Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Alex Kroes schetst één scenario waarin hij alsnog gaat vertrekken bij Ajax

Laatste update:

Mocht Alex Kroes schuldig bevonden worden door de Autoriteit Financiële Markten (AFM), dan stapt hij zelf op. Dat heeft de kersvers titulair technisch directeur van Ajax hoogstpersoonlijk aangegeven tijdens het crisisberaad dat donderdagavond plaatsvond.

Eerder op die dag kwam naar buiten dat Ajax Kroes weer terug in de organisatie opnam. Eerder werd de als algemeen directeur aangestelde Kroes geschorst vanwege zijn vermeende handelen met voorkennis.

Ajax bracht echter naar buiten dat het een functiewijziging door liet voeren en dat Kroes dus terug zou keren in dienst van de Amsterdammers. Kroes is derhalve niet langer de algemeen directeur, maar draagt nu de titel van titulair technisch directeur.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

In het persbericht liet Ajax wel een belangrijke kanttekening opnemen. "Mocht op enig moment door een daartoe bevoegde autoriteit worden vastgesteld dat sprake is van een ernstige overtreding van de regels omtrent handel met voorwetenschap, dan zal de Raad van Commissarissen ook de positie van Kroes als titulair technisch directeur heroverwegen."

Dat lijkt echter niet nodig, zo bevestigt Kroes nu zelf tijdens het crisisberaad. De AFM heeft de zaak in behandeling, maar een uitspraak daarvan kan lang op zich laten wachten. RvC-voorzitter Michael van Praag repte al over een termijn van zes tot achttien maanden voordat dat onderzoek uitkomst biedt.

Kroes aanvaardt echter zijn ontslag, mocht hij schuldig bevonden worden van het handelen met voorkennis. "Ik heb het zelf voorgesteld. Vanaf minuut één heb ik gezegd: als de AFM vindt dat ik een ernstig strafbaar feit gepleegd heb, dan neem ik alle consequenties", aldus Kroes tegenover ESPN.

"Mensen hoeven voor mij niet te liegen en niet te bedriegen. Ik weet wat ik op dat moment gedaan heb. Als ik dat terug kon draaien, dan had ik op 26 juli niet die aandelen gekocht. Maar mensen die zeggen dat het voorwetenschappelijk is, strafbaar is: laat de AFM dat alsjeblieft bepalen. Ik heb alle details rondom mijn persoon bij hen neergelegd, daar wacht ik rustig op. Gelukkig kan ik gewoon aan het werk", vertelt de opgeluchte Kroes.

De aandelen zijn nog altijd in zijn bezit, erkent Kroes. "Die heb ik bewust nog”, lacht hij. “Ik durf er helemaal niks mee te doen. Ik begrijp de vraag, en de grap ook bijna. Maar het was voor mij even geen grapje het afgelopen maandje. Ik heb die dingen gekocht een keer en ik wil ze heel lang behouden. Voor mijn kinderen, omdat ze hetzelfde gevoel bij deze club hebben als ik."

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste Ajax-nieuws? Word nu lid van het Ajax Zone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Dan kan hij alvast zijn biezen pakken.

26 april 2024 om 00:16

Zou er niet veel van verwachten, aangezien ze continu de nadruk leggen op een "ernstig" strafbaar feit.

26 april 2024 om 00:19

Als je daarop hoopt kan je nog wel eens van een koude kermis thuis komen.

26 april 2024 om 08:03

Google anders even naar mevrouw Leroy die de CEO van KPN zou worden…

26 april 2024 om 08:27

Maar die had voorkennis waarvan verwacht kon worden dat het invloed op de koers. Hetgeen wat Kroes wist was geen koersgevoelige informatie. Volgens de AFM is dat wel een eis om het als voorkennis te bestempelen.

26 april 2024 om 08:36

Ah Kroes kon in zijn glazen bol zien dat zijn aanstelling wel of niet invloed ging hebben op de koers… en dan nog:“Het handelen met voorkennis is in Nederland verboden gesteld in artikel 5:56 van de Wet op het financieel toezicht (Wft). Het maakt daarbij niet uit of het tot voordeel of verlies heeft geleid. In de Wet op de Economische Delicten wordt de straf bepaald voor handelen met voorkennis.”

26 april 2024 om 09:07

Nijogeth volgens mij heeft 1 advocaat in de krant gezegd dat het geen koersgevoelige informatie is. Dat zegt niet direct dat het ook echt niet zo was. Anders zou het sws niet onderzocht worden en een non-discussie zijn.
Mij lijkt het op zijn minst potentieel koersgevoelig.

26 april 2024 om 08:04

Er blijft nú altijd iets aan hem plakken. Iets doen wat niet mag.

Lol hij is gewoon schuldig de vraag zou eerder zijn welke strafmaat daar tegenover gesteld wordt. Deze man stelt zichzelf boven de club en wordt in t zadel gehouden door de minder intellectueel bedeelden.

26 april 2024 om 00:27

Als hij Potter kan aanstellen voordat hij straf krijgt dan heeft hij toch al wat goede werk verricht toch. Ik zou dat knap vinden als hij hem weet vast te leggen.

26 april 2024 om 00:32

Dus het doel heiligt de middelen?

26 april 2024 om 01:10

Jawel.

26 april 2024 om 01:26

Alsof Ajax zojuist een deal met Noord-Korea heeft gesloten of een oorlogsmisdadiger heeft benoemd.Situatie van Ajax versus het vergrijp in kwestie, dan weegt de situatie van Ajax beduidend zwaarder. We zijn een voetbalclub op zoek naar een geschikte bestuurder die onze club uit dit moeras kan helpen. Niet de AFM, Fiod of de politie die een nieuwe bestuurder zoeken waar ze mensen zoeken zonder krasjes.

26 april 2024 om 02:09

Dat is vaker zo.... alleen in dit geval snap ik de keuze wel hoor! Het is niet alsof je een moordenaar of iets dergelijks hebt aangesteld. Kroes heeft ontegenzeggelijk iets doms gedaan, maar dan staat de straf niet meer in verhouding tot het vergrijp naar mijn mening. Hoewel dat in NL wel vaker voorkomt.... parkeer voor de grap maar een keer fout en je krijgt een boete waar je in andere landen iets veel ergers moet doen. Nu is Kroes al bijna veroordeeld terwijl het orgaan die erover gaat nog geen uitspraak kon doen.

Ps. Kan zijn dat dit bericht wat rommelig is, maar dit op de mobiel nalezen is echt nauwelijks te doen helaas.

26 april 2024 om 02:14

En zelfs dan zou het merendeel geen drol uitmaken. Zolang er maar successen geboekt worden staat het leeuwendeel te popelen om hun ziel te verkopen.

26 april 2024 om 05:02

In tegenstelling tot...?

26 april 2024 om 05:38

@yukuu,

Is gewoon onzin wat je roept. Overmars is weg gestuurd en die was echt succesvol en daar is geen weg terug.

In deze zaak is kroes nog niet eens schuldig bevonden. En mocht het het zover komen dan is het hoogstwaarschijnlijk een overtreding dan een zwaar misdrijf!

Kun je ook weer rustig ademhalen en verder gaan met azijn slurpen

26 april 2024 om 07:53

Overmars smeekten ze op hun blote knietjes om terug te komen. Daar hadden ze eenzelfde constructie als nu voor bedacht. Alleen Overmars leende zich daar niet voor. En ook bij Overmars werd er flink door de aanhang gebagataliseerd en vingertjes gewezen.

Kroes is net zo schuldig als dat Overmars destijds schuldig is bevonden. In beide staat het op zwart en wit en in beide gevallen hebben ze toegegeven iets gedaan te hebben wat leidt tot de verdachtmaking, het onderzoek is er alleen om duidelijkheid te scheppen.

Genoeg mensen met een schoon geweten om uit te kiezen, maar de club blijft door vriendjespolitiek zich vastklampen aan mensen met een bedenkelijk imago. Dat is gewoon een recept voor chaos en corrupt bestuur. Maar ja kan jou het schelen, zolang Ajax maar weer de beste is, is alles geoorloofd.

26 april 2024 om 08:00

@Adzevedo:

Dat natuurlijk niet maar het zegt wel iets over het ‘moreel kompas’ van Ajax (en zijn supporters) dat ze zich in allerhande bochten wringen om wat krom is toch recht te praten.

Dat er handel met voorkennis is gebeurd is wel duidelijk. Het zal aan de advocaten zijn om dit proberen recht te lullen, en wie weet slagen ze daar ook in. Maar die kans lijkt me echter klein dus dan kan Ajax binnen pakweg 12 maanden opnieuw de markt op. Dus ook in die zin is het een onbegrijpelijke beslissing.

Maar goed, Kroes is een ‘echte Ajacied’ dus is er wat meer geoorloofd (zie Overmars). Best sneu voor zo een grote club als Ajax.

26 april 2024 om 08:06

“Handel met voorkennis heeft aanzienlijke gevolgen voor de financiële markten. Het heeft invloed op de integriteit van de markt, het vertrouwen in de financiële sector en het creëert oneerlijke voordelen voor insiders ten koste van beleggers die geen toegang hebben tot vertrouwelijke informatie.”

Maar ik snap dat een TD voor Ajax belangrijker is 😉

26 april 2024 om 16:11

@thenry_228

Ik ben er vrij transparant over, wat hij deed mocht niet en daar zal ongetwijfeld een sanctie op staan. Net zoals er op het veld sancties zijn zijn die er ook in de financiële wereld.

Dat is natuurlijk niet ideaal, als een bestuurder een forse fout heeft begaan. Of zijn positie daarmee onhoudbaar is, dat is een vraag voor de vereniging (73 procent aandeelhouders) en de stakeholders. Ik als supporter zeg : het sportieve leed van de club is zo groot momenteel, ik acht de kans dat dit verergerd als Kroes vertrekt erg groot. Ik vind de overtreding te klein en onbelangrijk om nog meer sportief leed over Ajax af te roepen. Daarmee maak ik de afweging Alex Kroes te steunen in het belang van mijn club.

Dat is dus niet ''alles is gerechtvaardigd'', maar een serieuze afweging. Ik snap dat niet-Ajax supporters hier stelliger in zijn omdat ze niet door de gevoelens hebben bij dit rampseizoen als wij, die er midden in zitten. Overigens acteert een deel van de mensen op VZ leuk mee, die hopen alleen maar dat de crisis bij Ajax zo doorgaat en kiezen daarom als standpunt dat Kroes ontslagen moet worden. Dat heeft niks met moreel kompas te maken, des te meer met olie op het vuur gooien en ramptoerisme.

Uiteindelijk is het onze club, Ajax is van ons als supporters. En er is voldoende geluid vanuit verschillende geledingen om te zeggen dat Kroes door kan.

26 april 2024 om 05:35

@ravel,

Iemand is onschuldig tot het tegendeel bewezen is, ook als het je even niet uitkomt;-)

Juist de meer intellectueel bedeelden zien hier niet zoveel kwaad in. Het is dom en naïef, maar geen zwaar misdrijf.

Jammer voor de vooringenomen intellectueel minder bedeelden;-)

26 april 2024 om 06:46

@global,

Vroeguh had Ajax een spreuk met wzawzdb of iets dergelijks. Je eerste alinea is de laatste jaren wel de nieuwe lijfspreuk van Ajax-Supporters geworden.

Hij heeft allang toegegeven. De vraag nu is alleen wat wordt onder “ernstig verstaan”.

Kroes is gewoon een man als alle F-siders. Alles is geoorloofd om Ajax aan de top te brengen en aan de top te houden. Embargo’s, boeien. Overmars terughalen na wat er gebeurt is, boeien. Regels, voorschriften, niet belangrijk. Ja het zijn gedeeltelijk aannames. Maar Kroes is niks meer dan Kevin, Kale en Kokkie.

26 april 2024 om 07:48

4fRedondo

Je vergeet in je hele anti-Ajax betoog, dat Ajax in deze kwestie helemaal geen strafbaar feit heeft gepleegd, noch enigerwijze profijt heeft van het verdachte verkeerd handelen van Kroes. Integendeel zelfs, vooralsnog is Ajax zelfs het lijdend voorwerp.

Dus ik snap jouw hele betoog niet zo.

26 april 2024 om 07:49

@4fRedondo..Wat een kortzichtige reactie, zoals wel vaker in jou als persoon. Heerlijk iedereen over 1 kam scheren en dom om te denken dat overmars terug komt om je punt zogenaamd kracht bij te zetten. Vroeguh was Feyenoord bescheiden en waren blij met ieder hoogtepuntje, de laatste jaren doen ze weer mee en denken ze de wijsheid in pacht te hebben. Zoiets? Om in jou gedachten te praten? Kroes heeft een fout begaan, heeft gehandeld wat blijkbaar niet mocht. Dat Ajax nu kijkt hoe hij in een andere rol zijn werk kan doen is toch prima? Dat “ernstige” vergrijp valt best mee en er is geen (fysieke) schade ontstaan naar zijn handelen. Hij heeft iets gedaan wat volgens de regels niet mag, zoals wel meerdere.

26 april 2024 om 08:04

@Ajax:

Het is gewoon een misdrijf dus wat probeer je nou te minimaliseren? Nee hij heeft geen moord gepleegd maar vanuit zijn functie heeft ie best een zware professionele fout gemaakt (wat bovendien een misdrijf is)

Dus omdat het geen ‘zwaar misdrijf’ is moet men het maar zo laten? Gelukkig werkt het (meestal) zo niet!

Daarnaast is hij onschuldig tot het tegendeel bewezen is maar dat hij handelde met voorkennis staat zwart op wit hoor. Het zal aan de advocaten zijn om wat scheef is proberen recht te lullen. En wie weet lukt dat nog ook, dan kan je achteraf nog eens je gram komen halen ook😉

26 april 2024 om 08:30

Het is helemaal geen misdrijf als het AFM oordeelt dat het geen voorkennis is. Die kans is namelijk erg groot.

29 april 2024 om 08:59

@4fredondo,

Onzin wat je zegt! Ajax is nog altijd de beste, grootste en meeste succesvolste club van Nederland. Na een goede periode komt ook een slechte, is ff op de blaren zitten. Daarna komen we weer en kun je je weer lekker irriteren aan onze arrogantie ;-)

Hij heeft de actie toegegeven. Dat betekent nog niet dat hij schuldig is of een zwaardere straf dan een berisping moet krijgen. Je haalt, actie, straf en strafmaat wel erg door elkaar zo.

De rest zijn inderdaad aannames. Iemand als overmars hoef ik echt niet terug te zien. Die situaties zijn ook niet te vergelijken voor mij.

29 april 2024 om 09:17

@thenry_228,

Dat is te hard rijden ook. Dat doen ook meerdere bestuurders. Ik probeer helemaal niks te minimaliseren. Sterker nog als het zo blijkt te zijn dat de AFM dat een zwaar misdrijf vind, mag daar een passende straf inclusief gevolgen aan vast zitten. Ik verwacht alleen niet dat dat zo zal zijn.

Ik vind het vooral wat dommig en naief.

Je hebt ook nog zoiets als handelen naar de wet. Die wet is er om te voorkomen dat iemand zich kan verrijken door middel van kennis die anderen niet hebben.

De feiten daarin zijn:
Alex wist dat hij directeur zou worden
Het in de historie het zelden is gebleken dat een aandeel sterk steeg door het aanstellen van een directeur.
Het aandeel vooral een heb aandeel is en niet een handelsaandeel. Dat betekent dat die niet heel veel zakt of stijgt, dus winstoogmerk niet voor de hand ligt.

Dan blijft er niet zoveel over van je betoog he?

26 april 2024 om 10:18

Oke Einstein. Bedankt voor je analyse.

Boete van 150.000 euro. Geen strafbaar feit maar nalatigheid en hij kan weer lekker door…. En Ajax ook!

26 april 2024 om 06:28

Ah zo, dan is het opgelost. Wat een makkie eigenlijk!

26 april 2024 om 06:59

Een boete krijg je toch als je veroordeeld wordt? Dan geeft hij toch zelf aan dat hij dan vertrekt

26 april 2024 om 07:27

Een boete krijgen wil niet zeggen dat er een ernstig feit is. Ernstig zou kunnen zijn een gevangenisstraf. Maak me niet druk. Zij van world online kwam ermee weg. Dat was in mijn ogen ernstig en met voorkennis jezelf verrijken.

26 april 2024 om 13:00

Voor dit gaat hij ook sowieso geen gevangenisstraf krijgen hoor, maar Kroes geeft zelf aan dat als het AFM dit ziet als handelen met voorkennis, dat hij dan zelf opstapt. Gezien de feiten denk ik dat de AFM maar tot 1 conclusie kan komen en dat Kroes dus opstapt

Zoveelste episode van de klucht Ajax...

Kroes weet dat hij fout zit en dekt zichzelf alvast in bij een straf van de AFM. Hij hoopt hier onderweg te komen maar ik geef hem juridisch gezien weinig kans. De wet is duidelijk als het om handelen in aandelen met voorkennis gaat. Hij zegt geen kwade intenties te hebben gehad maar de AFM kijkt naar feiten en niet naar intenties. Het blijft dus onrustig, onzeker en instabiel bij Ajax.

26 april 2024 om 07:02

Dit is gewoon onderdeel van de deal met de RVC. Die blijven nu deels buiten schot want zij halen hem terug, maar enkel op de voorwaarde dat hij opstapt als die schuldig wordt bevonden.

26 april 2024 om 07:53

Hij rept over ernstig feit, dat is per definitie discussieerbaar. En toch snap ik het wel. Ajax moet door en de AFM mag uitspraak doen over de ernst van de zaak en een passende consequentie.

26 april 2024 om 10:22

Als je naar de letter van de wet kijkt, heeft Kroes een overtreding begaan. Maar als je naar de geest van de wet kijkt, kun je zeggen dat er geen fout is gemaakt. Verbod op handelen met voorkennis is om zelfverrijking te voorkomen en een eerlijk speelveld onder kopers te creëeren. Daar is bij Kroes geen sprake van.

Volgens mijn hadden meer mensen bij Ajax aandelen die kunnen ook allemaal handelen met voorkennis zitten dicht bij het vuur
Ik vindt dan dat niemand aandelen mag hebben
Ben je werkzaam bent bij een beurs genoteerd bedrijf
Dus ik zie het probleem niet

26 april 2024 om 07:37

Als die anderen met aandelen dat gedaan hebben dan zijn die net zo schuldig. Bijvoorbeeld als die ook allemaal aandelen hebben gekocht toen ze wisten dat Kroes aangesteld zou worden en voordat het bekend gemaakt werd. Dat is ook allemaal niet zo moeilijk te bewijzen, zeker niet nu de aandelen van Ajax onder een vergrootglas liggen.
Dus dat je het probleem niet ziet ligt meer aan jou dan aan deze situatie.

26 april 2024 om 07:57

Zullen we afwachten wat de AFM hierover te zeggen heeft?
De eerste vraag is of de aanstelling van een CEO significante invloed heeft op de koers van een aandeel. Hierover zijn de meningen al verschillend. Lijkt me goed om de instantie te laten oordelen die hierover gaat.

26 april 2024 om 09:38

schmidt 39 het gaat niet om het hebben van aandelen. Het gaat erom of ze aangekocht zijn met voorkennis.

Ik denk dat hij het slim geformuleerd heeft. Ik denk dat het duidelijk is dat hij een strafbaar feit gepleegd heeft, echter wanneer is het een ernstig strafbaar feit ? Nu krijg je dezelfde discussie met het slaan van een tegenstander. Wanneer wordt het bestraft en wanneer niet ?

Heerlijk die moraalridders hier toch altijd en die anti's die de hele dag met Ajax bezig zijn. Al jaren dezelfde ook. Hilarisch! Dan heb je echt geen leven!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren