Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Bergwijn rekent af met ‘cliché’ rondom aanvoerders: ‘Dat vind ik echt onzin’

Laatste update:

Steven Bergwijn vindt zichzelf de leider van het huidige Ajax, zo laat de 26-jarige Amsterdammer weten in een uitgebreid interview met Voetbal International. De vleugelspits noemt 2023 het zwaarste jaar uit zijn loopbaan. Ook rekent Bergwijn af met de kritiek dat hij niet genoeg inzet levert als aanvoerder van Ajax.

Bergwijn ziet zichzelf als leider in de selectie van trainer John van ’t Schip. “Ik denk dat ze me niet voor niets die aanvoerdersband hebben gegeven. Ik ben misschien niet de leider met gebaartjes en woorden, maar ik doe het gewoon op mijn manier. Op mijn eigen manier ben ik een leider. Kijk, ik ben sowieso niet echt een prater, zeg maar.” Bergwijn stelt dat hij vooral een leider is door het goede voorbeeld te geven.

Toch vindt Bergwijn het niet nodig om als aanvoerder als eerste op de club te zijn en als laatste te vertrekken. “Nee, dat vind ik echt onzin, eerlijk gezegd. Je kan om zeven uur ’s ochtends hier aankomen, maar ja, wat ga je dan doen?”

“Ik vind dat een beetje een cliché. Je moet gewoon je werk doen en de standaard neerzetten. Je moet het op het veld laten zien: de jongens meenemen in het trainingsniveau en dat proberen te vertalen naar de wedstrijd. Dat is hoe ik het doe.”

Wel is de Oranje-international blij met zijn rol bij Ajax. “Die aanvoerdersband maakt me trots, maar de buitenwereld maakt zich er drukker om dan ikzelf. Het is maar een band, daar ga je niet beter of slechter door spelen. En je kan ook aanvoerder zijn zonder band”, aldus Bergwijn.

Bergwijn vindt niet dat de topsportcultuur bij Ajax beter moet. “Wat versta je onder topsportcultuur? Elke dag beter willen worden? Ik vind persoonlijk dat dat niet zozeer met Ajax te maken heeft, dat moet uit jezelf komen, als persoon. We zijn allemaal professionals. We hebben veel jonge spelers, maar ook die zijn hun hele leven al met profvoetbal bezig.”

Dit seizoen kwam Bergwijn tot dusver 1.897 minuten in actie namens Ajax, verdeeld over 22 optredens. Daarin wist hij acht keer te scoren en vijf assists af te leveren. Volgens Transfermarkt is zijn marktwaarde gedaald van 22 naar 20 miljoen euro. In de Johan Cruijff ArenA ligt Bergwijn nog tot medio 2027 vast.

EK


Bergwijn kan nog niet zeggen of hij volgend seizoen ook voor Ajax speelt, zo laat hij weten tegenover VI. Ooit hoopt de rechtspoot weer in de Premier League te spelen. Dit jaar is het EK in Duitsland een doel. “Ik geloof dat het kan, waarom niet? Natuurlijk is er concurrentie, maar ik denk dat ik goed in de groep lig bij Oranje. Ik heb me voor mijn gevoel wel laten zien bij het Nederlands elftal, ik heb al heel wat interlands gespeeld en was basisspeler op het WK.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Kan aan mij liggen... maar praten is als aanvoerder toch best belangrijk?

31 januari 2024 om 09:55

Nee man als aanvoerder moet je gewoon swag hebben

31 januari 2024 om 09:56

Hoeft niet perse je hebt eigenlijk twee type aanvoerders. Eentje die veel praat en alles goed zet en eentje die uitmuntend goed is waar andere zich aan kunnen optrekken zoals een Messi bijvoorbeeld. Bergwijn is echter geen van beide, dus dat maakt hem in mijn ogen geen goede aanvoerder.

31 januari 2024 om 10:39

Je hebt dus eigenlijk 3 types aanvoerders, die 2 door jou genoemde en dan het type Bergwijn

31 januari 2024 om 12:41

😅 Bergwijn doet het gewoon op zijn manier.l, volgens een zelfontwikkelde baanbrekende methode. Onzichtbaar en onnavolgbaar voor verder iedereen. Met zijn uniek leiderschap bracht hij zonder te praten het trainingsniveau op een punt waarmee Ajax tot de slechtste prestaties sinds de jaren ‘80 kwam. Het is oprecht heel bijzonder. Ik vind John van ‘t Schip een mooie vent, maar laat hem die band heel gauw afpakken.

31 januari 2024 om 12:49

Haha, beter kan je het niet omschrijven Manodedios. Als van het Schip slim is stelt hij Henderson snel aan als nieuwe aanvoerder

31 januari 2024 om 16:34

Messi is een uitzondering op de regel, en zijn teamgenoten gaan voor hem door het vuur wetende dat hij een wedstrijd in zijn eentje kan kantelen. Dat soort type captains zijn zeldzaam en alleen de allerbesten kunnen dat verooloven. Bergwijn daarintegen is niet een type speler waarvoor je als teamgenoot in het vuur springt. Integendeel eigenlijk als je ziet hoe hij meestal speelt.

31 januari 2024 om 10:11

Beetje gebrek aan zelfkennis.. in de interviews en filmpjes die ik van Henderson heb gezien is het overduidelijk dat hij van nature een leider is en zsm aanvoerder gemaakt moet worden. Laat Bergwijn zich lekker op zn eigen spel concentreren, want hij is in niks een aanvoerder.

31 januari 2024 om 11:36

Beetje makkelijk deze reacties. Waarom moet je een band hebben om belangrijk te zijn. Henderson kan nu toch alsnog een praatje houden in de kleedkamer, spelers helpen, daar heb je geen band voor nodig...

Bergwijn straalt misschien weinig uit in interviews en is geen prater. Het is wel iemand die goed Nederlands en Engels spreekt, een Amsterdammer. Weet alles over hoe het werkt in de Ajax jeugd, waar jonge spelers veel aan hebben. En dat kan gewoon in het Nederlands. Kan nieuwe spelers helpen omdat ze voor het eerst in Amsterdam wonen, van die stad weet hij alles. Misschien is Bergwijn in 1 op 1 gesprekken juist wel heel chill voor spelers, of in kleinere groepjes.

31 januari 2024 om 11:56

De band is altijd enkel symboliek geweest, maar de dingen die jij Bergwijn toeschrijft, daar beschikken alle zelf opgeleide spelers over. Waar Bergwijn niet over beschikt is arbeidsethos. Heb je hem bijvoorbeeld weleens zonder shirt gezien. Dat is geen topsport lijf hoor.

Elke keer als het vanuit Bergwijn over leiderschap gaat in interviews word ik toch een beetje droevig. Het lijkt erop dat hij zichzelf een echte leider vindt, maar hij tegelijk vindt dat hij er niks voor hoeft te doen om dat te laten zien. Andere spelers moeten van nature tegen hem op kijken omdat hij veel talent bezit ofzo, en dat is hem inziens het tonen van leiderschap? Hij hoeft niet vroeg op de club te zijn, hij hoeft niet te laten zien welke arbeid je moet leveren om de top te halen, hij hoeft niet veel te praten met zijn teamgenoten en hij hoeft niet zijn teamgenoten aan te sporen om extra arbeid te verrichten om gezamenlijk de top te halen. Ik lees juist allemaal punten waarbij ik opmaak dat Bergwijn geen leider is, en toch ziet ie dat zelf niet.

31 januari 2024 om 10:03

Grotendeels met je eens hoor Inke, maar Bergwijn geeft aan dat hij het wil laten zien op het veld: Je moet gewoon je werk doen en de standaard neerzetten. Je moet het op het veld laten zien: de jongens meenemen in het trainingsniveau en dat proberen te vertalen naar de wedstrijd. Dat is hoe ik het doe.
Ik vind het overigens wel van goed aanvoerderschap getuigen wanneer je proactief op anderen afstapt om ze aan te sporen extra hard te trainen op het veld of in de gym. Ja, het zit inderdaad wel of niet in je, maar een aanvoerder kan zoiets ook verbaal triggeren. Dat werkt overigens alleen als hij zelf ook het goede voorbeeld geeft, zoals een Tadic dat deed (naar ik heb begrepen).
Bergwijn is wellicht een leider in de groep, maar ik vind hem geen geschikte aanvoerder op basis van wat ik in het veld zie of nu hoor in dit verhaal.

31 januari 2024 om 10:04

Helemaal eens Inke. Straalt verder ook geen enkele energie uit en dat typische ‘maak je niet zo druk’ toontje lijkt me ook niet heel motiverend naar de jonkies. Zet daarnaast Berghuis die vindt dat hij en Bergwijn samen de beste 2 spelers van NL zijn en dan is wel duidelijk waarom er bij Ajax geen leiderschap in de ploeg zit. Dat is in mijn ogen het enige dat nu met Henderson zou kunnen veranderen: dat er in ieder geval iemand in de kleedkamer zit waar de rest tegen opkijkt. Want meneer Avila of Akpom luistert uiteraard niet naar een Bergwijn of Berghuis. Dat zijn in hun ogen gewoon nobody’s die het zelf in het buitenland ook niet gemaakt hebben.

Deze jongen maakt het zichzelf wel lekker makkelijk zo. Zo'n Henderson (lees: de Messias) krijgt toch enorme jeuk als die dit leest?

Het is geen prater en ook niet iemand die het meeste aanwezig is. Trainen moet vanuit de voetballers zelf komen. In principe ben ik het daar wel mee eens, maar ik snap dan nog niet waarom hij zichzelf een goede aanvoerder vindt.
Een leider is iemand die ook anderen verantwoordelijkheid geeft, dat is het enige dat ik bij Ajax zie. Alleen weet ik niet of hij de verantwoordelijkheid geeft aan anderen of dat er totaal geen leider is.

31 januari 2024 om 10:10

Als aanvoerder moet je gewoon het goede voorbeeld geven. Ookal vind je dat je zelf de sportschool niet nodig hebt, dan toch maar gewoon gaan en zorgen dat de rest met je mee gaat. Bijvoorbeeld ‘om 7 uur ‘s ochtends’ zoals hij zelf aanhaalt. Ik had een bloedhekel aan de Tadic op het veld, maar ik denk dat hij dat soort dingen achter de schermen heel goed deed.

31 januari 2024 om 10:14

Als het allemaal vanuit hunzelf moet komen kunnen we het betaald voetbal toch net zo goed opdoeken? Miljoenen per jaar verdienen maar er niet voor willen werken; hou op hoor.

Om 7 uur kom je aan en wat ga je dan doen? Het kenmerkt een beetje de mentaliteit van de heer Bergwijn zelf. Hij ziet het als zijn werk, werkt de werkuren die verplicht zijn en ik geloof ook echt wel dat hij 200 procent geeft in de uren. Alleen inderdaad de extra uren draaien om koste wat het kost beter te worden, dat mis ik weldegelijk bij Bergwijn. Bezeten zijn van het spelletje, je ploeggenoten stimuleren om beter te worden en nog even de gym in te duiken, al is het voor je conditie. Henderson die op dag 1 met van het schip naar Jong ajax zit te kijken, ik mis die bezetenheid bij Bergwijn. Een echte voorbeeldfunctie, waar je tegenop kijkt en net een paar stapjes extra doet voor zichzelf en voor anderen. Ik geloof best dat hij er niet met de pet naar zwaait, maar hij is gewoon geen aanvoerder.... klaar

31 januari 2024 om 10:16

Helemaal eens behalve dat stukje over Henderson. Dat hij bij Jong zat te kijken met Van ‘t Schip kan ook prima op uitnodiging van Van ‘t Schip geweest zijn. Vergeet niet dat Henderson niets of niemand kent in NL en ook niets van de club Ajax weet. Dus logisch dat hij ook de Toekomst moet leren kennen en daarna bij Jong gaat kijken om te weten welke jongens er misschien binnenkort bij hem in het veld staan. Dat heeft wat mij betreft niet direct een link met bewijs voor leiderschap.

31 januari 2024 om 10:36

Dat zou kunnen, maar ik heb bergwijn in die 2 jaar tijd(?) nog nooit op de toekomst gezien voor jong Ajax. Ik weet ik speel nu met vuur, kan best zijn dat ik dat gemist heb haha. Alleen Tadic zag je ook vaak op de toekomst een wedstrijdje kijken, je mist gewoon die passie en het vuur voor de club. Dat had ik bijvoorbeeld ook met Suarez, die had in mijn beleving echt een hart voor de club. Iemand die ook voor de fans speelde, voor het succes van de club. Doe punten, ik mis het gewoon allemaal en ben inderdaad wel een beetje klaar met hem als aanvoerder. Laat ik duidelijk zijn, niet als speler maar wel als aanvoerder :-)

31 januari 2024 om 12:43

In alles wat Tadic doet is geacteerd!

Ik als Ajax fan heb nog nooit zo'n achterbakse slijmbal die iets wil bereiken bij de fans en bij een hogergeplaatste.

Nou, rekent af? Hij geeft zijn mening. Een mening die ik overigens niet deel. Als je ziet hoe Henderson zich in die 1,5 week al laat zien, dat is wat mij betreft aanvoerderschap. Hij levert te weinig kwaliteit op het veld en gaat daar ook niet voorop in de strijd. Hoe hij achter de schermen is, kan ik natuurlijk niet zien. Maar we hebben een piepjonge selectie, die jongens hebben een voorbeeld nodig. Een voorbeeld die hij blijkbaar niet nodig vindt. Ik vind het eigenlijk een beetje beschamend om te lezen.

31 januari 2024 om 10:07

Omdat hij 1x bij Jong Ajax is gaan kijken op uitnodiging van Van ‘t Schip? Of bedoel je op de trainingen zelf?

31 januari 2024 om 10:29

Het feit dat hij interesse toont voor Jong Ajax is inderdaad goed. Maar ook op de trainingen en in de interviews laat hij al zien meer een leider te zijn dan Stevie, nog voor ie uberhaupt een minuut heeft gespeeld. Dat is best veelzeggend ja..

31 januari 2024 om 10:45

@suc6magnet: En omdat hij op eigen vervoer naar Almelo is gegaan, maar ook op de trainingen zelf (volgens video's en interviews).

31 januari 2024 om 12:03

Dat van Almelo zegt ook wat, want Bergwijn zat (voor zover ik weet) gewoon thuis

Is dit dan leider met een lange ij😂. Sorry steven maar jij bent het echt niet. Leiders gaan er 100% voor in alles. Kijk tadic als voorbeeld

Dan ga je van Tadic naar deze koekenbakker... Straalt in niets een goede aanvoerder uit. En goed kunnen praten, ja dat is nogal belangrijk voor een aanvoerder.

Daarnaast laat hij het in het veld ook niet zien imo.

Spreken is zilver, zwijgen is goud... Niet echt teksten van een leider wat mij betreft, ook niet in het geven van "het goede voorbeeld". Of zijn ondermaatse prestaties moeten als voorbeeld dienen hoe het niet moet...

Een goede aanvoerder had er bij Almelo geweest net zoals Henderson, dan ben je pas een aanvoerder, betrokkenheid.

Ben het wel met hem eens dat leiderschap niet altijd betekend dat je onwijs extravert en aanwezig moet zijn, dat kan je ook op een andere manier invullen.

Aanvoerder in slechte acties, je back misbruiken om 1000x naar binnen te komen voor een mislukt schot, niet scoren, te weinig assist en veeeeeel betaald krijgen.

Dit kan ik gewoon niet serieus nemen.

Kijk iedereen kan zichzelf een leider noemen, alleen goede leiders krijgen die titel van de mensen om zich heen. Dat is een groot verschil Stevie.

Als je dan gisteren Spitse hoort praten, vol passie voor de sport en de club, wil de jongere spelers wat bijbrengen. Dát is een aanvoerder.

Dit is een speler die goed kan voetballen, maar niet de persoonlijkheid heeft die past bij een aanvoerder. Dat is helemaal niet erg, maar laat hem dan doen waar hij goed en is en geef die band aan iemand die van nature al een leidersrol pakt. Is voor alle betrokkenen fijner lijkt me, ik kan me niet voorstellen dat Bergwijn blij wordt van al die vragen over zijn leiderschap elke keer.

Bergwijn was er als eerste op de Toekomst om Henderson welkom te heten. Het verhaal van Bosz van gisteren, over de manier waarop Lang Tillman welkom heette in Eindhoven laat ook een vorm van leiderschap zien. Een medespeler welkom heten en onderdeel laten voelen van de groep is ook een belangrijk aspect voor het groepsproces. Misschien dat Bergwijn daar enorm belangrijk in is.
Dat zien we als buitenwereld niet maar is wel een belangrijk aspect in zo'n internationale groep. Bergwijn kan vanwege zijn achtergrond en levenservaring een aanspreekpunt zijn voor iedereen in de groep. Als dat de reden is van de band kan ik daar prima mee leven.

31 januari 2024 om 10:54

Iemand welkom heten is niets speciaals. Je team aan de handnemen als het minder gaat spelers die verzaken aanspreken op hun gedrag. Een leider laat zijn kop niet zakken als hij mis schiet. Een leider kijkt om zichheen hoe zijn team genoten staan en stuurt ze aan. Bergwijn is eerder een moederkloek die lief een aardig wilt zijn. Maar een aanvoerder is meer dan lief zijn.

31 januari 2024 om 14:01

Je bent nog nooit onderdeel geweest van een team merk ik? Natuurlijk is het wel belangrijk dat iedereen zich zo snel mogelijk op zijn gemak voelt. In een nieuwe groep, in een nieuw land, in een andere cultuur. Als een speler een nieuweling gelijk op zijn gemak weet te laten voelen en daarmee een aanspreekpunt binnen de selectie is maakt hem dat gewoon een belangrijk aspect in de kleedkamer. Dat is ook een vorm van leiderschap, daarmee laat je iedereen op zijn/haar best presteren.

31 januari 2024 om 12:16

Als eerste op de toekomst? Al die spelers waren daar omdat ze moesten trainen. En jij denkt dat hij dat uit zichzelf deed? Ajax tv was er bij. Ff 3 keer nadenken wie hem die opdracht heeft gegeven.

31 januari 2024 om 14:07

Die laatste zin is nergens voor nodig.

Sja, ik geef hem graag het voordeel van de twijfel en jij lijkt er van overtuigd te zijn dat Bergwijn in niks een geschikt leidersfiguur of zelfs teamgenoot is.

Heeft Bergwijn Henderson bij Jong Ajax zien lopen kijken? Nee? Snel nog proberen te slijten aan Bayern München…..

Bergwijn heeft het gevoel gekregen dat hij zichzelf en zijn aanvoerderschap moet verdedigen en komt met een verklaring over zijn invulling - opnieuw, min of meer gelijkluidend aan de vorige. Wij met z'n allen, waaronder de media in belangrijke mate, hebben hem dat gevoel gegeven.

Niets ten nadele van de persoon Bergwijn en de voetballer Bergwijn, maar verlos die man alsjeblieft van de aanvoerdersband. Zijn verklaring over de invulling van de aanvoerdersrol is pijnlijk, omdat hij laat blijken niet goed in te zien wat aanvoerderschap en leiderschap inhoudt. Bovendien denk ik, als ik lees over zijn werkethiek, dat hij zelf nog wel baat zou hebben bij een aanvoerder die meer de lijn-Tadic volgt en die precies de tegenovergestelde antwoorden op de vragen van VI had gegeven.

Je zou de vraag eigenlijk om moeten draaien. Bergwijn is van mening dat ze hem de band niet voor niets hebben gegeven, maar waarvoor dan wel? In ieder geval niet omdat hij goed kan communiceren, leiderschap uitstraalt, uitblinkt in werklust, een dagelijks hogere standaard wil neerzetten of verantwoordelijkheid ziet / voelt bij de ‘ het is maar een band’ om zijn arm. Eigenlijk is de vraag die Bergwijn stelt al het antwoord. Hij heeft die band inderdaad voor niets gekregen en in het rijtje grote leiders / aanvoerders van weleer bij Ajax is hij een hele grote dissonant.

Band snel naar Henderson

En jawel hoor weer een verhaal van bergwijn die alles weer naar beneden praat. Nee je hoeft geen prater te zijn je hoeft niet vroeg op de club te zijn je hoeft niet bezig te zijn met een topsport cultuur en we weten allemaal wel wat we moeten doen. Nee bergwijn dat weten veel spelers niet. Niet in deze tijd.
Deze jongen wil gewoon lekker iedereen zelf laten beslissen en vooral geen jonge jongen leren dat je er alles voor moet opgeven. Want dat doet meneer bergwijn zelf ook niet. Die zal je nooit met z’n hoofd bij wedstrijden van jong Ajax zien. Die zit dan lekker thuis FIFA te spelen met z’n matties.
Je bent geen leider bergwijn. Kijk naar Henderson. Dat is een leider.

Het moet uit jezelf komen …. ik vind niet dat het in voorbeeldgedrag zit zoals als eerste komen op de club en laatste vertrekken….

Dit zijn allemaal uitspraken die voor mij aantonen dat zijn definitie van leiderschap niet hetzelfde is als mijn definitie van leiderschap. Alleen dat stuk over een hoge standaard ben ik met hem eens.

Maar ik vind het daarmee wel een hele beperkte definitie van leiderschap worden. De aanvoerdersband als je het een soort zichtbare status dat je tot de betere voetballers hoort. En leiderschap overlaten aan de jongens zonder band ….

Het is echt heel frustrerend, het is andermaal een bevestiging dat die band niet bij hem om
hoort. Prima voetballer ondanks alle kritiek, maar iemand die in mijn optiek door een eigen rare definitie van leiderschap niet echt die rol goed kan invullen.

Hij staat wel symbool voor dit hele seizoen, dus wat dat betreft een uitstekend voorbeeld voor de rest. Niks presteren, heel veel geld door het putje.

Van mij mag hij weg. Tadic was een schoolvoorbeeld aanvoeder, Bergwijn is een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet.

Als er betere opties in de selectie zijn voor het aanvoerderschap vind ik dat je het als Bergwijn zijnde niet eens moet willen!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren