Ervaring is een relatief begrip

Woensdag, 6 juli 2011 om 21:19 door

Het zal niemand ontgaan zijn dat Ajax de afgelopen maanden diverse oud-voetballers heeft aangetrokken om een functie binnen de club te gaan bekleden. Zo is Jaap Stam bijvoorbeeld aangetrokken om één dag in de week de verdedigers onder handen te nemen. Ronald de Boer is drie dagen per week aanwezig om individuele trainingen te verzorgen en Dennis Bergkamp is gedurende de zomer bij de eerste selectie gehaald als assistent van de Boer. De ontwikkelingen omtrent Gerald Vanenburg zijn momenteel nog in volle gang.

Voor de Ajacieden is dit natuurlijk prachtig om te zien en het geeft dan ook absoluut hoop voor de toekomst. Bij de buitenstaanders bespeur ik echter toch nog enige twijfel, alsof ze het niet prachtig zouden vinden als deze iconen bij hun club aan de slag gaan. Alle argumenten hiervoor komen neer op een gebrek aan ervaring. Wat is ervaring? Staat daar een x-aantal jaren voor? Ben je met tien jaar ervaring een betere trainer dan iemand die geen ervaring heeft?

Leuke vragen, maar ze slaan natuurlijk helemaal nergens op. De carrière van Stam heeft hem langs diverse topclubs gebracht waarvan Manchester United, Lazio en AC Milan toch wel de bekendste namen zijn. Stam heeft hier jarenlang mogen trainen en kijken in de keuken van dé top van Europa. Hij heeft de oefeningen van Sir Alex Ferguson talloze keren ondergaan en kan de mogelijke fouten dus wel dromen. De Boer hebben we onder andere kunnen zien bij Ajax en Barcelona. Bij beide clubs heeft hij onder Van Gaal mogen trainen. Bergkamp heeft gespeeld bij Ajax, Internazionale en Arsenal. Bij Arsenal heeft hij jarenlang mogen werken onder Arsene Wenger. Tevens hebben Stam, de Boer en Bergkamp ook nog talloze wedstrijden voor het Nederlands elftal gespeeld, ook hier hebben ze gewerkt onder trainers als Guus Hiddink.

We kunnen dus wel stellen dat het aan de oefenstof en ‘input’ die deze spelers gedurende hun loopbaan hebben gehad niet zal liggen. Dan missen ze toch nog steeds de ervaring? Ik noem een José Mourinho, André Villas-Boas en Josep Guardiola. Deze trainers hebben een ding met elkaar gemeen: ze zijn vandaag de dag allemaal toptrainers in het hedendaagse voetbal. Leuke bijkomstigheid is dat deze trainers met vrijwel geen enkele ervaring, daar is het woord weer, zijn begonnen bij de club waar ze succes(sen) hebben behaald.

Wél hebben ze vooraf mogen meekijken in de top van het Europese voetbal. Zo is Mourinho tolk en assistent geweest onder trainers als Bobby Robson en Louis van Gaal, toch niet de minsten in de trainerswereld. Mourinho behaalde zijn eerste grote succes met FC Porto en is momenteel trainer van Real Madrid. Villas-Boas heeft mogen meekijken onder de vleugels van wederom Robson en Mourinho. Ook hij behaalde zijn eerste grote succes met FC Porto en is momenteel trainer bij Chelsea. Guardiola behoeft eigenlijk geen toelichting maar heeft jarenlang met Barcelona op het hoogste niveau gespeeld. Zo heeft hij onder andere getraind onder Johan Cruijff. Na zijn jaren als speler heeft hij een tijdje Barcelona B onder zijn hoede genomen. Guardilola behaalde zijn eerste grote succes bij Barcelona en is hier vandaag de dag nog steeds trainer van. De een heeft het dus geleerd door het kunstje bij andere af te kijken en de ander heeft het geleerd door de trainingen die hij heeft ondergaan.

Of je wel of geen goede trainer bent hangt niet af van je ervaring maar van de kennis en kunde waar je over beschikt! Ik zeg hiermee dus niet dat Stam, R. de Boer en Bergkamp toptrainers gaan worden en net zo’n glansrijke carrière tegemoet gaan als de genoemde trainers in het stuk, misschien hebben ze die ambitie geen eens. Er zijn ten slotte ook genoeg voorbeelden te noemen van oud-voetballers die als trainer volkomen geflopt zijn. Wel kan een ieder na het lezen van dit stuk beamen dat de door Ajax aangestelde specialisten over voldoende kennis en kunde beschikken om de huidige talenten onder hun hoede te nemen en ze een paar stappen voorwaarts te laten maken om een betere speler te worden. Als je deze iconen bij je club aan het werk kan krijgen is het toch te gek voor woorden wanneer we gaan klagen over het gebrek aan ervaring. Laat deze jongens lekker hun gang gaan en dan komt de ervaring vanzelf wel.

Ervaring, het is en blijft immers een relatief begrip.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 11 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1200+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

22 reacties (laatste reactie door EXPERT4LIFE)

Leuk geschreven stuk, je hebt echt een goede schrijfstijl en je kan het ook goed verwoorden. Alleen staat er vrij weinig nieuwe dingen in, tenminste bij me. Uiteindelijk geef je via en omweg met veel goede voorbeelden wel jouw mening over ervaring en een goede trainer zijn. Toch een dikke vier sterren van mij.

6 juli 2011 om 21:51

Merci. Het gaat mij er dan ook voornamelijk om dat we niet moeten kijken naar de ervaring maar naar de kwaliteit. De voorbeelden die ik in mijn stuk noem zijn hier illustratief voor, vandaar.

Jij mag het dan niks nieuws vinden (ik ook niet hoor haha), ik heb toch diverse mensen hierover horen vallen na hun aanstelling, vandaar.

Aardige schrijfstijl, maar vind het jammer dat je zo kort door de bocht in de derde alinea met “dat slaat natuurlijk nergens op”. Hier had je ook kunnen zeggen dat er jouw inziens andere manieren zijn om ervaring op te doen bijvoorbeeld als speler. Dit had minder pretentieus geklonken.

Geeft verder aan dat buitenstaanders vaak kritisch zijn en waarom dit in jouw ogen onterecht is, hiermee presenteer je jezelf als insider. Van een insider/clubexpert had ik graag dingen gelezen die mij nog niet bekend zijn, iets nieuws dus.

Om positief te eindigen moet ik zeggen dat de argumenten die je aandraagt hout snijden en ik me daarom goed kan vinden in je conclusie.

6 juli 2011 om 21:54

Nee, daar heb ik bewust voor gekozen. Je taalgebruik moet helder zijn en de emotie van de schrijver moet terug te vinden zijn in de woordkeus. Het is in mijn ogen net en helder taalgebruik, niks mis mee.

Ik vond je eerste stuk beter, zeker qua fouten hier zitten toch een paar storende taalfoutjes in.
''tenslotte'' schrijf je aan elkaar en het is ''ze hebben de ambitie niet eens''.
Inhoudelijk ,schrijf je dat kennis en kunde belangrijk zijn , dat klopt , maar je al beschik je over nog zo veel kennis en kunde , als je het niet over kan brengen houdt het al snel op.

6 juli 2011 om 22:23

Het hele stuk is nou juist gericht op het feit dat iedereen het over ervaring heeft. Maar waarom heb je in godsnaam ervaring nodig? Dat maakt je geen betere trainer.

Wat je wel kunt meten is of iemand over de kennis en kunde beschikt, dat maakt je een betere trainer. Dat bewijzen de voorbeelden in mijn tekst. Vandaar dat het hele 'item' over ervaring dan ook nergens op slaat, dat is kort gezegd de hele kern van het stuk.

En ja, welk beter is, dat verschilt per persoon. Ik heb op me profielpagina een stuk of 5/6 stukken staan, er is niet 1 stuk wat iedereen unaniem als beste aanwijst.

6 juli 2011 om 22:29

Daarom schrijf ik ook , ''ik vond'' om aan te geven dat het een persoonlijk mening is .
Ennuh je vroeg zelf om kritiek, als ik eens in de stemming ben zal ik die andere stukken ook eens doorlezen.
Maar ik moet zeggen je schrijfstijl bevalt me wel , het leest prettig weg.

net als je vorige stuk goed geschreven leest heerlijk weg.

moet zeggen je reacties over andere clubs in voornamelijk nl kan ik me niet vaak in vinden. en vind ik vaak negatief.

maar die stukken die je over ajax schrijft en de zaken omheen weet je goed te verwoorden en te omschrijven die lees ik echt met plezier zodat ik ook de ins en outs van ajax en de dingen er omheen zoals ffp wat beter leer begrijpen

Toch blijft Ajax een miljoenen bedrijf die mede afhankelijk is van de trainer om sportieve prestaties te halen. Ga je dan vergaderen dan lijkt het me toch logisch dat je een trainer aansteld die echt wel iets aan ervaring heeft.
Frank de Boer is vanaf de jeugd begonnen en werd gezien als een waanzinnig talent.
Ook waren de spelers en Bert v Marwijk lovend over Frank de Boer..
Hij had wel degelijk wat ervaring en het aanstellen van Frank was eigenlijk geen gekke gok.
Ze hebben hem van dichtbij kunnen bekijken en hebben hem dus goed kunnen beoordelen.

Voor mij heb je heel slim een nieuwe betekenis aan het woord 'ervaring' gegeven. Sterker nog, je hebt de definitie van ervaring weten te vervagen. Dit doe je door een slim stuk te schrijven over Ajax en door de juiste mensen te benoemen als argumenten waarom ervaring niet altijd belangrijk hoeft te zijn. Alleen vergeet niet dat uiteindelijk allemaal ervaring is wat de mensen van Ajax zullen toepassen. Ze hebben ervaren bij hun clubs dat het werkt, de huidige trainers van R. Madrid, Barcelona en Chelsea hebben mogen ervaren hoe het is om bij de meesters mee te kijken. Vergeet niet dat uiteindelijk ieder ding wat je leert ervaring is.

Als je leeft, adem je. Als je ademt, praat je. Als je praat, leer je. Als je leert, ervaar je. Als je ervaart, leef je.
Denk er maar eens over na

Ik vind(let op: mijn mening) dat je dit stukje veel leuker hebt geschreven en je hebt gelijk dat ervaring relatief is en dat het niet meteen betekent dat je een betere vakman bent, zoals dat overal in de wereld geld. Wat je wel goed hebt aangegeven, vind ik, dat het de ervaring van de trainers wel een hele positieve uitwerking zou kunnen hebben.

Je hebt een helder en duidelijk betoog geschreven en daarom 5 sterren.

7 juli 2011 om 08:29

Aha, iemand die erover heeft nagedacht, dat is mooi. Dit stuk was qua schrijven een stuk moeilijker dan mijn vorige stuk. Als je het stuk in eerste instantie lees dan denk je misschien van; dat wist ik allemaal al.

Wanneer je vervolgens de link gaat leggen kom je toch tot de conclusie dat ervaring daadwerkelijk niks te betekenen heeft maar slechts een toevoeging kan zijn.

Thnx voor de reactie.

Opzicht een heel goed, stuk, lees lekker.

Inhoudelijk en met het oog op de achterliggende gedachte ben ik het er zeker niet mee eens.
Jij beweer indirect in je stuk dat omdat je met een goede trainer gewerkt hebt ze ook meteen goede oefenstof hebben, dat ze weten hoe ze met mensen en individuen om moeten gaan.
Ik denk zonder echte trainingservaring dit echter heel moeilijk is.

Het managen van mensen, het begeleiden van mensen het verbeteren van mensen is namelijk niet voor iedereen weggelegd. Dit met het oog op de omgang met mensen, de specifieke belgeleiding van mensen. en dit voor ong 23 spelers per selectie.

Misschien hebben ze vakinhoudelijk/voetbaltechnisch genoeg ervaring maar dat betekend niet dat je met mensen om kan gaan en spelers specifiek beter kan maken zoals de huidige top dit doet.
De huidige trainerstop heeft dit ook moeten leren en hebben hier dus juist wel ervaring in opgedaan.

Ik heb in de overige reacties ook wel gelezen dat het jou om ervaring ging, maar ik denk dat de rede waarom Frank de Boer momenteel een redelijke trainer is voornamelijk voorkomt uit het feit dat hij ook een aantal jaar meeloopt om zoals jij het graag zegt ervaring op te doen.

Daarbij vind ik de persoonlijkheid van Frank de Boer meer aansluiten bij een trainer als de persoonlijkheid van de door jou genoemde Bergkamp simpelweg omdat Frank een groot deel van zijn carriere als aanvoerder al gewend was de leiding te nemen, mensen neer te zetten en op hun verantwoordelijkheden aan te spreken.

Wel een goed stuk ik kan niet anders zeggen maar ik denk dat het vak van trainer meer inhoud dan ervaring onder een goede coach. je doet in dit stuk het vak als trainer tog een deel te kort naar mijn mening.

oohw btw alvast excuses vor de spelfouten in mijn reactie, maar daar gaat het in een reactie niet om he

7 juli 2011 om 09:10

Haha, dat is bijzaak in een reactie, ik kon het nog net ontcijferen

Juist voor een reactie als die van jou is het stuk geschreven. We hebben het hier niet per se over trainers maar over specialisten die spelers gaan begeleiden bij een proces. Vandaar dat er in het stuk ook staat dat het ook zo kan zijn dat de spelers de ambitie niet hebben om zoals de Boer hoofdcoach te worden.

Het gaat om de vaardigheden/kennis/kunde die je tot je beschikking hebt om over te dragen. Dit kun je krijgen door in de keuken ergens mee te kijken (mourinho/villas) of door het zelf te ervaren (guardiola). Hier hebben we dus gelijk de kern, ervaring is niet alleen maar zelf doen, het is ook zelf ondergaan!

Vandaar dat ervaring een relatief begrip is, er is in deze vorm namelijk niet een eenduidige definitie van ervaring te geven. Wat is ervaring concreet beschreven? Daar draait het stuk om.

goed stuk. denk dat de ervaring die de jongens krijgen van de trainers hun niveau naar een hoger niveau zal tillen. wat cruciaal gaat worden met betrekking tot CL

Je blijft het hoge niveau van je profiel-ce's gewoon volhouden. Ze lezen lekker weg, zijn informatief en er staat geen onzin in.

Ook schrijf je mooi en duidelijk. Ik vind dat je schrijft op een manier waarbij je niet te veel onnodige woorden gebruikt. Sommige Ce's schrijven alsof ze uit 1940 komen, met dure en oude teksten, alsof het een tekst uit de bijbel is

Informatief, leuk om te leren en keep up the god work!

Ik wil wel graag eerlijk blijven, ik vond deze net iets minder dan de vorige, maar nog steeds goed voor een dik verdiende 5 sterren

7 juli 2011 om 09:19

Haha thnx. Ja, je moet je als schrijver natuurlijk verplaatsen in de lezer. Ik probeer de stukken daarom ook niet te uitgebreid te doen en niet te veel moeilijke woorden op dezelfde plaats, op deze manier lezen de stukken makkelijk weg.

Ja, welke beter is verschilt natuurlijk per persoon. Ik vind bijvoorbeeld deze weer een stuk beter omdat ik hier meer research voor heb moeten doen en het een stuk is waar je over na moet denken.

Goed geschreven hoor. Goed geschreven en mooi doorgeschreven. Vond het alleen soms een heel klein beetje langdradig worden maar het was goed. 5 sterren van mij

7 juli 2011 om 13:30

Ik vond het een zeer goed stuk
Duidelijk, net als je vorige stuk.
Het ziet er goed uit met jou als CE in de toekomst!
Ik neem aan dat je snel met meer komt?

Ik wou je 4 sterren geven, maar omdat die gozer hierboven zo dom doet
krijg je van mij gewoon 5 sterren, zodat die 1 ster een beetje rechtgetrokken word.

Gr.

7 juli 2011 om 23:39

Bedankt voor de reactie. Mijn volgende column is nog niet in de maak maar ik hoop er morgen tijd voor te hebben. Het onderwerp laat ik nog even in het midden

Zo als ik al had gedacht: weer een goed stuk.
Er stonden wel enkele spellingsfouten in, maar die maak ik zelf genoeg dus daar ga ik niet over klagen :-p
Alles is goed, alleen vind ik het 4,5 sterren waard, maar net te kort komen voor 5.
Daarom dus 4, welverdiende, sterren.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Zondag 20 mei
Patrick Vieira staat voor zijn eerste klus als hoofdtrainer in Europa. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren