Bayern voelt absentie wereldsterren niet en haalt fors uit

Bayern München is weer een stap dichter bij de nu al zeker lijkende landstitel. De Nord-Süd-Klassiker tegen Werder Bremen werd ondanks de absentie van een aantal grote namen eenvoudig gewonnen: 0-4. Schalke 04 verzuimde om de uitstekende opvoering in Madrid een vervolg te geven in eigen land. Met Klaas-Jan Huntelaar als basisklant kwam de club uit Gelsenkirchen niet langs Hertha BSC. Het werd 2-2.

/

Werder Bremen - Bayern München 0-4
Josep Guardiola moest het verplicht stellen zonder zijn geblesseerde steraanvallers Arjen Robben en Franck Ribéry, maar de coach besloot desondanks om ook Manuel Neuer buiten het elftal te laten. De doelman kreeg rust en werd vervangen door José Reina, die daarmee zijn eerste officiële minuten mocht maken in de hoofdmacht van der Rekordmeister. Ondanks de absentie van een aantal wereldtoppers, liep Bayern in de eerste helft toch vrij eenvoudig weg bij de thuisploeg. Werder begon nog sterk en kreeg ook een aantal mogelijkheden, maar moest toestaan dat Thomas Müller na 24 minuten de score opende. Na een razendsnelle tegenstoot miste de aanvaller in eerste instantie, maar de bal viel opnieuw voor zijn voeten en vanaf de rand van de zestien krulde hij raak: 0-1.

Bayern bleef daarna de betere van de twee en kwam op slag van rust op 0-2, dit keer via David Alaba. De Oostenrijker mocht aanleggen voor een vrije trap en haalde zijn befaamde wapen succesvol van stal. Doelman Raphael Wolf had geen adequaat antwoord en moest dus toestaan dat de linksback Bayerns honderdste treffer van het lopende seizoen (in alle competities) kon laten aantekenen. In de tweede helft nam Bayern tempo terug en werd het zo nu en dan onaardig tussen beide elftallen. Er werd nog wel vaker keer gescoord: een kwartier voor tijd bepaalde Robert Lewandowski de stand met het hoofd op 0-3, om in blessuretijd nogmaals toe te slaan voor 0-4. De voorsprong op Wolfsburg is daarmee nu veertien punten, al heeft de club van Bas Dost nog wel een wedstrijd tegoed.

/

Hertha BSC - Schalke 04 2-2
Een paar dagen na de sensationele zege op Real Madrid hoopte Schalke 04 bij laagvlieger Hertha BSC, met Roy Beerens bij de eerste elf, aansluiting te houden met de subtop. De bezoekers begonnen ook aardig, maar keken na 21 minuten wel tegen een achterstand aan. Doelman Timon Wellenreuther ging opzichtig de fout in, waardoor Änis Ben-Hatira kon scoren. Schalke begon daarna te drukken en kwam nog voor rust langszij: na een heerlijke aanval belandde de bal bij Leroy Sané, die achteloos langs zijn tegenstander dribbelde en behendige afwerkte. Die Knappen leken daarmee op koers te liggen voor een zege, maar een nieuwe blunder van Wellenreuther leidde een nieuwe achterstand in. De keeper liet wederom los, waarna Genki Haraguchi profiteerde en de 2-1 binnen werkte. In de slotfase redde Joel Matip met een rake kopbal echter toch nog een punt.

TSG Hoffenheim - Hamburger SV 3-0
HSV heeft de punten keihard nodig in de strijd tegen degradatie, maar begon desastreus. Hoffenheim zocht de aanval en kreeg na twintig minuten een strafschop. Doelman Jaroslav Drobny ging in de fout tegen Sven Schipplock en werd tot overmaat van ramp ook nog eens met rood weggestuurd. Eugen Polanski schoot vervolgens raak van elf meter, waarmee de bezoekers, de gehele wedstrijd zonder Rafael van der Vaart, een bijna onmogelijke opdracht tegemoet gingen. De genadeklap werd echter pas in de slotfase definitief uitgedeeld. Polanski haalde uit vanaf de linkerkant van de zestien en zag zijn inzet door de benen van Dennis Diekmeier onhoudbaar binnen vallen. Via Sebastian Rudy werd het daarna ook nog 3-0.

/

Eintracht Frankfurt - SC Paderborn 4-0
Alexander Meier is de topscorer van de Bundesliga en bewees zaterdag maar weer eens zijn waarde voor Eintracht Frankfurt. De aanvaller kopte na een klein halfuur spelen eerst de 1-0 tegen de touwen en schroefde zijn totaal daarmee op naar negentien competitietreffers, twee meer dan Robben. Vijf minuten voor rust leverde Meier ook de assist op de 2-0 van Marc Stendera, waardoor Frankfurt met een goed gevoel aan de thee kon. Tien minuten na rust werd de wedstrijd definitief beslist, toen Florian Hartherz buitenspel ophefte en Stefan Aigner de derde goal van de middag maakte. Het slotakkoord kwam op naam van invaller Nelson Váldez, die voor het eerst sinds 30 augustus weer eens in actie kon komen voor Frankfurt, na langdurig blessureleed.

FC Augsburg - FSV Mainz 05 0-2
Paul Verhaegh is nog altijd niet hersteld van zijn kuitblessure en ontbrak daarom nog in de thuiswedstrijd van FC Augsburg tegen FSV Mainz 05. Zonder de Nederlandse verdediger had Augsburg het moeilijk met het stugge Mainz, dat goed verdedigde en na een halfuur spelen op voorsprong kwam. De aanname van Shinji Okazaki na een harde pass van Pablo De Blasis was moeizaam, maar met de afronding was vervolgens weinig mis. Augsburg moest dus in de achtervolging, maar slaagde er niet in om de gelijkmaker te produceren. Raul Bobadilla kreeg een kwartier na rust nog de beste kans om de 1-1 te maken, maar zijn schot ging rakelings langs de voor hem verkeerde kant van de paal. In de slotfase liep Mainz vervolgens uit naar 0-2, via Ja-Cheol Koo.