Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Het ‘verboden pact’ dat Manchester City aan gratis Afrikanen helpt

Laatste update:

FARUM - De FIFA heeft volgens de BBC een onderzoek ingesteld naar een ‘geheime overeenkomst’ die Manchester City in mei 2016 zou hebben gesloten met FC Nordsjaelland. Dat contract bepaalt onder meer dat de kampioen van Engeland de Afrikaanse talenten van de Denen mag overnemen en daar geen stuiver voor hoeft te betalen. Sportrechtadvocaten vermoeden dat het pact indruist tegen de regels van de wereldvoetbalbond: “Dit lijkt een duidelijk geval van third-party ownership.”

Door Gijs Freriks

Clausules
De krant Politiken en klokkenluiderswebsite Football Leaks wisten de hand te leggen op de overeenkomst tussen Manchester City en FC Nordsjaelland, die loopt tot 22 april 2020. In het contract staat een aantal interessante clausules. De belangrijkste: als Manchester City een Afrikaanse voetballer van Nordsjaelland wil contracteren, dan is FCN ‘verplicht om alles in het werk te stellen om de overdracht te bewerkstelligen’. De Afrikaanse speler in kwestie moet wel een verleden hebben bij de Right to Dream Academy, een voetbalschool in Ghana die in april 1999 werd opgericht door de huidige voorzitter van Nordsjaelland.

Neemt Manchester City zo’n Afrikaan over van FC Nordsjaelland, dan hoeft men daar zoals gezegd niets voor te betalen. De club uit Denemarken krijgt hooguit een doorverkooppercentage. De tweede vermeldenswaardige clausule: FC Nordsjaelland mag geen speler aan een andere club verkopen alvorens men schriftelijke toestemming heeft gekregen van the Citizens. Is de toestemming vanuit Engeland binnen en wordt de transfer afgerond, dan vloeit 25 procent van de transfersom naar de club van manager Josep Guardiola.

De derde clausule die er door Politiken wordt uitgelicht, houdt in dat als FC Nordsjaelland een speler aan een andere club dan Manchester City verkoopt, Manchester City de optie zou moeten krijgen om die voetballer later voor een vastgesteld bedrag te kunnen kopen. “Dit lijkt een duidelijk geval van third-party ownership”, vertelt sportrechtadvocaat Dan Chapman als hij de clausules van het ‘geheime contract’ tussen de twee clubs leest. Ook de Nederlandse VVCS-advocaat Wil van Megen is kritisch: hebben de Afrikaanse voetballers van FC Nordsjaelland zelf eigenlijk nog wel wat te vertellen over hun voetbaltoekomst?

Wat is de Right to Dream Academy?
“Het risico bestaat dat een speler bij deze grote club (Manchester City, GF.) terechtkomt omdat hij wordt gedwongen om daar naartoe te gaan, hoewel er misschien betere opties voorhanden zijn (…) Kennelijk speelt de speler zelf helemaal geen rol meer”, aldus Van Megen. Om de achtergronden van de deal te kunnen begrijpen, moeten we terug naar 1999. Tom Vernon is voor Manchester United scout in Afrika en besluit om in Accra een voetbalschool op te richten: de Right to Dream Academy. De academie heeft in het eerste jaar een budget van 50.000 dollar, maar inmiddels bedraagt de begroting twee miljoen dollar.

Ieder jaar krijgen circa negentig talenten de kans om zich te bewijzen, veelal kinderen uit families die niet meer te besteden hebben dan twee dollar per dag. Hiernaast mogen ze gratis aan de Right to Dream Academy studeren. De formule werpt zijn vruchten af, want tientallen spelers maken de oversteek naar Europa. De bekendste namen zijn Abdul Majeed Waris (Nantes), Thomas Agyepong (Hibernian FC en ex-FC Twente- en NAC Breda), Yaw Yeboah (CD Numancia en ex-FC Twente), Emmanuel Boateng (Levante) en Divine Naah (Tubize en ex-NAC). Bedrijven als Nike, Tullow Oil en Caterpillar beginnen de voetbalschool van Vernon te sponsoren en zij krijgen in april 2010 navolging van Manchester City.

Uit de gelekte stukken blijkt dat Manchester City de voetbalschool tot 2020 met ongeveer één miljoen euro per jaar spekt. Daar staat uiteraard wel iets tegenover: als Manchester City een (minimaal achttien jaar oude) speler meteen wil weghalen uit de Right to Dream Academy, dan kan dat zonder enige ‘consideratie’. Geen onderhandelingen, dus. Zo maakten meerdere Ghanezen de oversteek naar de Etihad Campus in Manchester: Agyepong, Naah, Yeboah, Godsway Donyoh, Razak Nuhu, Collins Tanor, Ernest en Thomas Agyiri, Dominic Oduro, Enock Kwakwa en Bismark Adjei-Boateng. Hiernaast spraken beide partijen af dat de Right to Dream Academy ‘alles in het werk stelt om spelers van tien tot achttien jaar te identificeren en aan te trekken die de potentie hebben om in het eerste van Manchester City te spelen’.

Godsway Donyah is een van de spelers die direct van de Right to Dream Academy naar Manchester City ging. De spits (24) ruilde de kampioen van Engeland in 2016 in voor FC Nordsjaelland en zou nu in de belangstelling staan van Everton.

De overname van FC Nordsjaelland
Waarom sloot Vernon deze deal in 2010 voor zijn Right to Dream Academy? Omdat het anders financieel niet mogelijk zou zijn om de Afrikaanse voetballers kosteloos te huisvesten, trainen en onderwijzen, zo reageert de zakenman in Politiken. Fast forward naar december 2015: FC Nordsjaelland maakt bekend dat men een nieuwe grootaandeelhouder krijgt: Allan K. Pedersen besluit om negentig procent van de aandelen te verkopen aan Pathways Group, een groep investeerders met als voorman niemand minder dan Tom Vernon. Sinds 1 januari 2016 mag de Engelsman zich de eigenaar noemen van FC Nordsjaelland.

Vernon nam FC Nordsjaelland naar eigen zeggen over omdat voor veel talenten uit Ghana de stap naar ‘de standaardvoetbalcultuur in Europa’ te groot is. Dat blijkt wel uit de Ghanezen die direct naar Manchester City gingen, want er is er niet één die is doorgebroken in het eerste. Bij FC Nordsjaelland zouden dit soort voetballers een tussenstap kunnen maken. Vernon wil de Ghanese voetballers ook naar FC Nordsjaelland halen om hen te beschermen, zo vertelde hij in december 2016. Hij wil voorkomen dat de spelers ten prooi vallen aan ‘haaien (lees: zaakwaarnemers, GF.) die onze jongens proberen te stelen voor persoonlijk gewin’: “In veel gevallen worden ze uitgebuit en begrijpen ze niet wat hen overkomt.”

Vernon heeft meerdere keren benadrukt dat al het geld dat hij met de Right to Dream Academy verdient, weer in de voetbalschool wordt geïnvesteerd. “Het gaat om de duurzaamheid en de verspreiding van onze visie. Het gaat er mij niet om dat ik elf Afrikanen in het elftal van Nordsjaelland heb spelen. Het gaat om de uitbreiding van de Right to Dream-filosofie. Ik wil bewijzen dat je de ontwikkeling van spelers ook anders aan kan pakken. Ik wil afgestudeerden opleiden die echt dúrven denken, praten en handelen. Het is mijn allergrootste ambitie om het voetbal op die manier te beïnvloeden, op een positieve manier.”

Middenvelder Mohammed Kudus zou de volgende Ghanees kunnen worden bij Manchester City. Hij wordt scherp in de gaten gehouden door de scouts uit Engeland.

Zorgen bij Manchester City
De overname van FC Nordsjaelland door Vernon baarde Manchester City zorgen, zo blijkt uit een mail die in december 2015 vanaf de Engelse burelen naar de Right to Dream Academy werd verstuurd. De club vreesde dat de talenten voortaan niet meer naar Engeland, maar naar Denemarken zouden gaan. De afzender benadrukte daarom dat Manchester City ‘het recht behoudt om elke Right to Dream-speler te contracteren’: “En gratis.” De zorgen bleken onnodig. Vernon werd met de voetbalschool reeds gesponsord door Manchester City en de overname van Nordsjaelland maakte het volgens hem ‘noodzakelijk’ om de samenwerking met the Sky Blues in stand te houden. Wat hij daarmee bedoelt, is niet geheel duidelijk.

Volgens Vernon is het verdrag met Manchester City ‘al enige tijd niet meer van kracht om redenen die geen verband houden met jullie onderzoek’, zo wordt hij geciteerd. Hij ontkent dat spelers worden gedwongen om voor Manchester City te kiezen en spreekt ook tegen dat FC Nordsjaelland ooit een deel van een transfersom heeft moeten afstaan aan Manchester City. Hij geeft toe dat er met Manchester City wordt samengewerkt, maar hoe en in welke mate, dat laat hij in het midden: “We hebben er alle vertrouwen in dat we met de Right to Dream Academy en FC Nordsjaelland aan alle relevante voetbalreglementen voldoen.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Toen city nog op Maine Road speelde was ik er gek op, best vaak geweest ook. City is nu alles wat het toen niet was en waar veel city fans op neerkeken. Voor mij is het huidige city een totaal onherkenbare club van wat het ooit was, een prachtige club uit Moss Side. Ben een aantal x in het City of Manchester stadium geweest, maar het mooie gevoel krijg ik niet meer. Prijzen winnen is top, maar voor mij onderschikt aan clubgevoel. Graag hoor ik van (oude)
City fans die vinden dat ik het verkeerd zie en mij kunnen overtuigen om weer eens te gaan 😉.

15 november 2018 om 06:46

Ben geen City fan maar onderstreep ieder woord van wat je hier zegt. Het is een walgelijke club geworden door de inmenging van de buitenlandse eigenaren. Gratis Afrikanen verschepen om ze voor je te laten werken, wat een beleid is dat. Soms heb ik het gevoel alsof de eigenaren van clubs als City nog in de middeleeuwen leven.

15 november 2018 om 10:35

Pardon Koos? Wat is dit voor belachelijke en walgelijke comment. Je refereert heel duidelijk naar een bepaald tijdperk uit de geschiedenis en vergelijkt Manchester City hiermee? Vergeet niet dat Manchester City die jongens in Afrika in eerste instantie helpt op een manier die veel andere grote multinationals nalaten. Door daadwerkelijk in de gebieden/landen jongens te scholen, ondersteunen en kans bieden op een toekomst. Elke jongen zou zo een kans direct met beide handen aangrijpen. Vergeet dat niet. Je avatar staat mooi symbool voor je denkvermogen.

15 november 2018 om 12:03

@etihad Really? Tuurlijk is het geen slavenij, maar wat jij suggereerd is dat ze het uit maatschappelijk belang doen. Dat is natuurlijk ook niet het geval. Als ze niet tegen een bal zouden kunnen trappen hadden ze evengoed nog in die penibele situatie gezeten.

De waarheid ligt zoals altijd in het midden.

15 november 2018 om 18:22

Jouw avatar verraad dat je hierin niet objectief bent. Dat jij je fijn voelt in een Manchester City of PSG trainingspak en slippers is voor mij geen probleem. Maar loop niet slaap te ouwehoeren over de ontwikkelingshulp van manchester city. Handelen aan de lopende band in zeer jonge spelers, enkel en alleen om geld te verdienen. Dit project stinkt aan alle kanten.

16 november 2018 om 00:29

@etihad

Die jongens waar je het over hebt is het minimale percentage van het aantal mensen dat je zou kunnen helpen met het geld waarmee ze dit soort projecten van de grond brengen. Het voetbal is veruit van bovengeschikt belang. Als je niet tegen een bal aan kunt trappen, heb je maatschappelijk aan Manchester City eigenlijk aanzienlijk minder in tegenstelling tot wat jij wilt doen geloven.

Ik snap dat je supporter bent, maar ik denk dat veel multinationals op een veel grotere schaal maatschappelijk betrokken zijn dan City, dat zich enkel richt op voetbaltalenten uit die regio. Uiteindelijk nog altijd beter dan niets, maar we moeten niet gaan doen alsof Manchester City de reddende engel van Afrika is, want dat zijn ze absoluut niet. Als die landen te weinig talent blijken te hebben, trekken ze de stekker er zonder moeite weer uit. Dat gebeurt namelijk regelmatig in de voetballerij.

15 november 2018 om 07:39

Maar dat gevoel heb ik eigenlijk bij de hele PL. De ene club gaat er verder in dan de andere, maar als er ergens een competitie is waar het alleen nog maar om geld draait, is het wel bij de PL. Als ik in Engeland had gewoond, was ik waarschijnlijk een paar divisies lager gaan kijken. Vraag me af of dit ook voor veel Engelsen geldt, of accepteert iedereen daar de transformatie van de PL in de laatste pak m beet 10 jaar?

15 november 2018 om 10:09

Nou inderdaad ja. De ene club heeft een miljardair uit USA en de ander uit Qatar of India. En het is maar net welke eigenaar er meer geld in kan pompen om zo een beter vreemdelingenlegioen samen te stellen. Trainer ervoor zetten met een goede staat van dienst en je draait weer paar jaar mee in de top van Engeland...

15 november 2018 om 11:51

@gilau

heel de internationale top draait om geld als je op dat niveau wil blijven presteren. ook een Barcelona bv koopt tegenwoordig alles wat los en vast zit. Bayern heeft het heel lang volgehouden in de top zonder heel veel geld uit te geven, maar ik verwacht dat als die willen blijven aanhaken dat die straks ook spelers moeten gaan halen van ver boven de 40 miljoen anders haken ze denk ik ook af door de grote uitgaves van de andere grote clubs in Europa

ik ben juist blij met clubs als Chelsea, City, Psg, Atletico etc. die zijn aangehaakt bij de Europese top anders werd zo een Champions League nog voorspelbaarder dan dat die nu al is want dan had je maar 3 of 4 clubs gehad die de dienst uitmaakten

15 november 2018 om 12:13

Gilau, niet echt waar. Kom jaarlijks bij Sunderland en Newcastle en daar vind ik de sfeer nog altijd heerlijk en herken ik het clubgevoel. Bij grote clubs zitten vaak dagjesmensen. Crystal Palace is ook echt een aanrader, daar heb je echt een fantastische sfeer. Daar voel je de spanning op de tribunes.

15 november 2018 om 22:57

Gilau,

Paris saint germain is helemaal nergens aangehaakt. Ja misschien aangehaakt aan het grote geld uitgeven maar aan de Europese top haken ze in ieder geval nog niet aan. 2x een kwartfinale championsleague voor al dat besteedde geld vind ik, persoonlijk ver beneden pijl. City in Europa ook overigens. Overtuigend in de poule is toch ook nooit in de buurt gekomen van een knap resultaat in Europa?

Buiten dat had je vroeger meer ploegen die meededen om de championsleague dan dat dat nu doet. Kijk naar de finalisten van de afgelopen jaren. Wat je nu ziet is dat de goede spelers nu allemaal bij dezelfde clubs gaan spelen en deze clubs de voormalig topclubs die wel een visie hadden van de troon stoten. Daar is overigens niets knaps aan. Maar het spelersveld is niet breder geworden.

16 november 2018 om 00:33

@-NEC-

Dat zijn echter wel clubs die nog moeten aanhaken en waar het grote geld nog in een veel mindere mate regeert. Bovendien zijn dat vooral uitzonderingen op de regel. Echter is het inmiddels wel een gegeven dat geld regeert in Engeland en daar zijn ook Newcastle, Crystal Palace en eerder Sunderland geen uitzondering in.

Ik heb letterlijks niets geks gelezen. Deze Afrikaanse voetballers hebben de kans gekregen om 1 uit de armoede te komen, 2 om prof te worden, 3 naar Europa te verhuizen en 4 hun gezin te helpen/onderhouden. Geloof mij nou naar dat iedere Ghanees deze kans zal aanpakken.

15 november 2018 om 08:43

Datzelfde lijstje kun je maken voor mensen uit arme landen die zich laten verleiden om minder frisse praktijken in te gaan. Of over mensen die voor grote bedrijven werken voor veel te weinig geld. Nou wil ik zeker niet zeggen dat dit helemaal vergelijkbaar is hoor, maar die redenen maken het nog niet legaal of reglementair. Daar zal dit onderzoek om gaan. Al ben ik het op zich niet helemaal oneens met je.

15 november 2018 om 11:49

Niets geks??? Ik lees toch hele gekke dingen. Het heeft meer weg van slavernij dan van iets anders. Spelers gratis ophalen, komen ze in denemarken terecht dan mogen ze alleen verkocht worden met toestemming van City. Worden ze aan een ander verkocht dan kick backs naar city.

Dit is niet echt zuiver. Zijn die spelers in dienst van FC Nordsjaelland en betalen zij het salaris, wat heeft City daar dan over te zeggen?
Of zijn ze in dienst van City en worden ze neer gezet bij FC Nordsjaelland (en ook daar op de balans gezet qua salaris en dergelijke, maar eigenlijk betaald door City), hoe verhoud zich dat dan tot de financieel fair play en een sluitende begroting (bij een zal er niets aan de hand zijn, bij 20 wordt het al een ander verhaal en gebeud dit bij nog meer clubs dan al helemaal)l.

16 november 2018 om 00:39

We praten hier over een uiterst klein percentage. Natuurlijk pakt iedere speler afkomstig uit een arm gebied zo'n kans met beide armen aan. Echter zijn die mensen niet dermate objectief in hun denken om te weten dat er feitelijk misbruik van ze word gemaakt. Ze krijgen een kans die ze anders waarschijnlijk niet zouden hebben. Leuk voor de betreffende personen, maar een extreem groot percentage heeft enkel last van de inmenging van dit soort clubs.

Voor de liefhebber staat dit stuk ook in de NRC van vorige week maar dan uitgebreider en vooral genuanceerder geschreven

Een zeer jammerlijke situaties. Kleinere clubs worden op deze manier een simpel opleidingsinstituut voor grotere teams en dit geval zelfs zonder dat ze er een cent voor terugzien. Vooral de grote teams in Engeland willen het liefst wel 150 talentvolle jeugdspelers vanuit alle windstreken contracteren, maar uiteindelijk krijgt amper 1% daarvan een kans in het eerste elftal. Veel spelers worden uiteindelijk doorverkocht en worden dus simpelweg gebruikt als manier om winst te maken.

Vanuit dat perspectief bekeken is het ook een vooral zorgwekkend. Het Deense voetbal wordt hier namelijk op deze manier ook totaal niet beter van. De grotere teams moeten met hun poten afblijven van teams in een andere competitie, niet allerlei louche overeenkomsten aangaan waarbij er eigenlijk maar één winnaar is.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren