Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Premier League lonkt voor timmerman: ‘Bizar hoeveel er veranderd is’

Laatste update:

NEWCASTLE UPON TYNE - Dwight Gayle voetbalde vijf jaar geleden voor Bishop’s Stortford en de wedstrijden van die club werden bekeken door nog geen 300 toeschouwers. De aanvaller is vandaag de dag 26 jaar oud en vertoont zijn kunsten bij Newcastle United, voor het oog van zo’n 52.000 supporters. In een interview met de Daily Mirror blikt Gayle terug op zijn bewogen carrière tot dusver.

“Ik weet het nog goed, ik was woedend. Ik viel over de bal heen toen ik schoot. We scoorden uit de rebound, maar desondanks was ik niet erg blij.” Gayle blikt in het gesprek terug op een strafschop die hij vijf jaar geleden miste in dienst van Bishop’s Stortford in de Conference North. Hij speelde in december 2011 tegen de Blyth Spartans en het duel eindigde in 3-3. Het treffen werd gadegeslagen door 297 fans, een enorm contrast met het aantal supporters dat Gayle dit seizoen aan het werk ziet bij Newcastle.

“Het is bizar hoeveel er in vijf jaar is veranderd. Als je me toen had verteld dat ik nu hier zou staan, had ik je niet geloofd.” Gayle speelde in de jeugdopleiding van Arsenal, maar moest daar op zijn twaalfde vertrekken en kwam uiteindelijk bij Stansted FC in de Essex Senior League terecht. Hij dacht dat zijn loopbaan toen ‘al lang voorbij’ was . Gayle werkte als timmerman in the City, het financiële hart van Europa. Hij renoveerde er onder meer deurkozijnen en woonde met zijn moeder Debbie, drie zussen en twee broers in de Londense wijk Chingford.

/

“Ik stond om zes uur ’s ochtends op om de trein te pakken naar Londen. Ik werkte er met mijn vader acht uur lang. Hij was aanvankelijk niet tevreden met hoe ik het aanpakte en klaagde veel, maar na verloop van tijd ging het best goed. Ik heb drie jaar lang gestudeerd om timmerman te worden en heb daar al mijn diploma’s voor gehaald. Als ik geen voetballer was geworden, dan had ik waarschijnlijk nog steeds dat werk gedaan. Ik vond het om eerlijk te zijn ook erg leuk om te doen”, aldus Gayle, die zich na zijn werkdagen naar huis moest haasten om de training mee te kunnen pakken bij Stansted.

“Met name op dinsdagen moest ik mij haasten om de trainingen of wedstrijden te kunnen halen. Ik werd vaak opgepikt door trainer Terry Spillane. Ik speelde niet voor geld, verdiende niets. Het enige wat ik kreeg, was wat geld van een oude man die met zijn hond vaak langs het veld stond. Hij was onze enige fan. Als je de winnende maakte, gaf hij je een vijfje. Ik had nooit gedacht dat ik ooit nog op een hoger niveau zou uitkomen. Zelfs de ploegen die één divisie hoger speelden en mij kwamen bekijken, leken niet geïnteresseerd te zijn. Ze zeiden dan dat ik te klein was, niet groot genoeg om in de spits te staan.”

/

Gayle werd vanwege zijn kleine postuur vaak op de flank geposteerd, maar bij Stansted mocht hij het in 2011 in de punt van de aanval proberen. Hij scoorde uiteindelijk 42 keer voor de negendeklasser en tekende een tweejarig contract bij Dagenham & Redbridge in de League Two. “Het was niet echt een profcontract, maar meer een kans om mij te laten zien. Ik werd direct verhuurd.” Op huurbasis voor Bishop’s Stortford maakte Gayle 29 doelpunten en daarna werd zijn verbintenis bij Dagenham & Redbridge omgezet in een profcontract. “Op dat moment realiseerde ik mij pas dat ik een professionele voetballer was.”

“Ik heb een diploma gehaald om gymleraar te worden en heb drie jaar voor timmerman gestudeerd. Het heeft ervoor gezorgd dat ik de dingen meer weet te waarderen. Ik denk wel dat het heeft geholpen dat ik geen jeugdopleiding bij een profclub heb doorlopen, want ik heb daardoor harder voor alles moeten werken.” Na achttien wedstrijden en zeven doelpunten in dienst van Dagenham werd hij in januari 2013 voor vijfhonderdduizend pond verkocht aan Peterborough United. “In een paar maanden tijd van de League Two naar de Championship: dat was een enorme shock. Ik speelde opeens voor 20.000 man”, weet Gayle nog.

/

De Jamaicaanse Engelsman zou ook niet lang bij Peterborough blijven, want na zes maanden werd hij voor ruim vijf miljoen euro ingelijfd door Crystal Palace. “Het was ongelooflijk. Toen ze vertelden dat de deal rond was, kon ik het niet geloven. Alles ging zo snel. Van Stansted naar de Premier League in twee jaar. Soms moet ik mijzelf even knijpen, maar je mag ook niet denken dat je er al bent. De reden dat ik dit heb bereikt, is dat ik hard ben blijven werken. Je moet dat daarom zien vol te houden, want anders raak je achter en eindig je waar je vandaan bent gekomen”, aldus Gayle.

De 1 meter 77 lange Londenaar keert af en toe terug naar Chingford om op basisscholen te vertellen over zijn bewandelde weg. “Het was wat ongemakkelijk om die kinderen toe te spreken, ik was enigszins nerveus. Ik heb hen verteld dat je nooit moet opgeven. Je moet blijven geloven. Niemand geeft je het cadeau. Je moet er zelf voor gaan, je moet het zelf verdienen.” Gayle heeft inmiddels dertien wedstrijden voor Newcastle achter zijn naam staan en daarin kwam hij tot elf doelpunten en één assist. In dienst van Crystal Palace stokte de teller na 74 optredens op 25 treffers en 3 assists.

/

Gayle maakte op 1 juli jongstleden voor ruim twaalf miljoen euro de overstap van the Eagles naar the Magpies. Hij had op Selhurst Park kunnen blijven en Premier League-voetbal kunnen spelen, maar het deert hem niet dat hij met Newcastle nu op een niveau lager moet uitkomen. “Ik voel mij hier nog altijd een Premier League-speler, want dit is gewoon een Premier League-club”, glimlacht hij. De kans is groot dat Gayle in het volgende voetbaljaar weer op het hoogste podium uitkomt, want Newcastle gaat na vijftien speelronden met 34 punten aan kop in de Championship.

De opmars van Gayle toont gelijkenissen met die van Jamie Vardy, die ook in de lagere divisies van Engeland speelde en uiteindelijk uitgroeide tot een gewaardeerde spits in de Premier League. Maar waar Vardy zijn debuut voor The Three Lions heeft gemaakt, daar lijkt Gayle nog even geduld te moeten hebben. “Het is zeker een ambitie om voor Engeland te spelen, ik zou het geweldig vinden. Als ik naar Vardy kijk, dan besef ik wat je allemaal kan bereiken als je hard werkt. Maar voor nu willen we eerst terug naar de Premier League, want daar hoort deze club thuis”, besluit Gayle.

Denk jij dat Newcastle United dit seizoen gaat promoveren?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Dit zijn nou leuke verhalen om te lezen. Dit mag van mij vele malen vaker voorbij komen.

Prachtig verhaal! Nooit gedacht dat Gayle van zo ver is gekomen, respect! Ik keek inderdaad ook wel eventjes scheef toen hij naar Newcastle vertrok die een divisie lager speelde dan Crystal Palace, maar zoals hij zelf zegt hoort laatstgenoemde club gewoon op het hoogste niveau te spelen. En ze zijn goed op weg om dat weer te flikken.

Boeiend en fascinerend om te lezen. Dit zijn tekenen dat je met hard werken heel erg ver kan komen. Want hij zal niet de enige zijn die het niet heeft gemaakt bij een jeugdopleiding van een profclub.

Mooi stuk VZ! Hiervoor komen we toch maar steeds weer terug op jullie site, haha. Af en toe zo'n verhaal, goed bezig!

Leuk verhaal Voetbalzone! Voor dit soort verhalen ben ik lid en bezoek ik deze site, mogen jullie vaker doen!

Fantastich verhaal dit. Van timmerman tot speler van New Castle, hoe raar kan het lopen.

Prachtig verhaal, dit is nou precies de charme van het Engelse voetbal, heerlijk! Meer van dit voetbalzone!

Ik kan me nog herinneren dat Gayle scoorde tegen Liverpool. En toen ging de titel niet naar Liverpool. Mede door de wedstrijd tegen Palace. volgensmij werd het 5-3 ofzo voor Palace. Maar prachtig verhaal! Hoop dat die Newcastle kan helpen richting promotie! Verder hoop ik altijd op Promotie van voormalige grootmachten zoals Blackburn Rovers, Nottingham Forest, Leeds United, Wolves, Fulham, Qpr,Sheffield United en Coventry City. Maar voor de twee laatst genoemde gaat dat heel lastig worden aangezien ze League One spelen..

5 november 2016 om 12:47

Eigenlijk was het 3-3 toen liverpool de landstitel mislopen. Maar gayle heeft laten zien dat hij bij de pl thuishoort. Alleen zag ik de selectie van newcastle dat mitrovic ook aardig in vorm is en ook voorkeur kreeg. Newcastle gaat binnen no time promoveren met benitez als coach.

5 november 2016 om 12:58

Sheffield Wednesday bedoel je denk ik. Sheffield united heeft nog niet in de premier league gespeeld.

5 november 2016 om 13:09

Zeker wel in het begin van de Premier League (1992) en het seizoen 2006/2007

Mooi verhaal. Ook een zeer leuke speler om naar te kijken, hij is echt supersnel en heeft een goed schot. Ook helemaal geen slechte statistieken bij Crystal Palace aangezien hij vaak moest invallen. Hij was ook fenomenaal in de knotsgekke 3-3 tegen Liverpool zon anderhalf jaar terug.

Doet het geweldig bij ons, en wisselt af en toe af met Mitro die dan ook zijn kansen pakt. Aanvallend zit het helemaal goed bij ons en het gaat echt geweldig!

5 november 2016 om 13:06

Ik ben ook helemaal te spreken met newcastle. Als ik eerlijk moet zijn, vind ik toen ze gedegradeerd werden beter was om de middelmatige spelers verkopen/laten gaan. Nu krijgen de jeugdspelers meer kansen en hebben ze eindelijk een echte team. Ik heb echt respect voor benitez, want hij is de enige coach met zijn status die trouw bleef bij newcastle en zelfs na degradatie.

Genoten van Chelsea. Paar geweldige individuele acties en goed teamspel. Conte heeft het (na een wat minder begin) nu prima voor elkaar. Gaat spannend worden in Engeland!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren