Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De publiekslieveling van Feyenoord die hoopte ‘de ster’ van Arsenal te worden

Laatste update:

Jonge voetballers die een grote toekomst wordt voorspeld. Het komt regelmatig voor. De wereld ligt aan hun voeten en zaakwaarnemers met dollartekens in hun ogen zorgen ervoor dat deze talenten voor miljoenbedragen naar droomclubs kunnen verkassen. Veel van deze groeibriljanten maken de verwachtingen echter niet waar door uiteenlopende redenen. Voetbalzone duikt in de geschiedenis van geflopte voetballers en in deze rubriek wordt er wekelijks een geflopte voetballer uitgelicht. Deze keer aandacht voor de carrière van de publiekslieveling van Feyenoord in 2011: Ryo Miyaichi.

Door Koen Wulms

In de winterse transferperiode van het seizoen 2010/11 haalt Arsenal een nieuw toptalent naar Europa. Nadat de achttienjarige Miyaichi, die bij voorkeur als rechtsbuiten speelt, in zijn tienerjaren al stages heeft afgewerkt bij Europese clubs als Ajax en Feyenoord halen de Londenaren het wonderkind naar Engeland. Hier krijgt Miyaichi echter niet meteen een werkvergunning waardoor the Gunners genoodzaakt zijn om de aanvaller te verhuren om hem aan speelminuten te laten komen.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Feyenoord is op dat moment scherp en de Rotterdammers halen Miyaichi voor een half seizoen naar Rotterdam-Zuid. Bij de Stadionclub debuteert het voormalig toptalent al binnen een week na zijn overstap vanuit Londen. In de wedstrijd die in 1-1 eindigt speelt Miyaichi negentig minuten mee. Onder de supporters van Feyenoord groeit de Japanner al snel uit tot publiekslieveling. In zijn tweede wedstrijd in de Eredivisie maakt Miyaichi een goal waardoor hij de jongste Japanse doelpuntenmaker ooit wordt in de Nederlandse competitie.

De jonge aanvaller trekt ontzettend veel media-aandacht waarop Feyenoord een mediastilte rond hem afkondigt. In diezelfde week maakt Arsenal, waar Miyaichi dus nog onder contract staat, bekend het eens te zijn met de Rotterdamse club. De Engelse club vindt dat de media de jongeling te veel kunnen afleiden waardoor zijn voetballende prestaties minder worden.

De voetballende prestaties van Miyaichi bij Feyenoord blijven uitstekend met als absoluut hoogtepunt het met 6-1 gewonnen duel met Willem II op 17 april 2011. In deze wedstrijd maakt de Japanner twee doelpunten en hij geeft daarbij ook nog eens twee assists. Uiteindelijk mist Miyaichi in zijn halve seizoen bij Feyenoord slechts één duel. In de overige wedstrijden staat de aanvaller bij elk duel in de basis. In deze periode krijgt hij zelfs de bijnaam ‘Ryodinho’ toegewezen, die verwijst naar niemand minder dan Ronaldinho.

Na dit seizoen keert Miyaichi terug naar Engeland, waar hij inmiddels een werkvergunning heeft gekregen. Deze terugkeer duurt slechts een half jaar: na twee optredens in de EFL Cup voor de hoofdmacht van the Gunners wordt de destijds nog steeds pas negentienjarige Miyaichi in het restant van het seizoen 2011/12 verhuurd aan Bolton Wanderers. Hier kan hij de club uit Bolton niet behoeden voor degradatie.

Na dit seizoen geeft Miyaichi tijdens een interview aan dat hij nog steeds vastberaden is om te slagen bij Arsenal. "Ik wil hun beste speler worden en wedstrijden voor hen gaan winnen", geeft de ambitieuze jongeling aan in de vooravond van zijn debuut bij de nationale ploeg van Japan.

Miyaichi wordt gewisseld voor Mesut Özil.

Dit lukt echter niet, zo blijkt achteraf. Miyaichi wordt aan het begin van het nieuwe seizoen meteen verhuurd. Dit keer is het Wigan Athletic dat gebruik gaat maken van de diensten van de Japanner. Deze periode loopt uit op een fiasco: na zeven wedstrijden gepeeld te hebben scheurt Miyaichi zijn enkelband en staat hij de rest van het seizoen buitenspel.

Na dit teleurstellende seizoen volgt het eerste volledige seizoen van Miyaichi bij Arsenal. De jonge aanvaller wordt tijdens dit seizoen wederom geteisterd door blessures. Het gevolg hiervan is dat de jongeling niet verder komt dan vijf officiële wedstrijd voor de Londenaren.

Miyaichi heeft op dat moment het punt bereikt dat hij zijn carrière nieuw leven in moet blazen. Vanwege zijn goede periode in Nederland staat de Japanner nog steeds op de radar van verschillende Nederlandse clubs. FC Twente troeft uiteindelijk sc Heerenveen en Feyenoord af in de strijd om Miyaichi. De periode in Enschede is op zijn zachtst gezegd teleurstellend te noemen.

Miyaichi legt samen met Hakim Ziyech aan voor een vrije trap.

In de eerste zes wedstrijden speelt de Japanse vleugelaanvaller nog regelmatig mee bij de hoofdmacht van FC Twente. Hierna verdwijnt Miyaichi naar de bank waarop de toenmalig trainer van FC Twente, Alfred Schreuder, besluit dat het beter is voor de jongeling om aan speelminuten te komen bij het beloftenelftal van de Enschedeërs. Miyaichi sluit het tweede en laatste seizoen in Nederland af met tien competitiewedstrijden in de benen.

Na vier verhuurperiodes met afwisselend succes besluit Arsenal dat er geen toekomst meer bij de club is voor het voormalig toptalent. Het Duitse FC St. Pauli biedt Miyaichi een uitweg en de destijds 22-jarige aanvaller tekent hier een contract voor drie seizoenen tot medio 2018. De start van dit nieuwe hoofdstuk is dramatisch: nog voor het seizoen begint scheurt de rechtsbuiten zijn voorste kruisband af waardoor hij pas acht maanden na zijn overstap naar Duitsland zijn eerste minuten kan maken.

Bij FC St. Pauli staat Miyaichi uiteindelijk zes jaar onder contract. In deze periode speelt de Japanner tachtig wedstrijden. Mede door blessures komt de aanvaller gemiddeld niet meer dan vijftien wedstrijden per seizoen in actie. Voornamelijk een tweede kruisbandblessure en een slepende liesblessure gooiden roet in het eten voor de snelheidsduivel. Bij de club uit Hamburg maakt Miyaichi in totaal acht doelpunten en geeft hij negen assists.

In de zomer van 2021 besluit de Japanner dat het mooi is geweest in Europa. Miyaichi keert terug naar zijn vaderland en gaat aan de slag bij Yokohoma F. Marinos, waar hij nog steeds actief is. Vorig jaar sloeg voor de derde keer in zijn carrière het noodlot toe. Miyaichi scheurt wederom zijn kruisband af en staat maandenlang aan de kant. Desondanks kwam de inmiddels dertigjarige Japanner tot bijna vijftig wedstrijden voor zijn huidige club, waar zijn contract nog doorloopt tot 31 januari 2024.

‘Ryodinho’ heeft zijn verwachtingen niet waar kunnen maken. De individuele hoogtepunten in zijn carrière beleefde hij al op jonge leeftijd in zijn tijd bij Feyenoord. Zware knieblessures blijken achteraf de rode draad te zijn in de carrière van de ambitieuze aanvaller die ‘de beste speler van Arsenal’ wilde worden.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Wat was dit een leuke speler toen bij Feyenoord, dacht echt dat het een (vrij) grote speler zou worden.

18 november 2023 om 11:33

Dat was echt alleen maar door de tijd waar we toen in zaten. Het was vergelijkbaar met ajax. Wijnaldum was net weg. Fer was ontevreden en het liep totaal niet. Toen kwam Rio met zijn vrolijkheid en gaf het geheel wat meer sfeer en flair. Maar je kon wel zien dat het eigenlijk best een beperkte speler was.

18 november 2023 om 12:02

@DeBers Ja je hebt helemaal gelijk. Kan het me nog goed herinneren grijze tijd waarin Ryo toen wat kleur gaf door zijn spel etc. Maar het was niet uitzonderlijk!

19 november 2023 om 10:07

Wijnaldum ging pas in de zomer van 2011, dus die heeft samengespeeld met Ryo! Verder helemaal gelijk, ongelofelijk slechte periode met Marcel Meeuwis als redder op het middenveld. God, wat was die Mario Been een ongelofelijk slechte coach zeg haha. Jaar daarna hebben Koemen en Guidetti de club weer kleur gegeven.

Zonde als een speler door zo veel blessures zijn carriere niet tot de absolute top kan komen. Vind ik persoonlijk erger als spelers die het wel kunnen zonder blessures er zo weinig van zijn. Of al vroeg in hun carriere met allerlij randzaken bezig zijn bvb een balotelli

Ben hem uit het oog verloren na z’n verhuur naar Bolton. Wat een enorm zuur verloop van een veelbelovende carrière.

Soms is de keuze van een ( jonge) voetballer niet te begrijpen als er voor het geld gekozen wordt, echter is dit een mooi voorbeeld dat het weleens een slimme keuze kan zijn. Soms laat je lichaam je in de steek en dan is het lekker als er een zak munten ergens in een zandbak kan oppikken.

18 november 2023 om 09:32

Ik denk oprecht dat hij niet alleen om het geld bij Arsenal wou slagen maar ook puur omdat Arsenal gewoon een grote club is in Engeland en hij ook is opgegroeid met de generatie Henry, Ljungberg, Bergkamp, Campbell, Viera enzovoort. Mede hierdoor denk ik dat eer ook een grote rol speelt bij de keuze om per se te willen slagen bij Arsenal(iconische club)

Gevolg van slechte begeleiding bij Arsenal, dat nooit goed wist hoe het moest verhuren. Na zo'n half jaar had Miyaichi gewoon opnieuw moeten worden uitgeleend aan Feyenoord, vooral omdat hij daar een groot lichtpunt was in een rampseizoen, idioot snel en wendbaar was, maar tegelijkertijd ook problemen kreeg met rendement en dynamiek. Het werd een beetje voorspelbaar. Om zo'n gast dan bij de club te houden en een half jaar op de bank te laten, om hem vervolgens alsnog los te gooien in de Premier League na een half jaar niks doen, was een domme fout. Dat soort fouten werden vaker gemaakt destijds.

Dat is heel jammer. Een voetbalcarrière valt en staat ook op basis van hoeveel geluk je hebt. Spelers die we nu zien als top, hadden makkelijk een heel andere carriere kunnen hebben met wat pech. Zoiets is met Miyaichi gebeurd. Echt jammer.

18 november 2023 om 14:46

Helemaal met je eens. Zelfde bij Nelson. Zijn ze net op hun gemak, moeten ze terug.
Laat je ze nog een jaar bij dezelfde club, worden ze bepalend en een jaar later komen ze met ervaring terug.

19 november 2023 om 12:12

Deels eens, Nelson heeft het echter erg goed gedaan als invaller afgelopen seizoen, die kwam wel aan z’n minuten hier en daar

Wat heeft Japan een gia stap gezet sinds de tijd van Miyaichi zeg. Zie je maar weer hoever een land kan komen met goed en duidelijke jeugdbeleid.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren