaring op doen. Daarom liet hij de achttienjarige Fischer al debuteren in de nationale ploeg van Denemarken. “Dat was een risico, maar ik vind dat we onze spelers zo sneller rijp kunnen maken. Eriksen heeft al twee eindrondes meegemaakt. Die is al zo ervaren op zijn twintigste. Fischer heeft van zijn debuut een enorme boost gekregen.”Gerelateerd

60 reacties (laatste reactie door hootch30)

Zeker blijven doen Olsen!

Fischer - Helenius - Andersen
Eriksen - Poulsen - Schöne
Boilesen

5 december 2012 om 15:18

Hoop echt dat ze Helenius halen. Heb hem een paar keer zien spelen, en met Fischer op links, evt Andersen op rechts en Eriksen daarachter zal hij echt helemaal in een zetel gebracht worden en zullen ze elkaar elkaar blindelings kunnen vinden.

5 december 2012 om 15:22

kokkie__

Weet je die Helenius kan geen miskoop zijn. Wordt als een v/d beste spitsen van denemarken gezien. Is nog maar 21, niet oud maar een leeftijd om er direct te staan. en kost een miljoen euro ongeveer. Altijd doen!

5 december 2012 om 15:25

Dat hoorde ik ook al, maar hoe kan die jongen maar 1 miljoen kosten, als hij inderdaad de beste spits van denemarken is op het moment?

5 december 2012 om 15:35

Er zou een afkoopsom zijn in zijn contract van 1.25 miljoen dus vandaar...

5 december 2012 om 15:37

Ik vraag me dat ook wel af, maar je moet niet vergeten dat hij bij Aalborg speelt en nog maar een contract heeft van anderhalf jaar. Dat drukt de prijs wel enigzins.

5 december 2012 om 15:38

Helenius wordt wel heel erg gehyped sinds hij in de belangstelling staat van Nederlandse clubs. Hetzelfde gebeurde met Andersen in mijn ogen, er werd ineens gedaan alsof de beste speler uit de deense competitie was binnengehaald.

Helenius is goed, maar als je puur kijkt naar zijn werk als spits. Dan vind ik: Makienok Christoffersen(brondby) en Cornelius(fck) beter. En als meevoetballende forward die ooknog scoort, vind ik Nicolai Jorgensen(fck) beter.
Maar Helenius heeft zeker toekomst, echter moet hij dan wel meer scorend vermogen krijgen.

5 december 2012 om 15:59

maar degene van kopenhagen die jij opnoemt, zijn volgens mij allemaal veel ouder dan helenius. ik hem hem overigens altijd goed gevonden.

5 december 2012 om 16:02

@deentje

Andersen heeft ook wel érg veel talent hoor, vind hem de meeste potentie hebben van de Denen bij Ajax. Ik weet niet hoe in Denemarken naar hem gekeken wordt?

5 december 2012 om 16:12

@ Timvonk: Jorgensen is 3 maanden ouder en Cornelius is 2 jaar jonger. Dus niet veel ouder

@jordinhoo: Andersen heeft zeker heelveel talent, maar er werd echt gedaan alsof hij de beste gescoute speler ooit was(het scouten net vergeten erbij te zetten). Terwijl hij al gewoon 15 a 20 wedstrijden in het eerste van een top5 Deense club had gespeeld.
In denemarken is men erg positief over hem. Natuurlijk vind men het jammer dat er weer een groot talent weg is, net nadat hij is doorgebroken, maar men is blij dat hij naar de eredivisie(dus meer toekomst) is en niet net als Zohore naar Fiorentina of Nikke Bille die een paar jaar geleden naar Spanje ging.

5 december 2012 om 16:22

Ja klopt, de blijdschap zat er ook meer in dat Ajax er in slaagde hem vast te leggen ipv een van de vele vermogende buitenlandse topclubs. Maar klopt, kan me dat heel goed voorstellen, via Ajax komt het Deense voetbal grotendeels wel in de lift momenteel, zeker omdat Kjaer zich zo slecht ontwikkelt. Ben ook wel blij voor de Denen, sympathieke gasten zijn het allemaal, erg nuchter maar wel bereid zich aan te passen.

5 december 2012 om 16:43

Kjaer is sinds het vertrek van Magath heel erg opgeleefd. Tegenwoordig altijd basis speler en bijna altijd een van de betere op het veld. Ik heb er dus vertrouwen in dat er met Agger en Kjaer een stabiel centraal duo staat!

Maar in het huidige elftal van Denemarken zit 1 Ajacied en Fischer heeft 1 keer mogen invallen.

5 december 2012 om 18:24

makienok vind ik overschat, Helenius is voetballen beter dan die gozer. Je hebt wel gelijk over dat scorend vermogen maar hij is toch wel vaak aangever op anderen, dit seizoen leverde hij een aantal assists op Kusk geloof ik. Cornelius kan beter bij FCK blijven, want die is 19 ofzo. Helenius is ondertussen 21 en is toe aan een stap hogerop: Ajax of feyenoord, misschien een Bundesliga-middenmoter.

5 december 2012 om 15:21

Ik zie Helenius bijvoorbeeld graag komen. Een echte nummer 9, kopsterk en een goede kaatser en hij kost slechts iets meer dan 1 miljoen, koopje toch? Ajax geeft talenten de kans en zoals Olsen zegt ; Ideale tussenstap. Als je al eens kijkt naar de spelers die bij Ajax een tussenstap hebben gemaakt....

5 december 2012 om 15:24

Ik blijf hopen dat Helenius naar Feyenoord gaat,

OT: Hopen dat ditzelfde gaat gebeuren bij feyenoord, maar dan bij zweden en Noorwegen

5 december 2012 om 15:56

Sorry, maar Helenius is ondanks zijn lengte niet kopsterk hoor. Verder is hij ook geen echte nummer 9, hij scoort haast nooit uit voorzetten, maar juist na een actie en vaak van buiten de 16.

Waarom heb ik het gevoel dat heel veel mensen hier nog nooit Helenius hebben zien spelen?

5 december 2012 om 16:08

Moet je als nummer 9 per se uit voorzetten scoren dan? En daarnaast is hij wel kopsterk. Als je uit voorzetten wilt scoren ben je afhankelijk van flankspelers en bij de ene club is er meer toevoer dan bij de ander.

5 december 2012 om 16:14

Ok, laat ik het anders verwoorden: Hij maakt geen echte spitsen goals, maar meer goals uit de actie.
En kopsterk vind ik zeker van niet. Toivonen is kopsterk, Pelle is kopsterk etc. Helenius niet, hij is lang en kan daardoor zijn hoofd tegen de bal krijgen. Maar geplaatst koppen kan hij niet.

5 december 2012 om 16:24

De Boer heeft al aangegeven dat ze geen interesse hebben geloof ik. Ze hebben Hoessen, Babel en Sightorson al. Mochten die allemaal wegvallen, hebben ze ook nog dde Jong en Eriksen die in de spits kunnen.

Ze gaan geen geld meer uitgeven aan een spits, in elk geval niet deze winter.

5 december 2012 om 16:35

Nee, vind ik wel een fout van Ajax moet ik bekennen. Babel heeft een aflopend contract, Sightorsonn is toch altijd geblesseerd, Hoesen gaat nog een enorme terugval krijgen (grilligheid van een talent) en de Jong en Eriksen zijn veel te belangrijk op het middenveld

5 december 2012 om 19:01

Als Ajax slim is halen ze een spits die ook kopsterk is en zoals Deentje het aangaf is die Helenius niet sterk en dat hoor je te zijn voor het Ajax systeem. Ik zou als ik Ajax was voor Mike Havenaar gaan die erg sterk is in de lucht en is een soort Huntnelaar.

On:
Olsen moet inderdaad de talenten naar Ajax heen sturen want daar leren ze erg veel en kunnen daarna de stap hogerop nemen.

5 december 2012 om 19:10

Haha sorry hoor maar, Havenaar? Soort Huntelaar? Gelukkig gebruik je het woord soort want hij komt in de verste verte niet in de buurt van Huntelaar. Oké, hij kan koppen maar voor de rest is Havenaar een matige speler. Technisch zwak, te slungelig, gebrek aan snelheid, nog even doorgaan? Met Helenius haal je een speler in huis die veel completer is. Oefening baart kunst wat koppen betreft al zal het daar niet aan liggen.

6 december 2012 om 03:19

In grote mate heb je gelijk Jordinhoo, maar ik vindt die uitdrukking: enorme terugval van Hoessen wel heel zwaar uitgedrukt. Dat hij een terugval gaat krijgen ben ik met je eens. Maar waarom het een enorm zware zou moeten zijn, zet ik toch een vraagje achter.

5 december 2012 om 16:36

Ik had gezien dat kopenhagen een ander deens top talent had, cornelius genaamd. Zoek maar op, ik heb 2 wedstrijden bekeken van copenhagen en hij is echt een talent! Ajax moet zeker proberen hem op te halen, ajax heeft een grote kans altijd bij denen dus extra kans dat ie (eventueel) zou komen.

Dan heb je ook nog helenius, die moet ook zeker gehaald worden, geweldige speler in potentie

Ajax maakt Denemarken Europees kampioen over een tijdje. We zorgen dat hun nationale talenten een gedegen opleiding krijgen.

5 december 2012 om 15:26

het zij zo. als de deense talenten beter, beter beschikbaar, beter handelbaar en beter betaalbaar zijn heeft ajax het grootste gelijk van de wereld dat ze zich blijven richten op denen. ajax moet in de eerste plaats aan zichzelf denken, niet aan oranje.

5 december 2012 om 15:30

helemaal eens!
Daarnaast hebben we nog wel het e.e.a. in de jeugd lopen voor Oranje dus ook dat komt wel goed.

6 december 2012 om 03:28

Daar zou ik toch voorzichtig mee willen wezen manodedios. In principe heb je gelijk, maar je moet toch wat ruimer denken in dit geval. Wat je dan krijgt is een cultuur die je in Engeland ziet. Beste competitie in de wereld, maar Engeland als nationaal team is helemaal waardeloos in vergelijking. Dat zou in NL ook kunnen gebeuren als Ajax teveel ogen zou hebben voor hoofdzakelijk Denen (of andere buitenlanders).
Er zijn fans die zich dan afvragen: waarom zou mijn club verantwoordelijk moeten zijn voor Oranje? ik persoonlijk ben ervan overtuigd dat het heel belangrijk is voor het imago van NL als voetballand dat we eigen spelers blijven doorontwikkelen. Dat is op dit moment de enige manier om de reputatie van het Nederlandse voetbal toch nog hoog te houden. In de Europese (zeker CL) competitie zal dat toch niet lukken. En als Oranje op een gegeven moment ook niets meer voor zou stellen omdat we geen Oranjespelers meer ontwikkelen, dan zou dat ons voetbal toch aardig schaden.
Je moet macro blijven denken terwijl je eerste verantwoording misschien micro is.

5 december 2012 om 16:04

Dat valt ook reuze mee hoor. Er wordt nu gedaan alsof elke Deen die bij Ajax speelt meteen een basisplaats krijgt bij het Deense elftal etc.

Maar toe nu toe is dat alleen Eriksen en als hij naar FCK was gegaan, was dat denk ik ook gebeurd.
Het is niet zo dat de opleiding in Denemarken slecht is hoor, er zit alleen veel minder geld dan in Nl(fc kobenhavn's budget is 14,6 miljoen en van Nordsjaelland maar 3 miljoen) waardoor de talenten vaak eerder weggaan. Als je bij FCK kijkt, dan spelen daar zat spelers uit de eigen opleiding die goed genoeg zijn voor een basisplaats in de Eredivisie(op hun 20e) en nog veel verder kunnen doorgroeien.

En qua Helenius(en Andersen ook) Hij heeft al gewoon 50 wedstrijden in het eerste erop zitten(andersen rond de 15) en is volledig lid van de A-selectie en basisspeler. Dan kan je dus niet echt zeggen dat dat door de Ajax opleiding komt.

5 december 2012 om 17:00

Vooralsnog moet Denemarken eerst maar eens het WK halen. Die staan na 3 wedstrijden al op 8 punten van Italie. Jeugdteams van Denemarken deden het niet slecht de laatste tijd, maar ook niet spectaculair goed. Dan loopt er meer talent rond in Spanje, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Die hebben zo'n beetje met z'n allen alle kampioenschappen van de laatste 5 jaar gewonnen in de O21, O19, en O17.

5 december 2012 om 18:24

Van mij mag het in ieder geval :D

Ajax is eindelijk goed bezig. Eriksen is al een parel, fischer misschien wel nog beter en Andersen lijkt me nog de beste.

Jong talent wordt gehaald en opgeleid voor de toekomst. Over 3 jaar kunnen we het resultaat van dit zeer ambitieus beleid aanschouwen.

Ajax mag van mij ook wel eens kijken naar Nederlandse jongens

5 december 2012 om 15:33

Hebben ze genoeg lopen in de jeugd. Joel Veltman, Ruben Ligeon, Mats Rits, Mitchell Dijks, Dico Koppers.
Gros is ook nog verdediger en dat hebben we wel nodig in Oranje. van Rhijn is al 1 op 1 vervangbaar voor vd Wiel.

5 december 2012 om 15:37

Rits is een Belg...

5 december 2012 om 15:41

Geven we hem toch een NL paspoort ;-) en anders pakken we Sven Nieuwpoort, keuze zat.

5 december 2012 om 16:07

Ligeon en Koppers hebben niet voldoende talent om stuctureel de eerste selectie te halen, die kunnen beter naar een Groningen of NAC oid gaan. Rits valt ook erg tegen en is bovendien geen Nederlander. Dijks heeft wel talent maar Boilesen heeft veel meer potentie, vooral qua spelintelligentie: Dijks parasiteert teveel op zijn sterke lichaam, wil spelers altijd passeren dmv een combinatie van kracht en snelheid maar voor een senior is hij helemaal niet zo snel en sterk met als gevolg dat hij aanvallend weinig brengt. Ik kan het niet thuisbrengen maar Dijks mist echt iets voor mij.

Neemt niet weg dat Ajax genoeg Nederlandse talenten heeft. Denswil heeft over twee jaar absoluut een basisplek in Ajax 1, Klaassen is een bekend verhaal al ben ik benieuwd of die het echt gaat redden. Ook Kishna, Arouca en Lukoki hebben wel voldoende potentie, en in de jongere jeugd lopen Branco van den Boomen en Nouri rond van wie ik erg benieuwd ben hoe ver die het gaan schoppen

De jeugd van Ajax telt genoeg grote Nederlandse talenten. Kijk voor de gein eens naar een wedstrijd op maandagavond van Jong Ajax of op zaterdag van de A1. Prima spelers als Fabian Sporkslede, Stefano Denswil, Lesley de Sa, Van Kessel, Mickey van der Hart en ga zo maar door.

Ben er blij om dat ze nu jeugdige Denen halen ipv een dure Luque of Urzaiz.

5 december 2012 om 15:38

Van Kessel is wat mij betreft door de mand gevallen. Dat is geen groot talent, maar opvulling van Jong Ajax.

5 december 2012 om 15:41

Die "talenten" zijn selectie opvulling, geen toppers.

5 december 2012 om 16:55

Denswil en Van der Hart spelen over een paar jaar geheid in Ajax 1 hoor.

Misschien kan Olsen wel op termijn trainer worden. Dan nog een stadion in Kopenhagen neerzetten en je kan zo meedoen met de Deense competitie.

Ontopci, best leuk al die Deense spelers, maar dit gaat ten koste van de eigen jeugd. Een speler als Klaassen speelt nauwelijks meer omdat Eriksen en Fischer de voorkeur krijgen. Voor de Hollandse jeugdspelers zijn de speelkansen een stuk kleiner geworden.

5 december 2012 om 15:36

Correctie, Klaassen speelt amper omdat hij ernstig en langdurig geblesseerd is...
Wel even op de hoogte zijn van alles voordat je zoiets zegt hè...

5 december 2012 om 15:51

Ah ok, maar op zich kan je voor de naam Klaassen een willekeurige andere naam neerzetten. Ebecillio heb ik ook al tijden niet zien spelen, Lukoki heel af en toe nog wel eens. En daarachter ook geen enkel Hollandse jongen.

5 december 2012 om 16:07

Ebecilio komt simpelweg kwaliteit te kort. Daarnaast krijgt Lukoki genoeg kansen, vergeet niet dat ook hij eventjes geblesseerd is geweest. Lukoki kreeg recentelijk nog de voorkeur boven Sana, Babel staat hoger in de pikorde dan Fischer en de Jong boven Schöne evenals Hoesen momenteel.

5 december 2012 om 16:56

God, ze bestaan nog, mensen die Ebecilio willen zien spelen. Dacht dat ze uitgestorven waren.

We zullen het zien, Elmander en Leonardo werden ook een grote toekomst voorspeld, soms loopt het anders.

5 december 2012 om 15:54

Dat zijn drogredenen. De tijd zal het zeggen, we zullen het wel zien, enz. Waar het om gaat is dat je een observatie maakt op basis van het heden en ik denk dat er veel kwaliteit zit bij de Denen.

5 december 2012 om 16:11

Net als Seedorf en Bergkamp. Oh hen is het wel gelukt.... De munt kan altijd twee kanten op vallen. Met talent alleen red je het niet. Feit is wel dat je bij Ajax de juiste begeleiding krijgt om dat talent te ontplooien en te groeien. Helaas komt dat talent niet altijd tot uiting. Risico van het vak zullen we maar zeggen.

Lachen die kritiek op Ajax over dat Nederlandse talenten nu geen kans krijgen. Ik zou als ik jullie was eens op andere NL clubs wijzen, die hebben nauwelijks wat opgeleid in jaren.

Heel erg goed.
Ajax is vaak erg gelukkig met deze talentvolle Denen.
Daarbij komt dat deze jongens allemaal zat tijd krijgen om zichzelf te ontwikkelen en aan het niveau te wennen.

Hoop dat er nog vele Denen volgen, zijn prettige jongens, leren snel de taal en zijn vaak een meerwaarde voor het team. Fischer gaat een grote worden.

Bij PSV hebben we brazillianen gehad maar die speelden bijna nooit samen in 1 elftal behalve 1 jaar met alcides, gomes en alex. Over de Denen bij ajax hoor je niks want het zijn zogenaamd zelfopgeleide spelers.

Als het zo doorgaat kunnen jullie je thuis wedstrijdne spelen in kopenhagen.

En maar &##%#$ op andere clubs. En maar &##$#$ op andere clubs.

5 december 2012 om 18:18

Weer een gefrustreerde Psver.
Het is gewoon een beleid waar Ajax voor kiest en waar je best wel wat meer respect voor mag hebben.
Waar in Europa kunnen 18 jarige talenten ervaring opdoen in de CL? Waar in Europa kunnen 18 jarige talenten om de 2 weken voor 50.000 mensen spelen?
Waar in Europa kunnen talenten dagelijks werken met een hele batarij aan ex topspelers die allemaal ervaring hebben op het hooste niveau en europacups hebben gewonnen?
Ik denk dat ze bij Psv niet eens de capaciteit hebben om grote talenten als Eriksen, Fischer of Andersen op 16 jarige leeftijd te ondekken, laat staan ze verder te ontwikkelen en ze een kans in het eerste durfen te geven.
Nee daar halen ze liever 50 miljoen bij de gemeente, en gaan dan met een zak vol poen langs Utrecht, Rotterdam, den Haag, Groningen, Kerkraden, Heerenveen om daar wat spelers voor de hoofdprijs te kopen die ze met het bord op schoot hebben gescout.
Dat is idd een beleid dat totaal haaks staat op dat van Ajax en ook van Feyenoord.

6 december 2012 om 07:28

Zelfopgeleide spelers? Waar lees jij dat dan? Ik lees zulke dingen alleen maar bij nietszeggenden gefrustreerde antie-ajax mensen die zich supporters noemen.

en nog iets anders......

ajax haalt alleen maar spelers uit andere EU landen die ouder zijn dan 16 (jonger mag in principe niet)
Spelen 1 of 2 jaartjes in de A en in 1 keer zijn het zelf opgeleide spelers. Maar als Mancity hetzelfde doet is de wereld te klein....tja........

Siem de Jong is volgens mij toch door de graafschap opgeleid net als willems bij PSV toch echt is opgeleid door Sparta.

Hetzelfde doen als andere buitenlandse clubs maar zodra het hier gebeurt door andere clubs dan maakt het geld voetbal kapot.

Nl'se clubs.....betweters en moraalridders!!!!!!!!!!!

En daarom zullen wij helaas de komende jaren echt achter de feiten aanlopen !!!!

5 december 2012 om 18:00

Andersen was een diamant die in Aalborg werd opgegraven, Ajax kan hem slijpen. Mijn cluppie Aalborg is een leuke ploeg, maar te wisselvallig, daarom gaan spelers als Andersen ook snel weg, maar ik heb geen harde gevoelens tegen Ajax, als hij maar beter wordt. Andersen mag imo ook als Ajax-jeugd worden beschouwd omdat hij door ook aan de opleiding deelneemt, dus heeft Ajax hem zeker gedeeltelijk gevormd.

5 december 2012 om 19:48

owja wat hoor je nou nog van alcides gomes en alex dan??? man man man als je niets nuttigs hebt te zeggen zeg dan niks.ajax werkt gewoon graag samen met scandinavische spelers omdat ze vaak een goede mentaliteit hebben om aan de top te komen (laudrup,ibra)

6 december 2012 om 07:34

Psvarmy,

Bij de selectie van PSV tel ik ook 9 namen van spelers uit het buitenland.

Maar zoals je gewoon heel duidelijk kunt zien is dat de jonge spelers bij Ajax eindigen in de top en jonge spelers bij City eindigen als postbodes.

Krijg je ook meteen de Deense scheidsrechter mee, zoals tegen Manchester City! Altijd handig natuurlijk die talentjes, als er een niet doorkomt wordt er toch niets van gezegd, dat wordt alleen gedaan bij grote clubs als City en Arsenal.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

1012 fans
Middenvelder, 26 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 22 mei
De toekomst van Fran Sol ligt mogelijk in Mexico. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren