Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De psychologie achter het ‘penaltysyndroom’: ‘Er wordt te weinig mee gedaan’

Laatste update:

”Voetbal speel je met je hoofd, want de bal is vlugger dan je benen”, zei Johan Cruijff. Toch bewonderen we voetbal vaak op de oppervlakte. Spelers op het allerhoogste niveau hebben zogenaamd ogen in hun achterhoofd, maar wat gaat er allemaal in het hoofd om? In Mindgames kijkt Voetbalzone dit keer met Noors voetbalpsycholoog en -onderzoeker Geir Jordet naar de denkkracht van topspelers. “Ik wil meten wat men als onmeetbaar ziet.” In deel drie van een drieluik: de penalty, over de complexe psychologie achter een simpele momentopname.

Wie ooit in een Oranje-shirt klaar ging zitten voor een penalty-shootout, hoorde vast het woord ‘strafschoppensyndroom’ door de kamer klinken. De recentste uiting daarvan was nog in 2022, waar Argentinië sterker bleek. Hetzelfde gebeurde in 2014. Voor de ervarener kijkers gelden het WK van 1998 (tegen Brazilië) en de EK’s van 1992 (tegen Denemarken), 1996 (tegen Frankrijk) en 2000 (tegen Italië) als voorbeelden waar Nederland het aflegde tijdens het psychologische schouwspel. Want dat is het. De vraag ‘hoe kan een land dat zo goed kan voetballen, zo slecht zijn in het makkelijkste onderdeel?’ is denigrerend naar zowel de speler, als de penalty zelf. Het is namelijk complex, gelaagd en niet zo eenvoudig als de bal in het doel schieten.

Easy peasy, penalty
“Een penalty lijkt makkelijk voor de schutter”, zegt Jordet. De afstand is relatief kort; de goal is relatief klein; de keeper is relatief kansloos, als je goed mikt.” Alleen is die analyse puur oppervlakkig. We beoordelen wat we zien, terwijl de angel van de pingel zit in wat we niet zien. “Als je een belangrijke strafschop moet nemen, wordt deze relatief makkelijke taak zeer complex. Er komt een emotionele component bij. De druk is hoog, de consequenties zijn groot. Dat maakt het ontzettend moeilijk.” Zelfs voor begaafde voetballers als Philip Cocu (1998), Clarence Seedorf (1996) en Wesley Sneijder (2014), die voor Nederland faalden vanaf elf meter.

EK 2000, halve finale tegen Italië: De ervaren Jaap Stamp schiet zijn penalty over als een onzekere pupil.

Jordet neemt dat land, met het befaamde syndroom, in 2004 als onderwerp voor zijn onderzoek. Juist in het jaar dat de vloek verbroken werd. Oranje verliest weliswaar de halve finale met 2-1 van Portugal. Een ronde eerder blijkt het de koelste in een reeks tegen Zweden. Samen met Nederlands onderzoekster Marije Elferink schrijft hij Stress, Coping and Emotions on the World Stage, waarvoor zij acht anonieme spelers, die aan die betreffende shootout deelnemen, interviewen over stressfactoren en coping-mechanismen. De strafschop in een shoot-out is namelijk geen momentopname, maar een dynamisch proces, evenals het vrezen, verwerken en ermee omgaan. Factoren en mechanismen variëren namelijk in vier fases, schrijven de onderzoekers: de pauze na de verlenging; staan in de middencirkel en toekijken; ‘de loop’ naar de stip; en tot slot de fase bij de penaltystip.

Stress, coping en emoties
De geïnterviewden noemen stressfactoren als ‘de volgorde’ en ‘bewust van de geschiedenis van het team’ in fase 1, ‘kijken en wachten’ en weinig praten’ in fase 2, ‘lange en eenzame tocht’ en ‘vele gedachten’ in fase 3 en ‘niet willen falen’ en ‘zelfs David Beckham miste ooit’. Manieren om daarmee om te gaan verschillen per speler, fase en zelfs moment binnen de fase. “Typische coping-categorieën zijn probleemgericht (strategieën om een situatie te beheersen of wijzigen), emotiegericht (om emotionele angst in een situatie te reguleren) of vermijdend (om mentaal of emotioneel afstand te nemen van de situatie)”, schrijven de academici. “Effectief omgaan met de situatie kan leiden tot positieve emoties, ineffectieve omgang tot negatieve.” Dit managen van stress legt hij bijvoorbeeld uit in zijn Twitter-draad over de winnende penalty van Alexis Mac Allister, in de 99e minuut van de competitiewedstrijd tegen Manchester United, in mei 2023.

Daarnaast analyseerde Jordet 409 penalty’s van WK’s, EK’s, Copa America’s: “Het belang van de trap had een sterker effect op een resultaat dan kwaliteit en vermoeidheid”, schreef hij in 2011. “Onder hoge druk gebruikten spelers meer vermijd-strategieën, zoals van de keeper wegkijken of hun strafschopritueel overhaast uitvoeren. Dat laatste gaat gepaard met mindere prestaties.” Anderen spraken over voorgaande resultaten, of in het geval van Oranje, een syndroom. “Iedereen denkt automatisch: ‘oh nee, niet weer…’”. Aanvullend op zijn onderzoek legt Jordet uit dat een dergelijk syndroom voorkomen kan worden. Een penalty is namelijk uiterst trainbaar. Niet alleen de trap in het doel, maar het gehele ritueel en alle druk die daarbij komt kijken. “Weinig teams hebben vijf specialisten, dat brengt een andere dynamiek dan een in-game-strafschop. De druk is ook nog hoger, omdat de strafschop een wedstrijdresultaat zeker zal beslissen. Maar, je loopt altijd naar de stip, daar is de keeper, je eigen keeper, scheidsrechters. Je staat met je team in de cirkel, waar je elkaar op veel manieren kan steunen. Kortom: er is veel interpersoonlijke dynamiek die je kunt plannen, structureren en oefenen. Dan neemt de kans op scoren toe.”

Binnen negentig minuten
Eenzelfde ‘teamprestatie’ ziet Jordet ook bij penalty’s tijdens wedstrijden. “Een recente ontwikkeling is dat, ook al is de penalty een individuele prestatie – één speler trapt en moet leveren, er is zo veel dat het team kan doen om de kans op scoren te vergroten.” Dat zit ‘m volgens de Noor niet alleen in mentale steun, maar ook in fysieke invloed. “Je ziet dat teamgenoten de nemer vergezellen naar de stip, waar de tegenstander mindgames wil spelen en de nemer gek wil maken. Als een soort bodyguards belemmeren teamgenoten dat”, legt hij uit. “We zien ook nemers die verstopt worden.” Een speler pretendeert de strafschop te nemen, incasseert alle shit van tegenstanders en geeft op het laatste moment de bal af. “De nemer kan daardoor iets meer ongestoord het laatste deel van de trap voorbereiden”, zegt Jordet.

De penalty is verre van een momentopname. Een trap tegen de bal en wel of geen goal. Het is een compleet ritueel, vanaf de beslissing van de scheidsrechter tot de daadwerkelijke elfmetertrap. “De laatste twee jaar krijg ik steeds meer verzoeken van clubs om te helpen met dit proces. Dat doe ik al twintig jaar, maar nooit zo veel clubs wilden consult over dit aspect van het spel.” Volgens de psycholoog is dat ook niet vreemd. Hij zegt zelfs dat er nog veel te weinig wordt gedaan met het fenomeen ‘de penalty’. “Als jij een WK wint, is de kans groter dat jij dat via minstens één shoot-out doet, dan niet. Ook met de VAR is het aantal penalty’s enorm toegenomen. Het verschil tussen een goed penaltyritueel of niet, beslist kampioenschappen en degradaties. Je kunt beter doen wat je kunt om je daarop voor te bereiden”, besluit Jordet.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Vergeet de trainer niet, die bepaalt tenslotte de line-up. Wie wel, wie niet, wie de eerste neemt en de laatste. Hoe vaak je wel niet een speler naar de stip ziet lopen die eigenlijk helemaal geen penalty zou moeten nemen... Een penalty valt zeker te trainen, en alles eromheen ook. Maar ik denk dat er ook veel winst (zelfs een EK of Wk'tje hier en daar) te behalen is in de keuzes die van te voren worden gemaakt door de staf.

Misschien speelt ook mee dat we al decennia lang geen keepers hebben die een bal tegenhouden vanaf de stip met enige regelmaat tegenhouden.

30 juli 2023 om 17:48

1998, 2 penalty's gemist.
2000, 5 penalty's gemist.
2004, Winst op penalty's, een misser
2014, Winst op penalty's, geen misser
2014, Verloren op penalty's, 2 missers
2022, Verloren op penalty's, 2 missers

De wedstrijden die we op penalty's verliezen, verliezen we omdat er minstens 2 van de eerste 5 worden gemist. Van der Sar kon een penalty pakken (en deed dat tegen Zweden). Krul kon een penalty pakken en deed dat tegen Costa Rica. Tuurlijk, dat Cillessen en Noppert geen penalty pakken is kut, maar in dit lijstje ligt de verantwoordelijkheid van het verlies echt niet bij de keeper maar bij de spelers.

30 juli 2023 om 18:14

En tegelijkertijd zijn in al die toernooien die je opnoemt dus maar in twee reeksen een penalty gestopt door de keeper. Krul twee tegen Costa Rica en Van der Sar een keer tegen Zweden (misschien in 2000 ook tegen Italië, maar dat weet ik niet zeker). Als je het hebt over de psychologie van een penalty nemer maakt het natuurlijk een verschil of je weet dat je moet scoren om in de reeks te blijven of dat als je scoort je keeper de volgende penalty kan pakken voor de winst.

Martinez stopte in z'n eentje afgelopen WK meer penaltys dan Nederlandse keepers op de toernooien die je opnoemt en maakte argentinie wereldkampioen, Donnarumma bij het laatste EK net zo. Met een penaltykiller win je penaltyreeksen, zonder moet je hopen dat je niet verliest.

Leuk dat ze er onderzoek naar doen. Maar kom op dit is toch lang en breed uitgemeten? Kan niks nieuws uit dit verhaal halen over het penaltysyndroom en de druk of weet ik veel wat. Dit is algemeen bekend.

Wat ManU had gedaan tegen Arsenal lijkt me uitstekend om ook vaker toe te gaan passen.
Gewoon na de oefenpot nog eens een serie van penalty’s in een vol stadion met joelende mensen. Dat is al anders dan op de training tegen de 2e keeper

We zien nu sowieso dat de spelers bij Oranje mentaal niet klaar zijn voor het hoogste niveau.

Als je dan ook nog een Cillessen op het doel hebt die 1 op de 5000 penalty's stopt, helpt dat ook niet echt.

Voor mij is het eigenlijk simpel: heel vaak zijn het de ploegen die mentaliteit, vechtlust en grinta gebruiken die doorgaans ook een penalty-serie winnen: de gedachte van 'ik vreet 'm op; ik schiet die bal dwars door de keeper; ik krijg die bal erin, wat ik er ook voor moet doen'.

Nederland is nog altijd land dat vindt dat we het van aanval, stijl en positiespel moeten hebben; precies de drie zaken die er tijdens een strafschoppenserie helemaal niet toe doen. Dat is waarom oranje zo vaak naast de pot pist.

30 juli 2023 om 18:36

Italie verloren tot euro 2000 tegen nl ook al hun pingelseries 😁😂
Toch ook wel een grinta land toch gap?

31 juli 2023 om 01:30

Het woord 'doorgaans' betekent ook iets anders dan 'altijd', toch?

In de 21e eeuw hebben ze het overigens meer dan goed gemaakt: wk-finale 2006, halve finale euro 2021. Dus die balans is inmiddels wel redelijk gelijk getrokken. Op dit moment lijkt kwalificatie voor een wereldkampioenschap of het halen van de knockoutfase op een wk, moeilijker dan een penaltyserie voor ze....

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren