Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

KNVB denkt aan mogelijke inkrimping Eerste divisie

Laatste update:

De economische crisis heeft mogelijk ook verregaande gevolgen voor het betaald voetbal in Nederland. Om die reden is de KNVB al enige tijd bezig met het doorspreken van enkele scenario’s die het Nederlandse profvoetbal mogelijk kunnen treffen.

Zo behoort een inkrimping van de Jupiler League tot de mogelijkheden. “We denken aan onorthodoxe maatregelen zoals het inkrimpen van de eerste divisie tot twaalf clubs”, zegt directeur betaald voetbal Henk Kesler donderdag in AD/Sportwereld. “We weten dat er onder de twintig clubs een groep is, die het ook zonder de recessie al erg moeilijk had.”

“Je zou dan als bond kunnen overwegen bepaalde begrotingsregels te versoepelen, maar de vraag is nog open of je dat moet willen. We blijven op het standpunt dat ook de eerste divisie een sportief en financieel gezonde klasse moet zijn”, aldus Kesler. Concrete plannen voor de inkrimping zijn er volgens een woordvoerder echter nog niet.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Opzich geen slecht idee
En ik vind nederland uberhaupt te klein voor 37 profclubs

19 februari 2009 om 12:40

??

eerst wel ploegen toelaten en dan nu dit?

Ik zou de eerste en eredivisie inkrimpen naar 16 clubs. daarna zou ik een tweede divisie maken (de zogenaamde topklasse) voor de overige clubs aangevuld met de amateurclubs met ambitie. Hier moet dan wel een verplichte degradatieregel zijn. Aan de promotieregel kan de Knvb dan eisen stellen.

19 februari 2009 om 14:37

Nederland moet lekker 3 * 12 = 36 divisies gaan gebruiken

1: eredivisie, 12 teams
2: 1e divisie, 12 teams
3: mix van 1e divisie clubs en amateurtop (engelse conference)

Dan 1e 22 wedstrijden (uit en thuis) met eindstand. Dan opdeling bovenste en onderse 6). Punten worden (met weging) mee genomen.

deel1: (1 tm 6)
deel2: (7 tm 12)
deel3: (13 tm 18)
etc.....
dan nog een competitie van 10 duels (uit en thuis). Uiteindelijke eindstand heeft danvolgende gevolgen:

deel 1:
1e en 2e die gaan door naar Cl,
3e, 4e en 5e gaan naar uefa,
6e.... had het in playoffs beter moeten doen

deel 2:
1e , speelt in playoff met bekerwinnaar.
5e en 6e van het 2e deel degraderen direct.
3e en 4e spelen playoff met 3 en 4 van 3e deel

deel 3:
1e en 2e promoveren direct
3e, en 4e spelen playoff met 3 en 4 van 2e deel

Elk team speelt iig 32 wedstrijden, en max 34. En spanning in elke laag

Ja, dat moet Henkie Kesler doen.
Zorg er voor dat er nog meer mensen zonder werk en zonder uitzicht op een wekelijks tot tweewekelijks uitje komen.
Zorg er voor dat de 12 overige clubs inkomsten verliezen door een daling van het aantal(aantrekkelijke) wedstrijden zoals derbies.
Doe vooral Balkenende na, kom met negatieve prikkels om te laten zien dat je een bestuurder bent die nadenkt over te nemen maatregelen.
Maar Jp heeft dan nog in ieder geval ondersteunende cijfers voor de economie, Kesler laat weer stinkende proefballonnetjes op zonder enige ondersteuning.

19 februari 2009 om 12:36

Wil niet per sé zeggen minder wedsrijden. In schotland bijvoorbeeld spelen ze meer wedstrijden in de competitie. Kan met 12 ploegen ook doen dat je tegen iedereen speelt en dat er dan een promotie en een degradatie poule ontstaat en dan tegen iedereen uit die poule ook 2 keer. Speelt iedereen dus 22 + 10 = 32 wedstrijden. Is er maar 2 minder. Bovendien heb je meer spannende wedstrijden aangezien concurrenten vaker spelen.

Bovendien zijn er eerste divisie clubs waar minder supporters komen dan bij hoofdklasse amateurs.

19 februari 2009 om 15:31

Alleen worden al die wedstrijden tussen toppers alleen door thuispubliek bekeken want de uitsupporters mogen niet mee want "die zeggen boze dingen " Ja het wordt er allemaal veel beter op!

19 februari 2009 om 12:37

Ondersteuning is er zat. Het is gewoon een feit dat er in Nederland te veel clubs zijn die zonder steun van de gemeente niet verder kunnen. Voorbeelden hoef ik denk ik niet te noemen voor je.

12 clubs is wel heel weinig, maar een kleinere Jupiler League is een goed idee. Zal de kwaliteit van de competitie alleen maar ten goede komen.

Dat is wel heel erg veel, ik zou het zelf tot 15 of 16 doen, zo verdwijnen ook gezonde clubs.

Wel goed idee inderdaad..
Maar dan moeten ze gewoon invoeren dat je een klasse daaronder krijgt met 12 clubs.. Dat je hetzelfde systeem krijgt als Engeland dat zou wel mooi zijn.. Krijg je Eredivisie, Jupiler, klasse onder de Jupiler?, Amateurs. Maar dan kan je wel doorgroeien als vereniging.!

Wat een onzin weer, inkrimpen tot 12 clubs dan is er toch helemaal niks meer aan. Welke andere competitie heeft nou zo weinig clubs!?
Wat is er mis met 20, hebben ze in het buitenland ook overal!?

“je zou dan als bond kunnen overwegen bepaalde begrotingsregels te versoepelen, maar de vraag is nog open of je dat moet willen."

Het moet niet gekker worden met de Knvb!

19 februari 2009 om 12:47

Schotland. En veel competities in landen met een vergelijkbare grote als nederland. In de grote competities zijn veel meer clubs omdat er ook veel meer grote steden zijn, meer goede spelers, en vooral meer supporters. Als er bij een eerste divisie wedstrijd maar 2000 mensen komen, dan is dat wel heel weinig.

19 februari 2009 om 13:18

Wat er mis is met 20 clubs, niets als je land maar groot genoeg is.

Zelf woon ik in eerbeek, en als ik eens kijk hoeveel clubs er bij mij in de buurt zijn
Agovv op 18 km
Vitesse op 27 km
De Graafschap 26 km
Go Ahead Eagels op 21 km

Dan is het niet zo gek die 12 clubs, dan zouder er minder clubs in financieele moeilijkheden komen, en zitten de stadions voller.
Natuurlijk is het niet leuk als er verschillende clubs moeten 'verdwijnen' of fuseren, maar zo blijven de clubs wel financieel gezonder

En over landen die 20 clubs in de hoogste divisie hebben
dat zijn ook grote landen met veel inwoners.

Italie heeft 58 Miljoen inwoners, en is 7.3x zo groot als Nederland
Spanje heeft 46 Miljoen inwoners, en is 12.4x zo groot als Nederland
Engeland heeft 51 Miljoen inwoners, en is 3.5x zo groot als Nederland
Frankrijk heeft 61 Miljoen inwoners, en is 13.4x zo groot als Nederland


Kleine landen hebben soms idd ook minder clubs
Zwitserland 10
Schotland 12
Noowegen 14 (weinig inwoners)
Oostenrijk 10

Dit even om aan te geven, dat wat mij betreft de eredivisie ook wel mag inkrimpen, dit zal ook de kwaliteit nog wel eens te goede kunnen komen

19 februari 2009 om 13:27

Is toch alleen maar mooi, dan heb je tenminste veel derby's. En de Schotse competitie is dan ook niet heel veel aan als je 4x tegen dezelfde speelt en elke 2 maanden.

Trouwens in Engeland komen bijna alle clubs maar uit 4 steden, Londen, Birmingham, Manchester en Liverpool.

Daarnaast denk ik dat als er clubs opgeheven worden de supporters niet meteen naar het volgende dorp/stad gaan omdat die 10km verder weg zit en het zullen accepteren dat hun club opgeheven wordt omdat de Knvb geen zin heeft om de begrotingsregels te versoepelen.

Ik ben hier persoonlijk op tegen, en ja ik zie er ook wel een paar voordelen aan, maar meer nadelen.

19 februari 2009 om 13:51

Je vergeet voor het gemak dat het hier bij ons om een tweede divisie gaat Waar die inkrimping plaats moet vinden. Alle door jouw genoemde competitie's zijn op het hoogste niveau in dat land. ik maak mij er sterk voor dat niemand hier weet hoe de structuur in scotland noorwegen en oosterrijk en zwitserland is opgebouwd.

19 februari 2009 om 13:59

Daar heb je wel gelijk in, maar Nederland heeft 2x zoveel inwoners als deze landen en 20 gaat toch prima? Ok er zijn dan een aantal niet zo gezonde clubs maar daar kan toch aan gewerkt worden, ik vind het een beetje radicaal om er meteen 8 uit te gooien.

trouwens ik vind die ideeen van andere reacties nog beter met de 3 competities van ongeveer 16 clubs, dan hoeven er geen clubs opgeheven te worden want daar gaat het mij om.

19 februari 2009 om 15:10

Je snapt het punt niet. Er zijn teveel clubs hier en dat maakt het helemaal niet mooier omdat er stadiums half gevuld zijn!

19 februari 2009 om 17:38

Ja vanwege al die goeie clubs uit die landen zoals..............................................

19 februari 2009 om 14:12

de andere landen zijn Schotland, Zwitserland, Denemarken, Finland en Oostenrijk. Dit zijn de landen die ik momenteel weet van een kleine competitie. Maar of je Nederland daar mee kunt vergelijken is wat anders. Competie bestaande uit een ere divisie 1e divisie en 2e divisie daar is in mijn ogen niets mis mee, het is toch raar dat je niet kunt degraderen uit de 1e divisie.

12 is wel heel weinig, Dan is zijn alle doelstellingen weeer anders. Beetje raar verhaal maar er zijn wel clubs die het echt heel moeilijk hebben.

Ik vind 18 prima, met de topklasse daaronder

Aan welke 12 gezonde clubs wil Kesler dan wel niet denken? Volgens mij zijn er niet zoveel gezonde clubs in de eerste divisie op dit moment.. Vvv en Cambuur komen bij mij als enigste op

19 februari 2009 om 12:54

Je Vergeet Gae vriendelijke vriend.

19 februari 2009 om 14:21

En Excelsior

19 februari 2009 om 18:49

en Mvv( en dat zonder steun van de gemeente)

Prima plan, ga maar terug naar 2x16 profclubs en daaronder de topklasse.

19 februari 2009 om 13:05

Kijk eens aan, wat jij zei is een hele goeie plan. Maar jammer is dat zij hier niet aan denken. haha is er geen manier om het ze te vertellen (de knvb)

Ja gewoon dit en anders tot 16 doen, en dan die afgevallen clubs in de topkalsse, samen bet de beste amateurs.

Sorry maar 12 ploegen in de Jupiler league? Dat maakt het niet echt spannender of wel? Zonde voor al die clubs en hun geschiedenis. Maar meneer Kesler denkt altijd aan het opruimen van clubs. Ze kunnen beter de bonussen van onze internationals schrappen, en dit iverdelen onde alle clubs in de jupiler league. Je moet vrijwillig voor je land willen voetballen vind ik. Ik hoop gauw dat Kesler opsodemieterd, met zijn mooie praatjes altijd zonder eens echt te kijken wat er speelt en leeft onder supporters, misschien kan hij beter eens echt met concrete dingen komen i.p.v altijd balletjes op te gooien.

Goed plan van de Knvb een aantal clubs in de eerste divisie stellen niet zo bijster veel voor. Maar dan moeten ze wel een competitie onder de jupiler league maken, zodat clubs uit die league kunnen promoveren en clubs uit de jupiler league kunnen degraderen

Dit is het slechtste idee ooit...... Waarom verlagen ze de eisen niet voor een proflicensie?
Dit geeft de clubs ook een kans om na de kredietcrisis de boel weer op te bouwen.
Hiermee doe je het voetbal de das om.

@psvronald
Waarom zou nederland te klein voor ?37? profclubs? (volgens mij zijn er officieel nog steeds 38)
Ik denk juist dat het goed is dat er meerdere (36+) profclubs zijn (alleen al uit economisch opzicht.). Want al die clubs leiden talent op en dat zal allemaal gaan verdwijnen. Wat uiteindelijk weer zorgt voor minder aanwas uit eigen land en ga zo maar door!

Kortom laat het bestaan en probeer eens te helpen, in plaats van een strop uit te delen.

19 februari 2009 om 12:52

De meeste talenten komen slechts van enkele clubs. De rest komt meestal van de amateurs. Die leiden ook spelers op.

Bovendien is Nederland eigenlijk maar groot genoeg voor 20 clubs ofzo is ooit berekend. Omdat bij meer clubs, er niet genoeg supporters zijn om de club een solide begroting te laten hebben als er meer clubs zijn. Vroeger was dit makkelijker omdat er toen minder hoge kosten waren en contracten heilig. Maar tegenwoordig moeten kleine clubs zoveel betalen dat je het niet red met die paar lokale supporters. Het is niet voor niets dat steeds meer ploegen spelers op amateur basis laten meespelen, wat al aangeeft dat ze eigenlijk profstatus niet verdienen.

19 februari 2009 om 14:44

Dat er in Nederland geen plaat is voor 38 clubs, daarvan zijn voldoende voorbeelden. Van clubs als Eindhoven, Fortuna Sittard, Mvv, Veendam, Telstar en Haarlem (en er zijn meer voorbeelden) kun je je afvragen of die werkelijk bestaansrecht hebben en zelfstandig de financiele broek op kunnen houden.

En vergis je niet. Het is een gegeven dat als er niets gebeurt en de Knvb niet zou ingrijpen, een aantal van deze clubs zal gaan omvallen. Zo niet dit seizoen, dan toch op korte termijn. Dat is niet leuk voor de supporters van die clubs, net als voor de derby's. Maar het is onvermijdelijk. Kesler doet gewoon waar hij goed voor betaald wordt, zoeken naar oplossingen voor problemen van nu en van de nabije toekomst.

Het was handiger geweest dat het hele artikel er in had gestaan, nu gaat iedereen lopen schreeuwen terwijl er niets aan de hand is

In het artikel stond ook dat de ploegen dan meer als 2x tegen elkaar spelen, (dus meer derby's
Ook stond er in dat de mogelijkheid onderzocht wordt om het op semiprof basis te gaan doen zodat wel alle clubs kunnen blijven.

En hij zegt ook tegen de journalist dat er nog niet eens een begin van een onderzoek is.

12 clubs is veel te weinig. Dan blijft er echt geen competitie meer over. 16 of 18 is een mooi aantal. Zeker de 1e divisie moet je niet te klein maken. clubs uit de eredivisie spelen nog wel eens europees en komen vaak verder in de beker. eerste divisieclubs hebben al minder wedstrijden, gun ze dan in ieder geval wat competitiewwedstrijden

De eerste divisie opsplitsen in een Noord en Zuid divisie lijkt mij een beter plan. Ik denk dat je dan per gebied meer beleving krijgt. Dan de 1e 4 van Noord tegen 1e 4 van Zuid aan het eind van competitie om uit te maken wie gaat promoveren.

19 februari 2009 om 13:04

Laat nou het Zuiden veel meer clubs hebben dan het Noorden

19 februari 2009 om 13:21

Ik kom op 9 clubs uit het noorden en 10 clubs uit het zuiden, waarvan Vvv waarschijnlijk gaat promoveren, dus niet mee gerekend. Als Volendam degradeert kom je dus bij het noorden ook op 10 uit.
Enige nadeel is dat je na een paar jaar wel een scheef geheel zou kunnen hebben als bijvoorbeeld, achtereenvolgens Willem Ii en Roda Jc zouden degraderen en bijvoorbeeld Cambuur en Emmen zouden promoveren.

Hij weet ook te melden dat de clubs in de ere-divisie "gezond" zijn.
Jezus die man heeft echt een bord voor zijn kop....

Roda : kon bijna de salarissen niet betalen.
Vitesse: regelt met de gemeente dat ze hun schulden niet hoeft af te betalen, ok wel gezond dan, maar niet op een bedrijfsmatige manier.
Feyenoord: negatief eigen vermogen van 15 miljoen. wordt bijna overgenomen.

zo kan ik nog wel door gaan. Bijna alle clubs hebben wel een of andere overheidssteun gehad, uitzonderingen daargelaten.
Ik noem dat niet echt gezond, maar aan de andere kant is het wel zo, zonder die steun was er geen betaald voetbal meer geweest, en in het buitenland zijn de problemen vele malen groter.
Ik noem een Valencia dat een tekort heeft van 300 miljoen en hun salarissen niet meer kunnen betalen (16 miljoen per maand)

Maar goed, het is en blijft een kletsmajoor

Als daaronder de topklassegestalte vindt,hoeft er dus niets te veraneren,doorstroming gewaarborgd, dus clubs met ambitie, die mogelijk niet tot deze twaalf horen (bv. Agovv) kunnen op den duur wel doorstromen!

19 februari 2009 om 12:55

de knvb grijpt elke gelegenheid aan om hun gelijk t ekrijgen..
zoals ze ook eindhoven proberen uit te bannen!
nu is weer de kredietcrisis een mooie gelegenheid om in te krimpen...
en wat iedereen roept over die topklasse??ik vind het een mooi idee maaals je het om financiele doeleinden gaat doen lost het uiteindelijk niks op..
stel je voor cambuur degradeert uit de jupiler leauge en eindhoven promoveert uit de topklasse??dan heb je een omgekeerde wereld??
de gezonde club zal dan topklasse spelen en de 'ongezonde' jupiler leauge,,,

19 februari 2009 om 12:57

kwaliteit komt altijd bovendrijven

Ik vind 12 ploegen sowieso te weinig, dan wordt de competitie nog saaier. Daarnaast dreigen er dan een aantal mooie clubs met geschiedenis te verdwijnen. Ik zie meer in een eerste divisie noord en een eerste divisie zuid met elk 10 ploegen die 3 of 4 keer tegen elkaar spelen. Daardoor heb je meer derby´s, vaker vollere stadions en daardoor comercieel interessanter. Daarnaast moet die topklasse er op termijn komen. Eerste divisie ploegen moeten ook een amateurtak krijgen en topamateurclubs moeten profesionaliseren.

12 clubs vind ik ook weinig en dat zou ik super jammer vinden

Laten ze het dan naar 16-18 clubs doen maar cker niet minder

De toelatingseisen tot het betaalde voetbal moeten hoger. Maar de Jupiler league tot 12 brengen?dat is weer te weinig. 16 zou een mooi aantal zijn. Zo hou je het Nederlandse betaalde voetbal ook een beetje goed.

Doe Topklasse moet er gewoon komen. Het is gewoon droevig dat Nederland geen doorstroming kent in het voetbal. 2 divisies van 14-16 clubs en daaronder 1 of 2 topklasses van 12 clubs.

een stom idee,
kijk naar bijvoorbeeld telstar zijn nu bezig met een nieuw stadion en worden ze naar een lagere divisie geplaatst:s

19 februari 2009 om 12:54

Als telstar goed bezig is... worden ze niet lager geplaatst. Het zal juist gelden voor clubs die niet goed bezig zijn. Die nauwelijks supporters trekken en die geen solide begroting hebben. Als Telstar bezig is aan nieuw stadion, neem ik aan dat ze genoeg toeschouwers en financien hebben om te mogen blijven.

Als dit doorgang vindt dan is het dag met het handje voor ploegen als Agovv, Fortuna Sittard, Fc Omniworld en ga zo nog maar ff door... Het is hard maar misschien wel beter voor dit soort clubs die al jaren ploeteren om alles financieel rond te krijgen.. Neemt niet weg dat het wel een groot gemis zou zijn en ik het erg vervelend zou vinden...

Ben het met de meeste reactie hierboven eens dat 16 een mooier aantal zal zijn. Als er een topklasse komt zal je wel moeten zorgen dat het promoveren en degraderen van en naar de eerste divisie mogelijk is (mits financieel haalbaar)

Naar 12 te gewoon te veel. Volgens mij vergeet de Knvb dat de eerste-divisie een kweekvijver is voor de clubs in de eredivisie. Lekker inkrimpen zodat er minder talenten kunnen door stromen! Lekker handig.
Ik ben het er wel mee eens zoals sommigen schrijven dat er een topklasse moet komen.

Als je clubs verplicht een solide begroting te hebben. En punten in mindering brengt indien dit niet het geval is. En er doorstroming gaat plaatsvinden van amateurs naar eerste divisie, dan vallen vanzelf de rotte appels terug. Maar nu kunnen eerste divisie ploegen eigenlijk doen wat ze willen want ze kunnen toch niet degraderen.

wat interesseert de jupiler league supporters nou de professionalisering van het nederlands voetbal? 0,0 meneer kesler!

Denken ze nou echt dat ik bij fc eindhoven ga kijken voor de resultaten? uh nee! Je bent er fan, als ze winnen heb ik een goed weekend, als ze verliezen kijk ik alweer uit naar de volgende wedstrijd. meespelen om een periode, hartstikke mooi, al doen we er maar even aan mee. Voor mij is er niets leuker dan mijn favoriete elftal op vrijdagavond te zien voetballen. en zo denken er nog veel meer.

Nederland is gewoon te klein om in Europa aanspraak te kunnen maken met teams.

Zorg liever voor een eerlijke promotie/degradatie in de jupiler league. Ik zie Eindhoven 10x zo lief degraderen als dat ze door Zeist er gewoon uit worden gezet.

goed idee, sommige slubs die het normaal al bijna niet meer kunnen bijbenen, kunnen dat nu al helemaal niet en ik denk als een club iets lager gaat spelen, dat ze er finalcieel op lange termijnn beter van worden en dat ze dan weer kunnen promoveren naar de jupiler league.

dan kun je nog beter 3 competities hebben, 1tm 12 in de eredivisie
13 tm 18 en de 1e 6 van de eerstedivisie in een topklasse en de ondersten van de eerste divisie in een aparte competitie, de nummers 1 van elke competitie kunnen promoveren en de nummer laatst wordt gedegradeert

dus je hebt nu dan in de eredivisie

Az
Twente
ajax
psv
heerenveen
groningen
nec
utrecht
vitesse
nac breda
feyenoord
willem Ii

in de topklasse dan
sparta
heracles
volendam
ado den haag
de graafschap
roda jc
Vvv
Rkc
Cambuur
Mvv
Zwolle
Excelsior

laagste competitie
de overige eerstedivisieclubs

19 februari 2009 om 13:16

Hier kan ik me wel in vinden! De graafschap zal toch altijd net te kort blijven komen voor een stabiele eredivisie club. En zullen waarschijnlijk ook altijd bovenin de jupiler league meedoen.

19 februari 2009 om 13:20

Dan ga je er zomaar van uit dat clubs en de fans van Sparta, Heracles, Volendam, Ado, De Graafschap, Roda en Vvv daar op zitten te wachten? Helemaal wanneer zij zelf bijv. wel gezond zijn na daar hard voor gewerkt te hebben? Vitesse is bijv. niet gezond, de Graafschap tegenwoordig wel. Vitesse krijgt hulpt van de gemeente wat competitievervalsing is en dan nu worden deze clubs ook nog eens 'teruggezet'? Bovendien vraag ik me af of fans van Willem Ii, Vitesse en Nac er opzitten te wachten dat ze zullen degraderen naar een topklasse (of wie weet Feyenoord wel). En dan is er nog het argument dat er dan veel minder wedstrijden zijn. Nee de eredivisie moet je afblijven, die is goed zo. De eerste divisie daarentegen zou best wat kleiner kunnen. Veel clubs hebben financiele problemen daar en zijn niet veel beter dan sommige topklassers bij wijze van spreken.

19 februari 2009 om 18:52

Sparta in de topklasse?? Die houden wel hun eigen broek omhoog, laat dan Vitesse maar vallen.

Peuk plan!

Eredivisie 16 clubs. Jupiler League 16 clubs. Dan houd je 6 clubs over, combineer die met de 10 beste hoofdklassers en we hebben eindelijk dat semiprof niveau! Dan hervorm je de hoofdklasse naar 4 hoofdklassen met ieder 14 clubs, en je hebt een prachtige nieuwe opzet.

Ik ben echt voorstander van een nieuwe opzet. Dit systeem is te oud, met veel te grote divisies.

oke vraagje:

wie zouden er dan moeten verdwijnen uit de Jl, een top 5 zou kunnen zijn:

- Agovv
- Omniworld
- Eindhoven
- Veendam
- Telstar/ Fortuna Sittard

laat maar eens horen waarom wel/niet.

19 februari 2009 om 13:20

van mij mogen er best clubs verdwijnen, maar wel op een zo eerlijk mogelijke manier.

Degradatie dus!! laat maar 4 clubs degraderen, laat ze ervoor vechten. geef ze een kans!

19 februari 2009 om 13:39

Tja dat zouden dan in principe wel de gegadigden zijn ja... Hoe hard het ook is voor mensen zoals ik die een van deze clubs een warm hart toe dragen.... Maar financieel gezien is het een feit.

Zou dan wel Fortuna worden denk ik in plaats van Telstar, die zijn financieel denk ik nog minder bedeeld.

19 februari 2009 om 19:06

erg simpel gesteld. Laten we gewoon kijken naar fusies, dat probeert men vanuit Zeist al jaren door de strot van limburg te duwen. Dus Eindhoven, Helmond kan bij elkaar. Rkc, den Bosch en Willem 2 ook. Agovv, Vitesse, De Graafschap en Gae ook. Telstar wordt de jeugdopleiding van Az en Sparta, Dordrecht en Excelsior krijgen hopelijk samen een stadion wel vol. Heerenveen samen met Cambuur en Groningen met Veendam. Tenslotte is de Achterhoek ook erg klein dus Twente en Heracles samenvoegen. Saneer Fc Omniworld, die zijn er toch pas bij en in het Zuiden blijft vanzelf maar 1 club over, Mvv, de rest is failliet of samengevoegd met Nec.(vvv)

En nu serieus, ga Gvd je eens bezig houden met het eerlijk maken van de regels en stel zware eisen op waaraan je je dan ook houdt en alles komt goed. Geen overheidssteun meer, voor niemand(ado,roda,vitesse enz enz)

Als je de niveau van Nederland voetbal wil verhogen, is het verstandig om 3 competities te maken van 16 clubs!

Eredivisie 16 clubs
1. Divisie 16 clubs
2. Divisie (paar amateurteams erbij) 16 clubs!

Kesler moet eens ophouden met het enorm verkleinen van de Eerste Divisie. De Eredivisie moet je terugdringen naar 16 clubs en de Eerste Divisie ook en daarbij een derde divisie ontwikkelen (topklasse) met alle andere clubs uit het betaalde voetbal die ook kunnen degraderen naar de amateurs.

Ik wil geen clubs noemen die maar even de Eerste Divisie moeten verlaten want dat zou niet kloppen. Alle clubs moeten 100% kans hebben om te laten zien dat ze in de Eerste Divisie horen of niet. Zelf ben ik dol op Agovv Apeldoorn en zie deze club liever niet zomaar even verdwijnen. Voor elke club moet er dus een eerlijke kans zijn!

Naar mijn mening moet je uberhaupt de hele divisie opengooien met promotie en degradatie van en naar de topklasses. Het heikelpunt zo oa zijn de verplichting van de knvb tot het plaatsen van lichtmasten waar kleine clubs tegenaan lopen. Als je er nu voor zorgt dat dit gesubsidieerd word door de bond heb je een eerlijke concurentie strijd met het voordeel dat je niet hoeft te saneren maar dat de competitie dat uit zichzelf doet.

19 februari 2009 om 13:48

Zo makkelijk gaat dat niet. Van amateur naar prof vereist nogal een omslag binnen de club. En als je doorlopende degradatie/promotie hebt, dan kan het zijn dat jeje hebt voorbereid op betaald voetbal en het volgende seizoen je alweer degradeerd.

19 februari 2009 om 13:58

Veranderen brengt altijd met zich mee dat er een omslag gemaakt dient te worden. Als een club op voorhand weet dat er een mogelijkheid tot degradatie is zal het ongetwijfeld ook beter en realistischer budgeteren ipv afhankelijk zijn van een klein percentage tv gelden wetenende dat je toch in de divisie blijft en dus bereid bent een risico te nemen. En dat het zo gaat kun je zien aan het aantal clubs in de problemen. Waarschijnlijk komt het de sterkte van de eerste divisie vanwege de concurentie en de financiele situatie van de clubs alleen maar ten goede. Het vraagt om realiteitsbesef!

19 februari 2009 om 14:43

Maar als ze van amateur naar prof gaan, betekend dit dat een gedeelte van de selectie afvalt, omdat die er waarschijnlijk voor kiezen om geen prof te worden. Dan moet je je selectie nog gaan aanvullen en dat kost geld. De kans is groot dat een dergelijke club echt moet gaan strijden voor degradatie, ook vanwege het nieuwe team etc. Stel ze degraderen weer, dan gaan de betaalde prof-spelers weer weg en kunnen ze de halve selectie weer aan gaan vullen etc. Dat lijkt me niet bepaald gezond voor een club.

ps. of clubs realistischer gaan budgetteren weet ik nog net zo niet. Je hebt ook dikke kans dat ze juist onverantwoorde uitgaven gaan doen, om ten koste van alles erin te blijven. En dat zal dan waarschijnlijk gebeuren bij de clubs die onderaan bungelen en vaak al niet financieel bijster sterk staan.

wellicht is een gefaseerde promotie/degradatie regeling een mogelijkheid. Bijv dat de slechte club van de afgelopen 5 jaar degradeerd en de beste promoveert. Iets in die richting? Dan krijgen de nieuwe clubs ook wat ruimte om zich te settelen en dan is het geen komen en gaan van clubs.

19 februari 2009 om 15:54

Eigenlijk geef je precies aan waar ik op doel. Met de vaste klasse die er nu bestaat zijn er eveneens de financiele problemen bij clubs. Dus dat verlies of win je er niet mee. Wel zullen die clubs die je nu uit competitie moet halen vanwege de financiele situatie met een degradatie regeling zechzelf verwijderen uit het voetbal. Dat is een soort van zelfzuivering van het betaalde voetbal bovendien werkt het eerlijke concurentie in de hand iets wat in een vrije economie sowieso voor de hand lijkt te liggen.

Hetgeen je noemt in je laatste alinea kan ik wel volgen maar is denk ik oneerlijk aangezien de knvb dan beslist welke club wel of geen bestaansrecht heeft. Gezien de omstandigheden bij een voetbalclub ik noem bijv historie of in het verleden behaalde resultaten, lijkt het me dat zo een plan op erg veel tegenstand zal kunnen rekenen. Waar je moet proberen het bij zelfregulering te houden naar mijn insziens.

Haha die inkrimping moest er allang komen. Zie de fusie Eindhoven/helmond, Fc Limburg moest er komen, Eindhoven moet verdwijnen, degradatie uit de eerste divisie etc. Nu is de kredietcrisis weer reden om in te krimpen. Los van het feit dat dit misschien wel verstandig is, gaat het de Knvb alleen maar om die inkrimping en niet zozeer de kredietcrisis. Dit doel stond al een tijdje geleden vast en elke mogelijke reden wordt hiervoor aangegrepen.

Dit komt Kesler maar al te goed uit. Heeft hij eindelijk een excuus gevonden om de competitie te verkleinen. Kredietcrisis de schuld geven, lekker makkelijk!

19 februari 2009 om 13:50

Waarom zou Kesler dat willen dan?

19 februari 2009 om 13:52

Het is toch allang duidelijk dat dit er door moet komen? Misschien is het wel een principekwestie geworden? Zou niet de eerste keer zijn dat machogedrag de boventoon voert bij beleidsbepalers.

19 februari 2009 om 13:53

Kesler is altijd een voorstander geweest van inkrimping van de eerste divisie, dit heeft hij ook nooit onder stoelen of banken geschoven.

De kredietcrisis is dan een goed excuus om dat eindelijk door te gaan voeren. Waarschijnlijk worden clubs als Telstar, Haarlem en Eindhoven hier de dupe van en dat is zeer triest.

19 februari 2009 om 14:01

Ben ik met je eens, zou het ook jammer vinden als die clubs ophouden met bestaan in het profvoetbal. Ik wist alleen niet dat Kesler daar altijd al een voorstander van was.

Dit vindt ik echt een slappe maatregel. En lijkt om een paralel te trekken naar het scheidsrechters korps sterk op marchanderen.

als hij echt de boel wil aan pakken begin je in de eredivisie.
die ga je in krimpen naar b.v. 14 ploegen of zelfs 12 ploegen, vervolgens degraderen de andere ploegen naar de eerste divisie die dan samen met de 6 tot 8 hoogst geklasseerde een divisie vormen. De 12 tot 14 die daar weer buiten vallen vormen dan een tweede divisie en top klasse aangevuld met enkele clubs uit de hoogste amateur afdeling. Daar buiten zullen er door natuurlijke selectie zoals die nu al aan de gang is een aantal clubs verdwijnen uit het betaalde voetbal. Dit plan zou voor meer strijd kunnen zorgen, de middenmoot is dan eigenlijk opgeheven waardoor je of voor promotie strijd of tegen degradatie. het nadeel dat echter blijft is dat je dan 3x per seizoen tegen elkaar speelt de beker nog daar buiten gelaten.

ja meneer Kesler als u dit plan had geopperd zou onmiddelijk heel nederland op z'n kop staan, maar dan had u meer ballen getoond dan met dit half bakken onzaligmakende plan.

Waarom weer alleen de focus op de eerste divisie. In de eredivisie zijn er diverse clubs die ook voor de recessie een forse schuld hadden. Recent zijn ondermeer Roda, Nec, Vitesse, Ado en Willem Ii naar buiten getreden met (zware) verliezen. Ook Feyenoord zit er niet meer zo warmpjes bij. De meeste van vorengenoemde clubs hebben of krijgen steun van de gemeenten. Kijk maar recent naar Roda.

Competitievervalsing in optima forma noem ik dit. Want waar waren deze clubs geweest zonder overheidssteun?

Nee dan maar weer die kleine cluppies aanpakken, die niet door gemeenten worden ondersteund.

Juist de Knvb moet in deze crisistijden de clubs een helpende hand bieden.

Want met zulke zotte opmerkingen zullen sponsors ook niet staan te trappelen om de kleine(re) clubs te helpen, als er toch al geen toekomst mogelijk lijkt.

Knvb pak nou eens de grote(re) clubs aan. Maar dat durft Kesler niet of is hij bang dat hij dan niet meer in de lederen business-seats van deze clubs kan plaatsnemen en zich copieus kan laten bedienen?

Het wordt tijd dat de clubs zich laten horen.

Solidariteit is toch wel het minste dat men als club kan doen!

19 februari 2009 om 15:15

Niks competitie vervalsing. Het is de normaalste zaak van de wereld op voetbalgebied kijk maar is naar de schulden in alle topvoetballanden!

Wat jij zegt slaat dus kant nog wal aangezien je bijvoorbeeld Nec ado en willem Ii noemt die gewoon veilig staan. Enige team dat momenteel dreigt kapot te gaan is Roda. Feyenoord heeft alitjd schulden gehad maar bevind zich ook veilig en kan gewoon blijven bestaan.

Ik ben het er volledig mee eens dat bij de 1ste divisie de nodige teams mogen/moeten verdwijnen. Simpelweg voegen ze niks toe aan het voetbal. Slechte spelers en half lege stadions voegt niks toe aan voetbal!!! Daarnaast is het belangrijk om de concurrentie te bevorderen dus ook instroom van onderaf, het zogenoemde degraderen en promoveren dus. Terug naar 16 teams voor jup. is goed! En zelfs de eredivisie zou van mij wel terug kunnen naaar 16, het voetbal wordt er uiteindelijk alleen maar beter op!

19 februari 2009 om 15:24

het is normaal in de voetbalwereld ja, maar daarom hoeft het niet getolereerd worden.

20 februari 2009 om 13:36

Jouw betoog slaat werkelijk nergens op. Ado is veilig? Dit is zo door toedoen van de gemeente. Vitesse idem dito.
En ons vergelijken met andere landen is sowieso een farce, want zelfs in ons land meet men met 2 maten. Eerlijk zou zijn, geen overheidsgeld in clubs,punt. Als je de broek niet kan ophouden, jammer dan.
Als alle toplanden iets fout doen, moeten wij het dan ook maar doen? Slaat helemaal nergens op, natuurlijk is het competitievervalsing.

Knvb is lekker bezig verneuken het voetbal al met al die regels en nu dit?..

19 februari 2009 om 15:15

Dit is juist een goede maatregel om het voetbal in nederland Top te houden

Er zijn clubs met schulden waarmee een normaal bedrijf al 10x failliet zou zijn geweest. Op een gegeven moment moet de Knvb daar grenzen aan stellen, om de hele bedrijfstak gezond te houden. Als er minder clubs zijn, hoeven de tv-gelden ook verdeeld te worden onder minder clubs, dus de clubs die erin blijven profiteren daar ook weer van. Ik kan de boekhouding van de clubs niet zien, dus ik kan niet weten wie er eventueel beter kan opdoeken, maar het lijkt mij duidelijk dat er ploegen zijn die niet veel bestaansrecht hebben.

12 clubs is simpelweg te weinig, dan gaat de hele aantrekkelijkheid van de eerste divisie eruit. Het grote bezwaar tegen 16 clubs is dat ik 30 wedstrijden per seizoen veel en veel te weinig vind. Als je dat dus doet moet er een tweede bekertoernooi komen met een pouleronde bijvoorbeeld, waardoor iedere club gegarandeerd 37 wedstrijden speelt (30x competitie + 6x poule 2e bekertoernooi + 1x knvb-beker). Wellicht is het een idee om ook de eredivisie en de Belgische 2e klasse in te krimpen tot 16 clubs (1e klasse Belgie gebeurt al) om dan met al die clubs een bekertoernooi te spelen in 16 poules van 4, waarvan de poulewinnaars naar de knockoutfase gaan. Dan krijg je een leuk toernooi met leuke wedstrijden en spelen de clubs ook niet zo belachelijk weinig wedstrijden.

Daarnaast is er maar 1 mogelijkheid in mijn ogen om de competitie in te krimpen: er moet zo snel mogelijk een topklasse komen met een fatsoenlijke promotie/degradatie-regeling. Door versterkte degradatie kan je de eredivisie en eerste divisie zover inkrimpen als je maar wilt.

Is natuurlijk een goed plan om de Jupiler League in te krimpen naar 16 clubs, want dan zijn al die clubs die onder in staan en zoveel financiele problemen hebben ook gelijk weg kunnen ze lekker in de topklasse spelen waardoor ze niet failliet kunnen gaan. Ik vind wel dat je de Eredivisie niet moet inkrimpen, 18 clubs is al niet super veel voor de hoogste compititie van ons land.

Veel mensen hier zeggen wel mooi ''deze clubs kunnen wel weg'' o.i.d., maar wat zou je zeggen als je zelf supporter was van zo'n club? 12 clubs is trouwens sowieso al veel te weinig. Doe dan 16 clubs als het perse moet.

ik denk dit:

eredivisie clubs die tussen de eerste eredivisie zitten

ajax
az
psv
Fc Twente
fc groningen
sc heerenveen
nac
utrecht
feyenoord
heracles almelo
vitesse
willem ii
fc limburg(?) anders roda Jc

fc emmen
sparta r'dam
vvv - venlo
ado den haag zwolle
dordrecht
de graafschap
fc volemdam
veendam
rbc roosendaal
fc denbosc
top oss
mvv

deze clubs zitten tussen deze 2 in


ploegen die op komst zijn of infinacelen prut zitten

foruna
cambuur
agovv
Eindhoven
Fortuna Sittard
gc head eageles
helmondsport

deze nog aan gevuld met amateurs die de stap over wegen en gewoon de laaste 3 degraderen en de beste 3 promoveren of de beste 2
en dit gewoon geen play-offs
feageeer effe als je iets hebt of zo

en iedereen speelt 3 x tegen elkaar zodat je toch rond de 30 wedstrijden zit kwa loting kijken wie uit of thuis speelt

19 februari 2009 om 16:39

dit is niet te begrijpen, hoe vaak ik het ook lees. kan je het wat duidelijker neerzetten aub?

19 februari 2009 om 16:41

ik denk dat dit de beste is kijk 12 ploegen.
in elke divisie die 3 keer tegen elkaar spelen(trouwens 3 compitities)
en kwa loting beslissen wie thuis of uit mag

19 februari 2009 om 17:19

Dit slaat dus echt helemaal nergens op. Je rijtjes raken kant nog wal. Vitesse Utrecht Roda zijn absoluut eredivisie clubs maar hebben niet veel centen.

Cambuur, Go Ahead en Helmond sport zijn subtop en top eerste divisie qua klassering en financien.

emmen dordrecht veendam en oss schat ik lager in dan 3 bovenstaande clubs.

mjaaa des mijn mening mar...

19 februari 2009 om 18:08

hsb84 dit is alleen competitie indeling en niet einstand

2x 16 ploegen lijkt mij groot genoeg. Als je het nog kleiner maakt, heb je wel erg weinig wedstrijden (of zoals in schotland vaak dezelfde tegenstander). Vindt ik persoonlijk minder, zeker voor de huidige middenmoot.

(verdeling)wil wel zeggen meer klassiekers, maar ook minder interessante klassiekers (te vaak).
Ik vergelijk dit niet met schotland, omdat het daar alleen maar om de klassieker draait.

laat deze man a.u.b met pensioen gaan of zo als hij nog maar met die absurte ideen komt.
Hij kan wel met een exstra competie komen maar dan wel op een eerlijk manier dus 16 clubs in de eerste divisie zou kunnen, maar stel dan in de laaste 4 degraderen en laat ze dan op nieuw in een klasse lager strijden voor promotie met een antal amateurs wat dat geen amaterus meer zijn.

Dat lijkt me wel rieel maar hij miet niet op eens met zulke onzin komen met de eerste divisie naar 12 clubs te doen

19 februari 2009 om 17:04

Als er dan nog een soort Topklasse zou komen zal dat wel raar zijn. Dan zijn er alsnog meer profclubs en dan schiet je er al helemaal niks mee op.

Okee...ik ben het er mee eens dat Nederland teveel profclubs heeft op dit moment. Sommige clubs, bijv.b. Telstar, Fc Eindhoven, Haarlem & Omniworld, trekken gemiddeld stukken minder toeschouwers dan menige Hoofdklasser of soms zelfs 1e klasser.

Dus ja, ik zou het best wel een goed idee vinden om die Topklasse in het leven te roepen.

Maar....ik vind wel dat die ouwe l*l van een Kessler een beetje op een vieze manier zn zin wil doordraven... De kredietcrissis gebruiken om je zin door te drijven is gewoon walgelijk.
het wordt tijd dat die dwaas met pensioen gaat.....

De Eerste divisie mag inderdaad teruggebracht naar de 16 teams (=30 wedstrijden). Dat lijkt mij niet te groot en niet te klein. De inkrimping moet wel plaatsvinden dmv degradatie op natuurlijke wijze naar een nieuwe Tweede divisie van eveneens 16 clubs. In het begin zal deze divisie uit bijna alleen maar amateurploegen bestaan. De Eredivisie mag ook wel teruggebracht worden naar 16 clubs of zelfs naar 10. Dan heb je echt de topploegen bij elkaar. Met 10 clubs dan wel een dubbele competitie (36 wedstrijden). Onder de Tweede Divisie moet een Regionaalliga komen van 2x16 clubs. Beide kampioenen promoveren naar de Tweede divisie, dus geen playoff wie er mag promoveren. Daaronder 4 Hoofdklassen met ook ieder 16 clubs. Onder de Hoofdklasse zie ik graag 12 Eerste klassen komen die naar provincie worden ingedeeld met ieder 14 ploegen. Tweede divisie en Regionaalliga's moeten semiprof zijn. Dat kan zijn dat een club prof, semiprof of amateur is. Alleen de Eredivisie en de Eerste divisie zullen prof zijn.

Kort samengevat:

Eredivisie: 10 of 16 ploegen (36 of 30 wedstrijden)
Eerste divisie: 16 ploegen
Tweede divisie: 16 ploegen
Regionaalliga: 2x16
Hoofdklasse: 4x16
Eerste klasse: 12x14

Iedere kampioen mag promoveren, dus Geen playoffs tussen de kampioenen. Ik ben benieuwd wat jullie van deze opzet vinden.

Ik heb het gevoel dat mensen die voorstander zijn voor het inkrimpen van divisies naar getallen onder de 16 er weinig van snappen.

Stel je krimt de eredivisie in tot 12 a 14 ploegen. Dat betekent dat clubs als de graafschap, volendam, ado den haag en sparta een divisie lager spelen. Wat automatisch inhoudt dat clubs die nu rond plaats 10 a 14 spelen opeens degradatie kandidaat worden. Dan praat je dus over clubs als Utrecht, Vitesse, Nac en Nec. Wat denk je dat er met zo'n club gebeurt als die nu een grotere kans heeft om te degraderen en dat dat onverhoopt ook gebeurt? Spelen ze opeens het jaar erop in de 1e divisie? Grote geldproblemen, aangezien de budgetten in de eredivisie omhoog gaan en het gat dus groter wordt. Dus gevolg. Nog meer clubs in de problemen in plaats van minder. De top 10 van Nederland wordt alleen maar rijker, de rest armer.
1 Minder jaar en je club staat op de rand van de afgrond.


vind 12 clubs wel heel erg weinig. Maar inkrimping is onvermijdelijk. Alleen maak er dan 14 tot 16 van met topklassen eronder.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren