Bel Hassani laat wedstrijd AZ kantelen, Sparta schakelt streekgenoot uit

De eerste twee doelpunten van Iliass Bel Hassani in dienst van AZ zijn woensdagavond meteen goud waard geworden. De Eredivisionist had tegen FC Lienden moeite om het net te vinden en incasseerde in de tweede helft zelfs de gelijkmaker. De middenvelder schoot daarna echter twee keer met scherp. Sparta Rotterdam wipte FC Dordrecht uit de KNVB Beker, terwijl PEC Zwolle ruim won in Ermelo.

/

FC Lienden - AZ 1-4
AZ nam zich in de Betuwe meteen het initiatief en doelman Jan Schimmel moest na zeven minuten al ingrijpen bij een vrije trap van Muamer Tankovic. De keeper had ook nog een antwoord op een schot van Joris van Overeem, maar een kleine tien minuten voor rust moest hij toch capituleren, nadat de doelman zelf de bal in de voeten van Tankovic stompte. De Zweed lobte de bal binnen voor de 0-1. Lienden ging na rust op zoek naar de gelijkmaker en oud-AZ’er Wouter de Vogel dwong Gino Coutinho al snel tot een redding.

Mo Bendadi leek 25 minuten voor tijd voor een stunt te gaan zorgen nadat hij een vrije trap binnen schoot, maar Bel Hassani stelde snel orde op zaken: zijn mooie volley was goed voor de 1-2. Vijf minuten voor tijd maakte hij ook nog zijn tweede van de avond, toen een streep vanaf de linkerkant te machtig bleek voor Schimmel en via Robert Mühren werd het zelfs nog 1-4.

Sparta Rotterdam - FC Dordrecht 3-1
Het team van Alex Pastoor legde in de eerste helft al de basis voor de overwinning. De bezoekers waren de eerste 35 minuten gelijkwaardig aan Sparta, dat vervolgens echter genadeloos toesloeg. Mart Dijkstra zorgde voor de 1-0, na goed voorbereidend werk van Zakaria El Azzouzi. Zes minuten later schoot Thomas Verhaar de 2-0 via de onderkant van de lat tegen de touwen en op slag van rust werkte Joris Kramer de bal achter zijn eigen doelman: 3-0. Na rust maakte David Mendes da Silva zijn eerste minuten van dit seizoen en speelde hij daarmee zijn eerste Sparta-wedstrijd in twaalf jaar tijd. Alvin Daniels maakte er nog 3-1 van, maar tot meer was FC Dordrecht niet in staat. Sparta eindigde het duel zelfs nog met tien man, na een tweede gele kaart voor Verhaar in de 78e minuut.

/

DSV’33 - PEC Zwolle 1-4
Zwolle opende al na acht minuten de score in Ermelo, want Nicolai Brock-Madsen mikte de bal zonder hem écht goed te raken in de verre hoek. De bezoekers van trainer Ron Jans hadden vervolgens niet veel tijd nodig om de marge te verdubbelen, want na een overtreding op Thanasis Karagounis mocht Bram van Polen na 22 minuten aanleggen vanaf elf meter en de rechtsback maakte geen fout. Zwolle bleef zoals verwacht mocht worden de bovenliggende partij en nadat Wouter Marinus na een scherpe voorzet al gevaarlijk was geweest, was het Anass Achahbar die na een goede loopactie de ruststand bepaalde op 0-3.

De Blauwvingers voerden de score in de tweede helft verder op in Gelderland, want Brock-Madsen kopte de bal na een klein uur na een vrije trap van Achahbar tegen de touwen. Jans voerde een paar minuten later zijn tweede wissel door: Hachim Mastour kwam in de ploeg voor Danny Holla. Er zou hierna nog één doelpunt vallen en dat was de eretreffer voor de amateurvereniging: Kay Velda scoorde met een volley.

Excelsior Maassluis - Heracles Almelo 1-3
Het in de Tweede Divisie uitkomende Excelsior Maassluis liet zich in de eerste helft absoluut niet afbluffen door de Eredivisionist uit Twente, al kwam de eerste mogelijkheid van de wedstrijd wel op naam van Heracles. Een volley van Brandley Kuwas kwam echter niet goed uit de verf, waarna de thuisploeg zich ook voor het doel van de tegenstander meldde. Een goede kopkans leidde nochtans tot niet meer dan een corner.

Na de thee bleek de extra ervaring van de Almeloërs toch de doorslag te geven, toen Kuwas Vincent Vermeij vond, die van dichtbij afrondde. Heracles leek de wedstrijd daarna als winnaar af te gaan sluiten, maar Daan Smit stak daar tien minuten voor tijd een stokje voor. Zijn kopbal leidde een verlenging in, waarin in eerste instantie weinig gebeurde. Vermeij bewees een kleine tien minuten voor tijd echter opnieuw zijn waarde, door nadat een gekraakt schot voor zijn voeten viel de beslissende 1-2 binnen te schieten. Via Kuwas werd het vlak voor tijd nog 1-3.

NEC - ADO Den Haag 1-1 (ADO w.n.s.)
Na een relatief tam begin probeerde ADO Den Haag de wedstrijd naar zich toe te trekken en na een kwartier had men ook kunnen scoren, ware het niet dat Ruben Schaken op de voet van doelman Joris Delle stuitte. NEC nam naarmate de helft vorderde het initiatief meer over, maar tot grote mogelijkheden leidde dat niet. In de tweede helft waren de Nijmegenaren wel direct dicht bij een treffer: Dario Dumic mikte van dichtbij net naast. In het vervolg kregen Édouard Duplan en Taiwo Awoniyi goede kansen, maar er werd niet gescoord en daardoor kwam er een verlenging aan te pas.

In die extra tijd kwam het eerste serieuze gevaar van het team van Zeljko Petrovic: de inzet van Sheraldo Becker werd echter met de benen gekeerd door Delle. De score werd echter aan de andere kant van het veld geopend, want na een overtreding van Tom Beugelsdijk mocht Gregor Breinburg na 105 minuten aanleggen vanaf elf meter en de middenvelder faalde niet: 1-0. NEC was via het been van Beugelsdijk even later nog dicht bij de 2-0, maar het team van Peter Hyballa kreeg even later plots de 1-1 van Gervane Kastaneer om de oren. In de strafschoppenserie trok ADO uiteindelijk aan het langste eind, want André Fomitschow miste als enige.

Denk jij dat AZ een kans maakt om de KNVB Beker te winnen?