wk2018
 

Foggi dei miracoli

Dinsdag, 23 februari 2016 om 14:41 door AlexDelPiero10

Boer Antonio slentert traag door zijn tomatenveld, het is zeven uur 's ochtends, de eerste zon prikt al door de hemel heen en werpt haar gloed over de mooiste meest sappige en knalrode tomaten. De druppels dauw sijpelen richting aarde, de natuur word wakker. Foggia staat eigenlijk alleen maar bekend om haar lokale product, de tomaat, en om haar verbonden agricultuur. Toch stond dat op het punt te veranderen, met de nakende rentree van lokale trots U.S. Foggia in de Seria A.

Hij puft en blaast het haar met regelmaat uit zijn diepblauwe ogen. ‘Straks is het weer zover’, denkt hij bij zichzelf. Een kolkend Stadio Pino Zaccheria wacht dan op hem. De enige dag van de week waarop Antonio zijn werkplunje inruilt tegen zijn burgerkledij en zijn rood zwarte sjaal, is de speeldag van Foggia. Nonchalant en iets ruwer dan bedoeld, gooit hij de laatste tomaten in zijn rieten mand en holt huiswaarts. De opwinding slaat op zijn borst, zijn hart slaat sneller en sneller. ‘Tot straks lieverd!’ Een dikke smak op vrouwlief haar wang en Antonio raast als een bezetene met zijn gammele fiets richting centrum. Negentig minuten later stak Antonio zijn pijp op en de tabaksrook vervulde het muffe supporterscafé. Foggia had zojuist promotie afgedwongen naar de koningsklasse van Italië, de Seria A. “Antonio Antonio! Dit is fantastisch! We gaan naar Turijn! Naar Milaan! En Rome!”, schreeuwde de uitgelaten barman. Antonio lurkte nog eens flink aan zijn pijp en lachte breed naar de barman, het drong nu pas tot hem door wat zijn club had verwezenlijkt onder het bewind van verloren zoon Zdenek Zeman. Hij stond aan de vooravond van een woelige rit, vier jaren van fierheid en ontgoocheling, lachende tranen en huilende tranen. Vier jaren die hij nooit nog zou vergeten.

Het was ongezien en ongehoord, wie was die vent? Om met zo'n nietige club drie aanvallers in het veld te sturen moest je toch gek zijn? In het land van het catenaccio was voetballen met drie spitsen een abnormaliteit, geen heldere die zoiets in het hoofd haalde, maar Zdenek Zeman liet zijn rood-zwarte brigade aantreden in een opportunistisch 4-3-3. Aanvallen was de boodschap en het was de enige boodschap. ‘Zemlandia’ was geboren. Niet Juventus of de Milanese clubs maar U.S. Foggia verzorgde het spektakel. Met de aanvalsdriehoek Baiano, Signori en Rambaudi eindigden I Satenelli knap negende en verbaasden ze Italië met hun mooi maar tevens naïef aanvallend spel.

Antonio schakelt de tv uit en tuurt over zijn veld richting stadion. Zure regen daalt neer over zijn tomaten, wolken schuiven onder de hemel en werpen grote schaduwen over het landschap. De rook van zijn pijp verhult zijn gezicht en sust hem als het aroma zijn neusgaten binnendringt, zijn koffie koud op het vensterbankje. Zeman had luttele seconden geleden met zijn typerende sigaret tussen de gele vingers zijn vertrek richting Lazio aangekondigd,. Ogemakkelijk had hij lastige persvragen beantwoord: “is het om het geld? Gaat het om de mogelijkheden? Wilde u wat anders?” Voor Antonio deed de reden er echter niet toe. Coaches, spelers, ze komen, ze gaan. Zoveel wist hij inmiddels wel na al die tijd.

‘U.S. Foggia was meer dan één coach’, dacht hij bij zichzelf. Jaren later lag het tomatenveld van Antonio er verwaarloosd bij. De man was oud en ziek en kon zijn gewassen niet langer onderhouden. U.S. Foggia viel samen met één van haar trouwste supporters in een diep dal, de club daalde jaar na jaar en belandde uiteindelijk bankroet in de Serie C. Ooit had Foggia il calcio piu bello del mondo gespeeld, ooit had Antonio met zijn zoon op de schoot zijn club aangemoedigd in grote duels, ooit hadden ze roemrijk gestreden in hun afgeladen stadion tegen wat de grootmachten van het mondiale voetbal waren. Ooit...

Mauro staart over het veld dat van Antonio was. De kringen van de tas koffie die zijn vader 's morgens dronk voor hij het veld inging, tekenden zich nog af op het oude vensterbankje. De bomen wiegden elegant in de wind, zon en schaduw vochten eeuwig om terrein. “Straks is het zover paps...” Mauro wandelt trots in de felle zon met zijn zoontje op de schouders richting het Pino Zaccheria. Duizenden fans brullen hun helden die avond naar voren: “aanvallen!” Maar na negentig minuten fel verweer druipen de twee gelaten af, het nieuw opgerichte A.C.D. Foggia Calcio delfde in een rechtstreeks duel om promotie het onderspit tegen Matera Calcio en bleef in de Lega Pro (vierde divisie) bungelen.

Het huisje aan de rand van het veld puft rook door de schouw. Mauro´s zoontje speelt zorgeloos voor de warme haard die hij zonet had aangemaakt. Dampende koffie beslaat het kleine raam dat uitkijkt op het uitgestrekte tomatenveld. Mauro kijkt naar zijn zoontje en naar de foto van zijn vader op het aanrecht. Hij neemt het kader in zijn grote handen, het is zijn evenbeeld, dezelfde blauwe ogen staren hem aan wanneer zijn zoontje hem aankijkt. “Wie weet, komen we ooit terug paps, wie weet..” Hij drinkt zijn koffie leeg en kust zijn vrouw, doet zijn werkplunje aan en wandelt het tomatenveld in, eeuwig verbonden met U.S. Foggia, eeuwig verbonden met zijn vader.

Een ode aan U.S. Foggia, want ooit speelden zij Il calcio piu bello del mondo. Ooit waren zij Foggia dei miracoli.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 14 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

33 reacties (laatste reactie door serieuzs)

Weer vermaak je ons met een meesterstuk! Het mooiste vind ik dat het niet altijd om een grote club gaat. Ook kleinere clubs verdienen erkening. Prachtig!

23 februari 2016 om 17:03

Bedankt azeche!

Ik merk wel dat vz een bepaalde zin bij de foute alinea heeft ingedeeld, de zin; Foggia was meer dan één coach, moest de aflsuiter zijn van de vorige alinea ^^ of ik heb ze op het laatst nog fout gezet, dat kan ook. Foggia is niet de grootste club neen, maar ze hebben met sprankelend en vooral vernieuwend voetbal hun stempel gedrukt op het Italiaanse voetbal, en daarvoor moest deze club op één of andere manier weer opgerakeld worden, want nu zijn ze zwaar afgegleden. Wat erg jammer is.

Bedankt voor je complimenten makker!

Vermakelijk om te lezen en origineel stuk teks. Zoals Aze/che 4 Ever aangeeft, verdienen ook (of misschien juist) dit soort Clubs een CE. Er staan een paar kleine typo's in helaas dus mocht je de redactie nog vragen om een aanpassing, neem die dan ook even mee. Maakt voor de leesbaarheid en het vermaak verder niets uit!

23 februari 2016 om 17:31

Ja ik zag het ook, probleem is dat ik wanneer ik schrijf en de inspiratie vloeit, ik enorm snel schrijf en soms beter moet nadenken over hoe ik iets neerzet. Ik heb dit stukje op een 2,5 uurtjes geschreven en heb het eerlijk gezegd ook niet nagekeken (kinderlijke fout). Ik wist niet dat zoiets nog aangepast kan worden nadien? Of bedoel je dat ik deze aanpassingen in mijn postvak in kan krijgen zodat ik er zelf wat mee kan richting de toekomst?

In ieder geval enorm bedankt voor je reactie en beoordeling, ben blij dat het vermakkelijk was voor je.

Prachtige clubexpert over een mooie club. Ik hoef niets meer te zeggen over de schrijfstijl, want dat spreekt voor zich en dat weet je ondertussen wel. De Lega Pro C ziet er mooi uit op dit moment. 1. Benevento 2. Lecce . 3. Foggia. Ook in groep B staat Pisa op de tweede plaats. Hopelijk stroomt de Serie B weer langzamerhand vol met dit soort prachtige clubs in plaats van de wat kleinere clubs.

24 februari 2016 om 12:13

Bedankt makker!

Ja dat hoop ik ook, van die vergeten clubs met hun eigen mooie verhaal zien we als liefhebbers van het Calcio allemaal wel graag terug! Ik hoop voor Foggia dat ze langzaam maar zeker weer klimmen!

In de categorie "proza" van de CE, is dit niet bepaald de slechtste poging die ik gelezen heb. Het is wel eeuwig zonde dat je dit stuk niet een tijdje hebt laten liggen om het op een later moment nog eens een paar keer kritisch door te lezen.

De constante en incorrecte wisselingen tussen de tegenwoordige en de verleden tijd zijn ontzettend storend en halen het niveau van het verhaal enorm naar beneden. Typefouten zijn absoluut onnodig als je bijvoorbeeld Word gebruikt en even de spellingscontrole z'n werk laat doen. Een zin als: "mauro´s zoontje speelt zorgeloos voor de warme haard die hij zonet had aangemaakt." had je in ieder geval na een aantal keren doorlezen moeten aanpassen. 'hij" verwijst in deze zin naar Mauro's zoontje, maar ik denk niet dat je bedoelt dat dit kleine mannetje de haard aangestoken heeft.

Kortom: iets moois schrijven vergt tijd en een hele kritische blik. Kun je die zelf niet opbrengen, zorg dan voor een mierenneuker zoals ik om je stukje tegen het licht te houden. Iets moois schrijven vergt ook een originele insteek en een vlotte schrijfstijl. Die heb je al.

24 februari 2016 om 12:11

Ik vind Mauro's zoontje speelt voor de open haard die hij net had aangemaakt niet bepaald klinken alsof het zoontje de haard had aangemaakt, met een beetje inleving snapt iedereen toch dat Maura de haard heeft aangemaakt haha maar je hebt zeker gelijk, ik heb dit stuk overhaast ingediend omdat ik temidden van een grote verandering in mijn privésfeer verkeer op dit moment, ik had het moeten laten liggen en extra controleren, dan had het er zeker nog anders uitgezien.

Bedankt voor de toch nog gulle drie sterren en je terechte kritiek!

Wat een geweldig stuk is dit. Echt ontzettend knap hoe jij er met je tekst voor zorgt dat ik gewoon die man voor me zie en gewoon voel en ervaar wat je schrijft. Je hebt echt talent en ik hoop dat ik nog meer stukken van je ga tegenkomen over dit soort kleinere clubs. Ook leuk dat Foggia het erg goed doet op het derde niveau en dat promotie naar de Serie B er misschien wel inzit dit jaar. Ik had gehoopt dat Catania dit jaar zou promoveren maar nu dat niet meer mogelijk is gun ik het Foggia absoluut.

24 februari 2016 om 17:32

Dat is ook mijn streven altijd, mensen moeten zich erin kunnen inleven dus het is fijn om te lezen dat dat gelukt is haha ^^. Catania word ook gemist, die Siciliaanse derby's met Palermo mis ik echt, hoop dat jouw club ook ooit terugkomt! Foggia doet het nu goed ja, ik hoop dat ze er niet weer nipt naast grijpen en dat ze terug komen naar de Serie B en wie weet zelfs A.

Bedankt voor je mooie woorden Flip!

4 maart 2016 om 22:00

Graag gedaan man. Ja is zeker goed gelukt! Hoe meer mooie derby's, hoe beter! Er zijn veel clubs waar ik nooit wedstrijden van zien maar zodra het dan om een derby gaat dan wil ik het toch graag zien.

Jajaja, mooi stukje over een mooi stukje voetbalgeschiedenis. Dit stukje doet me ook altijd denken aan mooie clubs als Perugia of Parma die helaas verloren of ver afgezakt zijn. Mijn complimenten, je krijgt weer de volle beloning!

24 februari 2016 om 20:19

Hehe bedankt! Dit is nochtans (zoals fier en koen al aangaf) een vrij slordig stukje van mezelf, heb het eigenlijk te overhaast ingediend maar ik ben toch blij met de reacties die ik erop krijg.

Wat mij altijd stoort is dat mensen die hier op vrijwillige basis rond surfen, dat zij het allemaal beter weten. Deze tekst leest heerlijk weg en ja, er staan wat foutjes in. Maar de essentie van het verhaal breng je goed. De man komt tot leven in je verhaal en daardoor kan je jezelf ook inleven.

Ik ben ook niet echt van het kritisch lezen op Ce's, tenslotte zijn we hobby schrijvers die hier wat informatie willen delen met het publiek. Echter wil je een carrière als schrijver gaan beginnen, ligt er nog wel wat werk te doen. Maar ja, zo ver is het neem ik aan nog niet

Korte conclusie: Informatief, lekker om weg te lezen en interessant!

25 februari 2016 om 14:20

Neen helemaal niet en zo ver zal het ook niet komen, ik doe dit louter als hobby, mijn Nederlands is gewoon niet goed genoeg om een professioneel schrijver te zijn, daarvoor zou ik echt gespecialiseerde cursussen moeten nemen en daarvoor heb ik de tijd niet. Als mensen zich al kunnen inleven in mijn bescheiden stukjes, ben ik al enorm tevreden!

Bedankt Martyn!

27 februari 2016 om 00:21

Je onderschat jezelf. Als ik stukken lees in de VI en de Elf, dan pakken die mij vaak minder dan jouw clubexperts. Ik wist eerst niet dat Foggia bestond, en nu ben ik er zelfs een beetje fan van geworden. Il calcio piu bello del mondo, wie wil daar nou niet over lezen?

Mocht je toch alleen hier voor vz blijven schrijven dan ben ik daar als gratis lezer natuurlijk ook niet tegen.

27 februari 2016 om 10:13

Wauw dat is geweldig om te lezen! Leuk dat je er zelfs een beetje fan van bent geworden want Foggia is een prachtige club! :D Dankjewel Gtootod, dit zijn mooie complimenten die ik zeker meeneem naar mijn volgende stukjes, voor mensen als jij doe ik het dus enorm bedankt voor je spreekwoordelijke hart onder de riem.

Grazie!!

Goed stuk! Leest lekker weg!

26 februari 2016 om 17:48

Grazie Davide!

Ik vind het een mooie keuze van je om je CE te wijden aan een wat kleinere club. Dat is misschien wel de plek waar de meest in het oog springende legenden te vinden zijn. In dit geval is het Foggia, maar het had net zo goed in andere club zoals Piacenza kunnen zijn voor mijn part. Wat het mooi maakt is dat je het zelf ook een beetje als een legende laat klinken. Verder leest het ook voor mij lekker weg. Hier en daar wat schoonheidsfoutjes, maar dat mag voor mij de pret niet drukken.
Overigens zou je kunnen zeggen dat de geest van het kleine Foggia nog steeds doorleeft in de Serie A middels een pupil van Zeman: Di Francesco's Sassuolo. Die parallel kreeg ik tijdens het lezen van dit stuk maar niet uit mijn hoofd.

Bravo!

27 februari 2016 om 18:01

Grazie Jorinus!

Ja ik heb deze CE te snel ingediend waardoor er redelijk veel slordigheden in zijn geslopen, volgende keer controleer ik hem nog eens goed alvorens ik hem indien. Ik wilde echt eens wat anders schrijven en over een ietwat minder bekende club, zo gaan er nog volgen als ik de tijd vind.

Bedankt makker voor je reactie en beoordeling!

Ik zou zo graag de pennen aan 1 slaan en samen een mooi stuk schrijven!
Geweldig en inspirerend broeder!

1 maart 2016 om 06:40

Bedankt makker! Haha dat kan altijd geregeld worden

Wauw wat een stuk. Mag ik vragen vanwaar de interesse en kennis van het Italiaanse voetbal, tot in de lagere regionen? Het verhaal was heel meeslepend en aangezien het ook nog eens over een (voor mij) onbekende club ging, was ik wel benieuwd.

Complimenten!

1 maart 2016 om 06:46

Het zit een beetje in mijn bloed, een voorvader van me was een Italiaan, en ik ben verliefd geworden op het Calcio van de jaren 90'. Foggia ken ik omdat ik mij graag verdiep in de geschiedenis van Italië en haar voetbal, zo ga ik binnenkort een stukje doen over Pro Vercelli, een club die momenteel aan de staart van de Serie B bungelt, maar die ooit 7x landskampioen werden, hun bekendste speler was legende Silvio Piola (seria A all time topschutter). Ik vind die nostalgische verhalen over clubs zo fascinerend en inspirerend dat ik er vaak met opsta en met ga slapen haha.

Bedankt !

1 maart 2016 om 15:35

Haha nu maak je mij ook nieuwgierig
Ga je volgende verhaal zeker lezen.

Heerlijk stuk om te lezen. Italië kent veel mooie clubs met veel historie. Ga zo door man!

3 maart 2016 om 18:51

Hey kajsipkens! Ja zo is het hehe Bedankt voor je reactie en je vriendschapsverzoek trouwens!

Prachtig stuk, ik heb er echt van genoten. Ontzettend goed geschreven.

4 maart 2016 om 17:23

Erg bedankt Vitesse20! Altijd plezierig om te lezen dat mensen van iets simpels dat ik schrijf toch kunnen genieten!

Heerlijk stukje over een, voor mij, onbekende club. Het leest wederom erg makkelijk weg en dit verhaal is wederom mooi opgebouwd.
Je hebt echt een prachtige schrijfstijl Alexdelpiero10!

16 maart 2016 om 15:07

Bedankt PsV fan1988! Ik doe wat ik kan! dank voor de reactie en de beoordeling!

Echt een heel erg goed stuk!
Jjammer dat er niet een langer verhaal achter aan komt, want ik had graag nog even doorgelezen.
Het leest weg als een goede roman! Altijd fijn om een goed stuk te lezen over een club die ik nog niet zo goed ken, dat geeft weer zo'n lekker nieuw/fris gevoel, i.p.v. altijd maar Manchester, Ajax, Feyenoord, Barca en Madrid.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Italië

FIFA ranking: 19
243 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Ciro ImmobileAanvaller65
Andrea BarzagliVerdediger50
Leonardo BonucciVerdediger50
Antonio CandrevaMiddenvelder52
Andrea BelottiAanvaller54
EderAanvaller51
Voor de complete selectie: Clubpagina Italië.

In de wandelgangen

Zaterdag 23 juni
Internazionale is akkoord met Malcom over een vijfjarig contract. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren