Duels in de nacompetitie reeds bekend, Lurling neemt afscheid

Er is nog een speelronde te gaan in de Jupiler League, maar na vrijdagavond is al bekend welke ploegen tegen elkaar zullen spelen in de tweede ronde van de nacompetitie. VVV-Venlo eindigt dit seizoen als tweede en zal het opnemen tegen nummer vijf Go Ahead Eagles, terwijl nummer drie NAC Breda moet zien af te rekenen met nummer vier van de ranglijst FC Eindhoven. Kampioen Sparta Rotterdam herstelde zich van de nederlaag die het vorige week leed bij FC Volendam, terwijl Anthony Lurling bij FC Den Bosch als invaller afscheid nam van het betaalde voetbal.

/

MVV - Sparta Rotterdam 1-3
Sparta Rotterdam is onder Alex Pastoor nog altijd ongeslagen tegen Limburgse ploegen, maar zijn ploeg kwam op bezoek bij MVV nog wel op een 1-0 achterstand. Jordy Croux, die in de eerste helft sowieso erg actief was, had kort voor rust een mooie individuele actie in huis en besloot zijn dribbel met de openingstreffer. Sparta moest na rust dus in de achtervolging en Thomas Verhaar kwam dicht bij de gelijkmaker, maar zijn schot ging net over. Niet veel later werd het via Rick van Dongelen alsnog 1-1 en met twee doelpunten sleepte Verhaar vervolgens de drie punten voor Sparta uit het vuur: 1-3. Verhaar staat nu op 24 doelpunten in dit seizoen, twee minder dan Ralf Seuntjens van VVV-Venlo, die deze vrijdag niet wist te scoren. Sparta sluit volgende week af tegen FC Dordrecht.

NAC Breda - Almere City 1-1
Jelle ten Rouwelaar stond in liefst 280 wedstrijden op rij op doel bij NAC Breda, maar ontbrak tegen Almere City vanwege familieomstandigheden, waardoor er dus een einde kwam aan zijn indrukwekkende reeks. Andries Noppert verving de goalie onder de lat van NAC en hij zag zijn ploeg constant aanvallen, maar pas na rust werd er gescoord. Een doelpunt van Sjoerd Ars werd nog afgekeurd vanwege vermeend buitenspel, maar op aangeven van Donny Gorter kon Enes Ünal een klein halfuur voor tijd alsnog de 1-0 binnen koppen. Voldoende voor de overwinning was dit echter niet, want drie minuten voor tijd legde Ricardo Kip de bal terug op Soufyan Ahannach, die de 1-1 tegen de touwen schoot. Noppert hield bij zijn debuut dus niet zijn doel schoon en NAC weet nu dat het als derde zal gaan finishen in dit seizoen.

/

VVV-Venlo - FC Emmen 1-0
Omdat NAC punten liet liggen, is VVV-Venlo zeker van de tweede plaats op de eindrangschikking in de Jupiler League: met nog een wedstrijd te gaan heeft VVV nu vier punten meer dan NAC, dat dus niet meer kan passeren. VVV won vrijdag van FC Emmen en Jonathan Opoku was de grote man bij de Limburgers, door vijf minuten na rust op aangeven van Leandro Resida de 1-0 op het scorebord te brengen. Voor Opoku betekende dit alweer zijn veertiende doelpunt van het seizoen. Ralf Seuntjens wist even later bijna de marge te verdubbelen, maar zijn schitterende vrije trap spatte op de lat uiteen, en ook Dennis Telgenkamp hield de topscorer van de Jupiler League van scoren af. Volgende week speelt VVV de laatste competitiewedstrijd van het seizoen uit bij Achilles’29.

Fortuna Sittard - Go Ahead Eagles 0-1
VVV zal het in de play-offs opnemen tegen Go Ahead Eagles, dat met 0-1 wist te winnen van Fortuna Sittard en het seizoen als vijfde zal eindigen. De ploeg van Hans de Koning kwam in Limburg op voorsprong dankzij Leon de Kogel, die de bal afpakte van Luc Mares en vervolgens alleen op doelman Ferhat Kaya af ging. Het schot dat volgde was simpelweg onhoudbaar voor Kaya, die even later geluk had dat Kenny Teijsse uit een vrije trap van Sander Duits net naast schoot. Fortuna ging daardoor met slechts een 0-1 achterstand rusten en kwam na de thee twee keer bijna langszij, maar Raymond Fafiani raakte de lat en Lars Hutten de paal. Go Ahead had het dus even moeilijk, maar hield stand en gaat de tweede ronde van de nacompetitie in.

/

Jong PSV - FC Eindhoven 2-0
De Eindhovense derby tussen Jong PSV en FC Eindhoven was een prooi voor PSV, dat met 2-0 wist te winnen. De score werd al in de vijfde minuut geopend: een hoekschop werd kort genomen, waarna er een voorzet naar de tweede paal volgde en Boris Cmiljanic binnen kopte. Voor het oog van 900 toeschouwers moest FC Eindhoven dus op jacht naar de gelijkmaker en daar kwamen ook wel kansen voor, maar Remko Pasveer hield zijn doel schoon. De doelman ging wel in de fout toen hij een terugspeelbal van Jordy de Wijs oppakte, maar de vrije trap die volgde werd in de muur geschoten, en Thomas Horsten schoot niet veel later oog in oog met Pasveer over. Cmiljanic maakte vervolgens kort voor tijd aan de overkant zijn tweede en besliste daarmee de wedstrijd: 2-0.

Helmond Sport - FC Oss 4-0
Vorige week kreeg Helmond Sport er thuis flink van langs van Go Ahead, dat met liefst 0-4 won in het Lavans Stadion. Nu zette de club het recht voor de fans die toen beteuterd afdropen, want FC Oss werd ruim opzij gezet. Na dik een kwartier schoot Steven Edwards hard de openingsgoal binnen op aangeven van Mounir El Allouchi. Wouter van der Steen hield zijn team daarna overeind met twee goede reddingen en vroeg na rust verdubbelde Gilian Justiana de voorsprong tot 2-0. El Allouchi gooide de wedstrijd vervolgens snel daarna op slot na een combinatie met Remond Strijbosch. Roel van de Sande sloot af met de 4-0.

/

FC Volendam - Jong Ajax 1-1
Pas in het laatste half uur gebeurde er van alles in Volendam, vrijdagavond. Vaclav Cerny zette een versnelling in en bediende Abdelhak Nouri, die vanaf de rand van de zestien meter laag raak schoot en in zijn achttiende wedstrijd als Ajacied zijn eerste doelpunt maakte. Alsof de thuisclub die tegentreffer nodig had gehad, kwam het vlot daarna terug tot 1-1 dankzij Elson Hooi. Jong Ajax komt in punten (47) gelijk met MVV, dat vrijdag verloor. FC Volendam kruipt op zijn beurt een puntje dichter naar FC Emmen toe.

FC Dordrecht - Achilles’29 3-3
Zes goals vielen er vrijdagavond aan De Krommedijk en het merendeel viel in de tweede helft. Glenn Bijl schoot na een half uur binnen in de rechterhoek, maar Brian Boogers nivelleerde de achterstand met zijn vijfde goal voor de bezoekers uit Groesbeek. In de tweede helft zette Omid Popalzay zijn team eerst op 1-2 en nadat Rangelo Janga de stand met het hoofd weer gelijk trok scoorde Popalzay op aangeven van Jop van Steen nog eens. Weer hield Achilles’29 de voorsprong niet vast, want Janga kopte fraai de 3-3 op het bord en dat was de eindstand.

/

FC Den Bosch - RKC Waalwijk 1-1
De nummers vijftien en negentien van de Jupiler League presteerden de voorbije wedstrijden wisselend en pakten nu ieder een punt in De Vliert. Dankzij de vierde treffer van dit seizoen van Ismael Yildirim nam de Waalwijkse combinatie de leiding in minuut zestig, maar Aziz Khalouta kopte al vallend een voorzet van rechts in de hoek en hielp FC Den Bosch terug in het zadel. In minuut 86 gebeurde datgene waar het eigenlijk om draaide en betrad Lurling voor de aller-, allerlaatste keer het veld, als invaller voor Furghill Zeldenrust. Hij kon echter niet veel meer betekenen voor FC Den Bosch en sloot zijn loopbaan af met 1-1.