wk2018
 

De bewondering van mijn opa.

Zondag, 13 september 2015 om 16:00 door Jeronsaik

Aftonbladet deed afgelopen zomer onderzoek naar de opmerkelijke vraag over wie de beste speler van Scandinavië is. Heel wat namen kwamen voorbij en daarmee ook heel veel meningen. Met spelers als Michael Laudrup, Zlatan Ibrahimovic, Peter Schmeichel, Jari Litmanen, Henrik Larsson, Sami Hyypiä, Ole Solskjaer of zelfs Eidur Gudjohnsen kan het vrij lastig kiezen zijn.

/

Het is dan ook een lastige keuze met vele redenen. Na het lezen van dit artikel in de krant en het bezoekje deze week aan de stuga van mijn grootouders, stelde ik deze vraag ook aan mijn opa. Ik verwachte een naam als Ibrahimovic of Larsson, maar mijn opa verraste mij compleet. Het is dan wellicht ook niet heel raar dat velen onder ons nog nooit gehoord hebben van een speler zo uniek voor Scandinavië in die tijd, maar die volgens mijn opa toch de beste voetballer van Scandinavië is.

In het plaatsje Velje in Denemarken begon deze speler bij Vejle FC, een kleine club met lokale jongens. Hij had veel talent en kwam terecht in de jeugd van de professionelere club van de stad”: Vejle BK. Na de jeugdopleiding te hebben doorgelopen maakte hij zijn debuut voor het eerste elftal op 24 maart 1971 in een 3-1 overwinning tegen Karlskoga FF. Simonsen stond er op zijn shirt, wat op het eerste gezicht een doodnormale Deense familienaam is en dus niks speciaals. Allan Simonsen, zoals hij voluit heette, bleek later dat jaar deel uit te maken van een gouden generatie bij Vejle BK. De club speelde voor die tijd aanvallend voetbal, iets wat nieuw ongekend was voor een Scandinavische ploeg en werd zo in 1971 en 1972 kampioen van Denemarken met ook de Deense beker in 1972.

In 1972, aan het einde van het Deense seizoen, vertrok Simonsen naar het buitenland. Volgens mijn opa kwam Simonsen terecht bij Borussia Mönchengladbach, destijds een grote club in Duitsland en zelfs op dat moment de regerend kampioen. Het zag er niet goed uit en mijn opa dacht dat het net zo ging als met alle andere Scandinavische spelers: veel talent in eigen land, maar daarbuiten kwamen ze tekort. Zweden en Denemarken waren immers ook geen grote voetballanden. Simonsen speelde ook niet veel in zijn eerste twee seizoenen, maar mocht toch de DFB-Pokal van 1973 op zijn naam schrijven.

In 1974, aan het begin van het seizoen, zag het er beter uit. Mijn opa hoorde goede dingen over Simonsen in de voorbereiding van het seizoen en hij bemachtigde dan ook een plaatst bij de eerste elf voor dat seizoen. Hij speelde alle wedstrijden, scoorde achttien keer in de Bundesliga en tien keer in de UEFA cup, werd dat seizoen Deutsche Meister en won tevens de UEFA Cup over twee wedstrijden tegen FC Twente.

In 1977 ging hij door met scoren en hielp hij Borussia Mönchengladbach aan een plaats in de Europa Cup- finale van 1977 tegen Liverpool. Simonsen was een unieke speler, zei mijn opa, hij was net als Johan Cruijf en Michel Platini, zo'n speler die voetbal begrijpt in plaats van alleen maar speelt. Hij was tweebenig en scoorde met links en rechts. Ook erg technisch met de bal; overal waar zijn voeten gingen, volgde de bal. Ik zie dan ook de verliefdheid en het dagdromen in zijn ogen terwijl mijn opa verder vertelt.

“Simonsen werd terecht verkozen tot Europees speler van het jaar in 1977, met een nipte overwinning op Kevin Keegan en Platini, iets wat nog geen Scandinavische voetballer ooit eerder voor elkaar had gekregen.” Het was inderdaad een unieke prestatie, bleek toen ik het eenmaal had opgezocht. Over voetballers als Michel Platini, Franz Beckenbauer, Johan Cruijf, Bernd Schuster en Karl-Heinz Rummenigge hadden we al veel gehoord, maar daar stond inderdaad de naam van Allan Simonsen tussen.

Simonsen vertrok uiteindelijk in 1979 transfervrij van Borussia Mönchengladbach naar Barcelona, waar hij drie jaar lang speelde. Hij werd weliswaar geen topscorer of behaalde La Liga-titels, maar had zeker een aanzienlijk aandeel in het goede spel van de Catalanen.

Mijn opa vertelde dat Simonsen het eerste seizoen minder begon te spelen en later bleek waarom: een depressie. In 1982 kwam tevens Diego Maradona naar Barcelona en door regelgeving destijds met buitenlandse spelers vertrok Simonsen niet veel later naar Charlton Athletic. Hij wilde voetballen op een lager niveau, zonder druk. De jaren bij topclubs hadden zijn effect gehad en na drie maanden bij Charlton te hebben egspeeld, vertrok hij naar Vejle BK.

Door blessure leed en gezondheidklachten was Simonsen niet direct inzetbaar voor Vejle en bij terugkomst was het duidelijk dat hij zijn oude niveau nooit meer zou halen. In de nationale ploeg maakte hij 22 doelpunten in 50 wedstrijden en schoot hij Deens Dynamiet vanaf elf meter naar het EK van 1984. Op dat EK kwam Simonsen maar kort in actie.
Na een charge van Yvon Le Roux brak hij zijn been en was het einde verhaal voor Simonsen. Hij stopte vijf jaar later op 37-jarige leeftijd. Hij trainde later nog Velje, maar de club was niet de oude en degradatie kon niet worden voorkomen. Hij werd later bondscoach van de Faeröer Eilanden en Luxemburg.

Simonsen, de eerste en enige Deense en Scandinavische speler die Europees voetballer van het jaar werd kwam uiteindelijk tot 500 officiële wedstrijden en maakte daarin een geweldig aantal van liefst 202 doelpunten.

Mijn opa is ervan overtuigd dat Simonsen waarschijnlijk een inspiratiebron zou zijn voor Michael Laudrup. Alhoewel ik Simonsen nooit zelf heb zien spelen, ben ik overtuigd van zijn kunnen, want welke Deen mijn Zweedse opa kan laten dagdromen en in de tijd van grote voetballers Europees voetballer van het jaar kon worden, moet wel de beste speler zijn van Scandinavië.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 8 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

21 reacties (laatste reactie door dollard)

Hallo, ik hoop dat iedereen nu wat meer weet over deze uitzonderlijke Deense voetballer, uiteraard is mijn CE er voor om toch aan te merken dat we zeker in de tijd van Cruijf, talent volle spelers hadden. Ik ben zelf Zweeds (net als mijn opa) en vraag u begrip voor af en toe een simpele spelfout. Ik werk elke dag hard aan mijn Nederlands (ietsje minder hedendaags aangezien ik in Finland woon) maar hoop wel dat iedereen mijn CE goed kan lezen en we een leuke discussie kunnen voeren over wie voor jullie de beste voetballer is van Scandinavië.

bedankt en veel lees plezier!

21 september 2015 om 14:18

Over je Nederlands zou ik je geen zorgen maken. Ik heb het kunnen lezen zonder ook maar één struikelpunt tegen te komen.

Verder vind ik het een ontzettend mooi stuk, met een stuk emotie en een stuk nostalgie. Ik heb verder geen op of aanmerkingen. Ik hoop dat je meer blijft schrijven over Scandinavische spelers, clubs of wat dan ook. Iets aan Scandinavië fascineert mij.

5 sterren!

30 september 2015 om 16:48

Leuk stuk en prima Nederlands voor een Zweed. Mijn zweeds is helaas minder, al heb ik er best wat familie wonen en kom ik er regelmatig. (van Fins snap ik nog minder, maar ach).

5 sterren!

Ik lees niet vaak een ce,maar ik dacht nu van,laat ik het weer eens doen.
Had nog nooit van deze speler gehoord,(ik volg eigenlijk helemaal geen buitenlands voetbal) maar vind het toch een zeer interessant/leuk stukje.
En wat ik eigenlijk het leukste vind,is,jouw opa.
Vind het zo leuk om te lezen van,mijn opa vind dit,mijn opa zei dat etc. Echt geweldig.
Je krijgt van mij 5 dikke sterren

Ik ben eigenlijk gestopt om CE te lezen. Omdat ze in mijn ogen te vaak heel weinig toevoegen.

Dit vond ik leuk om te lezen. Puur omdat ik deze speler niet kenden terwijl hij een beste grote carrière heeft gehad.

Betreffende je Nederlands. Ik vond de zin " hij was net als Johan Cruijf en Michel Platini, zo'n speler die voetbal begrijpt in plaats van alleen maar speelt. Hij was tweebenig en scoorde met links en rechts. Ook erg technisch met de bal; overal waar zijn voeten gingen, volgde de bal". Iemand die voetbal begrijpt in plaats van speelt vond ik mooi gevonden. Net zoals waar zijn voeten gingen volgde de bal. Mooi omschreven. Mijn complimenten daarvoor.

Vond het een informerend en leuk stuk.

21 september 2015 om 13:57

Dankje! de bedoeling van mij CE was inderdaad om deze onbekende Scandinavisch speler die toch belangrijk is geweest voor het Deense voetbal en in mindere maten andere noordelijke landen even onder de aandacht te brengen.

mensen staan veel stil bij Platini, Beckenbauer, Cruijf etc. en denken dat behalve op Laudrup, Litmanen en Zlatan er geen grote namen zijn of prijzen zijn behaald op individuele basis.

Mijn complimenten voor deze uitstekend geschreven CE! Ondanks de titel van Europees Voetballer van het jaar 1977, toch een beetje een 'vergeten' speler. Mooi om een keer wat over hem te lezen, want hij is bij mij ook vrij onbekend.

Overigens blijft Litmanen toch mijn favoriete speler uit Scandinavië, wat natuurlijk vooral te maken heeft met mijn clubvoorkeur en dat ik hem als kleine jongen hem te zien schitteren.

21 september 2015 om 18:20

de volgende CE gaat over Jari ik woon in Finland dus om hem en vele andere fans hier eer aan te doen en ook Jari, zal ik er een schrijven over hem.

21 september 2015 om 20:37

BIj deze: ik kijk nu al uit naar je volgende CE! Jari is natuurlijk een stuk bekender onder de VZ-leden, misschien meer focussen op jeugd/achtergrond/persoon zelf?

Wellicht een leuke anekdote: een vriend van me heeft een Finse vriendin. Jari is natuurlijk een held voor de Finnen, maar zij had totaal geen idee hoeveel Nederlanders hem adoreren, was zelfs stomverbaasd dat Jari het eerste was waar wij (de vriendengroep) over begonnen. Zelfs mijn fanatieke Feyenoordvader kan alleen maar wegzwijmelen als hij terugdenkt aan Litmanen in zijn glorietijd.

22 september 2015 om 11:47

Ja ik ga niet zijn carriere uitstippelen, meer wat info over zijn familie en hoe Finland tegen hem aankijkt, uiteraard mijn eigen mening erin met stukje CL info.

Je kunt hem gerust thuis opzoeken als je wilt. hij woont in Helsinki en zijn vader in Lahti.

Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig geworden naar wie er uiteindelijk uit het onderzoek naar voren is gekomen.

Over je verhaal: ik vond het een leuk informatief stuk. Ik had eerlijk gezegd nog nooit van deze speler gehoord. Je Nederlands is bewonderenswaardig gezien je afkomst en huidige woonplaats. Ik heb een tip voor als je nog een keer een verhaal over een vergeten voetballer schrijft. Ik zou niet drie alinea's achter elkaar beginnen met: in + jaartal. Dan leest het net nog iets lekkerder en dan wordt het nog meer een verhaal.

22 september 2015 om 06:18

Volgens de resultaten van Aftonbladet was het:

1) Michael Laudrup
2) Zlatan Ibrahimovic
3) Peter Schmeichel
4) Jari Litmanen
5) Preben Elkjaer
6) Henrik Larsson
7) Ole Gunnar Solskjaer
8) Soren Lerby
9) Allan Simonsen
10) Sami Hyypia

1 oktober 2015 om 12:11

Opvallend dat hier de drie Zweedse spelers van het AC Milan uit de jaren 50 niet in voorkomen. Misschien is het te lang geleden, maar de beste van het drietal, Gunnar Nordahl is nog steeds de all-time topscorer van AC Milan en tweede op de eeuwige topscorerslijst van de Serie A (hij speelde er 10 seizoenen). Ter vergelijking: de recordhouder is Piola met 274 doelpunten in 24 seizoenen, Nordahl scoorde er 225 in 10 seizoenen. Ook heeft hij het record in handen van meeste doelpunten in 1 seizoen in de Serie A (35) en werd hij het vaakst topscorer in de Serie A (5x), werd Olympisch kampioen met Zweden en maakte in 33 wedstrijden voor het nationale elftal 43 doelpunten. Lijkt me toch wel een vermelding waard in deze lijst.

Prima stuk met een origineel onderwerp, altijd leuk als een onderwerp nog helemaal 'fresh' voor je is en je allemaal nieuwe informatie verwerkt. Nog wel even als tips: probeer wat minder alinea's te gebruiken en voortaan geen punt in de titel. Ook zou ik persoonlijk wat meer variatie brengen in hoe je een alinea begint, het neigt nu meer naar een opsomming, maar dat is mijn mening. Misschien ervaren andere mensen dat als normaal.

Succes met je volgende column!

Prima stuk leuk onderwerp.
Maar ja waar baseer je de beste speler op. Meeste doelpunten, grootste stylist? of waar je het beste gevoel bij heb. Qua doelpunten bijvoorbeeld Larsson. Maar stylist weer eerder iemand als Laudrup of Zlatan. Ik zelf heb goede gevoelens bij een speler als Tomasson omdat die mij clubje naar de uefa cup schoot. Dit blijft altijd een discutable struikel punt in de discussies.

23 september 2015 om 07:13

Allan Simonsen is de enige Scandinavische voetballer die verkozen is tot Europees voetballer van het jaar. Preben Elkjaer werd volgens mij 2x, tweede dus ik denk dat mijn opa's claim redelijk klopt haha, althans hij kan hem onderbouwen.

maar je hebt gelijk, ik denk dat de beste voetballer van Scandinavië meer een "menings" artikel is dan iets wat echt onderbouwt kan worden.

mijn opa vertelde dit verhaal alleen met zo veel liefde dat ik het wel moest opschrijven. hehe

23 september 2015 om 10:28

Precies, als je naar feiten kijkt is Allan Simonsen is natuurlijk goede keuze als beste. Maar ja Zlatan die is nooit Europees voetballer omdat die speelt in een tijd met C.ronaldo en Messie is het ook lastig om dit te worden.
Maar je opa heeft me een kennis laten maken met speler die ik nog niet kende. Bedankt Opa!

Prachtige CE! Ik heb als 'jonge' fan spelers als Litmanen niet live meegemaakt, maar heb na onderzoek hem leren kennen als een geweldige speler. Ik had nog niet gehoord van Simonsen maar het is idd een prachtige speler, helaas blijven zulke spelers in de schaduw staan en komen niet echt in beeld bij het grote publiek. Vijf sterren voor deze CE, ga zo door, van verhalen als deze geniet ik, waarbij je schrijfstijl mij aanspreekt!

Ik vond het een heel leuk stuk om te lezen. Boeiend, informatief, en ook bondig. Overigens vind ik je taalgebruik, zeker voor een zweed, uitstekend.

Daarnaast is het ook voor de Nederlandse voetbalsupporters een interessant vraagstuk. Iedere generatie in Nederland is opgegroeid met Scandinavische voetballers. Dus hebben we allemaal een mening.

Ik ben opgegroeid met Soren Lerby, Frank Arnesen, en Jesper Olsen. Waarbij Jesper Olsen mijn favoriet was. Dat was ongeveer de tijd, of net na, Simonsen. Ik begon netnaar voetbal te kijken, en in die tijd kon je de buitenlandse competities nauwelijks volgen. Ik heb hem dus niet vaak genoeg gezien om er een goed beeld van te schetsen.

In de jaren daarna zijn Stefan Pettersson, Michael Laudrup, en Jari Litmanen mij het meest opgevallen. In het Ajax van '95 was Litmanen de spil van het team, en met zijn koelbloedigheid de doorslaggevende factor om de jonge honden het vertrouwen te geven dat alles gewonnen kon worden.

Waarschijnlijk had Laudrup meer talent, maar mijn keuze gaat toch naar Jari.

P.s. Ik heb geen idee hoe ik sterren moet geven, dus bij deze, vijf sterren!

Denk dat Alan Simonsen met recht de beste Scandinavische speler ooit genoemd kan worden. Een echte rasvoetballer, ontzettend veel techniek, goed inzicht, groot loopvermogen en tweebenig.

Maar AC Milan monument en canoniere Gunnar Nordahl hoort zeker in de top 10 thuis. Evenals zijn club- en landgenoten Gunnar Grenn en Niels Liedholm. Deze dodelijke voorhoede boekte grote successen bij AC Milan en het Zweedse Elftal. Gouden plak OS 1948.

Overigens een uitstekend stuk ook van mij 5 sterren.

Prachtig geschreven verhaal. Was Simonsen een bescheiden man ? Media en supporters zijn tegenwoordig gek op mediagenieke voetballers waardoor ze automatische al iets hoger op de lijstjes komen. Buitengewone prestatie van deze voetballer.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Denemarken

FIFA ranking: 12
29 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Simon KjærVerdediger60
Riza DurmisiVerdediger60
Thomas DelaneyMiddenvelder60
Christian EriksenMiddenvelder64
William KvistMiddenvelder50
Yussuf PoulsenAanvaller51
Voor de complete selectie: Clubpagina Denemarken.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Denemarken.

In de wandelgangen

Donderdag 21 juni
Javier Pastore gaat naar AS Roma. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren