'Deze problematiek is tot op zekere hoogte ongrijpbaar voor de KNVB'

Dinsdag, 4 december 2012 om 17:50

De KNVB maakt zich ernstig zorgen over het geweld op de amateurvelden. De Nederlandse voetbalbond maakte dinsdag bekend dat alle wedstrijden in het amateurvoetbal aankomend weekend niet door zullen gaan, zodat men stil kan staan bij de tragische dood van Richard Nieuwenhuizen. De 41-jarige grensrechter van SC Buitenboys uit Almere werd zondag mishandeld door drie B-junioren van Nieuw Sloten en overleed een dag later aan zijn verwondingen.

Voorzitter amateurvoetbal Bernard Fransen noemde de gebeurtenis bij een speciaal ingelaste persconferentie 'intens droevig'. "De KNVB is diep geschokt", noteerde Voetbal International uit zijn mond. "We zijn vanmiddag bij voetbalvereniging Buitenboys geweest. Die bijeenkomst en de gesprekken met het bestuur waren indrukwekkend. Niet alleen de KNVB, maar iedereen die het voetbal een warm hart toedraagt houdt hier littekens aan over. Onze eerste steun gaat nu uit naar de nabestaanden, die wij heel veel sterkte toewensen."

Fransen gaf toe wat betreft de bestrijding van zinloos geweld op de amateurvelden 'met de rug tegen de muur te staan': "Deze problematiek is tot op zekere hoogte ongrijpbaar voor de KNVB. Wellicht moeten we ons beleid aanscherpen. We doen het blijkbaar nog niet goed, maar kunnen het niet alleen. We hebben daar de hulp van de clubs keihard bij nodig." Directeur amateurvoetbal Anton Binnenmars beaamde dat: "We hebben de clubs keihard nodig om ervoor te zorgen dat dit de laatste keer is. We hopen ook dat de clubs dit weekend wel bij elkaar willen komen om er onderling over te gaan praten. Dat hebben al veel clubs laten weten te gaan doen. Een mooi signaal."24 reacties (laatste reactie door mancaniun)

Ik begrijp ook echt niet hoe zoiets kan. Kom op het is maar voetbal. Maar vraag me helaas af hoe dit te vermijden is.

4 december 2012 om 19:18

Bij dit soort idioten maakt het niet uit wat de hoofdreden ervan is. Zij zullen er al wakker van liggen als je tegen ze aan stoot. Dit soort hersenloze zullen alles aangrijpen om hun woede op te kunnen botvieren

Men moet beginnen door dit soort tuig niet toe te laten op een vereniging (niet alleen bij voetbal). En dat zou je kunnen doen door hen een bewijs van goed gedrag te laten overhandigen. En dan moet de voetbalbond daar zelf maar een bepaalde klasse in zoeken. Uiteraard moet je die dan om de x aantal jaar opnieuw aanvragen. Als je je niet kan gedragen in de samenleving heb je ook niks op een vereniging te zoeken.

Dit soort tuig moet je zover mogelijk afschermen van de normale mensen, want "wij" zijn Altijd de dupe van dit soort idioten.

4 december 2012 om 23:36

Laat ik voorop stellen dat ik meeleef met de nabestaanden en het verschrikkelijk is wat er is gebeurt. Zelfs de zoon van de grensrechter speelde die bewuste wedstrijd mee. Echt verschrikkelijk. Maar ik kan me niet voorstellen dat deze jongens de intentie hadden om de grensrechter te vermoorden/dood in te jagen. Uiteraard mag dit niet onbestraft blijven, en het is te hopen dat ze hier wat van leren en de rest van hun leven de last van hun daden dragen.

Waar ik me echter ook aan erger is dat er maar 1 kant belicht wordt. Nu zijn scheidsrechters en grensrechters heilig. De vrijwilligers waar de maatschappij op bouwt. Maar hoeveel van deze vrijwilligers zijn zo partijdig als de pest? Zelf voetbal ik niet meer, maar kijk veel wedstrijden. Dan zie je regelmatig dat de scheids nog net niet zelf de bal in het doel schopt. Of grensrechters die bij elk gevaar de vlag omhoog steken ook al staat de speler bijvoorbeeld nog op eigen helft.

Nogmaals het is niet goed te praten wat er is gebeurt. Zelf heb ik nog nooit een grens of scheids aangevallen, maar dit onsportieve partijdige gedrag van thuisscheidsen en grensrechters (de vrijwilligers waar de maatschappij op bouwt) wekt wel agressie op. En als je deze vrijwilligers er op wijst kun je vertrekken met rood. Geweld is nooit de oplossing, maar klachten hieromtrent bij de knvb biedt geen soulaas, erger nog: Je krijgt een schorsing van 5 wedstrijden.

Eigenlijk zou elke club een minimaal aantal scheidsrechters en grensrechters moeten aandragen die landelijk vlaggen en fluiten, behalve in de competitie waar de elftallen van hun eigen vereniging in uitkomen. Dan is de neutraalheid gewaarborgd en kan je de excessen zwaar straffen. Anders ben ik bang dat je het geweld tegen de leidsmannen nooit zult uitbannen, hoe fout het ook is.

Nieuw Sloten.. Mijn woonplaats! Gewoon beschamend!

Het imago van SV Nieuw Sloten is al erg laag, zelfs erg slecht (en terecht) te noemen.15-16 jaar.. doodzonde. En het erge is nog dat waarschijnlijk een persoon iets wilde uithalen en 2 anderen gewoon meeliepen! De opvoeding is ver te zoeken, maar waarschijnlijk vinden hun vriendjes het allemaal stoer.. Die gastjes van 15-16 stelen zelfs het snoep van je buurmeisje tijdens 11 november Sint-maarten!

Hopen dat deze idioten opgepakt worden en berecht worden met de status volwassen. Het zal wel niet in dit land, maar oh wat hoop ik het! Het liefst zie ik ze nog berecht worden volgens de niet-menselijke straffen die we allemaal kennen......

4 december 2012 om 22:04

@rutgerrr; je beschrijft dat het slecht gesteld is met SV Nieuw Sloten. Ben je het dan niet met mij eens dat bij dit soort verenigingen de sterker eruit getrokken moet worden? De vereniging is kennelijk niet in staat de problemen te beteugelen.

Toen ik dit gister hoorde besefte ik dat de grenzen werkelijk waar verdwenen zijn. Hoe kan het in godsnaam zo zijn dat iemand zijn zaterdag/zondag opgeeft om een bijdrage te leveren aan de club als grensrechter en het uiteindelijk moet bekopen met een dodelijk afloop.

Ik wil hier niet al te politiek gaan doen, maar de volgende vragen ...

Waarom greep niemand in ?
Ouders waren bij de wedstrijd aanwezig en keken toe ?
De scheids, coach, supporters vraten uit hun neus toen dit gebeurde ?
De tegenpartij keek klaarblijkelijk ook alleen toe ?

Mijn straf zou zijn : Alle betrokkene verdachten importeren naar Amerika en tussen de moordenaars plaatsen ipv de 3 sterren gevangenissen in NL met een tv'tje erbij.

Uiteindelijk weer een gevalletje van zinloos geweld en ik denk ook niet dat dit 123 aan te pakken is. De roep om hogere straffen in NL is hoger als ooit ?

4 december 2012 om 18:26

Een grote maatschappelijk probleem. Mensen willen het ontkennen, maar inmiddels zijn de grote steden van Nederland aan het veranderen in ghettos uit bijvoorbeeld Marseille. Het probleem zit diep, veel jongeren raken in een isolement en weten niet wat goed en fout is.

Ook zit het probleem bij het opvoeden, veel ouders van jongeren in de steden weten niet eens wat hun kleine kind uitspookt. Een zeer kwalijke zaak, dit hoort niet eens te gebeuren op de wereld, laat staan op een voetbalveld.

Het ergste is nog dat die grensrechter vrijwillig zijn zondag verspilt aan scheidsen en vervolgens dood gaat. Ik kan ook zeer agressief worden tijdens een voetbalwedstrijd wanneer het niet loopt, maar iemand aanvallen gaat veelste ver.

4 december 2012 om 18:47

Niets gebeurd zomaar, daar zijn ook redenen voor.
Alles op de ouders afschuiven lijkt toch iets te makkelijk.

4 december 2012 om 19:57

Ik ben het met Apocalypto eens, De opvoeding ligt grotendeels in handen van ouders en het onderwijs. Ik ben van mening datze al in het onderwijs de leerlingen normen en waarden meekrijgen, echter als thuis deze normen en waarden worden ondermijnd, dan staat school met lege handen. En is het toch ouders c.q. het thuisfront die de belangrijkste rol heeft.

Er moet een cultuurprobleem worden opgelost, de normen en waarden die we met elkaar afspreken moeten ook nageleefd worden. In school, thuis, maar ook binnen verenigingen. Wat mij betreft zero tolerance, zwaardere straffen. respect voor elkaar en elkaars eigendommen.

4 december 2012 om 19:20

Hij overleed niet ter plekke. Ik denk dat men de jongens heeft tegengehouden nadat de (naar uiteindelijk bleek dodelijke) klappen waren uitgedeeld en toen zagen hoe de man opstond en wegliep. Dan dringt niet direct tot je door wat de ernst is.

Ik weet het verder ook niet hoor, maar dit lijkt me het meest aannemelijk.

4 december 2012 om 21:40

Zoals Frtorres al aangeeft , hij stierf niet ter plekke...
Hij was daarna nog 2 uurtjes ''normaal' (volgens Het Parool) ...najah normaal..hij was wel duizelig enzo , maar dan verwacht je ook niet dat het zo ernstig is.
Op een gegeven moment raakte hij buiten bewustzijn en toen was ie in coma en uiteindelijk kostte het zijn leven.

En natuurlijk probeerde iedereen wat te doen...
De jongens uit de B3 wilden vechten met de tegenpartij maar ze werden tegen gehouden door het publiek, en ik weet niet wie die man heeft geholpen , maar die jongens zouden dan blijkbaar ook wel uit elkaar zijn getrokken door het publiek.

En wat je misschien zal verassen , misschien zal je het niet eens geloven...maar die jongens van die club kregen ook wel eens kick-boks training ... (weet niet of het tijdens het voetbal trainen was of dat ze apart met het team en coach gingen)
Dat zegt dan natuurlijk genoeg over de club en/of coach...blijkbaar laat de coach het gewoon toe.
En bovendien had dat team al een waarschuwing geloof ik.

5 december 2012 om 14:33

Okay, ik was niet op de hoogte van die informatie. Hij is dus niet ter plekke overleden, dat dacht ik namelijk wel. Ook wel mooi om te horen dat omstanders zich wel degelijk gingen bemoeien.

Zoals ik eerder aangaf, de verdachten keihard aanpakken en op die manier een signaal afgeven naar de jongeren onder ons. Plus, de amateurclubs zouden sancties opgelegd moeten krijgen als er zulke incidenten plaats vinden in hun terrein.

Men praat hier over de Knvb die hun "rol" niet goed uitvoert. Maar waar gaat het mis? Bij de ouders! Iedereen die een fatsoenlijke opvoeding heeft gehad zou zoiets als dit Nooit doen!

Ik vind dat je als ouder verplicht bent je kind op een dusdanige wijze op te voeden, dat hij of zij begrijpt dat geweld niet normaal is. Daarom vind ik dan ook oprecht dat de ouders hiervoor gestraft moeten worden. Zij zijn diegene die hun kinderen niet goed hebben opgevoed, geen respect hebben bijgebracht en hebben gefaald hun kinderen duidelijk te maken dat geweld geen normale zaak is.

Alles begint bij respect hebben voor elkaar en dat gaat de laatste tijd in Nederland heel erg mis.

Ach weet je wat het is. Nu maakt de Knvb zogenaamd een statement en 3/4 Nederland irriteert zich eraan en over 3 maanden is iedereen het vergeten. Als je een statement wilt maken, las je al het voetbal af, dus ook het JL en eredivisie voetbal en je gaat op zoek naar een echte oplossing. Want je kan dus iemand maximaal 3 jaar schorsen en daarna mogen deze mensen weer voetballen. VAN DE Zotte! Maak dan een statement, deze mensen voor goed royeren bij de voetbal!

En zoals ik meerdere mensen al hoor zeggen, de ouders staan aan de zijkant te schreeuwen, ik zal niet herhalen wat er gemiddeld langs de lijn wordt geschreeuwd. Maar dat is sowieso niet te herhalen. En als daar ook niets aan wordt gedaan, dan veranderd het nooit.

Helaas Knvb, gemiste kans!

4 december 2012 om 19:24

Voorgoed royeren bij het voetbal lost het probleem niet op, het verplaatst het probleem alleen maar. Nee, zo'n makkelijke oplossing bestaat helaas niet. Dan gaan deze jongens wel de cassiere van de buurtsuper in elkaar meppen als ze ze betrapt op diefstal, om maar een voorbeeld te noemen. Dit gaat verder dan het voetbal.

Wat natuurlijk niet wegneemt dat de Knvb inderdaad zoiets zou moeten doen. Niet als oplossing, maar puur als straf. Ze voorgoed verbannen zou de ergste straf zijn die de Knvb zou moeten kunnen geven, Verder reikt hun macht ook niet, een oplossing voor het probleem - als die er al is - kunnen ze ook niet geven.

4 december 2012 om 20:26

Maar deze jongens erbij houden al helemaal niet. Je zou het eigenlijk zo ver moeten trekken dat zulke jongens gewoon geen lidmaatschap kunnen krijgen bij iedere sportvereniging. En als deze jongens iemand in elkaar meppen, blijkbaar zijn de gewone straffen in NL veel zwaarder dan voor de voetbal, want 3 jaar voor moord slaat natuurlijk compleet nergens op!
Het royeren van zulke mensen is mijn inziens geen straf. Het is een logisch gevolg/vervolg op je daad.
Zulke mensen moeten met de familie van slachtoffers praten en wat mij betreft de rest van hun leven verplicht vrijwilligerswerk doen bij een voetbalvereniging en dan waar ze mee op het veld staan. En als ze dat 20 jaar goed doen, hoeven ze dat niet iedere week meer te doen. Zulke knapen hebben namelijk een geheel gezin uit elkaar getrokken met zo een belachelijke actie en dan heb ik het nog niet eens over overige familie leden en vrienden/betrokkenen.

Fairplay roepen ze maar zie je nergens in het hele voetbal. Scheidsrechters, grensrechter, allemaal zo partijdig als de pest. Tel daarbij op dat coaches, ouders en supporters veelal tekeer gaan als idioten en je weet dat dit soort excessen gaan gebeuren. Dat slappe gelul van fairplay moeten ze eens echt in gaan voeren. Te beginnen met de leiding fair te laten zijn van wedstrijden, dan de ouders en supporters keihard aanpakken waarbij iedereen een klacht kan indienen (dus ook supporters van tegenstanders) en dat men dit serieus gaat nemen. Pas dan kan je echt wat veranderen. Zo niet zal er altijd enorm vele frustratie zijn en heel veel mogelijke incidenten die eenzelfde afloop gaan genereren.

p.s. Knvb veegt haar straatje schoon maar als iemand alleen een blauw oog heeft hoor je ze nooit, schandalige organisatie welke haast net zo erg als de Fifa is!

Ja, dit gedrag moet stoppen. Maar een week niet voetballen helpt helemaal niks, hoe goed het signaal ook is. Over 2 maanden is alles weer zoals het was en wordt er bij de E2 van FC Bal Op Het Dak een scheidsrechter door een ouder geslagen.

Overigens is dit signaal van de Knvb precies de verkeerde. Las of alles af (dus ook betaald voetbal) of helemaal niks. Dan toon je dat het je zo ernst is dat je écht alles stillegt, of dat je sterker bent dan een stel mafkezen en er niet voor wijkt.

Het is toch te gek voor woorden dat dit is gebeurt. Dan hoor ik mensen zeggen dat de straf minder zou moeten zijn omdat ze 'pas' 15 en/of 16 waren... Ik ben zelf 16 en als iemand die ik ken dit had gedaan, zou ik hem nooit meer willen zien. Ja, achter de tralies voor de rest van z'n leven. Kan me ook boos maken om de mensen die het opnemen voor de daders. Sterkte aan de nabestaanden. Te erg voor woorden dit.

Maar of het afgelasten van de amateurwedstrijden nou het antwoord is... Ik begrijp het wel, maar dit zorgt er niet voor dat de daders worden aangepakt of iets dergelijks. Mensen gaan nu 'gewoon' iets anders doen op hun zaterdag/zondag. Dus of dat aflasten nou zo'n effect heeft... Ik weet het niet. Maar toch begrijp ik wel dat het is gedaan.

Ouders gaan er tegenwoordig vanuit dat de opvoeding op school en verenigingen plaatsvind. Daarbij ontlopen ze hun eigen verantwoordelijkheid. Ze weten namelijk niet eens hoe ze een kind moeten opvoeden. Ze zien het kind ook meer als een "gadget". Ze willen namelijk kinderen, maar moeten daarnaast ook nog beiden werken vanwege hypotheken e.d. en als de kinderen thuiskomen worden ze naar buiten gestuurd of achter de tv danwel computer gezet om maar zo min mogelijk last van ze te hebben. Verder weten de ouders ook totaal niet meer wat er in de kinderen omgaat en waar ze zich mee bezig houden, terwijl een goed gesprek tussen ouders en kinderen wel heel erg belangrijk is.
Het is een zeer groot maatschappelijk probleem dat helaas niet alleen op het voetbalveld plaatsvind.

Het is lullig voor de goede krachten bij Nieuw Sloten maar ze moeten deze club gewoon veel harder aanpakken. Ik snap ook niet dat de jeugdtrainer van deze jongen dit niet hebben voorkomen. Het is niet een eenmalig incident geweest. Er had van de club uit een heel ander beleid gevoerd moeten worden.

Die ouders zijn natuurlijk niet goed wijs. Maar de club zelf had een trainer moeten aanstellen die dit soort jongens meteen in hun nekvel had gepakt bij het eerste beste teken van agressie.

Ik vind daarom ook dat de Knvb die club gewoon on curatele moet stellen. Bij een volgende klacht betreffende agressie moeten ze gewoon de hele club sluiten. Dit is heel lullig voor alle leden van de club die wel normaal zijn maar de enige manier om mensen bewust en verantwoordelijk te maken. Als de andere leden weten dat ze iets te verliezen hebben zullen ze bij het minste of geringste signaal dit soort jongens tot de orde roepen.

Ik begrijp die coach van deze jongens ook totaal niet. Ik weet niet of ik serieus met mijzelf kon leven als ik dit had toegelaten gezien het verleden wat er al lag. Het is gewoon te belachelijk voor woorden.

Daarom hoop ik ook dat deze jongens een flinke straf krijgen. En het zou mooi zijn als er strafverhogende sancties mogelijk worden in het geval van geweld tegen scheidsrechters en lijnrechters.

PS Ik ben ook ontzettend gevallen over het commentaar van Peter R de Vries. Wat een pannenkoek is dat zeg.

4 december 2012 om 21:42

Een club aanpakken omdat individuen zich misdragen? 3 debielen en een paar honderd mensen moeten boeten? Neuh.

Bestraf de daders en niemand anders.

Amateurwedstrijden aflassen? Ik weet dat het verdomd erg is wat er is gebeurd, maar waarom mag ik mijn balletje niet trappen zondag?

4 december 2012 om 23:55

Amateur wedstrijden aflasten vind ik ook onnodig,

Maar ik vind het absoluut belangrijk dat de club in kwestie wordt aangepakt. Mensen binnen de club moeten verantwoordelijkheid voor hun leden nemen. Leden van een club moeten zich op een bepaalde manier gedragen omdat dit tevens een onderdeel is van het imago van de club waar zij voor spelen.

Het was bekend dat deze jongens al meerdere keren over de scheef waren gegaan. Niemand heeft zich binnen deze club geroepen gevoeld om deze criminelen....en dat zijn het gewoon aangezien ze bereid zijn een lijnrechter aan te vallen..tot de orde te roepen.

Mensen nemen dus geen verantwoordelijk voor de andere leden van de club en de leiding van de club doet dit ook niet. De enige manier om te zorgen dat mensen dit wel doen is om te zorgen dat er ook voor deze mensen iets op het spel staat als ze niet ingrijpen.

Daarom moet je dus de club aanpakken als individuen zich misdragen. De club moet verantwoordelijkheid dragen voor haar leden. Als deze leden zich stelselmatig blijven misdragen en de club hier niets aan doet dan moet de Knvb de club royeren. Anders wordt dit soort gedrag altijd getolereerd.

Er zijn twee dingen waar ik niks van begrijp.

1. dat er geen enkele omstander iets heeft gedaan. Wat ik begreep renden ze achter de grensrechter aan en uiteindelijk hebben ze hem onderuit gehaald en in elkaar geslagen/getrapt. Nou dan kan je als thuisspelende partij (als helemaal als je hoort dat mensen de grensrechter kennen) toch ook tussen beide komen. Dan nog niet eens pratend over het publiek, de trainers, scheidsrechters die konden helpen. Daar hoor je als antwoord daarop dat het anders een massale vechtpartij was geworden. Nou als jij ziet dat iemand door drie mensen in elkaar wordt geslagen, dan ga je er toch heen en dan help je de gene die alleen is. Ja dan breekt er maar een massale vechtpartij uit, dat is beter dan zo'n groepje tegen één iemand.

2. Ik snap ook niet dat de man pas zo laat naar het ziekenhuis ging. Ik begreep dat hij in het begin weinig last had. Nou als jij een paar keer tegen je hoofd wordt getrapt/geslagen en ook op andere plekken, dan lijkt het me niet meer dan logisch om even naar de dokter/ziekenhuis te gaan.

Desondanks heel tragisch wat er gebeurd is. Het is niet alleen ene probleem op het voetbalveld, maar in heel Nederland. Loop 's nachts maar eens over straat. Als je de verkeerde groep verkeerd aankijkt dan heb je al een klap op je smoel.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

In de wandelgangen

Zondag 20 mei
Patrick Vieira staat voor zijn eerste klus als hoofdtrainer in Europa. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren