AZ haalt na vroege rode kaart hard uit, Excelsior en Roda JC ook door

Het bekertoernooi wordt gezien als de snelste weg richting een prijs en AZ, in 2013 voor het laatst bekerwinnaar, wil dit seizoen weer een gooi doen naar het eremetaal. Van VVV-Venlo had de ploeg van trainer John van den Brom in de tweede ronde in ieder geval geen enkele last. Excelsior en Roda JC Kerkrade bekerden ook door.

/

AZ - VVV-Venlo 6-1
Eigenlijk was de krachtmeting tussen AZ en VVV-Venlo al na acht minuten beslist. Kristiaan Haagen beging een overtreding door de doorgebroken Vincent Janssen neer te leggen en specialist Jop van der Linden mocht zodoende aanleggen van elf meter. De van Go Ahead Eagles overgenomen verdediger faalde niet: 1-0 voor AZ. Opmerkelijk genoeg kreeg VVV met een man minder de betere kansen, tot Muamer Tankovic AZ acht minuten voor rust op 2-0 zette. Tankovic werd weggestuurd door Markus Henriksen en rondde af met een fraaie lob.

Na de onderbreking kwam VVV-Venlo terug in de wedstrijd door een doelpunt van Vito van Crooij, wat voor de thuisploeg het sein was om de duimschroeven weer aan te draaien. Dat sorteerde direct effect, want nog geen minuut later tekende Robert Mühren voor 3-1. Daarmee was het verzet van VVV helemaal gebroken: op aangeven van Tankovic maakte Henriksen de vierde en op aangeven van Guus Hupperts de vijfde. Henriksen stond zelf aan de basis van nummer zes (Tankovic).

/

Barendrecht - Excelsior 0-2
Excelsior-aanvaller Tom van Weert, die nog geschorst was voor het competitieduel met Ajax, zei voorafgaand aan de wedstrijd tegen Barendrecht dat hij de streekgenoot bijzonder serieus nam. In de praktijk bleek Barendrecht aanvankelijk wat makkelijker te passeren, want al na een paar minuten spelen had Van Weert de bal in het net liggen. Hij schoof de bal koel in de verre hoek. Niet veel later stond Van Weert ook nog eens aan de basis van een kans die de 0-2 op had moeten leveren. De aanvaller werd nergelegd in het strafschopgebied en Excelsior kreeg een penalty; Jeff Stans schoot naast. Omdat Excelsior de kansen niet benutte bleven de amateurs in leven; na de onderbreking ging de thuisploeg zelfs op zoek naar de gelijkmaker. Die viel niet: Daryl van Mieghem maakte zelfs nog 0-2.

/

De Treffers - Roda JC Kerkrade 0-3
Hicham Faik was in de competitiewedstrijd tegen Feyenoord trefzeker met een heerlijke vrije trap en in het bekerduel met De Treffers deed hij het dunnetjes over. Vijf minuten voor de onderbreking werkte Faik fraai binnen. De Treffers, een gevestigde naam in het amateurvoetbal, deed goed mee en legde zich voornamelijk toe op de counter, maar wist de defensie van Roda JC toch niet echt te verontrusten. Omdat de verdediging van De Treffers na rust zelf wel in de fout ging, werd het 0-2: Tomi Juric maakte zijn eerste doelpunt in het shirt van Roda JC. Tom Van Hyfte tekende voor het slotakkoord.