NAC laat periodetitel glippen; koploper Sparta viert feest

Sparta Rotterdam heeft de tweede periodetitel van het Jupiler League-seizoen opgeëist. De Rotterdammers zagen NAC Breda met 0-1 verliezen van Go Ahead Eagles en rekenden vrijdagavond zelf in de regioderby af met FC Dordrecht: 0-3. De voorsprong van de koploper op VVV-Venlo blijft vijf punten bedragen.

/

FC Dordrecht - Sparta Rotterdam 0-3
Sparta kende een vliegende start, want binnen twee minuten stond het door een intikker van Thomas Verhaar 0-1 aan de Krommedijk. De wedstrijd was daardoor direct los en Dordrecht liet zich via Matthew Steenvoorden en Shayron Curiel voorin zien, maar doelman Roy Kortsmit liet zich niet passeren. Curiel had later absoluut voor de gelijkmaker moeten zorgen, maar van dichtbij trapte hij over. Sparta nam de voorsprong derhalve mee de kleedkamer in en kwam daar ook weer goed uit. Sparta had in de tweede helft echter ook het geluk aan de zijde, want Bas Nijhuis gaf geen strafschop toen Rangelo Janga werd onderuitgehaald. Beide partijen kregen de nodige kansen en in het slot viel de beslissing via een dubbelslag van Finn Stokkers.

/

VVV-Venlo - Achilles’29 3-0
VVV creëerde in het eerste half uur een aantal goede kansen en het bezoek uit Groesbeek kon geen vuist maken. Na 34 minuten viel de verdiende 1-0: Ralf Seuntjens kopte bij de tweede paal raak. De Limburgers wisten de marge nog voor het rustsignaal te verdubbelen, want Leandro Resida tekende voor de 2-0. Achilles trof hierna via Thijs Hendriks nog de lat en in de tweede helft was Daniël van Straaten dicht bij de aansluitingstreffer. Na het uur voerde VVV de druk weer wat op, maar grote kansen bleven lange uit en doordat Achilles ook niets meer terug kon doen, leek de ruststand de de eindstand te worden in De Koel. Leek, want Torino Hunte bepaalde de uitslag op 3-0.

/

NAC Breda - Go Ahead Eagles 0-1
NAC was in de eerste helft duidelijk de bovenliggende partij en verdiende een doelpunt, maar die viel niet. Theo Zwarthoed hield Mats Seuntjens van scoren af, Ronnie Stam trapte over, Joey Suk mikte naast en een treffer van Sjoerd Ars werd vanwege buitenspel onterecht afgekeurd. In de tweede helft sloeg Go Ahead toe: nadat Jelle ten Rouwelaar een goede redding had verricht, scoorde Leon de Kogel in de kluts. NAC kreeg hierna voldoende mogelijkheden, maar ook na de tweede gele kaart voor Tom Daemen slaagde de formatie van Marinus Dijkhuizen er niet in om gelijk te maken.

/

FC Volendam - FC Oss 1-1
Volendam opende na ruim een kwartier spelen de voorsprong: Jochem Janssen veroorzaakte een strafschop die werd binnengeschoten door Erik Schouten. Oss deed in het vervolg eigenlijk niet onder voor de thuisploeg en was via Felitciano Zschusschen tweemaal dicht bij een treffer, maar het bleef bij rust bij 1-0. Na een uur kwam Oss wel tot scoren: Fatih Kamaci kopte uit een voorzet van Janssen knap binnen. Volendam had hierna geluk dat een handsbal in het eigen strafschopgebied niet werd waargenomen en via Schouten was men zelf dicht bij de winnende, maar de maker van de openingstreffer schoot van dichtbij over.

/

FC Den Bosch - Jong Ajax 3-0
Den Bosch had de schaapjes al vroeg op het droge in de eigen Vliert. Na wat kansen over en weer (Jordy Thomassen raakte bijvoorbeeld de lat) tekende Havar na een klein half uur voor de openingstreffer. Furghill Zeldenrust maakte er vervolgens vanaf elf met 2-0 van en Joey Belterman was met een goed schot verantwoordelijk voor de 3-0. Den Bosch hoefde in de tweede helft niet meer zo nodig en de beloften uit Amsterdam waren niet in staat om tot kansen te komen. Ajax heeft nu slechts één van de laatste zeven wedstrijden in de Jupiler League weten te winnen en Den Bosch staat nu tiende in het klassement.

/

Jong PSV - Almere City FC 3-4
Almere kende een droomstart op De Herdgang, want binnen drie minuten maakte Pelle van Amersfoort er 0-1 van. De hekkensluiter kon die voorsprong echter niet behouden, want Clint Leemans tekende na een kwartier voor de gelijkmaker. Door een rake kopbal van Jason Oost, op aangeven van Ricardo Kip, herstelden De Zwarte Schapen echter de voordelige marge. Na doelpunten voor Suently Alberto en voormalig PSV’er Enzio Boldewijn was de stand na 66 minuten 2-3. Rai Vloet benutte vervolgens na een handsbal een strafschop, maar door een schitterende goal van opnieuw Boldewijn gingen de punten mee naar Flevoland.

Helmond Sport - Telstar 4-1
Helmond boekte een ruime zege op Telstar. De thuisploeg was duidelijk de betere ploeg en kwam na een kwartier spelen op voorsprong via Yannick Cortie, die uit een hoekschop raak wist te koppen. Helmond Sport ging hierna op zoek naar meer en werd daar op slag van rust voor beloond, toen Mounir El Allouchi trefzeker was uit een directe vrije trap. In de tweede helft bleef Helmond Sport druk zetten en Gyrano Kerk raakte de paal, maar de beslissende derde treffer bleef uit. Uit het niets kwam Telstar via een onoverzichtelijk doelpunt uit de kluts terug in de wedstrijd (2-1), waardoor het weer spannend werd, maar Helmond Sport gaf de overwinning niet uit handen en liep via Kevin Visser en Thomas Schilders zelfs nog uit naar 4-1. Telstar eindigde nog met tien man, omdat Tim Keurntjes kort voor tijd zijn tweede gele kaart ontving.

/

MVV - RKC Waalwijk 6-2
RKC hoopte een sprongetje op de ranglijst te kunnen maken, maar door een ruime nederlaag in Maastricht staat de ploeg nu laatste. MVV kwam na een klein kwartiertje op voorsprong en scoorde toen direct driemaal in tien minuten tijd. Santiago Palacios opende de score, Pieter Nys verdubbelde de marge en Jordy Croux maakte er 3-0 van. RKC probeerde er in het restant nog wel wat van te maken en deed nog iets terug via Ismael Yildirim, maar het geslagen gat bleek te groot te zijn om te dichten. Mark Engberink van RKC mocht wegens twee gele kaarten vroegtijdig vertrekken en met elf tegen tien scoorde MVV nog driemaal: Croux krulde de 4-1 binnen en Thomas Verheydt maakte nog twee goals. Tussen de doelpunten van Verheydt in maakte Arsenio Valpoort nog de 5-2.

Fortuna Sittard - FC Emmen 2-2
Met een doelpunt en een assist leek de Duitse aanvaller Gökhan Lekesiz vrijdagavond de grote man te worden bij Fortuna, maar kort voor tijd pakte Emmen toch nog een punt. De thuisploeg kende een droomstart en kwam al binnen vijf minuten spelen op voorsprong, toen Lekesiz de score wist te openen. Fortuna was op eigen veld de betere ploeg, maar uit het niets kwam Emmen na een halfuur spelen op gelijke hoogte, via Marnix Kolder. Fortuna moest nu weer opnieuw beginnen en had al een hoop kansen gemist, toen Muhammed Mert na een voorzet van Lekesiz de 2-1 maakte. Fortuna speelde met veel zelfvertrouwen, maar de beslissing bleef uit, en daardoor kon Tim Siekman in de slotfase nog voor een puntendeling zorgen.

Denk jij dat Sparta Rotterdam kampioen wordt?