Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Meest mishandelde club van Engeland’ hard op weg naar de Championship

Laatste update:

Sol Campbell, Jermain Defoe en Peter Crouch: deze inmiddels gestopte voetballers speelden ooit samen op Fratton Park. Portsmouth FC won met dit sterrenensemble de Engelse FA Cup en eindigde knap achtste in de Premier League. De ploeg van toenmalig manager Harry Redknapp leek zich dankzij nieuw geld zich in de bovenste regionen van de competitie te gaan vestigen. Anno 2022 is Pompey echter vaker van eigenaar gewisseld dan een Volkswagen Golf uit 2004, heeft het twee keer op de valreep faillissement weten te ontlopen en moest het tevens tweemaal een flinke puntenaftrek incasseren.

Door Bart D'Hanis

Portsmouth werd opgericht in 1898. De club uit het zuiden van Engeland won in 1939 de FA Cup en won na de Tweede Wereldoorlog zelfs een enkele keer de competitie die nu de Premier League heet. In 2006 viel het oog van de Frans-Israëlische zakenman Alexandre Gaydamak op de cultclub uit Portsmouth. In de eerste twee jaar liet hij alle wensen van manager Redknapp in vervulling gaan. Tussen 2006 en 2008 werden echter zoveel grote namen binnengehaald, dat het salarishuis op ontploffen stond. Pompey had in 2008 al zestig miljoen euro schuld opgebouwd, mede dankzij een salarishuis van 55 miljoen euro per jaar. Ondanks de opgebouwde schuld resulteerden deze investeringen wel in de verovering van de FA Cup en een achtste klassering op het hoogste niveau.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Ondanks de opgebouwde schuld besloot Gaydamak zich omwille van de kredietcrisis in 2008 volledig terug te trekken. Dit alles door de penibele financiële situatie. Hierdoor werd bijna het hele elftal het jaar daarop verkocht. Ook Redknapp verliet de club. Een jaar later verkocht Gaydamak Portsmouth aan Sulaiman Al Fahim. Het was onduidelijk waar het geld van Al Fahim vandaan kwam. Het was echter wel duidelijk dat hij de salarissen niet kon betalen en de schuld niet kon wegpoetsen. Na zes weken moest hij de club noodgedwongen verkopen van de Premier League. Al Fahim verkocht Portsmouth op zijn beurt aan sjeik Faraj. Hij kon het geld ook niet ophoesten. Nadat salarissen van spelers en staf niet werden uitbetaald, werd de club voor het eerst onder bewind geplaatst. Er werd een overeenkomst gesloten met de bewindvoerders. Deze hield wel in dat de club negen punten aftrek kreeg, waardoor het afdroop naar de Championship.

Een bedenkelijk record
Voorafgaand aan het seizoen 2011/12 werd Portsmouth overgenomen door de Russische oligarch Vladimir Antonov. Een aantal weken na zijn overname werd hij gearresteerd voor bankfraude. Hierdoor kon hij Pompey niet meer financieren, wat wederom resulteerde in achterstallige betalingen en een tweede bewindvoering. Het hele elftal verliet de club en Portsmouth moest gedwongen terug naar het derde niveau. Vier maanden na de start van het seizoen 2012/13, kreeg het vanwege de financiële situatie tien punten in mindering. Het hoofd boven water houden bleek dan ook onmogelijk. Er werd een record neergezet door Portsmouth in de League One dat jaar: 23 keer op rij geen wedstrijd winnen, waarna ze direct degradeerden naar het vierde niveau.

Huldiging na het kampioenschap in League Two in 2017.

Tegen het einde van het seizoen 2012/13 gloorde er eindelijk licht aan de tunnel voor de supporters. Er werd wederom een overeenkomst gesloten met de bewindvoerders. Ditmaal door de Pompey Supporters Trust. De fans haalden 3,5 miljoen pond op, waarmee ze het stadion en 51% van de club in handen kregen. Hiermee werd Portsmouth de grootste door fans bestuurde betaaldvoetbalorganisatie in Engeland. Slechts achttien maanden na de overname door de supporters, werd de club schuldenvrij verklaard. In het hierop volgende seizoen werden maar liefst tienduizend seizoenkaarten verkocht. Een record voor een team dat uitkomt in de vierde divisie.

Na drie jaar op het vierde niveau, keerde de ploeg met de karakteristieke rode kousen terug naar het derde niveau, waar het een aanbieding kreeg van voormalig Disney-CEO Michael Eisner om Pompey over te nemen. Ondanks dat een meerderheid van de Pompey Supporters Trust stemde voor de verkoop, verliep deze niet vlekkeloos. “Toen ik interesse toonde in het kopen van de club, dachten ze allemaal: oh god, niet nog één. Ik snap dat wel. Portsmouth is de meest mishandelde club van de Engelse voetbalpiramide”, vertelde Eisner in gesprek met The Guardian.

Fratton Park, al bijna 125 jaar de thuishaven van Portsmouth.

Eindelijk op de weg terug
De Amerikaan lijkt de eerste buitenlandse investeerder die de club niet totaal verwaarloost. Zo is de club bezig om het stadion te renoveren en dat is ook hard nodig. Fratton Park werd gebouwd in 1899 en Pompey speelt dan ook al bijna 125 jaar in dit legendarische stadion. Sinds de overname is Portsmouth tevens niet lager geëindigd dan de tiende plaats. Dit jaar zou de promotie terug naar de Championship wel eens gerealiseerd kunnen worden. De ploeg van manager Danny Cowley heeft na acht gespeelde wedstrijden nog niet verloren en staat keurig op de tweede plaats.

Zie jij Portsmouth ooit weer in de Premier League spelen?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Prachtige competitie is de League One met geweldige clubs er in actief als Ipswich Town, Sheffield Wednesday, Bolton Wanderers, Portsmouth, Derby County en Charlton Athletic. Elke speelronde weer een feest om het te volgen! Ik zelf hoop op Sheffield Wednesday(dat is een must), Ipswich en Portsmouth als promovendi. We gaan het meemaken!

16 september 2022 om 15:34

Ik vind jouw oprecht de lauwste lid van Vz. Als het om mindere clubs & competities gaat ben jij altijd aanwezig! Het siert je, je bent een toffe peer broh! 👊🏽

16 september 2022 om 19:00

Tjah als fan van Marseille en de League 1 zul je toch af en toe de loftrompet moeten steken voor je equivalenten om er daarmee zelf wat beter uit te zien

17 september 2022 om 02:19

Anderzijds is het ook makkelijk. Elke club van vroeger is speciaal. Ook al waren het in die tijd precies de clubs waar hij tegenwoordig afstand van neemt.

Pak bijvoorbeeld Blackburn rovers. Zal hij ongetwijfeld een prachtige club vinden. Terwijl die ook alleen maar (zo) groot geworden zijn door een rijke eigenaar.

17 september 2022 om 02:55

Jij weet/wil er altijd weer een negatieve draai aan te geven.. Al heb je hierin niet helemaal ongelijk.

17 september 2022 om 03:02

Portsmouth, Fratton Park. Al jaren mijn startteam op Fifa Career. Prachtige tenue kleuren, eigen stadion en langzaam opbouwen naar een PL kampioen!

Naast Campbell, Defoe en Crouch speelden bijvoorbeeld ook David James, Nwanko Kanu, Lassana Diara, Glen Johnsen, Silvain Distin en Sulley Muntari bij dat Portsmouth, was toen echt een heel leuk team in de PL en die FA cup was dik verdiend. Helaas was het allemaal te ambitieus en gebaseerd op 1 fragiele geldschieter...

Met het huidige beleid zou ik het prachtig vinden ze weer eens in de PL te zien.

17 september 2022 om 11:57

Zat al te denken, dat de spelers die jij opnoemde toen ook in ongeveer dezelfde periode bij Portsmouth speelden. Toen speelden o.a. Benjani, Kranjcar, Baros (huurbasis), Kaboul, Belhadj, Vanden Borre (huurbasis), Boateng (die later o.a. bij AC Milan heeft gespeeld), Dindane, Utaka, etc. speelden daar ook allemaal.

Maar uiteindelijk moesten dus door de financiële problemen vele spelers verkocht worden. Met name Tottenham Hotspur wist de weg wel goed te vinden, want haalden daar rond die periode toen Redknapp weg als trainer, maar ook o.a, Defoe, Crouch, Kaboul en Kranjcar kort na elkaar weg.

Het waren ook gewoon prima spelers die ze hadden. Zie nu zelf weer de naam van Dindane voorbijkomen en heb dat op de een of andere manier een soort jeugdidool voor mij gevonden. Geen idee waarom, maar vond hem bij Anderlecht een hele goede spits en idem dito als ik hem bij RC Lens zag spelen (vooral Europees verband) of bij het Ivoriaans-elftal op het WK.

Deed het in dat halfjaartje dat hij bij Portsmouth speelde, overigens ook heel goed met 10 goals en 4 assists in 24 wedstrijden: 8 goals in 19 wedstrijden in de Premier League, 1 goal in 3 wedstrijden in de FA Cup en 1 goal in 2 wedstrijden in de League Cup.

17 september 2022 om 14:46

Aruna Dindane, die naam heb ik al lang niet meer gehoord, laatste keer was fifa 2001?

18 september 2022 om 02:02

Noem het makkelijk Lierse, het maakt me niet uit Ik blijf genieten van het voetbal op de manier hoe ik dat zelf wil. Blackburn was goed door een lokale investeerder, welke club zou dat niet willen hebben? Wat mij betreft een prachtig verhaal over een fantastische club, hopelijk wordt dit eindelijk het jaar voor Rovers! En trouwens Blackburn had met 2 landskampioenschappen en 6 FA Cup zeges al best een goede erelijst voor de overname van Jack Walker in 1991

16 september 2022 om 16:25

hahaha, idd, mooie positieve instelling.

Als je kijkt naar de namen in Championship en League One zitten daar prachtige namen tussen, met een mooie geschiedenis.

16 september 2022 om 19:30

Super om te lezen. Ik hoop uiteraard ook op Wednesday. Portsmouth super supporters, heb ze in de laatste thuiswedstrijd van vorig jaar meegemaakt. Van mij mag ook Barnsley omhoog.

17 september 2022 om 14:27

Barnsley is wel een goeie shout, altijd leuke matchen en goeie fans. Heb ze in maart dit jaar zien spelen in Bramall Lane en was een geweldige match. Zou ook leuk zijn om Doncaster in de Championship te zien, ook altijd leuke fans, maar dat kan nog wel heel lang duren. Van mij mag Wednesday ook stijgen, zolang United teruggaat naar de PL

18 september 2022 om 02:08

Jammer genoeg vandaag 2 punten verspeeld tegen directe concurrent Ipswich. Ipswich heeft natuurlijk een goede ploeg, maar op Hillsborough moet dat naar mijn mening altijd 3 punten zijn. Maar nog wel een mooie comeback op het einde dus dat maakt veel goed. Tegen Wycombe thuis volgende week maar weer hopen op de 3 punten!

het is natuurlijk altijd geinig om beetje met geld te smijten als je een miljardair bent, maar zo'n club heeft er geen klote aan, korte termijn visie.
portsmouth is dan wel misschien 1 van de ergste gevallen, maar ook tal van andere natuurlijk.

hoop dat de toekomstige rijke eigenaren gewoon normaal beleid voeren en niet met 1 grote zak geld instant-kampioen willen worden en andere gekke en volkomen onbereikbare doelen wil stellen

16 september 2022 om 14:19

City en PSG varen er wel bij

16 september 2022 om 15:48

Ja uiteindelijk als je genoeg geld gooit gaat het op een gegeven moment wel lopen. Maar Man City heeft dan ook wel de een na rijkste eigenaar uit het Engelse voetbal (die ander pas kort ingestapt en dus nog niet heel relevant geweest)
en PSG speelt niet in een land waarbij promovendi een begroting van 120 miljoen bonus krijgen

Ik heb tijdens een schoolreisje in Londen een aantal jaar terug de wedstrijd Fulham - Portsmouth bijgewoond. We zaten vlak langs het uitvak, en begonnen ons af te vragen waarom het Fulham publiek niet zo fanatiek was. Fulham bleek vooral een club van de wat hogere stand in Londen, dus een echte harde kern was er niet. Dit terwijl het uitvak van Portsmouth echt als dolle tekeer gingen, schitterend om mee te maken. Er was ook die iconische man bij met die hoge hoed op en in dat grote pak, die heeft zijn naam volgens mij zelfs gedeeltelijk laten veranderen naar Portsmouth Football Club.

16 september 2022 om 15:24

Copa90 heeft ooit een documentaire gemaakt over de rivaliteit van portsmouth vs southampton. Daarin zie je hoe achtergesteld dat gebied eigenlijk is en hoe sterk de passie voor de club er is.

16 september 2022 om 16:03

In het zuiden zit toch veel meer geld dan in het noorden?

16 september 2022 om 17:23

In London en vooral alles daaromheen zit veel geld, voor de rest is redelijk aanpoten zeg. Manchester zit nog wel wat geld in maar daarbuiten is het redelijk armoedig. Kom zelf wat vaker in Engeland en bijvoorbeeld Liverpool of Birmingham zijn redelijk arm.

17 september 2022 om 10:16

Maar brighton, southampton en ook portsmouth zijn rijkere gebieden, vooral brighton

18 september 2022 om 14:09

John Anthony Portsmouth Football Club Westwood is zijn volledige naam.

Ik mis in zijn geheel de naam Milan Mandaric .......'99 - '06. Aanstelling van Harry Redknapp en promoveren naar de premier League.

16 september 2022 om 19:32

Haha Milan! Ook oude eigenaar van Wednesday, en toen ook gepromoveerd. De club mooi doorverkocht aan de huidige eigenaar (Chansiri), maar dat is echt een drama.

Mooie club en zo heb je er zoveel. Bolton Wanderers, Sunderland, Blackburn Rovers zijn clubs die mij wel aanspreken. Daarom vind ik het ook mooi dat Leeds Utd en Nottingham Forrest weer in de premier league spelen. Zijn toch wel traditionele clubs.

Charlton Athletic man prachtig stadion in Londen the Valley..mooi zoals een vallei met op elke hoek een pub. Darren Bent nog in actie gezien..(tegen onze Jimmy Floyd Middlesbrough) O wat kunnen die Engelse hun eigen talent soms over hypen haha. Blijf het altijd magisch vinden die grote clubs met een schuin oog te volgen. Mooi stukje VZ.



Portsmouth heeft een hele interresante logo: Maan en ster. Wat is de geschiedenis achter dit?
Komt het misschien van de Ottomaanse rijk? Het wordt ook gebruikt als Islamitsiche symbool. Als er op VZ toevallig een Portsmouth fan zit kan die gene mij uitleggen?

18 september 2022 om 14:18

Er wordt gezegd dat portsmouth opgericht is door sultan abdulhamid han om maar echte bronnen dont know man

19 september 2022 om 10:59

De ster en maan in het logo komen van de vlag van de stad zelf. Waarom de vlag het heeft lijkt hierdoor te komen:

The official Coat of Arms of the City of Portsmouth contains an eight pointed gold star and crescent moon on a blue shield, Portsmouth's adoption of the star and crescent is said to have come from when King Richard I (1157–1189), who granted the city "a crescent of gold on a shade of azure, with a blazing star of eight points" which he had taken from the Byzantine Emperor's standard of Governor Isaac Komnenos, after capturing Cyprus.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren