voetbalzone

‘Ik miste waardering, het was 'ja' of 'nee', dat vond ik verschrikkelijk’

Erik van Dam27 okt 2012, 11:30
Laatst bijgewerkt: 27 okt 2012, 11:30
Advertentie
Advertentie

NIJMEGEN - 2 mei 1975. Het is de geboortedag van David Beckham. Jarenlang de populairste voetballer van onze aardbol en nog altijd een geweldige persoonlijkheid, die na zijn grootste sportieve successen de billboards blijft sieren voor verschillende merken. Mede door een gouden rechterbeen, maar vooral door zijn X-factor en daaraan gekoppeld het huwelijk met voormalig Spice Girl Victoria Adams, werd de 37-jarige Beckham de meest vermogende en invloedrijke voetballer op onze planeet.

Door QASIM HAKIM

/

2 mei 1975, het is ook de geboortedag van Khalid Sinouh. De Nederlandse Marokkaan die evenals als Beckham in de wereld van het profvoetbal terechtkwam. Niet vanwege een fluwelen traptechniek, maar door een paar vlugge handen. “Ik voel me een bevoorrecht mens, omdat ik simpelweg iedere dag met mijn hobby bezig kan zijn. Je bent tegenwoordig als reservekeeper van NEC al bijna een ster. Zo wordt je benaderd en behandeld. Evengoed klagen wij als voetballers nog altijd. Dat komt omdat we, net als de meeste mensen in het westen, verwend zijn”, zegt Sinouh. Hij smeert zijn keel met een bekertje sinas in de brasserie van het Goffertstadion.

De werelden van Beckham en Sinouh zijn onvergelijkbaar, als dag en nacht. Waar Beckham het altijd voor het kiezen had, moest Sinouh meerdere malen noodgedwongen een move naar een andere club maken om zijn bankrekening op peil te houden. “Voetbal is pure business, een wereld waarin je snel geld moet verdienen vanwege de korte duur van een loopbaan. Dan moet je af en toe concessies doen. Ik had als keeper van RKC jarenlang eerste keus kunnen zijn en blijven. maar ik besloot voor het avontuur en het geld te kiezen.” Sinouh verruilde Waalwijk na het seizoen 2004/05 voor het Cypriotische Omonia Nicosia. Hij bleef slechts één jaar keepen op het eiland en keerde terug naar Nederland, om bij AZ te gaan spelen. Vervolgens stak hij opnieuw de landsgrenzen over om voor het Turkse Kasimpasa en Hamburger SV te gaan keepen.

/

“In landen als Cyprus en Turkije krijg je ook het besef dat wij het in Nederland ontzettend goed hebben. Ik raad iedere voetballer dan ook zeker aan om voor het avontuur te kiezen wanneer ze de mogelijkheid ervoor krijgen. Je krijgt goed betaald, maar tegelijkertijd ervaar je ook dat onze welvaart enorm is in vergelijking met veel andere landen.’’ In 2009 werd Sinouh aangetrokken door FC Utrecht, waar hij twee seizoenen bleef en vervolgens weer vertrok. Echter: niet vanwege zijn salaris. “Ik kon bij FC Utrecht blijven, maar ik had er meer van verwacht. Dan heb ik het over de waardering die ik miste. Op een hele koele manier werd ik ervan op de hoogte gebracht dat ik kon bijtekenen. Het was ‘ja’ of ‘nee’. Dat vond ik verschrikkelijk. Het ging me echt niet om het geld. Je wilt me graag behouden of niet. Dat is mijn motto. Ik kan niet tegen deze manier van vanzelfsprekendheid. Zo van: ‘Verleng nou maar gewoon, anders wegwezen’.”

Hieruit wordt duidelijk dat Sinouh inmiddels geestelijk onafhankelijk is. Hij maakt van zijn hart geen moordkuil en zegt waar het volgens hem op staat. FC Utrecht was een gepasseerd station. De trein stopte op zo’n vijftig minuten rijafstand ten zuiden van de Domstad. Sinouh tekende bij PSV een contract. Hij liet meteen van zich horen. Niet tussen de palen, maar vanaf zijn Twitter-account. Op 11 september 2011, toen er door zo’n beetje de hele wereld stil werd gestaan bij de aanslagen op de Twin Towers in 2001, twitterde Sinouh het volgende: Mensen zullen we ons nu weer concentreren op het heden, word een beetje moe van die 9/11 propaganda. Sinouh vond dat de focus moest liggen op de hongersnood in Afrika, de Arabische lente in Syrië, de Palestijnse kwestie en de moeizaam tot stand komende wederopbouw van Irak. PSV waarschuwde hem voor zijn uitspraken, maar Sinouh bleef pal achter zijn standpunt staan. Het probleem was dat de lezers zijn uitspraken verkeerd interpreteerden. “Het is verschrikkelijk dat er destijds in New York zoveel doden zijn gevallen, maar dat geldt ook voor alle anderen onschuldige mensen die elders om het leven zijn gekomen. Er wordt altijd maar geredeneerd vanuit de Amerikaanse norm. ‘Waar zij de aanval zoeken zal het wel nodig zijn’. Dat is de gedachte.”

/

Een dag voor de 36e verjaardag van Sinouh, op 1 mei 2011, werd volgens CNN het brein achter 9/11 om het leven gebracht. Osama Bin Laden werd in het hoofd geschoten in zijn huis in het Pakistaanse Abbottabad door het Amerikaanse Navy Seal Team Six. Sinouh: “Wie zegt dat? Ik weet niet of het waar is. De waarheid van berichtgeving is vaak moeilijk te peilen. Ik volg het nieuws vanuit twee hoeken. Via CNN en Al Jazeera. Dat levert vaak grote verschillen op.”

Sinouh keepte tussendoor ook nog in de hoofdmacht van PSV, tegen Ajax. Het leverde een 2-2 gelijkspel op en de viervoudig Marokkaans international toonde zich een betrouwbare sluitpost. Toch kon hij na één seizoen alweer vertrekken. “PSV heeft voor jong talent gekozen. Dat is vanuit financieel oogpunt veel aantrekkelijker. De Nederlandse competitie is een opleidingsinstituut voor met name de Engelse, Spaanse en Duitse competitie. Sportief gezien is het verstandiger een ervaren keeper onder de lat te zetten. Als je een fout maakt in deze linie, zorgt dat negen van de tien keer een tegendoelpunt. Maar in de voetballerij draait alles om geld. Logisch, clubs moeten in leven blijven. Aan de andere kant moeten clubs op korte termijn succes hebben. Dan is het verstandig om voor een keeper met routine te kiezen. Het is toch ook niet voor niets dat Boy Waterman nu in het doel staat?”

/

Financiële stabiliteit, geestelijke onafhankelijkheid en tot slot lichamelijke gezondheid. Dat zijn de drie pijlers onder het leven. Als Sinouh op zijn gsm kijkt of Evander Sno hem nog gebeld heeft, komt de lange middenvelder net binnengewandeld, Hij is inmiddels weer kerngezond verklaard, nadat Sno opnieuw te kampen kreeg met hartproblemen. “Gelukkig wel”, zegt Sinouh. “Zelf ben ik nog topfit. Ik ben niet naar NEC gekomen om de bank warm te houden. Gelukkig hebben ze bij NEC een ander beleid en kiezen ze voor oudere keepers als Gábor (Babos) en mij.” Sinouh stapt en loopt met Sno mee. Samen rijden ze terug naar huis, naar de hoofdstad. “Lekker getraind, nu weer lekker in mijn vertrouwde mooie stad Amsterdam”, schrijft hij twee uur later op Twitter. Het is geen carrière geworden op de velden van Old Trafford en Santiago Bernabéu zoals die van Beckham, maar Sinouh hoor je niet klagen. Dat laat hij ook weten vanaf zijn Twitter-account met de koptekst. Enjoy life…