Mounir El Hamdaoui maakt eerste Eredivisie-doelpunt sinds 21 november 2015

Excelsior heeft voor het eerst sinds 25 november een wedstrijd weten te winnen in de Eredivisie. Op eigen veld rekende het elftal van trainer Adrie Poldervaart dankzij doelpunten van Luigi Bruins en Mounir El Hamdaoui af met De Graafschap: 2-0. Excelsior is door de zege voorlopig opgeklommen naar een vijftiende plaats in de Eredivisie en heeft nu vier punten meer dan De Graafschap, dat hekkensluiter blijft.

Eerder dit seizoen won De Graafschap op de eigen Vijverberg afgetekend met 4-1 van Excelsior, maar ditmaal was de wedstrijd een stuk meer in balans. Excelsior genoot in de openingsfase weliswaar een licht overwicht, maar de eerste mogelijkheid van de wedstrijd was na ruim een kwartier voor de bezoekers. Youssef El Jebli beproefde zijn afstand van buiten het strafschopgebied, maar doelman Alessandro Damen greep voldoende in.

De Graafschap, dat vorige week met 5-1 won van Fortuna Sittard, kwam daarna beter in de wedstrijd en kreeg na precies een halfuur voetballen via El Jebli de grootste kans van de eerste helft. De middenvelder werd in stelling gebracht door Jordy Tutuarima, waarna zijn schot via het lichaam van Excelsior-verdediger Jeffry Fortes over het doel van Damen scheerde. De Graafschap beleefde zo een prima eerste helft en probeerde een klein kwartier na rust met het inbrengen van winteraanwinst Charlison Benschop wat extra stootkracht toe te voegen aan de aanvalslinie.

Benschop betrad het veld als vervanger Delano Burgzorg en maakte zo voor het eerst sinds 6 mei 2012 minuten in de Eredivisie. Een kwartier na de rentree van de spits was De Graafschap opnieuw bijzonder dicht bij de openingstreffer: Damen wist maar ternauwernood een eigen doelpunt van Ryan Koolwijk te voorkomen. Excelsior stelde daar in aanvallend opzicht weinig tegenover, maar wist de wedstrijd in het laatste kwartier toch nog in zijn voordeel te beslissen. Bruins verschalkte Hidde Jurjus op aangeven van El Hamdaoui en bracht de Kralingers zo aan de leiding. El Hamdaoui besliste de wedstrijd vervolgens in de blessuretijd na een assist van Robin van der Meer. Het betekende voor El Hamdaoui zijn eerste Eredivisie-doelpunt sinds 21 november 2015.