Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Ik ging bij Ajax weg en dacht: ik speel 34 keer, maak er 25 en ga weer verder’

Laatste update:

Danny Hoesen heeft in een uitgebreid en openhartig interview met Voetbal International teruggeblikt op zijn carrière. De aanvaller, die onlangs zijn schoenen aan de wilgen hing, ging de boeken in als Ajacied die in de Champions League wist te scoren tegen Barcelona, maar kende gedurende zijn loopbaan ook diepe dalen. Zo schaamde hij zich voor zijn eigen familie en durfde hij zijn eigen zus niet onder ogen te komen.

Hoesen had er een hekel aan om mensen teleur te moeten stellen. "Mijn zus zat soms uren in de auto om mij te zien voetballen. Als ik dan niet goed speelde, baalde ik zo... Als ik dan extra lang douchte, waren zij soms alweer op weg naar huis", vertelt de aanvaller met enige schaamte. "Ik heb wedstrijden gehad dat ik naar mijn voeten keek en dacht: wat zijn we aan het doen? Ik ging nadenken over handelingen waar ik normaal niet bij nadacht."

Een van zijn mindere periodes beleefde Hoesen bij FC Groningen. De aanvalsleider werd met hoge verwachtingen binnengehaald, maar was nooit onomstreden. "Ik ging bij Ajax weg en dacht: ik speel 34 wedstrijden, schiet er 25 in en ga weer verder." Dat bleek niet het geval. "Na een slechte pot bleef ik soms wel vier dagen binnen. Dan was ik somber en bleef ik na de training liever thuis. Op straat voelde ik de blikken. Mijn vrouw merkte dat niet als we samen op pad waren, ik wel. Ik merkte hoeveel ik eigenlijk leerde bij Ajax."

Hoesen heeft gedurende zijn carrière altijd moeite gehad om zich af te sluiten van de buitenwereld. "Achteraf had ik soms wat meer schijt willen hebben", gaat hij verder. "Gewoon alle geluiden om je heen negeren en me puur richten op het voetbal. Ik wilde verwachtingen waarmaken, ging op zoek naar bevestiging. Heb daarom ook vijf jaar geen social media gehad. Ik had al mijn accounts verwijderd. Je kunt 99 aardige berichten krijgen en toch is het die ene lelijke die blijft hangen."

Om een dikkere huid te krijgen, ligt volgens Hoesen ook een belangrijke taak bij de clubs. Zij kunnen bijdagen aan het verantwoordelijkheidsgevoel. "Ik vergeet nooit een uitwedstrijd met Ajax in de Champions League. Ik zat net bij de ploeg en kwam er in het hotel achter dat ik mijn tandenborstel was vergeten. Ik appte de teammanager: ‘Is hier misschien een winkel in de buurt waar ik even een tandenborstel kan kopen?’ Tien minuten later stond hij voor mijn deur. Met een tandenborstel. Ik dacht: dat kan ik zelf toch ook?"

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Haha dat met die tandenborstel is wel tekenend. Jonge jongens moet je niet teveel 'verwennen' en je gaat er echt niet minder van voetballen als je even naar de buurtwinkel gaat. Kleine dingen om kapsones te voorkomen en mentaliteit te brengen, zijn zo belangrijk. Heel mooi dit verhaal van Hoesen.

23 juni 2023 om 10:33

Dat is inderdaad tekenend. Waarom zou je de teammanager moeten appen waar je een tandenborstel kunt kopen? Dat kun je toch wel zelf uitvinden. Pak je telefoon, de gouden gids of trek de stad in en koop een tandenborstel.

Die teammanager en Ajax hebben heel goed gezien dat jij niet voor jezelf kon zorgen. Ze hoopten waarschijnlijk dat de prestaties van Danny beter zouden worden wanneer hij zich alleen met voetbal kon bezighouden. Randzaken als tandenborstels kon Danny er namelijk niet bijhebben. Dat heeft de teammanager goed begrepen, al ging Danny er niet beter van voetballen.

23 juni 2023 om 12:15

@fregat Hij zal de manager wel gevraagd hebben vooral voor toestemming, lijkt mij niet dat je in een hotel voor de CL wedstrijd zit en dan op eigen houtje even lekker de stad in mag..

Zo zie je maar weer hoe mentaal zwaar voetbal kan zijn met alle verwachtingen van de buitenwacht. Zeker in tijden van social media.

23 juni 2023 om 13:07

Jij realiseert je waarschijnlijk niet dat in zijn jeugd de mobieltjes toch wel wat andere beperkingen hadden dan nu. Misschien was het wel een prepaid zonder internet.

23 juni 2023 om 10:39

Je kan het ook zien als maximaal ontzorgen om er voor te zorgen dat deze jongens optimaal voorbereid aan een wedstrijd kunnen beginnen.

Verder een mooi, kwetsbaar verhaal van een eerlijke jongen met al zijn (menselijke) twijfels. Zo veel mooier dan al die stoere gassies die roepen schijt aan de wereld te hebben, maar wel angstvallig elk woordje wat over ze gezegd wordt op een weegschaaltje leggen.

Een goede voetballer is zoveel meer als voetbaltalent. Mentaal, omgeving en vertrouwen zijn ook zeer belangrijke factoren. Op het eind van de dag zijn we allemaal mensen, een van de redenen dat ik extra geniet van spelers als Ibra en Suarez.

23 juni 2023 om 11:28

Precies! En Ibra en Suarez hadden niet zoveel last van gebrek aan zelfvertrouwen.
Overigens heb ik het idee dat deze 2 mannen ook fysiek zo sterk waren, dat zij op inzet en kracht ook het verschil konden maken, als de vorm en techniek hun even in de steek lieten.

Klinkt als een integere en goede jongen. Hoop dat hij nog een mooie carriere buiten de voetbalwereld krijgt.

Wel leuk om te lezen ipv al die spelers die claimen schijt aan de wereld te hebben, maar ondertussen angstig voor de camera staan.

Profvoetbal is wel meer dan alleen goed zijn op het veld, zoals je ook wel vaak hoor binnen jeugdopleidingen verkloot je het opschool dan kan je vertrekken bij je club waar je de voetbalopleiding volg. Wel een mooi verhaal, en ik denk dat ook veel voetballers denken wat Hoesen denkt over die tandenborstel, dat ze soms ook wel eens denken van dat kan ik ook zelf wel even om een tandenborstel bij een winkel.

eens te meer het bewijs dat het mentale aspect heel erg belangrijk (misschien wel belangrijker?) is om te slagen als echte top prof.

is natuurlijk niet helemaal waar, want zodra je betaald krijgt voor iets ben je in principe al een professional. maar goed, talent had hoesen zeker, en dat het uiteindelijk er niet van geworden is wat wij als buitenstaander maar blijkbaar ook hemzelf ervan had verwacht, is jammer en spijtig. toch dat mentale aspect, zo lijkt het, dat het laatste stuk in de weg zit.

Dit verklaart goeddeels waarom hét er niet uit is gekomen bij Hoessen. Erg fijn om dat nu te horen te krijgen van hem zelf en het feit dat hij hier nu mee naar buiten treedt, impliceert ook dat hij inmiddels sterk genoeg in de schoenen staat om hier op deze manier mee om te gaan. Een compliment is dan ook op zijn plaats!

En zo zie je maar weer, niet alles is rozengeur en maneschijn voor een jonge voetballer die constant de druk voelt van het moeten presteren. Zo zijn er vast nog meer, en dat zie je dan terug op het veld, maar de voetbalwereld is niet voor mietjes, waardoor ze bakken kritiek over zich heen krijgen, en mentaal nog meer in de put geraken. Inderdaad een taak voor de clubs om hier aandacht aan te schenken en jonge voetballers meer weerbaar te maken tegen dat soort (al dan niet zelf opgelegde) druk om altijd maar weer te moeten presteren... Overigens, dat je bij Ajax tot aan je vergeten tandenborstel aan toe wordt ontzorgd, is niet meer dan normaal als je het mij vraagt. Dat is nu net hét verschil tussen de echte top en de rest.

Openhartig interview van Hoessen. Je vroeg je inderdaad soms af wat er aan de hand was met hem, want voetballen kon hij wel maar het kwam er niet altijd uit. Het mentale aspect is zó belangrijk, voor mensen in het algemeen, maar zeker bij topsport.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren