Dortmund houdt wrange nasmaak over aan laatste thuisduel van 2016

Borussia Dortmund heeft dinsdagavond dure punten laten liggen. Het team van Thomas Tuchel kwam voor het zevende opeenvolgende duel op achterstand, in eigen huis tegen FC Augsburg, en slaagde er niet in om als winnaar van het veld te stappen. Eintracht Frankfurt profiteerde van de misstap van Borussia en is nu op de derde plaats terug te vinden, achter RB Leipzig en Bayern München.

/

Borussia Dortmund - FC Augsburg 1-1
Het bezoek van Manuel Baum verdedigde in een compact 5-4-1-systeem en stond maar weinig toe. Augsburg, met Paul Verhaegh en Jeffrey Gouweleeuw in de basis, liet zich in aanvallend opzicht bovendien niet onbetuigd, in tegenstelling tot Dortmund. De ploeg van Tuchel had liefst zeventig procent balbezit, maar ging toch met een 0-1 achterstand de rust in. Na een uitstekende individuele actie van Martin Hinteregger en een pass van Jan Moravek kreeg Ji Dong-Won de bal in tweede instantie achter Roman Weidenfeller.

De voorsprong van die Borussen verdween twee minuten na rust. Na goed samenspel met Shinji Kagawa werkte Dembele de bal diagonaal achter Marwin Hitz, die het leer met zijn voet schampte. Hoe het team van Tuchel het vervolgens ook probeerde, Augsburg speelde compact voetbal en gaf het gelijkspel niet uit handen. Zodoende pakken die Fuggerstädter het vierde punt onder interim-coach Baum, na een 1-0 zege op Borussia Mönchengladbach.

/

Borussia Mönchengladbach - VfL Wolfsburg 1-2
Borussia Mönchengladbach maakt een dramatisch Bundesliga-seizoen door en dinsdagavond ging het tegen VfL Wolfsburg ook weer snel mis. Daniel Caligiuri stond al na drie minuten op de goede plek om een afgemeten voorzet langs Yann Sommer te schieten. Na rust kwam de thuisploeg via Thorgan Hazard weer snel op gelijke hoogte. Gladbach kon hier echter maar kort van genieten, want vijf minuten later zette Mario Gómez die Wölfe na een knappe actie weer op voorsprong. Oscar Wendt kwam twintig minuten voor tijd nog dicht bij de gelijkmaker, maar zijn poging vloog over het doel van Diego Benaglio.

/

Hamburger SV - Schalke 04 2-1
Degradatiekandidaat HSV verraste in eigen huis door vanaf het begin snel druk te zetten in een poging de bezoekers te overbluffen. Nicolai Müller was voor de thee het dichtst bij de openingstreffer, toen een verdediger zijn schot van binnen de zestien net op tijd kon blokken. Een kwartier na rust had de aanvaller meer geluk en hij zette de thuisploeg na een geweldige steekbal van Filip Kostic op 1-0. HSV leek de wedstrijd een kwartier voor tijd vanaf de penaltystip op slot te gooien, maar de inzet van Johan Djourou werd gepakt door Ralf Fahrmann. Acht minuten voor tijd was het wel raak: Bobby Wood knalde de bal na een geweldige solo in de linkerbovenhoek. Met nog een minuut te gaan zette Donis Avdijaj de 2-1 nog op het bord, maar dat mocht niet meer baten voor Schalke.

Eintracht Frankfurt - FSV Mainz 05 3-0
In een zeer enerverende eerste helft nam Eintracht na achttien minuten de leiding. Branimir Hrgota kreeg een uitstekende pass van David Abraham over vijftig meter en schoot raak: 1-0. Mainz zocht nog voor rust met man en macht naar de 1-1, maar slaagde daar niet in. Tien minuten na rust kreeg Jhon Cordoba een rode kaart, voor een grove charge op het been van Abraham. De ploeg van Niko Kovac profiteerde een kwartier voor tijd van de overtalsituatie. De ingevallen Aymane Barkok kreeg de bal van Hrgota, passeerde drie verdedigers én doelman Jonas Lössl, om daarna de 2-0 binnen te schieten. Vijf minuten voor tijd bepaalde Hrgota de eindstand, op aangeven van Barkok.

Borussia Dortmund sluit 2016 met niet één thuisnederlaag af: 17 zeges en 8 remises in 25 duels voor eigen publiek. #bvb #boraug