Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Felle kritiek op ‘niks doen’ medici Ajax: ‘De reanimatie was dramatisch’

Laatste update:

De reanimatie van Abdelhak Nouri afgelopen zomer was op alle fronten dramatisch, zo zeggen twee artsen anoniem in gesprek met het Algemeen Dagblad. De middenvelder van Ajax had nooit in een stabiele zijligging gelegd mogen worden. De hulpverleners verloren kostbare tijd doordat ze bezig waren met zijn tong en wellicht een hartstilstand over het hoofd zagen.

NRC meldde dat de familie van Nouri inmiddels een letseladvocaat in de arm heeft genomen. De krant schreef dat de familie dat heeft gedaan omdat Ajax vooralsnog ‘geen volledige helderheid’ wil verschaffen over wat er precies is gebeurd. Ajax en de KNVB meldden dat Nouri op de hoogte was van zijn hartafwijking. "Nouri werd in een stabiele zijligging gelegd, maar dat wordt in de medische wereld nooit gedaan. Tenzij iemand dronken is en gaat braken", aldus een SEH-arts (Spoedeisende Hulp).

De procedure is volgens de artsen eigenlijk simpel. Als iemand onwel raakt, moet eerst gekeken worden of hij aanspreekbaar is. Daarna moet de pols gecontroleerd worden op een hartslag. "Is die er niet of er is twijfel, dan ga je reanimeren. Aan de tong trekken en in een stabiele zijligging leggen, is in feite hetzelfde als 'niks doen'", vervolgt de SEH-arts.

"Ik zag op de beelden geen bewegingen die passen bij een reanimatie", aldus een ‘vooraanstaande anesthesioloog’ volgens de krant. "Dat was over een vrij lange periode. Als er vijf minuten niet gereanimeerd is, treedt beschadiging van de hersenen op. Hoe langer het duurt, des te ernstiger de beschadiging. Ik kan me niet voorstellen dat een sportarts die cursus (reanimatie, red.) niet heeft gehad."

Volgens de SEH-arts was de reanimatie ‘dramatisch’: "Hij had de kans om er goed uit te komen. Die kans heeft hij nu niet gehad. Ajax zegt elke keer dat er goed is gereanimeerd, maar ook op basis van tv-beelden durf ik te zeggen dat dat niet zo is. Ik heb nog geen collega gesproken die het niet met me eens is. In feite is er acht minuten niks gedaan."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Als dit echt zo is dan dienen de betrokken partijen zwaar gestraft te worden. Hoe goed alle intenties ook waren, die jongen is voor de rest van z'n leven getekend en z'n familie ook. Laat de onderste steen maar boven komen opdat dit nooit meer zo gruwelijk fout mag en kan gaan

7 januari 2018 om 08:43

Gelukkig bestaat er zoiets als internet zodat wij allemaal vanaf de zijlijn kunnen gaan roepen. Helaas maken medici ook fouten en zijn zij ook maar gewoon mensen. Daarnaast waren wij niet bij de situatie aanwezig dus laten we vooral even pas op de plaats maken totdat er een oordeel over deze hele kwestie is geveld.

De familie van Nouri wil uiteraard gerechtigheid maar daarmee krijgen ze helaas deze jongen niet terug zoals hij was.

7 januari 2018 om 09:25

Ik ben zelf geneeskunde student en toen ik de beelden terug zag vond ik het ook al raar dat de reanimatie zo werd uitgesteld. Dat is dan echt geen gevalletje "foutjes maken we allemaal". Als arts kun je zo'n inschattingsfout echt niet maken, dat is een grove medische misser.

Aan de andere kant is het niet uitgesloten dat Nouri in de eerste minuten nog ademde/een hartslag had, en daarna verder verslechterde. Maar de artsen/ajax zal dit normaal gesproken niet in het openbaar gooien.

7 januari 2018 om 09:39

Dus us het toch ook te gemakkelijk om vanaf de zijkant (of vanuit de luie stoel thuis) een exact oordeel te geven. Als fouten gemaakt zijn dan moet dat zeker onderzocht worden, maar ik heb wel moeite als anonieme artsen ineens van alles lopen te roepen.

7 januari 2018 om 09:48

Ze gaan toch alles uitzoeken hoe het ging en welke fouten er waren. ik ben geen geneeskunde student en zou het ook niet aanraden omdat je fouten kan maken,en iedereen maakt fouten ook al wil je het nooit.

7 januari 2018 om 09:52

"Aan de andere kant is het niet uitgesloten dat Nouri in de eerste minuten nog ademde/een hartslag had"

Ja dus mogen deze artsen deze conclusie totaal niet trekken

7 januari 2018 om 09:58

AsRoma8

Ook de verzorgers van de tegenstander stonden om Nouri en hielpen. Er zijn dus 4 mensen geweest die niet gelijk hebben besloten om te reanimeren. Als 1 persoon een verkeerde conclusie trekt is het mogelijk.

Maar ik geloof niet dat er 4 mensen met een diploma tegelijk dezelfde fout maken. Daarom geloof ik dat er ademhaling en hartslag was.

7 januari 2018 om 10:58

Dat zou inderdaad kunnen, een familielid van mij had dat ook. Eerst in elkaar zakken en nog een (slechte) hartslag/bij bewustzijn en pas 10 minuten daarna een hartstilstand. Dus inderdaad, we zouden hier even pas op de plaats moeten maken omdat we gewoon niet alle feiten kennen!

7 januari 2018 om 11:06

@ d Bergkamp
De artsen lieten de ehbo artsen van de tegenpartij gewoon niet in de buurt komen. Kijk maar naar de beelden.
Steeds als ze wilden schermen de artsen nouri af.

Ik zei dat meteen toen ik de beelden zag.
Gewoon waardeloos van die artsen..

7 januari 2018 om 11:17

Goed zeg dat je dat allemaal meteen zag vanuit je luie stoel Barqa. Ook knap dat jij vanaf je stoel kon zien dat er geen hartslag was.

7 januari 2018 om 11:18

als jij arts bent weet je ook dat je pas kan reanimeren als er geen hartslag meer is.. dus jij weet dat vanaf de zijlijn?

7 januari 2018 om 12:19

Nee joh dat zeg ik nie, ik zeg niks over hartslag.. Kijk gewoon naar de beelden hoe amateuristisch ze bezig waren. Een van de eerste dingen wat je normaal doet is sowieso die aed aansluiten. Zelfs dat is niet gedaan. Daarnaast gaven ze de andere artsen niet eens een kans om wat te doen. Bekijk gewoon de beelden. Triest gewoon joh..

7 januari 2018 om 13:45

Wat zeg jij nou? Meteen die aed er op? Als je geen idee hebt wst er moet/kan gebeuren in zo'n situatie moet je er ook geen mening over geven.

7 januari 2018 om 17:58

Een AED aansluiten is gewoon heel handig, zelfs voor artsen. Vanaf de buitenkant kun je niet zien of een hart klopt, stilstaat of onregelmatig beweegt.

7 januari 2018 om 18:58

Een aed aansluiten is altijd goed bij twijfel. Dat apparaat gaat heus niet uit het niets schokken toedienen, maar houd wel in de gaten of er hartslag is.

9 januari 2018 om 07:25

Dit is dus niet het geval. Het schijnt zo geweest te zijn dat de ambulancebroeders zich kapot zijn geschrokken en tot reanimatie over wilden gaan. Dat gebeurde echter pas na 8 minuten omdat de sportartsen met Nouri bezig waren en het niet gebruikelijk is om als hulpverlener een arts te overrulen.

Het is duidelijk dat de Hartaanval/ritmestoornis niet of iig niet tijdig herkent is door welke arts dan ook. In de richtlijnen van Fifa staat dat als een speler uit het niet neervalt, niet meer aanspreekbaar is, dat er direct uitgegaan moet worden van een hartprobleem en tot reanimatie over moet worden gegaan.
Dit is dus ook niet gebeurd.

Op een bepaald moment staan er 4 personen bij hem en lijkt er allemaal niet zoveel aan de hand. De artsen van Ajax en Bremen die leggen hem in de stabiele zijligging en uiteindelijk neemt de Ajax arts het over.

Dan gaat het plotseling toch niet goed en wordt hij alsnog gereanimeerd.
Wat er in de tussentijd is gebeurd (had appie wel of geen hartslag) dat weten WIJ niet, maar grote kans dat als er van hartproblemen was uitgegaan, dat Appie dan een betere kans had gehad om hier van te herstellen.

Dat er grote fouten zijn gemaakt is waarschijnlik , of die verwijtbaar zijn dat moet nog blijken. Ik en John Beering ( Letselschadeadvocaat fam.nouri) denken van wel.

7 januari 2018 om 09:12

Onzin, niemand doet iets bewust verkeerd. Laat het toch allemaal rusten. Ajax heeft het niet geweten. Het werkt heel simpel, Nouri heeft een probleem, dit wordt besproken met de Knvb arts en Ajax bedrijfsarts (sportarts neem ik aan in deze). Deze mogen dat niet delen met de werkgever (ajax), doen ze dit wel dan zijn ze strafbaar, wet privacy heet dat. Alleen Nouri zou deze informatie hebben kunnen delen met zijn werkgever als hij dat noodzakelijk vond. Nouri is gewoon 100% zeker weten geïnformeerd over zijn afwijking.

Niemand van ons was erbij en dus niemand kan weten wat er gebeurd is. Men roept alleen maar wat hier op basis van halve informatie en onwetendheid. Laat het rusten!!.

7 januari 2018 om 09:26

Het weten van de afwijking en laat beginnen met de reanimatie zijn wel twee verschillende dingen. Het laatste mag je die arts toch wel aanrekenen? Uitzoeken hoe e.e.a. Verlopen is en had moeten lopen ligt in ieder geval voor de hand.

7 januari 2018 om 09:34

Was je erbij? De stabiele zijligging wordt gebruikt wanneer een slachtoffer buiten bewustzijn is en een stabiele ademhaling heeft. De stabiele zijligging zorgt ervoor dat de luchtweg vrijblijft. Dus hoogst waarschijnlijk had Nouri de eerste minuten een stabiele ademhaling en dus ook een hartslag en is deze dus danig veranderd na een aantal minuten waarop besloten is te reanimeren. Uitgaande dat de arts de juiste protocollen heeft gevolgd zou het als bovenstaande gelopen kunnen zijn en heeft er niemand schuld. En aangezien er niemand bij was kan ook niemand oordelen wie er schuldig is en wie wat fout gedaan is. Laat het rusten!

7 januari 2018 om 10:28

Dat wekt dan nog altijd de vraag op van de AED die minutenlang aan zijn voeteinden stond maar nooit is gebruikt. Ik geloof er in dat de artsen hun beroep zo goed mogelijk wilden beoefenen, ik geloof ook dat er (afgaande op alle omstandigheden) in eerste instantie ademhaling en hartslag was. Maar toen die wegvielen, waarom werd de AED toen niet ingezet? Zijn daar speciale richtlijnen voor wanneer het handmatig/machinaal moet gebeuren? Ik weet daar heel weinig van af, maar het verwonderd me als buitenstaander(/leek) wel. Als de reanimatie daadwerkelijk dramatisch is verlopen (voorlopig niet meer dan een suggestie overigens), dan mag Ajax de borst nat maken... Dat zou voor alle partijen een verlies zijn, al valt dat natuurlijk niet te vergelijken met het verlies van Appie.

7 januari 2018 om 10:31

Waarom krijgt alleen Ajax de ‘schuld’? Er waren nog drie andere artsen ter plekke aanwezig als ik me niet vergis. Althans zo ken ik het verhaal.

7 januari 2018 om 10:42

Die zijn toch een heel stuk monder verantwoordelijk. Ik vraag me af hoe bekend het was bij Ajax zijn hartafwijking als de Boer het al niet wist. Want je zou toch zeggen dat de ajax arts gelijk moest weten wat er aan dr hand is met zijn informatie.

7 januari 2018 om 11:09

Uhmm met je werkgever wordt die info wel gedeelt aangezien zij jouw sturen voor een check up

7 januari 2018 om 11:19

@lee112, Nee, dit wordt en mag niet gedeeld worden. Het enige wat een bedrijfsarts kan meegeven aan de werkgever is dat bijvoorbeeld de werknemer aangepast werk moet hebben, inhoudelijk mag de arts niets delen met de werkgever en doet hij dat wel dan is de arts strafbaar.

7 januari 2018 om 10:03

Geniux, dat lijkt me niet! Dan houden we straks geen arts meer over, want dan leven ze met zn allen in een angstcultuur. Als er fouten zijn gemaakt, dan is dat verschrikkelijk en moet worden voorkomen dat ze weer gemaakt kunnen worden. Maar de wereld is niet maakbaar, helaas!

7 januari 2018 om 10:31

@Jaakke,
Mochten de aanwezige artsen aanwijsbare fouten hebben gemaakt moeten ze uiteraard gestraft worden net als iedereen. Als een vrachtwagenchauffeur een dodelijk ongeluk veroorzaken door een oplettendheid wordt deze ook vervolgd net als een politieman die iemand met alle goede bedoelingen wil aanhouden en deze raakt gewond doordat oom agent zn werk niet doet zoals mag mogen verwacht.
Uiteindelijk is het aan de rechter om te oordelen of de artsen nalatig zijn geweest en om te beoordelen of dit ernstige leed te voorkomen was geweest.

7 januari 2018 om 11:53

Tornado72, wat is nalatig. Men heeft getracht hem te redden, anders was Nouri er helemaal niet meer geweest. Dus van de ene kant is hij wel gered van de dood. Dat het anders had kunnen lopen, dat zou kunnen, maar ik vind niet dat je mensen daarop kunt straffen.

7 januari 2018 om 12:21

Dat lijkt mij aan een rechter om te bepalen niet aan ons.

7 januari 2018 om 17:36

Als de familie van mening is dat er niet correct gehandeld is door de betrokken medici, dan kunnen ze hun klacht indienen bij het medisch tuchtcollege. Die zullen dan de zaak inhoudelijk bekijken en oordelen of de geldende protocollen correct zijn opgevolgt of niet.

Pas dan weet je of het echt zo is of niet. Zolang de familie geen klacht indiend, zullen wij nimmer weten of er corect gehandeld is of niet.

Verschrikkelijk om te lezen, al deze moddergevechten over het lot van Nouri. Of het allemaal nou wel of niet waar is, tot aan deze week leek alles al erg genoeg maar verliep het in rust en respect. Respect voor de familie, voor Ajax en voor nouri in het bijzonder. Welke wending heeft er plaatsgevonden, dat nu ove elkaar heen wordt gevallen om weer een schuld t verschuiven? Een anonieme SEH arts ook nog. Kom op joh, als je zulke stevige statements maakt in de pers, waarom anoniem blijven.

7 januari 2018 om 08:52

Omdat je als arts nou eenmaal graag anoniem wilt blijven. Straks staat hij/zij bekend als de arts die dit/dat heeft gezegd over Nouri. Stel je komt een keer op de SEH terecht, dan kan dat invloed hebben op de relatie met je patiënt.

7 januari 2018 om 09:09

Klopt, en daarom is het beter om niks te zeggen of gewoon bij naam als je er zelf achter staat wat je zegr.

7 januari 2018 om 09:27

Het is echt super laag om zoiets anoniem te doen, want degene over wie het gaat kan zich niet eens verdedigen. In de eerste plaats omdat ie medisch beroepsgeheim heeft en zich dus niet eens mag verdedigen. Als anonieme arts moet je daar toch wel begrip voor op kunnen brengen en je mond houden in de pers.

7 januari 2018 om 09:30

Je blijft natuurlijk ultiem anoniem als je je e niet mee gaat bemoeien. Wat ie nu doet is makkelijk en oncollegiaal.

7 januari 2018 om 14:19

Ik vreesde er al voor. Gisteren zijn de zgn 'sportjournalisten' van het AD, Daniel Dwarswaard, Martin Wijffels en Tonny van der Mee als een malle gaan bellen na het artikel van het NRC om als aasgieren clicks te genereren voor de site. Ze hadden al snel een advocaat gevonden die met naam en toenaam en wat algemene uitspraken in de krant wilde, maar blijkbaar hebben ze ook twee lafaards gevonden die harde kritiek wilden uitten. Wat een stel misselijke sensatiezoekers zijn dat bij de sportredactie van het Ad.

Even voor de duidelijkheid: rondbellen of er iemand, die niets met de zaak te maken heeft, iets wil zeggen over de kwestie is luiheid en geen journalistiek. Dit is riooljournalistiek.

Ik vraag me ook af of het toeval is dat twee Rotterdamse kranten opeens met dit nieuws komen vlak voor de Klassieker, maar dat zal wel te slecht van mij gedacht zijn. Het is vast niet hun bedoeling om de wonden open te rijten bij de jonge selectie van Ajax.

Als er bij Ajax daadwerkelijk kennis was over de hartafwijking van Nouri is het natuurlijk wel behoorlijk kwalijk dat er niet als eerste aan zijn hart is gedacht op het moment dat hij in elkaar zakte. Onbegrijpelijk zelfs. Naast alle andere fouten die op het veld gemaakt zijn door de medici die middag. Dat dit voorkomen had kunnen worden maakt het allemaal nog veel pijnlijker dan het al was, zeker voor de familie.

7 januari 2018 om 09:11

Zeker als het verhaal van de KNVB klopt dat de hartafwijking in 2016 opnieuw is vastgesteld en mede gedeeld aan club en speler.

7 januari 2018 om 09:19

Kan zijn dat je een afwijking hebt maar daar ook mee kan spelen zoals Sno en Ebecilio bijvoorbeeld.

7 januari 2018 om 09:30

Maar het lijkt er nou niet echt op dat dit bij Nouri het geval was, of wel?

7 januari 2018 om 09:39

We weten niet of zijn hartafwijking hier iets mee te maken heeft gehad. Het hart is een ontzettend complex orgaan. De oorzaak kan ook elders in het hart hebben gezeten.

7 januari 2018 om 17:40

@bennl

Welke hartafwijking heb je het hier over? Wellicht kan je de echo foto's en hartfilmpojes hier posten en uitleggen waarover je het hebt?

Oh nee, wacht, je hebt helemaal geen inhoudelijke kennis van het medische dossier van Nouri.

Maar toch trek je de conclusie dat dit allemaal voorkomen had kunnen worden. Over kwalijk gesproken.

Als dit waar is is dit zeer zeer kwalijk van de artsen. Ben benieuwd hoe Ajax hierop gaat reageren

7 januari 2018 om 17:42

Die mogen niet reageren, dat is verboden bij de wet.

Groetjes Anoniempje.. zo lekker makkelijk allemaal. Hoeveel artsen werken er in Nederland? Gaan deze allemaal aan het woord komen?

7 januari 2018 om 08:42

Wat bedoel je hier nou mee? Omdat deze artsen niet uit de anonimiteit treden, is wat ze zeggen onzin? Lijkt me een vrij kwalijke zaak vanuit de kant van de medische staf van Ajax. Mag hopen dat ze hier iets van opsteken opdat het nooit meer zal voorkomen.

7 januari 2018 om 17:43

Als de anonieme arts geen toegang heeft gehad tot de medische gegevens van Nouri dan kan de anonieme arts geen enkele conclusie trekken. Zou hij dat publiekelijk wel doen, dan wacht die arts een schorsing van de tuchtraad. Vandaar ze het anoniem doen.

7 januari 2018 om 09:10

Dit lijkt me toch niet zo gek? Dat je een specialist vraagt, joh, is dit wel goed gebeurd? Dat ze anoniem blijven snap ik ook, hun naam doet er niet zo toe, ze zijn opgeleid om te reanimeren en kunnen daar dus een goed oordeel over vellen is het idee.

7 januari 2018 om 09:21

Hoe kunnen hun dan oordelen. Lekker makkelijk allemaal vanaf de zijlijn. Tot dat je er op dat moment letterlijk ervoor staat. Maar Peter r de Vries en zijn advocaten weten het toch allemaal beter.

7 januari 2018 om 09:26

Ik snap je niet? Als je als familie of journalist een gedegen oordeel wil over een reanimatie dan kan je die voorleggen aan andere specialisten. Wat Peter R de Vries ermee te maken heeft weet ik niet, ik heb hem nog helemaal niet gezien in deze soap (maar kijk ook nauwelijks naar de commerciëlen).

7 januari 2018 om 09:27

Als je arts bent kun je echt wel zien of de procedures zijn gevolgd. Als iemand onwel is check je eerst of er gereanimeerd moet worden. Dat is echt basis van de basis.

7 januari 2018 om 10:09

Nee, je checkt eerst of iemand bij bewust zijn is, en of deze persoon reageert op pijnprikkels (monnikskapspier). Je gaat pas tot reanimatie over als je na de voorgaande stappen geen hartslag of ademhaling constateert.

Daarbij, als arts kun je n.a.v. de videobeelden heeel misschien een voorzichtige uitspraak doen, maar Echt iets weten kun je alleen als je erbij bent geweest. Het is echt niet zo, dat na het neervallen van Nouri iedereen continue vrij zicht heeft gehad op de situatie en er zeker niet met zijn neus bovenop heeft gestaan.

Ik hecht daarom ook NUL waarde aan de zogenaamde "experts", die anoniem een aanname doen, zeker niet gezien het feit dat ze deze aanname NU in de media brengen, NA het nieuws dat er een advocaat mee bezig is.

Zo'n aanname had dan nl. relatief snel na de gebeurtenis moeten komen, en niet meer dan een half jaar later, omdat er dan een juridische strijd dreigt te ontstaan.

Zou me niet verbazen dat de advocaat deze twee "experts" heeft gevraagd om deze uitspraken te doen, om zijn zaak sterker te doen overkomen...

7 januari 2018 om 10:32

Al voordat de letseladvocaat in de arm was genomen was de familie door verschillende medici benaderd met dit verhaal. Nou is de woordvoerder van de familie Khalid Kasem ook een advocaat, dat is misschien verwarrend. Maar in het artikel staat „De signalen dat de zorg op het veld niet adequaat is geweest, heeft de familie, veelal informeel, van verschillende medici te horen gekregen.” . Dus doktoren die off te record zeggen dat het niet goed is gegaan, Eberhard van der Laan die de familie aanraadt een letseladvocaat in de arm te nemen en nu twee journalisten die erin duiken en die o.a. al een eerder geconstateerde hartafwijking vinden, waarvan de familie niets wist maar Ajax wel. Kom op Dennis, dit is gewoon 1+1.
De bovengenoemde medici zullen door het AD zijn benaderd. Maar dat ze dit in opdracht van de advocaat zeggen, daar geloof ik geen klap van. Er zal gerust weleens iets misgaan in de medische wereld, maar ik heb genoeg vertrouwen in de medische ethiek dat twee doktoren niet zo maar dit soort dingen zeggen in opdracht van een advocaat. Bovendien werden er al maanden vraagtekens gezet bij de reanimatie.

7 januari 2018 om 10:46

//Tot dat je er op dat moment letterlijk ervoor staat.//
Ik hoop dat je begrijpt wat een SEH-arts voor werk doet. Zo'n man staat letterlijk dagelijks in dit soort situaties. Dat hij anoniem wil blijven snap ik wel. Scheelt weer een paar honderd doodsbedreigingen.

7 januari 2018 om 15:04

Ik heb juist begrepen dat de huidige handelswijze is om snel te checken of de persoon ademhaalt (mond, hals, 10 seconden) en zo niet, direct beginnen met reanimeren.

7 januari 2018 om 17:47

@fcu75

Nee hoor dat heeft een andere reden. Een medicus mag geen oordeel geven indien hij geen kennis heeft van het medische dossier. Zo is dat geregeld door de wetgever. Deze arts dreigt dus voor de tuchtraad te moeten komen, vandaar hij anoniem wil blijven.

7 januari 2018 om 09:37

Artsen blijven altijd anoniem. Een collega beschuldigen of verraden heeft binnen de medische wereld nog grotere gevolgen dan binnen de politiewereld.

Ja als als. Ik heb geleerd dat als iemand ademd en hartslag heeft dat hij dan in de zijliging met worden gelegd.
En pas bij stilstand gereanimeerd word.
Ben er niet bij geweest maar denk dat de arts dat vast wel weet.
Dus zal hij toen ook wel een hartslag hebben gehad.
Maar nogmaals ik of iemand anders waren niet aanwezig.

7 januari 2018 om 08:47

Dit vind ik dus ook. Niemand was erbij. Naast de familie vind ik ook niet dat het ons wat aan gaat. Je mag er toch vanuit gaan dat ze in ieder geval hun best doen om zo'n jongen naar hun kunde zo goed mogelijk te helpen.

Elke BHV'er of EHBO'er weet dit. Geen pols = reanimatie. Lijkt me niet mogelijk dat ze zo'n stap overslaan. Zeker niet als je zo'n functie hebt.

7 januari 2018 om 09:18

Hij hapte naar adem wat op zich wel een teken van een hartstilstand is

7 januari 2018 om 12:48

Daar heb je gelijk in. Maar moet een advocaat dan de media opzoeken? Dat vind ik het meest kwalijke.
Gelijk mensen openbaar aan de schandpaal nagelen vind ik het.
Ook al is het nog een onderzoek.

7 januari 2018 om 17:51

Nee als er geen hartslag was heeft de arts een fout gemaakt, als de arts constateerde dat er wel hartslag was maar de luchtpijn geblokkeerd was, dan heeft de arts correct conform het protocol gehandeld.

Maar om dat te weten, heb je toegang tot het medisch dossier nodig. Dus weten jij, ik en al die anderen inclusief de anonieme doktoren het niet.

er is werkelijk waar geen respect meer voor de betrokken partijen.. Dit gaat echt veel te ver.. ff los van het feit of de arts goed of fout heeft gehandeld.. zou die man iig niet naar eer en geweten hebben gehandeld? dit moet keurig allemaal onderzocht worden achter gesloten deuren.. ipv dat onbekende medici hier oordelen over gaat vellen of dat een Peter r de vries weer een kans ziet zich te profileren.. walgelijke mensen allemaal!!

7 januari 2018 om 11:19

de betrokken partijen (in dit geval de familie van Nouri) hebben zelf besloten om dit in publieke op te treden. Ajax wil dit liefst binnens kamer houden. De advocaat van de familie van Nouri heeft de media ingeschakeld om druk uit te oefenen op de tegenpartij zodoende om alle informatie los te krijgen. We moeten niet meer praten over respect dit en dat, dit is gewoon bewust voor gekozen.

Wat is het toch allemaal simpel om vanaf de zijlijn te roepen hoe ze het precies doen. Er kunnen fouten zijn gemaakt, maar het is een moment van leven en dood heel erg dichtbij komt. Ik heb respect voor de artsen die enorm veel werk in Nouri gestoken. Je moet het ook maar met de middelen doen die daar zijn, dat is toch wat anders dan een ziekenhuis. Misschien moeten we even wat minder vlug oordelen hoe het precies ging. Daar hebben wij weinig tot geen kennis van.

7 januari 2018 om 09:30

Tja maar die SEH artsen hebben er in tegenstelling tot ons wel verstand van en kunnen prima beoordelen of de normale procedures zijn gevolgd. Het is niet helemaal uitgesloten dat Nouri in het begin nog een hartslag had, maar toch is het raar wat er gebeurde.

7 januari 2018 om 10:13

Nee, die kunnen dat Niet beoordelen, zeker niet een half jaar later en op basis van videobeelden vanaf de zijlijn, met een behoorlijk aantal mensen om Nouri heen, die het zicht behoorlijk belemmeren.

Deze berichtgeving geeft me het onbehagelijke gevoel (zeker gezien de timing van het naar buiten brengen van deze uitspraken) dat de advocaat van de familie Nouri hier wat mee te maken heeft, om zijn "zaak" kracht bij te zetten...

7 januari 2018 om 17:55

Zonder toegang tot het medische dossier kunnen ze niet oordelen of er correct gehandeld is. Stel dat Nouri wel hartslag had maar zijn luchtpijp geblokkeerd was door zijn tong, dan is er conform protocol gehandeld.

Je hebt het medische dossier nodig om te kunen bepalen of er correct is gehandeld of niet. Zonder die informatie kan je niet oordelen.

7 januari 2018 om 11:23

Maar jij oordeelt nu in feite ook: ze doen met de middelen die daar zijn. Met andere woorden, ze hebben daar hun best gedaan met alles wat ze toen binnen hand bereik hadden. Klopt dit wel? Had Ajax bijvoorbeeld niet beter kunnen voorbereiden (doelen op hartafwijking van Nouri) met bijvoorbeeld de locatie en medische staf etc.?

7 januari 2018 om 18:00

Dat weten wij niet omdat we geen toegang hebben tot de medische gegevens. Let wel, Nouri is altidj goedgekeurd, ook door de Knvb arts. Die oordeelde dus dat hij geen belemmering zag om professioneelk te voetballen.

We weten geeneens of er een relatie is tussen hetgeen eerder door de Knvb asrts werd geconstateerd en de oorzaak van de hartstilstand van Nouir.

Zonder alle gegevens is het onmogelijk om jou vraag te beantwoorden.

Belachelijk hoe dit allemaal in de publiciteit komt, respect is ver te zoeken. Laten ze anonieme artsen aan het woord die op basis van beperkte televisie beelden gaan zeggen wat er allemaal fout is gegaan. Zo respectloos naar de artsen die naar eer en geweten hebben gehandeld. Als er fouten zijn gemaakt zal de verzekering dit afronden maar laat dit over aan de verzekering en hou dit buiten de publiciteit. Voor alle betrokkenen

7 januari 2018 om 11:25

Hou op met respect. Dit is een bewuste keuzen van de familie van Nouri om een advocaat in te schakelen die vervolgens bewust de media opzoekt.

7 januari 2018 om 11:26

Ajax pakt het zelf ook weer compleet verkeerd aan en dat is al de 2e keer in korte tijd. Weer gaat er niemand even een uitleg doen voor een camera en blijft het stil. Toen Keizer ontslagen werd moest iedereen een hele dag wachten voordat van der Sar wat van zich liet horen. Dan krijg je dus vanzelf dat er allerlei mensen gaan speculeren. Die familie kiest er daarnaast zelf voor om de media er bij te betrekken en dat is logisch aangezien ze na een half jaar waarschijnlijk nog niet al te veel weten.

7 januari 2018 om 12:03

Wat moet Ajax zeggen dan? Hetgeen alles uit de lucht kan helpen, dat kan men niet publiek maken. Men kan alleen zeggen dat ze meewerken met het onderzoek en dat heeft men gedaan.

Ik vind deze hele mediahetze tegen de KNVB, de helpers en de artsen van Nouri een beetje een zwaktebod, omdat ze ook heel goed weten dat vanwege de privacy men geen antwoord kan geven in het openbaar.

7 januari 2018 om 12:12

Een reactie zou al iets zijn. Maar daarnaast kan je vertellen dat er onderzoek is gedaan naar zijn hartafwijking en volgens mij is het ook niet verboden om te vertellen hoe het die dag precies gegaan is. Als directeur wil je geen imago schade en dat gebeurt nu wel. Daarnaast waarom moet het een half jaar duren voordat die familie iets weet dit had natuurlijk ook veel sneller gekund.

7 januari 2018 om 18:04

Ajax moet zich aan de wet houden. Het is wettelijk verboden om medische inforamatie vrij te geven, dus kan Ajax momenteel helemaal niets doen.

Iets wat jij ook heel goed weet.

Als ik dit zo lees zou het protocol duidelijk moeten zijn. Ik begrijp dan ook niet hoe het mogelijk is dat hulpverleners op deze manier hebben gereageerd. Zou het stress of spanning bij de hulpverlener kunnen zijn geweest ;. In elk geval heeft hij blijvende letsel overgehouden.

Ergens anders las ik iets over een hartafwijking bij Nouri. Hij zou op de hoogte moeten zijn geweest, wat ook geldt voor Ajax. Ik durf het haast niet hardop te zeggen, maar doe het toch...

Mijn vraag is in hoeverre Nouri misschien voorzichtiger had moeten zijn na de ontdekking van zijn hartafwijking?

7 januari 2018 om 09:08

Over dat laatste heb je helemaal gelijk in. Hij hoorde het nieuws van de KNVB.

7 januari 2018 om 10:55

Wellicht is het protocol ook gewoon toegepast en hebben de hulpverleners in eerste instantie een hartslag gevoeld bij Nouri of dachten ze die tenminste te voelen. Dan ga je niet reanimeren en kan de stabiele zijligging een optie zijn. AED hadden ze wel meteen moeten aansluiten, puur voor de zekerheid. Echter weten wij niet wat zij aantroffen bij Nouri en hoe het dus zit met die hartslag. Het kan in elk geval verklaren waarom ze zo laat met reanimeren begonnen zijn. Maar goed het kan ook dat men het protocol niet gevolgd heeft. Ik neem aan dat dit in het onderzoek wordt meegenomen en dat met de betrokkenen is gesproken.

7 januari 2018 om 12:06

Dat is ook het verschil tussen het nieuwe en oude protocol frtorres. Sinds 1 of 2 jaar is het officieel dat je na het aanspreken se ademhaling controleerd. Bij geen ademhaling start je de reanimatie. Voorheen was het altijd zo dat je ook de hartslag ging controleren. Hier zijn inderdaad veel fouten in gemaakt aangezien je ook je eigen hartslag kan voelen bij het controleren in je vingers.

AED hadden ze inderdaad kunnen aansluiten. Het apparaat werkt immers als je niks hebt toch niet. Maar ik kan me voorstellen dat je dit niet doet als je constateert dat de ademhaling normaal is. En dus een hartslag heeft.

Maar mensen moeten ook beseffen dat de kans is dat het slachtoffer overleefd 70% is met AED en dit elke minuut afneemt met zon 10%. De kans is heel groot dat het ook met AED slecht was afgelopen

7 januari 2018 om 18:07

Het protocol is ook duidelijk. Als iemand onwel wordt, kunnen er diverse oorzaken zijn zoals:
- suiker tekort in de hersenen
- zuurstof tekort door blokkade van de luchtpijp
- hersenbloeding
- zuurstof tekort door hartstilstand
- zuurstof tekort door hart vibratie (extreem hoge hartslag)

De arts checkt of hij hartslag voelt, dat is het eerste wat die doet. Voelt die hartslag, dan gaat hij uit van een andere oorzaak dan de laatste twee opties. Constateerd de arts vervolgens dat de tong de lucihtpijp blokkeert, dan legt hij de patient in een stabiele zijligging en probeert hij de lcuhtpihjp vrij te maken.

Ik ga je niet vertellen welk scenario zich daar afgespeeld heeft want ik heb het medisch dossier niet.

Ik heb bij verschillende bhv-cursussen (die zijn immers maar een jaar geldig) altijd geleerd dat je bij bewusteloosheid juist linea recta de stabiele zijligging moet toepassen.

7 januari 2018 om 09:20

Bij bewusteloos zijn wel ja, ter voorkoming inslikken tong..

7 januari 2018 om 09:22

Nou ja dat was hij volgens de verhalen toch ook?

7 januari 2018 om 18:32

Klopt, daar heb je helemaal gelijk in. Hoe en wat exact, dat weten we (nog) niet omdat niet alle gegevens beschiklbaar zijn. Maar het kijkken of de patient reageert oppijnprikkels, openmen van de pols en het vrijmaken van de luchtweg zijn inderdaad de eerste zaken die men normaliter doet.

7 januari 2018 om 09:21

Had je beter moeten opletten tijdens de cursussen. Eerst altijd voelen of er pols/hartslag is. Zo ja, dan inderdaad stabiele zijliging. En anders direct reanimeren.

7 januari 2018 om 09:22

Ja dat snap ik, maar ik neem toch aan dat een sportarts dat ook wel doet en niets in de verhalen over Nouri wijst er volgens mij op dat hij op dat moment totaal geen hartslag had. Of ik moet ergens overheen hebben gelezen. Daarom vind ik de conclusie van deze artsen dat er te lang werd gewacht met reanimeren niet helemaal fair.

Verder viel ik met mijn reactie eigenlijk vooral hierover:

'Nouri werd in een stabiele zijligging gelegd, maar dat wordt in de medische wereld nooit gedaan. "Tenzij iemand dronken is en gaat braken"'

Er zijn heel veel andere oorzaken van bewusteloosheid dan alleen dronkenschap en zoals ik al zei: Bij een BHV-cursus leer je juist dat een stabiele zijligging normaal is bij bewusteloosheid indien er ademhaling en hartslag is.

7 januari 2018 om 10:16

Misschien had jij beter op moeten letten; het eerste wat je doet is nagaan of iemand bij kennis is en reageert op een pijnprikkel...

7 januari 2018 om 12:05

Dennis van Leeuwen, dat zou dus al gedaan zijn en gebleken dat het bewusteloosheid is.

7 januari 2018 om 18:34

En dat is dus exact wat de arts deed, pijnprikkel controleren, pols voelen en leggen in een stabiele zijligging om de luchtweg vrij te maken. Daarna zijn is hij nog bezig geweest met zijn tong echter nu doe ik ook aan speculatie, ik heb geen andere kennis dan de (vage) beelden.

7 januari 2018 om 13:46

Zoals ik elders al uitlegde reageerde ik vooral op de bewering van de artsen dat een stabiele zijligging praktisch nooit wordt toegepast, terwijl het naar mijn weten bij bewusteloosheid juist een normale manier van handelen is (mits er inderdaad een hartslag en ademhaling is).

7 januari 2018 om 18:36

Nee hoor, dat is niet correct. Indien de luchtweg geblokkeerd is, moet die eerst vrijgemaakt worden. Pas dan mag je reanimeren.

Vreselijk verhaal, maar het is goed dat er nu openheid komt voor de familie want die zijn hier met Nouri het grootste slachtoffer en wisten niet eens dat hun kind een hartafwijking had. Goed dat dit nu duidelijk wordt, want er is hier een jongen voor zijn leven verlamd en er zijn nu signalen dat dit wellicht voorkomen had kunnen worden. Het lijkt me ook in het belang van Ajax dat dit goed wordt uitgezocht, want dit is niet de eerste jeugdspeler met een hartafwijking en zal helaas ook niet de laatste zijn. En laten we hopen dat dit zoals met Nouri nooit meer gebeurt, daarvoor is onafhankelijk onderzoek gewenst. Houd de communicatie tussen speler en club/bond tegen het licht, waarom staat niet in zijn medisch dossier dat hem een hartafwijking is meegedeeld, dat hoort er ook in. En die clubarts, heeft hij wel gehandeld zoals het moest? Wist hij van hartafwijking? Nouri krijgen we er niet mee terug, maar als er fouten zijn gemaakt moet dat, hoe pijnlijk ook, worden onderzocht. Als we hier goed mee omgaan kunnen in de toekomst fouten wellicht voorkomen worden. Dat het nu in de openbaarheid komt is misschien niet chique, maar blijkbaar voelde de familie zich hiertoe genoodzaakt. En tot nu toe kan ik ze moeilijk ongelijk geven.

7 januari 2018 om 09:49

Lijkt me goede zaak om dat goed uit te zoeken, wel raar dat de 3 spelers die genoemd zijn, nouri, sno en ebecillio bij Ajax speelde. Als club zijnde wil je dan toch ook dat onderste steen boven komt

7 januari 2018 om 09:56

Tja, gisteren werd ook Kanu erbij gehaald, maar ik denk dat het gewoon keiharde pech is. Ze zullen bij Ajax echt niet bewust risico's nemen met hun spelers. Daarbij Sno is ook bij Feyenoord en Celtic getest toen ze hem aantrokken, en volgens mij hebben die ook niets ontdekt.

Ik denk wel dat het goed is voor Ajax, maar eigenlijk voor alle clubs en spelers, als dit grondig wordt onderzocht. Het zal leiden tot betere protocollen en uiteindelijk ook tot minder slachtoffers denk ik. Hoe pijnlijk het ook zal zijn, gebruik deze ervaring dan om dit soort ellende zo veel mogelijk te voorkomen.

7 januari 2018 om 10:18

Ebecilio was al bekend voordat hij bij Ajax kwam (hij was toen bij Az), Sno was moeilijk te diagnosticeren en het gebeurde bij Vitesse.

7 januari 2018 om 13:10

Sno voetbalde met Jong Ajax uit tegen Jong Vitesse, toen hij een hartstilstand kreeg.

Dat de reanimatie redelijk laat begon was op zich wel duidelijk. Laat zoiets voor een uiteindelijke rechtszaak i.p.v. anoniem in de krant. Ik lees hierboven wat over intenties, die zullen bij iedereen goed zijn geweest, grove fouten maken als medicus is gewoon een reden voor direct ontslag.

7 januari 2018 om 09:25

We kunnen die mensen allemaal wel de schuld geven.maar de grote schuldige lijkt mij ajax.als ajax wel op de hoogte was dan laat je die jongen toch niet voetballen of zagen ze daar weer dollartekens daar in amsterdam

7 januari 2018 om 09:30

De hartafwijking was niet erg genoeg om topsport af ta raden. Hartafwijkingen zijn niet zeldzaam. Meerdere mensen lopen rond met een hartafwijking zonder dat zij het weten of ooit last ervan krijgen.

7 januari 2018 om 09:31

Als Ajax op de hoogte was (weten we niet) van een afwijking die niet gevaarlijk was, dan doen ze niet zoveel verkeerd toch? Want tot nu toe is toch het verhaal dat de afwijking die nu is vastgesteld in principe geen reden was om niet te voetballen. Zou dan ook raar zijn als Ajax m daarvan ging weerhouden.

7 januari 2018 om 11:33

Wat is dit voor een onzin: "Meerdere mensen lopen rond met een hartafwijking zonder dat zij het weten of ooit last ervan krijgen". Bij topsport hoort gewoon een total bodycheck door de beste instituten. Daarnaast zou de club (in dit geval Ajax) maatregelen moeten nemen om de risico's (om Nouri met een hartafwijking toch te laten voetballen op zoveel meter hoogte boven zeeniveau) die ze genomen hebben goed te monitoren en te anticiperen op mogelijke dreigingen. Het kwalijke is dat ze dat niet hebben gedaan. Daarnaast wist Frank de Boer toen ook niet van Nouri's hartafwijking. Ben benieuwd of Marcel Keizer dat ook wist.

Het is allemaal verschikkelijk wat er gebeurd is, voor de familie, voor Ajax voor iedereen. Maar is het nou echt nodig om de hele tijd te gaan wijzen naar wie hier de grootste fout heeft gemaak? Het is een opsomming van ongelukkigheden en fouten, maar gun de nabestaanden rust, zij hebben hier niet om gevraagd. Wat is journalistiek soms toch echt een verschrikkelijk iets....

7 januari 2018 om 09:32

De familie wil openheid, naar buiten toe stralen ze de warme verstandhouding met Ajax uit, maar ze hebben dus een letseladvocaat in de arm genomen omdat ze meer openheid wilde en die van Ajax niet (kunnen?) krijgen. NRC legde hen o.a. die al eerder ontdekte hartafwijking voor, zij waren daarvan niet op de hoogte. Ik heb de advocaat en de woordvoerder al voor de tv gezien in de journaals, die lijken niet terughoudend te zijn om nu dingen in de openbaarheid te krijgen. Ze willen gewoon antwoorden, had hun zoon/broer met goede zorg en een goede inschatting van de gevaren nu nog gewoon rondgelopen? Zijn er fouten gemaakt en zo ja door wie?

7 januari 2018 om 09:46

Precies Marick, er zijn hier mensen die er als de kippen bij zijn om te kunnen wijzen naar anderen, misselijk makend! En nee Baardgramus, het is al vaker besproken, Nouri was oude genoeg zodat zijn ouders geen recht hebben op die informatie vanuit de artsen, laat staan Ajax. Spijtig voor hen en schrikken, maar dat is de wet. Ik ben heel, heel bang dat het uiteindelijk weer een geldkwestie blijkt.

7 januari 2018 om 10:06

Kom op Jaakke, ik verwacht wel iets meer van jou. Ik weet dat wettelijk gezien de ouders niet ingelicht hadden hoeven worden, maar ze willen het wel graag weten en beweren nu zelfs dat Nouri het zelf niet wist. Dat geloof ik ook niet zo, maar ik snap heel goed dat die familie deze stappen zet. Zoveel vragen, zoveel onduidelijkheid en sterke aanwijzingen dat de reanimatie bijvoorbeeld niet goed is verricht, of alleszins te laat. En ze zeggen vanuit Ajax niets/te weinig te horen.

Als ik eerlijk ben vind ik je suggestie dat het uiteindelijk wel weer een geldkwestie blijkt te zijn best wel smakeloos. Natuurlijk zal de zaak uiteindelijk worden afgedaan met geld, dat is nou eenmaal hoe dit soort zaken doorgaans worden geschikt/opgelost. Het is niet alsof ze een andere broer dan een plek in de selectie van Ajax kunnen aanbieden of zo, nee, het geleden letsel zal uiteindelijk een waarde krijgen die in geld wordt uitgedrukt. Maar om dan ook de snelle suggestie te wekken dat het een geldkwestie zou blijken, dat vind ik smakeloos. Nee, ze willen openheid, en daar hebben ze in mijn ogen alle reden voor. Als er uiteindelijk inderdaad fouten zijn gemaakt bij Ajax of elders, dan zullen ze daarvoor gecompenseerd worden. Maar wat ik van die familie heb gezien weet ik zeker dat dat geld hen heel weinig boeit. Het is een manier om letsel te vergoeden, maar ze zullen veel liever hun zoon/broer terughebben.

7 januari 2018 om 10:25

Jaakke, het gaat om topsport waarbij het naïef is om te denken dat Ajax geen kennis had van het medisch dossier van Nouri. De artsen mogen het niet op eigen initiatief delen, maar wel op verzoek van Nouri. Ik kan me niet voorstellen dat dit niet is gebeurd waarom denk je dat de Knvb en Ajax hun spelers laten onderzoeken? Om vervolgens niets met de uitkomsten te doen?

Dit soort sportonderzoeken worden niet alleen gedaan uit veiligheid voor de sporter, maar ook om te kijken waar ze iemand met specifieke begeleiding fysiek kan verbeteren. Hier wordt dan vervolgens samen met de sporter, de arts en de begeleiding van Ajax over gesproken. Dit zijn voor mij allemaal argumenten om aan te nemen dat Nouri vooraf goedkeuring heeft gegeven aan Ajax tot inzage van zijn medisch dossier.

De medici willen anoniem blijven omdat er zeer grote taboe heerst op het toegeven van fouten binnen de medische wereld. Ik heb daar zelf ervaring mee door onderzoeken binnen de medische wereld. Het is net als met de politie maar nog een stukje erger. Artsen hebben te maken met aansprakelijkheidsverzekeringen en geheimhoudingsplicht. Artsen deken elkaar altijd in het openbaar. Daarom willen ze altijd anoniem wel de waarheid vertellen. Destijds hebben verschillende artsen in mijn netwerk al aangeven dat de reanimatie veel te laat werd ingezet. Nu wij weten dat nouri een hartafwijking had is dat helemaal te laat.

7 januari 2018 om 09:39

De familie Nouri is ook benaderd door artsen die hen vertelden dat de reanimatie niet goed was uitgevoerd. De Advocaat en woordvoerder Kasem: „De signalen dat de zorg op het veld niet adequaat is geweest, heeft de familie, veelal informeel, van verschillende medici te horen gekregen.”

7 januari 2018 om 09:45

Klopt. Dat zeiden de artsen die ik kende ook meteen. De AED is ook niet meteen gebruikt. De AED is heel handig omdat het niet alleen een schok kan geven maar voordat het een schok geeft controleert het de hartritme van een patiënt. Dus je kan de AED ook gebruiken als extra controle instrument. Dat is niet gebeurd. Familie Nouri heeft een sterke zaak. Helemaal als je de beelden ziet van hoe nouri naar de grond gaat en op de grond ligt. Als jij geen adem kan halen dan raak je in paniek en maak je vreemde bewegingen uit paniek. Dat was nu niet het geval. Alles wees op een hartprobleem

Ik vind het niet juist om zomaar iets te roepen. Zeker niet in de media. De camera stond niet naast Nouri en we weten gewoon niet alle feiten. De mensen die de jongens leven wilde redden hebben hun best gedaan. Als er iets fout is gegaan moet men het voor de rechter afhandelen. Niet op deze goedkope manier. Ik vind het stemmingmakerij.

7 januari 2018 om 10:35

Niet zo maar iets roepen inderdaad maar wel specialisten aan het woord laten die kennis van zaken hebben. Nu komt er reuring en onderzoek dat is toch alleen maar goed? Als er niets fout is gedaan komt dat ook aan het licht. Zijn er wel aantoonbaar fouten gemaakt komt dat ook aan het licht en wordt er actie ondernomen.

Als mensen met kennis van zaken niets zouden zeggen en er zijn wel fouten gemaakt zou dat veel kwalijker zijn en kunnen er partijen zijn dit alles in de doofpot kunnen stoppen. Dat moeten we ook niet willen.

Als er niets te verbergen is, is er ook niets aan de hand. Blijkbaar wil de Nouri familie dit ook en zij zijn de enige met echt recht van spreken.

7 januari 2018 om 11:53

Weet jij wie deze mensen zijn? Ik geloof best dat er door de stress fouten zijn gemaakt. Doctors zijn geen robotten. Alleen moeten deze dingen niet in de media komen maar voor een rechter. Dit is stemmingmakerij, "een anonieme arts" zei dit of dat. En heeft dat ook via het tv scherm geconstateerd wanneer er tig van mensen rond Nouri stonden.

Ik wil absoluut de waarheid weten, maar niet op deze manier die hoogstwaarschijnlijk niet het hele verhaal verteld.

Ik ben blij dat dit eindelijk boven tafel komt. Sinds 2015 is er een nieuwe reanimatie-richtlijn die zegt dat bij bewustzijnsverlies en stoppen van de ademhaling er gelijk over moet gegaan tot hartmassage en beademing en indien voorhanden defibrillatie. Tot die tijd moesten medici vaststellen of de circulatie gestopt was, iets dat veel lastiger is. Het lijkt er op dat de arts van Ajax zich aan de oude richtlijn heeft gehouden. Nadat ik foto's had gezien van Abdelhak in de stabiele zijligging, ben ik in juli gaan googelen op de reanimatie van Abdelhak Nouri. Het enige dat ik heb gevonden was een draadje op Geenstijl, waarin behalve een hele berg onzin ook zinnige dingen werden gezegd. En toen werd het stil. Niets over een onderzoek door de Medische staf van Ajax naar eigen handelen. Niets over andere onderzoeken. De starter van de Geenstijl topic meende op een Youtube filmpje te kunnen zien dat de feitelijke reanimatie pas na tien minuten is gestart. Ik heb het filmpje bekeken en kan dat er niet uithalen. Vervolgens heb ik foto's gematcht met het filmpje en daar uit kwam dat de foto met de weg gedraaide ogen van Nouri na twee minuten is genomen. Waarschijnlijk was hij toen bewusteloos. De laatste foto die ik heb kunnen matchen werd na 6 1/2 minuut gemaakt en toen lag Nouri nog in een stabiele zijligging. Daarna gaat het filmpje verder met herhalingen en als er dan weer beeld komt van de plek waar Nouri ligt staat de auto van de Notartz er. Uit een eerder bericht in de Volkskrant blijkt dat die heeft verklaard dat men aan het reanimeren was toen hij arriveerde.
In het draadje op Geenstijl werd er door verschillende mensen gereageerd die zich bekend maakte als medisch geschoold (uiteraard niet te controleren) en sommigen leken ook uit te gaan van de oude reanimatie richtlijn.
Hopelijk komt er uiteindelijk een breder onderzoek. Misschien is de conclusie dat er meer aandacht aan reanimatie technieken moet worden gegeven bij bijscholing van medische beroepsbeoefenaars.
De arts van Ajax die al vele jaren sportarts is, heeft waarschijnlijk al jaren niet meer gereanimeerd. Dat kan ook een rol gespeeld hebben.

7 januari 2018 om 11:29

Ik heb even nagekeken hoe het zit met nascholing van medische beroepsbeoefenaars. Wat ik heb kunnen vinden is dat het voor reanimatieteams in ziekenhuizen verplicht is en voor huisartsen die op een huisartsenpost werken ook. Ik vermoed dat het verder per specialisme anders geregeld is. En sportarts is geen curatief vak, dus daar is de noodzaak minder dan in een ziekenhuis of op huisartsenpost. Op de website van Sportgeneeskunde heb ik wel een cursus gevonden, maar die was uit 2014...

7 januari 2018 om 12:13

Jullie hebben gelijk hoor. Maar dat betekend niet dat het oude protocol opeens helemaal slecht is. Ik weet niet of jullie zelf wel eens een bewusteloos slachtoffer hebben aangetroffen, maar ikzelf heb dit meerdere malen meegemaakt en kon ook zeker een hartslag constateren. (En niet mijn eigen

Maar ook toen gold niet zeker, reanimatie starten. Je breekt of kneust mogelijk wat ribben maar je kan het slacht offer niet dooddrukken. (Als je het oo de juiste manier doet)

7 januari 2018 om 12:24

Ben het met je eens hoor Peperbus. Ik wil Don de Winter niet nu al schuldig verklaren, maar ik vond het redelijk onverteerbaar dat het er lang op leek dat er helemaal geen onderzoek plaatsvond naar hoe die reanimatie nou eigenlijk verlopen is. En dat hoort in dit geval wel. De beelden in combinatie met de uitkomst roepen vragen op.

Deze artsen leggen heel goed de procedure uit hoe het moet. Ze waren er niet bij en kunnen toch concluderen dat het dramatisch is verlopen. "als iemand onwel raakt, moet eerst gekeken worden of hij aanspreekbaar is. Daarna moet de pols gecontroleerd worden op een hartslag. "is die er niet of er is twijfel, dan ga je reanimeren." Die artsen waren er net als ons niet bij en hebben niet kunnen vaststellen of er een hartslag gevoeld is door de behandelend artsen waardoor men pas later over is gegaan tot reanimatie. Ik sluit niet uit dat er fouten gemaakt zijn, maar kan dat vanuit mijn luie stoel niet beoordelen, net zoals die artsen dat niet kunnen.

7 januari 2018 om 12:47

En toch moeten die wel degelijk vanuit hun luie stoel oordelen, want dat is hoe dat gaat als een al dan niet medische misser wordt beoordeeld. Don de Winter heeft dit incident met Nouri niet gemeld bij de inspectiedienst, waar dat wel had gemoeten. Daarom weten ze niet waarom De Winter van het protocol is afgeweken en of hij daar goede redenen voor hadden. Misschien meldt hij het alsnog, maar tot die tijd zal het aan de hand van camerabeelden gebeuren. Bedenk ook, er worden medische missers beoordeeld waar helemaal geen camerabeelden bij waren, waar niet van minuut tot minuut werd bijgehouden hoe Nouri erbij lag en welke handelingen de arts(en) leken uit te voeren. Dit incident is behoorlijk goed gedocumenteerd, weliswaar door niet medici, maar misschien gaat De Winter dit nog melden bij de inspectiedienst van de gezondheidszorg?

Weer publiciteitsgeile idioten die er niet bij waren en die dus ook niet kunnen zeggen wat de eerste symptomen waren. De mensen ter plaatse weten wat er precies speelde. Gewoon afwachten wat eruit het onderzoek komt en dan pas evt. gemaakte fouten fouten benoemen.

7 januari 2018 om 11:58

En nog anoniem ook. Ik kan ook van alles zeggen. Dit is pure stemmingmakerij. Al de problemen moeten behandeld worden via de juiste instanties. Als er fouten zijn gemaakt dan mag een rechter bepalen wie of wat. Op deze goedkope manier help je de familie Nouri ook niet want deze mensen constateren iets via een tv scherm. Ze waren er niet bij en konden de handelingen niet ter plekke volgen.

Lekker anoniem je gal spuwen en iemand al veroordelen. Niet bij de situatie geweest en enkel op basis van vermoedens meteen het oordeel klaar hebben. Wat als Nouri nog wel ademde eerst dan? Als je zo graag je mening wil verkondigen zet je naam er dan bij, als het anders blijkt te zijn kan je dan dat mooi recht laten zetten.
.
Geen twijfel dat de onderste steen boven moet maar dit is typisch de maatschappij van nu, mensen vanaf de zijlijn als door het slijk halen.

7 januari 2018 om 11:23

Deze twee artsen zijn om hun professionele mening gevraagd door het AD, maar de familie van Nouri is (vaak informeel) al benaderd door verschillende artsen die hen vertelden dat de reanimatie niet op orde was. Quote van de advocaat en woordvoerder van de familie: „De signalen dat de zorg op het veld niet adequaat is geweest, heeft de familie, veelal informeel, van verschillende medici te horen gekregen.”

Ik heb het zelf van mensen met enige medische achtergrond ook al gehoord dat het (op zijn zachts gezegd) niet helemaal volgens het boekje ging en dat er bij hen op de werkvloer ook over werd gesproken en dat er vraagtekens bij de clubarts werden gezet. Ik vind dat het nu toch best netjes gaat. De artsen zijn natuurlijk anoniem, het gaat niet om hen of om hun naam, maar om hun professioneel oordeel. Je zal er af en toe gerust een slechte tussen hebben, maar over het algemeen zijn artsen mensen die heel zorgvuldig hun woorden kiezen en niet snel een collega afvallen. Dat het nu in de media komt komt ook deels door de familie, die heeft het idee dat dingen voor hen worden achtergehouden en bewandelt nu deze weg. En tot nu toe met succes, want er zijn al flink wat zaken boven water gekomen. Dat van die hartafwijking weet de familie ook mede hierdoor. Het is nu pijnlijk, maar ik denk dat het voor de toekomst niet verkeerd is als dit nu zo in de media komt. Wat denk je van de andere clubartsen bij andere professionele en amateurclubs? Die vragen zich nu ook af of zij wel adequaat zouden handelen, pakken er misschien nog een lesboek of een cursus bij. Als het bij Ajax al (misschien, we weten het niet zeker) fout kan gaan, hoe zou het dan gaan bij clubs die lager voetballen? Of wat te denken van de clubs die nu jeugdspelers in de selecties hebben met hartproblemen, daar zullen ze ook beter over nadenken. Uiteindelijk, hoe pijnlijk ook, zou dit drama van Nouri misschien kunnen helpen om het in de toekomst zo veel mogelijk uit te sluiten. Een doofpot, een stille afhandeling of een schikking met de familie zouden dat effect niet hebben. En let wel, de familie heeft geen bezwaar gemaakt tegen de publicatie van Nrc.

7 januari 2018 om 12:06

Sorry, maar kan jij bevestigen dat deze anonieme artsen ook echt dit vak beoefenen? Sterker nog, het AD komt er mee. Een krant die bekend staat als huiskrant van Feyenoord. De Telegraaf doet ook altijd hun best om wat sensatie te zoeken bij Feyenoord...Heus er zullen genoeg mensen zijn die alleen maar sensatie zoeken en ook de naam Ajax willen schaden.

Dit is een goedkope manier om een drama uittebuiten. Dit moet niet via de media opgelost worden, maar via een rechter. Ik zeg niet dat er geen fouten zijn gemaakt, ik zeg wel dat dit goedkope stemmingmakerij is.

7 januari 2018 om 12:21

Wat voor zaken zijn er dan boven water gekomen ? Een aantal niet onderbouwde en te bewijzen aannames van "artsen" die anoniem een uitspraak doen ?

Waarom is er dan daags na het voorval niet al eerder gereageerd op de vraag of er adequaat gehandeld is ? Erg makkelijk om nu, nadat er door een advocaat geroepen wordt dat er niet juist of onvoldoende gehandeld is, een (anonieme) uitspraak te doen EN te laten publiceren in een krant...

Daarbij, niet alleen de clubarts en personen werkzaam bij Ajax hebben eerste hulp verleend. Moet dan het ziekenhuis en het ambulance personeel in Oostenrijk ook nog gecontroleerd worden op juist/onjuist handelen ?

Het gaat naar mijn zin allemaal wat te "makkelijk" om nu van alles te gaan roepen over iets wat ruim een half jaar geleden voorgevallen is, zeker door "experts", die beweren aan de hand van, op zijn minst onduidelijke, video opnames een conclusie te trekken. Het riekt teveel naar het zoeken van een stok om mee te slaan..

7 januari 2018 om 12:43

007, daar geloof ik niet in, niet met zo'n ernstig geval. De bewering staat in de Nrc, dat de familie al is benaderd met diezelfde mededeling dat de reanimatie niet goed was geregeld. Het AD belt een paar van die artsen, twee willen reageren en die zeggen dit. Natuurlijk is het aantrekkelijk om te denken dat het een opzetje is, maar om daar hier vanuit te gaan lijkt me niet. Ik geloof ook niet zo in dat een krant onrust wil zaaien over zo'n tragisch geval. Vind je het echt dusdanig ongeloofwaardig dat je uitgaat van zo'n scenario? Dat ze op deze manier onrust proberen te zaaien? Ik ben wel benieuwd of je dat echt denkt.

Dennisvan Leeuwen, boven water is gekomen dat bekend was dat Nouri een hartafwijking had, al drie jaar en dat sowieso Ajax en de Knvb er van af wisten en volgens hen ook Nouri. De familie zegt van niet. Daags na het voorval was alles nog vers, de toestand van Nouri was nog helemaal niet duidelijk en ik denk dat iedereen daar respect voor heeft gehad om in ieder geval niet naar buiten te treden. Echter heb ik toen ook al gehoord van mensen met een medische achtergrond dat de reanimatie laat op gang kwam en vreemd verliep en dat zij er ook met collega's over hadden gesproken. Veel van hen hadden twijfels bij die reanimatie. De NRC is volgens mij erg nauwkeurig te werk gegaan en heeft meerdere maanden onderzoek verricht. Als je meteen na het incident gaat roepen dat de reanimatie slecht was uitgevoerd, zonder gedegen onderzoek, dan ben je niet bepaald journalistiek bezig. Als je het stuk nu leest, zie je echter een goed onderbouwd stuk, zonder sensatiezucht. Althans, zo lees ik het.

Wie er wat aan heeft? De familie ten eerste, zij zeggen vanuit Ajax nauwelijks iets te horen terwijl ze volop vragen hebben. Een bekende reflex bij familie of bij nabestaanden, als iemand vermist is of dood wordt gevonden wilt het gros toch weten wat er gebeurd is, of het te voorkomen was geweest etc. Daar hebben ze in mijn ogen ook alle recht toe. De medici zullen zich wel genoeg deskundig hebben geacht om dit oordeel te kunnen maken. Het zijn geen haarscherpe beelden, maar er is genoeg op te zien. Bovendien zijn er door betrokkenen minutieus liveblogs bijgehouden, weten we wanneer de defibrillator het veld op komt en zien we de eerste handelingen ook gebeuren. Die vragen zijn trouwens wel degelijk al vlak na het incident gerezen.

Maar, eigenlijk de voornaamste reden waarom de medici de beelden bekijken is omdat het incident helemaal niet gemeld is door Ajax of De Winter. Een extern onderzoek waarom De Winter van het protocol is afgeweken kan niet plaatsvinden omdat deze 'calamiteit' niet is gemeld bij de inspectiedienst van de gezondheidszorg. En zoals je in het artikel van NRC kan lezen: "de inspectie definieert een calamiteit als „een niet-beoogde of onverwachte gebeurtenis, die betrekking heeft op de kwaliteit van de zorg en die tot de dood van of een ernstig schadelijk gevolg voor een cliënt heeft geleid”. Een melding bij de Inspectie had, volgens met het dossier bekende medici, wel gemoeten.

Dus ja, daarom moeten ze het met beelden doen. Maar als Don de Winter alles had gemeld dan hadden ze wellicht daarop hun oordeel kunnen baseren.

7 januari 2018 om 18:50

Helemaal eens Baardgrasmus. De reden waarom medici en andere mensen, zoals ik filmpjes gaan kijken en op dit soort fora schrijven is dat het zo onbevredigend is dat de reanimatie en de uitkomst van de reanimatie allerlei vragen oproept en er geen antwoorden komen. Je zou mij niet horen als er een extern onderzoek was uitgevoerd en er een voor mij onverwachte conclusie was uitgekomen. In dat geval was er gebeurd wat er moest gebeuren, de reanimatie was geëvalueerd en het is niet aan mij of anderen om bij de uitkomsten vraagtekens te zetten. Maar zoals ook in het NRC stuk staat, is juist dat gebrek aan transparantie het meest kwalijke en dan wordt het verhaal over die hartafwijking van Appie opeens ontzettend groot. Logisch, want als er gebrek aan informatie is en een kennelijk gebrek aan zelfreflectie bij de medische staf (geen melding bij de Inspectie en na een vergelijkbaar artikel een paar weken geleden in de Volkskrant, het bericht de wereld in sturen dat alle protocollen gevolgd zijn), dan gaat er aan alles getwijfeld worden.

Door hier allemaal stukjes te gaan schrijven en je mening te geven, doe je allemaal net zo hard mee met de onrust voor de familie te veroorzaken. GA toch eensalle allemaal allvan al die sociale media AF , bemoei je nergens mee, en ga lekker je hoofd leegmaken in de zon vandaag. Lekker fris en goed voor je gezondheid.

7 januari 2018 om 12:15

Die onrust veroorzaakt de familie toch zelf door het inschakelen van een advocaat en dit via de media te spelen?

7 januari 2018 om 12:53

@peperbus: Dat klopt , wat je zegt. Maar als die onrust dan ontstaat , moet dan iedereen FB, Twitter en Voetbalzone laten ontploffen ? Dan zijn we net zo erg. Daarom zeg ik: Laat de zaak nu maar aan advocaten over. En geef iedereen zijn rust. En ga het bos in vvanandaag , zonnetje pakken

7 januari 2018 om 12:52

Misschien moeten we dat lekker aan de familie overlaten. Zij hebben dag in dag uit met deze vreselijke realiteit te maken, dat de kranten er over schrijven lijkt me echt de minste van hun zorgen. Bovendien helpt het hen naar eigen zeggen ook om antwoorden te krijgen op vragen, die ze vanuit Ajax niet hebben gekregen. Binnen een paar uur na publicatie van het stuk kwamen zowel de Knvb als Ajax met informatie die de familie nog niet van hen had gehad.

7 januari 2018 om 12:56

Helemaal eens . musje ) En laten we nu allemaal van die media afgaan en iedereen met rust laten)

7 januari 2018 om 13:02

Prima, veel plezier in het bos, mocht je naar naaldbos gaan, let op kuifmezen, kruisbekken en zwarte mezen, in loofbos heb je kans op barmsijzen. Weet je wat, ik kleed me warm aan en ga ook het bos in

7 januari 2018 om 13:22

Whahahaha :D Dank voor tips WEL koude harde wind - maar Unox muts op en dik ski-jack aan ) Hond mee en koppie leegmaken Have fun musje

7 januari 2018 om 11:25

Jij gaat af op beoordelingen van anonieme artsen die op basis van beelden even constateren dat het dramatisch en amateuristisch is verlopen. Als er een ademhaling controle is geweest door de hulpverleners en zij daadwerkelijk een pols hebben gevoeld, dan is het volstrekt logisch dat men niet tot reanimatie is overgegaan. Echter kunnen wij dat net als die anonieme artsen niet met zekerheid zeggen. Ik vind het persoonlijk nogal schandalig dat schijnbaar collega's anoniem hun oordeel al klaar hebben, dit in de media verkondigen, terwijl niet kan worden vastgesteld wanneer er geen hartslag was en wanneer men dus had moeten beginnen met reanimeren.

7 januari 2018 om 12:20

Master D voor pols voelen is geen plaats in de nieuwste reanimatie richtlijn. Het gaat om bewustzijn en ademhaling. Dat laatste is nog wel lastig, omdat iemand kan 'gaspen', dat lijkt op ademhaling en is het niet.
Het kan best dat Don de Winter valide redenen had om Abdelhak zo lang in een stabiele zijligging te laten liggen, maar gezien de fatale uitkomst had hij het moeten melden bij de inspectie met een onafhankelijk onderzoek als resultaat. Dat is niet gebeurd en dat ruikt naar een doofpot. Als er inderdaad fouten zijn gemaakt bij de reanimatie vind ik dat vreselijk voor Abdelhak en zijn familie. Als de Ajax-arts dat inderdaad in de doofpot heeft proberen te stoppen en dat weten we nu nog niet, is dat extra verschrikkelijk. Anderen hebben al geschreven dat er van fouten geleerd kan worden. Doe dat dan.

Stel, dat de Knvb en Ajax het wisten dan wist Nouri dat ook en hij is de enigste persoon die het aan zijn familie moet vertellen en dan nog....., niet elke hartafwijking hoeft meteen levensbedreigend te zijn. Het is mij allemaal net iets te toevallig dat dit nieuws voor de aanvang van de 2e competitiehelft naar buiten komt. Als de sportarts fouten heeft gemaakt dan hadden deze ook eerder geconstateerd moeten worden, nu lijkt het erop dat men aan het zoeken is.

7 januari 2018 om 12:13

Hoe dan ook is het AD leuk bezig. Zou Nouri een Feyenoorder zijn had het Telegraaf weer hun best gedaan om "anonieme artsen" te vinden. Helaas kent de media genoeg journalisten die vooral uit zijn op sensatie. Dit soort berichten kunnen zelfs de familie Nouri schaden want dit is pure speculatie van mensen die iets constateren via een tv scherm.

7 januari 2018 om 13:40

“het is mij allemaal net iets te toevallig dat dit nieuws voor de aanvang van de 2e competitiehelft naar buiten komt.”
Het lijkt me eerder een sneeuwbaleffect te zijn na het nieuws van het NRC gisteren. De familie Nouri heeft bewust de media opgezocht, omdat Ajax niet volledig mee zou werken. Nu is het voor andere media ook makkelijker om te schrijven over Nouri, nu de familie er niets op tegen blijkt te hebben.
Of wil jij soms beweren dat verschillende media en ook de familie Nouri, Ajax een zo lastig mogelijke start van de 2e seizoenshelft wilt bezorgen?

Ik zat ook enorm te twijfelen na het zien van de tv-beelden afgelopen zomer. En dat zonder medisch achtergrond. Het is een feit dat er verkeerd gehandeld is anders was het niet zo slecht afgelopen.

Maar iedereen is mens, en mensen maken fouten. Dit is écht niet expres gebeurd. Wél moet er drastisch iets veranderen willen we dit niet nogmaals zien.

7 januari 2018 om 12:14

Waarom is dat een feit? Misschien is er wel heel goed gehandeld en was hij anders komen te overlijden.

Wel opvallend dat nu iedereen begint te roepen dat het opviel na het zien ban de beelden dat het fout ging. En dat je ze 5 maanden hier niet over gehoord hebt. En nu op eens vinden ze de beelden opeens vreemd. Hou dan ook lekker je mond. Neemt niet weg dat dit goed uitgezocht moet worden om mogelijke volgende gevallen ze voor komen.

7 januari 2018 om 12:54

Die vraagtekens werden hier op het forum ook al gezet, voor wat het waard is, en in het artikel van NRC kan je lezen dat de familie dit al van meerdere medici te horen had gekregen.

7 januari 2018 om 13:08

Ook dat is maar heel speculatief omdat die veelbesproken z.g. medici anoniem zijn en waarom nu 6 maanden na deze tragedie nu naar buiten komen terwijl Ajax bijna wekelijks direct contact met de familie heeft? In Nederland heeft men er vaker last van door speculaties als feiten de aan te nemen.

7 januari 2018 om 13:17

Ja, maar het blijft speculatief zolang het incident niet gemeld wordt bij de inspectie. Dan kan men oordelen over de motivaties en beslissingen van De Winter. Zolang het niet gemeld wordt zal je dit houden.

Na het verhaal van De Boer gisteren en nu deze verklaringen, ga ik toch ook steeds meer twijfelen of Nouri en ook Ajax wel op de hoogte waren van zijn hartafwijking. Niet meer dan logisch dat de familie de volle waarheid naar boven wilt halen. Als ik als buitenstaander al ga twijfelen, dan kan ik me niet eens voorstellen hoe de familie Nouri zich moet voelen.

7 januari 2018 om 13:11

Ik sta ook volkomen achter de familie, die hebben maar 1 doel, de waarheid. Helaas is nu de media ermee vandoor gegaan en dan worden speculaties feiten omdat men daar ook elkaar lopen te papagaaien.

7 januari 2018 om 13:52

Ik weet helaas hoe het kan gaan als PSV supporter zijnde. Hoe vaak speculaties en zelfs onwaarheden over de gemeentedeal en de financiële situaties niet als feiten worden aangezien...
Maar de familie Nouri heeft nu bewust de media erbij gehaald (en ook zelf een advocaat ingeschakeld), omdat ze niet het idee hadden dat Ajax volledig meewerkte. Ook het stuk van het NRC heeft de goedkeuring gekregen van de familie Nouri.
En om de volledige waarheid naar boven te krijgen, zullen alle verhalen aangehoord moeten worden. Niet alleen de verhalen die je wilt horen, maar ook verhalen die nadelig kunnen zijn voor Ajax, De Knvb en / of Nouri zelf. Zelfs deze verhalen van anonieme medici helpen om de volledige waarheid naar boven te krijgen. Ook al blijkt niet iedereen daar tegen te kunnen.

Helaas wel natuurlijk. Als er iets goed gegaan was had je andere afloop gehad. Denk dat alle betrokkenen best gedaan hebben maar dat er natuurlijk fouten gemaakt zijn.
Dit wordt vrij schieten voor advocaten die iedereen zullen beschadigen. Treurig maar zo werkt t altijd, iemand zal en moet schuldig zijn ook al zijn er vele fouten gemaakt door iedereen.

Bah, wat goedkoop. Als je als arts vindt dat de medische staf van Ajax gefaald heeft is dat jouw goed recht, maar heb dan ook de ballen om de publiciteit in te treden en je met naam en toenaam te laten noemen in de krant.
Ik vind het ook kansloos dat het AD zich op basis van een anonieme verklaring in deze discussie mengt. Alles voor de clicks en krantenverkopen zeker, maar ook even rekening houden met de menselijke kant van het verhaal ho maar. Nu wordt er wellicht alleen nog maar meer frictie gecreëerd tussen de familie Nouri en Ajax. Maar ja, wat maakt het ook uit? Het AD heeft haar krantjes verkocht en clicks gegenereerd en daar gaat het die figuren alleen maar om.

8 januari 2018 om 14:31

Het Amsterdamse dagblad Parool heeft alles zonder sensatiezucht op een rijtje gezet.

https://www.parool.nl/amsterdam/komt-er-een-rechts...

Wat mijn verbazing wekt is gezien het verleden bij Ajax en "hart problemen" zoals nu ook met Nouri(helaas loopt het voor de jongen zelf als mede de familie verkeerd af deze x bij Ajax) dat er eigenlijk wel vaker een zo een "gevalletje" is geweest!!
Zeker al als je kijkt met Kanu en Evander sno...bij die laatste (en dan weet ik niet meer zeker of dat nou bij Ajax gebeurde of dat hij toen al weg was) heeft het bestuur ook geweten van een hart probleem,daar is Ajax nog goed mee weg gekomen( dan wel op tijd verkocht dan wel een gezonde man terug op veld op ECG kastje na) dus ga ik toch wel mijn twijfels trekken in de manier van werken bij Ajax,hebben ze dan helemaal niets geleerd uit het verleden?!
Kanu kon toen niet verkocht worden ivm dat probleem en kwam van een koude kermis thuis en sno werd ook gereanimeerd op het veld nadat die inzakte....dan lijkt het me toch dat je de ernst van de situatie beter zou moeten in schatten als het dan weer gebeurd,ik ga niet speculeren ik leg alleen weer dat er mischien niks veranderd is in de jaren bij Ajax op dit vlak!!!

7 januari 2018 om 14:11

En dus speculeer je... Weet jij het fijne af van de situaties rondom Kanu en Sno ? Nee, dus je hele verhaal is ontstaan in je brein. Prima dat je het hier deelt, maar stellen dat je hiermee iets onderbouwt is natuurlijk grote onzin...

7 januari 2018 om 14:14

Nico Rijnders en Ebicilio werden ook genoemd, maar ik denk dat dit gewoon domme pech is. Kanu was al verkocht zonder dat Inter hem had gecontroleerd, was volgens mij vanwege de Olympische Spelen. En het is over een langere periode gebeurd, dus waarschijnlijk waren er telkens andere mensen bij betrokken. Sno was ook al bij Feyenoord en Celtic medisch gekeurd, die hebben ook niets gevonden. Maar goed, juist daarom is het wel belangrijk dat dit goed wordt onderzocht. Want er zullen nog wel meer jeugdspelers met hartproblemen bij Ajax zitten of in de toekomst komen. En uiteraard ook bij andere clubs. En de medische wereld ontwikkelt zich ook steeds verder door, juist door dit grondig te onderzoeken kunnen we in de toekomst misschien dit soort drama's voorkomen. Dan moet misschien een groot talent stoppen met voetbal, het zij zo.

7 januari 2018 om 19:15

Nico Rijnders had een hartstilstand in 1972. In 45 jaar is er een enorme medische ontwikkeling geweest. Hij speelde indertijd overigens voor Brugge.
Nwankwo Kanu had een lekkende aortaklep dat kan ergens tijdens het leven ontstaan. Het werd geconstateerd toen hij al door Inter was overgenomen.
Lorenzo Ebecilio heeft op 14-jarige leeftijd een hartstilstand gehad in de wachtkamer van de tandarts. Hij speelde toen in de jeugd van AZ. Hij is daarna terug gegaan naar de amateurs. Uiteindelijk is hij opgepikt door Ajax. Hij had toen al een Icd. Evander Sno heeft een hartstilstand gehad bij een wedstrijd van jong Ajax. Sno was voordien een aantal malen gekeurd.
Hartafwijkingen zijn er in vele soorten en maten. Of de geconstateerde hartafwijking van Abdelhak Nouri een relatie heeft met zijn harteritmestoornis van juli valt niet te zeggen zonder meer informatie.
Of de medische staf te kort is geschoten in de begeleiding van Nouri na de constatering van de hartafwijking, valt niet te zeggen met zo weinig informatie.
Google eens op Fabrice Muamba. Een wonderbaarlijk verhaal over een succesvolle reanimatie, waaruit blijkt hoe lastig het is om vast te stellen of iemand een gevaarlijke hartafwijking heeft.

Ik snap dit niet. Het is gebeurt, er is al veel leed geweest. Waarom moet er nu zogenaamd een schuldige worden aangewezen? Leuk dat anonieme artsen dit concluderen dat dit is pure hindisight-bias. Als iemands tong in zijn keel schiet is het logisch dat je daar dan mee bezig bent en niet perse het slechtste verwacht. Wat zou Nouri hier zelf van hebben gevonden? Ik vind het kansloos en typisch Nederlands. Altijd maar een schuldige aan willen wijzen. Voornamelijk de familie van Nouri doet met inmiddels walgen met hun advocaatje, wat willen jullie? Geld? Drama? Jullie krijgen het.

7 januari 2018 om 17:16

Wat een walgelijke opmerking dat jij denkt dat het ze om geld en drama gaat! Ze willen simpelweg weten of er adequaat is gehandeld. Als het mijn kind was, zou ik dat ook willen weten. En artsen zijn prima in staat hun mening te geven, ook als ze er niet bij zijn geweest. Kijk bijvoorbeeld naar het Medisch Tuchtcollege. Daar doen ze niets anders.

En als er iemand hier een fout heeft gemaakt, is het juist goed dat het aan het licht komt. Dan gebeurt het een volgende keer hopelijk niet meer.

Maar echt, jouw opmerking over drama en geld is gewoon te laag voor woorden!

7 januari 2018 om 20:24

Je snapt er weinig van of niet? Je huurt een advocaat in met een reden Kyle66. Leuk dat je me beticht van laagheid terwijl je zelf het niet exact snapt. Als het totaal niet om geld ging, waarom moest het allemaal zo nodig via de advocaat in het nieuws? OH ja, financieel voordeel. Misschien hebben ze medisch niet correct gehandeld, maar deze kwestie is begonnen doordat Ajax de schuld kreeg dat de familie niet bekend was met de situatie van Nouri, vervolgens huren ze een advocaat in en gaan ze aan alles twijfelen.

Ja als je het wis en toch laat spelen waar lig de schuld niet bij de jongen zelf

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren