Europees debacle van Nederlandse clubs funest voor UEFA-ranking

Vrijdag, 23 november 2012 om 09:55

De Nederlandse vertegenwoordigers in de Europese toernooien stevenen af op een historisch dieptepunt. FC Twente en PSV werden uitgeschakeld in de groepsfase van de Europa League, waardoor alleen Ajax nog kans heeft om Europees te overwinteren. De landskampioen moet in de groepsfase van de Champions League dan Manchester City onder zich houden.

/

Als gevolg van de zwakke Europese prestaties bezet Nederland de negentiende plaats op de UEFA-ranking, de seizoensranglijst op basis van de prestaties in de Champions League en Europa League. In totaal werd door zeven clubs 25,5 punt veroverd, een gemiddelde van 3,642 per club, zo meldt NUsport. Daarmee moet Nederland onder meer voorrang verlenen aan landen als België, Noorwegen en Wit-Rusland.

Op de UEFA-coëfficiëntenranglijst, de rangschikking van de laatste vijf jaar op basis waarvan de Europese tickets worden verdeeld, handhaaft Nederland zich op een achtste stek, maar Rusland is genaderd tot circa één punt. In het onwaarschijnlijke geval dat Nederland snel terugvalt naar een tiende positie mag de Eredivisie in 2014/2015 nog maar drie in plaats van vier clubs inschrijven voor de Europa League.

Het seizoen 1998/99 is voorlopig het laatste dieptepunt voor het Nederlandse clubvoetbal. Toen was geen enkele club uit de Eredivisie na de winter nog actief in de Europese bekertoernooien.Gerelateerd

215 reacties (laatste reactie door riche)

Zeer slecht jaar !
Ajax wordt laatste of enelaatste in de poule. Feyenoord, AZ en Vitesse werden zelfs in de voorrondes al uitgeschakeld. PSV in de poule
Twente heeft gelukkig dit jaar al 6x gewonnen in Europa, maar is ook ongelukkig uitgeschakeld.

23 november 2012 om 10:21

Echt balen dit! Hopen dat Ajax nog wat kan betekenen maar clubs hebben het stuk voor stuk laten afweten: PSV had in Deze pouile gewoon door moeten gaan, net als Twente die zichzelf ook niet beloond heeft. Helaas raken we nu wel het uizicht op een extra champions League ticket kwijt. Feyenoord presteert het om door een lul gelijkspel bij Heerenveen 2e te worden, Heel Nederland Hosanna, '' ja, want iedereen gunt het Feyenoord zo '' , maar ja , het dan voor mekaar krijgen geen eens de Groepsfase van van de Europa League te halen is een regelrechte schande voor het NL voetbal. Heerenveen idemdito, wat een gekluns tegen Molde FK. Vitesse, AZ, Pech met de loting.

Daarnaast vind ik dat het belang van de Voorronde van de Champions League word onderschat, het is zooo belangrijk of wij als Nederland 1 of 2 deelnemers in de Groepsfase van de Champions League hebben.
Daar moeten de Clubs als Twente, Psv, Ajax rekening mee houden met hun transferbeleid. Ze moeten ervoor zorgen dat er in Juli al een Champions League waardig team op het veld staat en niet in Augustus pas beginnen met kopen. Gelijk als het seizoen is afgelopen, slagvaardig zijn op de transfermarkt zodat je zo snel mogelijk kan beginnen op met de voorbereiding op de Voorronde van de Champions League.

23 november 2012 om 10:27

Geef maar lekker de schuld aan Feyenoord, AZ en Vitesse, maar die hadden ook lastige tegenstanders in die voorrondes. Elke Eredivisie-club had bijvoorbeeld wel gewonnen van dat team uit Moldavie waar PSV tegen moest spelen.

PSV had de groepfase ook niet gehaald als ze tegen Sparta Praag of Anzhi moesten spelen, dat blijkt wel uit de behaalde resultaten in de poule. Hou dus aub even je mond over schande.

23 november 2012 om 10:33

PSV loot makkelijker in Europa dan Feyenoord. Psv, Twente, Ajax, dat is de top van Nederland op dit ogenblik en daar hoort Feyenoord, (hoe zielig voor jou) nu niet bij. Feyenoord is Kwalitatief gewoon een stuk minder en daarom kan je beter Twente of PSV in de Voorronde van de Champions League hebben. Feyenoord eN Europa de laatste jaren is gewoon niet veel bijzonders..

23 november 2012 om 10:39

Ja want psv heeft het zo goed gedaan. Zelfs in de europa league kunnen ze niet doorgaan. Ze staan zelfs laatste en de kans dat dat zo blijft is toch aanwezig.

23 november 2012 om 10:40

PSV wint niet eens thuis van dnjipr ofzo, wat heeft die dan te zoek in CL?

23 november 2012 om 11:08

Sorry maar debacle? Nee vind ik niet, Feyenoord heeft Anzhi en Praag gehad in de loting. Mag je in mijn ogen geen debacle noemen maar is juist pech hebben met de loting

23 november 2012 om 11:18

Afca-187

Dat de naam van de club misschien wat onbekend of ingewikkeld is betekent niet dat ze kwalitatief slecht zijn. Zoals Ismail27 al aangeeft doen ze het behoorlijk goed in Oekraïne en hoeven ze enkel het sterke Shaktar voor zich te dulden.

23 november 2012 om 11:25

Feyenoord heeft helemaal niet tegen Anzhi gespeeld hoor. Dynamo Kiev daarintegen. En de punten die in de voorronde behaalt worden is minimaal.

Echter PSV heeft weinig punten gehaald tegen clubs die minder hoog worden ingeschat, dan het debacle bij Feyenoord neerleggen vind ik gewoonweg zielig doenerij.

23 november 2012 om 11:29

Edit: klopt het moet Kiev zijn i.p.v. Anzhi

23 november 2012 om 11:45

Ach het doet kennelijk bij sommige supporters nog steeds pijn dat een club die niks kon investeren en nota bene met een overbodige PSV huurling boven een met miljoenen smijtende club terecht is gekomen. Ik vind het nog steeds leuk om die gefrustreerde reacties te lezen.

Feyenoord heeft het inderdaad niet goed gedaan. Wij kwamen tekort waarbij we zeker Kiev in de kuip met een grote Nederlaag naar huis hadden moeten sturen. Om onbegrijpelijke reden verzuimd en dan weet je dat het lastig word omdat Sparta Praag nog even langskomt die een goed team heeft. Feyenoord had zojuist haar belangrijkste spelers verloren en moest met een nieuw team vol aan de bak en helaas is het niet gelukt. Gezien de tegenstanders geen schande maar gezien het spelbeeld had het nirt gemoeten. Verder is het gelul dat PSV het beter gedaan had vanwege de loting, want nu hebben ze er ook niet zoveel van gebakken met die geweldig gunstige positie van jullie. Of is het dan ineens weer wel pech met de loting?

23 november 2012 om 12:21

Denk nou eens gewoon nuchter na en laat kinderachtige emoties achterwege. Gaat er gewoon om dat Feyenoord niks gepresteerd heeft in Europa de laatste 5 jaar. Nul komma nul. Net zoals een Vitesse niks heeft staan waaruit ze kunnen putten mochten ze op pakweg plek 2 eindigen voor een CL ticket.

Als je niks heb gepresteerd dan zak je in de clubranking al af tot in de donkere kelders. Psv bivakkeert al jaren tussen de 15e en 25e plek van alle clubs van Europa door hun uitstekende europese trackrecord. Dan loot je statistisch gezien beter. Daar kan je moeilijk om lopen doen, en de waan van de dag daarop loslaten dat dat niks zegt, maar dat is gelul. Ajax heeft zo zwaar geloot mede doordat zij op plek 30 tot 40 vertoefden. Te weinig voor pot 2. Psv had daar dit jaar wel in gezeten.

Kun je wel met secundaire opportune emotie-argumenten aankomen dat Psv ook niks te zoeken heeft in de CL omdat niet van een ploeg wint die jij niet op waarde weet te schatten (maar wel beter is dan het Kiev waar jullie van verloren), het gaat hier om die loting en die pot waar je terechtkomt, en de kans op makkelijkere tegenstanders voor groter is als je wel hoog staat in die ranking.

23 november 2012 om 12:42

@ Ismail27, Je hebt helemaal gelijk. PSV is niets verplicht en heeft het ook helemaal niet laten afweten. Net zoals de competitie afgelopen seizoen.
Waarom speelde Feyenoord VCL en niet Psv? Omdat Feyenoord zo goed was of omdat PSV en Twente het toen al vergooiden?

Dat jouw verwachtingen bij Feyenoord groter zijn dan die van PSV verbaasd mij nogal. Ik wist eind vorig seizoen al dat het verdomd lastig zou worden voor Feyenoord om zich te kwalificeren voor de CL. Maar had al wel soort verwacht dat PSV zich wel door de poule fase zou loodsen.

Maar blijkbaar was bij jou de verwachting dat Feyenoord zich zou kwalificeren en dat PSV toch wel werd uitgeschakeld in de poule fase?

Vooral de schuld bij andere neeleggen en vooral jezelf geen spiegel voorhouden zou ik zeggen.

23 november 2012 om 12:43

@ Frdirk

Ik ben het helemaal met je eens, maar ik heb je per ongeluk eenn duimpje omlaag gegeven, dat moest natuurlijk andersom zijn.

" Verder is het gelul dat PSV het beter gedaan had vanwege de loting, want nu hebben ze er ook niet zoveel van gebakken met die geweldig gunstige positie van jullie. Of is het dan ineens weer wel pech met de loting? "

Vooral deze opmerking vind ik geniaal,maar daar zal je denk ik geen antwoord op krijgen want men houdt niet zo van kritische vragen.

23 november 2012 om 12:50

Of Dnper beter is dan Kiev moet nog maar blijken aan het einde van het jaar als de competitie daar klaar is. Gen vorobarige conclusie trekken. Ja Feyenoord heeft in Europa niks gepresteerd. Klopt helemaal. Er is ook geen Feyenoorder die dat ontkent. Maar feit is dat PSV de afgelopen twee jaar met geleend geld dertig miljoen in de ploeg gestoken heeft en Feyenoord 1.5 miljoen. Zo bezien mag een PSV nooit onder Feyenoord eindigen in de competitie vorig jaar. Dus dat PSV nu noodgedwongen op jacht Moet naar een kampioenschap omdat ze anders Feyenoords scenario van de afgelopen jaar uit de kast kunnen halen, hebben ze volledig aan zichzelf te danken. Begin nou niet over die salonremise want dat mag je Heerenveen en Feyenoord niet verwijten. Gezamelijk belang heet dat. PSV had moeten voorkomen dat het daar de dupe van kon worden. Ze zijn toch zo veel beter in jouw ogen?

Feit is dat alle Nedelandse clubs als een drol gepresteerd hebben dit jaar op Ajax na, want die hebben het beter gedaan dan verwacht. Toen Kiev uit de koker kwam vopr Feyenoord riep iedereen hier dat Feyenoord kansloos was. Dat viel nog wel mee maar het geluk ontbrak. Vitesse en AZ hebben gewoon kut geloot tegen dat Anzi,. Heerenveen heeft echt een wanprestatie geleverd maar zoals je nu in de competitie ziet zijn ze ook niet echt veel beter dan dat. PSV en Twente hadden het gemakkelijker in de voorronde, haalden het wel en hadden geen loting waarbij iedereen riep dat ze kansloos waren. Maar als je kijkt naar hoe er dan uiteindelijk gespeeld is kan je dus beargumenteren dat die twee het hardst gefaald hebben

En dit is een betoog zonder emotie.

23 november 2012 om 12:54

Mensen mensen toch....

We hoeven de ander zijn club niet de schuld te geven. Wees gewoon eerlijk, alle clubs hebben het niet goed gedaan.;

Is veels te makkelijk om met vingertjes te gaan wijzen. Ja, de 1 sneuvelt eerder dan de ander.

Uit eindelijk zijn alle clubs gesneuveld,....of niet?

23 november 2012 om 13:10

@ elastiek

Als het een betoog zonder emotie was had je die opmerking over geleend geld wel achterwege gelaten want het mag nu toch wel duidelijk zijn dat die deal met de gemeente gewoon heel slim is geweest en Ajax, Feyenoord, etc dit ook hadden gedaan als zij nog enige vaste activa bezaten.

Ot
over PSV in EL kunnen we kort zijn, prioriteit lag er niet maar dat wil nog niet zeggen dat er geen inzet was en dat ze het lieten lopen. Dat er teleurstellend gepresteerd is, is wel duidelijk maar om nou alle schuld te leggen op PSV is overdreven vind je niet.

23 november 2012 om 13:15

niet helemaal mee eens feyenoord schakelde op een haar na kiev uit. geen slechte tegenstander

23 november 2012 om 14:21

Ik denk dat PSV meer in de Champions League te zoeken heeft dan de huidige selectie van Ajax. In het voetbal heb je hele vreemde wetten waarin een club de ene keer heel goed presteert en de andere keer niet. Bij PSV is kampioen worden en het halen van de Champions League belangrijker dan spelen in een financieel onaantrekkelijke Europa League. PSV is de afgelopen seizoenen steeds na de winterstop ingestort en wil dit voorkomen door volledig voor de titel te gaan. Ik vind dat de Uefa de Europa League best wel aantrekkelijker mag gaan maken.

23 november 2012 om 22:09

precies!
psv heeft gewooon de afgelopen 10 jaar gewoon onafgebroken in europa
gespeeld, Psv heeft ook gwn de meeste punten voor europa verzamelt,
daarom vind ik het zo hypocriet op psv's besluit om één jaar te passen voor
Europa en daardoor indirect voor NL.
Psv zorgde er mede vooor dat een club als vitesse dit jaar
in europa kon spelen!

23 november 2012 om 10:23

Je doet net alsof Twente het goed gedaan heeft dit jaar. Twente moet zich net als PSV schamen voor hun wanprestaties in Europa!
Hopelijk kan Ajax nog wat uitrichten in de EL, mochten ze deze halen.

23 november 2012 om 10:27

Twente heeft verreweg de meeste overwinningen van alle NL clubs geboekt, maar is wel voor het 1st in jaren uitgeschakeld voor de winterstop. Dus echt goed hebben ze het niet gedaan , maar ze hadden ook veel pech in de toch al moeilijke poule.

23 november 2012 om 10:31

Een moeilijke poule had Ajax. Twente had een niet al te moeilijke poule. Twente heeft niet 1 overwinning geboekt in de groepsfase, diep triest als je het mij vraagt. Ik schaam me voor deze club!! Het is dat Twente vorig jaar de fair play won, anders hadden ze niet eens meegedaan in de EL. Was beter geweest voor het NL voetbal.

23 november 2012 om 10:36

@J. Staatsen: leuk hoor om in de 36e voorronde te winnen van FC Schubbekuttenveen 3, maar levert verdomd weinig punten op. 0 overwinningen in de groepsfase is gewoon treurig.
Net zoals het diep triest is om weer een totaal niet gemotiveerd PSV te aanschouwen in eigen huis. Schaf die hele EL dan maar direct af als toch niemand er zijn best voor wil doen en het alleen maar een belasting is voor de tere mannetjes.

23 november 2012 om 10:41

Twente heeft het tegen Helsingborg laten liggen, maar Hannover is zeker geen zwak ploegje en tegen Levante hebben ze gewoon heel veel pech gehad, kan je lang of kort over praten. Als Twente overigens niet had meegedaan had NL NOG minder punten gehad, dus...

23 november 2012 om 10:48

@ rockdale
Twente heeft ongelukkig nog niet gewonnen in de poule , maar ook maar 1x verloren. In de 13 wedstrijden die ze Europees gevoetbald hebben ze maar 2x verloren.
Twente had gewoon een moeilijke poule, ajax nog moeilijker , maar is ook CL. Ajax staat er nog slechter voor in de poule dan twente , want ajax wordt of laatste of ene laatste ...

23 november 2012 om 10:56

@rockdale: Even een simpel rekensommetje voor jou. Zonder Twente had Nederland dit jaar 10,5 punt minder bij elkaar gesprokkeld.

Met Twente is de coefficient 3,642 (25,5 / 7) voor dit jaar tot nu toe.
Zonder Twente zou de coefficient nu 2,500 zijn geweest (15 / 6).

Dus is (tot op heden) het Fair Play ticket een kleine zegen geweest voor Nederland.

De inbreng van Feyenoord (0,5 punt), AZ (0 pnt) Heerenveen (1 pnt) en Vitesse (1,5 pnt) komt Nederland dit seizoen duur te staan.

Overigens heeft zelfs Ajax dit seizoen nog minder punten (7) ingebracht dan Twente. Daarbij zitten ook de 4 gratis bonuspunten voor het starten in de CL.

23 november 2012 om 11:09

@ Therock11

Ja, Twente heeft het inderdaad goed gedaan, maar die laatste verwijzing naar Ajax slaat natuurlijk nergens op.
Puur vanwege het feit dat het gewoon veel makkelijker is voor de NLe clubs om punten te halen in de EL dan in de CL. In de poulefases van beide toernooien krijg je namelijk net zo veel punten voor een overwinning of een gelijkspel.
Dus in de EL moeten ook de punten gehaald worden. Het is onrealistisch, en al helemaal in de poule van Ajax, om te denken dat Ajax wel even de meeste punten binnen gaat halen. En misschien hebben ze dan idd niet de meeste punten gehaald voor NL, maar we kunnen het er allemaal over eens zijn dat Ajax het dit seizoen véruit het beste doet van de nederlandse teams.

23 november 2012 om 11:18

Ben jij nou zoo dom of begrijp je het niet? als Ajax 3rde wordt in de poule hebben ze het 50x zo goed gedaan als Twente, want die waren gewoon met 0 punten in die poule geëindigd.
En over die 13 wedstrijden, meer dan 70 van die ploegen waren gewoon het niveau Eredivise middelmaat dus niks om trots op te zijn.
PSV en Twente liggen allebei uit de Europa League, en daar zal niks meer aan veranderen.

23 november 2012 om 11:43

@silverfront en @ajax-fan123:
Dit artikel gaat over (gort)droge cijfers: De Coefficientenranglijst.

De onderliggende cijfers daarvan geven aan dat Twente tot nu toe de meeste punten heeft gesprokkeld.

Dat het spel niet best is geef ik grif toe.
Dat Ajax het uitstekend gedaan heeft, mochten ze derde worden in hun Cl-poule, is natuurlijk ook zo.

De hetze die nu tegen Twente en PSV (en in mindere mate Psv) wordt gevoerd is echter ook een schande. Het is zo makkelijk scoren voor de media op basis van sentiment in plaats van de onderliggende gortdroge cijfers. Die geven aan dat dit seizoen er door deze twee ploegen (en Ajax) wel punten zijn gepakt voor deze ranglijst waar er vier ploegen zijn die nog niet eens 2 punten hebben gepakt.

23 november 2012 om 11:47

Hahaha, Ajax 50x zo goed, want Twente had 0 punten gehaald. Hoeveel is 50x 0? Wat een licht.

23 november 2012 om 12:07

@therock11
Als je dan toch de cijfers er bij haalt van dit seizoen (tot nu toe), dan krijg je de volgende ranking:
Ajax - 7.7284 punten
Twente - 4.7284 punten
PSV - 3.7284 punten

23 november 2012 om 12:38

Zucht. Klik nou eens op country coefficients en scroll naar NL. Jij kijkt alleen naar teamstatistics, maar die tellen niet de voorrondes mee.

Dan zie je dat behalve de 4 puntjes van Twente van de EL (4x gelijkspel) ook nog 6.5 in de voorrondes gehaald zijn. Komt nog eens bij dat Ajax 4 bomuspunten kado kreeg als groepsfase deelnemer, dus het vertekend ook nog eens.

Twente heeft wel degelijk de meeste punten behaald door hun lange traject via de Intertoto. Het grootste probleem dit jaar blijft dat je alles aan behaalde punten moet delen door 7 clubs ipv de toegekende 5 El'plekken ( fairplayprijs plus intertoto ticket van twente). Daarmee kom je op eenzelfde aantal afgevaardigde clubs van een Spanje of Duitsland, terwijl we de kwaliteiten daar helemaal niet voor hebben om bijbehorende resultaten te boeken.

23 november 2012 om 12:47

@ J.staatsen

Hoe kan je in vredesnaam stellen dat Ajax er slechter voorstaat ? Niemand ziet City winnen in en bij Dordtmund (wellicht ben jij de uitzondering). Dus Ajax heeft nog een hele goede kans om door te gaan naar de Europa Leage. Dat Ajax laatste word is volgens mij meer iets wat jij graag ziet gebeuren dan dat het op enige werkelijkheid berust is.

23 november 2012 om 13:45

@ J. Staatsen

Wat staat Twente er beter voor dan? Twente staat ook derde in de poule, met evenveel punten en wordt ook laatste of een na laatste. Als Helsingborg wint ben je namelijk gewoon laatste geworden. Het enige verschil is dat Twente met een gelijkspel 100% zeker derde is.

daarnaast geeft in de CL 3e plaats recht op overwintering en in de EL niet. Dus al wordt Twente derde dan hebben ze niks behaald. Geeft maar weer aan hoe subjectief jouw reacties zijn.

23 november 2012 om 14:57

@jogiknows
Jij haalt de clubcoefficient en de landencoefficient door elkaar. Dit artiikel gaat over de landencoefficient. Op basis daarvan worden de tickets verdeeld voor de CL en de El.

De clubcoefficient ( die jij nu laat zien, maar dan over een periode van 5 jaar) wordt gebruikt bij de loting, om de potten in te delen.

23 november 2012 om 15:09

echter kan ajax wel nog verder in de el, en die kans schat ik echt niet klein hoor, wanneer dortmund niet verliest, gaat ajax door in de EL. Dortmund domineerde man city de vorige keer, en wil graag groepshoofd worden, om dit te doen moeten ze winnen, aangezien madrid wss wint van ajax. Dan krijgt ajax alweer punten voor het behalen van de el knockoutfase, en van daaruit kunnen ze nog meer punten sprokkelen.
Zowel psv als twente kunnen ook nog punten behalen door in de laatste wedstrijd te winnen. De motivatie hiervoor is helaas wel 0.0 aangezien beiden al uitgeschakeld zijn.

23 november 2012 om 15:14

@ jogiknows
Jou lijst is niet volledig ,want daar staan de punten van de voorrondes niet bij

Twente 10.5 punten
Ajax 3.7284 punten
PSV 3.7284 punten
Ajax kreeg wel 4 startpunten , maar die krijgt de NLs kampioen ieder jaar automatisch.

23 november 2012 om 10:32

ik vindt het terecht.
wie de europa league niet serieus neemt hoeft van mij ook niet door te gaan.
Ze moeten maar eens wat dankbaarder zijn in plaats van B elftallen op te stellen.

De enige wat echt heeft geknokt is ajax hulde voor die ploeg en geloof mij die zullen ook in de europa league als ze hem halen blijven knokken met hun 1ste elftal.

terecht dat psv en twente naar huis zijn.... met hun B elftallen ze denken volgens mij dat ze barcelona zijn die kunnen zich dat permiteren.

Feyenoord heeft gewoon pech gehad. Sparta Praag en Kiev waren en zijn ook verder dan Feyenoord.
Kiev speelt volgens mij al 5 jaar achter elkaar Europees.
Vitesse reken ik helemaal niets aan komen net kijken en die gaan echt niet Anzi machakahla met aardig wat topspelers verslaan.

23 november 2012 om 10:37

Papegaai, Twente heeft elke poulewedstrijd met de sterkste opstelling gespeeld, dus praat niet zomaar iedereen dom achterna.

23 november 2012 om 11:53

ik praat helemaal niemand na jij ga je informeren dit is mijn eerste post hier op dit artikel
wat kan ik er aan doen dat die mensen me al voor zijn.
zielige

23 november 2012 om 12:54

@joshie, natuurlijk geeft Ajax zich 100%, mag ook wel in de CL. Denk dat Twente en PSV ook niet zo'n probleem hadden gehad met hun best doen in de CL. Echter spelen ze dat niet en de EL is nu eenmaal van een niveautje lager.

23 november 2012 om 13:01

ja dan nog moet je veel beter je best doen.
je laat het nu gewoon overkomen als of je zelf te groot vindt voor deze competitie en dat je wil zeggen dat je beter bent dan een sparta praag en dnipro
Maar die tijd is voorbij.
oekrainse clubs zijn beter.
shaktar zou hier in nederland elk jaar kampioen worden.
Dat mag toch niet als 6 jaar geleden psv nog in de champions league speelde tegen arsenal en liverpool.

ik hoop gewoon dat nederland nog maar met 2 landen zich mag vertegenwoordige. belgie gaat hun binnekort nog voorbij

23 november 2012 om 13:23

@ Joshie

Helemaal gelijk hoor, als je de EL niet serieus neemt is de consequentie, dat je voorbijgestreefd gaat worden door andere voetballanden en uiteindelijk een plek in de EL verliest. Dwaal je overigens nog verder weg, dan ben je je rechtstreekse ticket voor de CL ook kwijt!! Twente begon vorig jaar al met spelers sparen en gooide er de tweede wedstrijd tegen Schalke met de pet naar. Dit jaar kwamen ze gewoon tekort en deed PSV met een B-elftal dit jaar ook nog eens een duit in het zakje. Het is een kwestie van tijd (en ik denk dat we het allemaal nog gaan meemaken) dat Nederland haar directe CL ticket kwijt is. Hoef je de competitie ook niet meer zo serieus te nemen

Wellicht dat trainers en clubs de EL dan wel wat serieuzer nemen.......

23 november 2012 om 13:53

@ Johnnyloco

Heb je helemaal gelijk in. Nederland stond nog relatief hoog op de ranking door goede jeugdopleiding, slim scoutwerk en 100% inzet. Hierdoor konden in het verleden ploegen als AC Milan, Udinese, Manchester United, Napoli etc worden verslagen die of spelers spaarde of onze teams zwaar onderschatte.

Nu wij zelf ook met zo'n houding ten strijde trekken zullen we gauw aan alle kanten voorbij gestreefd worden.

Engeland, Spanje, Italie, Frankrijk en Duitsland zijn veel te groot om ooit nog in te halen. Ook al mag men op gegeven moment geen schulden meer hebben. ze hebben een veel groter afzetgebied, grotere stadions, betere sponsors, meer actieve jeugdvoetballers etc.

Rusland zit natuurlijk heel veel potentieel in. En al het geld dat er in gepompt wordt begint zich langzaam naar het veld te vertalen. ( al presteren ze dit jaar wat minder). Oekraine zelfde verhaal. Die lopen ons nu ook voorbij.

Portugal zal, zolang de regelgeving daar anders is mbt Buiten EU spelers ook moeilijk zijn om in te halen.

En landen als Turkije en België kunnen ons ook zomaar voorbij gaan de komende jaren. Vanwege Turkije ( meer geld) en Belgie ( meer talent momenteel en een betere inzet)

Nou dan kunnen wij straks lekker aanhaken bij het groepje Zwitserland, Griekenland, Denemarken, Schotland etc.

23 november 2012 om 11:59

@j.staatsen
Ajax wordt 3e of 4e in de poule, waar ze als derde geplaatst waren. PSV en Twente worden 3e of 4e in een poule waar ze als eerste geplaatst waren.

Dat Twente in de voorbereiding een aantal extra wedstrijden gewonnen heeft, is alleen maar te wijten aan lage klassering (8e) in de competitie en dat ze het geluk hadden dat ze gebruik konden maken van de plek die beschikbaar kwam via het Fair Play klassement.

et slechte jaar heeft dus met name te maken met de ongelukkige loting in de voorrondes (zowel AZ als vitesse tegen Anzi), als een lastige poule voor Ajax (veruit de laagste begroting van deze poule), als de slechte prestaties van PSV en Twente in de EL (beide als 1e geplaatst in de poule en de tweede begroting in de poule).

23 november 2012 om 12:06

Het dramatische resultaat van de Nederlandse ploegen in Europees verband heeft zijn gevolgen voor de Uefa Coëfficiëntenlijst. Hoewel Nederland nog steeds op de achtste plek staat, en op korte termijn niet bang hoeft te zijn voor het inleveren van Europese startbewijzen, groeit het verschil met nummer zeven Oekraïne gestaag en komt nummer negen Rusland juist in rap tempo dichterbij.

De kans is aanwezig is dat de Nederlandse-afvaardiging in de Europese toernooien na de winterstop tot nul is gereduceerd. Dat zou voor het eerst zijn sinds 1998/99. Ajax is uitgeschakeld in de Champions League, maar mag in de Europa League overwinteren als het Manchester City na de zesde speelronde in het miljoenenbal nog onder zich weet. PSV en FC Twente zijn in de Europa League uitgeschakeld.

Donderdagavond verloren de Psv'ers van Dnjepr Dnjepropetrovsk (1-2) en bleef FC Twente bij Hannover 96 op 0-0 steken, wat voor beide ploegen met nog één duel op de agenda uitschakeling betekende.

Oekraïne
Een blik op de prestaties van de nog actieve ploegen uit Oekraïne, leert dat Nederland de achterstand flink zal zien groeien en op korte termijn niet goed zal maken. Waar het verschil na de vorige speelronde nog 2,743 punten bedroeg, is dat inmiddels al 4,434.

Bovendien is de volledige Oekraïense delegatie al zeker van Europese overwintering. Het in eigen land ongenaakbare Shakhtar Donetsk zal zijn weg vervolgen in de Champions League, terwijl Dinamo Kiev, Dnjepr Dnjepropetrovsk (dat in de poule van PSV koploper is geworden) en Metallist Charkiv doorbekeren in de Europa League.

Rusland
Het lijkt eveneens een kwestie van tijd voordat het kapitaalkrachtige Rusland Nederland voorbij zal streven op de Uefa Coëfficiëntenlijst. De nummer negen is, mede door de dramatische Nederlandse resultaten, hard bezig de achterstand goed te maken. Waar na de vorige speelronde het verschil nog 1,683 punt betrof, is dat inmiddels teruggebracht tot slechts 0,992 punt.

Met Spartak Moskou, dat uitgeschakeld is in de Champions League en ook niet meer in de race is voor een Europa League-ticket, is direct de enige van de vier ploegen uit Rusland genoemd die zich op de eigen competitie kan richten. Zenit Sint-petersburg is nog in de race voor plaats drie in de Champions League-poule, die recht geeft op een vervolg in de Europa League. Van die knock out-fase in het tweede Europese toernooi zijn FC Anzhi (van trainer Guus Hiddink) en Rubin Kazan al verzekerd.

Toekomst
In het perspectief van komende zomer blijft de flinke terreinwinst van Oekraïne en Rusland vooralsnog niet (enorm) zorgwekkend. Het biedt immers houvast dat Oekraïne bij het ingaan van volgend seizoen beduidend meer punten (16.625) inlevert dan ons land (6.333). Voor Rusland is de schade minder groot met 9.750 punten.

De kans dat Nederland zijn aandeel in de Europese tickets verder ziet slinken lijkt daarom op korte termijn klein. De zevende, achtste en negende plaats geven recht op één plek in het hoofdtoernooi, één in de voorronde van de Champions League en op vier Europa League-tickets.

De tiende, elfde en twaalfde plek geven al recht op één El-ticket minder, maar de afstand met de huidige bezetters van die plaatsen (belgië, Griekenland en Turkije) bedraagt ruim tienduizend punten.

Hier de Uefa Coëfficiëntenlijst:

# land 08/09 09/10 10/11 11/12 12/13 rang teams
1 spa 13.312 17.928 18.214 20.857 12.428 82.739 7/ 7
2 eng 15.000 17.928 18.357 15.250 10.285 76.820 7/ 7
3 dui 12.687 18.083 15.666 15.250 11.928 73.614 7/ 7
4 ita 11.375 15.428 11.571 11.357 9.083 58.814 6/ 6
5 fra 11.000 15.000 10.750 10.500 8.916 56.166 6/ 6
6 por 6.785 10.000 18.800 11.833 7.916 55.334 6/ 6
7 oek 16.625 5.800 10.083 7.750 8.333 48.591 4/ 6
8 ned 6.333 9.416 11.166 13.600 3.642 44.157 3/ 7
9 rus 9.750 6.166 10.916 9.750 6.583 43.165 4/ 6
10 bel 4.500 8.700 4.600 10.100 5.900 33.800 3/ 5
11 gri 6.500 7.900 7.600 7.600 4.000 33.600 2/ 5
12 tur 7.000 7.600 4.600 5.100 5.000 29.300 2/ 5
13 cyp 6.333 4.250 3.125 9.125 3.500 26.333 1/ 4
14 zwi 2.900 5.750 5.900 6.000 5.375 25.925 2/ 4
15 den 8.200 4.400 6.700 3.100 3.100 25.500 2/ 5
16 oos 2.250 9.375 4.375 7.125 1.750 24.875 1/ 4
17 isr 1.750 7.250 4.625 6.000 2.750 22.375 2/ 4
18 rom 2.642 6.083 3.166 4.333 5.400 21.624 2/ 5
19 kro 2.375 4.100 3.500 5.250 6.250 21.475 2/ 4
20 pol 5.000 2.125 4.500 6.625 2.500 20.750 4
21 wru 4.000 3.375 5.875 3.125 4.250 20.625 1/ 4
22 kro 4.333 3.000 4.125 3.750 4.125 19.333 1/ 4
23 zwe 2.500 2.500 2.600 2.900 4.625 15.125 2/ 4
24 ser 3.000 3.000 3.500 2.125 2.750 14.375 1/ 4
25 slw 4.833 2.500 3.000 2.375 1.500 14.208 4
26 sch 1.875 2.666 3.600 2.750 2.900 13.791 1/ 5
27 noo 2.500 2.100 2.375 2.300 4.500 13.775 2/ 5
28 bul 2.250 3.125 4.625 1.500 0.750 12.250 4
29 hon 1.000 2.750 2.750 2.250 3.000 11.750 1/ 4
30 slo 1.333 1.375 1.500 2.250 3.250 9.708 1/ 4
31 geo 1.166 1.750 1.875 2.875 1.500 9.166 4
32 fin 1.833 1.375 1.800 1.500 2.000 8.508 5
33 aze 0.666 1.500 2.000 1.375 2.750 8.291 1/ 4
34 bos 1.833 1.750 1.875 1.125 1.250 7.833 4
35 mol 0.666 2.125 2.125 0.500 2.250 7.666 4
36 ier 2.500 1.375 1.000 1.500 1.000 7.375 4
37 lit 2.500 1.250 0.625 1.000 1.125 6.500 4
38 kaz 0.833 1.250 0.875 1.625 1.375 5.958 4
39 let 1.166 2.250 0.500 0.625 1.250 5.791 4
40 ijs 1.166 1.250 0.375 1.375 1.250 5.416 4
41 mon 0.500 1.125 1.750 0.500 1.375 5.250 4
42 mac 0.500 0.500 1.375 1.625 1.250 5.250 4
43 alb 0.666 1.000 0.875 0.875 0.750 4.166 4
44 mal 0.000 0.750 1.500 0.833 0.875 3.958 4
45 lie 0.000 1.000 0.500 2.000 0.000 3.500 1
46 lux 0.000 0.250 0.625 1.125 1.375 3.375 4
47 nie 0.333 0.125 1.125 0.500 1.000 3.083 4
48 wal 0.333 0.250 0.875 0.625 0.500 2.583 4
49 est 0.333 0.875 0.250 0.375 0.375 2.208 4
50 arm 0.000 0.500 0.250 0.125 0.875 1.750 4
51 far 0.333 0.000 0.250 0.500 0.500 1.583 4
52 sma 0.000 0.500 0.166 0.000 0.000 0.666 3
53 and 0.000 0.500 0.000 0.000 0.000 0.500 3

23 november 2012 om 14:06

je vergeet heerenveen

Ja dat krijg je als je de zooi zo bewust laat slabakken.
Doe dan gewoon lekker niet mee aan die EL en laat je dan ook niet inschrijven en geef die plekken aan Nederlandse clubs die zich wèl daarvoor wensen in te zetten.

23 november 2012 om 10:16

Die waren dan hoogstwaarschijnlijk al uitgeschakeld in de knockout fase

23 november 2012 om 10:23

Ja maar dat zie ik liever dan clubs die het niet serieus nemen...

23 november 2012 om 10:28

...en welke clubs nemen het dan volgens jou niet serieus? Als ik er 1 moet noemen is het PSV en zelfs zij komen nog met een opstelling die redelijk te onderbouwen is.

Er is geen enkele Nederlandse club die Europese wedstrijden bewust heeft laten lopen, Ajax heeft pech gehad met de loting, Twente heeft enorm veel pech gehad maar wel altijd in de sterkst mogelijke opstelling gespeeld.

23 november 2012 om 10:37

Twente pech gehad? Slecht voetbal heeft niks met pech te maken. Twente had een redelijk makkelijke loting, zeker vergeleken met Ajax. Twente moet zich schamen.

23 november 2012 om 10:41

@riche

Klopt ben ik met je eens, er is inderdaad geen enkele club die het expres heeft laten lopen.

Maar ik vind wel dat de instelling bij de coaches bijvoorbeeld, bij FC Twente en Psv, wel wat beter had gemogen. Ik persoonlijk kreeg erg het gevoel dat ze het niet serieus namen. Ik kan het verkeerd geïnterpreteerd hebben.

23 november 2012 om 10:44

Twente heeft inderdaad pech gehad, tegen Hannover met goed voetbal 2-0 voor, daarna blessures van Braafheid en Schilder en Hannover dat met 2 mazzeldoelpunten gelijk maakt, Levante uit werd beslist door de scheidsrechter en in Helsingborg ging, ondanks 10 100% kansen de bal er niet in. Ik noem dat pech en dat is niets om je voor te schamen.

23 november 2012 om 10:59

@ rockdlae
Twente zat bij de nr.4 en 6 van Spanje en Duitsland, als je denkt dat dat een makkelijke poule is , dan ben je niet op de hoogte van de huidige internationale verhoudingen.

23 november 2012 om 11:41

J. Staatsen, Ajax zit bij de kampioen van Spanje, Duitsland en Engeland in de poule, maar heeft net zoveel punten als Twente gepakt. Je zou toch mogen verwachten van Twente dat ze dan ook wel iets kunnen uithalen tegen, met alle respect, de subtop/middenmoot van Spanje en Duitsland?

23 november 2012 om 12:52

Net zoveel punten als Twente? Volgens mij heeft Ajax Europees gezien 3 punten voor Nederland gehaald (en nog 4 bonuspunten maar dat is niet echt een verdienste), terwijl Twente er 10,5 heeft gehaald.

23 november 2012 om 13:01

@ Riche

Oxxix heeft het waarschijnlijk over de behaalde punten in de poule fase en niet over de coëfficiëntenlijst. Thuis tegen Manchester City zijn drie punten waard en het gelijke spel in en tegen Manchester City is natuurlijk 1 punt.

Maar ook al had hij het over de coëfficiëntenlijst dan nog is het gewoon een klein sportief drama voor Nederland. Nederland heeft niet de luxe zoals de toplanden om 3 of vier ploegen de Champions Leage in te sturen en nog eens een handjevol clubs de Europa League in te sturen, waardoor je zeker weet dat er punten gepakt gaan worden. Elke Nederlandse club die Europees actief is moet gewoon knokken voor elke punt wat er te behalen is.

Wat heb je eraan dat Twente tot nu toe de meeste punten heeft binnen gehaald ? Dat is toch geen excuus om de slechte prestaties goed te praten ? Het is gewoon doodzonde dat het Twente niet gelukt is om nog meer punten te halen. Nu hangt alles af van 1 club om dit Europees seizoen goed af te sluiten.

23 november 2012 om 23:03

Reacties lezen hier is leuk ^^

Zo zijn de meeste Ajax supporters hier om Twente en PSV in de grond te trappen. Weten de meeste of wel niet alle PSV en Twente supporters dat ze hun best hebben gedaan maar gewoon geen geluk hadden.

Twente tegen hannover96 thuis 2-0 voor en dan op het grootste pech dat je kunt hebben een eigen doelpunt krijgen..

PSV tegen Djnepr geval, Liep niet lekker maar de tegenstander kon gelukkig helemaal niks en dan met pech een eigen doelpunt. en dan verlies je ont terecht want PSV was als nog de betere. met 2 zelf op gelegde kansen en die Djnepr 0 zelf gemaakte kansen.

Twente in helsinki het liep gewoon niet alles gedaan maar het werdt gewoon niks.

PSV speelt thuis Napoli van de mat

Twente tegen Levante, hier is nog het grootste pech want de arbiter is blind ^^ 1 afgekeurde goal van Twente die terecht was. 1 aangeschoten handsbal die toch een penal werd. en 2 handsbal goals .... die allebij door gingen.

Psv tegen AIK het liep gewoon niet helaas. 2x

Twente speelt daarna tegen een alleen maar verdedigend Levante en nog steeds geen geluk.

In het kort hoe alles is gegaan. en dan zijn er mensen die zeuren over dat ze het vergooien...... Niks maar dan ook niks laat dat zien, media na praten of iemand kleineren is makkelijk als het slecht gaat.

En als het er naar uit ziet dat alles hopeloos is geven ze de mensen met pijntjes maar rust zodat de competitie niet ook verloren gaat.

-----

ON: Twente en PSV liggen er uit maar hebben het toch redelijk gedaan maar het mocht niet zo zijn het liep gewoon niet.

Maar deze 2 clubs hebben het de jaren ervoor toch al prachtig gedaan om ze nu meteen af te kraken is diep triest. want zonder deze 2 clubs zouden we er veel slechter voor staan.

Alle hoop rust nu op Ajax en ben er nou niet heel zeker van dat ze nog overwinteren in Europa. City moet tegen een B-elftal van BvB en Ajax tegen een B-elftal van Real.

23 november 2012 om 10:24

Je wel ploegen als heerenveen of RKC meelaten doen aan de EL maar die hebben echt niet meer punten gehaald hoor. Ik denk zelfs dat die minder zouden halen.

23 november 2012 om 10:45

Dat misschien niet, maar die geven wel strijd om verder te willen. Geen zin hebben om EL te spelen is wat anders dan strijdend ten onder gaan

23 november 2012 om 10:25

Andere Nederlandse clubs? Alleen Psv, Twente, Ajax en in mindere mate AZ (ook in deze volgorde) hebben de laatste jaren voor punten gezorgd in Europa, clubs als Heerenveen, Feyenoord, Vitesse, Nac en Ado hebben met hun prestaties deze punten weer teniet gedaan. Laten we dus vooral deze clubs Europa insturen dan weet je zeker dat we over een paar jaar nog 2 clubs mogen inschrijven.

Edit: Nec hoort inderdaad niet in dit rijtje thuis.

23 november 2012 om 10:32

Nec???

Seizoen 2008/2009 stond Nec in de knock-out fase nadat ze een poule zijn doorgekomen met Tottenham Hotspur, Udinese, Dinamo Zagreb en Spartak Moskou. Helaas werden ze door HSV uitgeschakeld. Dus dan moet je niet zeggen dat ze punten verspeeld hebben want dat is gewoon dom om te zeggen.

23 november 2012 om 10:36

Klopt inderdaad, ik heb alleen naar de ranking gekeken, niet naar de seizoensprestaties, NEC heeft Nederland in het seizoen dat ze Europees speelden inderdaad uitstekend vertegenwoordigd.

23 november 2012 om 10:52

Precies maar toen was het nog ueaf cup. Dat was een beter toernooi dan nu de Europa league. Als je ziet wat voor pleoegen er nu spelen in de europa league dat is gewoon schandalig.

23 november 2012 om 11:21

In dit systeem is het voor een club die niet vaak Europees speelt ook vrij lastig om punten te pakken. Zowel Feyenoord als Vitesse werden vanwege hun absentie in Europa in voorgaande jaren erg zwaar getroffen qua loting. Dat speelt zeker mee. Bovendien heb je een dosis pech bij een paar teams. Ajax die laat de 1-0 tegen krijgt tegen Dortmund, Feyenoord die beter is dan Kiev en toch niet doorgaat, lucky tegengoals vooral bij meerdere clubs.

In een eerlijk loting systeem was de kans groter geweest dat we nu nog met een aantal clubs in Europa zouden zitten. En met team met de juiste instelling. Je kan mij niet vertellen dat Twente en PSV daadwerkelijk volle bak gingen. Daarvoor was het echt te lamlendig.

23 november 2012 om 13:09

@ Psv-mark

Hier ben ik het nu wel mee eens, het is ook beter dat ze gewoon weer het oude systeem gaan invoeren. Al moet ik wel zeggen dat ik de Europa Leage na de poule fase altijd wel leuk vind. Daar vinden toch verassingen plaats die je veel minder in de Champions League ziet.

23 november 2012 om 22:10

@riche Kijk dan ook even naar onze loting he dit jaar -.- jullie hadden de poule fase ook niet gehaald tegen een team als Anzhi zij zijn gewoon enorm kapitaalkrachtig en daar kan Vitesse gewoon niet tegen op al heb ik wel genoten dat we weer is Europees speelden

24 november 2012 om 09:08

Waarom niet? Twente heeft in het recente verleden ook Schalke, Werder Bremen, Rubin Kazan en Sint Petersburg uitgeschakeld.

26 november 2012 om 09:00

Wanneer heeft Twente Schalke en Werder Bremen uitgeschakeld?
Volgens mij hebben ze er in het recente verleden van gewonnen, maar dat is wat anders dan uitschakelen!

26 november 2012 om 10:20

Twente heeft Schalke uitgeschakeld in de EL en Werder Bremen in de CL.

23 november 2012 om 12:19

psv moet wel heel goed presteren willen de 12e en 13e plek ook recht geven op europees voetbal. Dus voorlopig ziet het er voor verbeek en smit niet zo goed uit.

Echt Schandalig, de Nederlandse clubs moeten er voor blijven gaan,
anders kunnen de Nederlandse clubs net zo goed Europees niet meer mee doen als het zo moet.

Alleen Ajax doet er dit seizoen alles aan,
en als ze de derde plek in de groep vasthouden is dat een prima resultaat gezien de tegenstand.

23 november 2012 om 10:43

Voor Twente geldt in ieder geval dat ze 4 voorronden hebben gespeeld. Daarvan 6x gewonnen, 1x gelijk en 1x verloren. In de poulefase hebben ze 5 wedstrijden gespeeld en 1x verloren (mede dank zij de dramatische arbitrage in Spanje). Dus in totaal van de straks 12 Europese wedstrijden is er 2x verloren. Niet echt geweldig, maar nou ook weer niet zo dramatisch als sommigen willen doen geloven. Ajax verliest 2x van Dortmund, Twente speelt 2x gelijk tegen Hannover. Ajax verliest van Real (fors thuis) Twente speelt gelijk tegen Levante (waarmee Real het ook knap lastig mee had). Twente heeft te weinig gescoord, doordat ze een te behouden coach hebben, die vooral niet wil verliezen en niet begrijpt, dat winst 3 punten oplevert en een gelijk spel maar 1.
En die belachelijke poule-indeling van Ajax is niet zo belachelijk, hoor. Een klein beetje pech, maar ook de gewogen loting aan de hand van de resultaten uit het verleden, hé. Die zijn dan toch minder goed als Ajacieden zelf altijd denken. Toen Twente 2 jaar geleden CL speelde, waren de tegenstanders Inter Milaan (cuphouder), Tottenham Hotspur en Bremen en werden ze ook net uitgeschakeld voor de knock out-fase en gingen door in de EL. Dus zo heel bijzonder zijn de prestaties van Ajax nou ook weer niet.
Alles wel een beetje reeel bekijken. Het is geen geweldig Europees seizoen voor de Nederlandse clubs, maar belachelijk? Alleen Heerenveen en Feijenoord zijn wel heel snel uitgeschakeld en Vitesse had pech om tegen Anzhi te loten. En tenslotte Psv, ja die hebben bewust plaatsing weggegooid. De term belachelijk gaat m.i. veel te ver.

23 november 2012 om 11:27

haha..ga nou niet de poule van ajax met die van twente vergelijken.
en dan ook nog min of meer insinueren dat er niet zo veel verschil zit tussen real als tegenstander of levante.

Ajax moet niet naar de resultaten van twente kijken in europa en twente niet naar die van ajax.
Maar feit is dat ajax in een belachelijk moeilijke poule zat en t een wonder is dat ze met die matige selectie nog 4 punten hebben gepakt.

Twente heeft het voor zijn doen gewoon niet goed gedaan in hun poule. Dat kan twente beter. Ook al missen ze door t aankoopbeleid een goede spits, wat ze aardig wat punten heeft gekost

23 november 2012 om 11:49

Gefeliciteerd Mclaren ! Dit was je doel. Het Nederlands voetbal om zeep helpen en daarna proberen kampioen te worden, zodat hij als held weg kan gaan net als die kwallen kop Dick Advocaat.
Had dit niet achter Dick Advocaat gezocht. Kijk als er nog 4 clubs in zaten kon ik het nog een klein beetje begrijpen. Maar dit waren de enige Nederlandse clubs, die op een redelijke makkelijke manier punten voor Nederland kon pakken.
Van Ajax kan je niet veel vragen in zo'n CL poule.
Dit had allemaal niet gehoeven. Nederland had met minstens 3 of 4 clubs moeten overwinteren en twee clubs de kwart finale halen. Zo ging het elk jaar. Daarom liepen wij ook zo in op de grote landen.
Nu hebben de kleinere voetballanden het zelfs beter gedaan. Wat een schande.
Ik zei toch al dat dit dure valse grappen waren van die twee kwallen Mclaren en Advocaat.
Ze zijn wel het laatste die ik een titel gun. Alleen voor het Nederland voetbal hoop ik wel dat PSV tweede worden en via de voorrondes de CL haalt. Want daar willen ze namelijk wel presteren.
En PSV heeft nog altijd de beste papieren voor de voorrondes. Maar dat hou je ook niet lang vol, als je vaker de Europa League gaat minachten.
Ik hoop dat volgend jaar die trainers opgerot zijn, en dat iedereen weer met een frisse moed veel punten haalt voor het Nederlands voetbal. Iedereen heeft wel eens een minder jaar, maar dit is wel heel erg overdreven.
Snap ook niet dat het in 1998 zo slecht ging. Ajax stond die twee jaar ervoor nog in de CL finale tegen Milan en Juventus. En Feyenoord won de Uefa Cup in 2002, en PSV en AZ hadden glorie jaren rond 2005 - 2005 in Europa.

Dit is toch wel een flink verschil met voorgaande jaren.. Nouja we kunnen PSV en Twente bedanken voor hun inzet.. en tjah over de clubs die het niet eens gehaald hebben, die konden niet beter denk ik..

Nu ik dit zo zie is het echt belachelijk wat alle Nederlandse clubs hebben gepresteerd tot dusver, alleen Ajax sprokkelt zo wat puntjes binnen. Het is dat Ajax gewoon in de meest belachelijke poule ooit zit in de Champions League want als het gewoon in de groep zit met AC Milan en Anderlecht dan waren ze gewoon 2e geworden. God ik baal nog steeds van dat moment met die loting toen het tussen Anderlecht en Ajax ging

23 november 2012 om 10:27

vergeet je gemakshalve even dat Twente een voorronde of 6 heeft gehad en gewonnen
maar ook de mist in gaan tegen helsingborg.
vitesse de pech heeft dat ze anzi treffen.
az volgens mij idem
psv tja had ik iets meer verwacht in deze poule

kan gebeuren zo'n jaar. volgend jaar nieuwe ronde nieuwe kansen.

23 november 2012 om 10:31

Ja kijk even tegen wie FC Twente in de voorrondes moet spelen, kende jij ook maar 1 speler van die ploegen waar ze tegen speelden?

Wat betreft Vitesse heb je gelijk, dat is pech en die verwijt ik ook niks. Maar met name PSV en FC Twente hebben er in de groepsfase gewoon de kantjes vanaf gelopen.

23 november 2012 om 10:38

op bursaspor na nee. maakt niet uit. ze hebben hier wel punten door gepakt.
in bepaalde wedstrijden hadden ze moeten winnen.
maar uit bij levante worden was de scheidsrechter niet onpartijdig.
maar toch een punt of 4 gepakt maar idd te weinig
.

23 november 2012 om 10:40

@blueutd

Bursaspor is toch een vrij aardige ploeg heb ik begrepen, het verwijt dat Twente er de kantjes van af heeft gelopen is nergens op gebaseerd, Twente heeft enorm veel pech gehad tegen zowel Hannover, Helsingborg als Levante maar heeft altijd in de sterkste opstelling en met volle overtuiging gespeeld.

23 november 2012 om 10:56

@riche

Ik ben het totaal oneens met jouw visie.
Jij stelt dat Twente door pech is uitgeschakeld, ik noem het onkunde.
Geen schande voor een Nederlandse club om een poule met allen subtoppers uit goede competitie's niet door te komen.
Ik roep het al jaren, Nederlandse teams in Europa kunnen vaak vrij aardig mee voetballen alleen zie je dat de buitenlandse clubs net wat meer finesse hebben in hun spel, wat geslepener zijn in de afronding.
Met andere woorden: Waar buitenlandse subtoppers over het algemeen 2 a 3 kansen per doelpunt nodig hebben, ligt dit aantal voor Nederlandse teams gewoon hoger.
Helaas...

Ook ben je in mijn opzicht te makkelijk met het oordelen over andere clubs, Ado den haag heeft gewoon een redelijk sterke tegenstander geloot die in de top meedraait op Cyprus.
Vitesse heeft gewoon pech gehad met de loting tegen een topclub in opkomst, die niet schroomen om met miljoenen te strooien.
Nec heeft het meer dan verdienstelijk gedaan door te overwinteren in de zwaarste poule van dat Europa league seizoen, dat zij daarna kansloos ten onder gingen tegen HSV is geen schande.
Nac, waar jij het over hebt hebben het afgelegd tegen een Villareal,, iets wat elke Nederlandse club kan overkomen.
Kortom, Nederlandse clubs komen allemaal tekort om zodanig een rol van betekenis te spelen binnen een Europees toernooi.
We zullen ons moeten concentreren op het leuke meevoetballen en hopen op een uitschieter naar boven.

23 november 2012 om 11:53

@blueutd
Ik ben het niet helemaal met je eens.

Twente heeft zeker met de betere 11 spelers gespeeld waar mogelijk. Maar bij twente zie je dat het voetbal steeds minder werd. Aan het begin van het seizoen was het goed maar het werd steeds minder.. kijk maar naar de huidige vorm.

Maar zowel twente als psv konden het spel niet maken zoals ze in nederland wel doen. Er werd veel te terughoudend gevoetbalt, dit heeft deze twee ploegen opgebroken. Vind ik geen schande eerder heel erg jammer!

De overige ploegen hadden pech met de loting maar buiten dat hadden die wel meer punten kunnen halen.

Een verloren jaar, dat is duidelijk! Volgend jaar maar met dubbele kracht erovereen!

23 november 2012 om 14:09

Haha, bluetd
Ja want Ajax wint zomaar even van Malaga en Zenit. Ajax wordt ook daarin niet zomaar 2de. En als je kijkt naar de lijst dan valt het met dat punten sprokkelen aardig tegen

Zijn we niet goed genoeg of verzaken we?

23 november 2012 om 11:17

Die hele opzet is zo ingericht dat de grote teams makkelijker door kunnen gaan. Feyenoord wordt gekoppeld aan Kiev omdat ze jaren geen Europees hebben gespeeld. Die hadden ze uit moeten schakelen maar dat lukte om een merkwaardige reden niet. Ze waren namelijk veel beter. Praag heeft een goed team en werd ook aan Feyenoord gekoppeld.

AZ en Vitesse werden aan Anzhi gekoppeld. Tja, een club met zoveel geld en die spelers, dan wordt het voor iedere club lastig. En dan ligt de helft van je teams er dus al uit. Toch hadden we met een iets gunstiger lotingsysteem prima met 5 teams door kunnen gaan naar in ieder geval de poulefase. Zeker omdat wij als Nederlandse clubs toch vaak tijd nodig hebben om in te spelen, daar onze talenten iedere zomer weggekocht worden. Na een paar maanden is het voetbal vaak een stuk beter en kunnen we weleens een uitschieter maken.

PSV en Twente hebben wel gefaald in mijn optiek. Die hebben sterke selecties en geen ondoenlijke tegenstanders. Dat heeft alles met instelling te maken.

Belachelijk, geef dan de clubs net onder de top de kans die gaan er vol voor. Zie een Utrecht tegen Celtic, Liverpool, Steaua & Napoli!

23 november 2012 om 10:20

Ik denk dat je dan een beetje een Ajax - Dortmund effect krijgt? Of zie jij Utrecht van een van deze ploegen winnen?

23 november 2012 om 10:23

Niet tegen een Dortmund nee maar in de Europa League kunnen we echt wel overwinteren met de juiste condities! Als je er maar 100% voor gaat!

23 november 2012 om 10:27

Nou sorry, maar de clubs die jij hierboven noemt wint Utrecht in geen 100 jaar van.

23 november 2012 om 10:28

Inderdaad, clubs als Utrecht, Vitesse en normaal gesproken ook Heerenveen en AZ vinden het wel een eer om in Europa uit te mogen komen dus zij gaan er echt voor. Je kan zeggen wat je wil over Twente en PSV maar echt inzet hebben zij in de EL nog niet getoond!

23 november 2012 om 10:28

Haha, laat me niet lachen. Tegen het napoli wat er nu staat had utrecht ook niet gewonnen en tegen dnepper ook niet hoor, DIe ploegen zijn veel beter. Dnepper staat 2e in oekraine. dat is een land wat je kan vergelijken met rusland. Is gewoon een land in opkomst hoor. Sjaktar doet het toch in de champions league niet slecht tegen chelsea en juventus. Napoli is in die 3 jaar nadat utrecht tegen ze speelde echt veel verbeterd.

23 november 2012 om 10:33

Ja en vervolgens komt Napoli gewoon met een B-elftal opdraven. Dnjepr is misschien beter dan vooraf werd gedacht, maar om daar nou thuis van te verliezen?

23 november 2012 om 11:25

Hee blueutd. Je hebt volgens mij ook wel gezien dat clubs als Vitesse Heerenveen AZ allang waren uitgeschakeld ofniet?

Als ze er echt zo voor gingen hadden maar moeten winnen. Iedereen huilt over de coëfficiëntenlijst, maar als de clubs toch nog doorgaan dan maakt het mij niet zoveel uit of er nou 3 of 4 clubs de voorrondes van de Europa League ingaan..

23 november 2012 om 12:59

@haze, inderdaad, clubs als Utrecht hadden het vast beter gedaan. Is wel te zien aan Feyenoord, AZ en Vitesse die de EL niet eens halen en dus nog veel minder punten binnenhalen.

Wie durft er een wedje te leggen dat er meer dan 200 posts aan het einde van de dag hier staan?

Volgend jaar doen het beter met zijn allen!!! PSV en Twente in de Champions League en Vitesse/ajax/feyenoord de Europa League. Dan gaan we een geweldig Europees seizoen tegemoet! Volgend jaar nieuwe ronden, nieuwe kansen.

23 november 2012 om 10:33

Moet er toch niet aan denken, met steve mcclaren de CL league in.. die moet dan ons nederlands voetbal gaan uitdragen, want als je met de "gelijkspel" insteek al niet punten kan halen tegen de sub top van spanje en duitsland, word dat helemaal mooi als ze in een poule komen met schalke bayern of barca ofzo.. en tjah Psv.... die verdienen het gewoon niet als je er zo met de pet naar gooit in de EL om dan CL te spelen, maarja we zullen wel zien wie er kampioen wordt..

23 november 2012 om 11:14

Middenmoot van Spanje, Levante is geen subtop en Hannover ook echt niet.
Voor de rest helemaal mee eens dat Steve gewoon echt geen coach is voor Twente. Ze hebben de op 1 na sterkste selectie in Nederland en laten ook ongeveer het op 1 na lelijkste voetbal zien in Nederland(op uitzonderingen na).
wat PSV betreft begrijp ik het een beetje, Elk jaar geen kampioen dus geen CL , en elk jaar weer dat verplichte nummertje. Echter vindt ik dat je als voetballer betaalt krijgt voor je baan , en als coach ook. Napoli is ook een CL ploeg dus je kan er ook gewoon vol voor gaan.
Helaas is de mentaliteit in Nederland vaak een probleem.

23 november 2012 om 11:33

Levante staat 4 e in Spanje achter Barca, R madrid en Atletico....
Hannover 6e

23 november 2012 om 11:49

Steve Mcclaren is volgend seizoen niet meer trainer van FC Twente, 100%. Ja, hij heeft nog wel een contract maar na dit seizoen is het afgelopen met hem. Wellicht zelfs eerder.

23 november 2012 om 15:33

Mcclaren is juist de trainer die dit jaar Europees de meeste punten voor NL heeft gescoord !

23 november 2012 om 10:36

Precies. Denk wel dat de strijd om de tweede Champions League plaats nog een strijd gaat worden tussen Twente, Feyenoord, Ajax en Vitesse, maar dat terzijde. Meer dan 3 ploegen uit de Eredivisie in de Europa League is ook onzin.

Mcclaren vind het wel best, dat hij niet meer met zijn club moet vliegen enzovoort en Advocaat vond het ook wel best leek het wel... Nederlandse Clubs denken nu al dat ze Barcelona of Real Madrid zijn en stikken van het geld....

23 november 2012 om 10:23

Ja, want in de EL verdien je zoveel geld toch? Niet dus.
Begrijp me goed, ik ben het met je eens hoor. Schandalig dat de clubs het zo hebben laten lopen.

23 november 2012 om 10:28

Klopt Twente was schandalig dit Europese seizoen, maar zonder Fair Play en 8 voorrondewedstrijden zaten die er niet eens in, dus dan hadden we gemiddeld nog minder punten gehad.

23 november 2012 om 10:30

Twente was uitstekend dit seizoen Europees, ben je de wedstrijden tegen Bursaspor en Hannover vergeten? Twente heeft verschrikkelijk veel pech gehad, normaal gesproken hadden ze nu op 11 punten gestaan in een poule die lastiger is dan de media ons wil doen geloven.

23 november 2012 om 11:17

Twente heeft de op 1 na sterkste selectie van Nederland en speelde de afgelopen wedstrijden zielloos, zonder enig plan. Ga niet zeggen dat ze het goed hebben gedaan want dat is gewoon niet zo. Ze hadden door moeten gaan, Levante weg moeten spelen(ja scheids was slecht) en de rest eigelijk ook.
De wedstrijd tegen hannover was goed, en tegen Bursaspor ook maar als je laat zien dat je dat niveau hebt, dan moet je het ook gewoon vasthouden.

23 november 2012 om 11:51

Ik beweer ook nergens dat Twente het goed heeft gedaan, ik bestrijd dat Twente er met de pet naar heeft gegooid.

Vergeet niet dat het in de competitie ook niet lekker loopt, niet gek wanneer 4 basisspelers (bjelland, Chadli, Fer en Mihaylov) geblesseerd zijn, dat lijkt iedereen maar te vergeten.

Daarbij wordt Levante ontzettend onderschat, dat is de 4e club van Spanje en presteert al een seizoen of 2 beter dan Sevilla, Valencia, Athletic de Bilbao en Malaga om maar een paar clubs te noemen.

Hope n idd dat Ajax nog een paar puntjes weet te pakken. Gelukkig heeft Twente idd in de voorrondes al wat bij elkaar geharkt. Maar het houd allemaal niet over, maar goed. Zo'n jaar heb je eens in de zoveel jaar een keer. Das geweoon zonde.

We hebben gewoon een x een slecht seizoen. Vorig jaar hadden we een topseizoen. Het kan gewoon een x minder gaan en ik vindt het triest om alle schuld op psv en twente te leggen. Alle nederlandse clubs hebben slecht gepresteerd. Alleen ajax heeft het redelijk goed gedaan en zeker als je kijkt naar hun poule.

Gelukkig had Twente dan nog een ingang tot Europa via de Playoffs (fair Play), want anders hadden we nog minder punten gehad. Geen gelukkig seizoen dit voor de Nederlandse deelnemers inderdaad.

Het grootste probleem zijn de clubs die zich niet eens plaatsten. Die tellen mee in het gemiddelde maar pakken geen enkel punt. Volgende jaren alleen nog maar Ajax, Twente en PSV toe laten. Verder kost het Nederland alleen maar status. Dit jaar moeten zowel PSV als Twente kampioen worden. Ben benieuwd wie het gaat lukken.

23 november 2012 om 10:53

Waarom zou ajax of vitesse geen kampioen mogen worden? buiten jou voorkeur.. Ajax doet het de afgelopen jaren niet slecht in de CL dus om nou te zeggen dat Ajax geen kans verdient.. of zie jij nu al het kampioenschap nog maar tussen twee ploegen gaan? Of bedoel je dat PSV zich te goed voelt voor de EL dus als die zich weer in de EL moeten melden dat we dan weer geen punten gaan pakken?

ben het verder wel met je eens dat de clubs die zich niet eens plaatsen een groot probleem zijn, maar daarbij moet wel gezegd worden dat zowel AZ als Vitesse tegen het Anzhi van hiddink geloot hebben wat niet de makkelijkste weg naar de groepsfase was...

23 november 2012 om 11:23

Stel he dat je gisteren Twente hebt zien spelen. Wat zou dan het kampioensaspect zijn van dat team?
Of stel je zag Twente afgelopen zondag tegen Utrecht spelen, wat was dan kampioenwaardig?
Of de topwedstrijden tegen Vitesse en Ajax? welke spelers straalden kampioenwaardigheid uit?
PSV speelt in de competitie gewoon wel goed de laatste tijd, die laten zien dat ze het zat zijn om steeds net geen kampioen te worden. Maar Twente heeft gewoon geen plan, het is allemaal halfslachtig.
Vitesse kan je op basis van nu ook niet uitsluiten voor het kampioensschap. Ze verliezen weinig punten en hebben een sterke selectie.
Ajax moet je nooit wegstrepen blijkt uit de afgelopen 2 jaar, ook al is het een selectie met lichtgewichten en kereltjes.

23 november 2012 om 12:57

Ik zou Vitesse, Ajax of Feyenoord nog niet uitschakelen voor de titel hoor.

Dit is echt een dieptepunt. Twente dat de helft van de tijd zijn sterkste 11 niet opstelt en datzelfde geld voor Psv, omdat meneer advocaat ervan overtuigd is dat pseudo vedettes als Strootman en Narcingh geen 2 á 3 wedstrijdjes kunnen spelen. Wat een klinklare onzin, dit zijn stuk voor stuk dik betaalde profs. Pijntjes of niet, gespeeld moet er worden en punten halen met die hap! Nee, wat gebeurd er? Je wordt twee keer pijnlijk weggevaagd door Djnpro en verliest bij een nietszeggend ploegje in het noorden waar ik de naam niet eens meer van weet...
Echt een regelrechte wanvertoning van zowel psv als Twente dit jaar, kan hier echt geen sympathie voor opbrengen. Dat Vitesse moge zegevieren dit weekend.

23 november 2012 om 10:32

Vertel mij eens in welke wedstrijd (uitgezonderd de voorronden in juni/juli) Twente niet de sterkste 11 heeft opgesteld?

23 november 2012 om 10:33

Nog één van die hersenloze die uit zichzelf geen mening kan vormen. De media heeft heel dit idee om de EL te laten lopen gewoon opgeblazen, waardoor knakkers als jij als een schaap achter de kudde aan loopt en gewoon maar wat uit dat hoofd van je blaaskaakt.

PSV had gewoon een aantal geblesseerde spelers, dus is het normaal dat PSV spelers aan de kant houdt met de het aankomende programma tegen Vitesse, Ajax en Twente.

Of moet PSV maar gewoon alle geblesseerden opstellen?

Maar goed, jou reactie spreekt boekdelen... PSV wordt gehaat en dat betekent dat PSV goed bezig en dat de angst groeit in de Randstad en Arnhem. Toch blijft het onvoorstelbaar hoeveel dom volk er op deze aardbol rondloopt.

23 november 2012 om 10:46

Je overschat jezelf lichtelijk beste makker. Allereerst staat je toontje me niet aan. Is nergens voor nodig. Hoef me niet zo te laten aanspreken door iemand die hier net komt kijken. De enige die daardoor hersenloos overkomt ben je zelf, over dom volk gesproken...

Verder mag ik hopen dat je begrijpt dat als men een belangrijk CL duel had gespeeld, al de eerder genoemde spelers gewoon opgesteld zouden zijn. Het is toch belachelijk dat zulke dik betaalde profs geen 2 wedstrijdjes in een week kunnen spelen? Wat een onzin joh.

Verder vind ik het heel fijn dat je me de woorden in de mond legt door te suggereren dat ik psv zogezegd 'haat'. Wederom onzin, heb gisteren al een paar keer de hoop uitgesproken dat ze alsnog door zouden gaan in Europa, maar goed. Blijkbaar is dat dan ook niet aangekomen?

23 november 2012 om 11:00

Die jongens zijn lichtgeblesserd waarom snapt niemand dit, waarom risico nemen tegen Dnipro als je ze wel fit tegen Vitesse kunt hebben?

" Allereerst staat je toontje me niet aan. Is nergens voor nodig. Hoef me niet zo te laten aanspreken door iemand die hier net komt kijken. " Je hebt wel door dat we hier op een simpele voetbalsite zitten en niet ergens in een topbedrijf? Je neemt jou groene balk wel heel erg serieus.

23 november 2012 om 12:38

Ten eerste dat ik hier net kom kijken is niet waar, wat trouwens niks te maken heeft hoe je iemand aanspreekt maar goed.
Ten tweede jou geblaaskaak over PSV is is heel erg opvallend en daarom noem ik jou een schaap die achter de media-kudde aanloopt, wat gewoon betekent dat je zelf geen objectieve mening kan vormen.
Ten derde PSV had een aantal geblesseerden dus is het redelijk normaal dat er een aantal spelers niet meedoen, toch beste makker??

23 november 2012 om 13:33

@ Bazzi

Dus buiten een topbedrijf mag een ieder zich onfatsoenlijk en onbeschoft jegens elkaar opstellen? Rare gedachtegang!

23 november 2012 om 13:55

Grafzak heeft gewoon voor 100 procent gelijk. Het enige dat Kalou2005 doet is het napraten van de, over het algemeen genomen niet erg op feiten gestaafde, mening van de media. En hij uit veronderstellingen als zijnde feiten. Zowel ten opzichte van PSV als FC Twente. Komt inderdaad behoorlijk hersenloos over.

23 november 2012 om 10:34

Lol ontzettende naprater. Twente heeft in alle poulewedstrijden met de sterkste opstelling gespeeld.

Dat het nergens op leek is jammer maar ze hebben echt niet verzaakt.

Papegaai

23 november 2012 om 10:41

Het spijt me heel erg dat ik een aantal van jullie op de tenen trap, maar als je vbommel, Strootman, Willems en Narcingh op de tribune laat dan vraag je er ook gewoon om. Neem nu maar van mij aan dat als dit een belangrijke CL wedstrijd geweest was, ze stuk voor stuk gespeeld hadden.
Verder geef ik gewoon mijn mening en heb ik het niet nodig om door iemand als jij 'papegaai' genoemd te worden. Maar toch fijn dat je post zoveel toevoegt.
Oh ja, verzaakt hebben ze dus wel en niet zo'n klein beetje.

23 november 2012 om 10:45

Spelen Van Bommel, Strootman, Willems en Narsingh bij Twente, dan?

Dankzij onze Nederlandse 'topclubs' krijgen wij straks nog meer clubs in europa waarvan we de naam niet eens uit kunnen spreken. Dat wordt nog eens een stukje knappe televisie...

23 november 2012 om 10:33

Dat heb je niet aan de Nederlandse topclubs te danken maar aan AZ, Feyenoord, Heerenveen, Nec, Nac en Ado. Als je niet begrijpt hoe de Europese puntentelling werkt kun je beter niet reageren.

23 november 2012 om 10:42

Onder 'nederlandse topclubs' bedoelde ik in dit geval clubs die in aanmerking komen voor Europees voetbal. Daarom staan die haakjes er ook omheen.

Je kunt me vertrouwen dat wanneer ik niet weet waar ik het over heb, ik ook echt niet reageer.

Dit is echt zwaar klote en schandalig hoe Psv en met Name Twente hiermee is omgegaan.
Ik hoop dat ook oprecht dat als we een plek in europa kwijt raken dat deze 2 clubs daar (als eerste) het kind van de rekening worden.
Dat zou pas gerechtigheid zijn.

Maar dit was ook een zeer slecht jaar... en zullen we volgend jaar waarschijnlijk(hopelijk) een uitzonderlijk goed jaar hebben.

23 november 2012 om 10:34

Met name Twente? Kun je dat eens toelichten want voor zover ik weet heeft Twente altijd de sterkste elf opgesteld maar enorm veel pech gehad, tenzij pech hebben schandalig is begrijp ik niet hoe je Twente iets kunt verwijten.

23 november 2012 om 10:36

Lol. Hoe is Twente er mee omgegaan dan? Twente speelde elke poulewedstrijd in hun sterkste opstelling maar ze konden niet beter. Het elftal draait niet en ze hadden pech.

Je praat zo maar de "publieke opinie" achterna, papegaai.

23 november 2012 om 10:50

Dit loop je al het hele topic te schreeuwen!

Je kunt je beste team er wel neerzetten maar als je vervolgens totaal anders gaat voetballen (instelling) dan is het gewoon slecht! Als Twente ook maar op 50% van de krachten speelt zoals in de nederlandse competitie dan redden ze het met 2 vingers in de neus.

Mclaren heeft vanaf dag 1 gezegd dat ze de hele EL niet serieus nemen

23 november 2012 om 11:15

Mcclaren heeft dat nergens gezegd, kom maar eens met die quotes en houd eens op met dat napraten van Derksen en co.

23 november 2012 om 10:41

Ben het met schorpioen eens. Twente moet zich schamen. Een club die geen echte moeilijke tegenstander heeft getroffen en in 5 wedstrijden niet 1(!) overwinning heeft weten te boeken. Ongelofelijk als je het mij vraagt.

23 november 2012 om 10:46

Scorebord journalistiek, heb je überhaupt 1 van deze 5 wedstrijden gezien?

23 november 2012 om 10:58

Nou het was toch echt Mclaren die meer dan eens aangaf dat hij de Europacup niet zo belangrijk vond .
misschien viel het in de praktijk wel mee, maar die indruk heeft hij gewekt.
en als je dan zo laf voordedag komt( niet lullig bedoeld) en zo wordt uitgeschakeld....tja,...dan krijg je dit soort gezeik.
Begrijp me niet verkeerd.... ik zou het geweldig vinden als ze door waren gegaan.
en dat ze pecht hadden... dat kan.... maar dan moeten ze op z'n minst de ambitie hebben om door te Willen gaan.
en dat straalde ze niet uit.

23 november 2012 om 11:14

Misschien is het je ontgaan dat Levante na een half uur al met 0-2 voorstond in Helsingborg, ongeacht het resultaat in Hannover was Twente al uitgeschakeld, in dat geval is het een kwestie van heel houden, daarbij is een gelijkspel bij een Duitse subtopper gewoon een fatsoenlijk resultaat.

23 november 2012 om 11:19

het lag niet alleen aan deze wedstrijd vriend..!
Mclaren kan wel zijn beste spelers opstellen , maar akl hij vervolgens een laffe tactiek tegenover zet... kan krijg dit soort uitschakelingen in europa.
En nogmaals.... het lag niet alleen aan deze wedstrijd.

23 november 2012 om 11:35

Welke wedstrijd lag het dan aan? De thuiswedstrijd tegen Hannover waar de Duitsers helemaal werden weggespeeld? De uitwedstrijd in Zweden waar de bal er niet inging of die wedstrijd in Spanje waarin Twente opzichtig benadeeld werd door de scheidsrechter?

23 november 2012 om 11:04

Als we een plek kwijtraken, dan komt dat niet doordat Twente, PSV en Ajax punten hebben gehaald, maar omdat alle andere teams die (voorrondes) in Europa hebben gespeeld, het hebben laten liggen...

De reden dat Ajax verreweg het meeste punten heeft behaald, is dat ze 4 punten hebben gekregen door zich te plaatsen voor de Cl.. Ofwel: daar hebben ze geen Europese wedstrijd voor hoeven spelen. Trek je die af van het puntentotaal tot nu toe, dan is de ranglijst dit jaar als volgt:

Twente: 4.7284
Psv: 3.7284
Ajax: 3.7284
AZ: 2.2284
Heerenveen: 2.2284
Feyenoord: 2.2284
Vitesse: 1.7284

En daar staan nog Nec, Nac, Utrecht & ADO onder met minder dan 1 punt.

Inclusief bonuspunten staat Ajax natuurlijk bovenaan, maar dit lijstje is op basis van gespeelde wedstrijden... Waar baseer jij op dat vooral Twente het heeft laten liggen?

23 november 2012 om 11:10

Kom op vergelijk de tegenstanders die Twente heeft gehad in de voorrondes met die van AZ, Feyenoord,vitesse en Ajax in de Cl.
Twente heeft het gewoon in de poule zwaar laten liggen hoor.

23 november 2012 om 11:23

Nee moet mee eens!

Twente dat slechts 4 punten pakt in een groep met Levante, Helsingborg en Hannover? Schandalig! Een voorronde met 4e rangs teams had iedereen gered.

AZ- Anzhi en Vitesse- Anzhi schat ik wel wat hoger in. En dus heel veel pech
Feyenoord heeft eerst heel veel pech tegen zowel Kiev en Praag, teams waar ook Twente op de manier waarop ze speelden gigantisch onderuit zouden gaan.

Heerenveen heeft het compleet laten liggen dat wel.

23 november 2012 om 11:33

Schandalig inderdaad dat je elke wedstrijd beter bent maar het geluk ontbreekt om de overwinning binnen te halen, schandalig inderdaad dat je tegen de ploeg die de dubbel won in Zweden, een club die in Duitsland beter presteert dan ondermeer Bremen, HSV en Wolfsburg en een club die in Spanje boven Malage, Betis, Sevilla en Valencia staat niet met 2 vingers in de neus doorgaat....

Anzhi, Kiev en Praag zijn absoluut niet beter dan Hannover en Levante

23 november 2012 om 11:40

Nou sorry @riche.. over het algemeen kan ik me vinden in wat je zegt, maar ik denk dat je nu vanuit je emotie(twente hart) spreekt.
maar dat Anzhi, Praag en Kiev niet beter zijn dan levante of hannover....slaat natuurlijk nergens op.
Twente is beter dan dit....ze hadden gewoon door moeten gaan.

23 november 2012 om 12:05

Levante is de nummer 4 van Spanje en presteert beter dan Valencia, Sevilla en Atletic de Bilbao, Hannover staat op dit moment 6e in Duitsland waar Gladbach dat in Kiev won 11e staat.

Over Anzhi zou je nog kunnen discussiëren, hoewel ik ze tegen Vitesse weinig indruk vond maken maar Hannover en Levante zijn absoluut beter dan Kiev en Praag.

23 november 2012 om 12:18

Gek is dat altijd.. Bursaspor bijvoorbeeld... Voorafgaand aan de wedstrijden waren hier vooral mensen te vinden die Twente volstrekt kansloos achtten.. Over twee wedstrijden wint Twente, en vervolgens stelt Bursaspor geen ruk meer voor..

Dan kom je in een poule terecht met de nummer 4 van de Primera Division, de nummer 6 van de Bundesliga en de nr 6 van Zweden (waar de competitie ook al 30 wedstrijden onderweg is momenteel). Dat je er dan niet een wint, is inderdaad niet best, maar een schande.... Dat gaat wel erg ver wat mij betreft.. Helsingborgs komt deze kant nog op.., Als we die niet verliezen, worden we "gewoon" derde in de poule... Natuurlijk had ik dat liever beter gezien, maar iedereen doet nu ineens net alsof Levante en Hannover teams zijn die ergens in een of andere tweede divisie bungelen....

Jammer dat het zover gekomen is,maar elk lang heeft wel eens een rot jaar...als zowel Fc twenteals PSV blessurevrij waren gebleven(chadli bij twente en toivonen bij Psv0..hadden ze misschien makkelijke gevoetbald en misschien wedstrijden gewonnen...maar wij zijn in nederland gewend om mindere spelers gigantische salarissen te geven...hutchinson,engelaar,marcello en Manolev....het geld wat daarheen gegaan is,had PSV beter kunnen besteden....ajax (sulejmani,poulsen)...fc twente( braahheid/castaignos/bulykin)...voor het geld wat daarheen gegaan is..had ik zelf nog betere spelers gehaald...tegenwoordig heet het niks te maken met Mickey Mouse league...we moeten goed in de eredivisie kijken..kijk liever naar een nederlandse jongen dan naar een onbekende buitenlander die klauwen vol geld kost...

Ik vind het ook schandalig dat PSV en Twente eruit liggen maar wat hadden we dan verwacht... Zowel Mcclaren als Advocaat zijn mannen op leeftijd die zijn gehaald om snel kampioen te worden m.b.v. hun ervaring. Dit is dan ook hun enige doel en kan hun de EL nu verdomme... Je krijgt dan al het geklets van Twente had pech en PSV veel blessures maar Twente had pech uit bij Levante en de rest moeten ze gewoon winnen zo niet oprollen. PSV had heel toevallig telkens blessures tijdens EL weken en daarna was iedereen (op van Bommel na) weer fit.
Ik hoop persoonlijk dat deze twee clubs hiermee hun eigen ruiten hebben ingegooid en dat de komende jaren Ajax op 1 komt, Feyenoord weer op 2 en AZ, Vitesse en Heereveen daar achter als die clubs allemaal de groei doormaken die mogelijk is. Hierdoor grijpen PSV en Twente overal naast vanwege de slechte prestaties dit jaar. Wat zou dat toch mooi zijn!

23 november 2012 om 10:48

Want Vitesse, AZ, Feyenoord en Heerenveen hebben zoveel punten gepakt voor de Europese ranking? Juist dit zijn de clubs die niets hebben bijgedragen maar er wel voor zorgen dat er van de punten die Ajax, PSV en Twente hebben gehaald niets overblijft voor Nederland.

23 november 2012 om 10:54

Vitesse heeft veel pech gehad, AZ is geen sprankje van over t.o.v. vorig jaar, Feyenoord heeft tevens pech gehad en Heerenveen ja ook dat was schandalig om van een team dat ergens onderaan speelt in een oostblokland.

23 november 2012 om 11:00

Als je een beetje had kunnen lezen staat er dat ik het hun gun als ze de groei doormaken die ze kunnen maken... Vitesse timmert aardig aan de weg en kan uitgroeien tot titelkandidaat. AZ is financieel redelijk gezond en met wat gerichte aankopen kunnen die best iets betekenen in europa. Heereveen is financieel gezond en ook als die wat gerichte aankopen doen is er een aardig team van te maken. Feyenoord ontwikkeld zich goed en begint er financieel weer boven op te komen. Als die dit doorzetten kunnen die ook weer meedoen in Europa net als eind jaren 90. Als hun dit doen hoop ik dat PSV en Twente er naast grijpen vanwege de prestaties dit seizoen, die je eigenlijk niet eens prestaties mag noemen.
Ik praat dus niet over het verleden maar de toekomst slimmerik....

23 november 2012 om 11:03

Je hebt het toch over het gunnen op basis van prestaties? Volgens mij hebben de clubs die jij het gunt helemaal niets gepresteerd daar waar Ajax, PSV en Twente de afgelopen jaren (en ook dit seizoen) voor de Europese punten hebben gezorgd, je logica ontgaat mij dan ook volledig.

23 november 2012 om 11:17

De clubs die ik noem hebben of verkeerd geloot of simpelweg betere tegenstanders getroffen. Dit kan gebeuren en dan kun je het hun moeilijk kwalijk nemen dat ze er uit liggen. Alleen door boven zichzelf uit te stijgen zoals Ajax gelukkig 2 keer heeft gedaan maken ze dan een kans. PSV en Twente daarentegen hebben er met de pet naar gegooid door B-elftallen op te stellen.
De logica is dus helemaal niet zo moeilijk, ik gun het ploegen die hun best doen meer als ploegen die er met de pet naar gooien. Daarom hoop ik dat de genoemde ploegen door groeien en de Europese tickets pakken. Als ze doorgroeien pakken ze ook in de EL de punten wel. Verder hoop ik dat hierdoor PSV en Twente buiten de boot vallen, het liefst doordat ze op een plek komen waarvan we de komende jaren een Europese kwalificatie voor zijn verloren.

23 november 2012 om 11:28

Je logica is nergens op gebaseerd, Twente heeft nooit een B-elftal opgesteld en er ook niet met de pet naar gegooid zoals jij verondersteld. Daarbij is de reden waarom genoemde clubs beter geloot hebben het gevolg van hun betere prestaties in het verleden.

23 november 2012 om 11:56

Het verleden hebben we toch niks meer aan, het gaat om de toekomst. Die wordt op deze manier niet bepaald roos kleuriger door de prestaties van dit seizoen... Twente speelt in Europa wel degelijk met een heel ander elftal dan dat ze in de competitie doen niet eens te beginnen over Psv. Over het met de pet er naar gooien, Oke dan zeg ik het zo: PSV heeft er met de pet naar gegooid en Twente een wanprestatie geleverd. Komt eigenlijk op het zelfde neer maar dat geheel ter zijde. Je laatste punt, dat clubs goed loten op basis van het verleden klopt wel, maar door die reden hoop ik oprecht dat Twente en PSV zichzelf over 3-4 jaar voor de kop slaan.
Jij mag blijven leven in het verleden en de prestaties die toen behaald zijn maar ik kijk naar het heden en de toekomst en die ziet er op deze manier beroerd uit voor het Nederlands voetbal.

23 november 2012 om 12:09

Onzin, Twente speelt met dezelfde elf in Europa als in de eredivisie, gisteren week het elftal op 2 plaatsen af omdat Schilder een knieblessure heeft en Castaignos liesproblemen, in alle andere wedstrijden speelde Twente met dezelfde elf als in de competitiewedstrijden ervoor en erna.

PSV en Twente hebben de afgelopen jaren samen met Ajax voor de huidige ranking gezorgd, het is aannemelijk dat ze ook in de toekomst beter zullen presteren dan pakweg AZ, Vitesse, Feyenoord en Heerenveen.

23 november 2012 om 13:06

Nooit met de pet er naar gegooid? Waar was jij vorig seizoen? Sebatical gehad ofzo?

Vind dat van Twente en PSV verwacht had mogen worden zich door de poule fase te loodsen waarbij ik totaal geen verwachtingen had van de clubs Als Heerenveen, Feyenoord, Vitesse en AZ. Daar wisten de meeste vooraf al dat het voor deze ploegen erg lastig zou worden. Puur kwaliteits verschil in spelersmateriaal.

Dus ja, Twente en PSV stellen dit seizoen teleur. Feyenoord, Vitesse, AZ en Heerenveen ook maar daar had ik al geen verwachtingen bij.

PS vind het geen schande dat Twente zich niet door de poulefase geplaatst heeft, wel erg teleurstellend maar van Twente kan je dit seizoen niet zeggen dat ze er met de pet naar hebben gegooid. Bij PSV denk ik er anders over. Die hebben niet 100% gegeven maar zich gespaard voor de competitie zoals Twente vorig seizoen deed.

hieruit concludeer ik dat Twente en PSV (twente vorig seizoen en PSV dit seizoen) punten hebben laten liggen in de EL wat niet nodig was geweest.

23 november 2012 om 13:26

Ik heb je zojuist gezegd dat het verleden mij eigenlijk geen reet interesseert... Ik ben voor Ajax, die hebben in het verleden geweldige successen gehad, maar daar heb ik nu toch helemaal niks aan?... En voor de rest zullen we dan wel verschillende wedstrijden gezien hebben.. Dat ze gister met een redelijke selectie spelen wil niet zeggen dat ze dat elke wedstrijd hebben gedaan.

23 november 2012 om 13:35

Geef dan maar eens aan in welke wedstrijd Twente niet met de beste 11 heeft gespeeld dan kunnen we deze discussie afsluiten.

23 november 2012 om 14:36

Wat dacht je van gisteren met een pelupessy. Zo stonden er elke week wel 1 of 2 in die in de eredivisie niet snel zouden spelen zoals wisgerhof en boyata.

23 november 2012 om 15:29

Welke (geblesseerde) speler had er in jouw ogen moeten staan ipv Pelupessy dan?

23 november 2012 om 19:45

Je hebt een mening over iets waarin je je totaal niet verdiept hebt, dat Pelupessy, Wisgerhof en Boyata gespeeld hebben kwam door blessures, in geen enkel geval was een sterkere opstelling mogelijk.

Op dit moment zijn Mihaylov, Chadli, Bjelland, Schilder en Landzaat geblesseerd terwijl Fer en Bulykin net op de weg terug zijn van een zware blessure en Castaignos en Braafheid al maanden liesklachten hebben, geen wonder dat Twente niet altijd met de beste elf kan spelen, dat kunnen ze in de competitie ook niet.

23 november 2012 om 13:36

@sjonnie

Sterker nog, de trainer Advocaat, die hier maar voor een jaartje is om de schaal te pakken, zal uiteindelijk weer naar Rusland vertrekken. Die is er dus wel bij gebaat, dat Rusland Nederland voorbij gaat. Extra ticket in de competitie waarin hij na dit jaar werkzaam zal zijn

23 november 2012 om 14:37

Ik denk dat hij er zelfs nu al geld voor krijgt !! En dan s'avonds thuis komen en met zijn groene crocs alla van der gijp in een bad met roebels duiken

Bedankt Dick en Steve... De vorige paar mooie jaren zijn weer volledig teniet gedaan.
Of is het niveau van Nederland dan toch zo dramatisch slecht dat je van FC Poepindebroek kunt verliezen?

23 november 2012 om 15:29

Steve Mcclaren is juist de trainer die dit jaar Europees de meeste punten voor NL heeft gescoord

Als Ajax de EL wint halen we nog een 9e plaats dit jaar op de coefficientenlijst, er is nog hoop!
Sarcasme modus off!

Echt dit is een forse domper na het de afgelopen jaren zo goed te hebben gedaan, daar gaat de kans op een 3e CL plek en daarmee dus de kans om ooit nog mee te draaien in Europa

Meerendeel hier spreekt van een schande. Ik denk dat we dit al enige tijd hebben kunnen zien aankomen. Nederland heeft als voetballand boven haar stand geleefd en dat moest vroeger of later verkeerd gaan. Alle clubs hadden een ongelukkige loting of een tekort aan vorm. Maar is dat wel zo? Misschien zijn we gewoon eindelijk op onze plaats gezet in de pikorde als het gaat om kwaliteit.

Het is de wet van de remmende voorsprong en niet van de accelererende achterstand. Nederland waant zich nog steeds als zwakste jongetje van de 'grote' competities, terwijl we gewoonweg de sterkste zijn van de 'kleintjes'. De Eredivisie is de eerste competitie waar aanzienlijk minder geld mee gemoeid is, na de top 8: Engeland, Spanje, Duitsland en Italië; Rusland, Frankrijk, Portugal en Oekraine.
Het feit dat Nederland zo lang zich nog in die top 8 heeft kunnen mengen is opzich al een prestatie van jewelste. Maar de terugval is reeds ingezet.

Op het moment dat je de zwakste bent binnen een geheel, probeert men zich op te trekken aan de sterkeren. Echter, de conclusie moet zijn dat Nederland juist de groep kleintjes aanvoert en dat langzaam maar zeker we bijgehaald worden, dus dat anderen zich aan ons optrekken. Dus wij zijn niet degenen die jagen op de degenen boven ons, wij worden opgejaagd door landen beneden ons.

Simpelweg zul je de coeffitientielijst van de Uefa al snel in drie groepen van acht moeten indelen, waarbij Nederland moet trachten de sterkste te blijven van die tweede groep (9 t/m 16). Dus die instelling moet in Nederland ook veranderen. Je moet dus niet mikken op een incidentele winst (zoals Ajax bijv. tegen Manchester), maar ervoor zorgen dat je een Turkse, Belgische of Zweedse ploeg structureel voorblijft.

Een bijkomend effect is dat onze voetbalfilosofie te grabbel wordt gegooid: Rusland en Oekraine en een heleboel kleinere landen denken: "dat opleiden in Nederland is leuk, maar wat winnen ze ermee?" Omdat een bijeen gekocht team in de Russische middenmoot het beter doet dan de huidige Nederlandse top, denken ook kleinere landen dat de Russische aanpak meer effect heeft dan de Nederlandse.

Dus wat is de oplossing? De negende plek benaderen alsof het de eerste is. Niet je aan de groten vastklampen, juist de kleintjes van je afslaan. En wij als voetbalvolgers dienen ook wat meer bescheiden te zijn in onze verwachting: er hangt toch een aura rondom Ajax alsof een volgende Champions League vroeger of later gaat komen. PSV was tot aanvang van dit seizoen de best preseterende club in de Europa League, dat schepte verwachtingen. Die tijden zijn geweest. Een overwintering is al een overwinning. Want met de huidige instelling blijven we ons kapot staren op de landen boven ons en zien we niet dat onze achtervolgers ons al praktisch hebben ingehaald.

23 november 2012 om 11:02

Dit komt allemaal omdat de clubs de europa league niet serieus nemen. Als ik zie met wat voor opstellingen er af en toe worden gespeeld vraag ik me uberhaupt al af wat je komt doen in Europa.

Ik zag gister een interview van advocaat na de wedstrijd. Die staat bijna te glimlachen dat die uitgeschakeld is. Ja nu kan je je richten op de competitie om opnieuw Europees voetbal te halen.

23 november 2012 om 11:39

Akkoord, maar van wie krijgen ze dat voorbeeld? Van de topclubs uit grotere landen: Liverpool, Napoli (eerste match Psv), Atletico Madrid. Dus Nederlandse clubs wanen zich nog op dat niveau en dat moet veranderen. Dat je net zoals Genk, AIK Solna, of Limassol gewoon alles op alles speelt. Maar daarmee dus ook accepteren dat je tot die categorie landen behoort.

Moet daarbij wel de kanttekening plaatsen dat ze de Europa League wel iets lucratiever zouden mogen maken. Voetballers gaan toch harder rennen als ze geld horen rinkelen.

Het gaat er niet alleen om of PSV in de sterkste opstelling speelt in de EL. Iemand vrij geven wegens een blessure is niet erg. Maar met of zonder die spelers, hebben ze echt rotslecht voetbal laten zien. Hetzelfde geldt voor Twente. Het was eerlijk waar niet om aan te zien en de trainers vinden het allemaal wel best.

Sommige Psv'ers zitten stoer te doen dat er in de EL geen eer of geld te behalen is, in tegenstelling tot de Champions League. Maar als je verliest van Solna, wat heb je dan te zoeken in de CL? Als je in dat toernooi niet wint krijg je ook minder inkomsten. Dat een Manchester United er zo tegenaan kijkt kan ik me nog voorstellen, maar Psv! Het is bijzonder triest met het Nederlandse voetbal als verliezer en daarmee uiteindelijk ook de individuele clubs door de coëfficiëntenlijst.

Wat ik nooit snap is dat iedereen voor Europees voetbal gaat in de competitie. Spelen ze in Europa gaan ze met een b elftal spelen en komen ze niet eens de groepsronde door. psv en twente moeten zich schamen. Dit gaat ten kosten van plaatsen in Europa.

23 november 2012 om 11:08

het is voor het eerst in 5 jaar dat Twente niet europees overwintert en muv de eerste helft tegen helsingborg stond altijd het sterkste elftal mogelijk.
De strijd is verloren tegen Levante, die met een B-team (!) simpelweg Twente kon tegenhouden. Misschien is de selectie (en de nederlandse competiie) gewoon niet zo sterk als iedereen denkt. Gebrek aan kwaliteit.
Tegen Levante thuis en gisteren hannover uit zag je ook duidelijk dat er wel de wil was, maar niet de macht.

23 november 2012 om 11:09

Hou toch eens op over dat B-elftal, Twente heeft helemaal nooit met een B-elftal gespeeld, ook vorig seizoen niet tegen Schalke. Ik word zo ontzettend moe van dat gepapegaai als Derksen iets roept is het de waarheid en de mening van half Nederland. Neem van mij aan dat Derksen geen flauw benul heeft waarover hij het heeft.

Gisteren beweerde hij nog glashard dat Twente afgelopen zomer niet alle creatieve spelers had moeten verkopen, vreemd want afgelopen zomer heeft Twente juist geïnvesteerd in creatieve spelers. Ook Bengtsson was volgens hem een waardeloze verdediger die altijd aan de noodrem trekt, ook raar want met Bengtsson in de basis heeft Twente in 6 of 7 wedstrijden 1 doelpunt tegen gekregen (op de wedstrijd tegen Levante na) en heeft Bengtsson geen kaart gepakt en was hij keer op keer de beste speler aan Twentse zijde.

Het wordt hoog tijd om eens te stoppen met het napraten van die zogenaamde analisten en zelf eens met een mening te komen die op feiten is gebaseerd.

23 november 2012 om 12:09

Heeft niks met papagaaien te maken. Je ziet duidelijk verschil tussen europees en competitie of wil je beweren dat dat niet zo is? Waarom castaignos op de bank? Waarom bulikyn erin?

Kijk naar psv.. opeens hebben de drie belangrijkste spelers een blessure en wat lees ik vandaag. Op wonderbaarlijke wijze zijn ze vandaag weer fit verklaard.

23 november 2012 om 12:13

Omdat Castaignos liesproblemen heeft en geen 2 wedstrijden per week kan spelen en Bulykin sinds kort weer fit is?

Bulykin had voordat hij geblesseerd raakte een basisplaats ten koste van Castaignos, je zou dus kunnen veronderstellen dat Bulykin op dit moment hoger in de rangorde staat dan Luc.

Daarbij speelde Hannover zo verdedigend dat je aan het type spits dat Castaignos is niets hebt, Luc moet 'gelanceerd' worden en daarvoor heb je ruimte nodig, een aanspeelpunt in de spits zoals Bulykin was dan ook tactisch gezien een logische oplossing.

Ik snap de discussie over die punten niet. Het systeem is heel duidelijk: het aantal plaatsen is gebaseerd op een gemiddeld aantal punten per club. Als Nederland met 6 clubs mag aantreden (met bv. ADO of Heerenveen) dan is de kans groot dat dat gemiddelde puntenaanal daalt. Op termijn mag die 6e club, of zelfs die 5e club, dan niet meer meedoen en moeten we het doen met vier Nederlandse clubs. Maar wat is het bezwaar daarvan? Die vier beste Nederlandse clubs (bv. Ajax, Psv, Twente en AZ) zijn beter dan ADO en Heerenveen, zullen in Europa dus meer punten halen, en daardoor gaat het puntenaantal weer omhoog - waardoor je op termijn weer een 5e deelnemer mag inschrijven. Maar ja, wat heb je aan een 5e deelnemer à la ADO als die toch nauwelijks punten pakt?

Kortom, het is een golfbeweging: heb je meer clubs, dan heb je ook meer clubs die gemiddeld slechter zullen presteren, en dan ga je terug naar 5 of 4. En gaat het goed dan krijg je weer meer deelnemers. Waar zit dan het probleem? Ja, je kunt zeggen dat het voor de fans en voor de reputatie van een club leuk is als er eens Europees voetbal wordt gespeeld in steden als Nijmegen, Tilburg of Den Haag, maar financieel weet iedereen dat die EL een drama is. Dus wat heb je er nu feitelijk aan?

De grote clubs (twente, PSV en Ajax) halen eigenlijk toch wel elk jaar Europees voetbal. Voor hen is dat wel belangrijk omdat hun sponsorcontracten mede daarop zijn afgesloten; lagere contracten dreigen wanneer ze internationaal niet meer meedoen. Maar voor die kleinere clubs die maar af en toe Europa in mogen is Europees voetbal een bonus waarmee je wat goodwill en imago opbouwt, maar veel meer dan dat heeft het niet om het lijf.

Nederland zou bij voorbaat al positie verliezen. Het was natuurlijk ook erg ongelukkig dat zowel az als vitesse Anzi lootte. Dat Feyenoord er ook niets van bakte en ajax in een verdomd moeilijke poule kwam maakte het wel aardig duidelijk dat je positie zou inleveren dit seizoen.

Verder hebben psv en twente ook niet goed gepresteerd. Levante en Hannover (in de uitwedstrijd) waren simpelweg sterker en kon het inspiratieloze twente eenvoudig tegenhouden. In de thuiswedstrijd tegen hannover had twente wel recht op de 3 punten, maar verder was het niet echt best.

Psv heb ik dit seizoen niet echt gevolgd omdat ik of chagrijnig was door een slecht resultaat van Twente of naar de Grolsch Veste was. Gisteren vond ik Dnjepper nog best aardig voetballen overigens en Napoli lijkt mij ook wel een klasse hoger dan Psv.

De Knvb moet hier toch wat op kunnen doen. Als je geen kampioen wordt maar wel voor europa moet je wel je best doen en niet bewust wedstrijden op voorhand al opgeven als het ware door je mindere team op te gaan stellen omdat de competitie belangrijker is. Mocht je al geplaatst zijn dan kan ik het nog wel begrijpen. Doe anders niet mee en gun een andere club de EL. Er zijn clubs die wel geinteresseerd zijn om mee te mogen doen

23 november 2012 om 12:32

Het enigste wat de knvb zou kunnen doe is het competitie schema aan te passen op de europese wedstrijden. Dus bv na een europacup wedstrijd geen top wedstrijd plannen. Ben alleen bang dat andere clubs dan moeilijk gaan doen.

Om dit probleem op te lossen zal een overwinning in de europa league meer geld moeten opleveren. Hoe je het wendt of keert het draait uiteindelijk altijd om geld. Een voetbalclub is gewoon een bedrijf en zal daarom ook de risico's tegen elkaar afwegen. Is het mij waard om een risico te nemen met een sleutel speler als ik daarmee misschien het hoofddoel niet bereik. Het blijven moeilijke afwegingen. Waar we vanuit moeten gaan dat clubs de beste keuzes maken in het belang van de club.

Behaalde punten per club dit jaar (tot nu toe):
Twente 10.5
Ajax 7.0
PSV 5.0
Vitesse 1.5
Heerenveen 1.0
Feyenoord 0.5
AZ 0.0
Gemiddelde Nederland dit jaar: 3.642

Conclusie: Zonder die extra plek vanwege de Fair Play hadden we het nog minder gedaan dit jaar. Overigens heeft Twente 6.5 van haar 10.5 punten behaald in de voorrondes, dus die overwinningen op teams uit Andorra en Finland tellen wel degelijk mee, zij het dat je in de voorrondes maar 1 punt krijgt voor een zege en een halve voor een gelijkspel, tegen 2 (bij een zege) en 1 (bij gelijkspel) in het hoofdtoernooi zelf. Dus ondanks de relatief vroege uitschakeling, heeft Twente onze coëfficient nog wat opgevijzeld.

23 november 2012 om 12:25

Je conclusie klopt niet helemaal. Als we de score van de extra plek (heerenveen) niet mee tellen dan hadden we een hoger gemiddelde. Op het moment dat we maar 6 afgevaardigden zouden hebben dan moet je het totaal ook door 6 delen.

Ik kom dan zonder de fair play plek (heerenveen) op een gemiddelde van 4.083

23 november 2012 om 12:49

de fair play plek ging naar Twente, (hun enige prijs vorig seizoen), niet naar Heerenveen.

Goed en slechte jaren. Zo gaat dat nu eenmaal. daarom wordt er over een periode van 5 jaar gemeten. Niks aan te doen, volgend jaar beter.

Zou mooi zijn als Ajax dan 'gewoon' even de EL wint

Alle gekheid op een stokje is dit natuurlijk wel naar voor het Nederlands voetbal. Rusland kunnen we echter denk ik op den duur toch niet onder ons houden gezien de manier waarop ze daar met geld smijten de laatste jaren. Jammer jammer jammer

Op dit moment zie ik clubs als: Ajax, psv, Vitesse, Twente en Feyenoord in Europa. Waarom Feyenoord, omdat zij een achterban hebben en die geef ze een steun in de rug. Vitesse kan geld uitgeven en die andere 3 zijn de laatste jaren veel actief op Europesse gebied, dus die hebben ervaring daarmee.

(kortom) Jammer voor het Nederlands voetbal, maar wij kijken vooruit (het komt goed)

Het is een slecht jaar, maar eentje na vele goede jaren. Zo'n jaar heeft elk land er tussen zitten. Volgend jaar gaan we het weer beter doen. Twente en PSV allebei met een andere trainer, wellicht meer clubs in de groepsfase. Ik heb daar wel vertrouwen in.

PSV en Twente waren beiden als 1e geplaatst maar weten toch eruit te vliegen. Te kansloos voor woorden. Het woord Champions League mogen ze niet eens in de mond nemen na deze wanvertoning.

Het vreemde is dat er een vicieuze cirkel ontstaat. Wanneer de CL niet is gehaald het seizoen ervoor wordt alles op de competitie gegooid en dit gaat ten koste van de resultaten in de Europa League, wanneer er dan CL wordt gehaald voor het seizoen daarna wordt dit belangrijk geacht en gaat het ten koste van de resultaten in de competitie.

Maar we moeten met zijn allen inzien dat noujuist in de Europa League de meeste punten te verzamelen zijn en dat we met genoeg inzet en beleving zeer ver kunnen komen in de Europa League. Als dit een aantal jaar achter elkaar lukt kunnen we op de coëfficientenlijst naar het niveau van Portugal en laten die nou net regelmatig met drie ploegen in de CL zitten.

Kortom: op de lange termijn heeft wel je best doen in de Europa League het gevolg dat er meer ploegen de CL in mogen.

Wow, er zijn dus echt nog mensen die op donderdag naar Europa League voetbal kijken?
Een paar elftallen die, als ze hun beste spelers al opstellen, met de rem erop spelen. Italiaanse Spaanse en Engelse teams geven de voorkeur aan hun competitie. Kan me niet voorstellen dat iemand naar een Europa League wedstrijd gaat kijken van bijvoorbeeld Athletico Madrid als ze Falcao helemaal niet opstellen of naar een Napoli zonder Cavani. Snap ook niet dat Nederlandse clubs zo graag aan de Europa League mee willen doen, want het levert bijna niks op, alleen een hoop blessures en het kost een hoop punten in de competitie (wat al door meerdere onderzoeken bewezen is). Kan me goed voorstellen dat Advocaat zoiets heeft van laat maar lekker lopen die EL. Hoop in ieder geval dat mijn cluppie (feyenoord) zich nooit meer plaatst voor de Europa League, alleen maar ellende. Champions League of anders niets, lekker rust voor de jongens zodat ze in het weekend weer kunnen presteren!

Dit is echt een slecht jaar voor de Nederlandse clubs.
In de voorrondes hadden we als Nederlandse voetballiefhebbers gewoon pech.

Heerenveen leverde veel kwaliteit in, met onder andere Narsingh.
Dan speel je tegen Molde FK, en worden ze uitgeschakeld. Op zich wel begrijpelijk.

Feyenoord was de betere tegen Dinamo Kiev, maar was ongelukkig in de afronding. Ze waren ook zeker de underdog. Daarna speelden ze tegen Sparta Praag wat gewoon een goed team heeft. AZ en Vitesse hadden ongelooflijk veel pech met de loting tegen Anzhi Makhachkala.

Dan heb je nog maar 3 clubs die Europees spelen.

Ajax speelt Champions League en een slechtere loting konden ze niet krijgen.
Nu staan ze 3e in een poule met Man. City, Real Madrid en Borussia Dortmund. Dat is gewoon knap.

Twente kwam in een poule met Hannover 96, Levante en Helsingborgs.
Dat is op voorhand een interessante poule. Twente dat EL waardig is, zit in 1 van de mooiste poules van de EL van dit seizoen (mijn mening).
2 daarvan zijn subtoppers in hun land. Ik heb het over Levante en Hannover 96.
Levante speelt een goed seizoen tot nu toe en staan 4e.
Hannover 96 is 6e in Duitsland (verbeter me als ik het fout heb) en dat is ook goed.
Dan heeft Twente ook nog eens pech gehad in de meeste wedstrijden.
Ook begrijpelijk dat ze er dan uitvliegen.

PSV komt in een poule met Napoli, AIK Solna en Dnipro.
Als de inzet beter was geweest dan zou PSV door zijn gegaan.
Dan hadden ze uit en thuis gewonnen van Dnipro en AIK Solna.
Thuis tegen Napoli hadden ze een mooie zege geboekt (3-0).
Dat heeft te maken met Dick Advocaat, wat duidelijk aangaf dat ze niet voor de EL gaan. Dan speel je met een B-elftal tegen ploegen die er wel vol voor gaan, en dan lig je snel eruit.

Het is dus een slecht jaar, maar Ajax doet het goed, Twente heeft pech gehad wat ook nog eens alle voorrondes duels speelden.
Ik geef PSV niet de schuld van de uitschakeling, maar Dick Advocaat. Ik begrijp Dick wel, want ze willen toch een keer kampioen worden en ook CL spelen.

Volgend jaar beter met hopelijk (mijn mening) PSV en Ajax in de CL, en FC Twente, Vitesse en misschien Feyenoord in de EL. AZ gun ik het ook, maar ik weet niet hoe het zit met hoeveel clubs van Nederland in Europa mee mogen doen in de El.
En bovendien deed AZ het vorig jaar heel goed met onder andere overwinningen op Udinese, Anderlecht en Valencia(!).

Ik vrees dat de discussies hier niet echt de kern van het probleem benaderen.

Als men de ontwikkeling in de laatste jaren ziet zijn de prestaties van de Nederlandse clubs bijna logisch. Na mijn mening zijn er 2 redenen waarom het iedere jaar minder goed gaat.

1. Er is geen geld om de talenten in huis te houden. Elke NL prof die een bal verzorgd vooruit kan trappen, wisselt op een (veel te) jonge leeftijd naar het buitenland. Dus, de NL clubs hebben eigenlijk niets, behalve wat centjes, voor hun opleiding inspanningen.

Deze situatie veranderd alleen als de algemene economische situaties in bepaalde landen slechter worden. Ik geloof niet in het Fair play stelsel van de Uefa. De rijke clubs zullen de gaatjes in het beleid wel vinden. Dus, hier valt niets aan te doen.

2. De manier van spelen in Nederland vind ik heel ouderwets. Ik weet wel dat ik hier een "heilige koe" aanpak, want de verlosser heeft altijd gelijk, toch? Het is wel zo dat de technische omgang met de bal het belangrijkste onderdeel van onze sport is, maar het is niet de enige belangrijke punt. Conditie voor 90 minuten, felheid in de duellen spelen dezer dagen ook een heel belangrijke rol. 4-3-3 is het systeem van de jaren 70 en zal alleen functioneren als je spelers van de klasse van Barcelona heeft. Maar zelfs die wisselen inmiddels van positie. Het gaat vandaag niet erom of dezelfde speler altijd in zijn positie staat, maar of alle 10 veld spelers elke positie kunnen uitvullen als het nodig is.

Deze situatie is in der daad te verbeteren. Ga maar naar het buitenland, Duitsland of Spanje, daar zijn ze de Nederlandse theorie inmiddels flink voorbij gelopen

Ach we moeten er geen bewust probleem van maken.
Dit seizoen begonnen we met 7 teams en dan is het sneu dat er maar 3 overblijven in de groepsfase.
Dus ook al verliezen we meer plekken, er zijn toch maar een handjevol aantal teams die wat in Europa te zoeken hebben. Dat zijn Ajax, Psv, Twente, AZ en Feyenoord.
De rest heeft er niks te zoeken. Dus met 5 plaatsen zijn we al tevreden.

Al die Oostblok landen hebben gigantisch veel geld om te investeren in die clubs.
Je moet er ook niet raar van opkijken dat we elk jaar weer verliezen van die Oekrainers.
PSV dit jaar van Dnipro, vorig jaar van Methalist, evenals Twente.
Ajax en Feyenoord die van Kiev verliezen.
Allemaal puur geld en Nederland kan neit concurreren.
We moeten gewoon elk jaar PSV en Ajax op plek 1 en 2, zijn de enigste die wat te zoeken hebben in de CL.

23 november 2012 om 13:04

Fijn voor je dat jij PSV en Ajax de leukste ploegen vindt die wat in de Chamions League te zoeken hebben (wat dat trouwens met elkaar te maken heeft, geen idee maar jij schrijft het) maar het slaat natuurlijk nergens op. Geen enkele Nederlandse ploeg kan zich met deze financiele verhoudingen meten op CL niveau. En om nou te stellen dat zij dan maar 1e en 2e moeten worden in de competitie is helemaal kul. Ik denk dat Vitesse, Twente en Feyenoord echt niet onderdoen voor de twee die jij noemt hoor.

23 november 2012 om 15:28

Ajax en PSV zijn in de CL met een betere loting gewoon goede ploegen ervoor.
Het zit de CL loting elk jaar weer tegen.

Clubs als Apoel, Bate en Celtic doen het ook neit slecht. Terwijl die weer stukken minder zijn dan NL top.

Hoe je het ook wend of keert, als je er bijna openlijk voor uitkomt dat een wedstrijd in Europa je niet interresseert (en wie dat tegen wil spreken met de afwezigheid van Strootman,willems, Van Bommel en Narsingh heeft echt een plaat voor zn kop), dan verdien je het niet om in Europa te spelen, ook niet in de CL dus.
En als je dan een wanprestatie levert zoals gisteren moet je niet gaan lopen zeuren dat de rest van Nederland dit belachelijk vind en naar excuses gaan lopen zoeken of wat dan ook. Dan moet je je gewoon de ogen uit je kop schamen.
Ik kan wat dat betreft ook kritisch genoeg naar mijn eigen clup zijn, als die een slechte prestatie leveren hoor je mij op dit forum ook niet, dan zit ik in een hoekje mij kapot te schamen en kan ik begrijpen dat de rest daar kritiek op los laat.
Dus naar de Psv-ers hier, accepteer dat je cluppie een wanprestatie geleverd heeft en kom weer terug als je kampioen bent of gaat worden, dat is na gisteren jullie moment om hier te schreeuwen ... maar niet nu !

Met betrekking tot Twente ...
Die zijn eigenlijk zo hopeloos uit vorm dat je het ze mss niet eens kwalijk mag nemen. Daar wil ik wel bij vermelden dat ik Ajax de laatste tijd ook hopeloos uit vorm vind en dat ik desondanks toch kon genieten van hun inzet in de tweede helft waarin ze lieten merken dat de wedstrijd voor hun echt belangrijk was en dat ze dat ook vonden met betrekking tot de mensen op de tribunes. Sowieso vind ik het al knap dat je je zo laat zien in wedstrijden tegen de top van Spanje, Duitsland en Engeland, niet toevallig wel de drie zwaarste competities in Europa. En als ik dat dan neerleg naast de resultaten van Twente, vind ik dat Twente het in dat opzicht dus heeft laten afweten.

Tot slot, in de gehele linie genomen vind ik dat dit seizoen maar weinig nederlandse clubs een voldoende hebben gehaald op europees niveau en eigenlijk dus ook niet meer dan terecht dat we plaatsen kwijtraken. Want als blijkbaar onze nederlandse top er al niet warm voor gemaakt kan worden, wat hebben we dan in europa te zoeken. Gewoon lekker onze mickey mouse competitie en voortaan niet meer zeuren dat we niet in europa mee mogen doen. Zoals we het dit seizoen hebben laten zien is dat namelijk meer dan terecht.

I"n het onwaarschijnlijke geval dat Nederland snel terugvalt naar een tiende positie mag de Eredivisie in 2014/2015 nog maar drie in plaats van vier clubs inschrijven voor de Europa League."

Bovenstaande is rekenkundig niet mogelijk!

Het gaat erom dat je 7e 8e of 9e eindigt als Nederland, dit geeft recht op 6 start bewijzen in Europa
Op dit moment staat Nederland (8e) met 44.015 punten voor op België (10e) dat 33.400 punten heeft.

Dit is een verschil van 10.615 punten

België overwintert met Genk in de Europa League en daar komt wellicht Anderlecht bij.
In het uitzonderlijke geval dat beide teams de Europa League finale halen (alle wedstrijden winnen) dan haalt België 10.400 punten erbij en is Nederland nog niet ingehaald. Nederland kan dus niet lager dan 9e eindigen dit seizoen wat dus betekend weer 6 startbewijzen in het Europese seizoen van 2014/2015.

Volgend seizoen (waar wordt bepaald met hoeveel clubs je mag starten in 2015/2016)

Begin volgend jaar (soort virtuele stand) staan we op dit moment 7e met een voorsprong van 4.409 op Rusland en met 5.858 op Oekriaine en met 8.524 op België.

Rusland overwintert met 2 of 3 clubs in de Europa League en 0 of 1 club in de Champions League. (totaal 3 clubs)

Oekraïne overwintert met 3 clubs in de Europa League en 1 in de Champions League

Oekraïne en Rusland zullen waarschijnlijk nog genoeg punten halen om ons in te halen voor de beginstand van de ranking van volgend seizoen, Belgie gaat dat niet lukken.

We starten waarschijnlijk als 9e volgend seizoen als het meezit 8e, 7e is onwaarschijnlijk.

Al met al is de schade beperkt, we eindigen 9e dit jaar waardoor we 6 ploegen hebben in 2014/2015 en starten volgend jaar niet lager dan plek 9 wat een goede uitgangspositie is.

Directe plaatsing Champions League is nog lang niet in gevaar, dan zou je nog 3! van dit soort seizoenen achter elkaar moeten hebben dan heb je de kans dat je 13e eindig, dan heb je geen directe plaatsing Champions League voor de kampioen.

Het is niet goed voor het Nederlandse voetbal dat erg veel punten hebben verspeelt en tenopzichte van vorige jaar. Het is te hopen dat Ajax nog de EL kan halen en nog wat puntjes kunnen binnenhalen voor het Nederlandse voetbal.

Ik maak me nog niet al te veel zorgen natuurlijk is het een zwaar teleurstellend.echter heb je altijd wel zo'n jaartje waar het helemaal niet lukt.

Alleen een groot land als Rusland hoeven we bang voor te zijn ,de rest wat daarna komt telt allemaal niet Landen als Belgie/turkije/griekenland zijn te slecht om ons in te halen.
Volgend jaar gewoon weer veel punten pakken,er komt genoeg talent aan uit de jeugd overal.

Als de FFP en de 6+5 regel nog eens komen dan zijn we alsnog spekkoper.

Onder de kop Europees debacle de foto van Mcclaren ?!
Mcclaren is juist de trainer die dit jaar Europees de meeste punten voor NL heeft gescoord !

Ik kan de massale hetze van de media tegen Mcclaren niet echt plaatsen, maar het werkt natuurlijk wel, want mensen zijn kuddedieren.

23 november 2012 om 15:51

helemaal eens met J Staatsen.
ik lees ook te weinig over het geringe aantal teams dat meedeed. was het niet AZ, Vitesse en Heerenveen die niet verder kwamen dan de voorrondes.
In die fase worden er door NL clubs te veel punten verspeeld.

23 november 2012 om 17:50

Maar kijk even tegen wie Az en Vitesse eruit ging dat kan gebeuren bij een slechte loting.
Over Heerenveen ben ik het eens die mag ook genoemd worden maar kijk eens met welk team ze Europees voetbal haalde en welk team erin ging.....

Het is toch gewoon frapant dat een Psv en Twente net zoveel punten hebben behaald na 5 speelrondes in Europa als Ajax terwijl Ajax in de poule des doods zit in de Cl.
Het is gewoon een wanprestatie van zowel Psv als Twente dat ze uitgeschakeld zijn in een poule waar ze gewoon fluitend door zouden moeten komen.

Blijf je spelers sparen Psv, dan kunnen jullie in 2015 kampioen worden en de 3de voorronde van de CL in, waar je eerst Sporting Portugal,besiktas of Cska Moskou krijgt en als je dat met een wonder overleeft krijg je Arsenal,schalke 04,as Roma of Valencia er gratis bovenop

Niet alleen psv heeft een wanprestatie geleverd,twente ook,ajax deed wat het kon en kan je niet meer van verwachten.
Hoor je brama nog doodleuk verkondigen opd e radio dat twente toch best leuk gevoetbald had maar onterecht geen beloning heeft gekregen.
Denk je nu werkelijk dat we achterlijk zijn?
Wanprestatie met laffe coaches die ons punten kost.
Een totaal irreel wereldbeeld dat we dit tournooi maar links laten liggen om perse kampioen te worden.
Straks kan je gewoon 4 voorrondes spelen al ben je kampioen dankzij dit achterlijke beleid.

Aan de ene kant jammer maar aan de andere kant weer niet.
Wat je dan gaat krijgen is dat Nederland minder teams Europa mag insturen wat betekend dat over het algemeen de betere teams er in komen en dus ook kans op meer punten wat dan gedeeld gaat worden door minder teams.

En dat krijg je dan met Rusland en Oekraine bv die mogen dan misschien wel meer teams maar daarvan zal dan een minder team naar Europa gaan wat punten kost en zo zal het om de zoveel jaar stuivertje wisselen worden.

Zolang we maar 1 directe CL plek behouden dat moet wel het doel blijven want wanneer die verdwijnt zal het echt alleen maar meer bergafwaarst gaan voor Nederland.

Je kan er lang en breed over discussieren, maar wat er in de EL is gebeurd èn er dan ook nog openlijk over praten als zou het de gewoonste zaak van de wereld zijn en zelfs logisch.....ja dat is gewoon een topclub onwaardig. Ook heel erg oneervol en getuigd van zeer weinig respect naar eigenlijk iedereen.

Kortom een topclub onwaardig.

En wanneer dit de instelling is van de clubs om Europa maar bewust te laten schieten dan moet je maar als club helemaal geen Europese aspiratie's meer hebben, want op deze manier hoor je er iig niet thuis. Als je het al niet in de poulefase van de EL kan bolwerken heb je daarbij al helemaal niets te zoeken in de CL.

Maar wanneer de Europese wedstrijden bij die clubs de competitie in de weg staan, zoals nu wordt gememoreerd, dan zou het die clubs sieren als ze volgend jaar gewoon aangeven niet Europees te willen uitkomen. Dan nemen de andere clubs die plaatsen graag over èn kan men zich, net als dit seizoen, volledig richten op de competitie.
Wanneer dan Twente en PSV de nummers 1 en 2 worden (of omgekeerd) dan schrijven we als NL de clubs vanaf plaats 3 wel in voor Europees voetbal..... hoeven de twee anderen zich niet zorgen te maken dat de Europese wedstrijden de competitie in de weg zitten.......

Dit is wel heel erg triest voor het nederlands voetbal. Dat Feyenoord niet kan winnen van Dynamo Kieve oke dat kan gebeuren maar uitgeschakeld worden door Sprata Praag mag niet gebeuren. Dat AZ en Vitesse zich niet konden kwalaficeren voor de EL had ook wel een beetje te maken met de loting. Maar PSV en FC Twente moeten zich in mijn ogen schamen dat ze niet doorgaan naar de volgende ronde in de EL FC twente was de sterkste team in hun poule en PSV had minimaal 2de moeten worden, en dat ze dan nog verliezen van dnepri is helemaal een schande als je kijkt naar de kwaliteiten van PSV ook al hadden ze veek blessure's. Dat Ajax het zo doet in CL is eigenlijk knap want ik had zelf niet verwacht dat het zo goed zou gaan ook al hebben ze wel veel goal onnodige weg gegeven zoals thuis en uit tegen Borussia Dortmund , Uit die 2de Goal tegen Man City en thuis tegen Real Madrid. Laten we hopen dat dit de eerste en laatste keer is dat onze nederlandse teams zo slecht presteren in Europa.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Dinsdag 22 mei
De toekomst van Fran Sol ligt mogelijk in Mexico. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren