Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Milieuactivisten starten zaak tegen ‘misleidende’ FIFA om ’klimaatneutraal WK’

Laatste update:

Milieuactivisten zijn bij de Zwitserse Commissie voor Integriteit een zaak gestart tegen de FIFA.
De wereldvoetbalbond beweerde in verschillende reclames dat het mondiale eindtoernooi in Qatar klimaatneutraal was. De activisten stellen echter dat die reclame misleidend was.

Het WK in Qatar presenteerde zichzelf in aanloop naar het mondiale eindtoernooi als 'het eerste volledig klimaatneutrale WK’. Klimaatonderzoekers, milieuactivisten en diverse media zijn echter tot de conclusie gekomen dat claim van de FIFA onjuist was. De wereldvoetbalbond heeft deze beschuldigen echter al meerdere malen ontkent.

Consumentadvocaten waarschuwden de FIFA al voor aanvang van het WK voor greenwashen, het knoeien met cijfers. Er werd bovendien geëist dat de ‘misleidende’ reclame werd verwijderd. “We willen dat de FIFA haar middelen investeert in het vermijden van emissies in plaats van in greenwashing”, zegt Christian Lüthi, algemeen directeur van Climate Alliance, de groep die de zaak tegen de FIFA is gestart. “We zijn ervan overtuigd dat de commissie de schendingen van eerlijke reclame door de FIFA veroordeelt en een duidelijk signaal afgeeft.”

De uitstoot van het WK in Qatar is in werkelijkheid juist flink omhoog gegaan ten opzichte van eerdere edities. Het WK in Qatar stoot 3,6 miljoen ton CO2 uit, zo berekende de FIFA zelf. Dit is ruim zeventig procent meer dan het Russische WK van vier jaar geleden. Een verklaring hiervoor is de locatie. Voor het WK in Qatar moesten veel nieuwe stadions gebouwd worden en de meeste supporters konden alleen met het vliegtuig komen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Goede zaak, net als een klimaat neutrale F1. Alleen maar marketing. De FIFA heeft zich niet van hun goede kant laten zien op het gebied van mensenrechten, klimaat en Fairplay. Deze organisatie zal zich echt opnieuw moeten gaan uitvinden want dit is niet houdbaar.

26 december 2022 om 10:04

Ik hoop het. Ik denk alleen dat daar een revolutie binnen de conservatieve baantje likkende
voetbalwereld voor nodig is.

26 december 2022 om 10:57

Ach ja, dat hele klimaatneutraal is sowieso voor de bühne. Als je weet dat de rijkste 1%, voor ongeveer 80% van de uitstoot verantwoordelijk is. Maar wie moet er betalen? Natuurlijk wij, de normale burger. Denk je nou serieus dat de elite iets geeft om het klimaat? Kaag vliegt naar Luxemburg en gaat ons dan vervolgens vertellen hoe belangrijk het klimaat is.

En vergeet ook niet dat airco's niet bepaald aan de boom groeien. Zulke dingen produceren zorgt natuurlijk ook voor veel co2 uitstoot.

26 december 2022 om 09:57

De AC in de stadions werden van spanning voorzien van een solar park in Doha (1 miljoen solar panels) , plastic waste is recycled, en de bussen waren electrisch. Ook ware de reis afstanden zeer kort . Denk het volgende WK een veel hogere uitstoot hebben. Meer vleigbewegingen door de grote afstanden en ik denk niet dat mexico, US en Canada, alleen maar electrische bussen gaat inzetten. AC zal ook daar nodig zijn met 40 graden in de zomer

26 december 2022 om 10:11

En in Qatar moeste de fans per vliegtuig weg en weer terugkomen omdat er te weinig plekken om te overnachten waren. Dus ik denk zomaar dat er het volgende WK een stuk minder vliegbewegingen zullen zijn.

26 december 2022 om 10:59

Drogreden. Je zult zien dat in de VS, Mexico en Canada het veel slechter word georganiseerd. En leuk ballen in Houston met 45 graden op je nek.

26 december 2022 om 11:54

hmm eerst ff in Texas, dan naar Mexico en dan weer een wedstrijd in Canada , duizenden kilometers tussen de verschillende speel steden en dan zeggen dat er in Qatar meer gereisd is dan voorzien in het volgende WK. Lachwekkend gewoon. Kosten voor supporters zal ook in Us/mexico/canada zeer hoog zijn, ook door de vele reizen tussen de speelsteden. Ook zullen de spelers moeten gaan reizen ipv in hun homebase te kunnen blijven, zoals in Qatar het geval was.

26 december 2022 om 14:44

Man City. Als het goed is worden de poulefases in 1 stad gespeeld. Daarna is het in de volgende ronde de vraag hoeveel landen er moeten reizen of niet. Maar het gros van de fans (poulefase) zullen gewoon in 1 speelstad kunnen blijven en wellicht de volgende ronde ook nog. Is wel degelijk een verschil met fans die voor elke wedstrijd het vliegtuig moesten pakken.

26 december 2022 om 16:07

Alleen de nr.1 van de poule blijft in dezelfde lokatie de rest moet reizen.. en trouwens velen zijn het hele WK in Qatar geweest en niet elke keer gevlogen. En met 48 landen, dus zeker meer vliegbewegingen

26 december 2022 om 19:49

@JasonInderdaad, ik volg de Amerikaanse sporten veel. In de VS zijn de NFL stadions in Staten als Arizona en Texas ook gewoon voorzien van airco. Waar de stadions in het noorden bijvoorbeeld verwarmd zijn. In Minnesota waar het buiten -14 was, zaten ze afgelopen weekend binnen in hun t-shirt. Al die stadions zijn van extreem vervuilende klimaatregeling voorzien. Veel erger dan in Qatar nog, met gigantische stadions waar makkelijk 70.000-80.000+ mensen in passen. Maar daar hoor je nooit iemand over...

Dat gaan ze wel winnen, never nooit dat al die stadions klimaatneutraal zijn gebouwd. Dan mag je wel drie amazones aan compensatie aanplanten. Succes, pak die Fifa maar bij hun miezerige kloten.

26 december 2022 om 12:00

Qatar is bezig 1 Miljoen bomen te planten, dat is een start.

26 december 2022 om 12:50

Bomen planten om te compenseren voor emissies is helemaal onzin, dat is het beste voorbeeld van wat greenwashing eigenlijk is. In veruit de meeste gevallen zouden die bomen toch al worden aangelegd, dus dat heeft gewoon 0 impact dan. In andere gevallen worden de bomen in de praktijk vaak zelfs niet aangelegd.

26 december 2022 om 13:44

Wat voor bomen en waar? Een eucalyptusplantage met 0 ecologische waarde? En komen ze in al bestaande natuur, of komen ze ipv industrie, landbouw of steden? Want bij het eerste compenseer je (vrijwel) niets natuurlijk.

27 december 2022 om 13:18

Ze staan meestal langs de weg, zodat ze het meeste CO2 opnemen , van de uitstoot van de auto's (nog geen 0.5 is EV) , en ze door heel Qatar heen, niet op 1 plek. En onzin???. Planten nemen jaarlijks 123 Gigaton CO2 op in de wereld, dat is dus niet niks...., wat dus wordt omgezet in ook zuurstof.

Iedereen leest dit, maar niemand is verbaasd toch? We kunnen nu weer wachten tot de fifa een onafhankelijk onderzoek instelt naar haarzelf. En daar komt dan uit dat ze alles in het werk hebben gesteld om klimaatneutraal te blijven. Het is niet gelukt, maar de pogingen waren oprecht.

Heb het normaal gesproken niet zo met klimaatactivisten, maar elke zaak tegen de FIFA is goed.

26 december 2022 om 13:23

Nee stel je voor dat ze wat bewerkstelligen en het beste met de aarde voor hebben, heel eng

26 december 2022 om 13:23

Lijkt me verschrikkelijk ja

26 december 2022 om 15:47

Als je het beste met de aarde voor hebt, dan ga je klimaatverandering toch niet tegen? Dan omarm je dat, omdat dit er mogelijk voor kan zorgen dat de mensheid aardig wat klappen kan krijgen en dus in aantal gaat afnemen. Ik heb nog nooit een klimaatactivist iets nuttigs horen zeggen over hoe ze de wereldbevolking willen laten afnemen.

Wat crimineel dat dit WK zo is aangekondigd, al vraag ik me af of de doelgroep, de mensen die om het klimaat geven, überhaupt hebben overwogen om naar Qatar te gaan. Het enige voordeel betreft klimaat in het organiseren in een relatief klein land is dat de wedstrijden allemaal plaatsvonden op een relatief klein oppervlak, waardoor er niet meerdere vluchten met selecties en fans hoefden worden gemaakt tijdens het toernooi, maar als je weet dat alle stadions overdekt zijn en er constant een airco aan het loeien is, weet je eigenlijk al genoeg.

Schaamteloos WK, en nu blijkt dat dit ook nog het vervuilendste WK is geweest kan ik alleen maar eindigen met de ware woorden van Infantino : Dit is het aller succesvolste WK ooit.

was te verwachten natuurlijk, naast sportswashing werd er ook aan greenwashing gedaan.
ik snap ook heus wel dat die mensen het zo goed mogelijk proberen te doen, maar dat betekend niet dat ze een vrij brief hebben om te liegen en te bedriegen.

Nou ja zeg, us dan niets meer heilig. Straks blijkt dat Shell en ExxonMobil ook alleen maar voor de bühne dwepen met duurzaamheid. Zijn alle rijke mensen dan slecht?!

Fossil Free Football - dat ik ben gestart - heeft de Nederlandse zaak ingediend, die door de Reclame Code Commissie nu naar de Zwitserse collega’s is doorgestuurd. Daar worden straks de zaken uit 5 landen gezamenlijk behandeld. Wij blijven ons best doen om fossiele sponsoren uit het voetbal te schoppen. Mocht je dat ook belangrijk vinden, sluit je vooral aan :-).

26 december 2022 om 15:50

En hoe moedigen jullie die mensen aan dan? Ik neem aan dat jullie eigen geld inleggen en clubs dat geld kunnen gebruiken om te verduurzamen.

26 december 2022 om 16:03

We spreken regelmatig met clubs hierover. Eigen geld brengen we niet mee, ik heb hiervoor een jaar vrij genomen van werk.

Ik denk dat de Fifa het prima op orde heeft. Die hebben natuurlijk de certificaten van bedrijven die negatieve emissie hebben opgekocht, waardoor het papierwerk precies nul aangeeft.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren