Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Column: ‘Dan heeft heel Nederland ineens tijd voor dat interview van Geertruida’

Laatste update:

Hoge bomen vangen veel wind, zo merkt ook Feyenoord-verdediger én Oranje-international Lutsharel Geertruida deze week. Nadat de Rotterdamse club de 23-jarige mandekker jarenlang op de achtergrond heeft gehouden vanwege zijn stotterproblemen, verschijnen er steeds vaker fragmenten van de immer positieve Geertruida in de media. Hoewel dat niet altijd de leukste reacties oplevert, toont Geertruida zich aan de vooravond van de tot dusver belangrijkste zomer uit zijn leven van zijn dapperste kant.

Door Wessel Antes

‘W-w-waarom praat h-hij zo l-l-langzaam?’, ‘Na Lil' Kleine hebben we nu ook Lil' Stotter’ en ‘Hij praat als AI’. Het is een kleine greep uit de vele haatreacties die zevenvoudig international Geertruida deze week krijgt rondom de lancering van zijn documentaire ‘Kind van Zuid’, die sinds vrijdag te zien is op Feyenoord ONE.

Soms ben ik jaloers op jongens als Geertruida. Als redacteur van Voetbalzone krijg je, weliswaar in veel mindere mate, regelmatig commentaar. Waar ik dat af en toe vervelend kan vinden, lijkt iedere haatreactie juist extra motivatie te zijn voor de stoïcijnse Geertruida. De verdediger trekt zich niets aan van zijn criticasters en focust zich op wat er voor hem echt toe doet: een voorbeeld zijn voor jongeren uit ‘De Peperklip’ en andere lotgenoten met stotterproblemen.

Geertruida kan zijn missie zelf het best verwoorden. “Iedereen weet dat ik het niet makkelijk vind om te praten voor een publiek, maar net als op het veld doe ik ook op dit vlak mijn best om beter te worden. Deze documentaire zie ik als een volgende stap in de goede richting en hopelijk ben ik hiermee een inspiratie voor kinderen en volwassenen die net als ik worstelen met stotteren.”

Hoe mooi Geertruida’s woorden ook klinken en hoe bekend zijn stotterprobleem is, de online haat zal nooit volledig verdwijnen. Gelukkig geldt datzelfde voor het doorzettingsvermogen van de Rotterdammer, die inmiddels al bijna 200 wedstrijden in de hoofdmacht van Feyenoord achter zijn naam heeft staan.

Geertruida is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de verpersoonlijking van de Rotterdamse kernzin ‘geen woorden maar daden’. Daarnaast beschikt de verdediger over diverse kwaliteiten waarmee hij het ver kan schoppen in het moderne topvoetbal. Geertruida is een keiharde verdediger, ijzersterk in de opbouw en al jaren een extra aanvallend wapen voor Feyenoord. Het resultaat: 22 doelpunten, 9 assists en alle mogelijke Nederlandse prijzen.

Hoewel zijn eerste zeven interlands namens Oranje nog niet memorabel waren, lijkt de kans levensgroot dat Geertruida erbij is tijdens het EK in Duitsland. In de vijfmansdefensie die bondscoach Ronald Koeman hanteert kan Virgil van Dijk iedere bal kwijt aan de zelfverzekerde rechtspoot. Positioneer Nathan Aké aan de linkerkant naast de aanvoerder van Oranje en een betrouwbaar en veelzijdig centrum lijkt gereed. Niets meer aan doen.

Na het zien van de documentaire hoop ik dat Geertruida deze zomer zijn kans pakt en de harten van alle Nederlandse voetbalfans verovert. Voor zijn warme familie, zijn grootschalige vriendengroep uit Rotterdam-Zuid en een ieder die met dezelfde stotterproblemen kampt.

En als de dappere goaltjesdief van Feyenoord er in Duitsland dan toch bij is, laat hem dan direct een belangrijk doelpunt maken. Het liefst de winnende in de finale. Dan heeft heel Nederland ineens tijd voor dat interview van Geertruida.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Vond de grappen over zijn stotteren na zijn rap ook ruim overdreven en gemeen, maar voetbalzone moet ook de hand in eigen boezem steken in deze. Er wordt weer voor gekozen om uit het hele liedje in de titel juist te zetten dat hij Ajax benoemt. Voetbalzone stookt de rivaliteit dus op en lokt daarmee reacties uit.Verder dapper van Geertruida dat hij zich zo kwetsbaar opstelt.

29 maart 2024 om 08:00

Helemaal mee eens. En laat deze reactie maar staan VZ, want dit is de spijker op zijn kop slaan. Als media dragen jullie bij aan alle haat en kan een interview nog drie kwartier duren, jullie pakken er wel tien seconden uit die de meeste clicks oplevert.

29 maart 2024 om 08:31

Ach niet druk om maken, je weet toch hoe het werkt? Steken steken steken om vervolgens te zeggen ja maar dat was niet de insteek.
Ik ben echt benieuwd naar zijn hele verhaal, vond dit kleine stukje al heel leuk en interessant om te zien.
Hij is echt wel aan een stap toe, ben benieuwd waar zijn plafond ligt.

29 maart 2024 om 09:20

In zekere zin is dat natuurlijk zo. Tegelijkertijd is ons doel om voetbalgerelateerd nieuws te brengen dat onze bezoeker interessant vindt. Als Geertruida iets over Ajax rapt, is dat relevant om mee te nemen. Of het verstandig is, kan hij zelf afwegen - dat zien wij niet als onze taak.

Als medium licht je doorgaans het meest opzienbarende feit uit. Het uitgangspunt is om het publiek te bedienen en tegelijkertijd kan dat natuurlijk ook reacties oproepen. Als je dat laatste leidend laat zijn en bewust dingen laat liggen om dat dit rivaliteit kan oproepen, nemen we een hele andere rol aan waarbij we zaken bewust verdoezelen. Clubrivaliteit is nog vrij onschuldig, maar als je het uitgangspunt 'vermijd alles wat reacties uit kan lokken' door beredeneerd naar zaken die er echt toe doen, kan je het fenomeen nieuws wel opdoeken en ontstaat een vertekend beeld van de werkelijkheid.

Overigens hoort (gezonde) rivaliteit wat ons betreft echt bij voetbal en maakt dit de sport ook mooi. Daar passen plaagstootjes bij. Dat er gekken zijn die zich niet kunnen beheersen is een feit, maar daar hoeft de rest van de wereld zich niet op aan te passen. Tegelijkertijd staat het een individuele redacteur vrij om er persoonlijk zijn licht over te laten schijnen. Ook wanneer je werkgever zijn eigen rol heeft in dat hele voetbal(media)circus.

29 maart 2024 om 09:46

Goed dat jullie reageren op feedback van jullie publiek. Ik heb echter wel een aantal op-of aanmerkingen.

Jullie stellen dat het uitgangspunt is dat je publiek wil dienen en dat daar dan logischerwijs reacties uit komen. Hoe kan het dan zo zijn dat er zo ongeloofelijk veel reactief gemodureerd worden op basis van persoonlijke meningen van de moderators. Ik betrap ze er regelmatig op dat ze ironie/sarcamse en/of sompelweg humor niet inzien. als je niet alle reacties wil, moet je ze natuurlijk ook niet uilokken.

Mijn tweede opmerking is dat dit een erg mooi en politiek correct geschreven bericht is. als ik voor de zoveelste keer een kick/ban of verwijderde reatie krijg in mijn mailbox, zonder uitleg en ik vraag ernaar, dan lijkt het wel of alle mensen die reageren een stel pubers zijn. Hoe kan het dat de discrepantie tussen deze twee media zo groot is?

Het opdoek-argument is natuurlijk een beetje infantiel. als je objectief nieuws wil melden dan is reactie helemaal niet nodig natuurlijk. Ik zie nooit mensen die inbellen tijdens het 8 uur journaal. Ook kun je niet reageren op nieuwsberichten op NOS of welk ander medium. Op deze site zijn de reacties denk ik deel van de core buisness en dien je daar als medium dan ook op een juiste manier naar de gedragen. wellicht hoort daar uilokking bij, zoals hierboven aangedragen, maar censcureer dan niet de reacties die niet in je straatje passen, want dan heb je het wel over "verdoezelen", alleen op een andere wijze.

29 maart 2024 om 10:10

Hij rapte niet over Ajax. Hij rapte over een enorm belangrijke goal die hij maakte, die inderdaad toevallig tegen Ajax was. Maar op de tegenstander lag toch echt niet de nadruk.

29 maart 2024 om 10:55

Dankjewel!

De kern van onze argumentatie is dat de relevantie en waarheid leidend zijn en dat we daarbij vaak de bijzonderheden uitlichten. Eventuele reacties vormen niet de basis van de besluitvorming. Bij het NOS-journaal wordt inderdaad niet ingebeld, maar er zijn zat kanalen van de NOS waar je wel op hun nieuws kunt reageren, bijvoorbeeld Facebook, Youtube, Instagram. Op nu.nl heb je bijvoorbeeld ook nujij. Het lijkt ons fundamenteel onwenselijk dat ze hun nieuwsselectie aanpassen op mogelijke negatieve reacties.

Het is wel zo dat redactionele keuzes en moderatie met elkaar op gespannen voet kunnen staan. Het beoordelen van de comments wordt door een groep actieve gebruikers gedaan en deze werkt geheel los van de schrijvers. De moderators lokken dus de facto niet uit en de redactie veegt zijn straatje ook niet schoon.

Tegelijkertijd ontstaat die indruk soms en is het ook begrijpelijk dat de gebruiker vindt dat we er soms 'zelf om vragen' door de insteek. Wat ons betreft kan en mag er best veel op Voetbalzone - ook een pittige discussie - mits het aan een aantal basisgedragsregels voldoet. Op dit moment is het wel zo dat dit individueel gewogen wordt door een van de moderators (en eventueel herwogen door een hoofdmoderator) en dat dit dus grotendeels (vrijwillig) mensenwerk is.

Overigens gaat komende zomer het hele comment-systeem op de schop en zal de moderatie ook grondig gaan veranderen. Binnen het nieuwe systeem zal er veel meer automatisch gebeuren (keywords, AI, meldingen van gebruikers) en slechts een klein percentage nog handmatig gebeuren. We hopen hiermee een flinke stap in de goede richting te zetten voor zowel de gebruikers, moderators als de redactie.

30 maart 2024 om 11:27

😴😴😴

29 maart 2024 om 09:44

Lees ik niet goed of is de tekst aangepast, waar wrodt Ajax benoemt?

29 maart 2024 om 09:52

FR010FRDAM doelt op de gekozen kop bij een eerder artikel deze week. Deze column heeft niets met Ajax te maken en is gemaakt door een individuele redacteur.

29 maart 2024 om 09:52

@bigwilles020, nee was in het artikel enkele dagen terug. Daaronder kwamen ook allerlei reacties waar Geertruida in werd gepest met zijn stotteren.

29 maart 2024 om 09:58

Ach ia, als die jongen en spraak probleem heeft en dit zo weet op te lossen is dat toch gewoon mooi voor hem, dat er eencellige rondlopen die hem belachelijk moeten maken is niets nieuw toch. En ja ik blijf het zeggen zo'n kop werkt voor ons als een rode lap voor een stier, wat weer goed is voor voetbbalzone, ik blijf het roepen het is een cirkel, als wij niet clicken en reageren dan zal voetbalzone het niet doen

30 maart 2024 om 15:47

Geert en andere voetballers moeten zich met dingen bezig houden waar ze goed in zijn dat is voetbal en geen rap. Word een beetje moe ervan. Als de 1 gaat rappen doe een ander dat ook. Dit is gewoon een vervelende lichting voetballers vroeger was dat heel anders

Voordat er mensen weer rare en nare comments gaan plaatsen. Allereerst super dapper dat hij durtft te doen. De aparte manier van praten heeft alles te maken zijn stotter probleem. Door langzamer te praten (om het heel simpel te houden) stottert hij minder. Dit zijn technieken die je kan leren bij een logopedist. Zingen wordt ook vaak gebruikt in therapie omdat dit een ander hersengebied aanspreekt dan bij het spreken.
Het zorgt wel voor een wat 1 tonige klank, maar als het voordeel is dat de zinnen vloeiend worden uitgesproken vind ik het prima.

29 maart 2024 om 08:14

Prima toch.

29 maart 2024 om 19:53

Dat is goed verwoord . Ben zelf een stotteraar of ja ben er deels vanaf. Logopedie gehad totdat ik er bij neerviel maar nog steeds heb ik af en toen nog een hapering. Presenteren voor een grote groep zou ik eng moeten vinden als stotteraar, maar vind het mooiste wat er is haha. Als je maar zelfvertrouwen hebt en de keren dat je stottert gewoon een grapje maken en door

Topper, heeft een berg overwonnen om daar te gaan zitten, dikke respect en een voorbeeld voor de jeugd! 💪🏻

29 maart 2024 om 08:33

Zeker, in deze tijd is het lastig om jezelf kwetsbaar op te stellen. Dan is het mooi als een "rolmodel" zich zo laat zien.

"als redacteur van Voetbalzone krijg je, weliswaar in veel mindere mate, regelmatig commentaar. Waar ik dat af en toe vervelend kan vinden, lijkt iedere haatreactie juist extra motivatie te zijn voor de stoïcijnse Geertruida".

Misschien ben ik een beetje een azijnzeiker, maar graag geef ik hier ook even commentaar op. Waarom zul je dit als redacteur van Voetbalzone opschrijven? Zo kun je je eigen mening bij menig artikel wel opschrijven. Totaal irrelevant als je het mij vraagt. Al helemaal in vergelijking met de situatie van Geertruida..

Verder vind ik het prachtig om te zien hoe Geertruida in zijn eigen tempo, op zijn manier zijn verhaal verteld. Op en top prof en voor velen een absoluut voorbeeld!

29 maart 2024 om 09:27

Dat is de essentie van een column: dat je een persoonlijke mening geeft. Bij andere artikelen is dat zeker niet de bedoeling.

29 maart 2024 om 10:09

Daar heb je een punt! Columns zijn wat dat betreft wel een mooie toevoeging aan jullie forum .

29 maart 2024 om 10:10

Een column is nou eenmaal een opiniestuk waar de schrijver ze mening erin giet, vrij standaard format wat alle kranten en jornalistike tv programmas gebruiken

Santi raakte geen knikker meer nadat zijn docu uit kwam, hopen dat dit bij Geertruida mee valt

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren