Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Rechter stelt Feyenoord in het gelijk in belastingzaak rond transfer Pellè

Laatste update:

De rechtbank in Den Haag heeft Feyenoord gelijk gegeven in de belastingzaak rond de transfer van Graziano Pellè, zo meldt De Telegraaf. Over de vertrekpremie van de Italiaan moest de club nog eens 75 procent belasting betalen, omdat de Belastingdienst een dergelijke premie in het voetbal gelijk stelt aan die van bijvoorbeeld bankdirecteuren.

In het voetbal geldt zo’n vertrekpremie juist als een beloning, terwijl het in het bedrijfsleven moet voorkomen dat een directeur een fors bedrag mee krijgt na zijn ontslag. De rechtbank heeft nu Feyenoord in het gelijk gesteld dat deze premies in het voetbal niet te vergelijken zijn met andere sectoren. Pellè betaalde over zijn inkomsten 52 procent belasting, terwijl Feyenoord daar bovenop nog 75 procent belasting betaalde over het bedrag. Dat betekent dat er totaal 127 procent belasting werd betaald door beide partijen.

Volgens de rechter zijn de heffingen op vertrekpremies in het voetbal ‘in strijd is met het Europese Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden’. Voetballers zijn niet te vergelijken met topmanagers en bankdirecteuren, zo stelt de rechter. Overigens hebben ook Ajax en PSV profijt van deze uitspraak, want zij hebben met zulke belastingheffingen te maken gehad bij de transfers van Jan Vertonghen, Georgino Wijnaldum en Memphis Depay. Bovendien zal deze uitspraak de concurrentiepositie van het Nederlandse clubs ten opzichte van Europese clubs verbeteren, omdat er alleen in Nederland een heffing gerekend werd op een vertrekpremie.

“We hebben hier hartstikke hard voor geknokt. Met Ajax en Feyenoord zijn we destijds meer dan eens naar Den Haag gegaan om de politiek duidelijk te maken hoe krom deze belastingregel was”, reageert Toon Gerbrands, algemeen directeur van PSV. “Het gaat bij PSV om zeker vijf miljoen euro. Men luisterde naar onze argumenten, gaf ons overal gelijk in, maar niemand wilde actie ondernemen.”

Vind jij het terecht dat het voetbal niet op één hoop gegooid wordt met topmanagers en bankdirecteuren?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Hele goede zaak. De belasting op vertrekpremies is buitenproportioneel hoog. Nu Feyenoord in het gelijk is gesteld kan die ook Ajax en PSV meerdere miljoenen schelen.

5 april 2017 om 10:08

Als dit voor PSV al 5 mil betekent. Dan betekent dit dat er binnenkort enorm veel (onterecht geind) belasting geld terug de voetballerij in rolt.
Super goed voor het nederlands voetbal. Helaas mogelijk net te laat.

5 april 2017 om 11:43

Kan dat zoveel jaren later allemaal nog geind worden?

5 april 2017 om 12:21

Die kans acht ik wel aanwezig, want volgens mij kunnen die zaken niet verjaren maar dat weet ik niet zeker. Maar als dit de eerste uitspraak is zie ik de belastingdienst nog in beroep gaan.

Klinkt als een goede zaak. Of het buiten in financieel opzicht nog directe effecten heeft weet ik niet, maar het is wel een direct bewijs dat de drie grootste clubs van het land gehoord worden wanneer er samengewerkt wordt. Lijkt me een positieve ontwikkeling.

Goede zaak, neem aan dat de clubs dit geld al hadden gereserveerd voor wanneer de rechtszaak negatief mocht uitvallen. Dat kunnen ze nu dus weer besteden.

5 april 2017 om 13:23

Denk dat het omgekeerd is. Bij de belastingdienst moet je eerst betalen en kun je daarna in beroep. Ga er maar van uit dat die clubs dit ale betaald hebben.

"dat betekent dat er totaal 127 procent belasting werd betaald door beide partijen."

Dit klopt niet, het lijkt mij dat Feyenoord een X bedrag heeft uitbetaald waar 75% belasting over betaald diende te worden, vervolgens moest Pelle van het netto bedrag nogmaals 52% inkomstenbelasting betalen.

5 april 2017 om 10:06

Je kunt nooit spreken over een netto bedrag waar je belasting over betaald. Dan is het namelijk geen netto bedrag. Natuurlijk te krankzinnig voor woorden dat er zoveel belasting moet worden betaald. Nederland ziet de voetballerij volgens mij als een grote melkkoe.

5 april 2017 om 11:17

Klopt inderdaad ondanks dat je bewoording inderdaad niet helemaal klopt. Over het bedrag wordt 75 + (25 * 0.52) = +- 87 %

Weer een zaak gewonnen door van Benthum.
Maar goed dat Feyenoord die man in dienst heeft.

Plus hij helpt hier ook nog eens de andere clubs .

Als Feyenoord heeft afgesproken met Pelle dat hij 1 mio bruto van de transfersom krijgt, dan zal Pelle er 520,000 LB over betalen (tenzij hij gebruik maakt van de fiscale regeling voor expats (30-regeling), dan betaalt hij "slechts" 364,000. Maar Feyenoord betaalt bovenop het bruto loon ook 750,000 eindheffing.

Dus van 1,750,000 loonkosten voor Feyenoord houdt Pelle 480,000 netto over.

Deze anti-graai maatregel werkt puur aan de hand van rekensommetjes bij het beeindigend van een arbeidscontract, dus tranfergelden is een mooie bijvangst voor de fiscus, maar een idiote kostenpost voor de Nederlandse Bvo's.

Ik verwacht wel dat er verder geprocedeerd gaat worden.

Nog mensen die zich irriteren aan van Benthum? Deze top (sport)advocaat heeft nu ook de zaken geregeld voor Ajax en PSV. Ben benieuwd of hij nu weer door deze supporters voor de ergste dingen wordt uitgemaakt? Of zullen deze analfabeten nu, dankjewel zeggen? Ipv kk h*mo of wat er nog meer was langsgekomen hier.

5 april 2017 om 10:21

Dit is toch iets anders dan een terechte schorsing aanvechten. Van Benthem doet trouwens gewoon zijn werk. Ik was eerder boos op de aanklager die het 2 keer door een vormfout de mist in ging.

Dus nu gaat er nog meer en nog makkelijker geld om in het voetbal, jammer.
Had graag gezien dat zulke vertrekpremies belast worden. Voetballers krijgen al een buitenproportioneel salaris, waarom dan ook nog een vertrekpremie. Het zien als een beloning is ook een beetje raar en meer bedoeld om eventueel ontslagpremies te voorkomen of het voor een speler gunstiger te maken te vertrekken voor het contract afloopt.
Sowieso zou ik graag zien dat er minder geld omgaat in voetbal, 40 wedstrijden per jaar van 1,5uur. Dat is waarvoor betaald wordt.

Edit: okã© en de samenvatting en herhalingen dus laten we er 2uur van maken.

Wat mij betreft gaat de belasting op salarissen verder omhoog, alleen dan moet je dat wel Europees regelen, er is nu een al een groot ongelijk speelveld en voetballers verdienen veel te veel in mijn ogen, kijkende naar hun maatschappelijke bijdrage.

Dat deze premie verlaagd is, is zeker in te komen, maar belasting in het voetbal moet je EU breed regelen en zelfs Rusland en Turkije verplichten een gelijkspeelveld te hebben, anders niet toelaten tot de EU competities.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren