wk2018
 

Fenerbahçe en de Italiaanse revolutie

Vrijdag, 17 juli 2015 om 23:09 door Tazinho

“Dit seizoen wordt hét seizoen voor Fenerbahçe”, zegt een glimlachende man tegen de televisiezender van de club uit Aziatisch Istanbul, terwijl hij in een lange rij wacht op zijn seizoenkaart. “Ik woon in Ankara, maar ben bereid om samen met mijn zoon voor elke thuiswedstrijd naar Istanbul te vliegen. Ik ben bedrijfsleider en weet daardoor hoe belangrijk structuur is binnen een organisatie. Het doet mij deugd te zien dat dit nu eindelijk ook bij mijn club gebeurt. Daarom heb ik besloten om voor de eerste keer een seizoenkaart te kopen, voor mijn zoon en voor mij.”

/

Deze man is niet de enige; dagelijks staan honderden mensen in de rij met smart te wachten op hun jaarabonnement. Nieuwe aankopen zoals Luis Nani en Robin van Persie worden gezien als sterren die een tijdperk van vele donkere jaren en treurige gebeurtenissen definitief kunnen afsluiten. Het begin van deze nieuwe era begon met de komst van een Italiaanse snor dragende ex-doelman, genaamd Giuliano Terraneo. Maar eerst zal ik, om een duidelijker beeld te geven van het heden, beschrijven hoe het er in de afgelopen jaar aan toe is gegaan.

Vroeger vergaderde de voorzitter in de transferperiode samen met het bestuur over mogelijke aankopen en spelers die verkocht mochten worden; de trainer had weinig inbreng op het transferbeleid. Omdat het bestuur vaak te onkundig in transferzaken was, werden spelers gekozen die goed speelden tegen Fenerbahçe of spelers met een internationale naam. Ook moet men zich in de transferwereld als een keiharde zakenman opstellen die er alles aan doet om een speler vast te leggen voor een zo laag mogelijke prijs. De voorzitter en zijn kompanen faalden hierin, wat tot gevolg had dat de verkeerde spelers voor een te hoge prijs werden binnengehaald.

Het is niet moeilijk om een rijtje te maken van spelers die hun prijs absoluut niet waard waren en ook niet waard zijn geworden: Mehmet Topuz (9 miljoen euro), Daniel ‘huilende’ Guïza (14 miljoen), Özer Hurmaci (4,5 miljoen), Serdar Kesimal (4,75 miljoen.), Miloš Krasic (7 miljoen) Raul Meireles (10 miljoen), Diego Ribas (transfervrij, maar een te hoog salaris), enzovoort.

Goed overleg tussen trainer en sportief directeur is een vereiste om tot een gestructureerd beleid te kunnen komen. Met de komst van Terraneo is de grootste stap gezet. Hij heeft jarenlange ervaring en een wereldwijd netwerk, maar belangrijker is dat er achter het opa-vriendelijke gezicht van deze charismatische Italiaan een keiharde zakenman schuil gaat. De aanstelling van deze man wierp al gauw zijn vruchten af; de Portugese coach Vítor Pereira werd aangesteld, de contracten van vijf spelers werden niet verlengd en de spelers Sener Özbayrakli (1,63 miljoen.), topscorer Fernandão (3.4 miljoen.) en Simon Kjaer (7.65 miljoen.) werden aangetrokken. Natuurlijk is dit nog steeds veel geld, maar deze miljoenen worden tenminste geïnvesteerd in relatief jonge, degelijke spelers.

Omdat de limiet op buitenlandse spelers is opgeheven kunnen clubs meer spelers kopen van buiten Turkije. Terraneo, nu al vaak vergeleken met Don Corleone, toverde nogmaals spelers uit zijn hoge hoed. FC Porto-spelers Abdoulaye Ba en Fabiano werden voor één jaar gehuurd en de voor mij nog onbekende Josef de Souza werd binnengehaald voor acht miljoen euro. Bij dat bedrag dacht ik meteen terug aan de vorige dure miskopen, maar ik heb hoop dat hij zijn waarde kan inlossen. Tenslotte werden als tomatensaus op de pasta Nani (6 mijoen) en Van Persie (5.5 miljeon) nieuwe Sari Kanaryalar.

Uiteindelijk sta ik na deze grote vreugde weer met beide benen op de grond en moet ik realistisch zijn. De coach heeft gezegd aanvallend voetbal te gaan spelen en met de huidige selectie moet dat absoluut mogelijk zijn. Maar iedereen weet: sunt facta verbis difficiliora, ofwel daden zijn moeilijker dan woorden. In de Champions League is het altijd lastige Shakhtar Donetsk als tegenstander uit de koker gekomen, maar laten we hopen dat het komende seizoen nog lang positief in ons geheugen zal staan.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 4 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

16 reacties (laatste reactie door whopper)

Het verhaal van Krasic is eigenlijk best wonderbaarlijk. Van een belangrijke speler bij Cska, 11 prijzen gewonnen en een van de beste bij Juventus in 2010-11 nu een speler die zelfs bij Bastia zich niet kon bewijzen. Jammer, van hem hadden we nog kunnen genieten op de velden.

Best een goede CE, paar schoonheidsfoutjes, zoals in de laatste zin van de een-na-laatste alinea. In 1 zin 2 keer miljoen fout geschreven. Voor de rest goed geschreven. En wat mij betreft had die bedrijfsleider wel thuis mogen blijven met zijn gezever over organisatie. Als het aanschaffen van een seizoenskaart afhangt van de organisatie bij je club is de clubliefde ver te zoeken.

18 juli 2015 om 17:10

Ik ben het eens met jou wat betreft Krasic. Ik geloof dat hij namelijk wel degelijk kan voetballen maar hij is compleet ingestort sinds hij bij Fenerbahce kwam.

Verder bedankt voor je opmerking over de schoonheidsfoutjes. Ik baal om te zien dat ik die over het hoofd heb gezien; volgende keer zal ik nog grondiger lezen!

25 juli 2015 om 12:03

Moet wel bij gezegd worden dat Juve in 2010/11 1 van de slechtste seizoenen ooit hadden met zeer middelmatige spelers. Daarvan was Krasic dan 1 van de beste. Toen Vidal, Pirlo enzo kwamen ging hij steeds meer naar de achtergrond, kreeg hij ruzie met de coach en speelde hij uiteindelijk niet meer.

Leuk stuk, je kan merken dat je het met veel vreugde schrijft. Balen voor jullie dat jullie dan net shaktar loten. Al is die ploeg wel erg verzwakt trouwens.

Waarom heet Guiza trouwens huilende Guiza? Maakte die veel schwalbes ofzo?

19 juli 2015 om 13:38

Guïza kreeg deze bijnaam omdat hij, als hij weer in een wedstrijd heel veel kansen miste, bij de paal ging staan huilen. Op internet staan foto's van hem terwijl hij snikte vanwege zijn gemiste 100% doelkans.

Na het lezen van de inleiding, verwachtte ik een meesterstuk. Ik ben een beetje teleurgesteld, want je probeert een statement naar voren te brengen dat gebaseerd is op verwachtingen. Allereerst noem je de mislukte transfers op die veel geld hebben gekost, maar vervolgens noem je de transfers op van dit jaar die ook veel geld hebben gekost. Deze spelers zouden relatief jong zijn (fernandao 28, Kjaer 26), alleen zie ik dus niet waarom deze spelers het wel zouden maken bij Fenerbahce. Natuurlijk heb je nooit de garantie dat een speler zal slagen, maar als je duidelijk wil maken dat Fener op de goede weg is, zou je daar andere argumenten voor moeten gebruiken. Wat dan wel weer een sterk punt is, is het feit dat je aangeeft dat Terraneo een heel ander soort directeur is dan ze bij Fener gewend zijn, en dat hij met zijn ervaring en netwerken Fener groot kan maken.

Al met al een redelijk stuk, toch mis ik wel de echte feiten die een heel ander blik op deze grote club werpen. Probeer wat minder aandacht te schenken aan de transfers, en meer aan het technisch beleid binnen de club (in het geval je duidelijk wil maken dat Fener grote stappen zal maken).

Voor de rest moet ik zeggen dat het stuk er opbouwend uitstekend uitziet. Ik weet zeker dat jij meer kennis hebt over de club, maak daar gebruik van. Ik verwacht meer van je.

22 juli 2015 om 09:41

Ik denk dat het een sprankje hoop is van een Fenerbahce supporter, maar een werkelijkheid denk ik dat het gaat tegenvallen.

Fenerbahce heeft dit transfer periode 32 miljoen uitgegeven en 3,5 miljoen euro binnen gehaald (verhuur Emenike).
Verder zijn de salarissen van Fenerbahce spelers ook vrij hoog. Nani gaat 4 miljoen, van Persie 4,9 miljoen, Kjaer 2,5 miljoen, Fernandao 1,6 miljoen en dit zijn bedragen zonder wedstrijd premies die over het algemeen rond de 20 a 50 k per wedstrijd bedragen.

Wat ze wel goed hebben gedaan zijn de contracten die niet zijn verlengt van Egemen Korkmaz, Bekir Irtegun, Emre Belezoglu, Pierre Webo, Selcuk Sahin en Dirk Kuyt. Dit waren allemaal spelers van boven de 30.

Ik hoop verder wel oprecht dat ze winnen van bijvoorbeeld Shaktar en daardoor mee zullen doen in de Champions League.

In het begin had je me te pakken, maar het vervolg is eigenlijk met de alinea minder geworden. Je argumentatie schiet tekort en je hoop waarom het nu ineens beter gaat kan ik niet plaatsen. ik had veel liever willen lezen waarom deze aankopen, afgezonderd van hun prijskaart en leeftijd, wel zo goed bij Fenerbahce passen. Naar mijn gevoel staan de aankopen van Van Persie en Nani juist haaks op het beleid van deze Italiaan.

Je hebt je laten leiden door je (ongegronde?) hoop op een beter jaar en miste een kritische blik of juist duidelijke, inhoudelijke argumenten. Desondanks geen spijt dit gelezen te hebben.

Je argumentatie klopt niet helemaal. Je geeft namelijk aan dat in het verleden naar grote namen werden gekeken en/of spelers die goed hebben gespeeld tegen Fenebarce. Als ik de namen R. van Persie, Kjaer en Nani zie, kan ik niets anders concluderen dat het op basis van naam is en niet op prestaties. Fernandao is gehaald omdat hij topscorer is geworden in de competitie, dus hoogstwaarschijnlijk goed tegen hen heeft gespeeld. Over de rest durf ik mezelf niet uit te spreken, omdat ik die mensen nog nooit gehoord heb. Zal vast goed gescout zijn, maar toch.

Het leest lekker weg dat dan weer wel, maar hetgene waar jij je aan irriteerd gebeurd nu nog steeds. Alleen is nu een besnorde italiaan aan de macht.... 3 sterren omdat het wel lekker wegleest en ik geen fouten kan vinden, ben zelf ook niet top in Nederlands dus dat ik neem ik je ook niet kwalijk als t er wel is, maar je argumentatie vind ik niet kloppen.

28 juli 2015 om 10:59

In principe hebben ze niemand gescout. Perreira heeft spelers gehaald die hij al kon uit zijn verleden bij Porto(souza, fabiano, ba).

Ze overdrijven met Terraneo. Met een budget van €40m aan transfersommen, kan iedereen leuke spelers halen.

3 september 2015 om 08:24

Jij neemt mij de woorden uit de mond! Ik hoop dat Fener wel Europees ver komt dat zou leuk zijn. Maar onze eeuwige rivaal moet altijd onder ons eindigen

Ik ben net nieuw op VZ en dit is de eerste keer dat ik een CE lees.

Ik begrijp de eerdere reacties m.b.t. dit stuk; ik proef bij jou als schrijver dat jij argumentatie op basis van verwachtingen en verleden ook een goede argumentatie vindt. Dit snap ik helemaal, dat komt omdat ik wel thuis ben in de Turkse voetbalcultuur. Wij Nederlanders voelen ons niet bevredigd met zo'n argumentatie maar ik weet dat dit in Turkije anders ligt en daarom kan ik me goed inleven in jouw verhaal. Echter is dit stuk in Nederland gepubliceerd en dus moet je ook je redenering aanpassen!;tip voor de volgende keer

Zoals iemand eerder al zei, leest dit stuk heerlijk door. Ik wil erbij zeggen dat dit ontzettend belangrijk is. Stel je hebt een goede redenering maar je verwoord het niet vlot, dan is je stuk veel minder leuk om te lezen.

Ook lees ik dat jij zeer goed op de hoogte bent van de gebeurtenissen rondom jouw club. Je komt over als een clubexpert. Ik zie jouw kwaliteit in schrijven en verheug me op het volgende CE-artikel van jou, maar let dan op je argumentatie.

Ik geef je 4.5 ster omdat ik de eerdere wil compenseren. Dit was echt een leuk artikel om te lezen, vooral als je kennis hebt van het speculatieve Turkse voetbal. Bij sommige artikels moet je voorkennis hebben, dit is ook zo bij deze CE. Probeer volgende keer de lezers over deze voorkennis te informeren.

20 juli 2015 om 14:37

Mijn excuses dat ik schreef 'wij nederlanders'. Ik bedoelde het absoluut niet zo. Ik wilde het contrast aangeven met mensen die het Turkse voetbal volgen in tegenstelling met leken.
Ook heb ik gezien dat ik per ongeluk 5 sterren heb gegeven; 4,5 kan blijkbaar niet.
Mooi meegenomen voor jou.

Op zich wel een goed geschreven stuk. Echter, voor de doorsnee Turkse voetbal volger staat hier niets nieuws in, behalve dan een Italiaanse versie van geen woorden maar daden. Even aantal punten:

"omdat het bestuur vaak te onkundig in transferzaken was, werden spelers gekozen die goed speelden tegen Fenerbahçe of spelers met een internationale naam."

Volgens mij zijn Nani en Van Persie aardig wat spelers met internationale naam. Waarom zouden deze twee transfers dan zo anders zijn dan pre-Terraneo ?

Optimisme is goed. Maar jullie overdrijven. Wat gaat Aziz doen als Fener drie wedstrijden verliest ? Die stormt de kleedkamer binnen. Denk je dat een Perreira zoiets ooit heeft meegemaakt ? Terraneo is TD. Als Volkan niet speelt, gaat hij dan zeg maar naar Terraneo om uit te huilen ? Integendeel. Die gaat direct naar Aziz. Nogmaals, ik snap jullie optimisme bij deze transfers na een verloren kampioenschap. Maar jullie overdrijven.

Vier sterren.

Die goede aankopen die je noemt bieden net zo weinig garantie als die eerdere aankopen die je het geld niet waard vond.

Ondanks alle transfers zie je duidelijk waarom het huidige Fenerbahce nog niet loopt.
Natuurlijk is tijd een belangrijke factor. Denk zelf dat rond week 4 van de comp. alles gaat draaien.

Echter de Fenerbahce-motor kent grote zwakke punten. Mooie motor met veel Pk's en strijdkracht voorin. Met het vermogen zit het wel goed. De stabiliteit echter, wow. De motor blaast zichzelf nog op. Team is te kwetsbaar in counters en de verdediging is te traag.

Fener heeft een snelle CV nodig. Een echte leider moet het ook nog zijn.
Daarnaast een goede middevelder die snel kan schakelen en beide kanten op kan voetballen.

Een Ozan Tufan, Volkan Sen, Guarin of Milivojevic gaat niks worden. Beste Italiaan. Gooi de portemonnee open.

- Mid: Sofiane Feghouli of Moussa Dembele (in mijn optiek haalbaar vanaf 16-18 miljoen)
beiden kunnen ze op de flank als centraal.
- CV: Juan Jesus of Inigo Martinez (beiden linkspoot, snel) Denk te halen rond 10-12 miljoen)

Je bent zo 25 miljoen kwijt aan deze spelers. Hoop geld hoor.
- Alves weg: 2 miljoen
- Diego weg: 5 miljoen
- Krasic Holmen weg : 1 miljoen
- Topuz weg: 2 miljoen

Hoeft onze Italiaan nog maar 15 miljoen neer te leggen. Met zo een selectie pak je TR titel makkelijk.
Finale EL zou ook haalbaar moeten zijn.

Tuurlijk mag ik niet zulke uitspraken doen, is slechts mijn mening, maar de betkantoren zullen hun winquotes zeker weten flink verlagen Check de opstelling

Volkan
Sener
Kjaer
Juan Jesus
Caner
Nani
Josef
M. Topal
Feghouli
RVP
Sow

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Fenerbahçe

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
4.Besiktas7139
Voor de complete stand: Spor Toto Süper Lig
SpelersPositieW
Mauricio IslaVerdediger10
Ismail KöybasiVerdediger10
Roman NeustädterVerdediger10
Martin SkrtelVerdediger11
Aatif ChahechouheMiddenvelder10
Mathieu ValbuenaMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Fenerbahçe.

In de wandelgangen

Zaterdag 23 juni
Internazionale is akkoord met Malcom over een vijfjarig contract. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren