Schürrle en Kruse goed voor vijf goals bij monsterzege Duitsland

Duitsland heeft zaterdagavond zonder problemen afgerekend met Gibraltar. Drie dagen na de verrassende oefennederlaag tegen de Verenigde Staten (1-2) was het team van Joachim Löw in het kader van de EK-kwalificatie veel te sterk voor Gibraltar: 0-7. André Schürrle was met een hattrick de grote smaakmaker. Max Kruse, toekomstig ploeggenoot bij VfL Wolfsburg, nam er twee voor zijn rekening. Ilkay Gündogan en Karim Bellarabi waren eveneens trefzeker.

/

Duitsland maakte het zich in de eerste helft in Faro onnodig moeilijk. De ploeg van Löw was zowel defensief als offensief niet bij de les, grossierde in balverlies en verloor opvallend veel duels om de bal. Tot overmaat van ramp miste Bastian Schweinsteiger in de tiende minuut een strafschop, na een charge op Jonas Hector. Een portie geluk en een attente Roman Weidenfeller zorgden ervoor dat die Mannschaft in de rust echter met 0-1 voorstond.

In de 28e minuut sloeg Duitsland toe. De scheidsrechter liet doorspelen na een charge op Mario Götze, waarna Ryan Casciaro zich verkeek op de aanwezigheid van Schürrle. De Duitser schoof de bal diagonaal achter Jordan Perez: 0-1. Op slag van rust had Duitsland nog twee grote kansen op een ruimere voorsprong. Mesut Özil stuitte met een zwakke inzet op Perez, ondanks dat Schürrle er veel beter voor stond. Seconden later kreeg Perez het voor elkaar om een zeker tegendoelpunt van Patrick Herrmann te voorkomen.

In het eerste kwartier na de onderbreking nam Duitsland definitief afstand van Gibraltar. Schweinsteiger kon voorbereidend werk van Özil niet afronden, maar het was Kruse die het leer in de 47e minuut alsnog over de lijn werkte: 0-2. Vier minuten later verscheen de naam van Gündogan op het scorebord. Hij kwam enigszins gelukkig in balbezit na een actie van Kruse en schoot het leer rechts onderin tegen de touwen: 0-3.

Duitsland had ook na drie doelpunten geen medelijden met Gibraltar. Bellarabi rondde af op aangeven van Özil en Schürrle completeerde in de 65e en 71e minuut zijn Dreierpack. Eerst stond Gündogan aan de basis van zijn treffer en bij de 0-6 was Özil wederom de aangever. Negen minuten voor tijd was Kruse opnieuw trefzeker. Een voorzet van Özil werd door Schürrle verlengd, waarna Kruse met een volley toesloeg: 0-7. Door de zege neemt Duitsland in Groep D de tweede plaats over van Schotland, dat in Ierland met 1-1 remiseerde. Polen, dat met 4-0 van Georgië won, heeft na zes speeldagen één punt meer dan Duitsland.