HSV boekt eerste zege sinds begin februari en grijpt laatste strohalm

Het blijft ongemeen spannend in de onderste regionen van de Bundesliga. Hamburger SV boekte zaterdag voor het eerst in ruim twee maanden tijd weer eens een overwinning, terwijl Huub Stevens met 'zijn' VfB Stuttgart dure punten liet liggen. Die Schwaben stevenden lange tijd af op een kleine overwinning, maar gaven in de slotfase van het duel met SC Freiburg een 2-1 voorsprong weg. Ondertussen schuift Borussia Dortmund verder op richting de plekken die recht geven op Europa League-voetbal.

/

Hamburger SV - FC Augsburg 3-2
HSV wachtte al sinds 7 februari op een overwinning en stond zaterdag voor zo'n beetje de laatste kans om het vege lijf te redden. Die Rothosen, met Rafael van der Vaart bij de eerste elf, leken dat te begrijpen en begonnen furieus. Ivica Olic opende na elf minuten de score met een gelukkige aanraking, waardoor de bal onhoudbaar binnen viel. Pierre-Michel Lasogga zorgde kort daarop voor de 2-0: hij stond ongekend vrij en kon van dichtbij simpel binnen koppen. Een vrije trap van Tobias Werner, binnengekopt door Raúl Bobadilla, maakte het echter al snel weer spannend.

Na de pauze leek het opnieuw mis te gaan voor Hamburger SV. Werner, aangever bij de 2-1, kreeg de bal op een presenteerblaadje buiten de zestien en schoof tot ontsteltenis van het thuispubliek koel raak. De bezoekers uit Zuid-Duitsland konden echter niet lang genieten van dat doelpunt, want twee minuten later lag het leer aan de overzijde weer in het net: Lasogga knalde vanaf de rechterkant van de goal ongenadig hard en hoog binnen in de korte hoek. HSV hield die voorsprong vast en was zelfs nog dicht bij de 4-2. Een inzet van Marcell Jansen eindigde echter op de paal.

/

VfB Stuttgart - SC Freiburg 2-2
Wat voor Van der Vaart en consorten gold, gold ook voor het elftal van Stevens. Om degradatie af te wenden moest er worden gewonnen. Daniel Ginczek zorgde voor lucht door in de 24e minuut al vallend af te werken en 3 minuten later dook Martin Harnik bij de eerste paal op voor zijn tegenstander, om de bal onhoudbaar in de korte hoek te schuiven. Stuttgart zat daarmee op rozen, maar maakte het zichzelf na rust toch weer lastig. Adam Hlousek bracht in de eigen zestien opzichtig zijn directe tegenstander ten val en moest toezien hoe Nils Petersen vervolgens van elf meter voor de 2-1 zorgde.

Diezelfde Hlousek moest kort daarop na een tweede gele kaart van het veld af, waarmee hij een bloedstollend spannend slot inluidde. Freiburg kon lange tijd echter weinig uitrichten en leek af te moeten druipen met een kleine nederlaag, maar vier minuten voor tijd tekende opnieuw Peterson alsnog voor de gelijkmaker. Met een simpele binnentikker zorgde de spits van de bezoekers ervoor dat zijn elftal een punt overhield aan de ontmoeting en daarmee twee punten boven de degradatiestreep blijft staan.

/

Borussia Dortmund - Eintracht Frankfurt 2-0
Na twee nederlagen op rij pakte Dortmund vorige week de draad weer op tegen Paderborn en tegen Eintracht Frankfurt ging het elftal van Jürgen Klopp vrolijk verder. De thuisploeg begon geconcentreerd en overtuigde met snel spel via de vleugels. De 1-0, na 24 minuten spelen, kwam dan ook niet uit de lucht vallen. Een voorzet van Marcel Schmelzer werd met de hand verwerkt, waarna de bal op de stip ging. Pierre-Emerick Aubameyang maakte vervolgens geen fout. Acht minuten later was het weer raak: Aubameyang kon dit keer doortrekken op rechts en leverde de bal perfect af bij Shinji Kagawa, die het leer van een paar meter afstand tegen het net gleed: 2-0.

Gesteund door die comfortabele voorsprong had Borussia Dortmund vervolgens niet al te veel moeite om de drie punten over de streep te trekken. Wel hadden de gastheren in de tweede helft nog een strafschop kunnen en eigenlijk moeten hebben, ware het niet dat een overtreding op Aubameyang in de zestien over het hoofd werd gezien door de arbiter van dienst. Het deerde het elftal van Klopp weinig: die Borussen lopen dankzij de regelmatige zege drie punten in op Augsburg, dat nog wel altijd de gewilde zesde plek bezet houdt. Het verschil bedraagt nu nog maar drie punten.

/

Hannover 96 - TSG Hoffenheim 1-2
Hannover moet hard zijn best doen om niet te degraderen uit de Bundesliga, dus waren de druiven zaterdag zeer zuur. Het begin was ronduit dramatisch: Anthony Modeste kreeg in buitenspelpositie de bal aangespeeld van Roberto Firmino en scoorde vervolgens. De scheidsrechter wuifde de protesten weg en kende de goal toe, waardoor Hoffe een onterechte voorsprong nam. Halverwege de eerste helft knokte de thuisploeg zich naar 1-1, toen Tobias Strobl zich vergreep aan Artur Sobiech en Lars Stindl de bal vanaf de stip binnenschoot. Tien minuten voor tijd greep Hoffenheim echter toch nog de volle winst: Sven Schipplock kopte een voorzet van Adam Szalái binnen.

/

1.FC Köln - Bayer Leverkusen 1-1
Bayer Leverkusen wil graag derde worden, zodat het rechtstreeks kwalificeert voor de Champions League. De 1-1 remise in Keulen helpt in dat kader niet, want nu kan Borussia Mönchengladbach zondag over die Werkself heen springen. Kyriakos Papadopoulos liet in de openingsfase al een kans liggen en kort voor rust miste Hakan Calhanoglu een strafschop voor Leverkusen: hij moest zijn meerdere erkennen in Timo Horn. Een kwartier na rust scoorden de gasten toch en werd Julian Brandt bejubeld, na de pass van Karim Bellarabi. Köln gaf echter niet op en na een gevaarlijk moment van Anthony Ujah maakte Bärd Finne er 1-1 van.